FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 september 2009

Hamilton wil winnen in Monza

Ondanks de tegenvallende resultaten bij de race in Spa van afgelopen weekend, is Lewis Hamilton vastberaden om in Monza weer te gaan strijden voor de winst. Hij is ervan overtuigd dat hij nog kans maakt op de wereldtitel.

In de kwalificatie lukte het Hamilton niet om in de top tien te komen en ook tijdens de race zat het hem niet mee. Al na enkele bochten kwam hij in aanraking met enkele andere auto's, waardoor de race voor hem al snel tot een einde kwam.

Toch laat Hamilton de moed niet zakken. "Het is hartstikke leuk om gewoon te pushen als een gek en te proberen het maximale resultaat uit je auto te persen. We blijven overal aanvallen", zo stelt de Brit op zijn website.

Hamilton is ervan overtuigd dat de overige vijf races goed uit zullen vallen voor het team van McLaren. "Ik wil echt winnen op Monza. We hebben een goed aerodynamisch pakket en daarna komen er wat upgrades voor Singapore. Ik denk dat we in gevecht kunnen gaan met de voorste auto's."

Hamilton staat op dit moment 45 punten achter op Jenson Button, die het kampioenschap leidt. Er zijn op dit moment nog 50 punten te verdienen, dus er zijn nog mogelijkheden voor Hamilton. "Het klinkt gek, maar ik zet de titel niet uit mijn hoofd totdat het rekenkundig niet meer mogelijk is."

Keeper door het lint na tegengoal

Elke keeper zal vroeg of laat de bal een keer uit het doel moeten halen. Dat is het risico van het vak. Ook Josh Wicks, keeper van het Amerikaanse DC United, kreeg een doelpunt om zijn oren, maar ging hier anders mee om dan zijn collega's.

Fredy Montero, speler van Seattle Sounders, maakte in het duel tegen datzelfde DC United namelijk een doelpunt. Wicks kon de treffer van de tegenpartij echter niet verkroppen. Op de terugweg naar zijn doel, om de bal uit het net te halen, plantte hij zijn beide voeten namelijk op Montero.

De assistent-scheidsrechter zag het voorval gebeuren en gaf dit door aan de scheidsrechter. De beste man kon niets anders doen dan de keeper van DC United de rode kaart te geven.

Een filmpje van het voorval kan je hier terugvinden.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Vernielde ambulance blijkt 'kunst'

Al bijna een week vraagt men zich in Venlo af wat er aan de hand is met de ambulances die bij het Limburgs Museum in die plaats staan. Ook sommige FOK!users viel het tafereel op. De ene ziekenauto ligt immers op zijn kant, de andere staat met een zwak brandend zwaailicht en kapotte ruiten ernaast. Het blijkt om een kunstproject te gaan.

Ambulances
De ambulances

De makers van het kunstwerk willen er reacties mee uitlokken. Dat gaat ze bijzonder goed af. "Zo! Is die hier soms uit de bocht gevlogen?" Vraagt een voorbijganger zich af. "Och, och, begint dat hier nu ook al. Ik zag op televisie hoe ze brandweer- en ziekenauto's aanvallen. Maar dat was toch alleen in de randstad," reageert een oudere dame. Een Marokkaanse jongen denkt er het zijne van: "Zullen ze wel weer zeggen dat buitenlandse jongeren het hebben gedaan, wedden? Maar ik vind dat die chauffeur gewoon beter moet leren rijden."

Ambulances
Ook de tweede ambulance is vernield

In het kader van het project Different places - different stories tonen kunstenaars provocerende dingen in het Nederlands-Duitse grensgebied. De ambulances trekken veel bekijks, bijna elke voorbijganger stopt even. En bijna iedereen heeft ook een mening over het kunstwerk. "Wat zeg je, een kunstwerk? Ja, maar daar gebruik je toch geen dure ambulance voor? Weet je voor hoeveel geld daar aan kostbare apparatuur in zit? Hadden ze beter aan een arm land kunnen geven," aldus een andere voorbijganger.

Ambulances
De ambulance lijkt met bruut geweld omver gegooid te zijn

Zie het forumtopic over Venlo voor nog meer foto's. 

First lady Japan is zo gek als een deur

Een ware politieke aardverschuiving in Japan. Na 54 jaar is het de socialisten eindelijk gelukt de macht te grijpen. De nieuwe vrouw van de premier, Miyuki Hatoyama, is echter zo gek als een deur.

Zo beweert de 62-jarige Japanse dat zij ooit eens is ontvoerd door buitenaardse wezens. Zij hebben haar zelfs meegenomen naar Venus, een uiterst hete planeet met tropische temperaturen van ver boven de 400 graden Celsius. "Terwijl mijn lichaam sliep, reed mijn ziel met een driehoekige ufo mee naar Venus", zo schreef ze in haar boek dat ze vorig jaar heeft uitgebracht.

Daar blijft het echter niet bij. Mevrouw Hatoyama gaat er ook prat op dat zij Tom Cruise kent van een vorig leven. Voordat hij werd geboren als Tom Cruise, was hij namelijk een Japanner. De vrouw van de premier wil nu dan ook dolgraag een film met Cruise opnemen. 

Minister-President Yukio Hatoyama staat achter zijn vrouw. Hij ontmoette haar al toen hij net was afgestudeerd aan de Stanford University en zij nog was getrouwd met een ander. Miyuki is een lifestyle-goeroe, een macrobiotiek liefhebber, een performer, kookboekenschrijfster en een gepensioneerde actrice.

Drie militairen lichtgewond in Uruzgan

Drie Nederlandse militairen zijn vanmiddag lichtgewond geraakt door de explosie van een geïmproviseerde bom (IED). Dit gebeurde tijdens een patrouille ten noorden van Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Volgens het ministerie van Defensie zijn de drie met lichte verwondingen overgebracht naar het militair ziekenhuis op Kamp Holland in provinciehoofdstad Tarin Kowt. Ze hebben zelf hun familie geïnformeerd.

Michael Jackson naar laatste rustplaats

Als alles volgens plan verloopt vindt The King of Pop vandaag eindelijk zijn laatste rustplaats. Michael Jackson wordt vanavond lokale tijd begraven op het Glendale Forest Lawn Memorial Park, vlakbij Los Angeles. Slechts een klein gezelschap van goede vrienden en naaste familie is uitgenodigd.

De overleden ster wordt begraven in een pompeus mausoleum. Volgens de lokale politie worden de straten in de omgeving van de begraafplaats afgezet, om te voorkomen dat fans in de buurt komen. In juli bezochten ruim 20.000 rouwende fans de officiële afscheidsdienst in het Staples Center in Los Angeles.

Jackson overleed op 25 juni op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartinfarct. Eind augustus stelde de lijkschouwer definitief vast dat de popster is omgekomen door een acute propofol-vergiftiging. De politie gaat uit van doodslag. Het verdovingsmiddel propofol is samen met het kalmeringsmiddel Lorazepam hoofdverantwoordelijk voor het hartfalen van de zanger. De Amerikaanse justitie onderzoekt of zijn privéarts Conrad Murrray daar iets mee te maken heeft.

Er ontstond een aantal keer verwarring over de datum van de begrafenis. De familie Jackson wilde Michael eigenlijk begraven op 29 augustus, de dag dat hij 51 zou zijn geworden. Omdat nog het nodige geregeld moest worden, stelde de familie de plechtigheid twee keer uit.

Volleyballers winnen op EK van Finland

De mannen van Oranje zijn het EK begonnen met een zwaar bevochten overwinning op Finland. Nederland speelde wisselvallig, maar kwam terug van een 2-1 achterstand in sets en overleefde in de beslissende vijfde set drie matchpoints (25-21, 22-25, 28-30, 25-15 en 18-16).

Nederland won de eerste set tegen Finland bepaald niet vanwege de sterke service, maar wel omdat Rob Bontje en Wytze Kooistra op belangrijke momenten scoorden met hun blok. Alleen Kay van Dijk vormde een uitzondering vanaf de opslaglijn. Mede dankzij zijn serviceserie kon Oranje het verschil maken (25-21). In de tweede set namen de Finnen, gesteund door driehonderd meegereisde fans, het initiatief over. Bij Nederland kwam Jeroen Rauwerdink in het veld voor Jeroen Trommel, maar ook hij kon het tij niet keren (22-25).

Set nummer drie was er eentje waarin de kansen voortdurend keerden. Nederland kwam terug van een 18-21 achterstand, maar verzuimde vervolgens om één van de twee setpoints te benutten. In de zenuwslopende slotfase benutten de Finnen uiteindelijk hun vierde setpoint door Trommel op genadeloze wijze af te blokken. Trommel kon daar ook niet zo veel aan doen, want de set-up was niet loepzuiver (28-30).

Maar de tegenvaller werd goed verwerkt, want in de vierde serie was Nederland op alle fronten sterker. Met een scherpe opslag werd de Finse aanval ontregeld en met een huizenhoog blok werd aan de lopende band gescoord (25-15). De vijfde set leverde een zenuwslopend schouwspel op waarin Finland aan het langste eind leek te trekken. Maar drie matchpoints waren niet aan de Finnen besteed, waarna Nederland bij 17-16 opgelucht mocht constateren dat een middenaanval van Finland ver buiten de lijnen werd geslagen.

Uiteraard was na afloop de opluchting groot in het Nederlandse kamp. "Eindelijk trekken we in een spannende wedstrijd aan het langst eind", sprak Van Dijk. "Dat is in de afgelopen zomer ook wel eens anders geweest." Bondscoach Peter Blangé noemde Finland (de nummer vier van het vorige EK) een gelijkwaardige tegenstander en hij prees de instelling van zijn spelers. "Ik vond dat we koel bleven toen we echt onder druk kwamen. En ik hoop dat dit het begin is van een mooie reeks."

Vrijdag speelt de Nederlandse ploeg tegen Estland, dat op de openingsdag van het EK in Turkije met 3-1 van Rusland verloor.

Minister onwel tijdens debat

Tijdens het debat over de Westerschelde is minister Verburg van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) onwel geworden. Het debat is daarom geschorst en zal op een andere dag voortgezet worden. Dit maakte Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bekend.

Rond zeven uur werd het debat geopend. Minister Verburg voerde het woord over het heikele dossier. Een woordvoerster meldt dat het inmiddels weer goed gaat met de minister. Voor alle zekerheid zal Verburg naar het ziekenhuis gaan voor controle.

Onderzoek naar beveiliging ambassade VS

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten gaat onderzoek doen naar het bedrijf dat de Amerikaanse ambassade in de Afghaanse stad Kaboel beveiligt. Volgens een rapport maken de bewakers van het bedrijf ArmourGroup North America zich schuldig aan onzedelijk gedrag en het overtreden van de veiligheids- en gedragsregels.

Mocht het onderzoek het wangedrag kunnen bewijzen dan zal het contract met het bedrijf, ter waarde van 189 miljoen dollar, worden verbroken. Het rapport, opgesteld door de toezichthoudende overheidsinstantie ‘Project on Government Oversight’ (Pogo), laat blijken dat het bewakingspersoneel prostituees op de kamer uitnodigde. Tevens heeft het personeel ook regelmatig Afghaanse burgers overgehaald om opdrachten uit te voeren die voor moslims verboden zijn, zoals het drinken van alcohol.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton wordt ook op haar vingers getikt, omdat er nauwelijks werd opgetreden nadat er sinds het begin van de samenwerking in 2007 al acht klachten waren binnengekomen over de bewakers.

Pogo verwacht daarom ook niet dat onderzoek veel zal oplossen. “Ik denk niet dat het ministerie er veel van terecht zal brengen omdat het eigenlijk deel uitmaakt van het probleem”, zo meldt de directeur van Pogo, Danielle Brian, “Ze hebben het eigenlijk laten gebeuren.” Het rapport is gebaseerd op interviews met werknemers van het bedrijf, documenten, foto`s en e-mails. Op de foto`s valt te zien hoe de bewakers en leidinggevenden op elkaar urineren en naakt rond een kampvuur dansen.

Wil je de NSFW partyfoto`s zien, kun je hier klikken.

[EK Vrouwen] Uitslag Nederland - Frankrijk

Nederland heeft zich geplaatst voor de halve finale van het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen in Finland. In de penaltyserie werd Frankrijk met 5-4 verslagen.

Tegen de Fransen werd het dameselftal van Oranje met de rug tegen de muur gezet. Meermaals bleek het elftal van bondscoach Vera Pauw onnauwkeurig in de passing en verder dan de middencirkel wist Oranje meestal niet te geraken. Frankrijk kon echter ook weinig uitrichten en zorgde met twee slappe schoten voor twee wapenfeiten. Nederland was meer doelgericht, maar scoorde niet. Een solo van Candie Herbert strandde in de doelmond, waar de goalie van de Fransen goed redding bracht.

Nederland wist enkel middels uitbraken enkele malen onder de hevige druk van Frankrijk, dat het middenveld in handen had, uit te komen. Grote kansen leverde het weinig vermakelijke, doch spannende duel niet op en de stand na negentig minuten was dan ook 0-0.

Twee verlengingen moesten uitkomst brengen. Geen van beide teams kon echter imponeren en een doelpunt forceren. Zowel de Fransen als het team van Pauw voetbalde afwachtend. Een pegel van Sylvia Smit scheerde de deklat nog en een kopbal van Frankrijk miste het doel op een haartje. Derhalve volgde tot slot nog een strafschoppenserie.

Nederland en Frankrijk misten beiden één penalty van de eerste vijf. Corine Franco mikte namens de Fransen op de paal en Daphne Koster liet een penalty namens Nederland onbenut. Ophelie Meilleroux schoot daarna ook op de paal en de strafschop van Dyanna Bito werd gestopt door de Franse goalie. Frankrijk bleef strafschoppen missen, want Candie Herbert schoot over. De derde kans voor Nederland om de halve finale te bereiken werd wel benut. Anouk Hoogendijk knalde Oranje naar halve eindstrijd.

Zondag om 18.00 uur speelt Nederland in de halve finale tegen Engeland, dat met 3-2 gastland Finland versloeg. De wedstrijd wordt live uitgezonden door de NOS en Eurosport.Nederland - Frankrijk 0-0 (5-4 penalty's)
FRA’ Soubeyrand 0-1
NED’ Stevens 1-1
FRA’ Abily 1-2
NED’ Melis 2-2
FRA’ Henry 2-3
NED’ Griffioen 3-3
FRA’ Le Sommer 3-4
NED’ Smit 4-4
FRA’ Franco 4-4
NED’ Koster 4-4
FRA’ Meilleroux 4-4
NED’ Bito 4-4
FRA’ Herbert 4-4
NED’ Hoogendijk 5-4

Scheidsrechter: Heikkinen (Fin)
Stadion: Ratinan Stadion, Tampere
Gele kaart: Koster (Nederland)

Opstellingen

Nederland: Geurts, Bito, Koster, Meulen, Hogewoning, Melis, Hoogendijk, Smit, Griffioen, v.d.Ven (v.d.Heiligenberg/77), Stevens

Frankrijk: Deville, Franco, Meilleroux, Georges, Bompastor, Henry, Soubeyrand, Necib (Le Sommer/55), Abily, Thiney (Herbert/87), Thomis

Buschauffeur leest tijdens het rijden

Busbedrijf Westbus in Sydney heeft één van zijn buschauffeurs met onmiddellijke ingang geschorst omdat hij een boekje aan het lezen was tijdens het rijden. Een passagier die zich niet veilig voelde bij deze buschauffeur heeft een video-opname ervan gemaakt. Daarop zie je dat de chauffeur rustig het boekje leest en ondertussen zo nu en dan eens naar de weg kijkt.

Het bedrijf nam de opnames meteen serieus en had de desbetreffende chauffeur per direct geschorst. “We moeten eerst met de chauffeur zelf spreken om de zaak uit te zoeken”, zo meldt een woordvoerster van het bedrijf.

 

 

Vrouw brengt politie handgranaat

Een vrouw bracht gisteravond een handgranaat naar het politiebureau in Wijk bij Duurstede. De dienstdoende baliemedewerker schrok, en sloeg meteen groot alarm. Het politiebureau werd voor enige tijd ontruimd.

Na onderzoek bleek dat het projectiel ongevaarlijk was. De dame kocht de granaat op een braderie, maar vertrouwde de aankoop achteraf niet. Daarom stapte ze naar de politie. Het is niet bekend van wie ze het explosief kocht. 

Met dank aan Toiletboy voor de submit.

[EK vrouwen] Uitslag Nederland - Frankrijk

Nederland heeft zich geplaatst voor de halve finale van het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen in Finland. In de penaltyserie werd Frankrijk met 5-4 verslagen.

