CD: Vitalic - Flashmob

Joost Melis (Pink_Floyd)
Pas een paar jaar geleden werd het een opvallend fenomeen, de flash mob. Een menigte mensen die via digitale communicatiewegen een afspraak maakt op een bepaald tijdstip en plaats en daar vervolgens een vaak vreemde actie aan vastkoppelt. In 2003 vond de eerste kleinschalig plaats, maar door de jaren heen groeide de populariteit snel. De bekendste flashmobs zijn wel de wereldwijde kussengevechten of de silent disco-actie in de Londense metro, waar zo'n 4000 mensen op af kwamen.


Of de Vitalic met zijn nieuwe album, getiteld Flashmob ook grote groepen mensen wil samen brengen of zich stiekem verzet tegen conformiteit blijft de vraag. De titeltrack zou het in elk geval niet slecht doen bij een ondergrondse silent disco. De retrobleeps, opzwellende beats en samples hakken er lekker in en vliegen in één track door de gehele jaren tachtig heen. Nintendobleepjes, new wave-invloeden en popsynths zijn de muzikale vormen van de schoudervullingen, leggings en uitgelubberde T-shirts.

De man achter Vitalic, Pascal Arbez, liet met OK Cowboy een heerlijk debuut horen en na wat technische probleempjes op Lowlands kreeg hij ook daar de voetjes van de vloer. Met oud en nieuw materiaal. Het nieuwe materiaal vergrijpt zich overduidelijk aan de geschiedenis. En dan hebben we het niet over de afgelopen vier jaar waarin de het wachten was op een vervolgalbum. Flashmob geeft college met electro. De disco uit de jaren zeventig komt terug in 'Poison Lips' en in avant-gardistische vorm in 'Alain Delon'. 'Terminator Benelux' gooit de beuk er iets meer in en glijdt met whawha-geluiden langs de jaren negentig en richting hiphop-sampletjes uit de begin jaren tachtig. Ook op 'Second Live' komen de 90's terug en vormt de rave de lesstof. Even schiet hij wel totaal mis met het erg vals klinkende 'Still', afschuwelijk.


Arbez haalt net als op zijn debuut al het mogelijke uit zijn synthesizer. Hij mengt invloeden die iets weg hebben van Kraftwerk, Justice en Daft Punk met oude mediterraanse house, disco en soul. Verrassend kan je de nieuwe plaat niet noemen, maar Vitalic gaat gewoon verder waar hij gebleven was in 2005. Liefhebbers van synthesizer-electro zullen het product met beide armen omarmen. Goed vervolg dat zowel als pepmiddel en als chilltrip kan dienen.




Label: Citizen Records Releasedatum: September 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.