FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 mei 2009

Eerste geval van Mexicaanse griep in België

In België is een eerste geval van de Mexicaanse griep opgedoken. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx wist te vertellen dat het slachtoffer een 28-jarige man is die in de regio Gent woont. Hij vertrok op 27 april naar de Verenigde Staten en toen hij op 11 mei terug landde op Brussels Airport kreeg hij een foldertje met informatie over de Mexicaanse griep. De man herkende de symptomen en nam meteen contact op met zijn huisarts.

Het slachtoffer ligt geïsoleerd in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en de artsen melden dat zijn toestand niet ernstig is. Wereldwijd zijn er al 2500 bevestigde gevallen en ook in ons land is de Mexicaanse griep al opgedoken . Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen in geval van een pandemie van de griep tot twee miljard mensen besmet raken.

'Lichtgevende pakken Toppers van de baan'

De Toppers zullen de speciaal voor hen ontworpen pakken met stroken led-lampjes morgenavond tijdens de halve finale van het Eurovisiesongfestival in de kast laten hangen.

De techniek achter de bewegende lichtstroken functioneert niet naar behoren. Dat zei een woordvoerder van Gordon, René Froger en Jeroen van der Boom vandaag.

De mannen hielden vanmiddag de eerste van de drie generale repetities, waarbij de hele show van morgenavond werd doorgelopen. De Toppers stonden tijdens de repetitie op het podium in hun reservepakken; veel glitter met duizenden steentjes. "Die pakken zullen ze ook morgen tijdens de halve finale dragen”, aldus de woordvoerder.

Bekijk hier alle concurrenten van Jeroen, Rene en Gordon.

 


'Lichtgevende pakken Toppers van de baan'  (foto: DAG)

Barcelona wint Copa del Rey

FC Barcelona heeft stap één van de treble voltooid. Het won in Mestalla de Copa del Reyfinale, ten koste van Athletic Club de Bilbao: 1-4.

De openingsfase was voor Athletic. Nadat José Manuel Pinto, de vervanger van Víctor Valdés, allereerst een poging van Javi Martínez had gestopt werkte Gaizka Toquero een minuut later alsnog de bal in het Catalaanse net. Barcelona kwam vervolgens beter in de wedstrijd en zette de Basken met de rug tegen de muur. Echt grote kansen leverde dit echter niet op, en dus moest er zwaarder geschut aan te pas komen. Touré Yaya, die als centrale verdediger werd opgesteld, passeerde een man en schoot van ver net langs de paal binnen: 1-1.

Ook na de tegentreffer waren Los Leones niet in staat om het spelbeeld te doen kantelen. De aanstaande kampioen van Spanje kwam vlak voor rust zelfs bijna op voorsprong, maar een vrije trap van Dani Alves miste het doel van Gorka Iraizoz op een haartje na. Na de thee werd het spel grimmiger, maar nam Barcelona ook het heft in handen, en daarmee de leiding. Allereerst kon Lionel Messi een rebound binnenwerken, alvorens Bojan een mooi uitgespeelde aanval besloot met een geplaatst schot: 1-3.

De club uit Bilbao speelde verslagen, kon onmogelijk nog iets uitrichten wat ook maar een beetje gevaar zou opleveren voor het doel van Pinto. Na ruim een uur spelen werd het zelfs nog erger voor de Basken, toen Xavi een vrije trap in de kruising knalde. Naar het slot toe geloofden de Catalanen, met het oog op het slot van de competitie en de Champions League-finale, het wel en speelden ze het simpel uit. Samuel Eto'o liet nog enkele malen na om de vijfde treffer te maken alvorens het laatste fluitsignaal klonk.

Athletic Club de Bilbao - FC Barcelona 1-4
9' Gaizka Toquero 1-0
31' Touré Yaya 1-1
55' Lionel Messi 1-2
58' Bojan 1-3
64' Xavi 1-4

Stadion: Mestalla, Valencia
Arbiter: Luis Medina Cantalejo
Gele kaart: David López, Koikili (Athletic), Touré Yaya, Lionel Messi, Seydou Keita (Barcelona)

Opstellingen:

Athletic Club: Iraizoz; Iraola, Ocio, Amorebieta, Koikili; Yeste, Orbaiz (Etxeberria/62), Javi Martínez, David López (Susaeta/59); Llorente, Toquero (Vélez/62).

