FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 september 2009

Studenten naar huis gestuurd

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft tientallen rechtenstudenten naar huis moeten sturen omdat de collegezalen te vol zaten. Studenten reageerden woedend op de geweigerde toegang. Dit meldt Campus TV.

Gisteren werd bekend dat de UvA wegens huisvestingsproblemen colleges moet geven in onder andere de Westerkerk. De instroom van nieuwe studenten zou dit jaar veel groter zijn dan andere jaren. Volgens Campus TV is UvA-persvoorlichter Paul Helbing niet op de hoogte van de problemen.

'Dreiging nucleair Iran overdreven'

Iran gaat nog lang geen nucleair wapen produceren en de dreiging die uitgaat van de Iraanse atoomprojecten, wordt schromelijk overdreven. Dit heeft de Egyptische directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei, gezegd.

Er is geen concreet bewijs dat Iran atoomwapens maakt, merkt de IAEA-directeur op in een door het vakblad Bulletin of the Atomic Scientists gepubliceerd interview. Het vraaggesprek had al in juli plaats. ElBaradei erkent dat er zorgen zijn over de toekomst van de Iraanse projecten en dat Iran meer openheid moet bieden.

"Maar veel mensen praten over het Iraanse atoomprogramma alsof het de grootste dreiging op aarde is. Ik geloof dat op veel manieren die dreiging tot een hype is gemaakt”, aldus de IAEA-topman.

Vooral westerse mogendheden stellen dat Iran op de productie van kernwapens uit is. Onder meer via de VN wordt Teheran met sancties onder druk gezet. Vandaag hebben in het Duitse Wiesbaden afgevaardigden van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland overleg gevoerd over hun benadering van Iran.

Dievegge verstopt 12-pak bier tussen benen

De oude mop 'waarom neemt René Froger Natasja altijd mee naar een voetbalwedstrijd? Om zijn bier koel te houden' is in de Amerikaanse staat Louisiana werkelijkheid geworden. De 42-jarige Lisa Newsome uit de stad Baker is betrapt op een opmerkelijke diefstal. Zij hield namelijk twaalf blikken bier en enkele blikjes frisdrank verborgen tussen haar benen.

Newsome werd afgelopen maandag opgepakt. Ze bekende meteen dat zij de vrouw was op een filmpje dat afgelopen maand werd gemaakt door een bewakingscamera in een kruidenierszaakje. Op de beelden is te zien dat Newsome het twelvepack Miller Lite en enkele blikjes frisdrank tussen haar benen laat verdwijnen.

De wijdbeense vrouw heeft nog veel meer op haar kerfstok. Zij is maar liefst veertig keer opgepakt voor onder andere diefstal, cocaïnebezit en het uitschrijven van ongedekte cheques.

Newsome wilde de agenten overigens graag laten zien hoe zij al die blikjes tussen haar benen wist te verstoppen. Haar werd echter gesommeerd haar broek aan te houden.   

De regionale nieuwszender heeft zelfs de bewakingscamerabeelden weten te bemachtigen. Deze zijn hier te bekijken.

[US Open] Nadal en Clijsters door

Rafael Nadal heeft zich overtuigend geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. De Spanjaard rekende in de eerste ronde af met de Fransman Richard Gasquet, 6-2, 6-2 en 6-3.

Nadal was vooral op sterk op zijn service tegen de Fransman, die zelf 40 ongedwongen fouten produceerde. Het was de eerste partij van Nadal op een grand slam na zijn nederlaag op Roland Garros tegen Robin Söderling. In de volgende ronde treft de voormalig nummer één van de wereld de Duitser Nicolas Kiefer.

De Belgische Kim Clijsters gaat ook een ronde verder op de US Open. Zij won in de tweede ronde, na een stroeve start, van de Française Marion Bartoli (14e geplaatst), 5-7, 6-1 en 6-2. In de derde ronde treft Clijsters haar landgenote Kirsten Flipkens.

Vinger Vorm even uit de kom

Het was even schrikken voor keeper Michel Vorm op de woensdagtraining van Oranje. De doelman van FC Utrecht kreeg te maken met een vinger die uit de kom schoot. Gelukkig viel de blessure mee en kan Vorm zich verder gewoon voorbereiden voor de komende interlands.

De 25-jarige enkelvoudig international strijdt met Piet Velthuizen om als tweede doelman te fungeren bij Oranje achter Maarten Stekelenburg. Mogelijk kan dit zelfs een strijd om de WK-selectie worden als Edwin van der Sar terugkeert bij Oranje. De keeper van Manchester United heeft namelijk aangegeven een terugkeer te overwegen.

'Wilders verbergt Indische afkomst'

PVV-leider Geert Wilders verft zijn haar niet ‘zomaar’ blond, is de mening van historica Lizzy van Leeuwen. Uit genealogisch onderzoek blijkt dat Wilders van moederskant afstamt van een Nederlands-Indisch voorgeslacht. Die Indische familiegeschiedenis heeft grote invloed op zijn politieke ideologie. "Het haar van Wilders is een politiek symptoom dat ten onrechte niet serieus wordt genomen", aldus Van Leeuwen. Wilders’ geblondeerde haar dient volgens haar om zijn afkomst te verhullen.

"Meer dan wat ook is Wilders te plaatsen als een pur sang postkoloniale revanchist" , aldus Van Leeuwen deze week in de Groene Amsterdammer.  Hij is geobsedeerd door de "naoorlogse geopolitieke demografische veranderingen en het rechtzetten van historische fouten."

Van Leeuwen vond in het Nationaal Archief het dossier van Johan Ording, de grootvader van Wilders. Ording was adjunct-directeur financieel toezicht in Oost-Java, waar hij trouwde met Johanna Meijer, afkomstig uit een bekende joods-Indische familie.

In 1934 werd hij ontslagen wegens 'ernstig wangedrag' en werd zijn terugkeer naar Nederlands-Indië - hij was op verlof in Nederland - niet vergoed. Ook kreeg hij geen pensioen, waardoor het gezin in grote financiële moeilijkheden kwam.

Het kan niet anders, aldus Van Leeuwen, of deze wrange gebeurtenissen hebben diepe sporen achtergelaten in de familie. "Het is een geniale ingeving van Wilders geweest om zijn donkere haar op te bleken. Dat is blijkbaar alles wat in Nederland nodig is om Indo-af te zijn en als 'de man uit Venlo' de politieke arena te betreden."

Op Twitter dook vandaag een foto op waarop een jonge Wilders te zien zou zijn met ongeverfde krullencoupe.

Met dank aan de vele FOK!users die dit bericht meldden via de submit.

Robben: "Ook Barcelona wilde me"

In de nieuwe Voetbal International zegt Arjen Robben, die voor 25 miljoen van Real Madrid naar Bayern München verhuisde, dat ook Barcelona interesse toonde in hem. De linksbuiten, die een grote indruk maakte bij zijn debuut voor Bayern, met twee doelpunten, koos bewust ervoor om niet naar Barcelona te gaan.

Robben vindt dat het eigenlijk 'not done' is om van de Koninklijke over te stappen naar Barça. Robben: "Het was onmogelijk die stap te maken. Van Real Madrid naar Barcelona gaan, dat kán gewoon niet." Verder sprak de Oranje-international ook nog over zijn eerste week bij Bayern: "Wat een ongelooflijke week. Donderochtend trainde ik nog bij Real Madrid, 's avonds zat ik in München en vrijdag trainde ik voor het eerst mee. En dan kom ik als invaller op het veld tegen VfL Wolfsburg en scoor ik meteen twee keer."

"De samenwerking met Franck Ribéry liep meteen geweldig; hij bereidde mijn twee goals voor. We vonden elkaar steeds heel makkelijk. Het klopt dat ik tijdens de onderhandelingen erop heb aangedrongen dat Franck moest blijven. Zonder hem kunnen de tegenstanders van Bayern zich gemakkelijk op één speler focussen, op mij dus."

Topman geheime dienst Afghanistan gedood

Een zelfmoordcommando heeft vandaag in Afghanistan een einde gemaakt aan het leven van Abdullah Laghmani, de plaatsvervanger van de topman van de geheime dienst. Naast Laghmani kwamen nog zeker 22 andere mensen om het leven tijdens de aanslag nabij een moskee in de plaats Mihtarlam.

Dat heeft de gouverneur van de oostelijke provincie Laghman bekendgemaakt. Onder de slachtoffers waren nog andere prominenten. Zo vonden topfiguren van het provinciebestuur en van het provinciale parlement de dood tijdens de zelfmoordaanslag. Tientallen personen raakten gewond.

De dader maakte gebruik van een auto, die was geladen met explosieven. De radicaalislamitische Taliban-beweging heeft de aanslag inmiddels opgeëist. De provincie Laghman ligt circa 100 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kabul. Doorgaans vinden hier slechts sporadisch aanslagen plaats.

Man blaast ballon op met z'n oor

Khem Karan Koli uit de Indiase deelstaat Uttar Pradesh kan iets met zijn oren wat zover bekend nog niemand eerder heeft gedaan. De man gebruikt namelijk zijn linkeroor om een ballon op te blazen. Als hij hem ver genoeg heeft opgeblazen, ontploft deze zelfs.

"Ik was eens een paar kinderen aan het vermaken door ballonnen op te blazen met mijn neus en mond", vertelt de kinderentertainer. "Mijn vrouw vroeg toen of ik ze ook met mijn oor kon opblazen. Ik besloot het eens te proberen en het lukte nog ook. Sinds die dag blaas ik ballonnen op met mijn oor."

Normaal gebruikt Koli een leeg omhulsel van een pen. Over het ene eind stroopt hij een ballon, het andere eind verdwijnt in zijn oor. Hij knijpt zijn neus dicht en blaast met behulp van de lege pen de ballon op.

"Ik blaas gewoonlijk alleen ballonnen op met mijn oren. Kinderen vinden het geweldig en staan dan te klappen en te juichen. Dit stimuleert mij om nog meer ballonnen op te blazen."


Pennywise woont dus tegenwoordig in India...

Bodyguard Messi is notoire gangster

De vaste bodyguard van de Argentijnse stervoetballer Lionel Messi blijkt één van de meest gevreesde hooligans van Argentinië. Dit meldt de krant ‘Ole’.

Ariel Pugliese, met de bijnaam ‘de Worm’, is volgens de krant de leider van de bende ‘Los Perales de Nueva Chicago’ en beschikt over een behoorlijk strafblad. Hij wordt ook verdacht van de moord in 2007 op Marcelo Cejas, hooligan namens voetbalclub Tigre.

Het schijnt voor Pugliese niet altijd makkelijk te zijn Messi overal te volgen. Met name metaaldetectoren zijn vervelend omdat hij nog altijd een kogel in zijn lichaam heeft na één van zijn vele voetbalgerelateerde gevechten.

Volgens ‘Ole’ heeft de Worm zijn positie te danken aan Dady, de ploegdokter van het nationale team in Argentinië. Deze bekende arts zou ooit ook lid geweest zijn van ‘Los Perales de Nueva Chicago’.


Bodyguard Messi is notoire gangster  (foto: DAG)
Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!Voetbalmanager!

Amazone Werth half jaar geschorst

Dressuuramazone Isabell Werth is voor een half jaar geschorst wegens doping door de internationale paardensportfederatie FEI.

Een van de paarden van de Duitse concurrente van Anky van Grunsven werd in juni op een concours positief bevonden op het verboden middel fluphenazine. Door de duur van de schorsing kan de amazone gewoon deelnemen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Werth liet weten blij te zijn dat er een uitspraak is in de zaak. Ze zal geen protest maken tegen de in juni opgelegde voorlopige schorsing, en ziet ook af van een contra-expertise. De vijfvoudig olympisch kampioene zal zich de komende zes maanden concentreren op haar zwangerschap.

Snelheidslimiet voor politieauto

Agenten van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zijn niet blij met hun nieuwe dienstwagens. De auto's, van het type Volvo V50, mogen namelijk niet harder dan 140 kilometer per uur rijden, omdat er anders een kans bestaat dat de remmen in brand vliegen.

Een Volvo V50 van het KLPD vatte onlangs vlam bij een incident op de A20. Onderzoek wees uit dat de remblokken oververhit raken als het voertuig moet remmen nadat er hoge snelheden mee zijn gereden. Volvo Cars Nederland zoekt momenteel een oplossing voor het probleem.

Agenten die een achtervolging moeten inzetten, kunnen dit voorlopig dus alleen in een oudere dienstwagen. "Dit kan zo niet," klaagt een agent. "De auto is ons gereedschap."

Met dank aan bierspons en SorbyForce voor de submit.

Madonna ingestort op podium

Popster Madonna verloor twee keer haar bewustzijn tijdens een optreden in Bulgarije. Voor haar ‘Sticky and Sweet’ wereldtour was de zangeres in Sofia, Bulgarije.

Ze stond net op het podium het nummer Holiday te zingen, toen ze plotseling flauwviel. Een filmje toont hoe een danser haar moest vasthouden. Toen ze vrijwel meteen weer bijkwam, ging ze gewoon verder met haar optreden, meldt het Britse blad The Sun.

Niet veel later verliet ze tijdens het nummer Spanish Lesson het podium, omdat ze niet goed werd. Volgens bronnen rondom Madonna (51) verloor de zangeres backstage voor de tweede keer haar bewustzijn.

Madonna maakt zich vreselijk veel zorgen. Tijdens haar optreden moest ze meerdere keren een lange pauze inlassen. Maar ze wilde de show niet afbreken en een vakantie ziet ze ook niet zitten. Ze kreeg het advies om haar laatste twee shows in Israël af te zeggen, maar ze gaat door. Madonna is onvermoeibaar”, aldus The Sun.

Dodental van aardbeving Java blijft stijgen

Het dodental van de aardbeving bij Java blijft oplopen. Zeker 32 mensen zijn omgekomen door de beving van vandaag, meldden de autoriteiten. De meeste slachtoffers werden aangetroffen in de puinhopen van hun ingestorte huis.

