Betere verbinding Den Haag-Rotterdam

Er komt een tweede ‘hoogfrequente’ spoorlijn tussen Den Haag en Rotterdam. De ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Jacqueline Cramer (Milieu) hebben dat vandaag besloten samen met de regionale bestuurders.

Ook is besloten om de A4 door te trekken van Delft naar Schiedam, door Midden-Delfland. Deze weg moet het dagelijkse verkeersinfarct tussen Den Haag en Rotterdam helpen oplossen. Door eisen op het gebied van tunnelveiligheid kosten de zeven kilometer tussen Delft en Schiedam 880 miljoen euro. De kosten waren aanvankelijk 225 miljoen lager voorzien op 655 miljoen euro.

De bedoeling is dat de eerste schop in 2011 de grond ingaat. In 2015 moeten de eerste automobilisten over de nieuwe weg rijden.

Het afgelopen jaar is onderzocht op welke manier de verbinding tussen Rotterdam en Den Haag het best kon worden verbeterd. De verlenging van de A4 wint het volgens de ministers op effectiviteit, kosten en snelheid van een variant waarbij de bestaande A13 verbreed zou worden en er een weg van Rotterdam richting de A16/A20 zou komen.