FC Barcelona: Pinto; Dani Alves, Touré Yaya (Sylvinho/89), Piqué, Puyol; Xavi (Pedro/88), Busquets, Keita; Messi, Eto'o, Bojan (Hleb/84).

Recht en onrecht

Debby-Jo: Ik moet echter steeds denken aan zo’n klein grietje van zeven, zo’n vrolijk huppelend kind met staartjes en een bloemetjesjurkje aan. Melktandjes die los gaan zitten waardoor zo’n grappig fietsenrek in het vrolijke sproetenkoppie ontstaat.
Haar onschuld, haar eigenwaarde, haar kind zijn en de puurheid om van kind tot puber tot volwassen vrouw te groeien, is ze kwijtgeraakt aan deze onnoemlijk smerige, vieze teringlijer, voor eeuwig bezoedeld door zijn duistere verlangens.

Raad Den Bosch stemt ook tegen verkoop Essent

In navolging van Provinciale Staten van Noord-Brabant heeft vanavond ook de gemeenteraad van Den Bosch nee gezegd tegen de verkoop van energiebedrijf Essent. Onder meer de coalitiepartijen CDA en GroenLinks stemden tegen de verkoop. Zij willen het publieke belang in het energiebedrijf behouden.

Den Bosch is samen met Tilburg de grootste gemeentelijke aandeelhouder van Essent. De gemeenten bezitten elk 3,73 procent van de aandelen. Het college van burgemeester en wethouders was unaniem voor de overname van Essent door het Duitse RWE en neemt uiteindelijke de definitieve beslissing voor de gemeente.

Volgens een gemeentewoordvoerder wacht Den Bosch waarschijnlijk op het resultaat van het debat over de toekomst van Essent vrijdag in een extra vergadering van Provinciale Staten. De miljardendeal gaat door als RWE 80 procent van de aandelen krijgt aangeboden. De provincie Noord-Brabant bezit 30,8 procent van de aandelen en kan de overname in zijn eentje blokkeren.

Weerstand tegen de verkoop van Essent bestaat er verder in enkele kleinere gemeenten die een verwaarloosbaar belang hebben.

Gemeenteraad Den Bosch tegen overname Essent door RWE  (foto: ANP)

'Venlo haakt te snel af bij pasjessysteem'

Het bezwaar van de Venlose gemeenteraad tegen het nieuwe pasjessysteem in de Limburgse coffeeshops komt te snel, vindt burgemeester Leers van Maastricht. Volgens dit nieuwe beleid zouden alle coffeeshops in Limburg besloten clubs worden. Alleen leden hebben dan nog toegang met een pasje.

De Venlose gemeenteraad wil echter niet aan het beleid meewerken. Door de coffeeshops naar de grens te verhuizen heeft Venlo de overlast zelf al terug weten te dringen. De gemeenteraad wil deze aanpak niet opgeven.

Leers hecht er belang aan dat Venlo wel meedoet met het nieuwe beleid. Volgens de Maastrichtse burgemeester kunnen alle eventuele problemen de komende tijd opgelost worden.

[Giro] Ten Dam tevreden na 'superdag'

Laurens ten Dam kwam vandaag als elfde over de streep in de vijfde Giro-etappe. De 28-jarige Nederlander zag zijn ploeggenoot Denis Menchov winnen nadat hij hem zelf tot ver in de rit bijgestaan had als meesterknecht.

“Je weet dat de vorm in orde is. Dinsdag was al een vingerwijzing dat het bergop goed gaat. Woensdag was een echte test op een echte col. En dan moet je het toch laten zien. Vervolgens zie je mannen als Cunego, Simoni, Bruseghin en Pellizotti afhaken terwijl je zelf nog goed kunt volgen. Dan krijg je wel een kick. Elfde en zo kort achter de toppers verrast me wel een tikje,” aldus Ten Dam op de site van de Rabo-ploeg.

