Politiechef faalde bij dodelijk strandfeest

Dat het strandfeest van 22 augustus in Hoek van Holland zo ernstig kon ontsporen, valt in belangrijke mate toe te schrijven aan het 'vooral routinematig opereren' van de politiefunctionaris die de operationele leiding had over de beveiliging van het evenement. De Rotterdamse korpsleiding bereidt personele maatregelen voor tegen deze politieman.

De algemeen commandant bij het dance-evenement, een hoge functionaris in de politiehiërarchie, heeft op cruciale momenten gefaald. Al op de dag voorafgaand aan het strandfeest liet hij steken vallen en was hij onvoldoende alert en scherp, concludeert politiecommissaris Dick Schouten van het regiokorps Midden en West Brabant in een gisteravond verschenen onderzoeksrapport.

Schouten onderzocht in opdracht van de Rotterdamse korpsleiding hoe de operationele informatievoorziening voor en tijdens het dance-evenement in Hoek van Holland verliep en waarom niet bijtijds werd besloten tot de inzet van ME. Hij interviewde 29 politiemedewerkers op sleutelfuncties.

"Op het moment dat de operationele leiding onder druk kwam te staan, viel de aansturing weg", schrijft Schouten. "Vanaf dat moment is het te danken aan het initiatief en professioneel handelen van een groot aantal ervaren collega's dat de situatie zich niet nog ernstiger ontwikkeld heeft en onder controle is gebracht."

Een 19-jarige bezoeker van het strandfeest werd dodelijk getroffen door een kogel, mogelijk afgevuurd door de politie. Zes anderen raakten gewond. Tientallen agenten werden op het strand en in de duinen van Hoek van Holland zozeer in het nauw gedreven, dat zij een groot aantal schoten afvuurden teneinde de uitzinnige meute van zich af te houden.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam kondigde gisteravond aan dat er ook een onafhankelijk onderzoek komt naar de gebeurtenissen in Hoek van Holland. Het wordt uitgevoerd door de hoogleraren Uri Rosenthal en Erwin Muller van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagment. Zij worden begeleid door een commissie onder aanvoering van oud-burgemeester van Den Haag Wim Deetman. De resultaten worden half december verwacht.

Uit Schoutens rapportage blijkt ook dat er in Hoek van Holland grote problemen waren met het verbindingssysteem C2000. Al eerder op de dag werkte C2000 niet optimaal. Toen de eerste schoten klonken, raakte het systeem overbelast. Ook was er tijdelijk geen mobiel telefoonverkeer mogelijk tussen agenten. Zowel in de commandowagen als bij agenten op en rond het evenemententerrein droeg de communicatiestoornis bij aan vergroting van de chaos.

Al op de vrijdag voor het evenement kreeg de algemeen commandant de informatie dat er een grote groep hooligans naar Hoek van Holland zou komen. Hij gaf dit niet door aan de districtsleiding van het district Waterweg-Noord, noch aan de korpsleiding. Ook toen agenten ter plekke vlak voor en tijdens het evenement de algemeen commandant informeerden over de aanwezigheid van deze hooligans, bleef een adequate reactie uit, rapporteert Schouten.

Rond negen uur in de avond was de sfeer op het dance-evenement zo grimmig geworden dat de algemeen commandant met de waarnemend districtschef belde om diens advies te vragen over de inzet van ME. Het was volgens Schouten de commandant zelf die vervolgens besloot geen ME op te roepen. Hij koos er voor een deel van de versterkingen terug te sturen.

Vandaag debatteert de Rotterdamse raad met Aboutaleb over het incident in Hoek van Holland.


Politiechef faalde bij dodelijk strandfeest  (foto: DAG)