De autoriteiten hebben gemeld dat er veel gebouwen zijn ingestort of schade hebben opgelopen ten zuiden van Jakarta en ten zuiden en zuidoosten van de West-Javaanse hoofdstad Bandung. Vooral de plaats Tasikmalaya zou zwaar getroffen zijn. Een lokaal radiostation uit de plaats Tasik meldde juist dat Bandung het zwaarst getroffen is. De schade in Tasik zou meevallen, maar de omringende gebieden zijn erger getroffen.

[Upd] FOK! presenteert de Voetbalmanager 09/10

Het heeft even geduurd, maar het is eindelijk zo ver. Met trots presenteert FOK! de vernieuwde Voetbalmanager! De Eredivisie is inmiddels alweer gestart, maar de start van de manager werd uitgesteld, vanwege een aantal problemen die nog opgelost moesten worden.

In het seizoen 2007/2008 was er voor de laatste keer een Voetbalmanager, die erg veel problemen kende. We kozen er uiteindelijk voor om een nieuwe manager te laten ontwikkelen. Hierdoor was het echter niet mogelijk om gedurende het afgelopen seizoen een manager te draaien. We hopen echter dat de nieuwe variant veel goed zal maken.

Het spelconcept is hetzelfde gebleven, maar de voorkant van de manager heeft, zoals jullie wellicht gezien hebben, een metamorfose ondergaan.

Om jullie in de gelegenheid te stellen om te wennen aan de nieuwe lay-out, hebben we er voor gekozen om pas vanaf speelronde 5 (27 augustus) in de Eredivisie punten uit te gaan delen. Tot die tijd is de transfermarkt nog volop in beweging, dus kan er nog van alles gebeuren. In de tussentijd kan je voor jezelf gaan uitzoeken wat je ideale team is om mee te starten.

Verder willen we jullie nog mededelen dat de database in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 augustus om technische redenen kortstondig gesloten zal zijn. In deze periode is het wel mogelijk om je team aan te passen, maar kun je de wijzigingen niet opslaan. Houd hier dus rekening mee.

Kan je niet wachten om je team samen te stellen? Klik dan hier!

Om direct naar de FOK! Voetbalmanager te gaan, klik je hier!

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de vernieuwde Voetbalmanager van FOK!


Update
Veel mensen ondervinden problemen bij het opslaan van hun team. Dat heeft te maken met een cacheprobleem van de FOK!servers. Die moeten nu allerlei nieuwe files inladen, en dat kost wat tijd. Wat dus die foutmeldingen geeft als er te lang geladen moet worden om je team op te slaan.

Heb wat geduld, schrijf je team op en probeer het nog eens na een refresh (F5). Het zou steeds beter moeten gaan.

De shirts die ontbraken bij RKC Waalwijk staan inmiddels weer in de database. Dus als je daarmee problemen ondervond, zijn die hopelijk nu ook opgelost.

En dat er nu nog staat dat je tot vrijdag 14 augustus 2009 23:59 uur hebt om je team aan te passen, klopt dus niet. Het is echter technisch gezien niet mogelijk dat te veranderen.

De prijzen!
Inmiddels zijn ook de eerste prijzen bekend geworden!

Update 2
Je kunt je nog altijd aanmelden voor de FOK! Voetbalmanager, maar je kunt nog even geen team opslaan totdat Speelronde 5/6 in de manager voorbij is. Vanaf maandag 13 september 0:00 uur kun je weer een team opslaan. Tot die tijd kun je spelen met je opstelling, maar bedenk wel dat voetbalspelers van waarde kunnen veranderen; duurder of goedkoper al naar gelang de behaalde puntenresultaten in de manager.

Amsterdam wil eigen taxibureau oprichten

De gemeente Amsterdam overweegt een eigen bureau op te richten voor het verlenen en controleren van vergunningen aan taxichauffeurs. Wethouder Hans Gerson (vervoer) zei vandaag in de gemeenteraad de mogelijkheden voor een dergelijk bureau te willen onderzoeken.

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) wil gemeenten weer meer mogelijkheden geven om controle op de eigen taximarkt uit te oefenen. De taxibranche in Amsterdam kent al sinds de liberalisering in 2000 hardnekkige problemen. De hoofdstad maakt daarom mogelijk snel gebruik van de mogelijkheid om de controle meer naar zich toe te trekken. De Tweede Kamer bespreekt volgende week de voorstellen van Huizinga voor het aanpakken van de taximarkt.

Op dit moment heeft Amsterdam niet de mogelijkheid om van chauffeurs die zich misdragen de vergunning in te trekken, omdat de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) deze controleert.

Journalisten beschrijven arrestatie N-Korea

De twee Amerikaanse journalisten Euna Lee en Laura Ling hebben vandaag op de website van hun werkgever Current TV hun arrestatie in Noord-Korea beschreven. Ze gaven toe dat ze kort in het land geweest zijn, maar zeiden aan Chinese zijde te zijn gearresteerd.

De vrouwen hebben bevestigd dat ze ongeveer 1 minuut op Noord-Koreaans grondgebied zijn geweest. Nadat het duo ruim vier maanden gevangen had gezeten in het communistische Noord-Korea, kwam het begin augustus vrij dankzij persoonlijke bemiddeling door de Amerikaanse oud-president Bill Clinton. Ze waren eerder tot twaalf jaar dwangarbeid veroordeeld in Noord-Korea.

De journalisten waren in China om een reportage te maken over Noord-Koreaanse vluchtelingen. Volgens Noord-Korea waren de twee illegaal de grens met het communistische land overgestoken.


Journalisten beschrijven arrestatie N-Korea  (foto: DAG)

Zeer grote wietplantage opgerold

De politie heeft een wietplantage met ruim 47.000 planten in een maïsveld bij Lelystad opgerold. Dat maakte de politie vandaag bekend. Het Openbaar Ministerie schat de straatwaarde op ruim 4,4 miljoen euro.

De wietplanten stonden bij een boerderij tussen het maïs op een veld van ruim 2000 vierkante meter. Na een anonieme tip namen agenten poolshoogte bij de boerderij. Vanaf de weg was de plantage niet zichtbaar. Uiteindelijk werden met een helikopter foto’s gemaakt en kwam het tot een inval. Er is nog niemand aangehouden.

Vrouw checkt benzinepeil met aansteker: BOEM!

Een 27-jarige, wijselijk anoniem gebleven vrouw uit de Amerikaanse staat Illinois heeft weer eens duidelijk gemaakt dat benzine tanken en vrouwen niet samengaan. Het heldere licht dacht  de beste manier te hebben gevonden om te controleren of er genoeg benzine in een jerrycan zat. Zij besloot namelijk een aansteker te gebruiken. Het resultaat hiervan waren een uitgebrande auto en tweedegraads brandwonden.

De vrouw was vorige week bij een benzinepomp. "Zij wilde een jerrycan met benzine vullen die zij op de passagiersstoel van de auto had gezet", zo verklaarde de politie. "Hierna pakte ze een aansteker om te kijken hoeveel brandstof er in de jerrycan zat."

De benzinedamp begon te ontbranden en de jerrycan ontplofte. "Waarschijnlijk was ze bang dat het hele tankstation zou ontploffen. Ze begon namelijk de brandende auto weg te duwen."

Brandweerlieden waren snel ter plaatse en troffen het brandende voertuig anderhalve meter verderop aan.  De vrouw werd ter plaatse behandeld voor tweedegraads brandwonden aan haar rechterpols en -dij. Even later werd ze naar het ziekenhuis afgevoerd met ernstige maar niet-levensbedreigende verwondingen.

Uitslag FOK! Games Top 100 editie 2009

Afgelopen weekend sloten de stembussen van de FOK! Games Top 100 van dit jaar. Gedurende de maand augustus kon je stemmen op jouw favoriete games aller tijde en dat is veelvuldig gedaan. Door ruim 200 mensen is er een lijstje van 10, 25, 50 of 100 games ingestuurd.

De hoogste nieuwe binnenkomer is Fallout 3 op plaats 15 en dit jaar heeft de Top 100 een nieuwe nummer 1! Het hoogst genoteerde spel dat na vorig jaar uit de top 100 is gevallen is God of War voor de PS2. Deze viel van plek 41 naar plek 112 en het hoogst genoteerde spel van vorig jaar dat dit jaar helemaal niet genoemd is Football Manager 2008. Deze bezette vorig jaar nog de 168e plek.

Rng| '08|Pntn|Titel en platform
001 | 006 | 3976 | World of Warcraft PC
002 | 037 | 3012 | Call of Duty 4 Mul
003 | 003 | 2975 | Zelda: Ocarina of Time N64
004 | 004 | 2905 | Half-Life 2 PC
005 | 001 | 2836 | Half-Life PC
006 | 008 | 2679 | Diablo 2 PC
007 | 011 | 2600 | Grand Theft Auto 3: Vice City Mul
008 | 002 | 2545 | Command & Conguer: Red Alert PC
009 | 025 | 2377 | Grand Theft Auto 4 Mul
010 | 010 | 2258 | Final Fantasy 7 Mul

De volledige Top 100 is te vinden op het forum, waar ook de Excel-sheet te vinden is. Naast de Top 100 vind je daar ook lijstjes met de Top 20 spellen waar het meest op gestemd is en een Top 10 van spellen met de meeste kopposities.

35x 'Obama-norm' voor topmannen

De verschillen in beloning tussen kopstukken uit de Amerikaanse politiek en topmannen bij Amerikaanse banken blijven gigantisch. Dit bleek woensdag uit een analyse van financieel nieuwszender RTL Z. Zo krijgt president Barack Obama een jaarsalaris van 400.000 dollar, terwijl de gemiddelde banktopman met 13.780.466 dollar bijna 35 maal zoveel krijgt.

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Ben Bernanke moet het, ondanks het feit dat hij zijn eigen salaris drukt, met een nog mindere beloning doen: 196.700 dollar. De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner krijgt een gelijk bedrag. Christopher Cox, de vorige voorzitter van de financiële toezichthouder SEC, kreeg 162.900 dollar.


Wii betrouwbaarst, Xbox360 verbetert langzaam

De hardwareproblemen van Microsoft zijn een ieder wel bekend. Van alle Xbox 360 bezitters geeft 55% aan dat zijn/haar console een RROD heeft gehad. Tegen negen defecte Xboxen staan vier PS3´s en een Wii. Hierdoor staat de Xbox met stip op 1 als minst betrouwbare console.

SquareTrade, de zelfbenoemde grootste serviceprovider van de wereld, claimt echter dat er wat hoop aan de horizon gloort. Microsoft is een goede weg ingeslagen en het aantal neemt langzaam af. Dit alles heeft te maken met de introductie van de "Jasper" chipset eind 2008.



Informatie bereikte korpsleiding niet

De politie wist dat voetbalhooligans naar het strandfeest in Hoek van Holland zouden komen. De informatie is echter niet doorgegeven aan de korpsleiding en aan de districtsleiding van het district Waterweg Noord. Dat concludeert een onderzoeksteam van de politie Midden- en West-Brabant.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de resultaten vandaag naar de gemeenteraad gestuurd. De informatie is door de betrokkenen onvoldoende op waarde geschat waardoor onvoldoende politiepersoneel aanwezig was. Het feest liep anderhalve week geleden door rellen ernstig uit de hand. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven.

Foutje, bedankt: zebrafietspad

Een verstrooide wegwerker heeft voor verwarring gezorgd in het Belgische Vilvoorde. In het midden van een weg versprong een zebrapad ineens van de rechter- naar de linkerkant van een fietspad. Als voetgangers en fietsers de Jean-Baptiste Nowélei volgens de verkeersregels wilden oversteken, zouden zij elkaar dus midden op de drukke weg moeten kruisen.

Gelukkig was de verwarring van korte duur. De fout is vanochtend hersteld en voetgangers en fietsers kunnen weer op een normale wijze oversteken. 

[Update]God of War I & II op blu-ray kwaliteit, niet voor europa

Update 02-09-09 20:25
Op vg247 is bekend gemaakt dat de remakes voorlopig niet in europa zullen uitkomen.

We are currently looking into options to bring God of War I and II to SCEE consumers on PS3; however it will not be possible to release the games this calendar year. We will provide further information in due course.

Maar gelukkig zijn de games voor de PS3 regio vrij en kan de game gewoon geïmporteerd worden voor de mensen die de game willen hebben.

Origineel bericht
Binnenkort zal er een God of War Collection komen die bestaat uit verbeterde versies van God of War en God of War II. De games die uitkomen op één blu-ray schrijfje zullen 60 frames per seconde halen met een resolutie van 1280 bij 720.

Het pakket zal zo'n veertig dollar gaan kosten en naast verbeterde graphics ook trophy support bevatten. De collectie zal een aantal maanden voor God of War III komen. Deze game staat gepland voor de PlayStation 3 voor maart 2010.



God of War II

Poepfetisjist tweemaal uit plee gerukt

Gary Moody uit het Amerikaanse Portland heeft de politie heel wat moeten uitleggen. De man is namelijk voor de tweede keer betrapt in een campinglatrine. Letterlijk, want de man had zich er verschanst.

In oktober 2005 werd Moody voor de eerste keer betrapt. Als smoes gebruikte hij dat hij zijn trouwring in de pot had laten vallen. Hierop werd een grote zoektocht georganiseerd, maar werd er geen trouwring aangetroffen. De rechter legde hem destijds een voorwaardelijke gevangenisstraf op met een proeftijd van twee jaar. Deze keer vertelde hij dat hij zijn trui in de plee had laten vallen. 

Moody is nu veroordeeld tot een boete van duizend dollar. Tevens moet hij de rekening betalen voor het leegpompen van de toilettank en het screenen van de inhoud, zo'n zevenhonderd dollar. Als extra straf moet hij nu dertig dagen doorbrengen in de cel, omdat hij in zijn proeftijd de staat had verlaten. Hij had namelijk nog een proeftijd wegens rijden onder invloed.

