FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 september 2009

Uitslagen Jupiler League speelronde 6

Dit weekend werd in de Jupiler League de zesde speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.

FC Zwolle en De Graafschap begonnen beide met hun aankopen in de basis. De nieuwe spelers lieten zich meteen gelden in de eerste helft. Waar Berry Powel het eerst nog naliet om een fout van Martin Guarino af te straffen, was hij even later wel trefzeker bij een mooie steekpass van Jhon van Beukering: 0-1. Met een fraaie vrije trap bezorgde Jordy Buijs De Graafschap enkele minuten later een comfortabele 0-2 voorsprong.

FC Zwolle liet zich in de eerste helft ook zien. Zo stuitte Arne Slot met een afstandsschot op Joost Terol, die even later stijlvol redde op een poging van Eldridge Rojer. Cecilio Lopes trof oog in oog met Terol de lat. Nadat Albert van der Haar kort na rust met het hoofd een inzet van Van Beukering van de lijn haalde, ging FC Zwolle op zoek naar de aansluitingstreffer. Slot trof met een vrije trap de paal naast Terol. Met een snoekduik kopte Rojer even later een voorzet van Van der Haar binnen: 1-2.

De captain kreeg vlak voor tijd een uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg naast De Graafschap te brengen. De middenvelder koos bij een penalty echter voor een 'Panenka', die mislukte waardoor de bal overging. Lopes zorgde kort daarna met een kopbal in de verre hoek alsnog voor de verdiende 2-2.

Go Ahead Eagles heeft vanavond het eerste puntenverlies van het seizoen geleden. In Rotterdam werd er met 1-1 gelijk gespeeld tegen Excelsior. FC Dordrecht won met 2-0 van RBC Roosendaal en deed goede zaken in de kop van de Jupiler League. De ploeg gaat op doelsaldo AGOVV Apeldoorn voorbij en stijgt derhalve naar de tweede plaats.

Ook SC Cambuur profiteerde van het gemors van de bovenste ploegen in de Jupiler League. Tegen Haarlem werd er een ruime 4-1 zege geboekt.

Uitslagen speelronde 6:

ThuisUitUitslagen
FC Zwolle De Graafschap 2-2
Fortuna Sittard AGOVV Apeldoorn 2-2
MVV FC Emmen 2-1
Telstar FC Volendam 1-1
FC Omniworld FC Den Bosch 3-4
SC Cambuur Haarlem 4-1
FC Dordrecht RBC Roosendaal 2-0
FC Oss FC Eindhoven 1-1
BV Veendam Helmond Sport 0-0
Excelsior Go Ahead Eagles 1-1

Stand:
#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Go Ahead Eagles 6 5 1 0 16 10 - 2
2 FC Dordrecht 6 4 1 1 13 11 - 6
3 AGOVV Apeldoorn 6 4 1 1 13 10 - 6
4 SC Cambuur-Leeuwarden 6 3 3 0 12 16 - 9
5 De Graafschap 6 3 2 1 11 14 - 4
6 Helmond Sport 6 3 2 1 11 14 - 7
7 Excelsior 6 2 3 1 9 13 - 12
8 RBC Roosendaal 6 3 0 3 9 9 - 8
9 BV Veendam 6 2 2 2 8 13 - 8
10 MVV 6 2 2 2 8 9 - 10
11 Telstar 6 1 4 1 7 9 - 9
12 FC Den Bosch 6 1 3 2 6 10 - 12
13 FC Eindhoven 6 1 3 2 6 12 - 15
14 FC Volendam 6 1 3 2 6 8 - 11
15 FC Zwolle 6 1 2 3 5 9 - 11
16 FC Oss 6 1 2 3 5 5 - 10
17 Fortuna Sittard 6 1 2 3 5 8 - 14
18 FC Omniworld 6 1 1 4 4 5 - 12
19 Haarlem 6 1 1 4 4 8 - 17
20 FC Emmen 6 0 2 4 2 1 - 11

Topscorers:
#SpelerClubDoelpunten
1Voskamp Helmond Sport 6
2Assaidi De Graafschap 5
=N'Koyi FC Eindhoven 5
=Plet Telstar 5
5Colak Go Ahead Eagles 4
=Janota Excelsior 4
=Kolder BV Veendam 4
=Matusiwa FC Den Bosch 4
=Rojer FC Zwolle 4
=Traoré Fortuna Sittard 4

Programma speelronde 7:
DatumThuisUit
vr 11/9 FC Den Bosch MVV
vr 11/9 Go Ahead Eagles FC Oss
vr 11/9 RBC Roosendaal FC Zwolle
vr 11/9 FC Eindhoven FC Dordrecht
vr 11/9 AGOVV Apeldoorn BV Veendam
vr 11/9 FC Emmen FC Omniworld
vr 11/9 Haarlem Helmond Sport
vr 11/9 FC Volendam Excelsior
vr 11/9 Fortuna Sittard SC Cambuur
vr 11/9 De Graafschap Telstar

Een internationale flirt

Ik hoor ze wat giechelen en zie dat ze een Nederlands toeristenboekje bij zich hebben. Zo een waar standaard Nederlandse zinnetjes en woordjes in staan. De twee grietjes lezen met een welbekend Frans accent een paar standaard Nederlandse zinnetjes op. Of ze zijn hondsbrutaal, of ze hebben geen idee wat het betekent als ze –zonder enige gène– hardop voorlezen: “Heb je een condoom bij je?”

Ramadan hekelt opnieuw politieke klimaat

De door Rotterdam ontslagen islamoloog Tariq Ramadan heeft vandaag in Rotterdam felle kritiek geuit op het Nederlandse politieke klimaat. Hij noemde zijn ontslag hypocriet en verweet verantwoordelijk wethouder Rik Grashoff (GroenLinks) een "gebrek aan moed".

Bij het debat - georganiseerd door sympathisanten - waren ook Grashoff en Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) aanwezig. "Politici kijken alleen naar de volgende verkiezingen. Zij zaaien angst over de islam uit politiek gewin. Ik kijk naar de volgende generatie", stelde de islamoloog. "Het draait niet om Tariq Ramadan. Tot ziens. Het gaat om de toekomst van Nederland. Welkom, Geert Wilders. Succes." Volgens hem is die toekomst "broos".

Pastors stelde dat immigratie problemen met zich meebrengt, dat de islam en de Westerse samenleving op sommige punten moeilijk verenigbaar zijn en dat hij zoekt naar oplossingen. "Ikzelf en burgemeester Ahmed Aboutaleb zijn daarvoor in een volgend college de oplossing." Ramadan heeft niets bereikt, meende de lijsttrekker.

Rotterdam ontbond het contract van Ramadan in augustus. Ook de Erasmus Universiteit zegde de samenwerking met de gasthoogleraar op. Ze vonden dat het werk van Ramadan voor een door de Iraanse regering gefinancierde nieuwszender niet door de beugel kon.

FOK!-columnist Driek Oplopers schrijft harde woorden over een half afgebouwde moskee, eveneens in Rotterdam...


"Welkom, Geert Wilders. Succes."  (foto: ANP)

Agrabah en meer in Kingdom Hearts: 358 Days video's

Net kon je zien hoe Maleficent voor de zoveelste keer verandert in een draak, en nu hebben we beelden van een andere Kingdom Hearts game voor de Nintendo DS, te weten Kingdom Hearts: 358/2 Days. Deze game geeft ons meer inzicht over Organisation XIII en haar leden. Wil je weten hoe Xion vecht, hoe het vechten in zijn werk gaat, hoe het kasteel van het Beest eruit ziet of hoe je moet lopen door Agrabah? Kijk dan even naar de onderstaande video's.
Met hoofddoekje niet sporten

Een fitnesscentrum in Heerlen vindt het ongepast dat een kankerpatiënte met een hoofddoekje wil komen sporten.

De door de chemokuren kaal geworden vrouw wilde graag bij Fit For Free komen sporten, maar dan wel met een hoofddoekje op. De sportschool wil echter geen uitzondering maken.
Volgens de huisregels is het verboden om hoofddeksels te dragen, omdat andere bezoekers daar aanstoot aan zouden kunnen nemen. Met name zijn petjes uit den boze. Door uitzonderingen te maken zouden overige leden wel eens kunnen gaan klagen.

De Heerlense Lisa Oskam, heeft daarom dan ook een klacht ingediend bij het sportcentrum en het Anti Discriminatie Bureau.

Ondanks dat Fit For Free excuses heeft aangeboden, blijft ze bij de weigering. Lisa zou haar hoofd deels mogen bedekken maar dan wel met een brede bandana. Het fitnesscentrum geeft echter toe dat dit wel oncomfortabel is.

Via Lisa's weblog reageerden tientallen lotgenoten geschokt op haar verhaal. Lisa is boos en verdrietig over de gang van zaken. "Eerst was ik sprakeloos en verdrietig, later werd ik heel kwaad. Ik wilde na de eerste behandelingen aan mijn herstel en conditie gaan werken. Mijn vooruitzichten zijn goed. Moet ik me nu laten vernederen en met een kaal hoofd laten bekijken? Dat pik ik niet.”

Inmiddels heeft ze wel een sportcentrum gevonden waar het hoofddoekje dragen totaal geen probleem is!

Met dank aan john6 voor de submit! 

PVV woedend op Van der Laan

,,Wij houden geen boekhouding bij van de groepen in de samenleving.'', was het antwoord van minister Eberhard van der Laan (Integratie) dat hij vandaag gaf naar aanleiding van de vraag van de PVV over de kosten van immigratie.

,,We zijn niet geïnteresseerd in wat een individu kost, een Fries, iemand met blauwe ogen of een gehandicapte. Cijfers zijn alleen van belang als die dienen om bepaalde achterstanden in te halen, bijvoorbeeld in het onderwijs. Maar daarbij gaat de kost weer voor de baat uit", vindt de bewindsman. "Een opleiding betaalt zich immers later weer terug".

,,Wie over de kosten nadenkt, moet zich bepaalde zaken ook wel realiseren'', zei Van der Laan verder. Allochtonen zouden minder kosten aan hypotheken en culturele subsidies hebben uitstaan. ,,Je kunt ook niet zomaar rondbazuinen dat allochtonen meer kosten aan zorg. Ze gaan misschien vaker naar de huisarts, maar weer minder vaak naar de specialist.''

Woest is de PVV over deze beantwoording door het kabinet. De partij is ’verbijsterd’ en voelt zich ’geschoffeerd'. Vanmiddag gaf van der Laan al aan te vermoeden dat ’niet iedereen’ tevreden zou zijn over deze antwoorden. Het kabinet baseert deze uitspraak op bestaande cijfers en gaat niet uit van nieuw onderzoek.

,,Een botte belediging van de Kamer,’’ stelde de PVV vanavond. ,,Het is onvoorstelbaar dat het kabinet niet weet of wil weten wat de kosten van niet-westerse allochtonen zijn.’’ Bij veel berekeningen wordt het onderzoek niet naar achtergrond uitgesplitst.

,,De Nederlandse kiezer mag blijkbaar niet weten wat de massa-immigratie kost. Er wordt gewoonweg een blanco cheque uitgeschreven.’’ Onze vriend/vijand Geert Wilders laat het er niet bij zitten: ,,Wij nemen geen genoegen met deze flutantwoorden. We eisen alsnog een onafhankelijk onderzoek,’’ zei hij. De PVV vindt Van der Laan maar ,,elitair arrogant.’

Met dank aan weert-gilders voor de submit!

Brand in motor 747 Air India

Op de luchthaven van Mumbai is vandaag brand uitgebroken in een motor van een Boeing 747. De 747 was op dat moment aan het taxiën op de startbaan. Alle tweehonderd passagiers konden veilig geëvacueerd worden. Niemand is gewond geraakt. Het toestel was op het punt om te vertrekken naar Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië.

De brand was snel geblust. Door de brand ontstond een vrij grote rookontwikkeling. Er is een onderzoek gestart over de oorzaak van de brand. De oorzaak van de motorbrand is waarschijnlijk een brandstoflek, aldus Reuters India.

Filmpje van de brand

Brandweerkazerne dicht om olifant te wassen

Een brandweerkazerne in New York heeft eergisteren hun deuren een half uurtje moeten sluiten. De spuitgasten moesten namelijk massaal uitrukken om een olifant te wassen.

De brandweervakbond heeft verklaard dat Brooklyn's Engine Company 245 woensdag niet wilde meewerken aan de enorme schoonmaakklus. De brandweerlieden hadden echter geen keus. De gemeente had de brandweer namelijk verplicht om circusolifant Suzie af te spuiten.

Er zat dus niets anders op dan de kazerne een half uurtje te sluiten. Vier brandweerlieden en een politieagent rukten uit om Suzie te schrobben. Ongeveer tien brandweerlieden bleven achter.

De brandweer heeft verklaard dat ze dachten dat ze alleen hoefden te spuiten als de olifant langs de kazerne liep. Volgens de brandweerlieden was hun niet opgedragen om de kazerne te sluiten. De sluiting was dan ook een vergissing. Het is overigens niet bekend of er ook alarmmeldingen zijn binnengekomen tijdens de sluiting.

Man bindt meisje aan boom

De 16-jarige Whitney werd onlangs door haar vriend, een 19-jarige Doetinchemmer, naakt vastgebonden aan een boom.

Gisteren werd deze 'vriend' door de politie gearresteerd. De rechter-commissaris besliste vandaag dat deze jaloerse minnaar nog twee weken achter slot en grendel moet zitten.

De lover zou het meisje hebben bespoten met deodorant, niet omdat zij een onwelriekende geur zou verspreiden, maar om te dreigen haar in brand te steken. Hij ging ervan uit dat het meisje vreemd was gegaan.

Het slachtoffer schreeuwde om hulp en gelukkig hoorde een omwonende haar, die haar vervolgens ook redde. De potentiële pyrofiel/pedomaan wordt vrijheidsberoving en poging tot zware mishandeling ten laste gelegd, aldus de Gelderlander.

Met dank aan bierspons voor de submit!

[PRIJSVRAAG] De uitslag

Daar zit je dan op de vrijdagavond. Plots zie je op de weblog jouw naam verschijnen en blijk jij de winnaar te zijn van de prijsvraag waar je een CD/DVD pakket kon winnen. Nou, dat ben jij  flat_erik!

Gefeliciteerd! Jouw weekend kan niet meer kapot. 

Weet je wiens weekend ook niet kapot kan? Die van luciferhout, want die wint een extra CD pakket. Gewoon, omdat wij dat leuk vinden.
Afgelopen week hebben wij in samenwerking met de reviewafdeling van FOK! dus totaal 9 prijzen weg gegeven en we zijn nog lang niet klaar. Hou de komende week de weblog in de gaten, want naast de leuke blogs komt er mogelijk weer een prijsvraag waar je U tegen zegt.

Balkenende: Koninginnedag ongedwongen vieren

Nederland moet Koninginnedag in een ongedwongen sfeer kunnen blijven vieren. Daarbij moet wel oog zijn voor de veiligheidsaspecten.

