Nobelprijs Literatuur voor dichteres Herta Müller

De Nobelprijs voor Literatuur is dit jaar toegekend aan de Duitse dichteres en essayiste Herta Müller. Dat heeft het Nobelcomité in Stockholm vandaag bekendgemaakt. Müller werd in 1953 in Roemenië geboren. Het comité prijst de auteur om haar vermogen "het landschap van de mensen zonder vaderland" te beschrijven.

Zij is de eerste Duitse aan wie de onderscheiding wordt verleend sinds 1999, toen schrijver Günter Grass won. Zij behoorde dit jaar voor het eerst tot de grote favorieten voor de belangrijkste literaire onderscheiding in de wereld. Müller, de twaalfde vrouw die de onderscheiding krijgt, beschrijft in haar werk vooral haar ervaringen onder de dictatuur van Nicolae Ceausescu in Roemenië. De communist werd in 1965 leider van de Communistische Partij en werd eind 1989 gedood, waarmee een einde kwam aan het communistische systeem in het Oost-Europese land.

Müllers nieuwe roman Atemschaukel gaat over de deportatie van Duitstalige Roemenen na de Tweede Wereldoorlog naar de toenmalige Sovjet-Unie. Critici hadden alom lof voor het boek.