Tegen de Fransen werd het dameselftal van Oranje met de rug tegen de muur gezet. Meermaals bleek het elftal van bondscoach Vera Pauw onnauwkeurig in de passing en verder dan de middencirkel wist Oranje meestal niet te geraken. Frankrijk kon echter ook weinig uitrichten en zorgde met twee slappe schoten voor twee wapenfeiten. Nederland was meer doelgericht, maar scoorde niet. Een solo van Candie Herbert strandde in de doelmond, waar de goalie van de Fransen goed redding bracht.

Nederland wist enkel middels uitbraken enkele malen onder de hevige druk van Frankrijk, dat het middenveld in handen had, uit te komen. Grote kansen leverde het weinig vermakelijke, doch spannende duel niet op en de stand na negentig minuten was dan ook 0-0.

Twee verlengingen moesten uitkomst brengen. Geen van beide teams kon echter imponeren en een doelpunt forceren. Zowel de Fransen als het team van Pauw voetbalden afwachtend. Een pegel van Sylvia Smit scheerde de deklat nog en een kopbal van Frankrijk miste het doel op een haartje. Derhalve volgde tot slot nog een strafschoppenserie.

Nederland en Frankrijk misten beide één penalty van de eerste vijf. Corine Franco mikte namens de Fransen op de paal en Daphne Koster liet een penalty namens Nederland onbenut. Ophelie Meilleroux schoot daarna de vijfde penalty ook op de paal en de strafschop van Dyanna Bito werd gestopt door de Franse goalie. Frankrijk bleef strafschoppen missen, want Candie Herbert schoot over. De derde kans voor Nederland om de halve finale te bereiken werd wel benut. Anouk Hoogendijk knalde Oranje naar de halve eindstrijd.

Zondag om 18.00 uur speelt Nederland in de halve finale tegen Engeland, dat met 3-2 gastland Finland versloeg. De wedstrijd wordt live uitgezonden door de NOS en Eurosport.Nederland - Frankrijk 0-0 (5-4 na penalty's)
FRA Soubeyrand 0-1
NED Stevens 1-1
FRA Abily 1-2
NED’ Melis 2-2
FRA Henry 2-3
NED Griffioen 3-3
FRA Le Sommer 3-4
NED Smit 4-4
FRA Franco 4-4
NED Koster 4-4
FRA Meilleroux 4-4
NED Bito 4-4
FRA Herbert 4-4
NED Hoogendijk 5-4

Scheidsrechter: Heikkinen (Fin)
Stadion: Ratinan Stadion, Tampere
Gele kaart: Koster (Nederland)

Opstellingen

Nederland: Geurts, Bito, Koster, Meulen, Hogewoning, Melis, Hoogendijk, Smit, Griffioen, v.d.Ven (v.d.Heiligenberg/77), Stevens

Frankrijk: Deville, Franco, Meilleroux, Georges, Bompastor, Henry, Soubeyrand, Necib (Le Sommer/55), Abily, Thiney (Herbert/87), Thomis

Blatter beantwoordt vragen van toppers

Sepp Blatter heeft via de website van FIFPro vragen gehad van diverse topspelers. Zo stelden Giovanni van Bronckhorst, Franck Ribéry en John Terry vragen aan de FIFA-baas.

Van Bronckhorst vroeg zich af waarom de FIFA de WADA-dopingcode wil gaan hanteren. ”We proberen hiermee op te komen tegen de té strenge regels in sommige landen. We hebben met WADA afgesproken dat voetballers niet dagelijks hoeven te melden waar ze zich bevinden. We zijn toezichthouders, geen politieagenten,” aldus het antwoord van Blatter.

Ribéry wil weten wat de rechten van spelers is indien clubs zich niet aan de regels houden. Blatter: “Misschien zijn we niet streng genoeg. We zouden een deadline moeten stellen om betalingen te voldoen. Als club zich hier niet aan houden, volgt puntenaftrek. Dat is iets waar we ons tot nu toe niet aan hebben gewaagd.”

Terry stelde vragen over technische hulpmiddelen, om de sport eerlijk te houden. Blatter: ”We hebben een test gedaan met het Hawk-Eye systeem in de Engelse derde divisie. Daaruit bleek dat we minimaal vijf seconden nodig hadden om te beoordelen of de bal over de lijn was. Dat duurt veel te lang.”

Er was een speciale bijeenkomst in Zürich waar Blatter deze vragen beantwoordde.

Britse soldaat omgekomen in Afghanistan

Een Britse soldaat is overleden nadat hij was neergeschoten tijdens een patrouille in Afghanistan. De soldaat liep de wond, waaraan hij was overleden, op in het Babaji gebied. Dat ligt in de provincie Helmand.

"Deze dappere soldaat is gestorven om mensen een beter leven te geven in Afghanistan", zo zegt de woordvoerder voor Task Force Helmand, Luitenant Colonel Nick Richardson. "Onze gedachten gaan uit naar de familie, vrienden en collega`s op dit moment. Zijn verlies is niet voor niets geweest." Gisteren is ook al een Britse soldaat omgekomen in hetzelfde gebied.

Fisichella: "Ik ben in de zevende hemel"

Giancarlo Fisichella is blij dat hij eindelijk een lang gekoesterde droom in de Formule 1 waar kan maken. De Italiaan debuteert bij de Grand Prix van Italië op Monza in een Ferrari. De voormalige Force India-coureur is vandaag in Maranello meteen aan de slag gegaan bij zijn nieuwe team.

Fisico heeft meteen al in de F60 plaats mogen nemen en met de technici van Ferrari kunnen speken. "Ik ben in de zevende hemel," zei de Italiaan. "Ik kan nog steeds niet geloven dat de droom van mijn leven uitkomt en ik wil Luca di Montezemolo daar dan ook voor bedanken. In de laatste weken zijn echt ongelofelijke dingen met mij gebeurd. De poleposition en daarna de tweede plaats op Spa en nu heeft Ferrari me gevraagd om de laatste vijf races van het seizoen voor hen te rijden."

"Ik ga mijn uiterste best doen om Ferrari terug te betalen voor deze geweldige kans die ze mij gegeven hebben. Ik weet dat het niet makkelijk zal worden, maar ik zal alles geven. Ik wil wel zeggen dat ik het erg jammer voor Luca (Badoer, red.) vind. Ik weet hoe graag hij in Monza achter het stuur van een Ferrari had willen zitten, want het is het beste wat een Italiaanse coureur kan overkomen, namelijk het rijden in een rode auto voor de ogen van onze fans."

Teambaas Stefano Domenicali legt het besluit om Badoer te vervangen door Fisichella uit. "We hebben voor Giancarlo gekozen, omdat hij richting het einde van dit seizoen een grote bijdrage kan leveren in het behalen van punten. Daarnaast hebben we nagedacht over zijn rol voor volgend jaar bij het team, zeker gelet op zijn ervaring van dit seizoen. Hij wordt testcoureur in 2010."

"Ik wil Vijay Mallya en Force India F1 bedanken voor de kans om zijn contract op zo'n vreugdevol moment voor het team te ontbinden en om hem zijn droom te laten najagen. Nu moeten we ons op Monza richten, een evenement waar we een speciale band mee hebben. We weten dat het lastig is om de prestaties van de afgelopen races vast te houden, maar we gaan ons best doen om de fans te vermaken en ik hoop dat er vele komen om ons te ondersteunen."

Van Nistelrooy wil met Oranje naar WK

Ruud van Nistelrooy heeft in de Spaanse krant Marca laten weten zich weer beschikbaar te willen stellen voor het Nederlands elftal. De aanvaller zou met Oranje graag aan het WK, dat volgend jaar zomer in Zuid-Afrika wordt gehouden, willen deelnemen.

"Ik wil vechten voor mijn plek in het Nederlands elftal om te spelen op het WK," liet Van Nistelrooy weten. De spits maakte onlangs zijn rentree op de voetbalvelden, nadat een zware knieblessure hem maandenlang aan de kant hield.

"Mijn eerste doel is weer belangrijk zijn voor Real Madrid," ging hij verder. "Ik wil bewijzen dat een blessure als deze niet het einde van je carrière hoeft te zijn."

Eén ding is in elk geval zeker; Van Nistelrooy kijkt weer met vertrouwen naar de toekomst. "Voor de blessure voelde ik me niet goed. Nu wel. De dokter die me geopereerd heeft, vertelde me dat ik zeker nog drie jaar kan spelen en geen problemen krijg wanneer ik stop."

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport, en in de columnrubriek zie je iedere zondag om 20 uur de sportcolumn.

Man eet stoma leeg in rechtbank

Een verdachte die gisteren moest voorkomen bij de rechtbank van het Amerikaanse Hamilton County heeft gisteren een bizarre wending gegeven aan zijn rechtzaak. De man kneep namelijk zijn stomazakje leeg op de tafel voor hem en at de inhoud op. "Er lag iets op de tafel en vloer dat sprekend leek op uitwerpselen", zei assistent aanklager David Prem. 

Prem moest het proces voeren tegen de 66-jarige James Orr. Orr wordt namelijk verdacht van roof en ontvoering. Het proces begon vorige week maandag al, maar ging gisteren verder.

Een getuige had net een verhaal afgestoken toen Orr zich ineens opzij boog naar Norm Aubin, zijn advocaat. Orr vroeg hem of hij iets te eten voor hem had. Aubin antwoordde ontkennend, maar Orr zei dat hij honger had en vroeg om eten. Zijn advocaat negeerde hem echter volkomen.

Toen begon het spektakel in de rechtbank. Orr ontkoppelde zijn stomazakje, dat aan aan de zijkant van zijn lichaam hing om afvalstoffen te verzamelen, en legde het op tafel. Vervolgens kneep hij erin en keek of hij wilde eten. "Het bleek dus dat hij echt zijn eigen uitwerpselen zat te eten", aldus een geschokte Aubin.

Een woordvoerder van de politie heeft verklaard dat de uitwerpselen over zijn lippen, baard, handen, en de tafel waaraan hij zat. De assistent aanklager heeft toegegeven dat hij bijna moest overgeven toen hij het schouwspel zag. De rechter wil de rechtbank nu tot besmet gebied verklaren en wil deze tijdelijk sluiten voor een grondige schoonmaakbeurt.

Volgende week moet alles weer proper zijn. Het proces tegen Orr gaat dan eindelijk verder.

Keeper door het lint na tegentreffer

Elke keeper zal vroeg of laat de bal een keer uit het doel moeten halen. Dat is het risico van het vak. Ook Josh Wicks, keeper van het Amerikaanse DC United, kreeg een doelpunt om zijn oren, maar ging hier anders mee om dan zijn collega's.

Fredy Montero, speler van Seattle Sounders, maakte in het duel tegen datzelfde DC United namelijk een doelpunt. Wicks kon de treffer van de tegenpartij echter niet verkroppen. Op de terugweg naar zijn doel, om de bal uit het net te halen, plantte hij zijn beide voeten namelijk op Montero.

De assistent-scheidsrechter zag het voorval gebeuren en gaf dit door aan de scheidsrechter. De beste man kon niets anders doen dan de keeper van DC United de rode kaart te geven.

Een filmpje van het voorval kan je hier terugvinden.

Van Nistelrooy wil met Oranje naar WK

Ruud van Nistelrooy heeft in de Spaanse krant Marca laten weten zich weer beschikbaar te willen stellen voor het Nederlands elftal. De aanvaller zou met Oranje graag aan het WK, dat volgend jaar zomer in Zuid-Afrika wordt gehouden, willen deelnemen.

"Ik wil vechten voor mijn plek in het Nederlands elftal om te spelen op het WK," liet Van Nistelrooy weten. De spits maakte onlangs zijn rentree op de voetbalvelden, nadat een zware knieblessure hem maandenlang aan de kant hield.

"Mijn eerste doel is weer belangrijk zijn voor Real Madrid," ging hij verder. "Ik wil bewijzen dat een blessure als deze niet het einde van je carrière hoeft te zijn."

Eén ding is in elk geval zeker; Van Nistelrooy kijkt weer met vertrouwen naar de toekomst. "Voor de blessure voelde ik me niet goed. Nu wel. De dokter die me geopereerd heeft, vertelde me dat ik zeker nog drie jaar kan spelen en geen problemen krijg wanneer ik stop."

Rutten blij met uitlatingen Honda

Keisuke Honda liet zich recentelijk bijzonder positief uit over PSV. Dit tot grote vreugde van PSV-trainer Fred Rutten, zo meldt Omroep Brabant. De omroep zendt donderdagavond Forza PSV uit.

Het medium bericht dat Rutten in het betreffende programma verkondigt blij te zijn dat spelers van het kaliber 'Honda' nog steeds voor de Eindhovense club willen komen spelen.

Volgens de oefenmeester moet PSV bij het aantrekken van topspelers gebruik maken van de beeldvorming dat spelers zich in Eindhoven nog verder kunnen ontwikkelen om uiteindelijk wellicht de absolute top te bereiken.

Honda liet doorschemeren graag nog twee jaar in Nederland bij PSV te voetballen. Rutten voegt de Japanner mogelijk in de volgende transferperiode alsnog toe aan zijn selectie.

[US Open] 17-jarige verslaat Dementieva

Melanie Oudin heeft op de US Open voor een enorme stunt gezorgd. De 17-jarige tennisster stuurde Jelena Dementieva namelijk naar huis.

Oudin, die de 70e plaats op de wereldranglijst bezet, had drie sets nodig om Dementieva uit te schakelen. De standen waren 5-7, 6-4 en 6-3.

In de volgende ronde moet Oudin het opnemen tegen de winnares uit de partij tussen Maria Sharapova en Christina McHale.

Fisichella naar Ferrari

Giancarlo Fisichella zal vanaf Monza, waar de Grand Prix van Italië gehouden wordt, de tweede Ferrari gaan besturen. De Italiaan werd afgelopen weekend in de Force India nog tweede achter Kimi Räikkönen die nu zijn teamgenoot wordt.

Force India heeft Fisichella laten gaan nadat de zaken in de laatste 24 uur in een stroomversnelling waren geraakt. "Giancarlo en zijn manager benaderden ons gisteren met een voorstel van Ferrari," zei Force India-teambaas Vijay Mallya. "Voor een Italiaanse coureur is een stoeltje bij Ferrari een grote droom en dat was bij Giancarlo niet anders. Het contract verzekert de lange toekomst van hem bij Ferrari en het zou niet juist zijn om daar een stokje voor te steken, te meer omdat Giancarlo een zeer belangrijke bijdrage aan Force India heeft geleverd."

Volgens de geruchten heeft Force India nog een schuld bij Ferrari openstaan, maar Mallya benadrukt dat dit er niets mee te maken heeft. "We hebben geen financiële schikking met Ferrari getroffen. Deze overeenkomst is goed voor Giancarlo en voor de sport. Een competitieve Italiaanse coureur in een Ferrari in Monza is goed nieuws voor de Formule 1 en het kan het in deze moeilijke tijden wel gebruiken."

"We willen Giancarlo bedanken voor zijn hulp in de afgelopen anderhalf jaar en voor de eerste WK-punten afgelopen weekend. Hij was een belangrijke schakel binnen het team en we zijn hem dankbaar voor zijn input achter de schermen en voor zijn prestaties op de baan. Wij wensen hem voor de toekomst het allerbeste toe."

Wie Fisichella bij Force India op gaat volgen is nog niet bekend. Verwacht wordt dat testcoureur Vitantonio Liuzzi de rest van het seizoen het stoeltje naast Adrian Sutil in zal nemen.

Voor meer F1-nieuws kijk je natuurlijk op de FOK!sport F1-site!.

'Ergernissen' wegbezuinigd

Na twintig jaar valt het doek voor een van de populairste teletekstpagina's. De rubrieken 'Ergernissen' en 'Erg', sinds jaar en dag te vinden op respectievelijk pagina 316 en 318, moeten het veld ruimen wegens bezuinigingen bij de Publieke Omroep. Ook de rubriek 'Mediarumoer' is geschrapt.
 

"De KRO heeft onlangs flink bezuinigd op de zogeheten niet-programmatische diensten, om structureel meer geld vrij te maken voor programmavernieuwing. Dat was nodig omdat de concurrentie toeneemt,terwijl de inkomsten dalen", luidt de verklaring op voornoemde teletekstpagina's. "Een van de gevolgen is dat de redactie die, naast ander werk, verantwoordelijk was voor het selecteren en redigeren van Ergernissen, Erg en Mediarumoer, niet meer bestaat."
 
"Voor zaken als de teletekstrubrieken Ergernissen, Erg en Mediarumoer krijgt de KRO geen geld, teletekst werd betaald uit de programmagelden. Dat kan voortaan niet meer. Vandaar dat we er als redactie met enige pijn in het hart per direct een punt achter moeten zetten." Tot slot bedankt men alle inzenders, waaronder vast ook vele FOK!kers, voor de ingezonden ergernissen. "Het is jammer dat het voorbij is, maar het is wel mooi geweest!", besluit men.
 