Dat zei premier Jan Peter Balkenende vandaag. Hij reageerde op de onderzoeken naar de aanslag tijdens de afgelopen Koninginnedag in Apeldoorn. De minister-president benadrukte hoezeer Nederlanders, onder wie de koninklijke familie zelf, hechten aan het open en feestelijk karakter van Koninginnedag. "Daar moeten we vooral mee door kunnen gaan", zei hij. "Het is een feest voor iedereen."

Ik hou ook van feest vieren!  (foto: ANP)

Ontvoering blijkt doop te zijn

Grote paniek in het Vlaamse Herselt woensdagmiddag. Politie was massaal op de been, want er zou iemand zijn ontvoerd. Van een misdrijf bleek echter geen sprake, het bleek slechts een inwijding te zijn voor een toneelvereniging.

Ongeruste omwonenden trokken woensdagmiddag rond de klok van half drie aan de bel bij de politie. Er liep een aantal duistere figuren rond met bivakmutsen op hun hoofd. Ooggetuigen zagen hoe de gemaskerde mannen iemand ruw een busje insleurden. "We hebben van de verkeerscentrale in Antwerpen om half drie een oproep binnengekregen dat er in de Halfmaanstraat in Herselt een kidnapping aan de gang was", verklaart commissaris Roger Puttemans.

Maar liefst drie politietroepen snelden naar de plek des onheils. Hier bleek dat de omwonenden zich hadden vergist. De ontvoering bleek een doop te zijn voor nieuwe figuranten van de toneelvereniging. Zij speelden een ontvoering na.

De toneelspelers waren zich lam geschrokken bij het aanschouwen van de politieovermacht. "We wisten niet goed wat er gebeurde. Plots stonden er enkele politieauto's in de straat. We hadden nochtans iedereen op voorhand op de hoogte gebracht", reageert de 28-jarige Davy Leers van toneelgezelschap De Leerstoel. Na een uitbrander van de politieagenten mochten de jongens gelukkig weer huiswaarts keren.

'Gudde mag zijn koffers pakken'

Keje Molenaar is door Feyenoord benaderd om algemeen directeur van de club te worden, zo vertelde VI-hoofdredacteur Johan Derksen in het programma FC Rijnmond.

Derksen meldde in het programma dat men binnen Feyenoord niet tevreden zou zijn over het functioneren van de huidige algemeen directeur Eric Gudde. Molenaar zou open staan voor de functie.

Molenaar werd in het verleden al eens gelinkt aan Ajax. Bij de Amsterdammers kon de ex-prof ook als algemeen directeur aan de slag.

Als prof speelde Molenaar voor FC Volendam (twee periodes), Ajax en Feyenoord. Tegenwoordig is hij advocaat.

Bozic bezorgt Vacansoleil slagroom op de taart

De 177 kilometer lange zesde etappe in de Ronde van Spanje is in een massasprint gewonnen door Vacansoleil-sprinter Borut Bozic. De Sloveen, die maandag in Venlo tweede werd en gisteren ingesloten werd, ging van ver aan. Op 300 meter van de finish reed hij bij alle concurrenten weg.

Bozic over de zege: "Ik wilde niet weer ingesloten raken en nam een risico door zo vroeg aan te gaan. Ik ben zeer verheugd dat ik iets moois kon laten zien. Als sprinter telt er maar één plek en vandaag is die voor mij."

Ploegleider Hilaire Van Der Schueren viel zijn pupil bij: "Vanochtend heb ik de renners gefeliciteerd met een fantastische Ronde tot nu toe. Alle serieuze ontsnappingen tot nu toe zaten we bij en in de finale waren we goed zichtbaar. Wat ontbrak was de slagroom op de taart, die hebben ze zichzelf vandaag bezorgd". Ploegmanager Daan Luijkx deelde de mening van zijn ploegleiding: "Wat de ploeg tijdens deze Vuelta doet is geweldig. De doelstellingen voor deze Ronde van Spanje waren een goed klassement rijden en een rit winnen. Door een valpartij van Lagutin en lekke band van Carrara staan we ver achter in het klassement maar dit maakt alles goed, hier gaan we van genieten."

Net als in eerdere ritten zat het Vacansoleil Pro Cycling Team met een mannetje in de vroege vlucht. Matthé Pronk reed evenals donderdag in de aanval en in de finale zorgde Johnny Hoogerland voor onrust in het peloton met een late aanval. Vanuit een zeer goede uitgangspositie gaf Bozic de tegenstand het nakijken.

Volleyballers na valse start voorbij Estland

De mannen van Oranje hebben ook hun tweede wedstrijd op het EK in Turkije gewonnen. Estland, op papier de minste ploeg van poule B, werd in een spannend duel met 3-1 verslagen (27-29, 25-19, 25-18, 30-28). Oranje is nu al zeker van de volgende ronde.

De tweede wedstrijd van dit toernooi begon voor Nederland bijzonder ongelukkig. Bij 22-17 leek er nog geen vuiltje aan de lucht, maar vanaf dat moment haperde de Hollandse aanval en maakte Estland dankbaar gebruik van de onzekerheid van de tegenstander. Oranje verspeelde twee setpoints en moest bij 27-29 terugkijken op een valse start.

Die valse start werd in het daaropvolgende uur op bijzonder wijze weggepoetst. Spelverdeler Yannick van Harskamp besloot meer snelle combinaties te spelen met zijn buitenaanvallers Jeroen Trommel en Robert Horstink en daardoor werd veel makkelijker gescoord. Verder zorgden Rob Bontje en Wytze Kooistra met grote regelmaat voor een punt via een snelle middenaanval of een genadeloos blok.

Na twee 'cleane' sets keek de ploeg van bondscoach Peter Blangé in het vierde bedrijf nog wel tegen een flinke achterstand aan. Maar het ging ineens veel beter toen Niels Klapwijk bij 10-15 in het veld kwam voor Kay van Dijk. De linkshandige diagonaalspeler scoorde aan de lopende band met aanval, blok en service. En ook in de bloedstollende slotfase, toen het haperende Nederland zes matchpoints onbenut had gelaten, scoorde Klapwijk het bevrijdende punt (30-28). "Ik had me voorgenomen gewoon elke bal voluit te slaan", sprak de ‘man van de wedstrijd' na afloop. "En ik wilde wat extra beleving in het veld te brengen door ieder punt uitbundig te vieren."

Bondscoach Peter Blangé was meer dan tevreden. "We winnen nu twee wedstrijden op mentale weerbaarheid. En dat is geweldig na de tik die we hebben gehad bij het WK kwalificatietoernooi."

Zaterdag staat het duel met de grote favoriet Rusland op het programma en zal het voor Nederland heel erg moeilijk worden om ongeslagen te blijven.

AIDS is net zo'n ramp als Hitler en Stalin

Ter promotie van Wereld Aids Dag, traditiegetrouw op 1 december, komt de mondiale anti-AIDS-organisatie met een opmerkelijke campagne. In de filmpjes en op de posters wordt de ziekte vergeleken met Adolf Hitler, Jozef Stalin en Saddam Hoessein.

Voor de campagne werd een nieuwe slogan bedacht, tegelijk met een nieuwe website. Met een afbeelding van een van de dictators die een vrouwtje te grazen neemt en de tekst 'AIDS is a mass murderer' hoopt men dat mensen beseffen dat de ziekte vele doden op haar geweten heeft.

Op de site is te lezen dat er iedere vijftien seconden ergens in de wereld iemand overlijdt aan AIDS. Verder geeft een teller weer hoeveel mensen al het loodje hebben gelegd. Op dit moment zijn al 28.353.581 mensen aan de ziekte overleden.

Hitler is gek op vrouwen
Hitler is gek op vrouwen
Andere posters en een filmpje vind je hier

Vlug naar FC Eindhoven

Jeffrey Vlug zet zijn carrière voort bij FC Eindhoven. De middenvelder, die vorig seizoen bij Sparta Rotterdam speelde, was transfervrij. Zijn contract met de Rotterdamse formatie werd eerder deze week namelijk ontbonden.

Vlug zal vanaf al bij de selectie van FC Eindhoven aansluiten. Trainer Jan Poortvliet is verheugd met de komst van de speler. "Geweldig dat dit is gelukt," liet hij op het digitale thuis van de Brabanders weten. "Jeffrey is een speler die deze spelersgroep mee naar een hoger plan kan tillen met zijn talent, snelheid en voetbalkwaliteiten."

De 23-jarige voetballer tekent bij FC Eindhoven een contract voor de duur van twee seizoenen. In het verleden kwam de middenvelder ook al uit voor RBC Roosendaal en Go Ahead Eagles.

Jol: "We wilden Huntelaar terughalen"

Marko Pantelic, de nieuwe aanvaller van Ajax, was niet de eerste keuze van Martin Jol. De trainer van de Amsterdammers had liever gezien dat Klaas-Jan Huntelaar naar het oude nest zou terugkeren.

"We wilden Klaas-Jan Huntelaar heel graag terughalen, maar dat bleek onmogelijk," lichtte Jol toe. "De meeste opties waren onbetaalbaar. Pantelic is dan misschien niet de centrumspits naar wie we zochten, maar als voetballer hoort hij wel thuis in een voor Ajax te duur segment van de markt. Op de komst van een spits van zijn kaliber had ik een paar weken geleden niet durven hopen."

Jol vervolgde met de woorden: "Ajax en Pantelic proberen van elkaar te profiteren. Daarom heeft Marko een contract van een jaar getekend. Hij kan zich in de kijker spelen en onze selectie krijgt een kwalitatieve impuls."

Daarnaast is de leeftijd binnen de selectie van Ajax erg laag. Pantelic is inmiddels al 30. Toch heeft de Serviër daar geen problemen mee. "Misschien kan ik een soort mentor van die jongens zijn. Het is op dit niveau niet alleen belangrijk dat je goed kunt voetballen, maar ook dat je weet wat er wordt gevraagd op de momenten dat het moeilijker gaat."

Officiële aanklacht tegen Renault

De internationale autosportfederatie (FIA) heeft vandaag bekend gemaakt dat Renault zal worden aangeklaagd. De bond heeft deze maatregel genomen naar aanleiding van de Grote Prijs van Singapore.

De FIA is namelijk van mening dat Renault de race opzettelijk heeft vervalst. De tweede coureur van de Franse renstal, Nelson Piquet jr., zou namelijk opdracht hebben gekregen om te crashen. Op die manier kwam de safety car op de baan, waardoor ploeggenoot Fernando Alonso de race op zijn naam kon schrijven. De Spanjaard haalde namelijk erg veel voordeel uit deze situatie dpor al heel vroeg, in de twaalfde ronde, te pitten.

Renault zal zich op 21 september a.s. bij de mondiale motorsportraad van de FIA in Londen moeten verantwoorden.

Agent eist stoppen reanimatie, peuter dood

De stad Wichita in de Amerikaanse staat Kansas is in rouw. Deze week is een driejarig jongetje verdronken in het zwembad van zijn grootouders. Nu wordt echter beweerd dat Isaiah Jones is gestorven omdat een politieagent Isaiahs oma beval de reanimatie te staken.

Pam Jordan, de grootmoeder in kwestie, paste op de peuter in haar kinderdagverblijf. Enkele ogenblikken nadat ze hem had zien spelen op haar afgesloten binnenplaats, was hij ineens verdwenen. Terwijl de oma vermoedt dat hij weer in huis is geslopen, roept ze zijn naam en belt het alarmnummer om een vermist kind op te geven. Even later treft ze hem echter drijvend aan in haar zwembad.

Volgens Jordan haalde ze haar kleinzoon uit het water, nam hem mee naar haar keuken en probeerde hem te reanimeren. De CPR werkte, want het jongetje begon te braken, hij kreeg weer een polsslag en de kleur keerde terug op zijn blauwe lippen. Hij ademde echter niet.

De familie is nu woedend op de politieman die als eerste bij de rampplek aanwezig was. Hij vertelde haar achteruit te lopen en te stoppen met reanimeren. Enkele minuten later kwamen er nog twee agenten, die meteen hun reanimatie-apparatuur opstartten en de CPR hervatten.

"Ik vertrouwde mijn kleinzoon aan hem toe", aldus de peuters grootmoeder, die vroeger zelf werkzaam was als medisch assistente. "Dat is de reden dat ik specifiek vroeg: 'Gaat u het overnemen? Het is een zaak van leven of dood.'"

De opa van het verdronken jongetje, Mark Jordan, heeft achttien jaar als brandweerman gewerkt. Tijdens het overlijden van zijn kleinzoon was hij niet thuis. Hij is diep bedroefd dat zijn kleinzoon minutenlang niet is gereanimeerd.

"Hij had de plicht om te handelen", aldus de grootvader. "Als hij niet op dat punt wilde handelen, had hij mijn vrouw moeten zeggen dat ze moest verdergaan met reanimeren. Dat waren de opties die hij had."

De Jordans geven toe dat ze niet zeker weten of hun kleinzoon nog had geleefd als de omstandigheden anders waren geweest. "Isaiah zou waarschijnlijk nu thuis kunnen zijn", zegt Mark Jordan. "Dat weten we niet, maar we weten wel dat als hij een kans had gehad in die drie tot vijf minuten, die nu van hem is afgepakt."

De grootouders hebben nog geen officiële klacht ingediend bij de politie. De politie van Wichita zegt de zaak te zullen onderzoeken. Er is echter nog geen onderzoek gestart naar het gedrag van de eerste politieman.

[Special] Hoofdklasse seizoen 2009/10

Dit weekend start het nieuwe seizoen in de hoofdklasse weer. Een seizoen dat anders wordt dan normaal, aangezien er plaatsing voor de nieuw te vormen topklasse op het spel staat. Zo ongeveer elke club heeft al laten weten graag in aanmerking te komen voor deelname aan die nieuwe afdeling, die tussen de Jupiler League en de hoofdklasse zal komen.

De clubs roerden zich dan ook flink op de spelersmarkt. In zowel de zaterdag- als de zondaghoofdklasse mogen vijftien clubs straks naar het walhalla dat topklasse heet. De eerste vier in elke afdeling plaatsen zich rechtstreeks, de nummers vijf en zes spelen een play-off om de overige drie plaatsen. De zestiende club in de twee topklassen gaat naar een degradant uit de Jupiler League. Door de invoering van de topklasse zullen er overigens ook minder clubs degraderen. Slechts de nummer laatst uit elke hoofdklasse dient af te dalen. De nummers dertien spelen play-offs met clubs uit de eerste klasse en kunnen zich dus nog redden. Een seizoen waarin dus meer op het spel staat dan alleen het kampioenschap! FOK!sport blikt vooruit op de strijd in de zes afdelingen.

