DVD: Hamlet 2

Lars (detulp050)
Eigenlijk verwacht je niet dat er een vervolg komt op een verhaal waarin alle hoofdpersonen het loodje leggen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in Hamlet 2 geen van de oorspronkelijke hoofdpersonen terugkeren. Sterker nog, Hamlet 2 is eigenlijk helemaal geen vervolg op het origineel, het is een verhaal op zichzelf. Geen Engels drama van de hand van Shakespeare, maar een Amerikaanse komedie van de hand van Andrew Fleming.



Dana Marschz (Steve Coogan) is een acteur met grote dromen. Hij wilde het ooit helemaal gaan maken als serieuze toneelacteur, maar speelde voornamelijk in waardeloze reclamespotjes. Het blijkt maar weer eens: de meeste dromen zijn bedrog en leveren geen geld op. Aldus besloot Dana in een grijs verleden om zijn acteercarrière aan de wilgen te hangen en in te ruilen voor een baan als docent drama op een Highschool in Tucson, Arizona. Zijn motivatie: zijn dromen overbrengen op de nieuwsgierige hordes scholieren die zich voor zijn lessen inschrijven. Helaas voor Dana blijken elk jaar steeds slechts twee pubers geinteresseerd en zijn jaarlijkse voorstellingen trekken maar weinig bekijks. Tot, op een dag, zijn klas propvol zit. Een groep ongemotiveerde minderheden heeft zich -bij gebrek aan beter- ingeschreven voor de lessen en Dana moet het roer omgooien om zijn nieuwe leerlingen enthousiast te krijgen. Als hij vervolgens te horen krijgt dat zijn vak geschrapt wordt uit bezuinigingsoverwegingen, besluit Dana een controversieel toneelstuk te gaan repeteren met de klas. Een toneelstuk waarin Jezus sexy is, de duivel met de president naar bed gaat en Hamlet met een tijdmachine door de tijd reist.



Waar het eerste gedeelte van de synopsis nog klinkt als een redelijk normaal highschoolverhaal, daar is het beoogde toneelstuk een en al waanzin. Hamlet in een tijdmachine en een sexy Jezus zijn tot daar aan toe, dat is creatieve vrijheid, maar de manier waarop de eindjes tot de eindvoorstelling aan elkaar geknoopt worden is bijzonder kort door de bocht. Gelukkig zijn er ook positieve punten te benoemen. Zo is Steve Coogan als meelijwekkende mislukte acteur met vlagen hilarisch, waarbij met name de deprimerende dialogen met zijn vrouw erg vermakelijk zijn. Ook het uiteindelijke resultaat van het toneelstuk is erg grappig om te zien, maar op sommige momenten ook een tikkeltje verontrustend.



De extra's op de dvd zijn niet echt de moeite waard. In totaal beslaan ze slechts 26 minuten en bestaan vooral uit een 'making of' en wat muzikale features.
Al met al is Hamlet 2 een aardige komedie die wat traag op gang komt. Het komische aspect zit hem vooral in de soms venijnige dialogen en niet in de platte grap.


Label: A-Film Releasedatum: 20 augustus 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.