Onderzoek naar beveiliging ambassade VS

Thom Puiman (Juicyhil)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten gaat onderzoek doen naar het bedrijf dat de Amerikaanse ambassade in de Afghaanse stad Kaboel beveiligt. Volgens een rapport maken de bewakers van het bedrijf ArmourGroup North America zich schuldig aan onzedelijk gedrag en het overtreden van de veiligheids- en gedragsregels.

Mocht het onderzoek het wangedrag kunnen bewijzen dan zal het contract met het bedrijf, ter waarde van 189 miljoen dollar, worden verbroken. Het rapport, opgesteld door de toezichthoudende overheidsinstantie ‘Project on Government Oversight’ (Pogo), laat blijken dat het bewakingspersoneel prostituees op de kamer uitnodigde. Tevens heeft het personeel ook regelmatig Afghaanse burgers overgehaald om opdrachten uit te voeren die voor moslims verboden zijn, zoals het drinken van alcohol.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton wordt ook op haar vingers getikt, omdat er nauwelijks werd opgetreden nadat er sinds het begin van de samenwerking in 2007 al acht klachten waren binnengekomen over de bewakers.

Pogo verwacht daarom ook niet dat onderzoek veel zal oplossen. “Ik denk niet dat het ministerie er veel van terecht zal brengen omdat het eigenlijk deel uitmaakt van het probleem”, zo meldt de directeur van Pogo, Danielle Brian, “Ze hebben het eigenlijk laten gebeuren.” Het rapport is gebaseerd op interviews met werknemers van het bedrijf, documenten, foto`s en e-mails. Op de foto`s valt te zien hoe de bewakers en leidinggevenden op elkaar urineren en naakt rond een kampvuur dansen.

Wil je de NSFW partyfoto`s zien, kun je hier klikken.