"Deze man is het onderwerp geweest van veel media-aandacht", aldus Pamela Albee van de arrondissementsrechtbank in New Hampshire. "Het heeft hem veel bekendheid opgeleverd. En het heeft geleid tot een gezonde dosis pleehumor, als ik het zo mag noemen."

'Jan Smit wordt papa'

Groot feest in Volendam. Niemand minder dan Jan Smit zal halverwege volgend jaar de ooievaar op de stoep krijgen. Zijn vriendin Liza Plat zou namelijk inmiddels zeven weken zwanger zijn.

Kwaliteitsblad Story beweert dat de zanger gek is op kinderen en sinds enige tijd droomt van een gezin. Ook tijdens zijn relatie met Yolanthe bleef hij maar zeggen dat hij een graag een gezin wil. "Jan bleef maar zeuren over een baby. We werden er soms gek van. Nog kort voor de breuk zei hij tegen Yolanthe: 'Ik wil een kind van je'. Hij wilde zo graag dat ze zwanger zou raken", verklaart Jennifer Cooke, Yolanthes beste vriendin.

Misschien gaat nu eindelijk zijn grootste wens in vervulling. Jans manager Jaap Buijs heeft de prille zwangerschap nog niet bevestigd. Volgens Story wordt de blijde boodschap pas verkondigd als na drie maanden de kans op een miskraam nihil is.

Liza Plat heeft al ervaring met kinderen. Samen met haar ex heeft ze een dochtertje van een jaar, luisterend naar de naam Fem.

Hondjes doen boodschappen voor baasje

Een Chinese hondeneigenaar heeft zijn twee honden goed getraind. Sun Chien heeft onlangs een beroerte gehad en kan dus nog niet al te goed lopen. Daarom laat hij Pong Pong and Wow Wow, zijn twee viervoeters, de boodschappen ophalen.

Speciaal voor dit doel heeft Chien voor hen een karretje gemaakt waar ze samen achter kunnen lopen. Zelfs aan ruimte voor boodschappenlijstjes en geld is gedacht.

"Vroeger sleepte ik zelf een standaard boodschappenkarretje achter me aan", verklaart de Chinees. "Tot op een dag Pong Pong ineens opstond en me wilde helpen het karretje te trekken."

"Hierop besloot ik een speciaal karretje voor hen te maken. Nu zijn ze zo goed, dat ze mij niet meer nodig hebben als begeleider. Als de een moe wordt, springt deze in het karretje. Zo wisselen ze elkaar af", besluit de 76-jarige man uit Shenyang.

Metro heeft een foto weten te bemachtigen van het tafereeltje. Voor nieuwsgierigen, klik hier .

Doekle Terpstra vreest 'braindrain'

Voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad maakt zich ernstige zorgen over het wegtrekken van hoogopgeleiden uit Nederland. Volgens hem vindt in Nederland een ‘brain-drain’ plaats.

Dat zei hij vandaag vooruitlopend op zijn speech op de Hanzehogeschool in Groningen bij de opening van het nieuwe studiejaar.

Terpstra wees hierbij op de meest recente cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Daaruit blijkt dat van alle hoogopgeleiden in Nederland 10 procent naar het buitenland verdwijnt, terwijl er slechts 4 procent uit het buitenland komt. Daarmee scoort Nederland lager dan het OESO-gemiddelde.

Volgens Terpstra is Nederland niet aantrekkelijk voor buitenlandse studenten vanwege het ondoorzichtige hoger onderwijsstelsel en de ingewikkelde regels voor vestiging in Nederland. Ook trekken afgestudeerden in het hoger onderwijs in toenemende mate uit Nederland weg.

"Ik zou willen zeggen, ‘Nederland pas op uw zaak’. Hoogopgeleiden zijn voor onze kennissamenleving steeds belangrijker, zeker als we bedenken dat Nederland en Europa in mondiaal opzicht steeds meer concurrenten krijgen. We moeten ons bedenken dat in 1960 nog 20 procent van de wereldbevolking in Europa leefde, terwijl dat in 2025 nog maar 9 procent zal zijn", aldus Terpstra.

De ontwikkelingen baren de voorzitter van de HBO-raad zorgen, temeer omdat er zich na 2010 een daling van de beroepsbevolking zal inzetten. Hierdoor ontstaat er juist behoefte aan hoogopgeleiden of ‘kenniswerkers’ uit het buitenland.

Met het huidige systeem zal Nederland niet in staat zijn deze kenniswerkers aan te trekken.


Doekle Terpstra vreest 'braindrain'  (foto: DAG)

'Lockerbie-dader in ziekenhuis'

De vrijgelaten Abdel Basset al-Megrahi is vandaag op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Tripoli binnengebracht. "Hij is er slecht aan toe. Hij kan met niemand praten", aldus een anonieme Libische functionaris.

Megrahi, die 8,5 jaar in een Schotse gevangenis doorbracht omdat hij schuldig werd bevonden aan de vliegramp in 1988 waarbij 270 mensen de dood vonden, is sinds 20 augustus vrij man. De regering van Schotland besloot op humanitaire gronden dat de 57-jarige Libiër de gevangenis mocht verlaten. De man lijdt aan een terminale vorm van prostaatkanker en zou nog maximaal drie maanden te leven hebben.

De vrijlating leidde tot kritiek vanuit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Megrahi heeft altijd beweerd onschuldig te zijn.

Ook in de FOK!-weblog wordt kritiek geuit op de gang van zaken.

Schulp naar DOVO

Dennis Schulp zet zijn loopbaan voort bij zaterdaghoofdklasser DOVO. Afgelopen seizoen kwam Schulp, die onlangs meetrainde bij Willem II, uit voor het Duitse Wuppertaler SV. Daarom was het nog mogelijk overschrijving aan te vragen naar de Veenendaalse vereniging.

De 31-jarige Amsterdammer werd als lid van de jeugdopleiding van Ajax gezien als groot talent. Niet alleen door zijn uiterlijk, maar ook vanwege zijn voetbalkwaliteiten werd de spits weleens de nieuwe Dennis Bergkamp genoemd. Uiteindelijk brak Schulp niet door bij Ajax.

Wel kende hij een lange profloopbaan, die hem na Ajax bij achtereenvolgens FC Volendam, Willem II, NEC, De Graafschap, Helmond Sport, FC Den Bosch, het Duitse SC Paderborn en Wuppertaler SV bracht. In 237 competitiewedstrijden voor die teams maakte Schulp veertig treffers. DOVO wacht nog op goedkeuring van de KNVB.

Meisje na 2 maanden toch geslaagd

De 18-jarige Lisa Dijkhoff uit Leeuwarden blijkt twee maanden na haar eindexamen alsnog geslaagd te zijn voor haar vwo. Het Montessori van het OSG Piter Jelles maakte een fout en dacht dat het meisje was gezakt. "We ontdekten maandag dat we de wettelijke regelingen niet hadden toegepast", verklaarde directeur Henk Tameling.

Tameling besloot meteen om samen met de deelschoolleider de geslaagde te bezoeken. "Ze vertelden dat ze een fout hadden gemaakt en dat ik toch geslaagd bleek te zijn. Ik geloofde het niet, misschien was het een grap", vertelt Lisa.

Volgens Tameling komt de fout door een wetswijziging van tien jaar geleden. "Die is niet goed doorgevoerd in ons systeem." Lisa had twee vijven in haar keuzeprofiel voor haar eindlijst. "Een kon ze wegstrepen, omdat ze een extra vak had, waar ze wel een voldoende voor heeft gehaald." Ook de mislukte herkansing voor Frans die ze maakte, blijkt overbodig te zijn geweest.

Lisa is gestopt met het volwassenenonderwijs, waaraan ze was begonnen om haar diploma te halen. "Morgen begin ik met de studie communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen."


Meisje blijkt na twee maanden alsnog geslaagd  (foto: DAG)

Leraar dood na schorsing voor feestje

Een leerkracht Wetenschappen uit het Belgische Lier is afgelopen weekend plotseling overleden. Saillant detail: de man is onlangs ontslagen na een feestje met zijn leerlingen. Hierbij zou leraar Jack De Keyser de scholieren alcohol hebben geschonken.

Vrijdag 27 maart werd er afscheid genomen van stagiaire Gitte Leijnen, die de week ervoor toevallig net jarig was geweest. Om het afscheid en de verjaardag te vieren, nam De Keyser volgens eigen verklaring gebak mee, twee flessen kinderchampagne uit een buurtsuper en enkele zakken chips.

Volgens de schooldirectie zat er in de flessen geen kinderchampagne, maar Spaanse wijn. Een week later plofte er dan ook een ontslagbrief bij hem op de deurmat. De man bleef zijn ontslag aanvechten, maar tevergeefs. De laatste tijd was hij moegestreden en is afgelopen weekend overleden.

De school betreurt de dood van de ontslagen leraar. Ze willen er echter wel op wijzen dat De Keyser geen zelfmoord heeft gepleegd. Het overlijden is dan ook geheel natuurlijk verlopen.

Marcellis traint weer bij PSV

PSV-trainer Fred Rutten zal Dirk Marcellis snel weer op kunnen stellen. De verdediger is vrijwel hersteld van een bovenbeenblessure.

Door deze blessure stond Marcellis vijf wedstrijden aan de kant. Woensdag hervatte de talentvolle verdediger de training. Vrijdag hoopt hij zijn rentree te maken in de oefenwedstrijd tegen Arminia Bielefeld.

Een andere PSV-verdediger, Jagos Vukovic, heeft zich nog altijd niet in Eindhoven gemeld. Vukovic werd onlangs overgenomen van FK Rad uit Belgrado, maar moet in zijn geboorteland Servië nog wat papierwerk afhandelen voordat hij aan de slag kan bij PSV.

Menzo: "Rentree Van der Sar in Oranje niet goed"

Edwin van der Sar liet recentelijk doorschemeren dat hij een rentree bij het Nederlands elftal niet uitsluit. Volgens Stanley Menzo, voormalig international van Oranje, is het echter helemaal geen goede zaak als Van der Sar terugkeert.

Menzo, tegenwoordig trainer van SC Cambuur Leeuwarden, vindt dat het vertrouwen geschonken moet worden aan Maarten Stekelenburg. "Het wordt tijd dat hij een keer opstaat," aldus Menzo op de website van de KNVB.

"Van de roep om Edwin van der Sar in Oranje snap ik echter niets. Het is strelend voor hem, maar niet goed voor het voetbal," is Menzo van mening. "Met alle respect, maar je gaat toch ook niet om Abe Lenstra vragen als er niet wordt gescoord? Als Van der Sar nu in Oranje keept, doet niemand anders de broodnodige ervaring op."

"Nu speelt alleen Maarten Stekelenburg op hoog niveau, de rest haalt het niet bij de Europese top. En dat zijn toch hele andere klappen van de zweep," gaat de ex-doelman verder. "Ik vind Maarten een goede keeper, maar het wordt tijd dat hij een keer opstaat. Hij heeft alle nodige kwaliteiten, maar op de een of andere manier komt het er niet uit en blijft hij een talent."

Over de huidige toestand van het nationale keepersgilde is Menzo niet echt optimistisch. "Het aanbod is karig. Dat komt mede door het beleid van de clubs die liever voor buitenlandse doelmannen kiezen. De aanwas van keepers stagneert. Er is heus nog genoeg talent, maar die jongens dienen wel opgeleid te worden en een kans te krijgen. Hopelijk zitten we in een overgangsfase en durven de grote clubs in Nederland weer eigen jeugd in te brengen."

Ondanks slooppremie minder auto's verkocht

De verkopen van nieuwe auto’s in Nederland zijn over de maand augustus met ruim 29 procent gedaald tot 28.009 stuks vergeleken met bijna 40.000 auto’s augustus vorig jaar. Dat blijkt uit woensdag gepresenteerde cijfers van de brancheorganisaties Bovag en RAI.

Vanaf mei geldt in Nederland een slooppremie van 7.500 tot 1000 euro. Sindsdien zijn via die regeling ongeveer 8.000 auto’s ingeruild voor een nieuwe auto.

Tot en met augustus zijn er dit jaar bijna 283.000 nieuwe auto’s verkocht tegen bijna 380.000 vorig jaar. Dat betekent een daling van 25,5 procent. Door de onzekerheid over de economische situatie houden mensen de hand op de knip.


Ondanks slooppremie minder auto's verkocht  (foto: DAG)

Tienduizenden doen griepcheck online

Tienduizenden mensen hebben de afgelopen dagen de griepcheck op internet gedaan. Al ruim 61.000 personen vulden sinds maandag de test op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in.

Vanmiddag kreeg de site ineens zoveel bezoekers, dat die grote moeite had de stormloop te verwerken. De check bestaat uit vijf vragen. De test moet huisartsen in Nederland ontlasten, maar is volgens het NHG geen vervanger voor een consult. "De check is bedoeld voor mensen die denken mogelijk besmet te zijn met Nieuwe Influenza A (H1N1), beter bekend als Mexicaanse griep", aldus een woordvoerster.

RadioShack contracteert Steegmans

Gert Steegmans zal volgend seizoen gewoon weer in het wielerpeloton te vinden zijn. In 2010 zal hij uitkomen voor RadioShack, dit meldde zijn landgenoot en tevens nieuwe ploegleider Johan Bruyneel aan de Belgische pers.

Op dit moment heeft de 28-jarige Steegmans geen ploeg nadat hij eerder dit seizoen zijn contract met het Russische Katyusha verbrak. RadioShack wil Steegmans vooral in de voorjaarsklassiekers uitspelen. Een plek in de Tourploeg lijkt voor de niet onverdienstelijke sprinter uitgesloten. Steegmans is na zijn Waalse landgenoot Sébastien Rosseler de tweede Belg die voor The Shack gaat rijden.