De beide teletekstpagina's hebben maar liefst twintig jaar deel uitgemaakt van NOS Teletekst. Op pagina 316 kon men zijn of haar ergernissen kwijt over radio- en televisieprogramma's. Pagina 318 was de plek voor alle overige ergernissen, gelijk aan FOK!s Klaagbaak-forum.
 
Ergernissen
Klagen kan nu alleen nog maar op FOK!

'ADO Den Haag aast op Van der Gun'

ADO Den Haag zou geïnteresseerd zijn in de diensten van Cedric van der Gun. De aanvaller wilde zijn contract met FC Utrecht niet verlengen en is zodoende transfervrij.

Van der Gun speelde in de periode tussen 2003 en 2005 ook al voor ADO Den Haag. In die periode speelde de Hagenaar 58 wedstrijden en trof hierin twaalf keer doel.

Naast ADO Den Haag zou ook Swansea City naar de diensten van Van der Gun hengelen.

Playstation 3 gaat driedimensionaal

Een topman van Sony Entertainment heeft vandaag bekendgemaakt dat Sony er aan werkt om spellen voor de PS3 te ondersteunen met de nieuwe 3d-technologie. Sony maakte onlangs bekend deze technologie ook te gebruiken bij televisies.

De heer Howard Stringer, topman bij Sony Entertainment, heeft aangekondigd dat er gewerkt wordt aan spellen voor de Playstation 3 die deze nieuwe technologie ondersteunen. Over hoe deze technologie tot uitdrukking zal komen is nog niets losgelaten. 

Voor meer gamenieuws kijk je natuurlijk op FOK!games.

 

'Renault op Finse toer'

Het gerucht gaat dat Renault een nieuwe sponsor probeert binnen te halen. Het gaat om het Finse Nokia, dat in de jaren ’90 Tyrrell sponsorde.

Nokia kan mogelijk een Finse coureur verwelkomen bij het Franse team. Renault zou namelijk bezig zijn om Kimi Raïkkönen vast te leggen. De wereldkampioen van 2007 heeft nog een contract bij Ferrari tot en met 2010 maar lijkt plaats te moeten maken voor Fernando Alonso. Er zou dus wellicht ook met gesloten beurzen geruild kunnen worden door beide teams.

De Nokia-deal staat los van de komst van Raïkkönnen aldus de Franse media waarin deze geruchten opdoken.

Loovens kan debuteren tegen Japan

Glenn Loovens maakt zaterdag in de oefeninterland tegen Japan hoogstwaarschijnlijk zijn debuut voor het Nederlands elftal. De verdediger van Celtic kan de vervanger worden van André Ooijer, die geblesseerd is.

Mocht Loovens van bondscoach Bert van Marwijk in het basiselftal worden ingezet, dan is het waarschijnlijk dat hij het centrale verdedigingsduo met Joris Mathijsen vormt.

Bevestigen wilde Van Marwijk de basisplaats van Loovens donderdag nog niet. "Maar de kans is heel groot dat hij speeltijd krijgt", counterde de keuzeheer van het Nederlands elftal tegenover de aanwezige media.

Loovens maakte bij Feyenoord ook zijn debuut onder Van Marwijk. "Hij is een sterke verdediger die goed kan koppen en een redelijke trap heeft", vervolgt de coach. "Ik vind dat hij tijdens de trainingen goed overeind blijft. En dat is knap als je ziet op wat voor niveau hier soms wordt gevoetbald."

Topspitsen komt Loovens nog niet tegen met Celtic. Van Marwijk: "Maar ik heb ook gezien dat hij onlangs als een van de weinige spelers van Celtic overeind bleef tegen Arsenal. Dat zegt toch wel iets."

Nederlandse bedrijven 'meest duurzaam'

Drie Nederlandse bedrijven hebben wereldwijd branchegenoten verslagen als het gaat om duurzaamheid. In de jaarlijks samengestelde duurzaamheidsindices van Dow Jones werden postbedrijf TNT, chemiereus DSM en levensmiddelenbedrijf Unilever in drie categorieën als het ‘meest duurzaam’ betiteld.

Dow Jones laat elk jaar voor negentien overkoepelende sectoren berekenen welke bedrijven het er het best vanaf gebracht hebben.

Daarbij kijken onderzoekers naar onder meer het risicomanagement en de milieubewustheid van een onderneming. Ook wordt gekeken in hoeverre een bedrijf zich bijvoorbeeld aan bestuurlijke regels houdt (corporate governance).

TNT scoorde het hoogst in de sector Industriële Goederen en Diensten. Unilever stond bovenaan in de lijst Eten en Drinken. DSM was de beste in de sector Chemie.

Zes nieuwe namen bij Cofidis

Cofidis is al druk bezig met de voorbereidingen op het nieuwe wielerseizoen. De ploeg maakte vandaag namelijk bekend zes renners een contract te hebben aangeboden. Onder hen zijn drie Belgen.

Eerder liet Cofidis al weten komend wielerseizoen over Tony Gallopin te beschikken. Daarnaast treden ook de Fransman Remi Cusin, de Belgen Kevin Ista, Jens Keukeleire en Romain Zingle en de Est Kalle Kriit toe tot de Franse wielerformatie.

Interview: the Sedan Vault op Lowlands

Op het terrein word je doodgegooid met legercodes. Alpha, Bravo, Echo, Juliet... Het interview met The Sedan Vault, vindt ook plaats in een door een legercodegecodeerde tent. Tussen de drukte van de Alpha-tent door naar het backstagedeel van de Charlie. Hier zitten vier Belgische heren samen met een vrolijke manager, helemaal klaar om geïnterviewd te worden. Ben jij ook klaar? Ja? Mooi, laten we beginnen.

[SF] Van Dam gaat voor PSV rijden

Vanaf aankomend weekend zal, tijdens de vierde ronde in Superleague Formula by Sonangol, een nieuw gezicht in de auto van PSV te bewonderen zijn. Carlo van Dam zal vanaf dat moment de plaats innemen van Dominick Muermans, die de eerste helft van het seizoen achter het stuur plaats nam.

De 23-jarige Van Dam heeft al een indrukwekkend curriculum vitae opgebouwd met daarin onder andere het Europees Kampioenschap Karting in 2001 en de titel in het Japanse F3 kampioenschap vorig seizoen. De coureur had al meteen een goed gevoel over de samenwerking: "Ik heb een gesprek gehad met Marcel van de Bunder – commercieel directeur van PSV - en had meteen het gevoel dat we op één lijn zaten. Voor PSV is het belangrijk dat ik goede resultaten behaal en daar zal ik uiteraard mijn uiterste best voor doen."

PSV staat momenteel op een teleurstellende achttiende plaats in het algemeen klassement en de druk is dus hoog op de nieuweling. Daarnaast realiseert Van Dam zich ook dat het lastig wordt om midden in het seizoen in te stappen: "Ik besef me dat ik meteen wat moet laten zien, maar ik moet ook reëel zijn. De andere coureurs kennen de auto al veel beter en ik zal de vrije trainingen dan ook optimaal moeten gebruiken om deze achterstand zo goed mogelijk in te halen. Ik zie dit echter vooral als een uitdaging en ga er in ieder geval alles aan doen om een goed resultaat te halen en de PSV-fans trots te maken."

Het circuit waar de races aankomend weekend worden gereden is in elk geval niet nieuw voor de coureur: "Ik ken Estoril redelijk goed inderdaad. Ik heb een paar jaar geleden met Formule Renault 2.0 daar gereden en ook getest met Formule 3. Normaal gesproken behaal ik goede resultaten hier dus hopelijk kan ik die lijn ook in de Superleague Formula doorzetten."

Vennegoor: "Hull gaf me goed gevoel"

Jan Vennegoor of Hesselink kijkt erg uit naar zijn avontuur bij Hull City. Eerder vandaag maakten we namelijk bekend dat Lange Jan zijn carrière bij club uit de Premier League zal voortzetten.

"Ik was transfervrij na mijn vertrek bij Celtic en ben bij verschillende clubs op gesprek geweest," liet Vennegoor of Hesselink in een reactie weten. "Nergens kreeg ik het goede gevoel, tot dat ik bij Hull City kwam."

Eén ding is in elk geval zeker; Lange Jan vind het een uitdaging om in 'de grootste competitie ter wereld' te spelen. Bovendien weet de international van het Nederlands elftal al een aantal dingen van zijn nieuwe werkgever. "Ik heb in Schotland ontzettend veel Engels voetbal op tv gezien, waaronder een paar wedstrijden van Hull. Ik ken sommige spelers dus al."

Spurs trekt keeper Walker aan

Jimmy Walker moet bij Tottenham Hotspur het keepersprobleem zien op te lossen. De 36-jarige doelman wordt door de Spurs gratis overgenomen van West Ham United, zo meldt Tottenham op de clubsite.

Bij West Ham liep het contract van Walker deze zomer af, waardoor hij transfervrij kon vertrekken naar Tottenham. Walker stond vijf seizoenen onder contract bij The Hammers. Vorig seizoen verdedigde hij op huurbasis het doel van Colchester United.

Walker speelde in het verleden voor Notts County, alvorens hij voor elf jaar bij Walsall verbleef. Aldaar maakte hij in liefst 476 duels zijn opwachting als doelman van de club.

Tottenham kampt met een klein keepersprobleem, daar Heurelho Gomes geblesseerd is en tweede doelman Carlo Cudicini vooral teleurstelt. David James zou ook in de belangstelling hebben gestaan van de club van trainer Harry Redknapp.

Leefbaar Rotterdam: 'Veiligheid niet serieus genomen'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam neemt het handhaven van de veiligheid in zijn stad niet helemaal serieus. Dat stelde Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam, vandaag tijdens het debat in de gemeenteraad over de rellen van anderhalve week geleden in Hoek van Holland.

Pastors is verbaasd dat Aboutaleb niet woedend was geworden, nadat hij niet was geïnformeerd over de signalen dat het dancefeest volledig uit de hand zou lopen. Leefbaar Rotterdam pleit voor vroeg en hard optreden van de politie, temeer daar het niet de eerste keer was dat hooligans de grenzen te buiten gingen. "Hooligans en andere geweldsplegers moeten als gek en crimineel worden beschouwd", zei Pastors. "Ze gaan door tot ze geslagen worden. Laat de politie er daarom voor zorgen dat die lui vroeg worden geslagen."

Leefbaar Rotterdam gaf Aboutaleb een gele kaart. "We hopen dat het echte onderzoek van het COT de schade niet nog groter zal maken", aldus Pastors. "Anders zou het wel een rode kaart kunnen worden."

De partij geeft overigens de voorkeur aan een onderzoek van de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid, die onafhankelijker zou zijn dan het aan de Leiden Universiteit gelieerde COT. Pastors wil dat de gemeenteraad ook een stem krijgt in dat onderzoek.

Het instituut voor veiligheids- en crisismanagement COT onderzoekt de ongeregeldheden op het strand van Hoek van Holland. Het onderzoek zal worden geleid door de hoogleraren Uri Rosenthal en Erwin Muller. Het is de bedoeling dat zij in december met conclusies komen.

Leefbaar Rotterdam: 'Veiligheid niet serieus genomen'  (foto: ANP)

Ferrari verwelkomt Fisico en bedankt Badoer

Het Formule 1-team van Ferrari is blij met de komst van Giancarlo Fisichella naar de Italiaanse renstal. De Italiaan zal vanaf volgende week bij de Grand Prix van Italië in Monza plaatsnemen in de scharlakenrode bolide. Tegelijkertijd wil Ferrari Luca Badoer bedanken voor de bewezen diensten.

"We hebben voor Fisichella gekozen, omdat wij denken dat hij in de rest van het seizoen een waardevolle bijdrage kan gaan leveren," zo luidde een verklaring van Ferrari. "Giancarlo heeft in zijn lange carrière laten zien dat hij snel en competitief is en daarom zijn we blij dat we een Italiaanse coureur in onze thuisrace kunnen laten rijden. We willen Luca bedanken voor de teamgeest die hij in deze lastige omstandigheden getoond heeft. Het is jammer dat hij zijn echte waarde niet heeft kunnen laten zien, omdat hij gebukt ging onder omstandigheden die iedereen lastig zou vinden."

Verbod op gebruikskosten online artikelen

Consumenten die internet- of postorderaankopen terugsturen, hoeven geen vergoeding te betalen voor het gebruik van hun aankopen. Het Europees Hof van Justitie heeft dat vandaag bepaald.

Alleen als de koper het artikel niet ter goeder trouw heeft gebruikt, mag de winkelier een vergoeding vragen. Wel mogen de kosten voor het terugzenden worden aangerekend.

Aanleiding voor het arrest is een klacht van een Duitse vrouw. Ze had via internet een laptop gekocht. Die bleek na een paar maanden kapot te zijn en de vrouw stuurde de laptop terug, om de aankoop ongedaan te maken. Het verkopende bedrijf stemde in, maar eiste 316 euro voor het gebruik van de computer. De vrouw weigerde dat te betalen.

Het Europees Hof geeft haar gelijk, op basis van de EU-richtlijn voor de bescherming van consumenten bij aankopen op afstand.


Verbod op gebruikskosten online artikelen  (foto: DAG)

Lindsay Lohan doet aan automutilatie

De 23-jarige Amerikaanse actrice Lindsay Lohan kon de diepe sneeën in haar arm niet verbergen tijdens een dagje ontspannen aan het zwembad.

De populaire actrice, zangeres en voormalig model heeft het de laatste tijd niet makkelijk. Het zou niet goed gaan met haar liefdesleven en ook haar carriére zit al een tijdje in de slop. Daarnaast werd er recent in korte tijd twee keer bij haar thuis ingebroken. In april 2009 kwam er een einde aan haar lesbische relatie met Samantha Ronson), een Engelse DJ.

Vermoedelijk is alles haar teveel geworden. De ster is nu gefotografeerd terwijl ze met vrienden aan het zwemmen was, meldt het Britse The Sun. Duidelijk te zien op de foto’s, zijn de krassen op haar onderarmen die waarschijnlijk het gevolg zijn van automutilatie. Deze vorm van zelf-beschadiging houdt in dat mensen zich om verschillende redenen pijn doen.

Dit gebeurt op verschillende manieren, waarvan zichzelf snijden in armen en benen een veel voorkomende vorm is. Automutilatie is vergelijkbaar met het gebruik van drugs; het werkt voor veel mensen verslavend en is daarom moeilijk te stoppen. De actrice, die in 2006 aan anorexia leed, zag er verder gezond, slank uit en heeft haar haar blond geverfd.

De laatste paar weken gonsde het van de geruchten dat Lindsay Lohan eindelijk naakt in de Playboy zou gaan staan. Maar haar woordvoerster maakte vandaag een einde aan deze speculaties en zei dat Lohan het gulle aanbod had afgeslagen. Playboy-baas Hugh Hefner zou maar liefst 900.000 dollar (632.000 euro) hebben willen betalen om Lindsay Lohan  uit de kleren te krijgen.


Lindsay Lohan doet aan automutilatie  (foto: DAG)

NOS: vrouwenvoetbal live bij winst Oranje

Als de Nederlandse voetbalvrouwen het tot de halve finale van het EK voetbal in Finland schoppen, zendt de NOS die wedstrijd live uit op Nederland 1. Als de Oranje-dames uiteindelijk de finale spelen, wordt ook die rechtstreeks uitgezonden. Dat maakte de omroep vandaag bekend.

Het Nederlands elftal speelt vanavond de kwartfinale tegen Frankrijk. Bij winst gaat Oranje door naar de halve finale.

De halve finale wordt gespeeld op zondag 6 september, de finale op donderdag 10 september. Verslaggever Vlado Veljanoski en commentator Philip Kooke zijn deze week naar Finland afgereisd om voor NOS Studio Sport verslag te doen van het toernooi.

Extra maatregelen rond Nederland-Japan

Politie en justitie nemen extra veiligheidsmaatregelen rond de oefenwedstrijd tussen Nederland en Japan die zaterdag in Enschede wordt gespeeld. Dit besluit is genomen omdat bij de politie bekend is dat supporters van verschillende clubs uit zijn op confrontaties in en rond de binnenstad in Enschede. Dat maakte de politie vandaag bekend.

Ook de gang van zaken bij de voetbalwedstrijd FC Twente- Olympique Marseille in Enschede eerder dit jaar en de recente interland Nederland - Engeland in Amsterdam speelde een rol bij het besluit. Rond beide voetbalwedstrijden was sprake van gewelddadige confrontaties tussen voetbalvandalen en met de politie.

Recordaantal stemmen Gouden Televizier-Ring

Drie dagen na de opening van de stemsite is al een recordaantal stemmen uitgebracht op de genomineerden voor de Gouden Televizier-Ring. Dat maakte de AVRO vandaag bekend. Inmiddels zijn meer dan 100.000 stemmen uitgebracht op favoriete radio- en televisieprogramma's.

