Polen tekent overmorgen EU-verdrag

Redactie
De Poolse president Lech Kaczynski zal overmorgen het EU-verdrag van Lissabon tekenen. Hij heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn en die zal naar Warschau afreizen om de ceremonie bij te wonen, maakte hij vanavond bekend.

Over de vraag of Kaczynski zijn handtekening onder het verdrag zou zetten ontstond deze week meerdere malen verwarring. Eerst zou hij volgens Poolse bronnen gisteren tekenen, toen werd zondag genoemd en daarna werd dat laatste ook weer tegengesproken.

Als de Poolse president deze keer woord houdt, is zijn Tsjechische collega Vaclav Klaus de enige die het EU-verdrag nog moet ratificeren. De Ierse bevolking, die de tekst vorig jaar afwees, zei een week geleden tijdens een tweede referendum alsnog ja.

De als euroscepticus bekendstaande Klaus lijkt zich voorlopig niet gewonnen te willen geven. Gisteren stelde de Tsjechische premier Jan Fischer zijn EU-collega's nog gerust met de belofte dat Klaus zal tekenen zodra het Constitutioneel Hof in zijn land een klacht van senatoren heeft bekeken over de vermeende strijdigheid van het EU-verdrag met de Tsjechische grondwet.

Maar vandaag kwam Klaus bij premier Frederik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden met een extra voorwaarde op de proppen. Hij wil dat aan het in het EU-verdrag opgenomen Handvest voor de Grondrechten een voetnoot van twee zinnen wordt toegevoegd, zo meldde Reinfelt aan persbureau Reuters.

Het nieuwe EU-verdrag is nodig om de unie beter te laten functioneren. Zolang het niet in alle landen geratificeerd is, kan de vorming van de nieuwe Europese Commissie niet van start gaan. Ook kan dan geen EU-president worden benoemd, een nieuwe functie, waarvoor premier Jan Peter Balkenende in beeld zou zijn.

Zal ik nu dan maar tekenen?  (foto: ANP)