[Gerucht]PS3 slim bundels + GT5 release date


Sony Frankrijk heeft de PS3 bundels voor dit najaar bekendgemaakt, en indirect ook de GT5 release date. Deze gegevens zijn verschenen op de site van play3-live. Deze bundels zijn vooral handig voor de mensen die nog aan het overwegen zijn of ze een PS3 slim gaan halen of niet. De bundels hebben een adviesprijs van €339. Of deze lijst serieus genomen moet worden is niet zeker want het is niet zeker of het contact van de site betrouwbaar is.

Hier de vertaling van het franse bericht:

Als je een aankoop van een PS3 Slim overweegt, moet je misschien wachten voor het aanbod dat Sony zal heeft tegen het einde van het jaar. Wij zijn in staat om, dankzij een van onze contacten, de officiële notering van deals die Sony zal verkopen aan het eind van het jaar aan te tonen.


oktober:
01/10 Need for Speed Shift (25 000 stuks)
14/10 Uncharted 2 (50 000 stuks)
24/10 PES 2010 (50 000 stuks)

november:
04/11 Tekken 6 (25 000 stuks)
19/11 Assassin's Creed II (25 000 stuks)

december:
04/12 Gran Turismo 5 (75 000 stuks)

Minister ter Horst loopt weg uit Kamerdebat

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) is vandaag boos weggelopen uit een overleg met de Tweede Kamer. "Ik zit hier toch niet voor Piet Snot", zei ze, deed haar map dicht en liep de zaal uit.

Dat gebeurde nadat Kamerleden met elkaar hadden gesteggeld over het verdere verloop van het overleg over burgemeesters en het veiligheidsbeleid. De uitkomst daarvan was dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) eerst vragen mocht beantwoorden, omdat hij naar een ander debat moest. Daarna gingen Kamerleden door met hun verhaal, waarna het de beurt aan Ter Horst zou zijn.

De PvdA-bewindsvrouw was zichtbaar geïrriteerd over de gang van zaken. Toen ze de vergaderzaal had verlaten, riep D66-leider Alexander Pechtold: "Ik stoor me aan de minister. Waar is de minister van Binnenlandse Zaken?"

SP’er Ronald van Raak sprak van een schandalige vertoning. "Ministers lopen niet weg in parlementen. Doen ze dat wel, dan hoeven ze niet meer terug te komen". Ter Horst keerde na enkele minuten terug, nadat de voorzitter van de Kamercommissie haar op de gang had gesproken. Het overleg werd daarop hervat.

FOK!-columnist Driek Oplopers heeft ook kritiek op de politiemensen die onder verantwoordelijkheid van Ter Horst (niet) werken.

Tribunaal rond Srebrenica-proces na drie jaar afgerond

De aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal zijn vandaag begonnen met hun slotpleidooien in de grote Srebrenicazaak.

Meer dan drie jaar lang stonden maar liefst zeven voormalige hoge functionarissen van leger en politie van de Bosnische Serven terecht voor hun rol bij de genocide in 1995.

Onder hen zijn naaste medewerkers van toenmalig legerleider Ratko Mladic, zoals kolonel Ljubisa Beara (70), destijds ‘chef veiligheid’ van de generale staf van het Bosnisch-Servische leger. Beara zou een sleutelrol hebben gespeeld bij de organisatie van de moord op duizenden moslims uit de Oost-Bosnische enclave.

VN-aanklager Peter McCloskey benadrukte vandaag dat niet alleen actieve daders straf verdienen, maar ook Bosnisch-Servische officieren die niets deden tegen misdaden van anderen. "Zij hadden stiekem het Rode Kruis kunnen bellen", aldus de Amerikaan, "maar zij waren geen Schindlers."

Militairen opgepakt in Amsterdam

De marechaussee is een onderzoek begonnen naar elf militairen die afgelopen nacht zijn opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging in het centrum van Amsterdam. Dat heeft het ministerie van Defensie vandaag bekendgemaakt.

Volgens Defensie werden zij door de politie in de kraag gevat na een melding over een groep jongeren die straatmeubilair vernielde. De politie trof een groep van vijftien mensen aan. Elf van hen werden gearresteerd. Omdat het militairen betreft, is het onderzoek overgedragen aan de marechaussee. Het zijn militairen van tussen de 18 en 34 jaar. Zij zitten vast en worden gehoord.

Pantelic wacht nog op werkvergunning

Marko Pantelic heeft nog niet kunnen trainen bij zijn nieuwe club Ajax. De Servische spits wacht nog altijd op een werkvergunning, waarvoor hij moet afreizen naar zijn geboorteland.

De Ajax-spits verwacht dat alles snel rond zal komen. "Daarom moet ik snel terug naar mijn land om dat te regelen. Maar binnen een paar dagen moet als het goed is alles in orde zijn."

Vanwege WK-kwalificatiewedstrijden worden er het komende weekend geen wedstrijden gespeeld in de competitie. Hierdoor kan Pantelic zich goed voorbereiden op zijn debuut voor Ajax. Volgende week hoopt hij te debuteren tegen NAC Breda.

"Ik voel me volledig fit. Mijn doel is om met Ajax veel te winnen en de fans een mooi seizoen te bezorgen." Dat zal hij samen moeten doen met Luis Suárez en zijn landgenoot Miralem Sulejmani.

"Dat zijn uitstekende spelers en we kunnen elkaar alleen maar beter maken. Over Miralem kan ik me misschien een beetje ontfermen. Hij is nog jong en je moet elkaar niet alleen op het veld, maar ook buiten het veld steunen."

Rummenigge: "Geen akkoord met Real over Ribéry"

Hoewel Franck Ribéry droomt van Real Madrid, wil Bayern München de Fransman niet laten gaan. Algemeen directeur Karl-Heinz Rummenigge zegt dan ook dat er geen akkoord is met Real over de verkoop van Ribéry volgend seizoen.

Ribéry heeft een contract tot medio 2011 bij Bayern München. Ook volgend seizoen wil Rummenigge beschikken over de Franse sterspeler. "We hebben geen overeenkomst met Real om Ribéry vanaf volgend seizoen te verkopen. Dat is een feit'."

Arjen Robben bewandelde de omgekeerde weg. De Nederlandse aanvaller verliet Real voor Bayern. De komst van de Oranje-international overtuigde Ribéry ook om in Duitsland te blijven.

"De aankoop van Arjen Robben heeft mij overtuigd om bij Bayern te blijven", aldus Ribéry. "Met zijn komst laat Bayern zien dat het voor de prijzen wil gaan spelen. Ik had de club al verzocht een speler zoals Robben aan te trekken. Ik ben blij dat ze zich hebben verzekerd van zijn diensten."

Ribéry heeft geen rol gespeeld met de transfer van Robben. "De eerste keer dat ik met Real over Robben sprak vroegen zij mij of er een kans was dat zij Ribéry per direct konden kopen. Ik heb toen gezegd dat daar geen sprake van was", aldus Rummenigge.

Poolse arts geeft Wasilewski hoop

Na de dubbele beenbreuk van Anderlecht-speler Marcin Wasilewski vraagt de voetbalwereld zich af of de Pools international ooit nog wel terug kan keren op het hoogste niveau. Een Poolse arts heeft gezegd dat hij wellicht eerder op het trainingsveld kan staan dan iedereen denkt.

De arts van het nationale Poolse team heeft de spelers van de Poolse selectie verteld dat het mogelijk is dat Wasilewski al in maart op het trainingsveld kan staan.

De Belgische media vingen dinsdag ook al vanuit de dienst Traumatologie van het Maria Middelares-ziekenhuis in Deurne signalen op dat de hoop op een volledige genezing groeiende is. Later deze week zal Wasilewski nogmaals geopereerd worden. Dan zal er meer duidelijkheid komen over een eventuele terugkeer.

In het revalidatieproces krijgt Wasilewski veel steun. Ook zijn ploeggenoot Jan Polak, die zes maanden 'out' is, krijgt veel steunbetuigingen. "De honderden positieve reacties geven hoop. Wat gebeurd is, stemt tot nadenken en vooral bezinning. Door alle acteurs van de voetbalwereld. Dat het nu om spelers, bestuurders, refs of supporters gaat."

"We zijn er beide van overtuigd dat de talloze emails, tekstberichten en telefoontjes zullen bijdragen tot een betere verwerking van wat ons overkomen is. De uitdrukking van zoveel warmte betekent een hart onder de riem in deze moeilijke periode."

Man vindt 100.000 euro in vuilnisbak

Een winkelier uit het Franse Saint-André-lez-Lille heeft onlangs een opmerkelijke vondst gedaan. Hij ontdekte 100.000 euro in een metalen kistje, dat in een vuilnisbak lag bij een bouwmarkt, berichtten Franse media vandaag.

Het geld was netjes opgestapeld in pakketjes van 50, 20 en 5 euro. Ook zat er een enveloppe in het blik, waarop een naam en een adres in de stad Lille stond. De vinder dacht even aan het kopen van zijn droomcamper, maar de eerlijke Fransman besloot toch de ton terug te geven aan de rechtmatige eigenaar.

De 100.000 euro bleek eigendom te zijn van een gepensioneerd echtpaar, dat het bedrag had opgespaard voor een plaats in het bejaardentehuis. Op de drempel van hun woning kwam hij erachter dat de man in het ziekenhuis lag en de vrouw ernstig ziek was. Ze zaten middenin de verhuizing. De kinderen van het echtpaar hadden het blik per abuis weggegooid.

Kritiek op Heavy Rain's QTE niet eerlijk volgens Cage

Fahrenheit (of Indigo Prophecy) was kritisch een succes voor Quantic Dream. Ondanks dat de game op het einde nogal een rare wending nam is deze adventure nog steeds door veel gamers geliefd. De actie-scenes in de game werden uitgevoerd via de bekende quick-time-events (QTE's). Heavy Rain, de "opvolger" van deze game zal ook QTE's bevatten wat veel gamers huiverig maakt voor het eind resultaat.

Oprichter van Quantic Dream en bedenker van Heavy Rain wilt de fans gerust stellen en zegt dat de kritiek op de QTE's in Heavy Rain onterecht is. Volgens Cage zijn de QTE's die in Heavy Rain zitten compleet anders dan we gewend zijn en is het maar een klein deel van de game. Cage ziet de QTE's in Heavy Rain als een soort next-gen QTE's. Het gaat niet om succes of falen omdat de game hoe dan ook door zal gaan. Daarnaast zorgt dit systeem ervoor dat veel meer acties gebruikt kunnen worden in tegenstelling tot andere games.


As you will have seen, sometimes you can fail at a particular moment, but it doesn't necessarily mean you're going to lose your character. The story continues and unfolds regardless, and so in that regard I think we have a QTE system that I would a 'next-gen QTE system'. It's powerful and it rally enables us to offer such a huge variety of actions that other games simply can't offer.

Cage probeert ons gerust te stellen door ons te verzekeren dan je door de game heen altijd volledig in controle zijn over de karakters. Alle trailers die we tot op heden hebben gezien is gameplay en het is volgens Cage één van de meest interactieve games ooit.

Renault dieper in de problemen

De problemen voor het Formule 1-team van Renault stapelen zich op. Volgens de Engelse krant The Independent gaat de FIA naast de beschuldigingen van Nelson Piquet jr. dieper wroeten in het verleden van het team.

"Er waren het hele weekend op Spa-Francorchamps ondervragingen gaande en er wordt ook gekeken naar andere zaken die voor en na Singapore speelden," zei iemand van de FIA die niet bekend wil worden. Onder degenen die meermalen ondervraagd zijn, zijn onder meer technisch directeur Pat Symonds en Fernando Alonso.

Mocht de FIA iets vinden, dan lijkt het einde van Renault in de Formule 1 nabij. Formule 1-baas Bernie Ecclestone zei gisteren al dat zoiets niet zonder gevolgen zal kunnen blijven. Teambaas Flavio Briatore ontkent ondertussen alle beschuldigingen aan het adres van zijn renstal.

[US Open] Sharapova imponeert

Maria Sharapova heeft dinsdag bij de US Open haar klasse getoond. De Russin walste in 73 minuten over de Bulgaarse Tsvetana Pironkova: 6-3 en 6-0.

De voormalig nummer één van de wereld stond tijdenlang met een schouderblessure aan de zijlijn, maar ze bewijst weer helemaal terug te zijn. Tegen Pironkova haperde haar service nog wat, maar ze haalde met haar andere slagen hard uit en haalde bijna iedere bal. "Het is fantastisch om hier weer terug te zijn," zei de Siberische.

Wensouders baby Donna in beroep

De wensouders van baby Donna gaan in beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Utrecht. In juni besliste het gerecht dat de voogdij over de baby naar de Nederlandse koopouders ging.

Baby Donna werd begin 2005 geboren. De draagmoeder zou het kind beloofd hebben aan Geertrui P. en Bart P. uit Antwerpen, maar zou het meisje later aan een Nederlands echtpaar hebben verkocht. DNA-onderzoek wees uit dat het kind was verwekt met het sperma van P.

De wensouders Geertrui en Bart P. zien zichzelf als de echte ouders van baby Donna, die zij Valentina noemen. "Valentina heeft nog steeds recht om bij haar echte ouders te zijn. En dat zijn wij", zeiden ze vandaag in de Gazet van Antwerpen.

330 kilo coke verstopt tussen bananen

Bij een overslagbedrijf in Rotterdam is in een container 330 kilo cocaïne gevonden. De drug was verstopt in dozen bananen en was afkomstig uit Ecuador. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam vandaag gemeld.

De douane, de zeehavenpolitie en de FIOD-ECD ontdekten de cocaïne twee weken geleden. De container werd vorige week opgehaald bij het overslagbedrijf en vervoerd naar het Gelderse Dreumel. Toen agenten daar vier verdachten wilden aanhouden, werden ze beschoten maar bleven ongedeerd.

De vier mannen - een 53-jarige man uit Maarssen, een 37-jarige Rotterdammer en twee Mexicanen (28 en 35) - zitten nog vast. Het OM sluit meer aanhoudingen niet uit.