Vorig jaar kwamen tijdens de gehele stemperiode van ruim drie weken in totaal 160.000 stemmen binnen. Peter Houben, hoofdredacteur van Televizier, het tv-magazine dat de verkiezing organiseert: "In de historie van de Gouden Televizier-Ring zijn er nog nooit zo veel stemmen uitgebracht in zo'n korte tijd. Er komen op dit moment meer dan 1500 stemmen per uur binnen."

Omroepen en makers mogen dit jaar voor het eerst promotie maken voor hun genomineerde programma's en presentatoren. Die nieuwe regel is volgens Houben een van de redenen voor het grote aantal stemmen.

De verkiezing van de Gouden Televizier-Ring en de AVRO Gouden RadioRing eindigt op 30 september om 12.00 uur. De prijzen worden uitgereikt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala op 23 oktober in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De AVRO zendt het gala live uit op Nederland 1.

Holland Film schort Oscarinzending op

Holland Film wacht met de inzending van de film The Silent Army naar het Oscarcomité na kritiek van een aantal filmproducenten. Dat bleek vandaag uit een e-mail van het advocatenkantoor dat namens Holland Film optreedt, aan de klagende producenten.

Dinsdag maakte Holland Film, de organisatie die Nederlandse films in het buitenland promoot, bekend dat het The Silent Army (de internationale bewerking van de film Wit Licht) bij het Oscarcomité aanmeldt als Nederlandse inzending in de categorie beste niet-Engelstalige film. Enkele filmproducenten, waaronder Fu Works, NL Film en Isabella Films, lieten gisteren weten twijfels te hebben bij de keuze voor die film.

Centrumrechts duikelt in Duitse peiling

Centrumrechts is in Duitse opiniepeilingen vandaag op een dieptepunt beland. In een peiling krijgen de christendemocraten onder leiding van bondskanselier Angela Merkel slechts 34 procent. Dat is de laagste score voor de christendemocratische zusterpartijen CDU en CSU in drie maanden van peilingen.

De beoogde coalitiepartner, de rechts-liberale FDP, heeft nog steeds een aanhang van 14 procent onder de ondervraagden. Daar is de FDP erg blij mee, maar de twee centrumrechtse partijen samen krijgen in de vandaag gepubliceerde peiling geen meerderheid in het parlement. Op 27 september gaat Duitsland naar de stembus.


Centrumrechts duikelt in Duitse peiling  (foto: DAG)

Geen miljoenennota vooraf voor media

De leden van Eerste en Tweede Kamer krijgen op de vrijdag voor Prinsjesdag de kabinetsplannen onder embargo, maar de media moeten wachten tot de dag zelf.

Premier Jan Peter Balkenende heeft dat besloten en vandaag de Tweede Kamer per brief ingelicht. De fracties krijgen een aantal exemplaren van de begrotingshoofdstukken en de miljoenennota. Ook op de zaterdag voor Prinsjesdag krijgen ze, onder de voorwaarde van geheimhouding, nog een aantal stukken.

Op dinsdag 15 september, Prinsjesdag, ontvangen de media de stukken waarover ze meteen mogen publiceren.


Geen miljoenennota vooraf voor media  (foto: DAG)

Duizenden herdenken bloedbad Beslan

Circa vijfduizend overlevenden en nabestaanden van het bloedbad op een school in Beslan hebben donderdag meegedaan aan een herdenking. Op 3 september 2004 maakten Russische commando's in die plaats in de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië een einde aan een gijzelingsactie, die 52 uur duurde.

Enkele tientallen zwaarbewapende extremisten uit Tsjetsjenië en Ingoesjetië vielen op 1 september 2004 School Nummer Eén binnen en gijzelden ruim 1100 mensen. Uiteindelijk vonden 333 mensen de dood, onder wie 186 kinderen. De gijzeling geldt als de bloedigste terreuraanslag in de Russische geschiedenis.

De regering van Rusland hield volgens media in Rusland donderdag een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het gijzelingsdrama. De Russische autoriteiten kregen naderhand felle kritiek wegens hun optreden. Organisaties van nabestaanden stellen verder dat Moskou niets doet voor de mensen die het bloedbad hebben overleefd.

[Vuelta] Dubbelslag voor Greipel

De vijfde etappe in de Vuelta, van Tarragona naar Vinaroz over een afstand van 174 kilometer, is een prooi geworden voor André Greipel (Columbia). De Duitser bleek in de straten van Vinaroz in de sprint duidelijk te sterk voor Tom Boonen (Quickstep) en Daniele Bennati (Liquigas). Greipel nam door zijn zege eveneens het amarillo over van Fabian Cancellara.

Na een rustdag, waarbij de coureurs de kans hadden om hun wonden te likken na de massale valpartij van dinsdag (volgens Cancellara "net een scene uit Apocalypse Now"), kroop het wielergilde vanmorgen op Spaans grondgebied op het zadel voor de vijfde rit. Daarbij dienden de 196 overgebleven coureurs, Charles Wegelius (ziekte), Robert Kiserlovski (sleutelbeenbreuk) en Chris Horner (polsbreuk) moesten eerder forfait geven, onderweg af te rekenen met twee puisten: de Coll de Fatxas (tweede categorie) en de Alto de la Ermita (categorieloos).

Het Spaanse land en de warme Zuid-Europese weersomstandigheden - het kwik gaf maar liefst 36 graden aan - motiveerde Julian Sanchez Pimienta (Contentpolis-Ampo) om er vanuit het vertrek in te vliegen. In zijn kielzog kreeg hij vijf coureurs mee: Aitor Hernandez Gutierrez (Euskaltel), José Antonio Lopez Gil (Andalucía), Julien El Fares (Cofidis), Matthé Pronk (Vacansoleil) en Serafin Martinez (Xacobeo Galicia). De meute vond het allemaal prima en liet het sextet begaan.

Het zestal werkte goed samen en trapte al snel ruim vier minuten bijeen. Op de top van de Coll de Fatxas (111 kilometer van de meet), waar Hernández Gutierrez als eerste bovenkwam, tien punten meegraaide en zodoende de bergtrui van Lars Boom overnam, noteerde de vluchtgroep een maximale voorsprong van zes minuten. Die marge verdween echter als sneeuw voor de zon toen de sprintersploegen zich op kop van het peloton nestelden. Zodoende vielen de vluchters, waarvan Pronk het langst voorop bleef, op twintig kilometer van de streep dan ook ten prooi aan de vraatzucht van het peloton. Een sprint leek in de maak.

En zo geschiedde, ondanks een snedige aanval van Philippe Gilbert (Silence) op de Alto de la Ermita. In de 'normale' spurt die volgde was Greipel duidelijk sterker dan zijn concurrenten. Daarmee tekende de Duitser voor zijn tweede ritzege. Bovendien nam hij door zijn zege én de daarbij behorende bonificatieseconden de leiding in het algemeen klassement over van Cancellara.

Uitslag etappe 5

Pos.RennerNat. TeamTijd
1André GreipelDUIColumbia4:27.54
2Tom BoonenBELQuickstepz.t.
3Daniele Bennati ITALiquigasz.t.
4 Tyler Farrar USAGarminz.t.
5William Bonnet FRABouyguesz.t.
6Jurgen Roelandts BELSilence-Lottoz.t.
7Oscar FreireSPARabobankz.t.
8Borut Bozic SLOVacansoleilz.t.
9Davide Vigano ITAFuji-Servettoz.t.
10Francisco Pacheco SPAContentpolis-Ampoz.t.

Klassement na 5 etappes

Pos.RennerNat. TeamTijd
1André GreipelDUIColumbia19:40.23
2Tom BoonenBELQuickstep+ 0.06
3Daniele Bennati ITALiquigas+ 0.17
4 Tyler Farrar USAGarmin+ 0.21
5Fabian Cancellara ZWISaxobank+ 0.27
6Oscar Freire SPARabobank+ 0.33
7William BonnetFRABouygues+ 0.34
8Dominique Rollin CANCervelo Test Team + 0.38
9Bert GrabschDUIColumbiaz.t.
10Alessandro BallanITALamprez.t.

'Van Nieuwstadt naar Cambuur'

Jos van Nieuwstadt tekent morgen vermoedelijk een contract bij SC Cambuur. De transfervrije verdediger ontving een aanbieding van de Friezen.

Van Nieuwstadt kocht zijn contract bij het Engelse Doncaster Rovers af, zodat hij ook na de transferdeadline nog een andere club kon zoeken. De 29-jarige Waalwijker speelde eerder in Nederland voor Willem II en Excelsior. Hij kwam tot 203 competitieduels als prof, waarin hij drie keer scoorde. Morgen hoopt hij de onderhandelingen met SC Cambuur af te ronden.

Dodental Java blijft stijgen

Het dodental door de beving bij het Indonesische eiland Java is gestegen tot 57, zo maakten de autoriteiten vandaag bekend. De meeste slachtoffers zijn omgekomen doordat hun huizen instortten. Reddingswerkers graven veelal met hun handen om de tientallen vermisten te vinden.

Door de beving met een kracht van ongeveer 7 op de schaal van Richter raakten zeker driehonderd mensen gewond. De omvang van de schade wordt steeds duidelijker. Volgens een ambtenaar van het bureau voor noodsituaties zijn ongeveer 18.000 woningen geheel of gedeeltelijk ingestort. Ook zijn woningen bedolven door aardverschuivingen.

Er is nog steeds sprake van naschokken, die echter nauwelijks schade veroorzaken.

Recordverdienste voor Madonna

Madonna’s Sticky and Sweet-wereldtournee heeft het popicoon 285 miljoen euro opgebracht en dat is het hoogste bedrag ooit voor een tournee van een solo-artiest. Dit maakte de toerorganisatie Live Nation bekend, aldus de BBC vandaag.

Helemaal bovenaan de lijst staat de band The Rolling Stones. Hun Bigger Bang-toer is de meest winstgevende tournee ooit op muziekgebied (solo en bands). Deze tournee bracht tussen 2005 en 2007 in totaal 390 miljoen euro op.

Madonna sloot haar tournee gisteren af in Israël. Ze bezocht in totaal 32 landen, waaronder Nederland in september vorig jaar, waar ze 85 maal optrad. De 51-jarige Material Girl heeft haar eigen financiële record verbroken. Ze stond namelijk al aan de top sinds haar Confessions-toer, die in 2006 bijna 136 miljoen euro in het laatje bracht.

De laatse tournee vergde wel veel van de 51-jarige popicoon. Tijdens een van haar laatste optredens, in Bulgarije, viel ze twee keer flauw. Een filmpje toont hoe een van haar dansers op het podium de diva opvangt.

Vink fluit Belgische topper, Belg naar Nederland

Arbiter Pieter Vink zal volgende week zondag een Belgische topper fluiten. De Nederlandse scheidsrechter zal het duel tussen Club Brugge en Racing Genk in goede banen moeten leiden. Overigens is de Nederlander Adrie Koster trainer van Club Brugge.

Nederland en België wisselen al enkele seizoenen scheidsrechters uit. Serge Gumienny zal volgende week in Nederland gaan fluiten, hij is aangesteld voor het duel tussen Willem II en Feyenoord.

De KNVB en de KBVB hebben besloten om ook dit seizoen weer arbiters over de grens te laten fluiten. "Nu bekijken we het van speeldag tot speeldag. Om te zien wie iemand nodig heeft. Maar we gaan ook jongeren nog altijd de kans geven om eens naar Nederland te gaan", vertelt de Belgische scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen tegen Het Nieuwsblad.

'Vraagtekens bij kaping Arctic Sea'

Een Russische journalist die kritiek uitte op de autoriteiten in verband met de ‘verdwijning’ van het vrachtschip de Arctic Sea, is gevlucht uit zijn land. Hij liet vandaag weten dat hij het vliegtuig heeft gepakt naar de Turkse stad Istanbul, nadat hij eergisteravond via de telefoon was bedreigd.

Michail Voitenko, een ervaren zeeman en redacteur bij het maritieme vakblad Sovfracht, was een van de eersten die vraagtekens zetten bij de uitleg van de Russische regering over de ‘kaping’ van de Arctic Sea.

Dat schip verdween op mysterieuze wijze, nadat het op 23 juli was vertrokken uit een haven in Finland. Drie weken later arresteerde de Russische marine acht vermeende kapers op de Arctic Sea, die zich toen op de Atlantische oceaan bevond ter hoogte van West-Afrika.

De autoriteiten in Rusland beweren dat de mannen het schip met een partij hout aan boord hebben gekaapt. Voitenko gelooft niets van die lezing. Hij suggereerde dat hoge overheidsfunctionarissen het schip gebruikten voor een illegale wapenleverantie.


Gevluchte Russische journalist wantrouwt kaping Arctic Sea  (foto: DAG)

Assistent Stevens vertrekt naar Karlsruher SC

Marcus Schupp zal per direct vertrekken bij Red Bull Salzburg. De assistent-trainer van Huub Stevens bij de club uit Oostenrijk heeft een aanbod als hoofdtrainer van het Duitse Karlsruher SC, wat actief is in de 2. Bundesliga, geaccepteerd.

In goed overleg met het bestuur van de club is het contract van Schupp ontbonden, zo bracht de club naar buiten. De assistent gaf aan deze kans, om als hoofdtrainer aan de slag te gaan, niet aan zich voorbij wilde laten gaan. De club reageerde begripvol op de beslissing van de oefenmeester.

Red Bull, wat momenteel terug is te vinden op de eerste plek van de Oostenrijkse competitie, zal per direct gaan zoeken naar een nieuwe assistent-trainer voor Stevens. De club hoopt een opvolger deze week al te kunnen presenteren.

Fisichella naar Ferrari

Giancarlo Fisichella zal vanaf Monza, waar op 13 september de Grand Prix van Italië gehouden wordt, de tweede Ferrari gaan besturen. De Italiaan werd afgelopen weekend in de Force India nog tweede achter Kimi Räikkönen die nu zijn teamgenoot wordt.

Force India heeft Fisichella laten gaan nadat de zaken in de laatste 24 uur in een stroomversnelling waren geraakt. "Giancarlo en zijn manager benaderden ons gisteren met een voorstel van Ferrari," zei Force India-teambaas Vijay Mallya. "Voor een Italiaanse coureur is een stoeltje bij Ferrari een grote droom en dat was bij Giancarlo niet anders. Het contract verzekert de lange toekomst van hem bij Ferrari en het zou niet juist zijn om daar een stokje voor te steken, temeer omdat Giancarlo een zeer belangrijke bijdrage aan Force India heeft geleverd."

Volgens de geruchten heeft Force India nog een schuld bij Ferrari openstaan, maar Mallya benadrukt dat dit er niets mee te maken heeft. "We hebben geen financiële schikking met Ferrari getroffen. Deze overeenkomst is goed voor Giancarlo en voor de sport. Een competitieve Italiaanse coureur in een Ferrari in Monza is goed nieuws voor de Formule 1 en dat kan het in deze moeilijke tijden wel gebruiken."

"We willen Giancarlo bedanken voor zijn hulp in de afgelopen anderhalf jaar en voor de eerste WK-punten afgelopen weekend. Hij was een belangrijke schakel binnen het team en we zijn hem dankbaar voor zijn input achter de schermen en voor zijn prestaties op de baan. Wij wensen hem voor de toekomst het allerbeste toe."

Fisico gaat in 2010 als testcoureur bij Ferrari aan de slag. Wie Fisichella bij Force India op gaat volgen is nog niet bekend. Verwacht wordt dat testcoureur Vitantonio Liuzzi de rest van het seizoen het stoeltje naast Adrian Sutil in zal nemen.

Babovic: "Ik ben hier gekomen om te spelen"

Stefan Babovic laat er geen gras over groeien. De 22-jarige speler die overkwam van het Franse FC Nantes liet tegenover Feyenoord TV weten wat zijn doelstellingen zijn, de Serviër wil vechten voor een basisplaats en bovenal winnen.

"Natuurlijk vind ik het belangrijk om te spelen omdat ik volgend jaar op het WK wil meespelen met het Servische elftal. Ik ben hier gekomen om te spelen, maar zal net als de andere spelers moeten vechten voor een basisplaats. Het allerbelangrijkste is winnen. Als we winnen maakt het niet uit wie er speelt."

"Ik kan op elke positie op het middenveld spelen, ook als aanvallende middenvelder", vervolgt Babovic. "Ik hou van dribbelen dat is mijn kwaliteit. Met mijn teamgeest en goede inzet kan ik een meerwaarde zijn voor de selectie. De supporters zullen uiteindelijk oordelen. Ik hoop dat ik ze niet teleur zal te stellen."

Babovic heeft zijn team tegen FC Twente al een keer aan het werk gezien. Wat hem vooral opgevallen was, waren de supporters: "Ik vind de Kuip geweldig. Ik heb de wedstrijd tegen Twente hier gezien en de sfeer was erg goed. Het publiek was echt de twaalfde man dus ik denk dat het een plezier is om hier te spelen. Nu is het aan mij en de rest van de ploeg om te laten zien dat we dit tenue waard zijn. Dat zullen we zeker doen."

