Ex-aartsbisschop veroordeeld voor misbruik

Een ex-aartsbisschop is in Argentinië veroordeeld tot acht jaar cel, omdat hij een priesterstudent seksueel heeft misbruikt. Dat meldden Argentijnse media vandaag.

Edgardo Storni leidde van 1984 tot 2002 het aartsbisdom Santa Fe in het noorden van Argentinië. Hij werd in die tijd geregeld beschuldigd van misbruik. Het Vaticaan onderzocht in 1994 47 meldingen van seksueel misbruik door Storni, maar dat onderzoek bleef vruchteloos.

Een boek uit 2002 waarin Storni voorkomt, blies de aantijgingen nieuw leven in. Justitie in Argentinië begon een onderzoek. Storni, die in 2002 was afgetreden als aartsbisschop, werd uiteindelijk aangeklaagd voor het misbruik van een jongen. Hij heeft de beschuldigingen echter altijd tegengesproken en liet daarom direct weten tegen het vonnis in beroep te zullen gaan.

De Rooms-Katholieke Kerk is de afgelopen jaren geregeld in opspraak gekomen door het seksueel misbruik van kleine kinderen door geestelijken. Onder meer in de Verenigde Staten hebben bisdommen honderden miljoenen dollars aan schadevergoedingen betaald aan de slachtoffers.