14 miljoen voor aanpak mbo

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) stelt 14 miljoen euro beschikbaar voor verbetering van de bedrijfsvoering van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Met het geld wil zij ook de onderwijskwaliteit verhogen en het lerarentekort bestrijden.

Al deze doelen moeten volgens het ministerie "op een innovatieve en baanbrekende wijze" worden aangepakt. "Geen gesloten schooldeuren tijdens de vakantieperiode voor mbo-studenten. Ruimere openingstijden voor docenten en studenten om aan projecten te werken. En door inzet van slimmere ict kunnen leraren meer op maat gesneden onderwijs bieden", meent het departement.

Van Bijsterveldt stelde vandaag dat ideeën uit het mbo-veld zelf moeten komen. Van de zestig ROC’s hebben zich volgens haar ambtenaren al vijftien gemeld om deel te nemen aan een initiatief daartoe van onder meer het Innovatieplatform, dat zich tooit met de benaming ‘Netwerkschool’.

Meer dan 1200 doden in Zuid-Sudan

Geweld tussen stammen in het Zuid-Sudan heeft dit jaar al aan meer dan 1200 mensen het leven gekost. Een kwart miljoen mensen sloeg in de afgelopen zeven maanden op de vlucht. Dat meldde David Gressly van de VN-missie in het gebied vandaag in een interview met het persbureau Reuters. Volgens hem kan het geweld een belemmering vormen voor de verkiezingen in 2010.

Islamitisch Noord- en christelijk Zuid-Sudan waren twee decennia in een burgeroorlog verwikkeld. In 2005 sloten beide partijen vrede, maar geweldsincidenten zijn in het zuiden van het grootste land van Afrika nog altijd schering en inslag.

President Salva Kiir van Zuid-Sudan heeft politieke onruststokers er eerder al van beschuldigd dat ze achter het geweld zitten. Volgens hem proberen ze door het geweld te laten zien dat het zuiden zichzelf niet kan besturen.

Rockstar: L.A. Noire wordt innovatief

Gisteren kregen we van Rockstar te horen dat L.A. Noire nog steeds in ontwikkeling is. Sinds de game is aangekondigd in 2007 hebben we vrijwel geen details gehoord over de game. Toch zal de game de moeite waard zijn volgens Rockstar zelf.

Tijdens het presenteren van de kwartaal cijfers gisteren werd er een vraag gesteld over L.A. Noire. ondanks dat Rockstar daar niets over kon zeggen wisten ze wel te melden dat ze erg enthousiast zijn over de game en dat het een innovatieve game zal gaan worden.


Nothing to announce today. When we have more to announce we will announce it. We’re continuing to develop it. We think it’s pretty exciting and innovative, and when we have more to share we’ll share it.



[US Open] Murray en Djokovic verder

Novak Djokovic heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronden van de US Open. De Serviër rekende in drie sets af met de Kroaat Ivan Ljubicic. De setstanden waren 6-3, 6-1 en 6-3.

Ook de nummer twee van de wereld Andy Murray ging door naar de tweede ronde. De Brit moest hard werken tegen Ernests Gulbis en had het geluk dat de Let het op de beslissende momenten het af liet weten: 7-5, 6-3 en 7-5.

In de partij tussen Murray en Gulbis viel een opmerkelijk moment te noteren. Een ballenjongen wilde een bal pakken die achter de boarding was geraakt, maar hij springt niet goed over het reclamebord heen. Het gevolg was een harde schreeuw door het Arthur Ashe-stadion. "Een ding is zeker. Zijn gil was de hardste van de avond," zei Murray.

De beelden zijn hier te bekijken. Helaas is de schreeuw niet te horen.

'Montagny mogelijk terug in F1'

Franck Montagny keert wellicht terug in de Formule 1 bij het nieuwe team US F1. Momenteel rijdt de Fransman in de IndyCar Series. Het Amerikaanse team maakte pas bekend dat het zich wil aansluiten bij de rijdersorganisatie Formula One Teams' Association (FOTA).

Bij Team US F1 hebben Ken Anderson en Peter Windsor een profiel opgesteld waaraan de sollicitanten moeten voldoen: de een moet een jonge Amerikaan zijn, de ander moet Formule 1-ervaring met zich mee brengen ongeacht de nationaliteit. Zeker in het eerste jaar in de Koningsklasse hoopt het Amerikaanse team op belangrijke input van 'een oude rot'.

De namen van Alexander Wurz en Pedro de la Rosa stonden al op de lijst van mogelijke kandidaten, net als Sébastien Loeb, die de interesse van US F1 liet peilen door zijn manager. Diens landgenoot Montagny zou nu ook in de race zijn. De 31-jarige Fransoos was al eerder in de F1 te bewonderen; in 2006 was Montagny derde rijder bij Super Aguri. Maar omdat het Japanse team met geldgebrek kampte, kwam de Fransman nooit aan rijden toe.

Totdat Super Aguri, nota bene op advies van de FIA, de tweede coureur Yuji Ide aan de kant zette. Montagny reed zeven races vanaf de Grand Prix van Europa, maar het seizoen werd afgemaakt door Sakon Yamamoto die vanaf de Grand Prix van Duitsland het stuur overnam.

Op de palmares van Montagny staan ook twee kampioenschappen in de World Series by Nissan: in 2001 en 2003. Dat leverde hem een testcontract bij het Formule 1-team van Renault op. Hij was derde coureur van Renault in 2004, vanaf de tweede helft van het seizoen 2005 bekleedde hij dezelfde functie bij Jordan.

'Gigantische' olievondst in Golf van Mexico

De Britse oliemaatschappij BP heeft naar eigen zeggen een "gigantische" olievondst gedaan in de Golf van Mexico. De ontdekking werd gedaan na boringen op zeer grote diepte.

De oliebron werd gevonden in het olieveld Tiber Prospect, zo liet BP vandaag weten. De boringen gingen tot een diepte van 10.685 meter. Het is daarmee een van de diepst gelegen oliebronnen ooit. Tiber Prospects is voor 62 procent in handen van BP, 20 procent is eigendom van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras en het Amerikaanse ConocoPhillips bezit 18 procent.

De Amerikaanse bank Goldman Sachs schat de winbare reserves uit de olievondst op 1 miljard vaten olie en gas (van 159 liter). De geschatte waarde bedraagt ongeveer 3 miljard dollar. De productie begint volgens de bank waarschijnlijk niet voor 2014.

Pauw: "Oranjedames zijn nog niet klaar met EK"

Het Nederlands vrouwenvoetbalelfal haalde op het EK in Finland verrassend de kwartfinale. Daarin nemen ze het morgenavond op tegen Frankrijk. Bondscoach Vera Pauw is er van overtuigd dat Oranje nog een ronde gaat overleven.

"Wij zijn hier nog niet klaar," zei Pauw die Frankrijk in Helsinki tweede in haar groep zag worden. "Frankrijk is niet meer te vergelijken met de ploeg van drie jaar geleden."

"Het is weer een heel ander soort ploeg dan de tegenstanders die we al getroffen hebben, maar ze zijn wellicht te vergelijken met Denemarken. Wij kwamen hier heel onbevangen, maar zijn in de laatste periode een vechtmachine geworden. Veel zal neerkomen op knokken en tegenhouden. Na afloop van de wedstrijd tegen Denemarken heb ik de speelsters gevraagd of ze al tevreden waren met de kwartfinale. Dat was niet zo. We gaan het heel erg lastig krijgen, maar er alles aan doen om de halve finale te bereiken."

Gegevens Hogeschool Utrecht op straat

De gegevens van studenten en docenten van de Faculteit Communicatie&Journalistiek van de Hogeschool Utrecht zijn al jaren te vinden op internet. Het gaat om allerlei gevoelige informatie zoals cijferlijsten, notulen, foto's en e-mails die op het intranet van de faculteit werden gezet.

Zoekmachines bleken deze gegevens te indexeren en beschikbaar te maken voor iedere internetgebruiker. Dat ontdekte een oud-student van de opleiding Journalistiek, meldde Webwereld vandaag.

De gegevens stonden in Medusa, een systeem dat de faculteit gebruikte van 2000 tot 2006. De hogeschool heeft de informatie sinds maandag van het internet gehaald, maar volgens Webwereld duurt het nog enkele weken voor de informatie uit het geheugen van zoekmachine Google is gehaald.

Bezuiniging op huurtoeslag van de baan

Een geplande bezuiniging op de huurtoeslag, een tegemoetkoming aan huurders, gaat niet door. Het kabinet maakt dat op Prinsjesdag bekend, zo bevestigden ingewijden vandaag een bericht in het AD. De Tweede Kamer had eerder al aangedrongen op het schrappen van de bezuiniging, die volgens het kabinet nodig was om de huurtoeslag, de voormalige huursubsidie, betaalbaar te houden.

Minister Eberhard van der Laan (Wonen) was van plan de huursubsidie volgend jaar met 1,25 euro per maand te laten dalen. In 2011 zou de toeslag met 86 cent naar beneden gaan, het jaar daarop met nog eens 73 cent.


Bezuiniging op huurtoeslag van de baan  (foto: DAG)

Rus: "Service was niet goed"

Voor Arantxa Rus kwam er gisteren een snel einde aan haar US Open. Ze verloor al in de eerste ronde van Sara Errani. De Nederlandse wijt haar nederlaag deels aan haar service die niet liep.

"Ik had meer naar het net moeten komen. Mijn plan om agressief te zijn in mijn servicegames liep mis, want ik serveerde niet goed," zei Rus die maar 53% van de eerste services binnensloeg.

Rus komt in Flushing Meadows mogelijk nog wel in actie in het dubbelspel. Mocht ze toegelaten worden, dan zal ze met de Belgische Kirsten Flipkens een koppel vormen. Daarna spoed ze zich terug naar Nederland om deel te nemen aan het TEAN International in Alphen aan den Rijn. "Met zo'n overstap heb ik geen moeite. Ik heb hier veel geleerd, al is het maar omdat je bij een grandslamtoernooi met sterke speelsters traint."

Erik de Zwart krijgt Oeuvre Award

Erik de Zwart wint dit jaar de Marconi Oeuvre Award. De dj van Radio Veronica krijgt de prijs vanwege "zijn inhoudelijke, politieke en commerciële bijdrage aan het Nederlandse radiolandschap, voor en achter de schermen." In de jury van de Awards zitten onder andere Daniël Dekker (TROS), Jeroen Nieuwenhuize (Radio 538) en Patrick Kraakman (Radio Veronica).

Eerdere winnaars van de Oeuvreprijs zijn onder andere Frits Spits, Ferry Maat, Wessel van Diepen en Rob Stenders.

De radio-carrière van Erik de Zwart begint in 1978 bij de piraat Radio Unique. Echt bekend werd hij als presentator van de Top 40 op de zeezender Veronica. In 1992 is hij een van de grondleggers van Radio 538. Tegenwoordig is hij dj van Radio Veronica en voorzitter van de Stichting Top 40.

De Marconi Awards zijn vakprijzen van de Nederlandse radio. Er worden ook prijzen uitgedeeld voor het beste radioprogramma, beste presentator/dj, beste radiozender en aanstormend talent. De prijsuitreiking is 16 september in Bussum. De nominaties staan hier .

[US Open] Bondarenko verrast Ivanovic

Kateryna Bondarenko heeft op de US Open voor een grote verrassing gezorgd door Ana Ivanovic uit te schakelen. De Oekraïense versloeg de nummer elf van de wereld in een spannende driesetter: 2-6, 6-3 en 7-6 (7).

Ivanovic kampt al tijden met fysieke tegenslag en heeft dit jaar nog niet de kwartfinale van een groot toernooi weten te halen. Tegen Bondarenko kwam ze in de derde set twee breaks achter, maar slaagde er in deze ongedaan te maken. In de tiebreak van de laatste set kreeg ze op 6-5 een matchpoint, maar kon deze niet benutten, waardoor Bondarenko won.

Supporters schudden sc Heerenveen wakker

Supporters van sc Heerenveen hebben met een ludieke actie geprobeerd hun club wakker te schudden. Ze hebben voor het Abe Lenstra Stadion een kraan neergezet waaraan een pompeblêdenbed hangt met de tekst "Hearrenfean wake up". Het bed is vorige week in Makkum gestolen.

Aanleiding voor de actie zijn de matige prestaties van de Friese club dit seizoen. Heerenveen staat in de Eredivisie na vijf wedstrijden vijftiende met vier punten. Ook Europees gaat het moeizaam, al werd PAOK Saloniki wel in de vierde voorronde van de Europa League verslagen.

De clubleiding heeft inmiddels maatregelen genomen en trainer Trond Sollied is na een evaluatiegesprek opgestapt. Daarnaast haalde Heerenveen gisteren Oussama Assaidi van De Graafschap. De fans eisen dat het snel beter gaat met de club.

En dat gestolen bed? De eigenaar heeft geen aangifte gedaan, omdat hij vernam dat het gebruikt zou worden voor een ludieke actie.

Alonso nog niet naar Ferrari

Fernando Alonso zal voorlopig nog niet naar Ferrari gaan. De Spaanse Renault-coureur zegt zelf nog geen besluit te hebben genomen over waar hij volgend jaar zal gaan rijden.

De geruchten wijzen er op dat Ferrari het contract van Kimi Räikkönen af wil kopen en de Fin elders onder wil brengen. Alonso zou dan naast Felipe Massa in de auto plaats moeten gaan nemen. Alonso zei tegenover radiozender Cadena Ser dat zijn toekomst nog niet vast staat. "We zullen binnenkort een knoop moeten doorhakken, ergens in de komende weken of komende maanden ofzo. We zullen wel een bekendmaking doen als we een beslissing hebben genomen," zei de Spanjaard die wel meldde dat hij dit jaar nog niet voor Ferrari gaat rijden om Luca Badoer te vervangen. "Nee, dit is onmogelijk."