Gaslek in woonwijk Zeist

In de wijk Brugakker in Zeist is rond 16:00 uur een gaslek gevonden. Brandweer en politie zijn momenteel ter plekke om het gaslek te dichten. Een gedeelte van de straat is met lint afgezet. Aardig wat nieuwsgierige omstanders staan buiten te volgen wat er allemaal gebeurt.

Een aantal bewoners staat buiten te wachten omdat ze hun huis momenteel niet in mogen. Pas als het lek dicht is, mogen ze weer naar huis.

Voorlopig nog geen Jantje Smit

Alle Nederlandse media pakten gisteren groots uit met het grote nieuws. Jan Smit zou namelijk halverwege 2010 vader worden. Niets blijkt helaas minder waar.

"Wat een bullshit!'", schrijft Jan Smit op zijn website. Ook Jans vriendin, de blonde Liza, ontkent het gerucht. "Nee hoor, niet zwanger!", schrijft ze op Twitter. Even later postte ze nog een berichtje: "Morgen kunnen we zeggen dat het morgen kermis is! Dan zien ze vanzelf wel dat ik niet zwanger ben! :-)"

Zware straf voor Chelsea

De FIFA heeft de Engelse voetbalclub Chelsea een zware straf opgelegd. Chelsea mag tot januari 2011 geen spelers meer uit het binnen- of buitenland aantrekken. De straf is opgelegd omdat de FIFA Chelsea ervan verdenkt Gael Kakuta te hebben aangezet tot contractbreuk.

Naast de eerder genoemde straf moet Chelsea ook een miljoen euro aan compensatie betalen aan RC Lens, het oude team van Kakuta. Kakuta is ook bestraft. De 18-jarige speler mag vier maanden geen wedstrijden spelen. Chelsea kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak bij de FIFA en eventueel bij het Hof van Arbitrage voor Sport.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Iceberg en Microïds werken samen

De Nederlandse uitgever Iceberg Interactive heeft een overeenkomst gesloten met Microïds over de distributie van een aantal games in het Verenigd Koninkrijk en de Benelux. Het gaat daarbij om titels als Return To Mysterious Island 2, Still Life 2, de verzamelbox ‘Benoît Sokal Pack’ en de Dracula Trilogie.

Return to Mysterious Island 2 komt al in oktober. In dit vervolg op (je raadt het al) Return To Mysterious Island verongelukt de helikopter die Mina kwam redden van het eiland, waardoor ze opnieuw gedoemd is op het eiland te overleven. Je zult hierbij delen van het eiland die in het eerste deel niet toegankelijk waren kunnen ontdekken. Verkennen, overleven, ontdekken, ecologie, wetenschap en mysterie spelen grote rollen in dit spel. Bijzonder is dat er een synchronisatie-functie is met de Apple iPhone waardoor je puzzels op je iPhone kan oplossen en dan weer in het spel kan integreren.

De ‘Benoît Sokal Pack’ bevat de adventures Amerzone, Syberia en Syberia 2; de Dracula Trilogie bevat Dracula, Dracula 2 The Last Sanctuary en Dracula 3 The Path of the Dragon. Alle spellen in deze edities zijn geschikt gemaakt voor Windows XP, Vista en 7 en zullen in het vierde kwartaal van dit jaar te koop zijn.

Still Life 2 staat gepland voor het eerste kwartaal van 2010. In dit spel volgen we de avonturen van special agent Vic McPherson en journaliste Paloma Hernandez in hun zoektocht naar een seriemoordenaar.


work in progress screenshot van Still Life 2

Betere verbinding Den Haag-Rotterdam

Er komt een tweede ‘hoogfrequente’ spoorlijn tussen Den Haag en Rotterdam. De ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Jacqueline Cramer (Milieu) hebben dat vandaag besloten samen met de regionale bestuurders.

Ook is besloten om de A4 door te trekken van Delft naar Schiedam, door Midden-Delfland. Deze weg moet het dagelijkse verkeersinfarct tussen Den Haag en Rotterdam helpen oplossen. Door eisen op het gebied van tunnelveiligheid kosten de zeven kilometer tussen Delft en Schiedam 880 miljoen euro. De kosten waren aanvankelijk 225 miljoen lager voorzien op 655 miljoen euro.

De bedoeling is dat de eerste schop in 2011 de grond ingaat. In 2015 moeten de eerste automobilisten over de nieuwe weg rijden.

Het afgelopen jaar is onderzocht op welke manier de verbinding tussen Rotterdam en Den Haag het best kon worden verbeterd. De verlenging van de A4 wint het volgens de ministers op effectiviteit, kosten en snelheid van een variant waarbij de bestaande A13 verbreed zou worden en er een weg van Rotterdam richting de A16/A20 zou komen.

Aboutaleb opent aanval op hooligans

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft vandaag hard uitgehaald naar de voetbalhooligans die het feest op Hoek van Holland ernstig verstoorden.

"Wij Rotterdammers zullen dit niet accepteren. En zullen niet rusten totdat we zo veel mogelijk van deze criminele cellen te pakken hebben", zei Aboutaleb aan het begin van de ingelaste raadsvergadering over het uit de hand gelopen strandfeest. Daarbij kwam een 19-jarige Rotterdammer om het leven door een politiekogel en raakten zes mensen gewond.

"De situatie zal tot op de bodem worden uitgezocht, maar, vandaag, als Rotterdammers trekken wij hier, in dit debat, een grens. Een grens voor die mensen die met trots de naam ‘Rotterdam Hooligans’ aanheffen en enkel en alleen geweld brengen naar onze samenleving."


Aboutaleb opent aanval op hooligans  (foto: DAG)

Alle oogartsen ziekenhuis Emmen stappen op

De vier oogartsen van het Scheper Ziekenhuis Emmen zijn tegelijk opgestapt. Dat heeft voorzitter Maarten Rutgers van de raad van bestuur vandaag laten weten. Volgens een van de artsen, die overigens met vervroegd pensioen ging, zijn de anderen vertrokken na verschillen van inzicht met de ziekenhuisdirectie over hun praktijk.

"De directie legde de nadruk op productie, bijvoorbeeld meer reguliere operaties. Ze wilde niet meer investeren. Daarmee blokkeerde ze de ontwikkeling van onze praktijk." Een paar artsen vond de werkdruk te hoog. Een arts uit het ziekenhuis in Hoogeveen neemt het werk in Emmen tijdelijk waar. "De bezetting is erg mager", aldus Rutgers. "Maar acute gevallen kunnen nog steeds bij ons terecht. Verder zijn er deze maand geen operaties gepland." Het ziekenhuis hoopt in oktober of november een paar nieuwe oogartsen te hebben.

Eerlijke Team Fortress 2 spelers worden beloond met Halo

Valve gaat alle oneerlijk verkregen items verwijderen deze week, als onderdeel van een nieuw zero tolerance beleid richting cheaters. Ongeveer 4.5% van de TF2-spelers gebruikt externe programma's om 'neppe' speeltijd te creëren zodat ze onterecht rewards krijgen. De items die via deze manier zijn vergaard zullen weggehaald worden. Daar tegenover staat een beloning voor de eerlijke gebruikers, deze zullen namelijk een hemelse halo-hat krijgen. Ook zullen hoeden in de toekomst makkelijker verkrijgbaar zijn voor de non-cheaters.


"We realise there is a high level of demand for items, and we're still working on systems to allow you to find them in new ways (via Trading, and crafting duplicates into desired items). However, we need to draw the line at running external applications," wrote Valve's Erik Johnson on the TF2 blog.Met dank aan Cheesefrog voor het plaatje, de cheater


Frankii is uiteraard Cheat-vrij

OM eist tbs voor moord op overblijfwacht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam tbs met dwangverpleging geëist tegen de man die in maart bij een schoolplein in de hoofdstad overblijfwacht Leo van Trappe zou hebben doodgestoken. Volgens justitie is de 31-jarige Mohammed B. schuldig aan moord. Het OM eiste geen celstraf, omdat de verdachte door een psychotische stoornis en schizofrenie volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn.

De verdachte heeft bekend dat hij het 69-jarige slachtoffer heeft neergestoken. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat hij stemmen in zijn hoofd hoorde. Die zouden hem tot zijn daad hebben gedreven. Hij kende Van Trappe verder niet. B. verklaarde donderdag dat hij wel vaker met een mes op pad ging, omdat de stemmen hem opdroegen iemand neer te steken. Ze zeiden echter altijd op het laatste moment dat hij het toch niet moest doen.

De verdachte was eerder al tien tot vijftien keer langs verschillende scholen in Amsterdam gelopen. Daar ging hij naar eigen zeggen "uit voorzorg" naartoe. Omdat er kinderen waren, dacht hij dat hij er nooit iemand zou neersteken. Toch ging het op de bewuste dag mis. Toen Van Trappe argwanend naar hem keek, stak B. hem in de schouderstreek. "De stemmen raakten in paniek die dag", zo verklaarde hij.

Het misdrijf gebeurde vlakbij het gezamenlijke schoolplein van de Willemsparkschool en de Montessorischool in Amsterdam-Zuid. Op dat moment was de pauze aan de gang, waardoor een aantal kinderen de steekpartij zag gebeuren.


OM eist tbs voor moord op overblijfwacht  (foto: DAG)
 

“Nu stop ik écht!” (9)

Pien steekt de sleutel in het slot en doet de deur open. “Drinken we eerst nog een wijntje?” vraagt ze aan David. Hij vindt het prima. In de gezellig woonkamer van Pien drinken ze nog wat, roken een sigaretje, en dan vraagt Pien aan David of hij ook zo verschrikkelijk moe is. Even kijkt hij haar niet-begrijpend aan, maar als hij haar ondeugende blik ziet, zegt hij: “O ja, ik ben ook heel erg moe. Heb jij toevallig een bed? Dan zou ik wel even willen gaan liggen.”

Libiër schuldig aan Schipholbrand

De Libiër Ahmed al-J. is schuldig aan het ontstaan van de Schipholbrand, waar in oktober 2005 elf doden bij vielen. Maar de fatale gevolgen van de vuurzee zijn hem niet aan te rekenen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag bepaald. Het hof veroordeelde Al-J. daarom tot anderhalf jaar gevangenisstraf. Al-J. heeft deze straf al in voorarrest uitgezeten en hoeft de cel niet meer in.

De brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost ontstond laat in de avond van 26 oktober 2005 in de cel van Al-J. Nadat bewakers zijn celdeur hadden geopend, greep het vuur zo snel om zich heen dat een aantal gedetineerden niet meer kon worden bevrijd.

De rechtbank veroordeelde de Libiër meer dan twee jaar geleden al tot drie jaar gevangenisstraf, omdat hij de brand zou hebben veroorzaakt door een brandende sigarettenpeuk weg te schieten. Die peuk zou in het beddengoed terecht zijn gekomen, dat vervolgens vlam vatte.

Chelsea zwaar bestraft door FIFA

De FIFA heeft de Engelse voetbalclub Chelsea een zware straf opgelegd. Chelsea mag tot januari 2011 geen spelers meer uit het binnen- of buitenland aantrekken. De straf is opgelegd omdat de FIFA Chelsea ervan verdenkt Gael Kakuta te hebben aangezet tot contractbreuk.

Naast de eerder genoemde straf moet Chelsea ook een miljoen euro aan compensatie betalen aan RC Lens, het oude team van Kakuta. Kakuta is ook bestraft. De 18-jarige speler mag vier maanden geen wedstrijden spelen. Chelsea kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak bij de FIFA en eventueel bij het Hof van Arbitrage voor Sport.

Met dank aan awromele voor de submit

Snelheid Force India steekt McLaren

Teambaas Martin Whitmarsh van het Formule 1-team van McLaren heeft gezegd dat zijn renstal een behoorlijke trap van Force India heeft gekregen. Het Indiase team was met vergelijkbaar materiaal veel sneller dan het grote McLaren dat nu haar huiswerk beter moet gaan doen.

"Ze waren het hele weekend snel op Spa," zei Whitmarsh over de goede prestaties van Force India die bekroond werden met een tweede plaats van Giancarlo Fisichella. "Ze zijn ons voorbijgestreefd en hebben ons op ons lazarus gegeven. Wij zijn daar niet zo blij mee, maar het is goed voor de sport. De inspanningen en het sportieve succes zijn fantastisch en ik weet zeker dat Vijay (Mally, red.), de sponsoren en de supporters van het team van denken dat het mogelijk is."

"Het is mogelijk dat ze in de volgende race weer terugvallen, maar ze hebben de hoop en de verwachting dat ze het kunnen doen en dat motiveert ze. Voor de media en de fans die de verhalen lezen is het fantastisch. Ze hebben ons een schop onder ons achterwerk gegeven en wij moeten daardoor kijken naar wat we doen om ze in de toekomst voor te blijven."

Whitmarsh denkt dat de hoeveelheid downforce op de VJM02 in België bij heeft gedragen aan het succes van de renstal. "Ze hebben een goede motor, dezelfde als wij, en ze hebben een goede versnellingsbak, die wij ook gebruiken. Daarnaast hebben ze hard aan de auto gewerkt."

"Ze hebben met minder downforce gereden dan dat wij deden. En iedereen vraagt zich af of wij hard hadden kunnen pushen als we met minder neerwaartse druk hadden gereden. Ze hebben er veel tijd in moeite in gestoken om te komen waar ze nu zijn. Ik weet zeker dat ze bijna net zo hard als wij werken en ze verdienen het. Ik vind het persoonlijk geweldig."

Kabinet: verleen krediet!

Het kabinet heeft plannen om de leenkraan van banken verder open te zetten. Uit een vorige week gepubliceerd rapport van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat de kredietverlening in de eurozone nog steeds aan het dalen is. Daarmee lijken de pogingen van de centrale banken om via kredieten aan banken de economie aan te zwengelen, op niets uit te lopen.

Door de onzekere economische tijden lenen banken liever geen of minder geld meer uit. Het probleem van beleidsmakers is dat het verwachte economisch herstel hiermee in de kiem gesmoord kan worden.

Daarom wil het kabinet volgens bronnen binnen het Financieele Dagblad maatregelen nemen om de kredietverlening weer op gang te helpen. Het gaat hierbij onder meer om het verlengen van overheidsgaranties op kredieten. In 2008 gaf de Nederlandse overheid voor 200 miljard euro aan garanties op kredieten die banken uitleenden, maar deze zou anders 31 december aflopen.

Ook zou het kabinet de Garantie Ondernemingsfinanciering, een faciliteit van het ministerie van Economische Zaken waarbij de helft van een krediet wordt gegarandeerd, willen uitbreiden.

Let op...

[PS3 prijsvraag] belangrijke mededeling

Sinds afgelopen maandag staat er een prijsvraag op de frontpage waar je een PS3 kunt winnen in samenwerking met iBOOD . Helaas moeten we mededelen dat er door een inschattingsfout geen ps3 geleverd kan worden door iBOOD. iBOOD biedt haar excuses aan zegt er alles aan te doen om dit in de toekomst niet meer te laten gebeuren. 

iBOOD heeft natuurlijk wel een hele toffe vervangende prijs aangeboden, een LG Full-HD Breedbeeld LCD TV met 2 x HDMI en Digitale TV Tuner.
lg

De mensen die al hebben mee gedaan aan de betreffende prijsvraag hoeven niet opnieuw mee te doen. De prijsvraag wordt omgezet naar de LG prijsvraag en de vraag blijft hetzelfde. 

Klik hier om mee te doen met de prijsvraag en misschien ben jij binnenkort wel de eigenaar van een HD tv! 

'Einde aan abonnementenergernis'

De Tweede Kamer maakt een einde aan een van de grote ergernissen van consumenten: het ongemerkt en ongewild jarenlang vastzitten aan abonnementen en lidmaatschappen. Een initiatiefwetsvoorstel van de PvdA dat daar een einde aan maakt kreeg donderdag steun van een overgrote meerderheid van de Kamer.

"Bedrijven vangen consumenten als een bij in een lege fles met honing. Hij weet de ingang te vinden, maar komt er nooit meer uit", verwoordde initiatiefnemer Martijn van Dam van de PvdA het gevoel dat veel mensen hebben als ze erachter komen dat ze heel moeilijk van een abonnement of lidmaatschap afkomen.

Van Dam diende bijna vijf jaar geleden al een eerste versie in van zijn initiatiefwetsvoorstel dat een einde moest maken aan het fenomeen van de stilzwijgende verlenging. Een aantal wijzigingen later is de Kamer het er nu over eens, de definitieve stemming volgt waarschijnlijk volgende week. Het is de bedoeling dat de wet al op 1 januari volgend jaar in werking treedt.

Europese Centrale Bank handhaaft rentepercentage

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone zoals verwacht onveranderd gelaten. De rente blijft daardoor op het historisch lage niveau van 1 procent, zo maakte de ECB vandaag na afloop van de maandelijkse rentevergadering bekend.