Doordat Ten Dam 24 seconden verloor in de laatste driehonderd meter zag hij de eindsprint niet. “Ik zag op televisie die versnelling van Denis. Jeetje, trekt die even geweldig door. Deze aankomst lag er eigenlijk helemaal voor Di Luca, maar Denis was niet te stuiten. Dit was een superdag. Van Denis, van de ploeg en van mezelf,” zei de Nederlander die na vandaag veertiende in het klassement staat.

'Koninginnedag ook in 2010 in Apeldoorn'

De Bond van Oranjeverenigingen vindt dat Apeldoorn in 2010 een herkansing voor Koninginnedag moet krijgen. Eergisteravond is de bond tot die conclusie gekomen. Door de aanslag van Karst Tates werd het programma halverwege afgelast en ging het defilé op paleis Het Loo niet door.

Voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, Michiel Zonnevylle zegt: "Eén man mag de agenda niet bepalen. We kunnen ons goed indenken dat Apeldoorn een tweede kans krijgt." Hij vertolkt daarmee een sentiment dat leeft bij veel inwoners van Apeldoorn, getuige kaarten bij de bloemenzee die in de dagen na de aanslag van Karst T. bij het Canadese monument tegenover De Naald waren gelegd.

Zonnevylle vergaderde eergisteravond met zijn bestuur en kwam na weging van alle voors en tegens tot de conclusie: "30 april 2010 zal sowieso een zwaar beladen dag zijn. Ons idee is dat de koninklijke familie eerst een andere gemeente bezoekt en dan het programma afmaakt in Apeldoorn met het defilé dat niet doorging." De bond speelt geen formele rol in de procedure, koningin Beatrix beslist zelf.

Simon Boon van de Apeldoornse Oranjeverenigingen heeft begrip voor het voorstel van Zonnevylle. Hij steunt de gedachte dat één man de viering van Koninginnedag niet bepaalt. Hij heeft waargenomen dat de gedachte rondzingt onder de Apeldoornse bevolking. "Hoewel ik nog in een heel andere fase zit, vind ik het aangenaam en collegiaal dat dit ons wordt gegund." Boon wijst erop dat de invulling van zo'n programma waar iedereen recht wordt gedaan, niet gemakkelijk zal zijn. "Dat ligt ook zeer gevoelig bij nabestaanden en slachtoffers."

Om de honderdste geboortedag van prinses Juliana te eren wilde koningin Beatrix een defilé op het bordes van paleis Het Loo. Daar zou Beatrix met alle kleinkinderen verschijnen en deputaties ontvangen uit de Apeldoornse bevolking. De kinderen bleven na de aanslag op het Oude Loo, waar hun ouders de eerste emoties van de gebeurtenissen verwerkten.

Een woordvoerder van burgemeester De Graaf zegt dat het aan de koningin is te kiezen wat zij wil. "Wij willen de koningin niet in verlegenheid brengen door ons uit te spreken over de bestemming voor volgend jaar. Het lijkt me erg vroeg. Morgen wordt er nog een slachtoffer begraven."

 


'Koninginnedag ook in 2010 in Apeldoorn'  (foto: DAG)

Van Houwelingen: "Winst Menchov niet verrassend"

Denis Menchov pakte woensdag de eerste etappezege voor Rabobank in de Giro d'Italia van dit jaar. Ploegleider Adri van Houwelingen was uiteraard opgetogen, maar vindt desondanks de ritwinst niet verrassend te noemen.

"Wanneer Denis in goede doen is, kan hij veel. Zelfs Di Luca in een sprint bergop kloppen. Dat hebben we nu gezien. Het verrast mij niet", aldus de ploegleider van Rabobank. Door de ritwinst en de daarbij horende bonificatieseconden staat Menchov weer op een respectabele achterstand op leider Di Luca in het algemeen klassement.

Van Houwelingen vertelt: ""We hebben nu ook door de bonificatie in elk geval het verlies van maandag zo goed als goed gemaakt. Dit is heel goed voor het vertrouwen van Denis en van de ploeg. De overwinning natuurlijk, maar de wijze waarop die tot stand komt, geeft er nog meer power aan."

Ook Laurens Ten Dam reed een meer dan verdienstelijke etappe. Hij finishte ook in de eerste groep. ""Laurens heeft een fantastische etappe gereden. Hij was vanochtend al vol vertrouwen en voelde zich voor deze rit sterker dan gisteren. Dat is er helemaal uitgekomen. Hij rijdt met kopmannen mee omhoog. Dit kan wel eens een hele mooie ronde worden", besluit Van Houwelingen.