Man verdrinkt, agent doet niets (video)

Bij een aanrijding in Hoofddorp tussen een personenwagen en een politie-auto is gistermiddag een 78-jarige inwoner uit Amstelveen om het leven gekomen. Alleen niet vanwege de klap maar omdat hij verdronk. Dat meldt webregio.nl

De personenwagen belandde na de aanrijding ondersteboven in de sloot. De politieman sprong echter niet meteen in de sloot om de man te redden. Want dat mocht niet volgens het protocol. Aan de omstanders, die overigens ook niet meteen het water insprongen, verklaarde de agent: "Ik mag niks doen zolang ik alleen ben."

Evert Prinsen, plaatsvervangend districtschef Politie Haarlemmermeer, heeft alle begrip voor zijn collega: "Eén van de adviezen die wordt gegeven is om niet te water te gaan als er geen ondersteuning is van andere politiemensen. Een ander belangrijk advies is om extra voorzichtig en terughoudend te zijn als je zelf gewond bent. Ik ben van mening dat mijn collega in dit geval niet in staat is geweest om in te grijpen en heb begrip voor zijn handelen."

Pas na veel dralen sprongen omstanders in het water. De nog levende man overleed niet veel later in het ziekenhuis. Onze collega's van GS hebben videobeelden van de dralende omstanders en agent.

FOK!-columnist Driek Oplopers vraagt zich af, of het een nieuwe trend is: de politie doet niets en laat de burger het vuile werk opknappen...

Dwarfs tegenover Elfs in Dragon Age: Origins

BioWare komt dit jaar met de spirituele opvolger voor de welbekende D&D RPG Baldur's Gate. Natuurlijk kent de game weer verschillende speelbare rassen en klassen en deze week mogen we kennis maken met de Dwarf Commoner en City Elf. Beide hebben een totaal verschillende achtergrond wat enorm invloed zal hebben op hoe je de game speelt en hoe mensen om je heen op je reageren. Hierdoor zal er een hoop replayability moeten komen in de game.

De trailers zijn te bekijken op de site van Dragon Age: Origins. Benieuwd of de game net zo tof is als BioWare belooft? Houd FOK!games dan goed in de gaten voor onze preview.

Motoragent zwaargewond: video

Vannacht meldden wij al dat een agent zwaargewond is geraakt gistermiddag. De man werd geschept door een automobilist, toen hij het verkeer wilde tegenhouden om de weg vrij te maken voor een ambulance.

Dat maakte de politie gisteren bekend. De agent is zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen. Volgens een zegsvrouw heeft hij een ingescheurde wervel, een zware hersenschudding en een gebroken kaak. Hij is inmiddels buiten levensgevaar

Inmiddels zijn er ook videobeelden.

Obama prijst de islam

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren in Washington de islam en de islamitische gemeenschap in de Verenigde Staten geprezen. Hij deed dat tijdens een ‘iftar’ in het Witte Huis, de maaltijd die tijdens de vastenmaand ramadan na zonsondergang wordt genuttigd.

Obama zei tegen zijn gasten dat de iftar in alle vijftig (Amerikaanse) staten wordt gebruikt door islamitische Amerikanen. "De islam is zoals we weten een deel van Amerika. Net als de hele Amerikaanse bevolking is de Amerikaanse, islamitische gemeenschap buitengewoon dynamisch en gevarieerd," aldus Obama. "Bij deze gelegenheid vieren we de heilige maand ramadan en ook hoe veel islamieten Amerika en Amerika’s cultuur hebben verrijkt," zei hij.

De Amerikaanse president spant zich in om de onder zijn voorganger George Bush zwaar beschadigde relaties tussen de VS en de islamitische wereld te verbeteren. Op 4 juni sprak hij vanaf de Universiteit van Cairo (Egypte) de moslims toe en drong aan op verzoening.

In maart richtte hij zich naar aanleiding van het Perzische Nieuwjaar met een videoboodschap tot de Iraniërs en vroeg om een nieuwe start voor de relaties tussen beide landen. Afgelopen week heeft Obama, ook naar aanleiding van de ramadan, een toespraak gericht tot de islamieten waarin hij concrete actie beloofde om betere betrekkingen met islamitische landen te bereiken.

Marco Borsato is niet meer 'binnen'

Zong Marco Borsato jaren geleden nog dat ie 'binnen' was. Momenteel mag hij nog blij zijn dat hij naar binnen mag in zijn riante villa. De Rabobank had namelijk beslag laten leggen op zijn stulpje in Blaricum. Inmiddels heeft de zanger het beslag laten opheffen door een deal te maken met de Rabobank.

Inzet is het financiële drama van zijn bedrijf The Entertainment Group (TEG), dat onder meer het management van Borsato, Ilse de Lange, Trijntje Oosterhuis en Guus Meeuwis doet. Ook organiseert TEG de In Rosso-concerten. Borsato is mede-eigenaar van TEG. De bank legde beslag op de woning vanwege een lening van vijf miljoen euro. Dat geld was onder meer nodig voor overname van kleine bedrijfjes.

Deze miljoenen lijken in rook op te gaan en de Rabobank wil voorkomen dat ze straks met lege handen staan. Eerdere zakenpartners spanden al rechtszaken aan tegen Borsato en de andere aandeelhouders van TEG. TEG zelf meldt dat het wat tegenzit de laatste tijd maar dat ze niet gaan omvallen. Trijntje Oosterhuis verliet TEG eerder deze week.


OM vervolgt AEL toch om holocaustcartoon

De Arabische Europese Liga (AEL) zal alsnog vervolgd worden voor het plaatsen van de holocaustcartoons. Het Openbaar Ministerie heeft dit besloten omdat Joden als groep worden beledigd, hetgeen wordt aangemerkt als discriminatie.

Het OM zag onlangs nog van vervolging af omdat de AEL had beloofd de cartoon voorgoed van de site te verwijderen. Een dag later plaatste de organisatie de cartoon echter opnieuw op de website. "Hiermee zijn niet alleen de voorwaarden van de sepotbeslissing overtreden maar is ook sprake van een nieuw strafbaar feit. Na ommekomst van de termijn van twee weken heeft het Openbaar Ministerie Utrecht daarom besloten de AEL te gaan vervolgen voor belediging van een bevolkingsgroep en het verspreiden van een beledigende afbeelding. Gisteren is deze beslissing aan de AEL meegedeeld", zo valt te lezen op de website van het OM.

Als reden gaf de AEL dat de omstreden Deense Mohammedcartoons wel zijn toegelaten. "Gezien de beslissing van het OM om de Mohammed-cartoon als niet beledigend te interpreteren voor moslims is de beslissing van het OM om de gewraakte AEL-cartoon als strafbaar te kwalificeren onbegrijpelijk", aldus de website van de AEL.

Babel wil terug naar Ajax

Zijn situatie bij Liverpool is momenteel verre van rooskleurig. Ryan Babel komt bij The Reds nauwelijks aan spelen toe en met het WK van volgend jaar in het achterhoofd komt hem dat heel slecht uit.

Een vertrek in de winterstop is volgens Babel dan ook een serieuze optie. "Er is van alles toegezegd, maar de beloftes worden nog niet nagekomen. Ik zou meer speeltijd en kansen krijgen. Na de eerste nederlaag werd alleen ik geslachtofferd," baalt Babel tegenover De Telegraaf.

Een terugkeer bij zijn oude club Ajax ziet hij wel zitten. "Ik denk dat een half seizoen Ajax - met het oog op het WK - niet verkeerd zou zijn. Ik kan ook wel iets toevoegen."

Uiteindelijk mocht de aanvaller niet weg bij Liverpool. "Een verhuur was onbespreekbaar. Er is nu afgesproken de situatie in januari opnieuw te bekijken. Ik zie de huidige situatie als een signaal dat ik écht aan de bak moet."

Ook bondscoach Bert van Marwijk was het niet ontgaan dat Babel bij Liverpool nauwelijks in actie komt. Slechts door de afzegging van Ibrahim Afellay werd de aanvaller opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor de komende duels.

Babel: "Dat was schrikken en best moeilijk. Maar voordat ik het wist, was ik door de blessure van Ibrahim Afellay al weer opgeroepen. Of ik er rekening mee had gehouden dat ik er eerst niet bijzat? Nee, ik had mijn ticket zelfs al geboekt."

Bomaanslag op beursgebouw Athene

Buiten het gebouw van de beurs in de Griekse hoofdstad Athene is vanochtend een autobom ontploft. Daardoor vlogen acht auto’s in brand, meldde de politie.

De ontploffing veroorzaakte verder weinig schade, omdat de politie de wijk had afgezet. Bij een krant was een tip over de aanstaande ontploffing binnengekomen. Een vrouw raakte lichtgewond door rondvliegend glas.

Ook in Thessaloniki ontplofte een bom, ditmaal in een telefooncel achter een gebouw van de overheid. De politie was net als in Athene gewaarschuwd, waardoor er weinig schade was. De aanslagen zijn nog niet opgeëist.

In Griekenland hebben zich de afgelopen maanden vaker kleine explosies voorgedaan. De reeks ontploffingen begon nadat de politie in december in Athene een tiener had doodgeschoten.


Bomaanslag op beursgebouw Athene  (foto: DAG)

Bourdais naar Superleague Formula

Coureur Sébastien Bourdais heeft een nieuwe werkgever gevonden. De Fransman werd na de Grand Prix van Duitsland ontslagen bij het Formule 1-team Scuderia Toro Rosso en zat sindsdien thuis. Hij gaat in de Superleague Formula rijden voor FC Sevilla.

De carrière van Bourdais is tot nu zeer succesvol verlopen. Hij is tot op heden de jongste Franse F3 kampioen waarna hij in 2002 ook de prestigieuze International F3000 won. Ondanks deze Europese successen, behaalde hij in de Verenigde Staten zijn meest aansprekende titels door viermaal op rij de Champ Car Series, voor het team van Hollywood legende Paul Newman en team partner Carl Haas, te winnen.

Bourdais testte afgelopen week, op het circuit van Magny-Cours, een halve dag succesvol met het Britse Ultimate. Hij behaalde al snel uitstekende rondetijden achter het stuur van de 750 pk V12 motor en besloot na afloop om in de laatste drie ronden van het 2009 seizoen van Superleague Formula by Sonangol te racen. (5/6 September: Estoril; 3/4 Oktober: Monza; 7/8 November: Jarama).

De baas van de Superleague Formula Alex Andreu is blij met de komst van de Fransman. "Superleague Formula is enorm blij en trots om een coureur met de titels van Sébastien Bourdais te mogen verwelkomen. Hij heeft zijn besluit genomen nadat hij onze auto op het Magny-Cours circuit heeft getest, en ik zou het circuit willen bedanken voor hun geloof in ons project en hun bijdrage aan onze ontwikkeling. Onze doelstelling is om de beste coureurs van de wereld aan te trekken en tot deze groep behoren Giorgio Pantano, Antionio Pizzonia en Sébastien Bourdais. Wij zijn ook hoopvol dat anderen hun voorbeeld zullen volgen. Hoe meer coureurs van dit kaliber wij aan kunnen trekken, hoe meer Superleague Formula zijn terechte plek in het landschap van de moderne autosport zal opeisen. Daarnaast zal de kwaliteit van het spektakel voor de fans op deze manier alleen maar toenemen."

Bourdais heeft zin in zijn nieuwe avontuur als autocoureur. "Voor een coureur is Superleague Formula het beste alternatief voor F1. Vandaag de dag is SF het enige andere Europese kampioenschap dat een coureur de mogelijkheid biedt om op een hoog professioneel niveau in éénzitters te racen. Ik geloof ook stellig in het concept waarbij autosport en voetbal worden gecombineerd. Het is een partnerschap dat een ongelooflijk potentieel heeft en daardoor een mooie toekomst. Zodra het kampioenschap beter bekend is weet ik zeker dat Superleague Formula heel sterk wordt."

PSV wilde Mihaylov

PSV is er niet in geslaagd Nikolay Mihaylov vast te leggen. De Eindhovenaren probeerden in de laatste uren van de transferperiode hun slag te slaan, maar Liverpool wees het bod op Mihaylov af.

PSV bood anderhalf miljoen euro op de sluitpost, maar Liverpool bleek niet te vermurwen. Mihaylov verdedigt momenteel de clubkleuren van FC Twente, waar hij maar weinig aan spelen toekomt door de aanwezigheid van Sander Boschker.

De 21-jarige Mihaylov werd twee jaar geleden door Liverpool overgenomen van Levski Sofia en direct op huurbasis in Enschede gestald. Vorig seizoen stond de tweevoudig Bulgaars international zes duels onder de lat bij FC Twente. Onlangs mocht hij opdraven in het tweeluik met Sporting Portugal in de derde voorronde van de Champions League. In de heenwedstrijd tegen de Portugezen viel Mihaylov in, toen Boschker rood kreeg. In die wedstrijd liet de Bulgaar een uitstekende indruk achter.

Tegenover het Bulgaarse 24chase liet Mihaylov blijken dat hij niet tevreden is met zijn rol in het team van trainer Steve McClaren. "Ik ben niet gelukkig bij Twente, dit is al mijn derde seizoen. Na zo lang als reserve te hebben gefungeerd, ben ik er niet van overtuigd dat ik nog eerste keeper kan worden."

Een transfer naar PSV zag hij daarom wel zitten, maar dat ketste af. "Steve McClaren weigerde me te laten gaan en blokkeerde de transfer. In de winterstop gaan we weer praten; ik ben er vrij zeker van dat ik dan naar PSV ga. Er was nu gewoon te weinig tijd om de details in orde te maken en de zaken goed af te handelen. Mijn jeugdvriend Stanislav Manolev staat ook onder contract staat in Eindhoven, dus dat maakt het extra aantrekkelijk", besloot Mihaylov zijn betoog.

Aardbeving ten zuidwesten van Java

Niet ver van het dichtbevolkte Indonesische eiland Java heeft zich vandaag een aardbeving voorgedaan. Het Indonesische seismologische instituut berichtte dat de beving een kracht had van 7,3 op de schaal van Richter.

