Kabinet: verleen krediet!

Het kabinet heeft plannen om de leenkraan van banken verder open te zetten. Uit een vorige week gepubliceerd rapport van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat de kredietverlening in de eurozone nog steeds aan het dalen is. Daarmee lijken de pogingen van de centrale banken om via kredieten aan banken de economie aan te zwengelen, op niets uit te lopen.

Door de onzekere economische tijden lenen banken liever geen of minder geld meer uit. Het probleem van beleidsmakers is dat het verwachte economisch herstel hiermee in de kiem gesmoord kan worden.

Daarom wil het kabinet volgens bronnen binnen het Financieele Dagblad maatregelen nemen om de kredietverlening weer op gang te helpen. Het gaat hierbij onder meer om het verlengen van overheidsgaranties op kredieten. In 2008 gaf de Nederlandse overheid voor 200 miljard euro aan garanties op kredieten die banken uitleenden, maar deze zou anders 31 december aflopen.

Ook zou het kabinet de Garantie Ondernemingsfinanciering, een faciliteit van het ministerie van Economische Zaken waarbij de helft van een krediet wordt gegarandeerd, willen uitbreiden.

Let op...