'YouTube wil films gaan verhuren'

YouTube wil online films gaan verhuren. Het bedrijf is daarover in bespreking met verschillende filmstudio's. De Wall Street Journal meldde de plannen donderdag, maar hield tevens een slag om de arm: "De onderhandelingen lopen nog en er zijn geen garanties dat overeenstemming bereikt wordt".

De krant baseert zich op "mensen die bekend zijn met de plannen van het bedrijf". In de toekomst moet het mogelijk worden tegen betaling nieuwe films te zien op de internetsite, die eigendom is van Google. "In sommige gevallen kunnen films al beschikbaar zijn op de dag dat de dvd uitkomt", aldus de krant.

De krant denkt dat het huren van een film ongeveer 4 dollar (2,80 euro) gaat kosten. Dat is net zoveel als Apple rekent voor de huur van een film via iTunes.

Op YouTube zijn nu vooral amateurfilmpjes te zien. Door een recente deal met mediaconcern Time Warner kunnen ook fragmenten van onder meer CNN, Cartoon Network en Warner Bros bekeken worden. Dankzij een overeenkomst met Sony zijn tevens vijftien oude films en enkele tv-series te zien.

De films op de site leveren Google echter weinig geld op. De fragmenten van Time Warner worden gecombineerd met advertenties, die geld in het laatje brengen. Ook advertenties bij resultaten van zoekopdrachten leveren cash op. Maar gebruikers van YouTube hoeven tot nu nergens voor te betalen.

YouTube kwam in 2006 voor 1,65 miljard dollar in handen van Google. Het Amerikaanse internetbedrijf heeft grote moeite om deze investering terug te verdienen.

'YouTube wil films gaan verhuren'  (foto: ANP)