Het epicentrum was ruim 140 kilometer ten zuidwesten van Java en lag op een diepte van 37 kilometer onder de zeebodem, meldde het Amerikaanse instituut US Geological Survey. In Jakarta zijn volgens ooggetuigen een aantal gebouwen ontruimd, omdat ze door de beving schokten.

Neem ook eens een kijkje in het aardbevingentopic in De Elementen!

Met dank aan gula voor de submit.

Van der Sar denkt aan rentree in Oranje

Het is niet uitgesloten dat Edwin van der Sar volgend jaar onder de lat zal staan bij het Nederlands elftal tijdens het WK in Zuid-Afrika. Tijdens het Gala Voetballer van het Jaar, georganiseerd door Telesport, hield de ervaren doelman de deur naar Oranje open.

"Het is een nationale discussie," aldus Van der Sar. "Maar revalideren van mijn blessure is nu het belangrijkste. Daarna richt ik me op Manchester United en dan maar zien wat er met Oranje gebeurt," waarmee de sluitpost een rentree niet uitsluit.

De UEFA riep hem onlangs uit tot doelman van het jaar. "Als ik de lijst zie met keepers, die deze prijzen hebben gewonnen, ben ik blij dat ik er nu tussen sta," zei een trotse Van der Sar. "Vorig jaar won ik de Champions League en werd Petr Cech gekozen, nu verloor ik de eindstrijd en was ik de beste. Ik was blij verrast."

Het is volgens de recordinternational echter niet zo dat hij nog altijd beter wordt. "Ik heb al lange tijd een bepaald niveau en je moet niet vergeten dat de spelers om me heen fantastisch zijn. Met zo'n goede verdediging voel je je prettig. Ik denk dat ik dat uitstraal."

Van der Sar merkt wel dat hij een dagje ouder wordt. "Het fysieke en mentale herstel na een training of wedstrijd duurt wat langer. Het geheim van zo lang door keepen? Je lichaam goed onderhouden en op de juiste momenten je rust pakken."

Knal of Duty



“Welk jong bedrijf zal ik nu eens gaan bashen?”, bedenkt Jack Thompson zich, terwijl hij de Troetelbeertjes in HD bekijkt op zijn 42” plasmascherm. De lieve, sympathieke en hartveroverende pluisbeertjes rennen door het bloedrode veld, papavers kapot trappend. Een Afghaanse krijgsheer met tulband vloekt hard, de beertjes schrikken. Ze zijn omsingeld door tientallen mudjahedien, tot op de tand bewapend met AK-47’s, bazooka’s en wapens uit de tijd dat ze tegen de Sovjet-Unie streden. “Verspreiden”, gilt oma Troetelbeer, die door een verdwaalde kogel wordt geraakt die ten hoogte van de schouder inslaat. De Troetelbeertjes vluchten door het veld, beschadigen nog meer papaver. De krijgsheer blijft doorgillen, wijst de beertjes stuk voor stuk aan, salvo’s worden gelost. De anderen zien toe hoe Hartebeertje door twee kogels in zijn hoofd aan zijn einde komt.
“Go go go go! Let’s hit these fuckin’ragheads!” Uit het veld doemen mannen op van een meter of twee, compleet voorzien met de meest geavanceerde wapens. Terwijl de Troetelbeertjes op de grond worden gedrukt of naar een aankomende heli worden geëscorteerd , schieten de soldaten de krijgsheer neer en worden de andere soldaten om hem heen dodelijk getroffen alsof ze in een Rambo-film zitten. De krijgsheer zijgt ineen als een lemen reus die de machtige zon ontmoet en opgedroogd instort. De bloedrozen druipen open, op de plekken waar hij is geraakt en met één laatste beweging reikt zijn hand nog naar de lucht. Terwijl de soldaten het lijk omsingelen, ontpopt de commercial zich tot een promo voor de nieuwe Call of Duty.

Jack staat op uit zijn stoel, de warme kop chocomelk uit zijn neus snuitend van de schrik. Nadat zijn vrouw hem de doos tissues heeft aangereikt en hij zichzelf van het bruine goedje heeft ontdaan, kruipt hij in de pen. Datzelfde wat ik nu ook doe. Ik vind Jack namelijk een overheerlijke hypocriet. Waarom? Lees verder en je zult het ontdekken.

Antillen opheffen? Niet zo snel!

De politieke steun voor de verzelfstandiging van de Antilliaanse eilanden Curaçao en Sint-Maarten brokkelt af. De SP vindt dat de eilanden er in 2010 nog niet klaar voor zijn en steunt het toch al broze hervormingsproces daarom niet langer. Eerder trokken de PVV en de VVD zich al terug uit het zogenoemde slotakkoord.

SP'er Ronald van Raak heeft na 'een werkvakantie' grote vraagtekens bij een zelfstandig opererend Curaçao. "Er is onder de bevolking grote verdeeldheid over de toekomst, en een gebrek aan vertrouwen." Zijn partij zal de ontmanteling van de Antillen niet steunen. "We bouwen een huis op drassige grond, dat is zeer onverstandig."

De komende maanden komen vijf wetten ter ondertekening in de Eerste en Tweede Kamer, die tot doel hebben de verzelfstandiging uiterlijk in oktober 2010 mogelijk te maken. De SP zal tegen die wetten stemmen, zegt Van Raak.

In het slotakkoord (pdf), afgesproken in 2007, wordt het Antilliaanse staatsverband opgeheven in 2010. Curaçao en Sint-Maarten worden dan autonoom. Nederland saneert 1,5 miljard euro van de Antilliaanse staatsschuld. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba gaan als 'gemeenten' onder Nederland vallen. Saba liet overigens gisteren weten per direct uit de Antillen te zijn gestapt.

Het slotakkoord stuit op steeds meer weerstand. Bij het sluiten van het akkoord was de Kamer nog unaniem voor, inclusief de toen net aangetreden PVV. Die partij wil nu dat er geen cent naar de Antillen gaat. De VVD trok haar steun in na het schrappen van de juridische aanwijzingsbevoegdheid waarmee Nederland opsporing en vervolging van strafbare feiten op Curaçao en Sint Maarten kan bevelen. Het was een voorwaarde die Nederland stelde in ruil voor de sanering van de schulden.

Ook op de Antillen zelf liggen de vernieuwingen voortdurend onder vuur. Curaçao (137 duizend inwoners) hield afgelopen mei een referendum, waarin het akkoord nipt (met 52 procent van de bevolking) werd aangenomen. SP'er Van Raak is na bezoek 'geschrokken' van die verdeling. "Curaçao moet meer investeren in zorg, onderwijs en het bestuur." Pas dan wil de SP'er praten over een autonoom Curaçao.

Ter Horst botst keihard met politie

In de machtsstrijd over de zeggenschap over de politie is minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken keihard in aanvaring gekomen met de korpsbeheerders. Die nemen geen verantwoordelijkheid meer voor het effect van kabinetsbezuinigingen op de operationele sterkte van de politie, schrijven ze in een brief aan ter Horst.

Het kabinet wil bezuinigen op de politie, oplopend tot rond de 200 miljoen euro jaarlijks vanaf 2014. Ter Horst heeft de Kamer steeds beloofd dat het aantal agenten op straat ondanks die bezuinigingen op peil zal blijven. De korpschefs bestreden dit een week geleden. Zij zeiden te hebben berekend dat het kabinetsbeleid na 2014 zal leiden tot vierduizend minder politiemensen op straat. Ter Horst noemde dit 'baarlijke nonsens'.

De korpsbeheerders hielden zich in die discussie nog op de achtergrond. Maar in de brief eist het Korpsbeheerdersberaad (KBB) nu een onafhankelijk onderzoek naar de politiesterkte. Ook wil het eindelijk 'een eenduidige definitie' van wat onder operationele sterkte moet worden verstaan. Daarmee geven de beheerders aan de berekeningen van de minister niet te vertrouwen.

KBB-voorzitter Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, spreekt van 'een onlosmakelijke randvoorwaarde'. Zolang daaraan niet wordt voldaan, geven de korpschefs geen enkele garantie meer dat snijden in de sterkte kan worden afgewend. Ze schrijven hierover 'grote zorgen' te hebben.

In de brief verwijten de korpsbeheerders minister Ter Horst tussen de regels door dat die de afgelopen maanden onvoldoende heeft willen samenwerken om de bezuinigingen vorm te geven. De kritiek onder de burgemeesters luidt dat de minister de zeggenschap over de politiekorpsen naar zich toe wil trekken, ten koste van hun positie.

De Kamer heeft als voorwaarde voor de bezuiniging gesteld dat de politiesterkte op peil blijft.


Ter Horst botst keihard met politie  (foto: DAG)

Gemiddelde PSN-gebruiker 28, man en heeft gestudeerd

Wat is nou een stereotype gamer? Vaak wordt er gedacht aan een asociale en ongezonde nerd die niets anders doet dan achter zijn televisie hangen om een nieuwe top-score te halen of die ene queeste te voltooien. Toch is dit tegenwoordig natuurlijk helemaal niet meer zo en is de gemiddelde PSN-gebruiker zelfs precies het tegenovergestelde.

PSN directeur Eric Lempel heeft in een interview namelijk verteld wat voor persoon de gemiddelde PSN-gebruiker is.


Right now, it's primarily male. The average age is 28 years old, in usually the middle- to higher-income range. They over-index against those with graduate degrees. But it's expanding. What we're finding ever since we've introduced services like the video download service, we're getting more of the household on the PlayStation Network. Some of the top rentals and sales on the video side have been content that probably doesn't appeal exactly to that 28-year-old male. It's more those movies that are geared toward women.

De gemiddelde PSN-gebruiker is dus een achtentwintig-jarige man die gemiddeld tot veel geld verdient, waarschijnlijk een vriendin of vrouw heeft en ook nog eens heeft gestudeerd.

Opiumproductie Afghanistan daalt 22%

De productie van opium in Afganistan loopt terug. Afgelopen jaar werd 22 procent minder land bebouwd met papaver en stopten 800.000 Afghanen met hun werk in de opiumhandel. Dat stelt de VN-organisatie tegen misdaad en drugs (UNODC) in een vandaag gepubliceerd rapport (pdf).

De terugval komt onder meer doordat de prijs van papaver, de grondstof van opium en daarmee van heroïne, is gedaald. De afgelopen jaren is zoveel opium geproduceerd dat op veel plaatsen een voorraad is ontstaan "De bodem begint onder de Afghaanse opiummarkt uit te vallen", concludeerde Antonio Costa van de VN, die de cijfers als goed nieuws bestempelde.

Vooral in de onrustige provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan neemt de opiumproductie af. Van de meer dan 100.000 hectare die in 2008 bebouwd werd met papaver, was nu nog een kleine 70.000 hectare over. De Amerikaanse en Britse troepen die in de provincie gelegerd zijn werken aan het terugdringen van opiumhandel, onder meer door papavervelden te verwoesten.

De oogst van de boeren die wel papaver zijn blijven verbouwen, was goed. In totaal kwam 6900 ton van het land, met een waarde van ongeveer 308 miljoen euro. De opiumhandel is nu 4 procent van het bruto binnenlands product waard, vorig jaar was dat nog 7 procent. Een jaar na het begin van de oorlog was dat percentage 27.

Het verbouwen van papaver is voor veel boeren jarenlang een lucratieve zaak geweest. Met papaver verdienden zij in 2003 per hectare 27 keer zoveel als met tarwe. Nu is dat nog maar drie keer zoveel. Door de acties tegen papaverboeren, van de Afghaanse overheid en de buitenlandse troepen, vinden veel boeren de opbrengst het risico niet meer waard.

Afghanistan is de grootste opiumproducent ter wereld.

Alle A'damse winkels op zondag open

Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam ligt, mogen alle winkels in de stad voortaan op zondag open. Dit staat in een brief die wethouder Lodewijk Asscher gisteren naar de gemeenteraad heeft gestuurd, zo liet de gemeente vandaag weten.

Op dit moment gelden voor de stadsdelen verschillende regelingen over de zondagsopenstelling in de stad. Winkels mogen alleen maar open als ze in een toeristisch gebied liggen. Dit leidt tot onduidelijkheden voor ondernemers, bezoekers en inwoners van de stad. Het college wil nu dat de openingstijden onder een zogeheten 'toeristisch regime' vallen, zodat alle winkels op zondag open mogen gaan.

De zondagse winkelsluiting was op religie gebaseerd. Lees hier meer over religie en politiek.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over drugscontroles in het verkeer.

Je mag niet met drank op achter het stuur. Tenzij het gaat om de botsautootjes op de kermis, uiteraard. Maar rijden mag ook niet met drugs achter de kiezen, in de neus of in de aderen. En die regel geldt ook voor sommige medicijnen, als je daar suffig van wordt. Die regels zijn er niet voor niets.

Wel is het vreemd, dat uitsluitend het onder invloed zijn van alcohol regelmatig wordt gecontroleerd. Verkeersminister Eurlings heeft groot gelijk als hij zegt dat ook drugsgebruik moet worden nagekeken. Temeer daar sommige drugs niet alleen de reactietijd beïnvloeden, maar ook overmoedig maken. Hartstikke link in het verkeer. En de technische middelen zijn er inmiddels voor beschikbaar. Aan de hand van een kloddertje speeksel kan worden vastgesteld of iemand drugs heeft gebruikt. Kortom:

Grijp de vlag in Modern Warfare 2 mulitplayer-gameplay

Wat kan ik nog zeggen over Modern Warfare 2. De game is de opvolger van het zeer succesvolle en populaire Call of Duty 4: Modern Warfare en zal de grootste release van dit jaar en waarschijnlijk tot op heden worden. Dit is waarschijnlijk allemaal oude informatie voor jullie. Wat nieuw is daarentegen is onderstaande gameplay-traielr waarin de Capture the Flag-mode uitgebreid getoond wordt.


