[Vuelta] Dubbelslag voor Greipel

De vijfde etappe in de Vuelta, van Tarragona naar Vinaroz over een afstand van 174 kilometer, is een prooi geworden voor André Greipel (Columbia). De Duitser bleek in de straten van Vinaroz in de sprint duidelijk te sterk voor Tom Boonen (Quickstep) en Daniele Bennati (Liquigas). Greipel nam door zijn zege eveneens het amarillo over van Fabian Cancellara.

Na een rustdag, waarbij de coureurs de kans hadden om hun wonden te likken na de massale valpartij van dinsdag (volgens Cancellara "net een scene uit Apocalypse Now"), kroop het wielergilde vanmorgen op Spaans grondgebied op het zadel voor de vijfde rit. Daarbij dienden de 196 overgebleven coureurs, Charles Wegelius (ziekte), Robert Kiserlovski (sleutelbeenbreuk) en Chris Horner (polsbreuk) moesten eerder forfait geven, onderweg af te rekenen met twee puisten: de Coll de Fatxas (tweede categorie) en de Alto de la Ermita (categorieloos).

Het Spaanse land en de warme Zuid-Europese weersomstandigheden - het kwik gaf maar liefst 36 graden aan - motiveerde Julian Sanchez Pimienta (Contentpolis-Ampo) om er vanuit het vertrek in te vliegen. In zijn kielzog kreeg hij vijf coureurs mee: Aitor Hernandez Gutierrez (Euskaltel), José Antonio Lopez Gil (Andalucía), Julien El Fares (Cofidis), Matthé Pronk (Vacansoleil) en Serafin Martinez (Xacobeo Galicia). De meute vond het allemaal prima en liet het sextet begaan.

Het zestal werkte goed samen en trapte al snel ruim vier minuten bijeen. Op de top van de Coll de Fatxas (111 kilometer van de meet), waar Hernández Gutierrez als eerste bovenkwam, tien punten meegraaide en zodoende de bergtrui van Lars Boom overnam, noteerde de vluchtgroep een maximale voorsprong van zes minuten. Die marge verdween echter als sneeuw voor de zon toen de sprintersploegen zich op kop van het peloton nestelden. Zodoende vielen de vluchters, waarvan Pronk het langst voorop bleef, op twintig kilometer van de streep dan ook ten prooi aan de vraatzucht van het peloton. Een sprint leek in de maak.

En zo geschiedde, ondanks een snedige aanval van Philippe Gilbert (Silence) op de Alto de la Ermita. In de 'normale' spurt die volgde was Greipel duidelijk sterker dan zijn concurrenten. Daarmee tekende de Duitser voor zijn tweede ritzege. Bovendien nam hij door zijn zege én de daarbij behorende bonificatieseconden de leiding in het algemeen klassement over van Cancellara.

Uitslag etappe 5

Pos.RennerNat. TeamTijd
1André GreipelDUIColumbia4:27.54
2Tom BoonenBELQuickstepz.t.
3Daniele Bennati ITALiquigasz.t.
4 Tyler Farrar USAGarminz.t.
5William Bonnet FRABouyguesz.t.
6Jurgen Roelandts BELSilence-Lottoz.t.
7Oscar FreireSPARabobankz.t.
8Borut Bozic SLOVacansoleilz.t.
9Davide Vigano ITAFuji-Servettoz.t.
10Francisco Pacheco SPAContentpolis-Ampoz.t.

Klassement na 5 etappes

Pos.RennerNat. TeamTijd
1André GreipelDUIColumbia19:40.23
2Tom BoonenBELQuickstep+ 0.06
3Daniele Bennati ITALiquigas+ 0.17
4 Tyler Farrar USAGarmin+ 0.21
5Fabian Cancellara ZWISaxobank+ 0.27
6Oscar Freire SPARabobank+ 0.33
7William BonnetFRABouygues+ 0.34
8Dominique Rollin CANCervelo Test Team + 0.38
9Bert GrabschDUIColumbiaz.t.
10Alessandro BallanITALamprez.t.