Zaterdag A

Ook dit seizoen is de hoofdklasse A bij de zaterdagamateurs weer de sterkste afdeling. Liefst zes clubs die zich ooit tot landskampioen mochten laten kronen komen uit in deze competitie. De botsing van stijlen in deze afdeling is duidelijk. Enerzijds zijn er de clubs uit de duin- en Bollenstreek. Zij spelen doorgaans graag technisch verzorgd voetbal, gericht op de aanval en liefst met vleugelspitsen. Anderzijds zijn er de clubs uit de regio Rotterdam. Zij gaan in eerste instantie uit van een goede organisatie en proberen van daaruit hun wedstrijden te winnen. De clubs in de Bollenstreek verafschuwen dit voetbal, maar afgelopen seizoen legden zij het feitelijk toch af tegen de “Rotterdamse” clubs. Alleen Rijnsburgse Boys wist deze teams voor te blijven. Deze club, die in extremis de landstitel verspeelde aan WKE, is wederom topfavoriet. De afgelopen vier jaar leverden drie titels op en de kern is nauwelijks gewijzigd. Wel is er een nieuwe trainer, maar deze Nico Oosterlee weet ook wat het is om te presteren. In 2008 leidde hij FC Lisse nog naar de landstitel. De andere topfavoriet is Barendrecht. Die ploeg werd vorig jaar derde, won de landelijke amateurbeker en hield de groep bijeen. Bovendien kwamen er gevestigde amateurtoppers naar Barendrecht, zoals Ferry van Lare en Arjan Human.
Achter deze twee favorieten strijdt een grote groep om de overige plaatsen. De Bollenstreek rekent daarbij op de Katwijkse grootmachten Quick Boys en Katwijk. Quick Boys investeerde vooral in de defensie, door bijvoorbeeld Michael van der Kruis te halen, terwijl Katwijk weinig wijzigingen kende en dus voortborduurt op de ingezette lijn. FC Lisse en Noordwijk verbouwden de selectie grondig. Het is lastig in te schatten hoe sterk zij zullen zijn, al lijkt Lisse door de komst van veel spelers van Telstar niet al te verzwakt te zijn. Dan zijn er voor de regio Rotterdam nog Capelle en ASWH. Capelle, vorig seizoen tweede, verloor goalgetter Henk Roeland aan ASWH en zag centrumverdediger Alex van Duijvenbode stoppen. Twee belangrijke krachten zijn dus weg, maar men haalde de nodige nieuwe spelers binnen en zal wederom lastig te kloppen zijn. ASWH verjongde de selectie flink, maar is zeker kandidaat voor de topklasse na het aantrekken van Henk Roeland, die met Joeri Petrov voorin zal spelen. Scheveningen is ook een belangrijke outsider. De club haalde spelmaker Michael van der Heijden van FC Lisse, alom gezien als één van de betere spelers in de hoofdklasse. Bovendien kwam Rick Hoogendorp van ADO Den Haag als spraakmakende aanwinst. Ter Leede werd vorig seizoen verrassend vijfde en wil met een nauwelijks veranderd elftal proberen dit te herhalen. Sergio Ommel, vorig seizoen topscorer van de zaterdaghoofdklasse met twintig treffers, bleef ook bij de club.
DOTO heeft aangegeven de topklasse te willen halen, maar de vereniging uit Pernis moet eerst zien hoe de vernieuwde groep zal gaan presteren. Men had flink wat problemen door een belastingschuld, maar die lijken nu achter de rug. Voor ARC, vorig seizoen na play-offs gered, en de promovendi TOGR en RVVH lijkt de topklasse geen reëel doel. Zij gaan voor handhaving, hoewel RVVH met de aanwezigheid van Antilliaans international Giovanni Franken en ex-profs als Yurtcan Kayis en Benjamin Martha een prima selectie heeft.

Zaterdag B

Veilig gokken in deze afdeling. De kans dat IJsselmeervogels, de nummer één op de ranglijst aller tijden in het zaterdagvoetbal, en Spakenburg zich plaatsen voor de topklasse is immers groot. De clubs uit Bunschoten-Spakenburg zullen weer flink gaan strijden. De blauwen haalden nogal wat spelers naar de club, die de ploeg weer richting titel moeten helpen. Bovendien kwam trainer André Paus van landskampioen WKE. IJsselmeervogels, de rooien, willen de titel van vorig seizoen herhalen. De gebroeders Winter, belangrijke krachten, bleven de club trouw, terwijl men met Sjoerd Rensen en Martijn van Strien twee keepers uit het betaald voetbal haalde.
Achter deze twee rivalen is het zoeken naar kandidaten. Bennekom zal graag willen, na de derde plaats van vorig seizoen. Die was toch wel wat verrassend te noemen. Minder verrassend was de vierde plaats van GVVV. Deze degelijke en fysiek sterke ploeg won vorige week nog van landskampioen WKE in de KNVB-beker en heeft met Dennis van Meegdenburg een erkend doelpuntenmaker in de voorhoede lopen. Buurman DOVO lijkt geen echte kandidaat, hoewel het aantrekken van voormalig talent Dennis Schulp wel van ambities getuigt. Hij moet de treffers gaan maken voor de club uit Veenendaal. Het Zeeuwse Hoek, alleen al qua afstand een vreemde eend in de bijt, werd vorig seizoen tweede. Men leed echter een gevoelig verlies door het vertrek van verdediger Giovanni Siereveld naar Eendracht Aalst, enkele weken geleden. Wel haalde men weer enkele spelers uit België en wist men de belangrijkste spelers verder te behouden. Kozakken Boys heeft de ambitie uitgesproken om de topklasse te halen en haalde met ex-prof Frank Broers (Go Ahead Eagles) en middenvelder Christian Opschoor (IJsselmeervogels) twee aansprekende nieuwelingen. Sparta Nijkerk zal zich ook zeker bovenin mengen. De afgelopen jaren deed men steevast goed mee, terwijl de betere spelers vaak weggehaald werden door de clubs uit Spakenburg. Met de terugkeer van spits Albert van Nijhuis, vorig jaar achttien keer succesvol voor SDC Putten, lijken goals verzekerd.
Clubs die de ambities minder uitspreken, maar uiteraard een poging wagen zijn er ook. SDC Putten bijvoorbeeld, vorig jaar winnaar van de laatste periode. Wel vertrok spits Van Nijhuis, maar de ervaren Raoul Henar kwam in zijn plaats. Volendam, altijd technisch verzorgd spelend, zag spits Jaap Molenaar en spelmaker Nick Tol naar de proftak verkassen. Zij scoorden vorig seizoen allebei dertien keer. Kees Tol, terug na een mislukt avontuur bij SC Cambuur, moet het gat voorin opvullen. Jodan Boys verraste vorig seizoen als debutant en lijkt klaar voor een volgende stap. Dit geldt ook voor Zwaluwen ’30, dat met dribbelaar Lorenzo Netteb een interessante aanvaller haalde. De promovendi LRC Leerdam en ODIN ’59 gaan voor handhaving. ODIN ’59 debuteert op het hoogste niveau, terwijl LRC een jaar na de degradatie weer terug is.

Zaterdag C

In deze afdeling vol clubs uit het noorden en oosten geldt de titelhouder wederom als topfavoriet. Harkemase Boys wist de toppers Oebele Schokker en Martijn Barto te behouden en haalde met Arjen Postma, vorig seizoen namens Flevo Boys topscorer van de afdeling, nog een speler met scorend vermogen om dit duo te ondersteunen. Bovendien bleven alle belangrijke krachten bij de club. HHC Hardenberg moest vorig seizoen na twee titels op rij het kampioenschap aan de Friezen laten en is klaar om dit te heroveren. De ploeg heeft ervaring zat met spelers als Gerard Kocks, Martijn Berger, Kenny Kroeze, Michel Steggink en nieuweling Edwin Starke.
Achter deze twee clubs vinden we de Zwolse clubs Be Quick ’28, met ex-profs als Marino Promes en Biko Brazil voorin, en Berkum. Die laatste ploeg verraste vorig seizoen als promovendus, mede door de broers Chris en Marc van der Meulen. Zij maakten allebei zestien goals en bleven Berkum bovendien trouw. Met Pascal Diender kwam er een ervaren kracht bij. Excelsior ’31 zal zich ook bovenin willen melden na een tegenvallend afgelopen seizoen. Dit geldt ook voor SC Genemuiden, dat nu het hele seizoen kan beschikken over Florencio Cornelia. De spits speelde sinds zijn komst in de winterstop met elf goals een grote rol in de handhaving van Genemuiden, dat nu dus meer wil. Nunspeet lijkt ook een outsider. De ploeg hield de kern bijeen. Ook WHC, dat winkelde bij profclubs en concurrenten, wil meedoen. De club haalde meer spelers van buitenaf, iets wat men nooit deed. Zij moeten WHC richting topklasse helpen.
Voor Staphorst lijkt dit niet aan de orde. Men zag de prima aanvaller Bas Bloemen verkassen naar WHC, maar behield wel de clubtopscorers Paul Smid en Martijn Brakke. PKC ’83, van het Groningse woonwagenkamp, hoopt met Marcel Pannekoek een goalgetter gehaald te hebben. Hij moet helpen de club sneller in veiligheid te brengen dan vorig jaar, toen er play-offs aan te pas moesten komen. Men verloor wel topschutter Cuneyt Karakaya. Flevo Boys en Go Ahead Kampen lijken op voorhand geen uitgesproken kandidaten voor de topklasse. Flevo Boys zag de topschutter Postma immers vertrekken, terwijl Kowet erg afhankelijk lijkt van de blessuregevoelige spits Jurrian Zandbergen. De promovendi ACV, wel in de top tien van de ranglijst aller tijden, en CSV Apeldoorn zullen zich dit seizoen vooral willen handhaven.

Zondag A

In deze sterke afdeling spelen clubs uit de Randstad. Uitgesproken favorieten zijn er net als vorig seizoen niet, maar wel veel clubs die graag willen meedoen en dit ook zouden moeten kunnen. AFC bijvoorbeeld, dat echter wel topscorer Malcolm Esajas zag verkassen naar MVV. Argon zal ook zeker een rol willen spelen. De laatste vijf seizoenen eindigde men nooit lager dan de vierde plaats. De landskampioen van 2007 heeft met Patrick Lokken bovendien een garantie voor goals. Haaglandia / Sir Winston heeft eveneens een prima selectie. Aanvallers als Mourad Mghizrat, Maikel Renfurm en Dick Tijdeman kennen het klappen van de zweep en lijken het vertrek van Brutil Hosé wel op te kunnen vangen. FC Hilversum werd vorig jaar tweede en wil die prestatie graag evenaren. Ze krijgen concurrentie van Hollandia, dat vorig seizoen tegenvallend zevende werd na een jaar eerder nog de titel gepakt te hebben. De club uit Hoorn verloor wel sterkhouders Ivo Rottiné en Klaas Vriend aan Spakenburg. Titelhouder Westlandia zag spits Raily Ignacio, goed voor twintig goals, naar ADO Den Haag vertrekken. De vraag is welke gevolgen dit gaat hebben.
VVSB is eveneens ambitieus, maar of de ploeg uit Noordwijkerhout de zesde plaats van vorig seizoen kan herhalen is nog even afwachten. HBS, met aanwinst Ekrem Kahya, en Elinkwijk zijn niet direct topkandidaten. Elinkwijk is dat historisch gezien wel, maar bleef vorig seizoen maar net in de hoogste afdeling. ADO ’20 zag trainer Dick-Jan Ente gisteren vertrekken. Simon Kistemaker, eerst technisch manager, vervangt hem en moet proberen de club richting topklasse te leiden.
De kleurrijke promovendus FC Chabab mag ook niet worden onderschat. De ploeg heeft veel balvaardige en sterke spelers in de selectie en wil niets minder dan stunten. SC Feyenoord, eveneens gepromoveerd, haalde met Nixon Dias en Celcius Grant enkele goede aanwinsten voor de toch al behoorlijke selectie. Mogelijk kunnen de Rotterdammers verrassen. Voor de andere promovendus, TONEGIDO, is dit niet aan de orde. De club gaat voor handhaving, zeker nadat de selectie flink ververst werd na de verrassende promotie. FC Omniworld lijkt ook geen potten te kunnen gaan breken, ook al omdat het topscorer Saïd Saïdi Amor zag vertrekken.

Zondag B

In de vrijwel volledig uit Brabantse en Limburgse clubs bestaande afdeling zal de strijd eveneens vrij open zijn. Titelhouder Baronie wil het succes herhalen en haalde bijvoorbeeld Sjoerd Schrier op bij RBC. DESK heeft ook een mooie selectie met de nodige ex-profs, terwijl men enkele spelers van Baronie haalde, waaronder spits Thom van Santbergen. Dijkse Boys, een club uit Helmond met slechts vier seniorenteams, heeft eveneens grote ambities. Aanwinsten als Peter van Putten, Patrick Ax en Tom Timmermans moeten de club hogerop helpen. Gemert, de nummer twee van vorig seizoen, hoopt dat de jonge ploeg door alle opgedane ervaring nog sterker is geworden. JVC Cuijk toonde zich zeer ambitieus. De club haalde bijvoorbeeld Daniël Voigt, Levi van der Heijden, Achmed El Allachi en Wesley Meeuwsen binnen.
UNA uit Veldhoven werd vorig seizoen vierde, maar zag topscorer Timmy Strijbosch vertrekken. Hij koos ook al voor Dijkse Boys. Papendrecht, als Zuid-Hollanders de vreemde eend in de bijt, wil ook naar de topklasse. De club zag wel topscorer Giovanni Klaverweide naar ASWH vertrekken, maar zal hopen dat de vorig jaar vaak geblesseerde Geert Bakker nu vaker kan spelen en vlammen. EVV is altijd een ploeg die goed meedoet, getuige de derde plek van vorig jaar. Met Dirk Jan Derksen haalde men een ervaren goalgetter in huis.
Meerssen lijkt in eerste instantie een middenmoter, net als OJC Rosmalen. Toch haalde die club enkele goede spelers van FC Oss en kan spits Jesse Krncevic nu het hele seizoen voor de club spelen en scoren. Promovendus OSS ’20 / Verbruggen Megastore wordt in eerste instantie niet echt hoog verwacht. Men zal voor handhaving spelen, vermoedelijk net als Schijndel, ooit een ploeg die altijd om de titel speelde. UDI ’19 / Beter Bed is ook weer terug en gaat in het eerste jaar vermoedelijk ook vooral voor handhaving. Dit geldt ook voor Venray, vorig jaar als promovendus knap in de middenmoot geëindigd.

Zondag C

In deze afdeling gaan de twee clubs uit Groesbeek zich ongetwijfeld weer bovenin melden. Achilles ’29 werd vorig jaar tweede en speelt onder trainer Eric Meijers altijd verzorgd voetbal. Dorpsgenoot De Treffers voert de eeuwige ranglijst bij de zondagamateurs aan en heeft goede spelers als Frits van Putten, Ricky Bochem, Fabian Peppinck, Aleh Putsila en Ahmet Kilic in de gelederen. Zij krijgen natuurlijk concurrentie van landskampioen WKE, waar de nieuwe trainer John de Wolf de successen moet continueren. De fysiek sterke ploeg is wederom een grote titelkandidaat, net als het FC Lienden van Hans Kraaij junior. Topscorer Jeroen van de Kerkhof, vorig seizoen met 26 treffers hoofdklassetopscorer, bleef de club trouw. Bovendien haalde men John van Loenhout naar de Betuwe.
HSC ’21 / Carparc lijkt na de terugkeer van trainer Paul Krabbe weer een interessante outsider. Dit geldt ook voor Quick ’20 uit Oldenzaal. Alcides uit Meppel is ambitieus. De club kan bijvoorbeeld beschikken over Joey van de Berg en Marc van Eijk, beide ooit grote talenten bij SC Heerenveen. Be Quick 1887 uit Groningen mikt nog altijd op topschutter Willem Lanjouw, terwijl SC Joure ook wel ambities koestert. Dit geldt eveneens voor Sneek Wit-Zwart, dat doelman Barry Ditewig echter alsnog naar ADO Den Haag zag verkassen. Wel heeft men Age Hains Boersma en Kassim Bizimana in huis voor de goals.
ROHDA Raalte lijkt als promovendus al blij met handhaving, net als Nieuw Buinen en Juliana ’31, de andere promovendi. De club uit Malden debuteert in de hoofdklasse. Voor Babberich is het nog onzeker of de club kan blijven bestaan. De ploeg, die enkele jaren geleden nog vol ambitie klinkende namen wist te lokken, gaat mogelijk ten onder aan een faillissement. Vooralsnog mag Babberich wel gewoon aan de competitie starten.