Analisten hadden al verwacht dat de ECB de rente, net als in de voorgaande drie maanden, ongemoeid zou laten. ECB-president Jean-Claude Trichet licht het rentebesluit later vandaag in een persconferentie toe.

De ECB heeft de rente sinds oktober vorig jaar teruggebracht van 4,25 procent naar 1 procent, het laagste niveau sinds de invoering van de euro in 1999. De lagere rente moet ervoor zorgen dat het goedkoper wordt voor burgers en bedrijven om geld te lenen, zodat zij met hun bestedingen de economie kunnen stimuleren.

Europese Centrale Bank handhaaft rente  (foto: ANP)

Milito: "Inter even sterk als Barça"

Een interessante confrontatie in de groepsfase van de Champions League vindt over dertien dagen plaats tussen Internazionale en FC Barcelona.

Voor Zlatan Ibrahimovic en Samuel Eto'o wordt het treffen een weerzien met hun oude werkgever. Ook Thiago Motta en coach José Mourinho waren ooit in dienst van Barcelona. Tegenwoordig verdienen beide heren hun brood bij de nerazzurri.

Inter versloeg stadgenoot AC Milan afgelopen weekend met 4-0 en dus is het vertrouwen bij de kampioen van Italië groot op dit moment. Spits Diego Milito is dan ook niet bang voor Barcelona.

"Voor ons is het een enorme stimulans om tegen de kampioen van Europa te kunnen spelen," zegt Milito in Tuttosport. "Barcelona heeft een geweldig team, maar wij zijn even sterk als Barça"

Gespannen sfeer bij de Rode Duivels

De horrortackle waarmee Standard Luik-middenvelder Axel Witsel verdediger Marcin Wasilewski van Anderlecht zwaar blesseerde is bij de nationale ploeg van België niet in goede aarde gevallen. De Rode Duivels zijn momenteel bij elkaar voor de duels met Spanje en Armenië in de WK-kwalificatie. De sfeer op het trainingskamp is niet positief.

In de selectie van de Belgen zijn beide ploegen vertegenwoordigd. Steven Defour en Igor De Camargo verdienen hun brood bij Standard Luik, terwijl Davy Schollen, Tom De Sutter en Olivier Deschacht bij Anderlecht spelen. "De spelers van Anderlecht en Standard hebben nog niet gesproken", zegt Deschacht in de Belgische kranten.

"Dat is ook normaal, want we zijn pas een paar dagen na het incident", stelt de verdediger van Anderlecht. "Zoiets zet je niet zomaar uit je hoofd. Wij lopen sowieso al niet veel samen met de Standard-spelers. Het enige waar we over praten zijn fases op de training. Er wordt met geen woord gerept over de topper van afgelopen zondag."

Veel invloed op het resultaat van de wedstrijden zal de spanning niet hebben volgens Deschacht."Daarvoor is die interland te belangrijk. We hebben toch twee verschillende meningen en dan is het beter dat je daar toch niets over zegt. Dat kan enkel tot problemen leiden en dat moeten we nu absoluut vermijden."

Kojima: Peace Walker en Rising teams zijn geen vrienden

Kojima Productions is op dit moment hard bezig aan een aantal games in de Metal Gear-serie. Zo zal Metal Gear Rising op de PC, Playstation 3 en de Xbox 360 verschijnen en het verhaal van de serie zal verder gaan op de PSP met Metal Gear Solid: Peace Walker. De games worden door twee verschillende teams gemaakt en wat blijkt nu, er heerst een flinke strijd tussen de twee.

De makers van Peace Walker op de PSP, de makers van Metal Gear Solid 4, zijn namelijk jaloers op de mensen van het Rising team omdat er veel meer geld beschikbaar is en technische mogelijkheden beschikbaar zijn voor het Rising team.


If you could imagine the PSP team looking at the Rising team, they have all the money and specs. It’s interesting for me to see the team members act in this way.

Kojima vind het interessant om te zien hoe de twee kampen zich gedragen. Dit probleem hebben ze in het verleden nooit gehad maar doordat de studio de afgelopen tijd flink is gegroeid.


'Bloedwaarden Armstrong verdacht'

De bloedwaarden van de Amerikaan Lance Armstrong tijdens de afgelopen Tour de France, waarin hij derde werd, zijn verdacht. Dit wordt gemeld door de Deense bloedspecialist Jakob Mørkebjerg.

De Deen zegt dat de bloedwaarden “ongeloofwaardig” zijn. Zijn hematocrietwaarde, aantal bloedlichaampjes en de hemoglobine waarden bleven in de laatste week van de Tour gelijk. De hematocrietwaarde van Armstrong, die volgend jaar bij RadioShack rijdt, steeg op een gegeven moment zelfs tijdens de Tour van 40.7 naar 43.1, terwijl de waarden normaal gesproken horen te dalen tijdens een zware wedstrijd. Mørkebjerg: ”Dat was bij Armstrong niet het geval. Dat kan dus duiden op het gebruik van bloeddoping.”

“Het beeld van zijn bloedwaarden strookt niet met wat we normaal bij renners vaststellen. Zijn bloedwaarden blijven van de eerste tot en met de laatste test haast onveranderd. Normaal moet er een sterke daling optreden. Dat gebeurde wel tijdens de Giro maar niet tijdens de voorbije Tour.”. Overigens zou diarree of uitdroging ook een verklaring kunnen zijn voor deze waarden. Desondanks blijft het verdacht volgens Mørkebjerg.

[Uitslag] FOK! Games Top 100 editie 2009

Afgelopen weekend sloten de stembussen van de FOK! Games Top 100 van dit jaar. Gedurende de maand augustus kon je stemmen op jouw favoriete games aller tijde en dat is veelvuldig gedaan. Door ruim 200 mensen is er een lijstje van 10, 25, 50 of 100 games ingestuurd.

De hoogste nieuwe binnenkomer is Fallout 3 op plaats 15 en dit jaar heeft de Top 100 een nieuwe nummer 1! Het hoogst genoteerde spel dat na vorig jaar uit de top 100 is gevallen is God of War voor de PS2. Deze viel van plek 41 naar plek 112 en het hoogst genoteerde spel van vorig jaar dat dit jaar helemaal niet genoemd is Football Manager 2008. Deze bezette vorig jaar nog de 168e plek

Rng| '08|Pntn|Titel|Platform
001 | 006 | 3976 | World of Warcraft | PC
002 | 037 | 3012 | Call of Duty 4 | Mul 
003 | 003 | 2975 | Zelda: Ocarina of Time | N64
004 | 004 | 2905 | Half-Life 2 | PC
005 | 001 | 2836 | Half-Life | PC
006 | 008 | 2679 | Diablo 2 | PC
007 | 011 | 2600 | Grand Theft Auto 3: Vice City | Mul
008 | 002 | 2545 | Command & Conguer: Red Alert | PC
009 | 025 | 2377 | Grand Theft Auto 4 | Mul
010 | 010 | 2258 | Final Fantasy 7 | Mul

Voor de volledige top 100 en meer kun je terecht in dit Topic in het Games & Consoles forum. 

Ga naar FOK!games  voor meer gamenieuws!

Madonna ontheiligt Bulgaars gras

De Bulgaarse voetbalbond is niet blij met Madonna. Het Levski Stadion in Sofia bood na het optreden van de Amerikaanse popdiva een troosteloze aanblik.

De grasmat is compleet verwoest door de bezoekers. "Het is een schande", foeterde directeur Nasko Sirakov van de bond. "Is dit nou een nationaal stadion?"

Het Bulgaarse voetbalteam moet overmorgen op het geruïneerde veld de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd spelen tegen Montenegro. "De wedstrijd tegen Montenegro is al anderhalf jaar bekend en nu klaagt de stadiondirectie dat ze in zulke korte tijd de grasmat niet kunnen herstellen."

Bondscoach Stanimir Stoilov zei niet te begrijpen dat een week voor de interland het popconcert van Madonna kon doorgaan in het stadion.

"Deze mensen begrijpen niet hoe ze een veld moeten onderhouden. Het gras is totaal verwoest. We moeten ze aanklagen voor misdaden tegen het voetbal", aldus Stoilov.

Zoektocht naar vermisten Java duurt voort

Reddingswerkers op het Indonesische eiland Java zoeken nog steeds naar slachtoffers van de beving van gisteren. Het dodental staat nu op 49, zo maakten de autoriteiten bekend. De meeste slachtoffers zijn omgekomen doordat hun huizen instortten.

Door de beving met een kracht van ongeveer 7 op de schaal van Richter raakten zeker driehonderd mensen gewond. Tientallen mensen worden nog vermist. Ook wordt de omvang van de schade steeds duidelijker. Volgens een ambtenaar van het bureau voor noodsituaties zijn ongeveer 18.000 woningen geheel of gedeeltelijk ingestort.

Er is nog steeds sprake van naschokken, die echter nauwelijks tot geen schade veroorzaken.

Hülkenberg mogelijk naar Williams in 2010

Het Formule 1-team van Williams heeft toegegeven dat Nico Hülkenberg een van de belangrijkste gegadigden op een stoeltje voor volgend jaar is. De Duitser gaat momenteel riant aan de leiding in het GP2-klassement en kan de titel bijna niet meer ontgaan.

"Nico is een van de rijders die op ons lijstje staat," zei technisch directeur Sam Michael. "Maar ook andere coureurs kloppen op de deur. We discussiëren er intern momenteel over en in de komende weken of maanden moeten we een besluit nemen."

Hülkenberg is sinds december 2007 de vaste testrijder van Williams en wordt gerespecteerd binnen het team. Hij is ook een van de weinige testcoureurs die met een 2009-bolide heeft gereden. "Hij is zeker snel," ging Michael verder. "Hij kan een F1-rookie worden, maar het gaat niet alleen om de GP2. Wij volgen hem al lange tijd en onderhouden ook al tijden een relatie met hem."

Onduidelijk is nog of Hülkenberg de mogelijke vervanger zal worden van Nico Rosberg of Kazuki Nakajima. Rosberg, die een aflopend contract heeft, wordt gelinkt aan McLaren, maar Williams probeert de Duitser te behouden. Nakajima is onderdeel van de motorendeal die Williams met Toyota heeft, maar geruchten gaan dat het contract niet verlengd wordt.

Burgemeester Moskou wil sneeuwvrije stad

De burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, wil de Russische hoofdstad sneeuwvrij houden door wolken met chemicaliën te bewerken, zodat ze verdwijnen. Dat berichtten Russische kranten vandaag.

Een sneeuwvrij Moskou levert volgens Loezjkov vooral voordelen op voor de miljoenen inwoners, omdat het sneeuwvrij maken van straten drie keer zo duur is als het wolkenvrij maken van de lucht. Op feestdagen laat hij de wolken al bewerken, zodat er gegarandeerd geen neerslag valt. Dat heeft tot gevolg dat het in de omgeving van Moskou dan juist meer sneeuwt. Experts waarschuwen, dat de gevolgen van Loezjkovs nieuwe weerinitiatief niet te overzien zijn.

Loezjkov kwam al eerder met initiatieven om het weer in Moskou te controleren. Zo stelde hij voor om de lokale weermannen te beboeten voor foute weersvoorspellingen.

Zonderland niet naar Amerika

Turner Epke Zonderland zal zijn studie en turnloopbaan toch niet voortzetten in de Verenigde Staten. Hij heeft te horen gekregen niet welkom te zijn, omdat men twijfelt aan zijn amateurstatus.

Zonderland zou in Amerika gaan studeren aan de universiteit van Pennsylvania en deelnemen aan de college-competitie. Hij heeft nu echter te horen gekregen dat hij niet welkom is, omdat de bestuurders van de universiteit niet overtuigd zijn van zijn amateurstatus. De jonge turner had aangegeven zijn sponsorcontracten stil te willen leggen, maar dit bleek dus niet voldoende.

"Het is raar dat ze er in Amerika zo lang over hebben gedaan om tot dit besluit te komen", aldus Zonderland. De student medicijnen zal nu voorlopig bij Sportstad Heerenveen blijven turnen. Hij is van plan zijn sportleven tot de Olympische Spelen van 2012 gevarieerder te maken met stages in het buitenland.

DVD: Hamlet 2

Eigenlijk verwacht je niet dat er een vervolg komt op een verhaal waarin alle hoofdpersonen het loodje leggen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in Hamlet 2 geen van de oorspronkelijke hoofdpersonen terugkeren. Sterker nog, Hamlet 2 is eigenlijk helemaal geen vervolg op het origineel, het is een verhaal op zichzelf. Geen Engels drama van de hand van Shakespeare, maar een Amerikaanse komedie van de hand van Andrew Fleming.

Radiostation geeft borstvergroting weg

De radiozender Wild FM geeft begin oktober een borstvergroting weg. Vrouwen kunnen foto’s insturen van sensuele zoenen en luisteraars kunnen vervolgens per sms stemmen welke foto zij het meest sensueel vinden. Dat heeft de zender gisteren gemeld.

De winnaar krijgt een borstvergroting aangeboden in een privékliniek in Haarlem. Volgens een zegsman is Wild FM de eerste zender ter wereld die zo’n prijs weggeeft. Luisteraars kunnen foto’s insturen en stemmen tot 2 oktober.

Het radiostation geeft wel vaker ludieke prijzen weg. Eerder dit jaar gaf Wild FM een geheel verzorgde bruiloft weg.

Robby door politiekogel gedood

De kogel die de 19-jarig Robby van der Leeden tijdens de rellen op strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland op 22 augustus doodde, is een politiekogel.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag vandaag bekendgemaakt.

Ook heeft het onderzoek aangetoond dat de kogel afkomstig is uit een wapen van een van de politiemensen die bij de rellen aanwezig was.

Robby van der Leeden
Foto: Slachtoffer rellen door politiekogel gedood  (foto: DAG)

[US Open] Serena eenvoudig naar derde ronde

Serena Williams heeft op eenvoudige wijze de derde ronde van de US Open bereikt. De Amerikaanse rolde de Hongaarse de Hongaarse Melinda Czink met 6-1 en 6-1 op.

In de volgende ronde neemt Williams het op tegen Maria Jose Martinez. Deze speelster werd door de Amerikaanse tijdens Roland Garros beticht van valsspelen. De Spaanse zou in Parijs in de partij tegen Williams een servicebreak geforceerd hebben door de bal met de hand te spelen.

Parlement Iran akkoord met vrouwelijke minister

Het Iraanse parlement heeft vandaag ingestemd met de benoeming van de gynaecologe Marzieh Vahid Dastjerdi tot minister van Volksgezondheid. Het is voor het eerst in de dertig jaar oude Islamitische Republiek dat een vrouw minister wordt.

Het parlement wees echter de twee andere vrouwelijke kandidaat-ministers, Sousan Kezhavarz voor Onderwijs en Fatemeh Ajorlou voor Welzijn, af.

De parlementsleden stemden in met achttien van de door president Mahmoud Ahmadinejad voorgedragen kandidaten en wezen er in totaal drie af.

Paauwe: "Met Honda is middenmoot mogelijk "

Bij VVV-Venlo is men dolgelukkig dat sterspeler Keisuke Honda minimaal tot de winterstop bij de promovendus blijft. Ook de aangetrokken routinier Patrick Paauwe toont zich verheugd over het feit dat de Japanner niet is vertrokken uit Venlo.

Paauwe, die overkwam van Borussia Mönchengladbach, denkt dat er een mooie toekomst is weggelegd voor Honda. Voorlopig zal VVV echter blijven profiteren van de kwaliteiten van de middenvelder. "Zijn uitstraling, zijn kracht, zijn techniek, zijn rust aan de bal...Honda is allesbepalend voor ons", steekt Paauwe de loftrompet voor Honda in Voetbal International.

"Tegenstanders zijn bang voor hem, zetten twee man in zijn nek. Dat maakt ons weer ijzersterk. Met Honda erbij kunnen we dit seizoen écht gaan verrassen, een finish in de middenmoot is mogelijk. Wij hebben Honda, kom maar op. Ik ben er dolblij mee dat hij bij ons blijft."

VVV mag dan wel beschikken over een speler als Honda, op veel andere gebieden heeft de club nog behoorlijk wat werk te verrichten. Paauwe: "Het krachthonk laat heel wat te wensen over bijvoorbeeld, en ook hebben we geen elftalbegeleider en geen materiaalman. Voor het eerst sinds ik betaald voetbal speel, moet ik mijn eigen schoenen poetsen."

"Sommige mensen zullen dit misschien wat zeikerig vinden overkomen, maar een voetballer moet zich negentig minuten kunnen focussen op de wedstrijd. Alle chaos eromheen leidt alleen maar af."

