OM eist tbs voor moord op overblijfwacht

Redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam tbs met dwangverpleging geëist tegen de man die in maart bij een schoolplein in de hoofdstad overblijfwacht Leo van Trappe zou hebben doodgestoken. Volgens justitie is de 31-jarige Mohammed B. schuldig aan moord. Het OM eiste geen celstraf, omdat de verdachte door een psychotische stoornis en schizofrenie volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn.

De verdachte heeft bekend dat hij het 69-jarige slachtoffer heeft neergestoken. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat hij stemmen in zijn hoofd hoorde. Die zouden hem tot zijn daad hebben gedreven. Hij kende Van Trappe verder niet. B. verklaarde donderdag dat hij wel vaker met een mes op pad ging, omdat de stemmen hem opdroegen iemand neer te steken. Ze zeiden echter altijd op het laatste moment dat hij het toch niet moest doen.

De verdachte was eerder al tien tot vijftien keer langs verschillende scholen in Amsterdam gelopen. Daar ging hij naar eigen zeggen "uit voorzorg" naartoe. Omdat er kinderen waren, dacht hij dat hij er nooit iemand zou neersteken. Toch ging het op de bewuste dag mis. Toen Van Trappe argwanend naar hem keek, stak B. hem in de schouderstreek. "De stemmen raakten in paniek die dag", zo verklaarde hij.

Het misdrijf gebeurde vlakbij het gezamenlijke schoolplein van de Willemsparkschool en de Montessorischool in Amsterdam-Zuid. Op dat moment was de pauze aan de gang, waardoor een aantal kinderen de steekpartij zag gebeuren.


OM eist tbs voor moord op overblijfwacht  (foto: DAG)