[NHL] Canucks herstellen zich

De Vancouver Canucks hebben zich van hun slechte start met drie nederlagen hersteld door de Montreal Canadiens met 7-1 opzij te zetten. Dit was de eerste overwinning van de Canucks dit seizoen. Man van de wedstrijd was Henrik Sedin met twee goals en twee assists.

Daniel Sedin, de tweelingbroer van Henrik, gaf drie assists. Verder was goalie Roberto Luongo goed in vorm met 27 reddingen en slechts een tegendoelpunt. Dit was de eerste echt goede wedstrijd voor Luongo, die vorige wedstrijd werd gewisseld nadat hij vier goals in 12 schoten op doel moest toestaan. De doelman aan de andere kant, Carey Price, had het een stuk moeilijker. Na de zevende tegengoal werd hij gewisseld, maar hij had als excuus dat de verdediging van zijn ploeg hem nauwelijks hielp.

"Het lijkt makkelijk als de puck er zo vaak ingaat, maar dit was pas onze eerste goede wedstrijd," aldus Henrik Sedin, die hiermee wilde aangeven dat de Canucks er nog lang niet zijn. Ook coach Alain Vigneault zag nog verbeterpunten: "We blijven werken aan het team en het wordt steeds beter. We maakten goed gebruik van een aantal fouten van de Canadiens." Habs-coach Jacques Martin vond dat zijn ploeg niet scherp was. "We verloren alle gevechten om de losse pucks en leverden de puck vaak te makkelijk in. De tegenstander werkte veel harder, en zonder hard te werken winnen we geen wedstrijden."

De eerste goal was van Ryan Kesler. Hij schaatste dwars door de verdediger heen, en met twee schijnbewegingen wist hij goalie Price te foppen. Mason Raymond maakte de 2-0. Via de boarding passte hij de puck achter de verdediging om hem zelf weer op te pikken, goed gebruikmakend van zijn snelheid. Alleen voor het doel maakte hij geen fout. Steve Bernier maakte er 3-0 van uit een pass van Daniel Sedin. In de tweede periode leken de Canadiens nog terug te komen. Zij schoten veertien maal op doel voordat de Canucks hun eerste schot losten en scoorden in de powerplay via Andrei Kostitsyn.

De Habs verloren echter hun momentum door een tijdstraf voor Tomas Plekanec. Twaalf seconden later scoorde Henrik Sedin in de powerplay die hierop volgde en bracht de stand op 4-1. Hij schoot een rebound van een schot van zijn broer Daniel binnen. Een paar minuten later scoorde Henrik nogmaals tijdens een linechange van de Canadiens. De Zweed kon samen met Bernier onbekommerd op het net afschaatsen en scoren. De laatste twee goals, die alleen nog voor de statistieken waren, kwamen op naam van Mikael Samuelsson en Alex Burrows.

De enige andere wedstrijd van gisterennacht was die tussen de Phoenix Coyotes en de verdedigend Stanley Cup kampioenen de Pittsburgh Penguins. De Coyotes wonnen deze wedstrijd met 3-0 en blijven ongeslagen.