Van Dijk nog jaar door bij Feyenoord

Rob van Dijk speelt ook komend seizoen bij Feyenoord. De 40-jarige keeper heeft zijn contract met een jaar verlengd.

Verder is Feyenoord nog druk bezig met een opvolger te vinden voor de vertrekkende Henk Timmer. Jerzy Dudek staat hoog op het lijstje, maar geld is het probleem. "We praten met clubs uit Engeland, Griekenland en Turkije," aldus Jan de Zeeuw, zaakwaarnemer van Dudek. "Met Leo Beenhakker heb ik geregeld contact, maar concreet is er vanuit Feyenoord nog niets gekomen."

Ook de derde keeper van Ajax, Dennis Gentenaar, staat in de belangstelling van de Rotterdamse club.

'Arnautovic blijft bij Twente'

FC Twente zal Marko Arnautovic ook volgend seizoen nog op kunnen stellen. De aanvaller heeft tegenover RTV Oost aangegeven in Enschede te willen blijven.

Naar verluidt staat de Oostenrijkse aanvaller in de belangstelling van verschillende clubs. Naar eigen zeggen is hij nog niet klaar bij de Tukkers.

Arnautovic heeft momenteel nog te veel last van een voetblessure om op het trainingsveld te verschijnen. Of hij op tijd fit is voor de bekerfinale tegen sc Heerenveen is nog maar de vraag.

Tegenover RTV Oost zegt Arnautovic niet bezig te zijn met een vertrek. Hij zegt te vermoeden ook volgend seizoen gewoon voor FC Twente te spelen.

'Ribéry en Real akkoord over overgang'

Als we de Spaanse sportkrant AS moeten geloven, speelt Franck Ribéry volgend seizoen voor Real Madrid.

De Franse middenvelder zou volgens het Spaanse medium een akkoord hebben bereikt met Real. Bayern München, de huidige club van Scarface, weet echter nog van niets.

Volgens AS houdt Bayern de overgang met opzet geheim. Zo zou de middenvelder zonder enige extra aandacht van de media zich volledig op het slot van de competitie richten.

Wanneer de Bundesliga ten einde is, zal het nieuws naar buiten worden gebracht. Naar verluidt zou Ribéry een contract tot medio 2014 tekenen bij de Koninklijke.

Opnieuw geweld tegen verkeersregelaar

Een 27-jarige verkeersregelaar van het Libelle Zomerevenement in Almere is vandaag in het ziekenhuis beland, doordat een 22-jarige automobiliste hem op het parkeerterrein aanreed. Dat zei een woordvoerster van de politie Flevoland.

De vrouw uit Amsterdam en de verkeersregelaar kregen een conflict op het parkeerterrein van het evenement. De automobiliste reed de man vervolgens aan. Hij werd nog enkele meters meegesleurd door de auto. De verkeersregelaar is met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht. De vrouw is aangehouden.

Het is bepaald niet voor het eerst dat er een gewelddadig incident tegen een verkeersregelaar wordt gemeld. Zo overleed in augustus vorig jaar een verkeersregelaar na een aanrijding op het parkeerdek van de Ikea in Amsterdam-Zuidoost. In februari van dit jaar reed een automobiliste in op een 35-jarige verkeersregelaar van voetbalclub AZ.


Opnieuw geweld tegen verkeersregelaar  (foto: DAG)

[Giro] Menchov: "Nog geen topvorm"

Dennis Menchov won vandaag de alleerste etappe in de Giro in de geschiedenis van de Rabobankploeg. Desondanks is de Rus nog niet in topvorm.

"Ik heb me onderweg op Alpe de Siusi in moeten houden, want ik voelde me erg goed," aldus Menchov op de Rabobank-site. "Maar eerder aanvallen was onverstandig. Het is nu nog niet het moment om risico’s te nemen. Ik wilde overhouden voor de sprint en deze kon ik niet laten liggen. Ik zag dat de anderen aan hun limiet zaten. Zelf had ik nog over. Dus alles uit de kast."