Man vindt kikker in blikje cola

Je moet maar trek hebben in een verfrissend koel drankje!

Fred DeNegri uit Florida, waar verkoeling eerder regelmaat dan uitzondering is, kon wel een koud blikje cola gebruiken. Hij kocht een blikje in de supermarkt en dacht er lekker van te kunnen genieten.

Het is een raadsel hoe het dier in het blikje is terechtgekomen.

Kijk hier voor beelden.

Kom in het Guinness Book of World Records met Guitar Hero

Altijd al gedroomd van een plek in het Guinness Book of World Records? Dan heeft Activision goed nieuws voor je, want volgende week vrijdag kan je in de Stairway in Utrecht eeuwige faam verdienen. Daar wordt namelijk een 24-uur durende Guitar Hero-marathon gehouden, met als doel zoveel mogelijk mensen de game te laten spelen. Natuurlijk is het niet zo makkelijk als het klinkt, want in andere landen zal een soortgelijk evenement worden opgezet, het gaat dus ook om Neerlands trots.

Niet alleen kun je een plek verdienen tussen de groten der aarde, elk uur krijgen de beste spelers ook toffe prijzen. Er valt dus ook wat te beleven voor de echte Guitar Hero helden. Ons advies is om ergens tegen het ochtendgloren te komen, de helft van de deelnemers is dan namelijk vast te bezopen en de andere helft te moe om nog goed te presteren, scoren wordt dan dus extra makkelijk. Het geheel gaat op 11 september om 12.00 van start en natuurlijk zal FOK!games ook langskomen om de eer van de crew laag te houden.

[Vuelta] Bozic pakt de bloemen in Xativa

Borut Bozic heeft de zesde etappe in de Vuelta gewonnen. De Sloveen van Vacansoleil was, na 177 kilometer, in de straten van Xativa zijn collega's in de massaspurt te snel af. André Greipel, die vandaag niet thuis gaf, bleef wel leider.

Numero tres. Dat was voor tweevoudig ritwinnaar Greipel het doel vandaag. Al was het maar om het amarillo, dat hij sinds gisteren om zijn lenden heeft, extra glans te geven. Bovendien speelt op de achtergrond natuurlijk de prestige-strijd met zijn ploeggenoot Mark Cavendish mee, om het aantal seizoenzeges. Waar de Duitse spurtbom momenteel aan zeventien zeges komt, staat de teller voor Cav al op 21 overwinningen. Een nieuwe massaspurt was dus gewenst.

Daarvoor diende de nieuwe leider en zijn ijzersterke Columbia-ploeg het wielergilde wel in gesloten formatie te laten aankomen in Xativa, het decor van deze zesde Vueltarit. Geen sinecure, want het peloton moest onderweg afrekenen met een immer glooiend parkoers, waaronder drie cols van de derde categorie. Bovendien had de organisatie ervoor gekozen om, net als gisteren, in de slotfase nog een ongecategoriseerde puist op te nemen in het routeschema.


Team Columbia voert het peloton aan / © Unipublic

Maar niet enkel het routeschema toonde veel gelijkenis met de dag van gister, ook de weersomstandigheden (met 37 á 38 graden tropisch warm) en het wedstrijdverloop waren vergelijkbaar. Het draaiboek van de vijfde etappe leek wederom uit de kast gehaald. Een viertal vluchters kregen een vrijgeleide van het peloton, waarna het alom bekende kat-en-muisspel kon beginnen. Bingen Fernandez (Cofidis), Aitor Perez Arrieta (Contentpolis-Ampo), José Antonio López Gil (Andalucía-Cajasur) en Matthé Pronk (Vacansoleil) probeerden ditmaal het hongerige beest een loer te draaien.

Het werk van het kwartet leverde ze al snel een riante voorsprong op. Na dertig kilometer bedroeg de marge met het peloton al bijna zeven minuten. Meer zouden ze nooit krijgen, want daarna nestelde de ploeg van Columbia, zonder de niet gestarte Kim Kirchen (ziek), zich op kop van het peloton en nam controle over de wedstrijd. In de daaropvolgende kilometers knabbelde het peloton gestaag aan de voorsprong. Halfweg reden de vier koplopers dan ook nog slechts vier minuten voor de rest uit. Kortom, de kroniek van een aangekondigde sprint.

Alle voorwaarden voor een massale aankomt waren immers aanwezig. Vooral toen de vlucht van de dag op 17 kilometer van de meet werd opgeslokt door het peloton. Voor de sprintersploegen was het dan ook zaak om de rijen in de heuvelachtige slotfase gesloten te houden. Dat lukte wonderwel, ondanks aanvallen van onder meer Alessandro Ballan (Lampre), Matti Breschel (Saxobank), Philippe Gilbert (Silence), David Moncoutié (Cofidis) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil). Het sprintersgilde kon zich dan ook opmaken voor een vijfde krachtmeting in deze Vuelta.


Bozic wint voor Farrar / © Unipublic

In de straten van Xativa bleek vervolgens Bozic te sterk voor de concurrentie. Tyler Farrar (Garmin) kwam te vroeg op kop, waarna de 29-jarige Sloveen erop en erover kwam. Het betekende zijn eerste ritzege in een grote ronde, evenals een mooie bekroning voor het optreden van Vacansoleil tot dusverre.

Uitslag etappe 6

Pos.RennerNat. TeamTijd
1Borut BozicSLOVacansoleil4:40.50
2Tyler FarrarUSAGarminz.t.
3Daniele BennatiITALiquigasz.t.
4Davide ViganoITAFuji-Servettoz.t.
5Tom BoonenBELQuickstepz.t.
6Leonardo DuqueCOLCofidisz.t.
7Sébastien ChavanelFRAFrançaise des Jeuxz.t.
8Cadel EvansAUSSilence-lottoz.t.
9Marcel SiebergDUIColumbiaz.t.
10André GreipelDUIColumbiaz.t.

Klassement na 6 etappes

Pos.RennerNat. TeamTijd
1André GreipelDUIColumbia24:21.13
2Tom BoonenBELQuickstep+ 0.06
3Daniele Bennati ITALiquigas+ 0.09
4 Tyler Farrar USAGarmin+ z.t.
5Fabian Cancellara ZWISaxobank+ 0.18
6Borut BozicSLOVacansoleil+ 0.23
7Ivan BassoITALiquigas+ 0.27
8Alejandro ValverdeSPACaisse D'Epargne z.t.
9Cadel EvansAUSSilence-Lotto+ 0.28
10David Garcia SPAXacobeo Galicia+ 0.33

Reizigers: bijna treinbotsing HSL

Een hogesnelheidstrein (hsl) is eergisteren bij Hoofddorp bijna tegen een intercity geknald. Dit gebeurde op de plek waar de hsl op het oude bestaande spoor komt. 

Toen de intercity uit Den Haag rond half twaalf 's avonds keihard remde, vlogen de passagiers bijna uit hun stoel. Daarna reed de intercity achteruit (iets wat ten strengste verboden is) om daarna weer te stoppen. Een luttele seconden daarna raasde de hsl uit Rotterdam rakelings voorbij.

"Ik schrok me rot", zegt een passagier. "Ik dacht rustig met de trein te reizen, maar voor je het weet gebeurt er iets." Het is onduidelijk of de intercity door achteruit te rijden de voortrazende hsl  heeft ontweken: de NS kan het voorval niet in de boeken terugvinden. Een woordvoerder van de spoorwegen zegt dat de trein niet door een rood sein kan zijn gereden. "Als je door een rood sein rijdt, dan gebeurt er van alles. Je wordt bijvoorbeeld als machinist van de trein gehaald. Dat kan dus niet het geval zijn geweest." De NS gaat het voorval verder uitzoeken, "maar dat lukt niet in een dag".

De veiligheid van de passagiers is zeker niet in het geding geweest volgens de NS-woordvoerder. De inzittenden van de intercity denken er echter anders over toen ze de hsl vlakbij voorbij zagen razen. 

Er zou voor een rood sein gestopt moest worden volgens het omroepsysteem. "Dank je de koekoek", zegt een passagier. "Waarschijnlijk is hij er eerst doorheen gereden."

Met dank aan BELASTING voor de submit!

Man. United kan transferverbod verwachten

Manchester United wacht mogelijk een zelfde zware straf als dat Chelsea eerder al heeft gekregen. De Londenaren mogen vijftien maanden geen spelers aantrekken, omdat ze op incorrecte wijze een voetballer aantrokken.

De Mancunians contracteerden deze zomer Paul Pogba, die tot dan toe bij Le Havre speelde. In maart is de speler pas zestien geworden. The Times bericht dat de Franse club een gelijke aanklacht heeft ingediend als dat tegen Chelsea is gedaan.

De beschuldiging luidt onder meer dat The Reds ronselpraktijken voeren. Hiervan zou Pogba al in november 2006 zijn benaderd door United. Hierbij was de afspraak dat hij dit jaar naar Engeland zou verkassen en dat zijn ouders een flinke som geld bijgeschreven kregen. "De straf van Chelsea is bemoedigend voor onze zaak", begint de algemeen directeur van Le Havre, Alain Belsoeur van Le Havre. "Wij geven jaarlijks vijf miljoen uit voor onze jeugdopleiding bij een omzet van twaalf miljoen. Dat doen we niet om andere clubs te helpen aan talenten."

Wanneer de zaak door de FIFA behandeld zal worden is nog onduidelijk. United had een korte verklaring op de aanklacht: "Complete nonsens. Alles is gegaan volgens de regels van de UEFA."

McClaren moet één duel vanaf tribune bezichtigen

FC Twente trainer Steve McClaren heeft geen geluk gehad bij de tuchtcommissie van de KNVB. Ook deze commissie oordeelde dat de Brit over de schreef was gegaan afgelopen zondag tijdens het uitduel tegen Feyenoord.

McClaren kon tijdens de wedstrijd zijn zelfbedwang niet meer handhaven, waarna hij het veld betrad om de scheidsrechter het één en ander te vertellen. Doordat hij hiervoor geen toestemming had werd hij door dienstdoenende arbiter Roelof Luinge naar de tribune verwezen. Door de schorsing van één wedstrijd mist de trainer de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht volgend weekend.

Mocht de trainer het nog niet eens zijn met de beslissing van de tuchcommissie, dan kan hij nog tot en met donderdag in beroep gaan tegen zijn straf. Eerder kreeg de trainer ook van de aanklager dezelfde straf te horen.

'Newcastle wil Marcel Seip huren'

Marcel Seip staat wellicht voor een avontuur bij Newcastle United. De club, die afgelopen seizoen degradeerde uit de Premier League, wil de 27-jarige Fries graag huren van Plymouth Argyle. De Nederlander zelf ziet een overgang op huurbasis wel zitten.

Volgens The Daily Mirror heeft Newcastle United zich al gemeld bij Plymouth Argyle voor Seip. In 2006 kwam de verdediger transfervrij over van sc Heerenveen. Zijn verbintenis loopt momenteel nog door tot medio 2011, dit contract tekende hij in november 2008.

De officiële transferperiode is inmiddels voorbij, maar in Engeland is het nog toegestaan om spelers op huurbasis te contracteren. Ook Marlon Harewood is daardoor een mogelijkheid voor Newcastle United. Toch lijkt voorstopper Seip de voorkeur te krijgen van Newcastle United.

'Ronaldo had keuze uit meerdere Europese topclubs

Ronaldo had volgens het Braziliaanse Globo terug kunnen keren naar Europa, want meerdere topclubs hadden interesse in de oud-speler van PSV. Ronaldo zelf had echter geen zin in een nieuw Europees avontuur bij AS Roma, Tottenham Hotspur of Blackburn Rovers.

Ook vanuit de Verenigde Staten en Qatar had de aanvaller aanbiedingen op zak, maar de 32-jarige spits koos niet voor het geld. Momenteel speelt Ronaldo bij het Braziliaanse Corinthians waar hij aan het strijden is om de Copa Libertadores. In december loopt zijn contract af bij de club uit São Paulo.

De zaakwaarnemer van Ronaldo, Fabiano Farah, sluit een langer verblijf echter niet uit bij Corinthians. "Bij Corinthians is hij erg gelukkig, het voelt als een familie", aldus zijn zaakwaarnemer.

Hoofddoekenprotest wordt grimmiger

Het hoofddoekenverbod in België wordt feller en feller bekritiseerd. In Hoboken protesteerden zo'n 250 ouders, leerlingen en sympathisanten. Zij trachtten de toegang tot de school te belemmeren. Leerlingen die hun hoofddoek aflegden werden door hen uitgescholden, aldus de directie. 

Het Koninklijk Atheneum in Antwerpen was vanmorgen ook het toneel van protesten tegen het hoofddoekenverbod. Het atheneum heeft dit verbod vanaf 1 september ingevoerd. Hajar Siyahya van de actiegroep Vrije Keuze verkondigde dat er zowat 130 manifestanten aanwezig waren. Tussen hen waren een aantal leerlingen die weigerden hun hoofddoek af te doen op school. Iets voor 10.30 uur werd het protest gestaakt.

"We voeren al sinds dinsdag elke dag actie bij het begin van de school", verduidelijkt Siyahya. "Iedereen heeft het recht om naar school te gaan en te dragen wat hij wil." 

Er nemen voornamelijk moslim-moeders, maar ook leerlingen deel aan deze protesten. "Wij dwingen niemand om deel te nemen", beklemtoont Siyahya. "Integendeel: we roepen de leerlingen met de megafoon op om zich te melden in de school. Niet zonder mijn hoofddoek, zeggen zij dan. Al een negentiental meisjes hebben zich aangemeld bij de school, maar zijn opnieuw buitengestuurd omdat ze hun hoofddoek weigerden uit te doen. Sommige daarvan blijven deelnemen aan de actie met hun ouders, anderen gaan door naar een andere school."

Met dank aan Maraatje voor de submit!

'Zieken lopen compensatie eigen risico mis'

Ongeveer 200.000 chronisch zieken en gehandicapten zullen dit jaar te veel betalen voor het eigen risico van de zorgverzekering. Die vrees uitte de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad (CG-Raad) vandaag. Volgens de raad komen zij ook in aanmerking voor de compensatie van 47 euro voor het eigen risico van 155 euro.

Maar minister Ab Klink (Volksgezondheid) liet de Tweede Kamer deze week weten pas dit najaar te bekijken of de groep zieken en gehandicapten die recht heeft op de teruggave moet worden uitgebreid. De CG-Raad is bang dat dit te laat is omdat de uitbetaling over 2009 in november plaatsvindt.

