[Update] Toch nog gecensureerd zombies hakken in Australië

Kevin (KoosyNL)

Om consumenten te informeren en ouders gerust te stellen zijn er in de game-industrie een aantal verschillende bedrijven die games een rating geven. Dit verschilt vaak per land. Zo heeft Europa het PEGI-rating systeem terwijl de Amerikanen de ESRB gebruiken om hun games op leeftijd te raten.

In sommige landen zoals Australië en Duitsland zijn de rating-bonden een stuk strenger en missen ze zelfs een aantal leeftijdscategorieën. Zo is de hoogste rating in Australië een 15+ rating waardoor games die extreem gewelddadig zijn en alleen gespeeld zouden mogen worden door volwassenen geen rating kunnen krijgen. Dit betekent in de praktijk dat zulke games niet kunnen verschijnen.

Dit is gebeurd met de game Left 4 Dead 2 die in Australië geen rating kon krijgen. Dit tot grote verrassing van Valve, de makers van de game. Zij hebben een speciale versie voor de Australische markt gemaakt in de hoop dat de game alsnog zou kunnen verschijnen. Blijkbaar heeft dit gewerkt want de rating-board heeft de game nu een 15+ rating gegeven. Goed nieuws dus voor de gamers in Australië want op deze manier kan de game alsnog verschijnen.

[Update] bron

Er is nu meer bekend geworden waarom de Australische rating board, de OFLC, de game nu wel heeft goed gekeurd voor een 15+ rating. Valve heeft namelijk flink zitten snijden in de content voor de game die in Australië in de winkels zal liggen.

Ondanks dat er nog steeds slagwapens zoals bijlen, knuppels en zwaarden in de game zullen zitten zal het effect van deze wapens op de zombies een stuk minder aanwezig zijn. Zo zullen er geen armen en hoofden meer van de lichamen af vliegen, zal bloed dat op de grond komt meteen verdwijnen, zullen wonden weinig details bevatten en zullen levels niet meer bezaaid liggen met dode lichamen.

Wat denken jullie? Heeft Valve er verstandig aan gedaan om op deze manier de game alsnog in Australië uit te laten brengen of hadden ze schijt moeten hebben aan de board?