[EK Vrouwen] Uitslag Nederland - Frankrijk

Nederland heeft zich geplaatst voor de halve finale van het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen in Finland. In de penaltyserie werd Frankrijk met 5-4 verslagen.

Tegen de Fransen werd het dameselftal van Oranje met de rug tegen de muur gezet. Meermaals bleek het elftal van bondscoach Vera Pauw onnauwkeurig in de passing en verder dan de middencirkel wist Oranje meestal niet te geraken. Frankrijk kon echter ook weinig uitrichten en zorgde met twee slappe schoten voor twee wapenfeiten. Nederland was meer doelgericht, maar scoorde niet. Een solo van Candie Herbert strandde in de doelmond, waar de goalie van de Fransen goed redding bracht.

Nederland wist enkel middels uitbraken enkele malen onder de hevige druk van Frankrijk, dat het middenveld in handen had, uit te komen. Grote kansen leverde het weinig vermakelijke, doch spannende duel niet op en de stand na negentig minuten was dan ook 0-0.

Twee verlengingen moesten uitkomst brengen. Geen van beide teams kon echter imponeren en een doelpunt forceren. Zowel de Fransen als het team van Pauw voetbalde afwachtend. Een pegel van Sylvia Smit scheerde de deklat nog en een kopbal van Frankrijk miste het doel op een haartje. Derhalve volgde tot slot nog een strafschoppenserie.

Nederland en Frankrijk misten beiden één penalty van de eerste vijf. Corine Franco mikte namens de Fransen op de paal en Daphne Koster liet een penalty namens Nederland onbenut. Ophelie Meilleroux schoot daarna ook op de paal en de strafschop van Dyanna Bito werd gestopt door de Franse goalie. Frankrijk bleef strafschoppen missen, want Candie Herbert schoot over. De derde kans voor Nederland om de halve finale te bereiken werd wel benut. Anouk Hoogendijk knalde Oranje naar halve eindstrijd.

Zondag om 18.00 uur speelt Nederland in de halve finale tegen Engeland, dat met 3-2 gastland Finland versloeg. De wedstrijd wordt live uitgezonden door de NOS en Eurosport.



Nederland - Frankrijk 0-0 (5-4 penalty's)
FRA’ Soubeyrand 0-1
NED’ Stevens 1-1
FRA’ Abily 1-2
NED’ Melis 2-2
FRA’ Henry 2-3
NED’ Griffioen 3-3
FRA’ Le Sommer 3-4
NED’ Smit 4-4
FRA’ Franco 4-4
NED’ Koster 4-4
FRA’ Meilleroux 4-4
NED’ Bito 4-4
FRA’ Herbert 4-4
NED’ Hoogendijk 5-4

Scheidsrechter: Heikkinen (Fin)
Stadion: Ratinan Stadion, Tampere
Gele kaart: Koster (Nederland)

Opstellingen

Nederland: Geurts, Bito, Koster, Meulen, Hogewoning, Melis, Hoogendijk, Smit, Griffioen, v.d.Ven (v.d.Heiligenberg/77), Stevens

Frankrijk: Deville, Franco, Meilleroux, Georges, Bompastor, Henry, Soubeyrand, Necib (Le Sommer/55), Abily, Thiney (Herbert/87), Thomis