Klink erkent dat de afbakening van de groep die compensatie nog niet volmaakt is. De Tweede Kamer klaagde daar eerder al over. Bijna twee miljoen mensen die langdurig medicijnen gebruiken of langer dan een half jaar in een tehuis zitten, kunnen nu al geld terugkrijgen voor het eigen risico.

Hond krijgt parkeerbon

De bazin van een hond in Australië deed een opmerkelijke vondst toen ze na het winkelen haar vastgebonden hond mee naar huis wilde nemen. Aan de halsband van viervoeter Curly zat een bon voor fout parkeren, berichtten media in Australië vandaag.

Volgens een ooggetuige viel de hond niemand lastig en zat hij rustig in de schaduw. "De eigenaresse maakte de hond vast aan een hek, gaf hem een bak water en ging de stad in." Eigenaresse Marilyn Feneley kon wel lachen om de gebeurtenis. Volgens haar is Curly zo mak als een lammetje. Ze zocht tevergeefs naar de parkeerwachters.

Volgens een woordvoerder van het stadsbestuur in Darwin vormt elke hond zonder baasje een bedreiging. Hij was van mening dat de parkeerwachters juist hadden gehandeld. "Je kunt je hond niet zomaar vastbinden en weggaan."

'Amerika valt in 2010 uiteen'

Binnen een jaar is het mogelijk gedaan met de Verenigde Staten van Amerika. Hiervoor waarschuwt de Russische politicoloog Igor Panarin afgelopen week in een persconferentie ter presentatie van zijn nieuwe boek.

"De kans dat de VS in juli 2010 ophouden te bestaan, is groter dan 50 procent", aldus de wetenschapper die ook professor aan de diplomatieke academie van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is.

Panarin: "De investeerders zullen geschokt zijn door de resultaten van het financiële boekjaar dat op 30 september afloopt." Hij voegde eraan toe dat het desintegratieproces van de VS in november zou kunnen beginnen.

"Ik ontving afgelopen week nieuwe informatie dat de val van de dollar en de VS onvermijdelijk is. De Japanse Democratische Partij heeft de verkiezingen gewonnen, en ik herinner u eraan dat de leider van deze partij, Yukio Hatoyama, het loslaten van de dollar in zijn economische plannen heeft opgenomen. Duidelijker gezegd: hij is van plan om de monetaire reserves van Japan over te brengen van dollars naar een andere munteenheid. Deze stap zal de val van de wisselkoers van de dollar al in november ernstig versnellen. De uiteenvalling zal kort daarna plaatsvinden", aldus de wetenschapper.

Panarin voegde daarbij aan toe dat China in 2010 waarschijnlijk massaal haar enorme dollarreserves gaat dumpen en dat het gas- en olierijke Rusland haar grondstoffen voortaan in roebels gaat verhandelen. De Amerikaanse dollar zal vervangen worden door een nieuwe gezamelijke munt de Amero.

De Russische wetenschapper zegt dat de instorting van de VS te wijten zal zijn aan 'een politieke elite die een absurde en agressieve politiek bedrijft met als doel het creëren van grote conflicten op de planeet.' Hij waarschuwt dat de sterk toegenomen verkoop van vuurwapens in de VS een teken is dat de Amerikanen zich voorbereiden op het uitbreken van chaos, die het gevolg zal zijn van de totale financiële ineenstorting van het land.

Verwijzend naar orkaan Katrina, het geweld door minderjarigen, eenoudergezinnen, overbevolkte gevangenissen en de overvloed aan homoseksuelen, concludeert de politiek auteur dat de Amerikaanse samenleving aan de vooravond van een 'psychologische ramp' staat.

De Rus vergelijkt de huidige president Barack Obama met de laatste leider van de voormalige Sovjet-Unie: "De Amerikaanse schuld is op elf jaar tijd met zeven vermenigvuldigd. Onder Michail Gorbatsjov werd de Sovjetschuld met vijf vermenigvuldigd. Obama heeft een mentaliteit van een maatschappelijk werker, hij spreekt goed, maar hij had nooit de leiding over iets. Hij zal Amerika naar een crash leiden. Gorbatsjov was tenminste nog voorzitter van de Communistische Partij."

Panarin, die al sinds 1998 zegt dat de VS uiteindelijk uiteen zal vallen, zegt dat de verschillende uiteengevallen staten overgenomen zullen worden door de Europese Unie (Noordoost kust), Canada (Noordelijke & Midden staten), China (Westkust), Mexico (Zuidelijke staten) en Rusland (Alaska).  

User van de maand september: Rhapsody

Eens in de zoveel tijd komt er een speciaal persoon naar voren. Een persoon die door de hogere machten in een vergadering wordt geselecteerd om te schijnen. Voor september is er iemand uit FOK!sport naar voren geschoven. Over wie heb ik het? Dames en heren, voor de allerlaatste keer de user van de maand in deze vorm presenteren wij...Rhapsody!


Het themabord op het werk van Rhapsody

'Overheid moet gigantisch bezuingen'

Als de economie weer aantrekt, moet het kabinet fors gaan bezuinigen. Als dit niet gebeurt, zullen de overheidsfinanciën op termijn onhoudbaar zijn en de kredietwaardigheid van Nederland in het geding komen.

Dit zeggen economen van de Rabobank in een donderdag gepubliceerd rapport Economisch Kwartaalbericht. Vooral door de vergrijzing zijn pijnlijke maatregelen onontkoombaar.

Het gat in de Nederlandse begroting zal volgens de Rabo dit jaar 4,5 procent van het bruto binnenlands product (BBP) zijn en in 2010 oplopen naar ruim 6 procent. Dit is ver boven de Europese norm van 3 procent van het BBP.

Om aan te geven hoe dramatisch de situatie is geeft Rabo als illustratie dat het equivalent van de totale onderwijsbegroting geschrapt zou moeten worden, of dat de overheidsuitgaven aan zorg gehalveerd moeten worden.

"De Nederlandse overheid moet proberen haar uitgaven en of inkomsten zo aan te passen, dat de komende jaren een structureel tekort van 4 tot 5 procent omslaat in een overschot van 1 tot 2 procent. Dat lukt zeker niet binnen een tot twee kabinetsperiodes", aldus de economen.

Volgens FOK!-columnist Driek Oplopers valt er wel wat te bezuinigen op de afluisterbegroting van Justitie.


Maradona vreest Braziliaanse voorhoede

De kraker van het aankomende voetbalweekeinde is ongetwijfeld Argentinië-Brazilie. De teams van Diego Maradona en Dunga nemen het dan tegen elkaar op in de WK-kwalificatiestrijd voor het Wereldkampioenschap in Zuid Afrika.

In de voorhoede mag waarschijnlijk Carlos Tévez spelen naast Lionel Messi. Een mogelijke basisplaats van Tévez gaat ten koste van het spelen van Lisandro Lopez en Sergio Aguëro.

De keuzeheer schat de kansen van zijn ploeg redelijk hoog in. "We moeten uitkijken voor een gevaarlijke counter en op Kaka, Robinho en Luis Fabiano letten", aldus Maradona over de kracht van de Goddelijke Kanaries.

Vermoedelijke opstelling: Mariano Andujar, Javier Zanetti, Nicolas Otamendi, Sebastian Dominguez, Gabriel Heinze, Maximiliano Rodriguez, Javier Mascherano, Juan Sebastian Veron, Jesus Datolo, Lionel Messi en Carlos Tévez.

Huntelaar: "Ik ben niet voor de bank gehaald"

Klaas-Jan Huntelaar verliet afgelopen seizoen Real Madrid, na een klein half jaar onder contract te hebben gestaan bij de Spaanse topclub. De aanvaller begrijpt zijn voormalig werkgever niet, maar is positief over zijn nieuwe club, AC Milan.

Over Real zei hij: "Ik heb daar in een half jaar geloof ik drie trainers en drie voorzitters meegemaakt. Ze betalen eerst 27 miljoen euro voor me, maar na vier maanden moet ik alweer vertrekken. In de tussentijd was ik met 8 doelpunten in zes duels nog wel de best scorende spits van Spanje", aldus Huntelaar tegenover het ANP.

AC Milan is volgens de Oranje-international een club met historie. "Je voelt aan alles dat de club een mooie geschiedenis heeft. Heel Italië ademt cultuur. Ik houd daar van."

Over de verloren stadsderby tegen Internazionale, de wedstrijd waar hij bij een 3-0 achterstand mocht invallen vertelde hij: "Dan kan je niet zo veel meer doen. De trainer gaf de voorkeur aan de spelers die het tegen Siena goed hadden gedaan. Maar ik weet dat ik niet voor de bank ben gehaald. Dat is me verteld", besloot hij.

Stekelenburg mist wedstrijd tegen Japan

Maarten Stekelenburg zal niet mee kunnen doen in de interland tegen Japan. Tijdens de training op vrijdag liep de doelman van Ajax op tegen een handblessure.

De doelman liep het kwetsuur op toen hij probeerde een bal te stoppen. De medische staf van het Nederlands elftal wilde geen enkel risico nemen en bracht hem direct naar het ziekenhuis. Daar werden foto's genomen van zijn hand. Uit die foto's kon opgemaakt worden dat hij een scheurtje heeft zitten in zijn linkerringvinger en deze tevens uit de kom is.

Eerder deze week liep FC Utrecht-doelman Michel Vorm ook een vingerblessure op. Zijn kwetsuur blijkt echter mee te vallen. Vorm was snel terug te vinden op het trainingsveld. Piet Velthuizen is de derde doelman van de selectie, die door Bert van Marwijk is samengesteld. Wie tegen de Japanners onder de lat plaats zal nemen is nog niet duidelijk.

Uitslag prijsvraag, nu met [PRIJSVRAAG]

Onderstaande users hebben het juiste antwoord (C,A,C) op deze prijsvraag gegeven en zijn op de FOK!-weblog wijze geheel willekeurig uitgeloot.

Geleliciteerd KjellB, Kaptein, FunnyDealer, mdsk21, tr0tle, timoteetje en  Aap_2
 
Balen voor de mensen die niet hebben gewonnen. NOT! Want als jij het goede antwoord hebt gegeven dan doe je automatisch mee met de EXTRA GROTE prijs, dat geldt ook voor de winnaars.
Als jij ook kans wil maken op de EXTRA GROTE  prijs, dan hoef je daar maar één ding voor te doen. Namelijk antwoord geven op onderstaande vraag:
 
Wat is de datum waarop de 1000-ste blog werd geplaatst? (voor de bijdehandjes, de duizendste blog op de weblog van FOK!)
 
Oh, de GROTE PRIJS  is een CD en DVD pakket in één! Wil je die winnen, stuur het antwoord dan voor vrijdag 4 september a.s. naar weblog@fok.nl
Vermeld bij het antwoord ook meteen je username, die hebben we nodig. 
 
Neem ook eens een kijkje bij de reviews van FOK! Zij hebben deze prijsvraag mogelijk gemaakt. 

Zelfmoorden na dood politicus India

Meer dan zestig mensen in India hebben zelfmoord gepleegd of zijn door shock omgekomen na het overlijden van een populaire politicus. Dat stellen verscheidene Indiase media vrijdag.

Premier Y.S. Rajasekhara Reddy (60) van de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh kwam woensdag samen met vier anderen door een helikopterongeluk om het leven. Het helikopterwrak werd een dag later ontdekt op een heuvel in de jungle van de deelstaat.

"Reddy heeft zijn leven gewijd aan het volk, nu wijd ik mijn leven aan hem", schreef een jongeman in zijn afscheidsbrief voordat hij zichzelf vergiftigde. De zoon van de verongelukte politicus riep de bevolking op niet zulke extreme stappen te nemen. "Door dergelijke acties zal de ziel van mijn vader niet in vrede rusten", verklaarde Y.S Jagan Mohan Reddy, die zijn vader mogelijk opvolgt.

Tienduizenden belangstellenden bewezen 'YSR' vrijdag de laatste eer in een stadion in de stad Hyderabad. "Iedereen rouwt. Mensen gaan massaal de straat op, het stadion is vol", zei het politiehoofd van de deelstaat. Later op de dag krijgt de overleden premier, die christen was, een staatsbegrafenis in Pulivendula. Ook de Indiase premier Manmohan Singh is ingevlogen voor de plechtigheid.

EO en Arie Boomsma uit elkaar

De Evangelische Omroep (EO) en Arie Boomsma gaan uit elkaar. De presentator en de omroep beëindigen hun samenwerking per 1 oktober, liet de EO vrijdag weten. "Het lukt de partijen niet hun werkwijze en strategie met elkaar te verenigen", aldus de verklaring van de omroep.

De EO "betreurt" Boomsma's vertrek. "Beiden hebben we het verlangen te laten zien dat een leven met God waardevol is", aldus directeur Arjan Lock. "Maar we verschillen van mening over de manier waarop we dat willen en kunnen doen. Dat is jammer."

Meer bekrompen christelijke uitwassen lees je hier.

Melkprijs bij boer flink gedaald

De prijs die boeren ontvangen voor de melk is in een jaar tijd met 31 procent gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. De consument merkt daar weinig van. In juli betaalde die in de supermarkt 2,3 procent minder voor een literpak volle of halfvolle melk dan een jaar geleden.

Slechts een klein deel van de melk van de Nederlandse boeren wordt verkocht als consumptiemelk in de winkel. Het overgrote deel is voor producten als kaas en poedermelk, en daarbij moet geconcurreerd worden op de wereldmarkt. Wel ging de prijs van de verwerkte melk uit de zuivelfabriek de afgelopen maanden harder omlaag dan de prijs in de supermarkt.

Het onderzoeksinstituut LEI meldde vandaag dat er een einde lijkt te zijn gekomen aan de prijsdaling op de zuivelmarkt. "Er tekent zich een voorzichtig herstel af," aldus het LEI.

Maleisië wil Lotus naar de F1 brengen

De Maleisische overheid wil dat Lotus zich inschrijft voor het laatste plekje op de Formule 1-grid in 2010. Verwacht werd dat de Aziaten BMW Sauber over zouden willen nemen, maar nu lijkt het er op dat de sponsoren aansturen op een compleet nieuw team.

De naam Lotus is in handen van de Maleisische autofabrikant Proton. Een van de sponsoren zou dan Petronas moeten worden die nu nog verbonden is aan BMW Sauber. Een van de zaken die er op zou kunnen wijzen dat Lotus richting de Formule 1 gaat is de benoeming van Dany Bahar tot nieuwe baas. Hij is afkomstig van Ferrari.

Daarnaast is topontwerper Mike Gascoyne verbonden aan het merk. Hij probeerde eerder dit jaar al met hulp van Litespeed de Formule 1 binnen te komen. Minister van sport in Maleisië Datuk Ahmad Shabery Cheek wilde niet bevestigen dat de regering bij de plannen betrokken is. Maar hij zei wel dat na de Grand Prix van Singapore meer duidelijk moet worden.

Haast is geboden bij de plannen rond Lotus, want verwacht wordt dat de FIA binnen enkele weken bekend zal gaan maken wie het dertiende team op de grid zal worden volgend jaar.