Ondanks dat de topvorm nog ontbreekt was de Rus niet verbaasd over de zege: "Ik weet dat ik dit kan wanneer ik goed in orde ben. Ik ben nog niet eens in topvorm, de supervorm is er nog niet. Woensdag was heel erg goed. Dat voelde al de hele beklimming. Het tempo was goed te volgen, maar ik heb bewust mijn kans afgewacht en van Di Luca was ik niet bang, zo goed was het gevoel."

Bernanke: Economie VS is sterk

Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de Fed, zegt voorzichtig optimistisch te zijn over de bankensector. Uit de recente stresstest bij de 19 grootste Amerikaanse banken bleek dat er 75 miljard dollar extra kapitaal nodig is, maar dat hoeft volgens Bernanke geen enkel probleem te zijn. Hij denkt dat banken dat vooral bij private partijen kunnen ophalen.

Ander punt van zorg is de waarde van de Amerikaanse dollar. Doordat de geldpersen hard aanstaan, kan dit de waarde van de dollar aantasten. Bernanke zegt dat niemand zich zorgen hoeft te maken: "Het gaat er nu om of de dollar zijn waarde behoudt. Ik denk dat de dollar sterk blijft omdat de Amerikaanse economie sterk is. Mede omdat de Fed in dit land de prijsstabiliteit wil garanderen." Wanneer de inflatie toch uit de hand loopt zou de Fed weer geld uit de markt kunnen halen.

Ben Bernanke

Multiplayer Ghostbusters in beeld

De Ghostbusters keren terug. Niet in de vorm van een film, maar in de vorm van een game. Terminal Reality werkt hard aan de game om hem dit jaar te laten verschijnen op de Xbox 360, Playstation 3, Nintendo Wii, PC, Playstation 2 en Nintendo DS. SpankmasterC was in zijn preview behoorlijk enthousiast over de sfeer die Terminal Reality neer weet te zetten in de game. De game kent ook een co-op functie, welke in de volgende video aan bod komt.

Geithner: Financieel systeem herstelt

Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van Financiën, heeft woensdag tegenover een groep bankiers gezegd dat het financieel systeem herstellende is als gevolg van de inspanningen om banken te redden en de huizenmarkt te stabiliseren. Geithner: "Zorgen over systeemrisico's zijn verminderd en leenvoorwaarden beginnen te verbeteren."

Volgens Geithner, vroeger de president van de New York Fed, is de verbetering te danken aan de inspanningen van de Fed (de Amerikaanse centrale bank) en het ministerie van Financiën door meer geld in het systeem te pompen en rentes laag te houden.

Ook zouden de stresstests, die de Amerikaanse overheid onder de 19 grootste banken hield, hun vruchten hebben afgeworpen. Vorige week kwam de uitslag hiervan naar buiten, waarbij banken in totaal 75 miljard dollar extra kapitaal nodig zouden hebben. Volgens Geithner is hierdoor meer transparantie en nieuw kapitaal in het financiële systeem terechtgekomen.

Volgens de minister financieren banken zichzelf nu conservatiever dan voorheen. "Dit zijn noodzakelijke veranderingen. Er is meer herstructurering nodig voor de gehele financiële industrie, maar het grootste deel van het aanpassingsproces is achter ons."

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner

Fortuin de snelweg op geblazen

Een Duitse automobilist heeft vandaag een deel van zijn fortuin de lucht in zien gaan. De man uit Hannover had 23.000 euro op de achterbank van een cabrio gelegd, waarna de wind er vat op kreeg.

De politie sloot de weg een half uur af zodat de man zijn geld kon zoeken. Uiteindelijk kon hij 3000 euro niet meer terugvinden, maakte de politie bekend.

Die was bezig met een proefrit in de cabrio en had het geld voor de eventuele aankoop van de auto in contanten bij zich. Of hij de auto uiteindelijk alsnog heeft gekocht is niet bekend.


Fortuin de snelweg op geblazen  (foto: DAG)

Engelse politie jaagt op hondengooier

De Engelse dierenbescherming en de politie zijn op zoek naar een man die zijn twee honden afgelopen weekend op hardhandige wijze probeerde te leren zwemmen. De Britse krant The Daily Mail publiceerde vandaag foto’s waarop te zien is hoe een man één van zijn twee honden in zee smijt.