BullsEye

Film: Het Leven uit een Dag

In de wereld van Het Leven uit een Dag duurt een leven maar een dag lang en kun je alles maar een keer doen: je wordt een keer verliefd, hebt een keer seks en krijgt dan, als je geluk hebt, een kind. De dolverliefde Benny en Gini nemen daar geen genoegen mee, en dus bedenken de twee een plan om samen in de hel te komen, een wereld waar alles eindeloos te herhalen valt. Maar natuurlijk pakt dat heel anders uit...



Film: The Final Destination

Het eerste deel uit de Final Destination serie dateert alweer uit het jaar 2000. Het betrof een modern horrorspektakel dat een interessante verhaallijn wist te combineren met uiterst expliciet in beeld gebrachte sterfscènes, veelal verrijkt met onmiskenbare (zwarte) humor. Sindsdien zijn wij elke drie jaar getrakteerd op een vervolg, geproduceerd volgens dezelfde succesformule waarin een groepje volstrekt inwisselbare mensen het noodlot tart door een groot ongeluk te overleven, om naderhand stapsgewijs alsnog op een evenzo creatieve als gruwelijke wijze om het leven te komen. De Dood laat klaarblijkelijk niet met zich sollen, en wanneer jij je in zijn vizier begeeft zal hij niet rusten tot het bloed uit alle openingen van je lichaam sijpelt. Dat is Final Destination. Eet smakelijk!


Orkaan Jimena verliest aan kracht

De orkaan Jimena, die de noordwestkust van Mexico nadert, heeft aan kracht verloren. Jimena is nu een orkaan van categorie drie, de op twee na hoogste schaal. Dat heeft het Amerikaanse Orkaancentrum (NHC) dinsdag bekendgemaakt.

Categorie drie betekent dat de orkaan windsnelheden tussen de 177 en 208 kilometer per uur bereikt. Dit kan een stormvloed opwekken die twee tot vier meter hoger is dan normaal. Het NHC waarschuwt dan ook voor de gevolgen van Jimena als de orkaan aan land komt in Mexico. Dat gebeurt vermoedelijk in de loop van dinsdag (plaatselijke tijd).

gisterennacht had het NHC Jimena nog opgeschaald naar categorie vijf, de zwaarste schaal om de kracht van orkanen te meten. Vanwege de naderende orkaan zijn tienduizenden mensen in het schiereiland Baja California geëvacueerd.

De wervelwind gaat waarschijnlijk gepaard met zware regenval. Door de droogte van de afgelopen tijd kan de grond de regenval vermoedelijk niet aan, waardoor ook gewaarschuwd wordt voor overstromingen.

Griekse god toont erectie

Bij de restauratie van een eeuwenoud schilderij van de Franse schilder Nicolas Poussin is een opvallende ontdekking gedaan. Onder een laag verf is de erectie van de Griekse god Priapus ontdekt. Dat meldde de Brazaliaanse krant Folha de Sao Paulo gisteren.

Een Braziliaanse restaurateur ontdekte de dubbele laag in het uit 1638 afkomstige schilderij. Het is niet ongewoon dat aanstootgevende aangezichten vroeger uit schilderijen werden weggemoffeld. "Waarschijnlijk is de fallus in de 18e eeuw weggewerkt", aldus de ontdekker. "Dat is toch de tijd waarin zedig gedrag gepredikt werd."

Vanaf 8 september toont Priapus zich weer in vol ornaat in een kunstmuseum in Sao Paulo. Priapus staat in de Griekse mythologie bekend als de god van de vruchtbaarheid.

Irak-onderzoek niet in november klaar

De commissie-Davids heeft meer tijd nodig voor haar onderzoek naar de Nederlandse politieke steun aan de Amerikaanse inval in Irak in 2003. De woordvoerder van de commissie bevestigde vandaag een bericht hierover in de Volkskrant.

De commissie beloofde er bij haar aanstelling naar te zullen streven dit onderzoek voor 1 november af te ronden. Maar de berg informatie is te groot gebleken: tips van klokkenluiders, interviews met betrokkenen en informatie uit openbare en vertrouwelijke bronnen. Commissievoorzitter Willibrord Davids heeft de premier en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hierover ingelicht.

Er is nog geen nieuwe datum bekend waarop de commissie haar bevindingen kan presenteren. Gekeken wordt of dat vlak vóór of kort na de kerstvakantie kan, meldde de woordvoerder. Geruchten als zou de commissie nog een half jaar nodig hebben, verwees hij naar het land der fabelen.

Nederland gaf in 2003 geen militaire, maar wel politieke steun aan de inval in Irak. De PvdA wilde hier een parlementaire enquête over, maar verloor dat punt bij de coalitieonderhandelingen met het CDA en de ChristenUnie. Premier Jan Peter Balkenende hield aanvankelijk ook een onderzoek tegen. Maar de druk vanuit de politiek en de media werd te groot. Dit voorjaar ging de premier alsnog overstag. Hij stelde zelf een onafhankelijk onderzoek voor.

De linkse oppositiepartijen en D66 bleven erbij dat er een parlementair onderzoek moest komen, maar de PvdA steunde het voorstel van Balkenende. De PvdA steunt pas een parlementair onderzoek als de uitkomsten van de commissie-Davids daar aanleiding toe geven.

Brandweer krijgt meer grip op bosbranden LA

Koeler weer heeft de duizenden brandweerlieden die bij de Amerikaanse stad Los Angeles een grote bosbrand aan het blussen zijn, weer nieuwe hoop gegeven. Lagere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid zorgen voor iets meer succes in het gevecht tegen het vuur, meldde de brandweer vandaag.

Toch kan nog niet gezegd worden dat de brandweer aan de winnende hand is. "Als dit een bokswedstrijd zou zijn, dan zouden we gelijk staan", aldus een woordvoerder. Als de temperatuur weer oploopt, krijgen de vlammen mogelijk ook weer de overhand.

De branden houden Los Angeles al een week in de ban. Twee brandweermannen stierven. Meer dan tienduizend mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Zeker zestig huizen zijn verwoest. Ruim 50.000 hectare bos is in vlammen op gegaan.

Californië wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, vooral veroorzaakt door hete en droge zomers. In 2007 woedden de ergste branden in de westelijke staat. Toen moesten 640.000 mensen hun huizen uit en gingen tweeduizend woningen in vlammen op.

Drugscontrole in het verkeer dichterbij

Als het aan minister van Verkeer Camiel Eurlings ligt, komt er een drugscontrole in het verkeer. Dit kondigde hij afgelopen nacht rond middernacht aan in een brief aan de Tweede Kamer. Vandaag zal hij met fractiespecialisten in gesprek gaan over de verkeersveiligheid.

Eind vorig jaar is er drie maanden lang een test geweest met een speekselonderzoek waaruit moet blijken of de bestuurder drugs heeft gebruikt. Dit onderzoek zal volgens Eurlings gebruikt moeten worden om drugs in het verkeer op te sporen. Ook een bloedonderzoek en een aantal 'coördinatietesten' blijven volgens de minister nodig. De speekseltest is momenteel namelijk niet voldoende om alle soorten drugs op te sporen. De partydrug GHB kan bijvoorbeeld niet door deze test opgespoord worden.

De vraag blijft, hoe wordt gecontroleerd op het gebruik van versuffende medicijnen.

Celstraf voor stelen examenvragen

De Leuvense rechtbank heeft een leraar van het Don Bosco Instituut in Haacht gisteren tot vier maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 275 euro veroordeeld. Hij kreeg deze straf omdat hij in juni 2007 de examenvragen had gestolen van de examens van zijn dochters die ook naar de Don Bosco school gingen. 

De 45-jarige leraar, Geert V, was geschiedenisleraar en coördinator voor het derde jaar ASO (Algemeen Secundair Onderwijs, een onderwijsvorm in België, red.) op het Don Bosco Instituut toen eind 2006 de eerste vermoedens van fraude tegen hem ontstonden. Hij was plotseling ongewoon veel aanwezig en hij dook op lokalen waar hij niet behoorde te komen.

In juni 2007 waren de vermoedens zo groot, dat de directie van de school besloot een val op te zetten. De directeur legde in het lokaal waar de examenvragen bewaard werden de documenten en mappen in een bepaalde volgorde met daartussen paperclips. Op een zondagmiddag zagen getuigen vervolgens Geert V. het lokaal binnen gaan. Later bleek dat de zorgvuldig geplaatste paperclips op de grond lagen en dat de mappen in een andere volgorde lagen: de vermoedens werden bevestigd.

Geert V. zegt zelf dat hij enkel kopieën maakte van de examens om zeker te weten dat de dochters juiste examens kregen. De schooldirectie wilde echter niets van deze uitleg weten en heeft de leraar geschorst en deed aangifte tegen hem. De man dreigt nu naast de celstraf en boete ook zijn baan te verliezen.

Duurste fles whisky ter wereld gaat open

Whiskyliefhebbers die goed in de slappe was zitten, kunnen op zondag 4 oktober proeven van 's werelds duurste whisky van dit moment. Zij moeten dan wel bereid zijn 1250 euro neer te tellen voor een glaasje. De kurk gaat alleen van de fles als er minstens dertig mensen komen proeven. Dat meldde drankengroothandel Van Wees gisteren.

Het gaat om een fles Springbank 1919, een whisky die in 1919 werd gedistilleerd en waarvan ruim vijftig jaar later 24 flessen werden gebotteld. Daarvan zijn er voor zover bekend inmiddels nog minder dan een handvol over. Eerder dit jaar werd op de drankenbeurs World Whisky Index een exemplaar te koop gezet voor 55.000 euro.

De fles die bij voldoende belangstelling op 4 oktober wordt geopend, is sinds 1970 in het bezit van oud-directeur Han van Wees van de drankenhandel. Hij wist naar eigen zeggen als enige Nederlander een fles van de toen al zeer exclusieve whisky te bemachtigen. Hoe veel hij daarvoor precies heeft betaald, wilde een woordvoerder niet zeggen, maar het was "in elk geval minder dan 1000 gulden".

Volgens de zegsman van de drankenhandel is het zeer uitzonderlijk dat zo'n dure fles whisky wordt geopend. Verzamelaars en beleggers kopen flessen drank in de hoop dat de waarde stijgt, niet voor eigen gebruik. "Maar het spul is tenslotte gemaakt om op te drinken", aldus Van Wees.

Sterren.nl in teken van André Hazes

De TROS houdt de herinnering aan volkszanger André Hazes levend en staat er vandaag uitgebreid bij stil dat de zanger vijf jaar geleden overleed. De hele dag staat het themakanaal Sterren.nl in het teken van Hazes. Dat maakte de omroep gisteren bekend.

Dochter Roxeanne en zoon Dré presenteren voor de gelegenheid de Hazes top 50. De kijkers kiezen het ultieme Hazesnummer door te stemmen op de website van het kanaal. Ook in het programma De Tijdmachine staat Hazes centraal. In dit eerbetoon aan hem komen verschillende mensen aan het woord, onder wie Roxeanne Hazes, Wolter Kroes en Guus Meeuwis. De interviews worden afgewisseld met clips van Hazes. Verder herhaalt de TROS een aantal bijzondere uitzendingen zoals 'Hazes, één jaar later', 'Samen met Dré' en het tv-portret 'Bloed, zweet en tranen' van Ivo Niehe.

Aantal informele moslimhuwelijken neemt toe

Het aantal informele islamitische huwelijken neemt toe. Die indruk hebben onderzoekers van de Universiteit Leiden die op verzoek van het ministerie van Justitie hebben gekeken naar verbintenissen die worden gesloten zonder dat er een burgerlijk huwelijk aan voorafgaat.

Betrouwbare en harde cijfers zijn volgens hen niet te geven. Maar op grond van hun onderzoek stellen de wetenschappers dat informele huwelijken in Nederland op kleine schaal lijken voor te komen en dat het aantal ook nog eens afneemt. In islamitische kring is echter een toename te zien. Moslims die ervoor kiezen informeel te huwen, doen dat bovendien steeds vaker zonder dat daar een imam in een moskee aan te pas komt.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft de resultaten van het onderzoek gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij ziet geen aanleiding zijn beleid te veranderen.

KNVB noteert 431 zomertransfers

De KNVB heeft in de zomerperiode in het betaald voetbal 431 transfers geregistreerd. Van de spelers die bij de transfers betrokken waren, vertrokken er 93 uit Nederland naar het buitenland. Vanuit het buitenland kwamen 95 voetballers Nederland binnen.

Binnen Nederland verwisselden 243 spelers van club. De genoemde aantallen zijn gisteravond door voetbalbond vrijgegeven.

Van de in totaal 431 transfers kwamen er 49 in de laatste 24 uur van de handelsperiode tot stand. De clubs deden meer zaken dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen lag het aantal overschrijvingen in de zomerperiode op 412. In de afgelopen winter verwisselden trouwens 153 spelers van club.

De overschrijvingen moesten gisteren om 17.59 ontvangen zijn op het kantoor van de KNVB. Werkloze spelers kunnen ook buiten de transferperiodes overgeschreven worden indien zij ergens een contract krijgen.

Zie ook Eredivisie transfers 2009/10 voor een overzicht voor alle transfers in de Eredivisie.

Motoragent zwaargewond na aanrijding

Een motoragent is gistermiddag zwaargewond geraakt door een aanrijding op de A7 ter hoogte van Wognum in Noord-Holland. De man werd geschept door een automobilist, toen hij het verkeer wilde tegenhouden om de weg vrij te maken voor een ambulance. Dat maakte de politie gisteren bekend.

De agent is zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen. Volgens een zegsvrouw heeft hij een ingescheurde wervel, een zware hersenschudding en een gebroken kaak. Hij is inmiddels buiten levensgevaar.

De motoragent kwam terug van een ongeval, dat eerder die dag op de A7 in tegengestelde richting was gebeurd. De ambulance vervoerde een gewonde van dat ongeval.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.