Man tongt met achtjarige dochter

Een Italiaanse man is in de Braziliaanse stad Fortaleza opgepakt nadat hij eerder in zijn hotel zijn dochter van acht op een tongzoen trakteerde. Dat meldden Braziliaanse media gisteren.

Een Braziliaans echtpaar zag hoe de man met dochterlief speeksel uitwisselden in het zwembad van het hotel en deden aangifte. Daarop werd de man door de politie opgepakt vanwege "libidineuze handelingen met een persoon onder de veertien". Volgens het meisje was er echter niks aan de hand. Ze vertelde de psychologen en therapeuten die haar opvingen dat ze "slechts met papa aan het spelen was".

Met dank aan Wink87 voor de submit.

Meisje (6): Ik word corrupte ambtenaar

Een 6-jarig Chinees meisje heeft de harten van veel Chinezen gestolen door op haar eerste schooldag in een tv-interview te zeggen, dat ze ervan droomt om een corrupte ambtenaar te worden. Dat meldden Chinese staatsmedia vandaag.

"Als ik later groot ben wil ik ambtenaar worden", zei het meisje, van wie het gezicht onherkenbaar was gemaakt. "Wat voor ambtenaar?", vroeg de interviewer, waarop het meisje antwoordde: "Een corrupte ambtenaar, omdat corrupte ambtenaren veel spullen hebben."

Op Chinese websites is een discussie losgebarsten over de uitspraken van het meisje. Toonaangevende bloggers noemen de uitspraken "een weerspiegeling van de sociale realiteit". Anderen prijzen het kind voor haar "realistische" kijk op het leven of zijn cynisch over de wijdverbreide corruptie in het land. "De schaduwkant van het leven heeft zelfs al effect op kinderen - hoe moeten we de volgende generatie nog opvoeden?"

Karst T. vond kroonprins fascist

De aanslag op leden van de koninklijke familie was de daad van één man. Karst T. heeft geen hulp gehad bij het voorbereiden en uitvoeren van de aanval op Koninginnedag in Apeldoorn, blijkt uit onderzoek van de Nationale Recherche (NR), dat vandaag openbaar werd gemaakt.

De dader had slechts enkele voorbereidingen getroffen, aldus de NR. Het is volgens de recherche aannemelijk dat T. niet wist dat er mensen op de kruising stonden op het moment dat hij vanaf de Boslaan vertrok voor de fatale rit. Al rijdend heeft T. een aantal keren geclaxonneerd, maar nooit heeft hij snelheid geminderd, blijkt uit het onderzoek. Technisch onderzoek heeft niet laten zien dat hij heeft geremd.

T. heeft de naam van prins Willem-Alexander genoemd toen hij na zijn dodenrit op Koninginnedag tegen monument de Naald in Apeldoorn tot stilstand was gekomen. Tegen een wachtmeester van de marechaussee heeft hij gezegd: "Willem-Alexander is een fascist, hij is een racist en ik wist dat de koningin hier zou komen".

Karst T. heeft zijn aanslag tegen de koninklijke familie in 2004 aan een oud-werkgever aangekondigd. Die persoon heeft dat in een verklaring aan de Nationale Recherche gezegd.

De getuige: "Toen heeft Karst tegen mij gezegd dat we nog wel eens van hem zouden horen, dat hij op tv zou komen. Hij zei dat hij beroemd zou worden. Hij heeft dit gezegd waar mijn vrouw en zoon bijstonden. Later hebben wij het daar nog wel even over gehad. Ik vroeg hem wat hij bedoelde met dat beroemd worden en zo. Toen antwoordde Karst: een aanslag op het koninklijk huis. Hij lachte terwijl hij dat zei. Ik ben daar toen niet op ingegaan, heb er verder niet bij stilgestaan."

Het motief van Karst T. voor zijn aanslag op prins Willem-Alexander en/of koningin Beatrix is tijdens het onderzoek niet duidelijk geworden. Hij was wel kritisch op het Koninklijk Huis, maar hing niet een ideologie of levensbeschouwing aan die een dergelijke daad zou verklaren. Dat heeft de Nationale Recherche vandaag gemeld.

T. zou de monarchie geldverspilling hebben gevonden. Een familielid plaatste die opvatting in zijn brede afkeer van maatschappelijke instellingen.

Toyota schroeft budget behoorlijk naar beneden

Toyota heeft nogmaals benadrukt dat het Japanse merk niet uit de Formule 1 gaat vertrekken. De renstal uit Keulen moet wachten tot 15 november voordat het budget voor volgend jaar bekend wordt gemaakt. Vast staat wel dat dit veel minder zal zijn dan dit jaar.

De geruchten gaan dat het budget met 40% naar beneden zal gaan. Daarnaast spelen ook de sponsorinkomsten een rol, waardoor het team voor volgend jaar nog geen coureur vast heeft kunnen leggen. Personeel dat door de ingrepen overbodig wordt zal waarschijnlijk ingezet gaan worden voor het Le Mans-project dat in 2011 verwacht wordt.

Lagere winst Havenbedrijf Rotterdam

De gevolgen van de internationale recessie doen zich onverminderd gelden in de Rotterdamse haven. In de eerste helft van dit jaar werd 13,4 procent minder aan goederen behandeld dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Havenbedrijf Rotterdam. Toch nam de winst over de eerste helft van het jaar met slechts 8 miljoen euro af naar 77 miljoen euro. Tegenover een daling van de havengelden stond een stijging van opbrengsten als gevolg van de uitgifte van grond.

De lagere winst is voor het Havenbedrijf geen reden om het investeringsprogramma aan te passen. Dit jaar wordt 370 miljoen euro geïnvesteerd. De helft gaat naar infrastructuur in het bestaande havengebied, de rest naar de Maasvlakte 2. Tot het jaar 2020 verwacht het havenbedrijf zo’n 4 miljard euro te investeren.

Het Havenbedrijf verwacht in de tweede helft van het jaar financieel een vergelijkbaar beeld als in de eerste helft.

[NBA] Bowen houdt het voor gezien

Bruce Bowen zal dit jaar niet op het trainingskamp van de Milwaukee Bucks verschijnen. De 38-jarige small forward heeft besloten om zijn carriere als een NBA-speler te beëindigen. Eerder deze zomer werd hij door de San Antonio Spurs verruild voor Richard Jefferson.

Bowen heeft drie kampioensringen die hij met de Spurs won. In 2003,2005 en 2007 mocht de small forward de kampioenstrofee ontvangen. Bowen stond voornamelijk bekend als een goede verdediger maar ook als een speler die vrij irritant was. Toppers als Kobe Bryant, Steve Nash en Vince Carter vonden het altijd onprettig om tegen hem te spelen. Op de vraag of er mensen blij zullen zijn met zijn vertrek lachte hij. “Er zullen blij gezichten zijn maar ook verdrietige gezichten” , was het antwoord van Bowen.

Acht jaar werd de forward gekozen tot de eerste defensieve team van de NBA en driemaal werd hij als tweede gekozen in de Verdediger van het Jaar catogorie. Spelers hebben jaren geklaagd over het spel van Bowen maar dat komt nu ten einde. Slechts eenmaal gaf hij toe een elleboog uit te hebben gedeeld. Dat was in 2006 tegen Ray Allen, waar hij een 10.000 dollar boete voor kreeg.

Blessure voor Boom in Vuelta

Voor Lars Boom heeft de pechduivel toegeslagen in de Vuelta a España. De Raborenner heeft last gekregen van een achillespeesblessure. Het gebeurde hem net op het moment dat hij goed bezig was en enkele dagen de bergtrui droeg.

Ploegleider Adri van Houwelingen maakt zich zorgen over zijn pupil en hij hoopt dan ook dat de blessure snel over gaat. "Op korte termijn er nog wel mee kunnen rijden, maar hij heeft er wel last van. Het zou later wellicht wel een probleem kunnen worden."

[US Open] Duitse blesseert zich op matchpoint

Het zal je maar gebeuren, je staat op matchpoint in de tweede ronde van de US Open en toch moet je opgeven wegens een blessure. Het overkwam de Duitse Sabine Lisicki in haar partij tegen de Australische Anastasia Rodionova.

De nummer 23 van de wereld lag minutenlang kermend op de baan voordat ze weer enigszins kon lopen. Ze probeerde het nog wel, maar verloor uiteindelijk met 6-3, 3-6 en 7-5. Na de partij werd Lisicki naar het ziekenhuis vervoerd waar bleek dat ze haar enkel verstuikt had.

'Apache-piloten stuntten boven Schiphol'

Twee Apache-piloten van de vliegbasis Gilze-Rijen zouden zonder dat hier noodzaak voor was laag rond de verkeerstoren van Schiphol hebben gevlogen. Ook zouden ze allerlei stunts uitgehaald hebben. Verkeersvliegers verwijten de militairen nu "onprofessioneel en potentieel gevaarlijk gedrag".

De verkeersvliegers concludeerden uit het radioverkeer dat er wellicht een bekende van de Apache-piloten in de verkeerstoren was. Rond drie uur gistermiddag zagen zij de helikopter laag over het luchthaventerrein vliegen.

Van Bommel langer uit de roulatie

Bayern München-trainer Louis van Gaal kan de komende periode nog geen beroep doen op middenvelder en aanjager Mark van Bommel.

De middenvelder werd op 10 augustus aan een gebroken teen geopereerd, maar het herstel duurt langer dan verwacht, zo meldt de NOS.

Van Bommel zou volgens de oorspronkelijke planning op 12 september weer fit zijn voor de wedstrijd tegen Borussia Dortmund. Maar voorlopig mag hij alleen nog op een fiets-ergometer trainen. Bayern hoopt nu 30 september in het Champions League-duel met Juventus over Van Bommel te kunnen beschikken.

"Dit is heel erg zuur. Zeker omdat ik het seizoen goed ben begonnen. Ik ga er alles aan doen om terug te komen en verder te gaan waar ik mee bezig was", was een maand geleden de reactie van Van Bommel na het oplopen van de blessure.

Van Marwijk sluit terkeer Van der Sar niet uit

Bondscoach Bert van Marwijk sluit een terugkeer van doelman Edwin van der Sar bij het WK volgend jaar in Zuid-Afrika niet uit. De 38-jarige keeper verklaarde dat hij niet afwijzend tegenover een eventuele rentree zou staan.

Van Marwijk kreeg de uitlatingen van Van der Sar voor de oefeninterland tegen Japan voorgeschoteld. "Ik heb gehoord hoe Edwin zich erover heeft uitgelaten. Tijdens het voetbalgala maandag zat ik naast hem. Evenals Edwin zeg ik dat hij eerst fit moet worden en dan zien we daarna wel hoe alles verder loopt. Op dit moment is Van der Sar voor mij geen discussie."

"Als keeper stijgt Edwin boven de concurrentie uit. Laten we desondanks en nogmaals eerst afwachten hoe fit hij wordt," zei Van Marwijk over de voormalig international voor wie de deur open staat. Ook Ruud van Nistelrooy is wat hem betreft welkom. "Ruud heeft bedankt toen ik aantrad. Als hij zich weer beschikbaar wil stellen voor Oranje, dan hoor ik het graag. Hij heeft mijn telefoonnummer. Maar ook hij moet eerst fit worden."

Schaker te dronken om te spelen

Praveen Kumar heeft bij een groot schaaktoernooi in India wel heel eenvoudig kunnen winnen van zijn tegenstander. De Fransman Vladislav Tkachiev verscheen namelijk dronken aan het bord. De nummer 58 van de wereld had zoveel gezopen dat hij tijdens de partij in slaap viel.

Tkachiev kon bijna niet meer recht op zijn stoel zitten en na elf zetten had hij het wel bekeken en viel in slaap. Voor Kumar zat er niets anders op dan te wachten totdat de reglementair vastgestelde anderhalf uur verstreken waren voordat hij tot winnaar kon worden uitgeroepen.

Officials probeerden de Fransman nog te wekken, maar het mocht niet baten. De partij kwam hem op een stevige reprimande van de organisatie te staan en ondanks dat mag hij het toernooi in Kolkata voortzetten. Nog onduidelijk is welk excuus Tkachiev voor zijn optreden had.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Schaker te dronken om te spelen

Praveen Kumar heeft bij een groot schaaktoernooi in India wel heel eenvoudig kunnen winnen van zijn tegenstander. De Fransman Vladislav Tkachiev verscheen namelijk dronken aan het bord. De nummer 58 van de wereld had zoveel gezopen dat hij tijdens de partij in slaap viel.

Tkachiev kon bijna niet meer recht op zijn stoel zitten en na elf zetten had hij het wel bekeken en viel in slaap. Voor Kumar zat er niets anders op dan te wachten totdat de reglementair vastgestelde anderhalf uur verstreken waren voordat hij tot winnaar kon worden uitgeroepen.

Officials probeerden de Fransman nog te wekken, maar het mocht niet baten. De partij kwam hem op een stevige reprimande van de organisatie te staan en ondanks dat mag hij het toernooi in Kolkata voortzetten. Nog onduidelijk is welk excuus Tkachiev voor zijn optreden had.

Schoolpleinmoordenaar was tijdbom

Al in 2005 had de nu 31-jarige Mohammed B. de neiging willekeurige mensen neer te steken. Enkele malen werd hij aangehouden met een mes op zak. Hij stak een fietser en vernielde tot tweemaal toe een autoruit. Met de bedoeling te worden opgepakt. Toch bleef hij op vrije voeten.

Ook toen zijn ouders geregeld de politie inschakelden omdat met hun zoon geen land meer te bezeilen was. En ook, toen B. twee jaar geleden definitief in het psychiatrische circuit verdween en steeds extremer gedrag liet zien.

Pas 25 maart dit jaar werd hij aangehouden, nadat hij een dag eerder zonder enige aanleiding de hem onbekende Leo van der Trappe, de 69-jarige 'oppasopa' van de Amsterdamse Willemsparkschool tijdens de pauze op het schoolplein had doodgestoken.

Gisteren stond de in Marokko geboren B. in Amsterdam terecht, op verdenking van moord. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgt hij geen straf. Officier van justitie A. Kramer nam het advies over van twee getuige-deskundigen: de man lijdt aan schizofrenie van het paranoïde type, is al twee jaar voortdurend psychotisch en volledig ontoerekeningsvatbaar.

Tbs met dwangverpleging luidt haar eis. In de praktijk, stelde de officier, zal dat betekenen dat B. langdurig wordt behandeld. De getuige-deskundigen, een forensisch psychiater en psycholoog, menen dat B. levenslang moet worden begeleid. Uitspraak op 17 september.

Onderbelicht bleef gisteren waarom B., bekend bij politie en hulpverlening, zo lang vrij kon rondlopen en zich ongestraft aan zijn zware medicatie kon onttrekken. Sociaal-psychiatrisch huisbezoek kon niet voorkomen dat B. zich ontwikkelde tot een wandelende tijdbom, die zich liet leiden door "vier stemmen", zoals hij zelf vertelde, "die door de AIVD werden gestuurd", waaronder een vrouwenstem die B. 'de slang' noemde.

Het was 'de slang' die volgens B. een experiment met hem uitvoerde en hem vernederde met het dreigement dat hij "zwerver en homoseksueel" zou worden. Ze had hem afgestuurd op basisscholen met de opdracht iemand neer te steken. Maar altijd net op tijd had de stem "een stopteken"  gegeven.

