Operation Flashpoint: Dragon Rising

Stefan (Nebo)

Operation Flashpoint: Dragon Rising speelt zich af op Skir, een fictief eiland ergens aan de noordkust van Japan. Op het eiland breekt de pleuris uit zodra blijkt dat er gigantische voorraden aardolie en -gas beschikbaar zijn. Zowel Rusland als China willen hier graag gebruik van maken en dus ontstaat er een conflict tussen de twee. De game begint wanneer jij als onderdeel van het United States Marine Corps te horen krijgt dat de Chinezen verdrongen moeten worden van het eiland, zodat de Russen rustig hun gang kunnen gaan.




Ik heb het al eerder gezegd en ik ga het gewoon nog een keer zeggen. Operation Flashpoint: Dragon Rising is geen shooter zoals de doorsnee shooters die de meesten van jullie kennen. Games als Killzone 2 en Call Of Duty vereisen aardig wat schiet- en schuilwerk, maar zijn over het algemeen redelijk goed te doorspelen zonder al te tactisch bezig te zijn. Operation Flashpoint: Dragon Rising is wat dat betreft absoluut niet te vergelijken met de bovenstaande shooters. Probeer je de vijandelijke linies met te offensief gedrag terug te dringen dan ga je geheid neer. In andere shooters kun je aardig wat kogels incasseren voordat je achter een muurtje moet schuilen om je gezondheid weer vanzelf terug te krijgen. In Operation Flashpoint: Dragon Rising kun je het na één goedgeplaatste kogel wel schudden. Operation Flashpoint: Dragon Rising is moeilijk, heel erg moeilijk.

Degenen die door het bovenstaande niet afgeschrikt worden zijn de mensen waarvoor deze game gemaakt is. Wat betreft de controls hanteert Operation Flashpoint: Dragon Rising een vrij standaard en effectieve lay-out. Met het indrukken van de selectknop krijg je een flink uitgediept command-venstertje met verschillende categorieën. Door je pookje een bepaalde kant op te duwen selecteer je een categorie waarna er enkele subcategorieën verschijnen. Vervolgens doe je hetzelfde om bij het juiste commando uit te komen. Vooral aan het begin zal je er aardig mee moeten stoeien, maar wanneer je bepaalde commando\'s eenmaal uit je hoofd weet te vinden is het een kwestie van blind je pookje een paar keer een bepaalde kant op duwen. Zo blijft het tempo van de game hoog en dat is juist de bedoeling van een game als deze: snel beslissingen maken om de overhand te krijgen.




De opdrachten die jij met je squad moet uitvoeren lopen uiteen van het opblazen van een radiotoren tot het uitroken van een paar huisjes op een eenzame heuvel. De levels in Operation Flashpoint: Dragon Rising zijn groot en open, dus er zijn veel tactieken die gebruikt kunnen worden, iets dat het lineaire dat bij veel shooters voorkomt compleet wegneemt. Het ene moment zal je enkele minuten moeten lopen naar een bepaald punt, maar het andere moment is het mogelijk om een jeep of helikopter te besturen. Ook in deze voertuigen is het mogelijk om commando\'s te geven aan de rest van je squad. Rij je liever zelf en commandeer je een andere squadmember om plaats te nemen achter een turret? Dat kan. Geef je liever aan waar je naartoe wil en wil je zelf achter de turret zitten? Dat kan ook.