Een getuige vertelt tegen de krant dat de man twee honden bij zich had. "De een was vrijwillig aan het zwemmen, waarna de man zijn andere hond op hardhandige wijze in het water smeet". Omstanders belden de politie, maar toen agenten arriveerden was de man al verdwenen.

Zowel de dierenbescherming als de politie wil de man nu spreken. "We willen graag weten of deze man zijn hond mishandelde, of dat hij dacht dat zijn dier er misschien plezier van ondervond", zo stelt een woordvoerder van de dierenbescherming.


Engelse politie jaagt op hondengooier  (foto: DAG)

VVV niet tevreden over verdeling tv-gelden

VVV-Venlo is niet tevreden over de verdeling van de tv-gelden in de Eredivisie. Voorzitter Hai Berden van de promovendus vindt dat de KNVB meer oog zou moeten hebben voor een evenwichtig verloop van de competitie.

Momenteel wordt de verdeling opgemaakt uit twee componenten; vijftig procent is gebaseerd op de sportieve prestaties van een club. Er wordt dan gekeken naar de laatste drie seizoenen. De andere helft wordt beoordeeld op de uitstraling van de club, waarvoor een ranglijst is samengesteld. Ajax, Feyenoord en PSV strijden nog voor een extra uitkering vanwege hun status als topclub.

Voorzitter Berden over deze situatie: "Het zou een kwalijke zaak zijn als dat daadwerkelijk gaat gebeuren. De huidige verdeling doet al afbreuk aan een eerlijk verloop van de competitie. Kleinere clubs blijven ver achter bij de grote jongens, de verschillen worden te groot."

"Als clubs een beter imago en een grote achterban hebben, dan moeten ze die zaken zelf maar vertalen naar meer inkomsten. In de Jupiler League is de verdeling veel evenwichtiger, en daarvoor is die competitie ook veel spannender. En daar gaat het uiteindelijk om."

"De Formule 1 zou het voorbeeld moeten zijn: daar zijn de uitgangspunten voor alle deelnemende teams gelijk sinds een paar jaar, en dat levert heel veel spanning en strijd op. In de Eredivisie is daarvan geen sprake. Als kleine club begin je twee kilometer achter de streep."

Hongarije wil verlengen met Koeman tot 2012

De Hongaarse voetbalbond wil het contract met Erwin Koeman openbreken, en verlengen tot 2012.

Koeman heeft een verbintenis bij Hongarije tot het einde van dit jaar. "De gesprekken moeten nog komen. Maar ik weet dat de president inderdaad door wil tot en met het EK", aldus Koeman.

"Ze willen er voor het einde van de zomer met me uit zijn. Ik wacht het allemaal wel af." Koeman doet het in de WK-kwalificatie erg goed met Hongarije. In groep 1 staan de Hongaren met evenveel punten als Denemarken op de tweede plaats achter de Denen.

Met Portugal en Zweden in de groep is dit een prima prestatie. Portugal en Zweden hebben nog maar zes punten, waarmee het WK ver weg lijkt.

Hogeschool gaat E-rechercheurs opleiden

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) begint een nieuwe opleiding E-discovery. De studie richt zich op het verzamelen van digitaal opgeslagen gegevens als bewijs in civiele of strafrechtelijke onderzoeken.

Criminaliteit
Hans Henseler, directeur Forensic Technology Solutions bij Pricewaterhouse Coopers, wordt aangesteld als lector.

Volgens de HvA is de kans op economische criminaliteit veel groter geworden sinds de digitalisering en vergt het specifieke kennis om dit soort misdrijven op te sporen.

Madoff
Zo wordt bij het onderzoek naar geruchtmakende miljardenfraudes als die van Stanford en Madoff ruimschoots gebruik gemaakt van digitale opsporings- en bewaartechnieken.


Hogeschool gaat E-rechercheurs opleiden  (foto: DAG)

Eriks ontslaat 450 medewerkers

De technische handelsonderneming Eriks ontslaat 450 medewerkers. Het bedrijf heeft last van de afgenomen industriële bedrijvigheid. Dat maakte het vandaag bekend.