Zo blijkt B. begin dit jaar tussen de tien en vijftien scholen te zijn afgelopen, telkens met een mes. De meeste scholen bevonden zich in stadsdeel Osdorp, vlak bij zijn woning. Later verlegde hij zijn terrein naar scholen in Oud-Zuid.

Ook na de fatale steekpartij bleef B. onder invloed van "de stemmen". Hij gooide het moordwapen weg en kocht een uur later twee nieuwe messen. De volgende dag werd hij opnieuw bij de school gesignaleerd door een buurtbewoonster die hem die dinsdagochtend ook al nerveus voor de Willemsparkschool had zien lopen.

Pas toen werd B. opgepakt.

FOK!-columnist Driek Oplopers gaat uitvoerig in op falende politiemensen.

'Leger moet everzwijnen bestrijden'

Om een everzwijnenplaag in de bossen rond het Belgische Beringen te bestrijden, wil de burgemeester van die plaats het leger inzetten. Volgens de burgemeester hebben boswachters en jagers gefaald. In twee jaar tijd zouden zij slechts twee zwijnen geschoten hebben.

Burgemeester Marcel Mondelaers heeft nu alleen nog vertrouwen in het leger. De militairen zouden het probleem wel op kunnen lossen. De ongeveer 120 wilde zwijnen die in de bossen leven, vernielen gewassen, verspreiden ziekten en veroorzaken verkeersongelukken, aldus de burgemeester.

Danny DeVito naakt (video)

Oke, FOK! doet niet lullig. We brengen je wekelijks bekend naakt en meestal zijn dat vrouwen. Maar als het een keer een man is, ook prima.

Hierbij een naakte Danny DeVito op de set van  It’s Always Sunny in Philadelphia, een serie die op Comedy Central is te zien. Het betreft een scene waarbij DeVito naakt uit een stoel kruipt. De actrice kan duidelijk haar lachen niet houden. DeVito, die ooit The Pinguin speelde in Batman Returns blijft wel in zijn rol.Lekker bezweet en naakt...

'Rasmussen wil naar Astana'

Michael Rasmussen heeft zijn zinnen gezet op een plekje bij Astana in 2010. Dit wordt gemeld door Het Nieuwsblad. De renner die tijdens de Tour van 2007 door zijn toenmalige ploeg Rabobank uit de ronde werd gehaald en later voor twee jaar werd geschorst, wil weer op het hoogste niveau gaan fietsen en daarvoor zou Astana de ideale ploeg zijn.

Rasmussen, momenteel rijdend voor een Mexicaanse formatie, wilde eerder al zijn rentree maken tijdens de Vuelta, maar de UCI stak hier een stokje voor. Mocht de Deen de overstap maken naar Astana, dan zou hij samen met Alexandr Vinokourov en Alberto Contador in de grote ronden gaan strijden. Astana kan echter momenteel nog geen renners voor het volgende seizoen aantrekken, aangezien het team nog niet over een management beschikt voor 2010. Voor de managementpositie worden onder andere Rini Wagtmans en Theo de Rooij genoemd.

Vrienden kopen taboe op Facebook

De Amerikaanse netwerksite Facebook heeft gebruikers gewaarschuwd dat zij van het netwerk kunnen worden verbannen als zij vrienden kopen. Het internetbedrijf reageert daarmee op een Australisch marketingbedrijf dat ‘vrienden’ te koop aanbiedt. Veel mensen hebben mails ontvangen met dit aanbod.

USocial.net biedt duizend vrienden aan voor 177 dollar; vijfduizend vrienden kosten 654 dollar. Het initiatief is vooral bedoeld voor Facebookgebruikers die hun profiel inzetten voor promotionele doeleinden. Het Australische bedrijf komt aan de vrienden door uit naam van de klant uitnodigingen te versturen.

Volgens Facebook worden met de actie regels overtreden, omdat uSocial.net op accounts van anderen inlogt. Gebruikers die dit toestaan, kunnen uiteindelijk hun account kwijtraken, zo waarschuwt de netwerksite.

USocial.net heeft zich eerder met omstreden marketingacties gericht op de microblogdienst Twitter en de nieuwsverzamelingssite Digg.com.

Permanente bans voor illegale Halo 3: ODST spelers

Microsoft is vast niet blij: een van hun belangrijkste titels dit najaar is een maand voor release al uitgelekt op internet en ook al in enkele winkels te koop aangeboden. Maar Microsoft heeft er iets op gevonden om al dat downloadende gespuis een lesje te leren: maak kennis met de permanente banhammer.

Mensen die gepakt worden terwijl ze illegale kopiën spelen van Halo 3: ODST worden permanent geband en kunnen daardoor niet meer op Xbox Live komen. Spelers van legale exemplaren (bijvoorbeeld reviewers of mensen die gebruik maken van te domme winkeleigenaren) zouden veilig moeten zijn van de banhammer.

I spy with my little eye some illegitimate ODST players. No early play for you. Commencing perma-bans. To be clear, legitimate players (those who bought it early, reviewers, etc.) are safe from my team's ban-hammer.

Halo 3: ODST wordt 22 september verwacht op de Xbox 360, verwacht binnenkort een preview van de nieuwe multiplayer mode van onze kant.FOK! & Yvonne staan in de Revu

Deze week staat FOK!.nl in de Revu, als onderdeel in een reportage over mensen die reageren op communities en weblogs, zoals GeenStijl en natuurlijk FOK!. Admin Yvonne Heslinga is een van de mensen die Revu sprak over het fenomeen 'posten op het internet.'

"Het is in de eerste plaats ontspanning", meldt Yvonne. "Ik vind het jammer dat reageerders vaak als een stel losers worden neergezet. Wat is het verschil tussen een paar uur per dag de krant lezen of op een forum rondhangen?"

Yvonne is onder meer verantwoordelijk voor het uitdelen van bans op het FOK!forum. Dit heeft haar regelmatig een doodsbedreiging opgeleverd. "Maar dat was gewoon via de mail. Als je zo'n gastje dan face to face spreekt krijg je als reactie: 'maar zo bedoelde ik het niet hoor'. Als ik de dreigementen serieus had genomen zat ik allang ondergedoken" De Revu met een hele fraaie foto van Yvonne ligt nu in de winkel.Yvonne staat op haar favoriete leeftijd!

FOK! 10 jaar meet: Stairway Utrecht

Zoals maandag bekend werd is wegens overmacht de FOK! 10 Jaar Meet bij de Berekuil in Utrecht gecanceld. De afgelopen 48 uur is koortsachtig gezocht naar een alternatieve locatie in Utrecht waarbij diverse opties serieus zijn bekeken en benaderd. Helaas was dit allemaal te kort dag om een goede en verantwoorde meet te organiseren.

Omdat wij iedereen een topfeest willen geven hebben wij besloten deze uit te stellen en te verplaatsen naar een dag in het voorjaar van 2010 waarbij wij ook rekening zullen houden met FOK!kers die kinderen hebben. Kortom, het feest zal alleen maar leuker worden!
.
Omdat wij maar ook jullie aankomende zaterdag vrij hebben gehouden zullen wij vanaf een uur of drie aanwezig zijn bij Stairway to Heaven om de nodige biertjes te drinken. Een indrinkfeestje voor het komende feest zeg maar. Wie al geld heeft overgemaakt krijgt dat binnen 10 dagen teruggestort. Tot zaterdag dan maar?

Kom je ook? Meld je dan hier aan!

Schud die tieten in Ninja Gaiden Sigma 2

Japanners zijn eigenlijk net Nederlanders: ze houden wel van een goed stel stuiterende tetten! Goed nieuws voor ons Nederlanders dus dat Ninja Gaiden Sigma 2 in Japan ontwikkeld wordt en daardoor speciale Sixaxis ondersteuning krijgt om de borsten te laten schudden.

Een woordvoerder van Tecmo Koei wist het prachtig uit te leggen hoe de techniek in elkaar steekt:

You waggle the pad, the girl's tits bounce.

De sinds vandaag must-have Ninja Gaiden Sigma verschijnt exclusief op de PlayStation 3 op 2 oktober.


Schud maar, mijn schatjes

[Fotoreportage] F1 op Spa-Francorchamps

Afgelopen weekend vond op Spa-Francorchamps de Grand Prix van België plaats. FOK!user Jeffrey Willems was er bij en hij maakte onderstaande reportage.


De Ferrari F2008 wordt door het publiek uitgebreid bekeken


Jeroen Bleekemolen in de Porsche Supercup onderweg naar de overwinning


Ook in andere klasses zoals in de GP2 Series werd fel gestreden en soms gaat het mis zoals bij Durango-coureur Stefano Coletti het geval was


De fans kwamen natuurlijk voor de Formule 1, zoals voor de bolide van racewinnaar Kimi Räikkönen die door Eau Rouge omhoog rijdt


Duidelijk is te zien dat Nico Rosberg op de zachte banden rijdt


Eenmaal moest de safety car in de Formule 1 in actie komen, omdat er in de eerste ronde van de race een crash was geweest waardoor vier coureurs uitvielen. Onder meer klassementsleider Jenson Button en regerend wereldkampioen Lewis Hamilton konden uitstappen


Heikki Kovalainen zou de enig overgebleven McLaren uiteindelijk naar de zesde plaats brengen


Sebastian Vettel deed het een stuk beter met de derde plaats


Tot slot Adrian Sutil die elfde werd. Hij zag zijn toenmalige Force India-teamgenoot tweede worden in de Belgische Ardennen

Reljongeren volgende week naar Westerbork

De vier pubers die 4 mei de dodenherdenking in Leek verstoorden door anti-joodse leuzen te roepen, gaan volgende week met burgemeester Berend Hoekstra van die gemeente naar voormalig Kamp Westerbork.

Hoekstra hoopt dat het bezoek aan het kamp, van waaruit ruim 100.000 joden naar concentratiekampen werden gedeporteerd, meer effect heeft dan een taakstraf. "Uit gesprekken die ik met de jongeren heb gehad, bleek dat ze weinig tot niets weten van de oorlog. Door ze mee te nemen naar Westerbork, hoop ik dat ze alsnog iets opsteken over de gruwelijkheden van de jodenvervolging", aldus Hoekstra.

De burgemeester, die zelf uit het onderwijs komt, nam vlak na het incident het besluit de tieners mee te nemen naar Westerbork. Hij werd hierop overstelpt met positieve reacties uit heel Nederland. Daarbij ging het volgens hem ook om brieven van mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt.

Burgemeester neemt reljongeren mee naar Westerbork  (foto: ANP)

Gooische Vrouwen krijgt filmversie

Regisseuse Will Koopman werkt aan een film van de successerie Gooische Vrouwen. Dat stelt zij vandaag in De Telegraaf.

Op dit moment wordt een script geschreven, stelt Koopman. De opnames van de film zouden medio volgend jaar plaats moeten vinden. De première zou dan eind 2010 zijn.

De film volgt op het laatste, vijfde seizoen van de serie. Eerder liet bedenker Linda de Mol al weten dat dit de laatste reeks zou zijn over het wel en wee van vier verwende huisvrouwen in het Gooi.

Koopman, die een groot deel van de afleveringen van Gooische Vrouwen heeft geregisseerd, maakt dit najaar haar filmregiedebuut met de verfilming van de thriller Terug naar de kust van Saskia Noort.


Gooische Vrouwen krijgt filmversie  (foto: DAG)

Verburg blijft nacht in ziekenhuis

Minister Gerda Verburg (LNV) bleef de afgelopen nacht uit voorzorg in het ziekenhuis overnachten. Eerste onderzoeken hebben uitgewezen dat er niets ernstigs aan met de bewindsvrouw aan de hand is, maar artsen wilden haar voor de zekerheid nog even in het ziekenhuis houden.

Dat heeft een woordvoerder van Verburg gemeld. Het debat over de Westerschelde in de Tweede Kamer moest gisteravond rond tien uur worden geschorst omdat de minister onwel werd. Verburg is vandaag ook niet bij het kabinetsberaad aanwezig.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zei na het voorval dat het debat op een andere dag zal worden voortgezet, als de minister zich weer beter voelt. Net als premier Jan Peter Balkenende had zij Verburg na het incident gesproken. Beiden zeiden "erg geschrokken" te zijn. "Ze is erg sportief en gezond. Het is nu echt even wachten, maar ze voelde zich net weer goed", aldus Balkenende.

Hij kon niet zeggen of vandaag in het kabinet nog over de Westerschelde wordt gesproken of beslist.

Eerste afvaller recordpoging tv-kijken

Michiel Vos (20) uit Den Haag is de eerste afvaller bij de wereldrecordpoging tv-kijken. Dat heeft het blad Veronica Magazine vandaag bekendgemaakt.

Na iets minder dan veertig uur tv-kijken gooide Vos in vannacht de handdoek in de ring. Hij moest het opgeven wegens (over)vermoeidheid. Het huidige wereldrecord staat op tachtig uur.

"Het ging gewoon niet meer. Ik heb alles gegeven, maar helaas is het me niet gelukt. Ik voelde me goed, maar de vermoeidheid heeft onverwacht toegeslagen", aldus een teleurgestelde Vos. "Meer zat er echt niet in."

CD: Arctic Monkeys - Humbug

Het optreden op Lowlands zal voor velen niet hetgeen zijn geweest wat ze verwacht hadden van de Arctic Monkeys. Gedurfd begon de band aan een logge en donkere set vol met nieuwe nummers van het album Humbug en aangepaste versies van eerder materiaal. Slechts een enkele dansvloer-plaat kwam voorbij waarbij de voetjes echt van de vloer konden. Persoonlijk vond ik het heerlijk. De sfeer en de overdracht (zelfs zonder interactie zo intens) waren nieuw, spannend en totaal niet zoals de eerdere Arctic Monkeys concerten.

Kanu jaar langer bij Portsmouth

Nwankwo Kanu zal nog zeker één jaar spelen bij Portsmouth. De Nigiriaan, die eerst enkel een contract voor een maand kreeg, verlengde zijn contract nu tot medio 2010 bij de club die hij in 2008 naar FA Cup-winst looste. Hij scoorde toen het enige doelpunt in de finale tegen Cardiff City.

De 33-jarige speler kwam in het verleden van 1993 tot 1996 uit voor Ajax. Daarna speelde hij voor Internazionale en Arsenal, waarmee hij in 2002 en 2004 de Premier League won. Na Arsenal ging Kanu naar West Bromwich Albion, alvorens hij in 2006 een contract tekende bij Portsmouth.

Ministers willen harde aanpak bonus

Minister Wouter Bos (Financiën) roept samen met een aantal collega-ministers in Europa op om internationaal verdere, strengere maatregelen te nemen om de bonussen in de financiële sector aan te pakken.

Tijdens de voorbereidende bijeenkomst van de twintig belangrijkste economieën, de G20-top vandaag en morgen in Londen, pleiten ze in ieder geval al voor een verbod op gegarandeerde bonussen voor meer dan een jaar en het uitsmeren van de bonus over diverse jaren. Bovendien moeten bonussen in verhouding staan tot de prestaties van de bankiers.