Vennegoor naar Hull City

Jan Vennegoor of Hesselink vervolgt zijn spelersloopbaan in de Engelse Premier League. Daar zal hij komend seizoen uitkomen voor Hull City

De boomlange spits, die eerder uitkwam voor FC Twente, PSV en Celtic, komt bij de Engelse ploeg landgenoot George Boateng tegen. Vennegoor of Hesselink tekent in Hull een contract voor twee jaar.

De 30-jarige spits was transfervrij, nadat bij Celtic zijn contract niet verlengd werd. Daardoor kon hij buiten de transfer-deadline, die dinsdag om 18.00 verliep, tekenen bij de huidige nummer veertien van de Premier League.

Hoek van Holland

Commandant wist van opkomst Hooligans maar heeft zijn collega’s desalniettemin niet ingelicht! Korpschef Aad Meijboom erkent in een interne brief aan zijn werknemers dat de ME- patrouille paraat had moeten staan. Menselijke routinefout luid de diagnose volgens voorzitter Gerrit van der Kamp van het ACP politiebond. Dat menselijke valt hem niet kwalijk te nemen. De onprofessionele inzicht van de Commandant wel. Gevolg: een overleden jongen van 19 en 6 gewonden. 
 
De heer Aboutaleb, Burgemeester van Rotterdam was niet op de hoogte van de kennis die de korpschef voor zichzelf hield. Zo luiden voorlopige feiten. Wel was hij op bezoek bij de ouders van het dodelijk slachtoffer. Voor de burgemeester is dit een extra zware ramadan. Moslims maken lange dagen op een lege maag.

[US Open] Del Potro en Federer door

Juan Martín del Potro heeft eenvoudig de tweede ronde van de US Open bereikt. De Argentijn rekende eenvoudig af met zijn landgenoot Juan Monaco: 6-3, 6-3 en 6-1.

Roger Federer is inmiddels al door naar de derde ronde op Flushing Meadows. De Zwitser had het lastig tegen de Duitser Simon Greul. Deze probeerde met korte rally's het spel van de nummer één van de wereld te ontregelen en slaagde daar met name in de tweede set in. Hij kreeg zelfs twee setpunten, maar Federer toonde zijn klasse door de set alsnog te winnen. Ook in de derde set kwam Greul met 3-0 voor, maar moest hij de set en de wedstrijd laten aan de Zwitser. De setstanden waren 6-3, 7-5 en 7-5.

Nieuw onderzoek moord Politkovskaja

Het hooggerechtshof van de Russische Federatie heeft vandaag opdracht gegeven tot een nieuw onderzoek naar de moord op de onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja. Dat moet uitwijzen wie opdracht heeft gegeven tot de aanslag.

De familie van Politkovskaja had om het nieuwe onderzoek gevraagd. De journaliste werd in oktober 2006 doodgeschoten in het appartementencomplex waar ze woonde. Zij werkte voor het blad Novaja Gazeta en schreef kritische artikelen over het beleid van de toenmalige president en huidige premier Vladimir Poetin.

In juni bepaalde het hooggerechtshof dat de drie verdachten die voor de moord op Politkovskaja terechtstonden, opnieuw moeten worden berecht. De verdachten, twee Tsjetsjeense broers en een voormalige politieman, werden begin dit jaar door een rechtbank vrijgesproken.

Belgisch paar huwt in lijkwagen

Een Belgisch paar kwam gisteren in een wel heel aparte trouwauto voorrijden bij het gemeentehuis. Leslie Corthouts en Maureen Meus hadden er namelijk voor gekozen om in een lijkwagen, mét kist achterin, naar de burgerlijke stand te rijden.

Voor degenen die het koppel wat beter kennen, komt de keuze voor de bijzondere trouwauto niet echt als een verrassing. Het paar is niet vies van een beetje griezelen. "Maureen verzamelt heksen en ze heeft er al 290. Ik hou het op doodskoppen en de teller staat op 450. Ik werk als arbeider voor de gemeente Lummen en ben toevallig vervangend grafdelver," aldus de kersverse bruidegom. "Op deze manier in het huwelijksbootje stappen was onze grote wens."

Met dank aan tracer60 voor de submit.

NEC zet juridische stappen tegen Ntibazonkiza door

NEC is helemaal klaar met Saidi Ntibazonkiza. Ondanks meerdere pogingen om tot een oplossing te komen, laat de aanvaller nog altijd verstek gaan op de trainingen van de Nijmegenaren. Het geduld van Nijmeegse zijde is nu definitief op.

"Welke stap we als eerste zetten, overleggen we vandaag met de advocaten van de belangenvereniging Federatie Betaald Voetbal Organisatie (FBO), die ons in de zaak bijstaat," aldus technisch directeur Carlos Aalbers tegen het Algemeen Dagblad. "Ook wat we exact van Saïdi eisen, weet ik niet. Dat is eveneens aan de juristen. Het enige zekere is dat we nu echt juridische stappen tegen Saïdi nemen en we onze rechten veilig gaan stellen."

NEC sprak vorige week met de FBO en Ntibazonkiza, waarbij de club een ultimatum stelde aan de aanvaller. Ntibazonkiza moest de training voor dinsdagavond hervatten, maar NEC hoorde sinds het gesprek niets meer van hem. Aalbers: "We hebben Saïdi opnieuw een handreiking gedaan en hem duidelijk gemaakt dat hij moet komen trainen. Daarbij is duidelijk gemeld dat we gerechtelijke stappen ondernemen indien hij hierop niet inging."

"Tot op dit moment heb ik dus niets gehoord. Dat we dit nu doen, is sinds vorige week in ieder geval bij Saïdi bekend. Dit is uitgelopen op een teleurstelling voor NEC en ook voor de speler," gaat de technisch directeur verder. "Voordat dit alles gebeurde hadden Saïdi en wij een mooie toekomst voor elkaar in petto. Ondanks diverse pogingen om hem tot inkeer te brengen, is dat helaas niet gelukt."

Rasmus Elm gaat voor dezelfde weg als Ibrahimovic

Vele Europese topclubs zaten achter hem aan, maar het was uiteindelijk AZ dat er vandoor ging met middenvelder Rasmus Elm.

De 21-jarige middenvelder wordt door bondscoach Lars Lagerbäck van Zweden het grootste talent van het land na Zlatan Ibrahimovic genoemd. Elm hierover tegenover Voetbal International: "Hij was een groot talent toen hij bij Ajax kwam en is daarna bij Inter steeds beter geworden en uitgegroeid tot een topper met zijn transfer naar FC Barcelona als beloning."

"Ik hoop eenzelfde weg af te leggen," zegt Elm. "Dat Lagerbäck dit over mij zegt, zie ik als een groot compliment. Ik doe er alles aan om een goede voetballer te worden."

Elm ziet AZ als een bewuste keuze in zijn loopbaan. "Ik wil niet in één keer te grote stappen maken, bijvoorbeeld door meteen naar een Europese topclub te gaan, voor zover ik daar naartoe kon. Ik ben bij diverse clubs op bezoek geweest en AZ maakte de beste indruk op mij. Een goede, stabiele club met een goede spelersgroep, een goede trainer en een prima organisatie."

Verdeeldheid in Heerenveen over ontslag Sollied

Sc Heerenveen en trainer Trond Sollied gingen aan het begin van deze week uit elkaar. Jan de Jonge werd aangesteld als de nieuwe coach van een spelersgroep, die niet volledig achter het vertrek van de Noor staat.

Het besluit om niet verder te gaan met Sollied kwam dan ook hard aan bij de spelers van Heerenveen. "We waren net vijf competitiewedstrijden onderweg," zegt aanvoerder Michel Breuer over het gebeuren tegen De Telegraaf. "Dan komt het ontslag van een trainer onverwacht."

Sollied kreeg het verwijt dat hij te weinig communiceerde met zijn spelersgroep. Breuer kan zich niet vinden in deze kritiek. "Zo hebben wij dat niet ervaren. Ik denk dat je altijd aan elkaar moet wennen. Bovendien hebben we vorig seizoen onder Sollieds aanpak wel de beker gewonnen."

Ook voor de assistenten Chris van Puyvelde en Henk Herder viel aan het begin van deze week het doek. "Van Puyvelde en Sollied zaten volledig op één lijn," legt algemeen directeur Yme Kuiper deze beslissing uit. "We waren bovendien van mening dat wij een volledig frisse start moeten maken. Daarom hebben we besloten om Henk niet meer bij het eerste elftal te betrekken, maar een andere functie in de technische staf te zoeken."

Vermeer gaat tot medio 2013 bijtekenen bij Ajax

De Telegraaf meldt dat Ajax zo goed als een akkoord heeft bereikt met doelman Kenneth Vermeer over een nieuw en verbeterd contract. Zodra de afspraken schriftelijk zijn vastgelegd, zet Vermeer zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2013.

Vermeer werd vorig seizoen door de toenmalige trainer Marco van Basten geruime tijd onder de lat gezet bij Ajax ten koste van Maarten Stekelenburg. Hierdoor kwam de sluitpost tot 22 competitiewedstrijden. Onder Martin Jol is Vermeer weer tweede keus achter Stekelenburg.

De afspraak dat er tussen Ajax en Vermeer gepraat zou gaan worden over een nieuw contract dateert nog uit de tijd dat Van Basten de scepter zwaaide bij Ajax. Opvolger Jol stond echter ook achter deze beslissing. Van Stekelenburg is bovendien bekend dat hij ooit eens zijn geluk wil gaan beproeven buiten Nederland. In dat geval zou Vermeer doorschuiven en de nieuwe eerste keeper worden van Ajax.

Uiteindelijk duurden de onderhandelingen toch langer dan verwacht. Dit kwam omdat Ajax Vermeer voor vijf jaar aan de club wilde binden. De goalie zelf wilde voor één jaar minder tekenen.

Loovens stevent af op basisplaats

Het ziet er naar uit dat Glenn Loovens komende zaterdag in de oefeninterland tegen Japan zijn debuut gaat maken voor het Nederlands elftal. Loovens werd woensdag in alle partijvormen naast vaste basisspeler Joris Mathijsen gezet.

Loovens zit voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal. Toen André Ooijer (PSV) zich maandag bovendien afmeldde, werd de kans al groot dat de verdediger van Celtic zaterdag zal debuteren voor Oranje.

"Ik had er zelfs geen rekening mee gehouden dat ik zou worden opgeroepen. Of Bert van Marwijk lid is van de fanclub van Glenn Loovens? Je zou het bijna zeggen," zei Loovens erg lachend over tegen De Telegraaf.

"Hij heeft me tenslotte ook in de hoofdmacht van Feyenoord laten debuteren. Nu ga ik er alles aan doen om bij Oranje te blijven, hoewel ik in beide duels niet rekende op speeltijd."

Na het duel tegen Japan wacht woensdag de laatste WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal. In Glasgow is Schotland de tegenstander. Voor Celtic-speler Loovens een mooi podium om op in actie te komen.

"Het duel in Glasgow is uiteraard heel speciaal voor mij. Veel ploeggenoten bij Celtic spelen ook in de Schotse nationale ploeg," vertelt de voormalig Feyenoorder hierover. "Zij vonden het ook heel leuk voor mij dat ik ben uitgenodigd. Dit is natuurlijk ook fantastisch. Bijna niet te geloven."

Man bekent moord overblijfwacht

De 31-jarige man die in maart bij een schoolplein in Amsterdam overblijfwacht Leo van Trappe zou hebben doodgestoken, heeft bekend dat hij dat heeft gedaan. Mohammed B. heeft bij de politie verklaard dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde. Die zouden hem tot zijn daad hebben gedreven.

Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak tegen de verdachte. De 69-jarige Van Trappe werd doodgestoken vlakbij het gezamenlijke schoolplein van de Willemsparkschool en de Montessorischool in Amsterdam-Zuid. Op dat moment was de pauze aan de gang, waardoor een aantal kinderen het misdrijf zag gebeuren.

Volgens een deskundige is de verdachte psychotisch en schizofreen. Tijdens de steekpartij zou hij volledig onder invloed van zijn psychose zijn geweest. Het is nog onduidelijk of B. en Van Trappe elkaar kenden. De rechtszaak gaat nog de rest van de dag door.

Kwartaalcijfers erg goed voor beurskoers Take Two

Het afgelopen kwartaal moest uitgever Take Two flinke verliezen noteren. Zo zakte de omzet ten opzichte van het vorige kwartaal met 68% naar $138,6 miljoen, stukken minder dan in dezelfde periode vorig jaar toen er nog $433,8 miljoen werd binnengehaald. Het verlies kwam hierdoor op $55,5 miljoen waar vorig jaar nog $51,8 miljoen winst werd gemaakt. Dat alles maakte Take Two gisteren bekend.

Toch maakt Take Two zich absoluut geen zorgen. Vorig jaar deed Grand Theft Auto IV het nog erg sterk om deze tijd en de rest van het fiscale jaar ziet er goed uit met de lancering van titels als Episodes from Liberty City op de Xbox 360, Chinatown Wars op de iPhone en PSP, NBA 2K, Borderlands, BioShock 2, Mafia II, Max Payne 3 en Red Dead Redemption. Al deze titels staan gepland voor april 2010 en tellen dus nog mee voor de cijfers van dit jaar.

"While the economy and retail environment continue to be challenging, we are optimistic that 'must have' triple-A and value products will be key drivers this holiday season," aldus Take-Two voorzitter Strauss Zelnick.

"That said, we are maintaining a prudent approach to our business outlook for the remainder of this year and as we head into fiscal 2010. We will continue to invest our resources in initiatives that will enhance our industry-leading creativity and innovation."

Ondanks dat het bedrijf dus flinke verliezen noteerde sprong de aandelenkoers flink omhoog. De verliezen waren namelijk lager dan vooraf verwacht was en de aandeelhouders hebben vertrouwen in de toekomst van het bedrijf. De koers steeg dan ook met 7,78% naar $10,95, de sterkste groei die het bedrijf in maanden meegemaakt heeft. Waarzegger Michael Pachter had het volgende te zeggen over Take Two:

"Despite the execution missteps, we think that Take-Two shares should be valued on next year's earnings, and believe that solid profits next year and a Grand Theft Auto announcement will trigger outsized share appreciation,"


The Ballad of Gay Tony is een van de grote releases dit najaar.

Radio 1 scoort flink door sport

De Tour de France heeft Radio 1 een flinke boost gegeven. Dat blijkt uit de laatste luistercijfers over juni-juli die het onderzoeksbureau Intomart vanochtend bekend heeft gemaakt. De publieke nieuws- en sportzender kreeg er 0,8 procent marktaandeel bij. Dat ging vooral ten koste van Radio Veronica en Q-music. Ook 100%NL en 3FM deden het beter.

100%NL zit al een tijdje in de lift en komt nu op een aandeel van 4,3 procent. Ook 3FM gaat al een tijd goed. Werd vorige maand al het hoogste aandeel in jaren gehaald, deze maand kwam daar 0,2 procent bij waardoor de publieke popzender op gelijke hoogte staat met Sky Radio.

We luisterden met z'n allen gemiddeld 3 uur en 2 minuten per dag naar de radio. Dat is zeven minuten korter dan in de vorige meetperiode. Aan het luisteronderzoek doen maandelijks tussen de 8000 en 9000 mensen mee.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden.

Duits jongetje mag toch Jihad heten

Een inmiddels 4-jarig Duits jongetje mag toch Jihad heten. Een rechter besloot gisteren dat de gemeente Berlijn inschrijving van de naam toe moest staan, meldde de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Het woord Jihad staat in het westen vrijwel uitsluitend bekend als islamitische strijdkreet voor een heilige oorlog. Jihad kan echter ook vertaald worden als moeite doen of inspanningen leveren voor het geloof. In de Arabische wereld is Jihad een normale naam.

In 2005 weigerde de gemeente Berlijn de voornaam te registreren, door de negatieve lading die het woord sinds de aanslagen van 11 september 2001 heeft. Het jongetje ging daardoor de afgelopen vier jaar zonder voornaam door het leven. De rechter stelde echter dat de naam niet aanstootgevend is en dat de motieven van de ouders zuiver zijn.

In het Duits is Jihad Djehad. Dat is dan ook de naam die de jongen zal gaan dragen.

Wietplantage blijkt proefveld universiteit

De hennepplantage die gisteren in Lelystad werd ontdekt, blijkt een proefveld van de Wageningen Universiteit. Dat heeft directeur Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Ton van Scheppingen, vandaag gezegd.

De politie ontdekte de wietplantage na een anonieme tip en er moest een helikopter aan te pas komen om het veld met hennep in een maisveld op te sporen. Het ging om een veld met circa 47.000 hennepplanten die een straatwaarde van 4,4 miljoen euro vertegenwoordigden. De politie was al begonnen met het ruimen van de planten toen Wageningen Universiteit de benodigde vergunningen toonde. Het rooien van het proefveld is inmiddels gestaakt.

Moslims wél welkom bij Black Eyed Peas

Moslims in Maleisië mogen toch naar een concert van de Amerikaanse hiphopband The Black Eyed Peas. Maleisië heeft een verbod daarop opgeheven, omdat het naar eigen zeggen geen recht heeft om moslims van grote evementen op entertainmentgebied te weren.