De nettowinst daalde in het eerste kwartaal met 57 procent tot 6,3 miljoen euro. Vorige maand maakte Eriks al bekend in het eerste kwartaal een omzetstijging van 25 miljoen euro te hebben geboekt tot 270 miljoen euro. De stijging was te danken aan overnames.

Eriks ontving vorige week zelf een bod van SHV Holdings, onder meer eigenaar van groothandelsbedrijf Makro. Het bedrijf heeft 42 euro per aandeel in contanten over voor het bedrijf uit Alkmaar. Eriks heeft het bod in overweging genomen, zo maakte het al eerder bekend.

Vorig jaar stond Eriks nog verschillende keren aan de andere kant van de onderhandelingstafel. Het nam toen de branchegenoten Econosto en Seals, Packings& Gaskets over.

  Eriks ontslaat 450 man (foto: ANP)

'Gordon Ramsay vloekt te veel'

Nee, een boegbeeld van de Bond tegen het vloeken zou hij al nooit worden, maar zelfs voor Gordon Ramsay zijn er grenzen. De populaire Britse tv-kok, die bekend staat om zijn grove taalgebruik, heeft een flinke uitbrander gekregen van de Britse mediawaakhond Ofcom. In een van zijn shows werd in de eerste veertig minuten namelijk maarliefst 115 keer gescholden.

Vaste kijkers van Ramsay's show Great British Nightmare, dat in Nederland als 'Oorlog in de keuken' wordt uitgezonden, zijn bekend met de grofgebektheid van de chef-kok. Maar in de uitzending die in Engeland op 30 januari werd uitgezonden ging Ramsay volgens Ofcom echt te ver. 'In de eerste veertig minuten scheldt hij gemiddeld om de twintig seconden. In één bepaalde tirade gebruikt Ramsay zelfs dertig keer het woord fuck in twee minuten', zo stelt Ofcom.

Naar aanleiding van de uitzending kreeg de mediawaakhond 51 officiële klachten binnen. Reden genoeg voor Ofcom om Ramsay een stevige uitbrander te geven. Voorlopig blijft het echter bij een waarschuwing. Het Britse Chanel 4, waar Ramsay's programma wordt uitgezonden, is verbaasd over de reprimande. 'De vaste kijker weet dat Gordon nogal grof in de mond is. Hij was ditmaal misschien wat steviger in zijn taalgebruik dan gemiddeld, maar dit is niks nieuws voor onze kijkers'.


'Gordon Ramsay vloekt te veel'  (foto: DAG)

Enschede staat stil bij vuurwerkramp

Ruim driehonderd mensen hebben vanmiddag de vuurwerkramp in Enschede herdacht. Precies negen jaar geleden verloren bij de ramp in de wijk Roombeek 23 mensen het leven en vielen bijna duizend gewonden.

"De belangstelling was dit jaar zelfs nog iets groter dan vorig jaar”, aldus een gemeentevoorlichter. In een korte toespraak benadrukte burgemeester Peter den Oudsten van Enschede het belang om de ramp te herdenken. "Samen bouwen aan de nieuwe wijk, maar ook stilstaan bij het verleden", zo benadrukte hij. De herdenking had plaats bij het monument ‘Het verdwenen huis’. Hier werd onder meer het gedicht ‘Enschede huilt’ van Willem Wilmink voorgedragen.


Enschede staat stil bij vuurwerkramp  (foto: DAG)

Katja krabbelt op na miskraam

Het gaat steeds ietsje beter met actrice Katja Schuurman. Dat vertelt haar moeder in weekblad Story. Katja kreeg begin april een miskraam. "Het gaat sinds kort gelukkig weer iets beter met haar. Maar de miskraam en de tijd daarna is erg zwaar geweest. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk, omdat iedereen inmiddels wist van haar prille zwangerschap. Katja vond het niet leuk dat het op televisie verteld is, terwijl ze nog geen drie maanden zwanger was."

