'Bloedwaarden Armstrong verdacht'

Frank (franklop)
De bloedwaarden van de Amerikaan Lance Armstrong tijdens de afgelopen Tour de France, waarin hij derde werd, zijn verdacht. Dit wordt gemeld door de Deense bloedspecialist Jakob Mørkebjerg.

De Deen zegt dat de bloedwaarden “ongeloofwaardig” zijn. Zijn hematocrietwaarde, aantal bloedlichaampjes en de hemoglobine waarden bleven in de laatste week van de Tour gelijk. De hematocrietwaarde van Armstrong, die volgend jaar bij RadioShack rijdt, steeg op een gegeven moment zelfs tijdens de Tour van 40.7 naar 43.1, terwijl de waarden normaal gesproken horen te dalen tijdens een zware wedstrijd. Mørkebjerg: ”Dat was bij Armstrong niet het geval. Dat kan dus duiden op het gebruik van bloeddoping.”

“Het beeld van zijn bloedwaarden strookt niet met wat we normaal bij renners vaststellen. Zijn bloedwaarden blijven van de eerste tot en met de laatste test haast onveranderd. Normaal moet er een sterke daling optreden. Dat gebeurde wel tijdens de Giro maar niet tijdens de voorbije Tour.”. Overigens zou diarree of uitdroging ook een verklaring kunnen zijn voor deze waarden. Desondanks blijft het verdacht volgens Mørkebjerg.