Het optreden van The Black Eyed Peas op 25 september was aanvankelijk voor moslims verboden, omdat het concert wordt gesponsord door biermerk Guinness in het kader van het 250-jarig bestaan van de brouwerij.

De Maleisische minister van informatie Rais Yatim heeft gezegd dat iedereen zijn eigen afweging moet maken of ze naar een concert willen dat wordt gesponsord door een bedrijf dat zijn geld verdient met het verkopen van alcoholische dranken. De overheid beschikt volgens hem niet over wettelijke bevoegdheden om het verbod te handhaven.

In Maleisië wonen 27 miljoen mensen, waarvan naar schatting 55 procent volgens de regels van het geloof geen alcohol mag nuttigen.

Essent 950 miljoen euro goedkoper

Het Duitse energiebedrijf RWE betaalt 950 miljoen euro minder voor Essent omdat de kerncentrale Borssele eigendom blijft van de provincies en gemeenten. Grootaandeelhouder Noord-Brabant heeft dat in een verklaring laten weten. Door die beslissing is de formele overname van Essent op 1 oktober mogelijk, kondigden partijen aan.

Onderdeel van de oorspronkelijke overeenkomst was de overdracht van het economisch eigendom van de kerncentrale aan RWE. Mede-eigenaar Delta verzette zich tegen die constructie en won een rechtszaak daarover. De rechter bevestigde dat de kerncentrale in publieke handen moet blijven.

Politiechef faalde bij dodelijk strandfeest

Dat het strandfeest van 22 augustus in Hoek van Holland zo ernstig kon ontsporen, valt in belangrijke mate toe te schrijven aan het 'vooral routinematig opereren' van de politiefunctionaris die de operationele leiding had over de beveiliging van het evenement. De Rotterdamse korpsleiding bereidt personele maatregelen voor tegen deze politieman.

De algemeen commandant bij het dance-evenement, een hoge functionaris in de politiehiërarchie, heeft op cruciale momenten gefaald. Al op de dag voorafgaand aan het strandfeest liet hij steken vallen en was hij onvoldoende alert en scherp, concludeert politiecommissaris Dick Schouten van het regiokorps Midden en West Brabant in een gisteravond verschenen onderzoeksrapport.

Schouten onderzocht in opdracht van de Rotterdamse korpsleiding hoe de operationele informatievoorziening voor en tijdens het dance-evenement in Hoek van Holland verliep en waarom niet bijtijds werd besloten tot de inzet van ME. Hij interviewde 29 politiemedewerkers op sleutelfuncties.

"Op het moment dat de operationele leiding onder druk kwam te staan, viel de aansturing weg", schrijft Schouten. "Vanaf dat moment is het te danken aan het initiatief en professioneel handelen van een groot aantal ervaren collega's dat de situatie zich niet nog ernstiger ontwikkeld heeft en onder controle is gebracht."

Een 19-jarige bezoeker van het strandfeest werd dodelijk getroffen door een kogel, mogelijk afgevuurd door de politie. Zes anderen raakten gewond. Tientallen agenten werden op het strand en in de duinen van Hoek van Holland zozeer in het nauw gedreven, dat zij een groot aantal schoten afvuurden teneinde de uitzinnige meute van zich af te houden.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam kondigde gisteravond aan dat er ook een onafhankelijk onderzoek komt naar de gebeurtenissen in Hoek van Holland. Het wordt uitgevoerd door de hoogleraren Uri Rosenthal en Erwin Muller van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagment. Zij worden begeleid door een commissie onder aanvoering van oud-burgemeester van Den Haag Wim Deetman. De resultaten worden half december verwacht.

Uit Schoutens rapportage blijkt ook dat er in Hoek van Holland grote problemen waren met het verbindingssysteem C2000. Al eerder op de dag werkte C2000 niet optimaal. Toen de eerste schoten klonken, raakte het systeem overbelast. Ook was er tijdelijk geen mobiel telefoonverkeer mogelijk tussen agenten. Zowel in de commandowagen als bij agenten op en rond het evenemententerrein droeg de communicatiestoornis bij aan vergroting van de chaos.

Al op de vrijdag voor het evenement kreeg de algemeen commandant de informatie dat er een grote groep hooligans naar Hoek van Holland zou komen. Hij gaf dit niet door aan de districtsleiding van het district Waterweg-Noord, noch aan de korpsleiding. Ook toen agenten ter plekke vlak voor en tijdens het evenement de algemeen commandant informeerden over de aanwezigheid van deze hooligans, bleef een adequate reactie uit, rapporteert Schouten.

Rond negen uur in de avond was de sfeer op het dance-evenement zo grimmig geworden dat de algemeen commandant met de waarnemend districtschef belde om diens advies te vragen over de inzet van ME. Het was volgens Schouten de commandant zelf die vervolgens besloot geen ME op te roepen. Hij koos er voor een deel van de versterkingen terug te sturen.

Vandaag debatteert de Rotterdamse raad met Aboutaleb over het incident in Hoek van Holland.


Politiechef faalde bij dodelijk strandfeest  (foto: DAG)

Amy Winehouse en Sugababes in We Sing

We Sing is een muziekgame voor de Wii waarop je zowel alleen kan spelen als party-games kunt spelen in een vier-speler modus. Het spel zal 30 oktober 2009 uitgebracht worden.

We Sing bevat 30 songs die hoog in de charts hebben gestaan met video's van de artiesten.

Het spel zal onder andere de onderstaande vijf songs bevatten:
UB40 – Red Red Wine
Amy Winehouse – Tears Dry On Their Own
Charles And Eddie – Would I Lie To You?
Sugababes - Girls
OneRepublic Ft Timbaland - Apologize

Evacués Los Angeles mogen naar huis

De huizen die door de bosbranden bij de Amerikaanse stad Los Angeles werden bedreigd, zijn weer veilig verklaard. De brandweer gaf donderdag de duizenden evacués toestemming om naar hun woningen terug te keren.

De branden razen al meer dan een week ten noorden van de metropool. Pas sinds woensdag is het weer koeler, waardoor de brandweer grip op de brand heeft gekregen. Toch zal het vermoedelijk nog twee weken duren voor alle vlammen gedoofd zijn.

In totaal is tot nog toe 56.000 hectare bos verwoest. Meer dan tienduizend mensen moesten hun huizen verlaten. Meer dan zestig woningen gingen in vlammen op. Twee brandweerlieden kwamen om.

Californië wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, vooral veroorzaakt door hete en droge zomers. In 2007 woedden de ergste branden in de westelijke staat. Toen moesten 640.000 mensen hun huizen uit en gingen tweeduizend woningen in vlammen op. Negen mensen kwamen om.

Evacués Los Angeles mogen weer naar huis  (foto: ANP)

Verslaafden in kliniek vermoord

Gewapende mannen hebben woensdag zeker zeventien cliënten van een behandelcentrum voor drugsverslaafden in het noorden van Mexico vermoord. Zij vielen de instelling in de stad Ciudad Juarez, niet ver van de grens met de Verenigde Staten, binnen, zetten de cliënten op een rij en schoten hen dood.

Dat hebben veiligheidsfunctionarissen gezegd. Zeker drie mensen die in het centrum werden behandeld, raakten gewond. Het is onduidelijk wie de daders zijn. Drugsbendes hebben de instellingen voor verslavingszorg in Ciudad Juarez ervan beschuldigd handelaren van concurrerende bendes te beschermen.

De moordpartij is een van de ernstigste sinds president Felipe Calderon drie jaar geleden de drugsbendes de oorlog verklaarde. De autoriteiten hebben 10.000 militairen en agenten van de federale politie naar Ciudad Juarez gestuurd om door de straten van de stad te patrouilleren, maar zij konden de actie niet voorkomen.

In Morelia, hoofdstad van de westelijke deelstaat Michoacan, werd woensdag de plaatsvervangend politiecommandant, die twee weken geleden was benoemd, doodgeschoten. Zwaar bewapende mannen doodden hem op een drukke weg, niet ver van het hoofdbureau van politie.

Verslaafden in behandelcentrum vermoord  (foto: ANP)

Forse groei incidenten in openbaar vervoer

Het aantal strafbare incidenten in het stads- en streekvervoer is in drie jaar tijd fors gegroeid. Geweld, bedreigingen, berovingen, ernstige overlast en vandalisme stegen vorig jaar in bus en tram met 33 procent. De vervoersbedrijven verwachten dit jaar een soortgelijke toename.

Dit schrijft Sp!ts donderdag op basis van een analyse van de Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer die in het bezit is van de krant. Een duidelijke reden voor de stijging van het aantal incidenten is niet te geven. Mogelijk is het personeel eerder bereid incidenten te melden door de "toenemende aandacht voor onveiligheid in het publieke domein", schrijft de Taskforce.

Vooral in de bus gaat het vaker mis. Over het algemeen is er meer agressief gedrag. De meeste incidenten gebeuren 's middags en 's avonds en tijdens het nachtvervoer in de weekeinden. Doordeweeks gaat het vermoedelijk om scholieren en in de weekeinden om stappers.

De vraag in de weblog is, in hoeverre die agressie wordt bevorderd door laks personeel.


Forse groei incidenten in openbaar vervoer  (foto: ANP)

Steeds meer Britse kinderen aan afslankpil

Steeds meer Britse kinderen gebruiken pillen om gewicht te verliezen. Tussen 1999 en 2006 is het aantal gebruikers onder de achttien jaar vervijfvoudigd, blijkt uit een onderzoek van University College Londen waar de BBC donderdag over schrijft.

In totaal gebruiken jaarlijks ongeveer 1300 Britse kinderen afslankpillen, hoewel deze medicijnen niet voor deze doelgroep bedoeld zijn. De wetenschappers bekeken gegevens van huisartsen voor hun analyse. Daaruit bleek tevens dat veel kinderen snel weer stopten met de medicatie.

"Het is mogelijk dat de medicijnen per ongeluk zijn voorgeschreven. Maar ook dat er zware bijwerkingen zijn waardoor de jongeren met de pillen stoppen", aldus onderzoeker Russell Viner. Hij sluit niet uit dat veel kinderen een wondermiddel verwachten en na een paar weken teleurgesteld stoppen als ze niet afvallen.

Steeds meer Britse kinderen aan afslankpil  (foto: ANP)

'YouTube wil films gaan verhuren'

YouTube wil online films gaan verhuren. Het bedrijf is daarover in bespreking met verschillende filmstudio's. De Wall Street Journal meldde de plannen donderdag, maar hield tevens een slag om de arm: "De onderhandelingen lopen nog en er zijn geen garanties dat overeenstemming bereikt wordt".

De krant baseert zich op "mensen die bekend zijn met de plannen van het bedrijf". In de toekomst moet het mogelijk worden tegen betaling nieuwe films te zien op de internetsite, die eigendom is van Google. "In sommige gevallen kunnen films al beschikbaar zijn op de dag dat de dvd uitkomt", aldus de krant.

De krant denkt dat het huren van een film ongeveer 4 dollar (2,80 euro) gaat kosten. Dat is net zoveel als Apple rekent voor de huur van een film via iTunes.

Op YouTube zijn nu vooral amateurfilmpjes te zien. Door een recente deal met mediaconcern Time Warner kunnen ook fragmenten van onder meer CNN, Cartoon Network en Warner Bros bekeken worden. Dankzij een overeenkomst met Sony zijn tevens vijftien oude films en enkele tv-series te zien.

De films op de site leveren Google echter weinig geld op. De fragmenten van Time Warner worden gecombineerd met advertenties, die geld in het laatje brengen. Ook advertenties bij resultaten van zoekopdrachten leveren cash op. Maar gebruikers van YouTube hoeven tot nu nergens voor te betalen.

YouTube kwam in 2006 voor 1,65 miljard dollar in handen van Google. Het Amerikaanse internetbedrijf heeft grote moeite om deze investering terug te verdienen.

'YouTube wil films gaan verhuren'  (foto: ANP)

Geen ratten en muggen op feestdag China

Tijdens de nationale feestdag op 1 oktober mag geen ongedierte te zien zijn in de Chinese hoofdstad Peking. Kakkerlakken, vliegen, muggen of ratten mogen de toespraak van president Hu Jintao over het zestigjarig jubileum van de Volksrepubliek China niet verstoren. Daarom wordt al het leven op en rond het Plein van de Hemelse Vrede de komende tijd uitgeroeid, meldde staatspersbureau Xinhua woensdag.

In zeven nachten tijd zullen ongediertebestrijders het gebied rond het bekende plein besproeien. De autoriteiten vrezen dat ratten kabels door zullen bijten en dat muskieten de bezoekers zullen lastig vallen. Eerder al werden loslopende katten en honden aangepakt.

Andere problemen worden ook voorkomen: chemicaliën zullen in de wolken geschoten worden, zodat het niet gaat regenen en dissidenten hebben huisarrest gekregen.

Op 1 oktober 1949 kwamen de communisten aan de macht. Een grootse militaire parade, vuurwerk en dans zullen dit jubileum markeren.

Geen ratten en muggen op feestdag China  (foto: ANP)

Ontvoerster Jaycee mist de kinderen

Nancy Garrido, die samen met haar man Philip achttien jaar lang een meisje gevangen hield in de achtertuin, zegt haar 'kleinkinderen' te missen. Philip verwekte bij de ontvoerde Jaycee Lee Dugard twee kinderen. De 55-jarige Nancy Garrido is "in de war en bang", zei haar advocaat Gilbert Maines donderdag tegen nieuwszender CNN.

"Ze zei tegen mij dat er een tijd kwam dat ze het gevoel had dat de meisjes familie waren. Ze hield heel veel van de meisjes en ze hield ook veel van Jaycee", aldus de advocaat. De 15-jarige Starlite en de 11-jarige Angel dachten al die tijd dat ze de zusjes van Jaycee waren.

Garrido ontvoerde Dugard in 1991, toen ze elf jaar oud was. Het echtpaar is onder meer aangeklaagd voor seksuele misdrijven en ontvoering. Beiden zeggen onschuldig te zijn.

Ontvoerster Jaycee mist de kinderen  (foto: ANP)

Viezigheid in het paradijs

Ramona zat gekke bekken naar me te trekken. Dat zou ze eigenlijk niet moeten doen, want het was een smet op haar prille schoonheid. Haar lange blonde haar hing los langs haar wangen op haar schouders. Haar grote ogen keken me aan. Ze nam een slok cola en zette haar glas op tafel neer. Ik glimlachte naar haar. Opeens deed ze haar mond wijd open en liet ze een luid scheurende boer. Ik schrok me te pletter en deed wat er in me opkwam. Ik zong de wereldhit 'Ramona'.

Tetris vormt de hersenen

Er bestaan veel negatieve beelden over gamen. Immers, gamen geeft vierkante ogen, zorgt voor verzwakking van het sociale leven en indirect wordt het beschuldigd van het aanzetten tot massamoord. Gelukkig zijn games niet alleen maar kwaadaardig. Immers: de studie van neurowetenschaper Richard Haier wijst uit dat het uitoefenen van een 'uitdagende visuele taak', zoals het spelen van Tetris, het brein ten positieve kan omvormen. Met andere woorden, spelletjes zijn in sommige gevallen goed voor je!

Tenminste, dat gold wel bij de adolescente dames waarbij het onderzoek was uitgevoerd. Omdat bij deze groep het brein nog vol in ontwikkeling is, is het gevoelig voor bepaalde prikkels. Zo bleek een potje tetris de dames meer breinmassa te geven.

"Future benefits of this study, says co-investigator Dr. Richard Haier, might be to "demonstrate that a player of Tetris does see lasting effects that generalize to other activity," showing for example that engaging in activities like playing some games might help fight off the mental decline that occurs with aging."

Kunnen wij gamers toch weer rustig slapen.Wie het hele artikel wil lezen kan hier terecht.

PS3 gaat drie-dimensionaal

Drie is een mooi getal. Dat moet Sony ook gevonden hebben, anders hadden ze hun console wel Playstation 4 genoemd, of gewoon Playstation 2 Mark II. Logisch tot zo ver, toch? Sony's liefde voor het getal 3 zal zich binnenkort uiten in een extra dimensie. Ja, we hebben het over 3d-gaming.

Op het moment is Sony al bezig met televisie toestellen die de mogelijkheid bieden '3d-beelden' te laten zien. Waarschijnlijk worden de eerste modellen aangekondigd op de IFA-beurs in Berlijn.

Maar op 3d-tv kijken zit niemand te wachten. Dat begreep Sony ook en daarom heeft de heer Howard Stringer, topman bij Sony Entertainment, aangekondigd dat er gewerkt wordt aan spellen voor de Playstation 3 die deze nieuwe technologie ondersteunen. Over hoe deze technologie tot uitdrukking zal komen is nog niets losgelaten.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.