Televisie uiterst lucratief voor IOC

static
De Olympische Spelen van 2010 (Vancouver) en 2012 (Londen) zijn uiterst lucratief voor het IOC. De sportkoepel verdient aan de uitzendrechten van beide evenementen in totaal 3,8 miljard dollar, bijna 2,6 miljard euro. In vergelijking met de voorgaande twee edities - de Spelen van 2006 en 2008 werden ook samen verkocht - is dat 1,2 miljard dollar meer.

Voorzitter Jacques Rogge maakte dat recordbedrag aan tv-rechten, de belangrijkste inkomstenbron van het IOC, gisteren bekend tijdens het congres van het comité in Kopenhagen. De stijging is volgens de Belg mede te danken aan de grotere verspreiding van beelden via internet en mobiele telefoons.

Rogge voegde er nog aan toe dat voor Sotsji (2014) en Rio de Janeiro (2016) al tv-deals zijn gesloten ter waarde van 920 miljoen (625 miljoen euro). De onderhandelingen met de grote Amerikaanse maatschappijen - NBC verwierf de rechten voor de Spelen van 2010 en 2012 voor 2,2 miljard - moeten nog beginnen. Dat geldt ook voor de grote Europese zendgemachtigden in Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Het IOC verwacht daarover uiterlijk volgend jaar, mede afhankelijk van het economisch klimaat, uitsluitsel te kunnen geven.

Televisie uiterst lucratief voor IOC  (foto: ANP)