Bos doet zijn pleidooi vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant, dat mede is ondertekend door zijn collega-ministers van Financiën uit Frankrijk, Zweden, Spanje, Italië, Duitsland en Luxemburg. "Na het doortastend optreden van regeringen en centrale banken dat doorslaggevend was om banken weer winstgevend te maken, verwachten we minstens even kordate maatregelen van de financiële sector om deze winsten aan te wenden ten behoeve van de reële economie", aldus de ministers.

Ze roepen ook de wereldleiders op hun voorbeeld te volgen tijdens de officiële G20-top later deze maand in Pittsburgh.


Bos en Europese collega's: Harde aanpak bonus  (foto: DAG)

Greene traint mee bij Vitesse

Serginho Greene houdt voorlopig zijn conditie op peil bij Vitesse. De Arnhemse club stemte in met het verzoek van Greene, die sinds gister op het trainingsveld nabij het Gelredome te vinden is.

De 27-jarige speler is sinds deze zomer clubloos, omdat zijn oude club Feyenoord zijn contract niet wilde verlengen. De Amsterdammer stond eerder al in de belangstelling van de Italiaanse club Catania. Echter ketste die overgang af, waarna Greene in de zomer geen andere club kon vinden.

[US Open] Jankovic ook uitgeschakeld

Jelena Jankovic heeft de derde ronde van de US Open niet kunnen bereiken. De als vijfde geplaatste Servische was niet opgewassen tegen de Kazachstaanse Jaroslava Sjvedova. Jankovic is na Jelena Dementieva en Ana Ivanovic de derde grote naam die wordt uitgeschakeld in het vrouwentoernooi.

De dames maakten er een leuk duel van op Flushing Meadows. De derde set was daarin het hoogtepunt. Sjvedova kon twee keer voor de wedstrijd serveren, maar telkens sloeg Jankovic zich terug in de wedstrijd. In de allesbeslissende tie-break, op de US Open wordt niet doorgespeeld totdat er twee games verschil is in de beslissende set, kreeg Jankovic twee matchpoints op 6-4. Echter haalde Sjvedova vanaf dat moment vier punten op rij binnen en sloeg zo de Servische uit het toernooi. Jankovic: "Gisteren is mijn oma overleden. Ik was met mijn hoofd niet bij tennis. Ik probeerde het wel, maar als je zo verdrietig bent dan wil het niet. Ik bewoog slecht en kwam vaak te laat."

[US Open] Djokovic, Roddick eenvoudig verder

Novak Djokovic heeft zich eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van de US Open. De Serviër was te sterk voor de Australiër Carsten Ball. Ook Andy Roddick ging verder. De kampioen van 2003 versloeg Fransman Marc Gicquel

Djokovic, vierde geplaatst, was op alle fronten beter dan Ball, die eerder dit jaar als nummer 205 van de wereld de finale haalde van het toernooi van Los Angeles. De Serviër kreeg maar één breekkans tegen en won uiteindelijk met 6-3, 6-4 en 6-4. Ook Roddick kende weinig problemen met zijn tegenstander. Gicquel had niks in te brengen op de service van de Amerikaan en had alle moeite om zijn eigen servicegames te behouden. De als nummer vijf geplaatste Roddick won dan ook met 6-1, 6-4 en 6-4.

King of Pop bijgezet in mausoleum

De familie van Michael Jackson heeft de begraafplaats in Los Angeles verlaten na de bijzetting van de in juni overleden popster. De familie liet in een verklaring weten dat de zanger om kwart voor zeven (Nederlandse tijd) werd bijgezet in het mausoleum op de begraafplaats. Zijn vijf broers hadden de kist het mausoleum ingedragen.

"De familie van Jackson wil opnieuw alle fans van Michael Jackson ter wereld bedanken voor hun massale steun tijdens deze zeer moeilijke tijden." Familie en vrienden van de overleden wereldster woonden na de uitvaartdienst een receptie bij in een Italiaans restaurant in het nabijgelegen stad Pasadena.

  (foto: ANP)

Plan van kabinet voor Westerschelde wankelt

Het kabinetsplan voor verdieping van de Westerschelde wankelt. In een Kamerdebat, dat gisterenavond voortijdig eindigde omdat minister Verburg van Landbouw onwel moest worden afgevoerd, werd duidelijk dat na de ChristenUnie ook coalitiegenoot PvdA haar steun voor alternatieve natuurcompensatie intrekt.

De reden die de PvdA aanvoert is dat het kabinet na vijf maanden nog niet kan aangeven hoe het zónder de Hedwigepolder onder water te zetten denkt te voldoen aan de milieueisen en afspraken met de Belgen. PvdA-woordvoerder Roefs reageerde verontwaardigd toen Verburg erkende dat een onderzoek naar de consequenties pas in oktober kan beginnen.

Aan het begin van het debat waren alle ogen gericht op de PvdA. Die partij was tot 2007 vóór ontpoldering geweest, en steunde later de zoektocht naar een alternatief. Nederland moet de Westerschelde uitdiepen. Volgens het verdrag met de Belgen wordt ontpolderd als natuurcompensatie. Vorige week had Roefs nog gezegd alle vertrouwen te hebben in de kabinetskoers. Maar aan het begin van het debat bleek ze van standpunt veranderd.

Nu zei ze te hopen dat Verburg haar ervan zou overtuigen dat er een goed plan ligt dat aan alle wettelijke eisen voldoet. Maar ook: "Ik heb er een hard hoofd in." En: "Als de minister nu al weet dat ze daarover geen zekerheid kan bieden, kunnen we beter meteen de knoop doorhakken."

Korte tijd later begon Verburg midden in een zin te stamelen, trok wit weg, viel stil en staarde gedesoriënteerd naar de grond. Onder anderen staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) en premier Balkenende leidden haar weg.

Even later zei Kamervoorzitter Verbeet dat Verburg naar het ziekenhuis was voor onderzoek en dat het debat was geschorst. Zij heeft afgelopen nacht uit voorzorg in het ziekenhuis doorgebracht. Eerste onderzoeken hebben uitgewezen dat er niets ernstig aan de hand is.

Vóór het abrupte einde van het debat moest Verburg op veel vragen het antwoord schuldig blijven. Ze wees erop dat staatssecretaris Huizinga en zij in de ministerraad van vandaag een voorstel zouden doen over hoe het kabinet verder wil. Onduidelijk is of dat wordt uitgesteld.

Het voortijdige einde verhinderde ook een optreden van premier Balkenende. Die was door de Kamer ontboden om verantwoording af te leggen voor zijn bemoeienis. Van alle kanten werd hij bestookt met kritiek. GroenLinks-Kamerlid Van Gent: "Toen de premier zich ermee ging bemoeien, werden de problemen alleen groter."


Plan van kabinet voor Westerschelde wankelt  (foto: DAG)

PvdA wil 60% belasting herinvoeren

De PvdA heeft het idee geopperd om het toptarief van zestig procent inkomstenbelasting opnieuw in te voeren. Dit tarief moet gaan gelden voor iedereen die boven de zogenaamde Balkenendenorm verdient. De achterliggende gedachte is het gat in de begroting op te vullen.

De komende jaren moet er 35 tot 40 miljard euro bezuinigd worden om de staatsschuld niet te hoog te laten oplopen. Op Prinsjesdag (15 september) zal hier meer duidelijkheid over komen.

Premier Balkenende toonde zich gisteren verbaasd over het voorstel en hij spreekt van symboolpolitiek.

Draag altijd schone onderbroeken in Ratchet & Clank

Die Ratchet heeft het ook niet makkelijk. Elke game weer beleeft hij de zwaarste avonturen met zijn steun en toeverlaat Clank maar zijn volgende avontuur dat in oktober van start zal gaan moet hij het toch echt zonder zijn metalen-maatje doen. Clank is namelijk verdwenen en het is aan Ratchet en de de onhandige Captain Qwark om hem te vinden. Dat dit niet van een leien dakje gaat is te verwachten en ook te zien in onderstaande trailer.

'Te hoge grondprijzen bij gemeenten'

Veel gemeenten hebben ondanks de economische neergang de grondprijzen verhoogd. Daardoor zijn nieuwbouwwoningen te duur en stagneert de verkoop. Dat stelt Vereniging Eigen Huis op basis van onderzoek onder 25 gemeenten.

Volgens het onderzoek heeft 40 procent van de gemeenten de grondprijzen verhoogd. Bij een kwart zijn de prijzen bevroren, 35 procent heeft wel besloten de prijzen aan te passen aan de huidige omstandigheden.

Volgens Vereniging Eigen Huis zouden nieuwbouwwoningen 25.000 euro goedkoper worden als de grondprijzen met gemiddeld 10 procent zouden dalen. Een verlaging van de grondprijzen zou volgens de belangenvereniging geen probleem moeten zijn omdat er grote reserves zijn opgebouwd door het hoge niveau van de prijzen in de afgelopen jaren.

Recente reportage Netwerk over grondspeculatie in Nederland (Deel 2)

Maak foto's van lijken in Bioshock 2 multiplayer trailer

Ondanks dat niet elke game een multiplayer nodig heeft om succesvol te zijn denken de ontwikkelaars van die games daar vaak anders over. Zo krijgen games die eerst bestonden uit sterke singleplayer ervaringen zoals Uncharted: Drake's Fortune en Bioshock met hun sequels ineens de mogelijkheid om tegen elkaar te knokken. Over de multiplayer van Bioshock 2 was nog helemala niets bekend maar nu is er dan een trailer van verschenen die je hieronder kunt zien.

Tientallen doden door luchtaanval Afghanistan

Door een luchtaanval van de Navo-troepen op door de Taliban gekaapte tankwagens in Noord-Afghanistan zijn vrijdag tientallen mensen omgekomen. Dat meldden functionarissen en ooggetuigen in de provincie Kunduz. Sommige bronnen spreken over negentig doden, anderen houden het op ruim vijftig.

Gisteravond kaapten de Taliban de twee tankwagens op de snelweg naar het dorp Angorbagh, aldus het hoofd van de politie in het district Ali Abad. De brandstof was bestemd voor de buitenlandse troepenmacht in het Centraal-Aziatische land. "Een tankwagen kwam vast te zitten in de rivier. Er waren ook lokale burgers bij. De Taliban werden gebombardeerd. Meer dan zestig mensen zijn gedood en gewond geraakt."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over branchevervaging in de computerwinkelsector.

Als ik op het treinstation een strippenkaart wil kopen, moet ik naar de AKO of het koffietentje. En niemand kijkt er meer vreemd van op dat ik op het tankstation geen benzine koop, maar een half brood en een bos bloemen. Is dat verwarrend? Of is dat juist een verrijking van het consumentengemak? Ik weet het niet, ik twijfel.

Noord-Korea kan bijna uranium verrijken

Noord-Korea heeft de laatste fase bereikt in het proces om uranium te verrijken. Het stalinistische regime in Pyongyang maakte vandaag bekend bijna de beschikking te hebben over een tweede weg om een nucleair wapen te maken.

Pyongyang ontkende jarenlang te werken aan het verrijken van uranium. De Verenigde Staten vreesden al even lang dat Noord-Korea dit wel deed. Er was al bekend dat Noord-Korea de beschikking had over plutonium. Daarmee werden eerder twee nucleaire testen uitgevoerd.

Pyongyang rekent op kritiek van de internationale gemeenschap. "We zijn voorbereid op gesprekken en op sancties", aldus de verklaring. Noord-Korea staat door de nucleaire ambities al jaren onder druk van de Verenigde Naties en een flink aantal landen. De laatste maand kwam Noord-Korea in een positiever licht te staan door de verbeterde relatie met het zuiden. Maar het laatste nieuws zal de betrekkingen vermoedelijk weer doen verslechteren.

Doordat Noord-Korea zeer gesloten is, is het onmogelijk om te controleren of het land echt uranium kan verrijken.

Bosbranden nabij LA aangestoken

De bosbranden, die nog steeds nabij de Amerikaanse metropool Los Angeles woedden, zijn het gevolg van brandstichting. Dat maakte het Amerikaanse Staatsbosbeheer vandaag bekend.

De politie bracht kort daarna naar buiten dat nu ook onderzoek gedaan wordt naar de moord op twee brandweermannen. Zij kwamen om in de vlammen. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht.

De branden razen al meer dan een week ten noorden van de metropool. Pas sinds woensdag is het weer koeler, waardoor de brandweer grip op de brand heeft gekregen. Toch zal het vermoedelijk nog twee weken duren voor alle vlammen gedoofd zijn.

In totaal is tot nog toe 56.000 hectare bos verwoest. Meer dan tienduizend mensen moesten hun huizen verlaten. Meer dan zestig woningen gingen in vlammen op. Californië wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, vooral veroorzaakt door hete en droge zomers. In 2007 woedden de ergste branden in de westelijke staat. Toen moesten 640.000 mensen hun huizen uit en gingen tweeduizend woningen in vlammen op. Negen mensen kwamen om.

  (foto: ANP)

Trap die kutmarokkanen het land uit (3)

Iedere vrijdag smeedt Driek Oplopers het nieuws van de afgelopen week aaneen. Deze keer fluisteren met Ernst Hirsch Ballin, schreeuwen tegen Ernst Hirsch Ballin, gesodemieter rond onze privacy, flaters bij de TROS en de koppenredactie van de krant, gedonder rond een moskee die nooit klaarkomt, zelfmoord bij werklozen, maar vooral de politie, die zichzelf deze week wel gigantisch voor schut zet...

Anjema wint eerste wedstrijd van seizoen

Laurens Jan Anjema is er donderdagavond in geslaagd om de laatste acht te bereiken van de Wolverhampton Open 2009. De 26-jarige Hagenaar won in de eerste ronde van het met 20.000 Amerikaanse dollars gedoteerde proftoernooi in Engeland van de Nieuw-Zeelander Kashif Shuja.

Voor de als eerste geplaatste Anjema was het de eerste keer sinds juni 2009 dat hij in actie kwam en dat was te merken ook. De Nederlands kampioen kwam nog wel sterk uit de startblokken, maar in de tweede game kwam de klad in het spel van de nummer dertien van de wereld. Na het verlies van het tweede bedrijf schroefde Anjema echter weer het tempo op, waarna hij niet meer in de problemen kwam tegen de mondiale nummer vijfenveertig. Het werd uiteindelijk 11-6, 9-11, 11-5 en 11-6.

"Een typische eerste wedstrijd van het seizoen", was het korte commentaar van de linkshandige Nederlander die in 2008 de finale verloor van de dit jaar ontbrekende Adrian Grant. In de kwartfinales moet Anjema het nu opnemen tegen Joey Barrington uit Engeland, de zoon van de legendarische Jonah Barrington.

Een jonge Okami in debuuttrailer Okamiden

Sinds kort weten we dat er hard gewerkt wordt aan het vervolg op Okami dat exclusief voor de Nintendo DS zal gaan verschijnen: Okamiden. We weten nog vrij weinig van de game behalve dat de gameplay grotendeels hetzelfde zal blijven. Wat we dankzij de onderstaande debuutteaser ook leren is dat we spelen met een jongere wolf dan in Okami, dat uitkwam op de Playstation 2 en later op de Nintendo Wii.

Laatste reviews en specials
special
Interview: 'in The Boys zijn de superhelden de schurken'
review
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
©FOK.nl e.a.