Di Pietro: Berlusconi, ga naar huis!

static
Een deel van de oppositie in Italië heeft gisteren het aftreden van premier Silvio Berlusconi geëist. Onder hen is Antonio Di Pietro, die begin jaren '90 internationale faam verwierf als onderzoeksrechter die het corruptieonderzoek Mani Pulite (Schone Handen) leidde.

Di Pietro, nu leider van de oppositiepartij Italië van de Waarden (IDV), noemde de gisteren door de hoogste rechters ongrondwettig verklaarde immuniteitswet immoreel: "Berlusconi moet ophouden wetten voor eigen gebruik en consumptie te maken en hij moet aftreden. Hij is letterlijk gek."

Voor Palazzo Chigi, het kantoor van de premier in hartje Rome, kwamen gisteravond betogers van de linkse beweging Links en Vrijheid bij elkaar. Zij hadden affiches bij zich met teksten als: "En nu laat je je berechten!"

Dario Franceschini, de leider van de grootste oppositiepartij, de Democratische Partij (PD) van oud-communisten en progressieve katholieken, toonde zich verheugd over de steun van het hof aan het gelijkheidsbeginsel: "Allen zijn gelijk voor de wet, ook de machtigen."

Di Pietro: Berlusconi, ga naar huis!  (foto: ANP)