Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over

De Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer slaat alarm. Want “de agressie in het openbaar vervoer is enorm gestegen.” Vorig jaar met 33 procent, en naar schatting dit jaar met een vergelijkbaar percentage. Dat klinkt verschrikkelijk. Maar is het dat ook?

In 2008 waren er 4711 meldingen van agressief gedrag, meldt de Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer. Dus grofweg tussen de tien en vijftien gevallen per dag. Maar als je nagaat dat er iedere dag zo’n twee miljoen mensen van het OV gebruik maken, is dat dus een te verwaarlozen aantal. Grofweg 1 op de 200.000 reizigers weet zich dus niet te gedragen in de tram, de trein de bus of de metro. Dat is toch hartstikke weinig? Wat is het nut van zulke paniekschopperij? Er gebeuren dagelijks meer geweldsincidenten en berovingen in winkelcentra en dergelijke.

Eerder beschreef ik in deze rubriek al eens het uiterst lakse optreden van beveiligingspersoneel in het openbaar vervoer tegen agressievelingen en zwartrijders. Kan de Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer mij even laten weten, wanneer zij gaat uitzoeken, in hoeverre de uiterst slappe houding van OV-personeel die agressie in de hand werkt?