De moeder is ervan overtuigd dat het Katja en haar man Thijs Römer in de toekomst beter zal vergaan. "Ik voel gewoon dat Katja gezegend wordt met een nieuwe kans. Intussen heb ik al van meerdere mensen gehoord dat je juist na een miskraam een grotere kans schijnt te hebben om snel opnieuw zwanger te worden. Of dat zo is, weet ik niet. Maar we houden de moed erin. Ik zou het zó fijn voor Katja en Thijs vinden…"


Katja krabbelt op na miskraam  (foto: DAG)

Link gaat Mario achterna

We weten allemaal dat onze besnorde vriend Mario in flink wat spellen is opgedoken en nog op zal duiken. Op schildpadden springen, tennisballen weg rammen of gewoon lekker dansen, niks gaat de Italiaanse loodgieter te ver. Nintendo heeft naast icoon Mario nog een ander redelijk populair personage onder zijn hoede waarvan je misschien niet zou verwachten dat hij toch ook al behoorlijk wat schnabbels op zijn naam heeft. De gemutste Link, bekend van The Legend of Zelda spellen kan er ook wat van.

Official Nintendo Magazine is op zoek gegaan en heeft Link in flink wat spellen teruggevonden. Ook eervolle verwijzingen in spellen hebben ze meegenomen in het mooie lijstje. Dat Link bijvoorbeeld in Soul Calibur 2 heeft mee gevochten weten we allemaal, maar dat Link tussen de schaars geklede dames in het racespel F1 Race voor de GameBoy staat mee te juichen wisten velen van jullie vast niet. Ook zijn opwachting in Super Mario RPG zal niet voor heel veel bekend zijn.

Bekijk het lijstje hier, gewoon omdat het leuk is.[Upd] Van Gaal vertrekt naar Bayern München

Louis van Gaal zwaait vanaf volgend seizoen de scepter over Bayern München. De huidige werkgever van de trainer, landskampioen AZ, en de Duitsers hebben inmiddels overeenstemming bereikt over een vertrek.

Begin mei werden de geruchten steeds sterker dat Van Gaal volgend seizoen bij Der Rekordmeister werkzaam zou zijn. Het is nog niet duidelijk voor hoeveel jaar de trainer naar Bayern München gaat.

Enkele dagen geleden bereikte Van Gaal al een persoonlijk akkoord met de ploeg, die enkele weken geleden Jürgen Klinsmann ontsloeg. Bij de ploeg uit Beieren staat ook Mark van Bommel onder contract.

Update:

Louis van Gaal gaat in de komende dagen bij Bayeren München een contract tekenen dat hem tot 30 juni 2011 aan de Zuid-Duitse club gaat binden. AZ geeft de trainer zonder voorwaarden vrij en in ruil daarvoor zal de club volgend jaar in de zomer een vriendschappelijke wedstrijd tegen Der Rekordmeister gaan spelen.

"We zijn er blij mee dat we met Louis van Gaal een ervaren en succesvolle trainer hebben binnengehaald," meldt Karl-Heinz Rummenigge op de site van Bayern.

Kijk voor meer voetbalnieuws op FOK!sport!

 

[Upd] Van Gaal vertrekt naar Bayern München

Louis van Gaal zwaait vanaf volgend seizoen de scepter over Bayern München. De huidige werkgever van de trainer, landskampioen AZ, en de Duitsers hebben inmiddels overeenstemming bereikt over een vertrek.

Begin mei werden de geruchten steeds sterker dat Van Gaal volgend seizoen bij Der Rekordmeister werkzaam zou zijn. Het is nog niet duidelijk voor hoeveel jaar de trainer naar Bayern München gaat.

Enkele dagen geleden bereikte Van Gaal al een persoonlijk akkoord met de ploeg, die enkele weken geleden Jürgen Klinsmann ontsloeg. Bij de ploeg uit Beieren staat ook Mark van Bommel onder contract.

Update:

Louis van Gaal gaat in de komende dagen bij Bayeren München een contract tekenen dat hem tot 30 juni 2011 aan de Zuid-Duitse club gaat binden. AZ geeft de trainer zonder voorwaarden vrij en in ruil daarvoor zal de club volgend jaar in de zomer een vriendschappelijke wedstrijd tegen Der Rekordmeister gaan spelen.

"We zijn er blij mee dat we met Louis van Gaal een ervaren en succesvolle trainer hebben binnengehaald," meldt Karl-Heinz Rummenigge op de site van Bayern.

EA komt met nieuwe meisjesgame

Na het succes van Littlest Pet Shop, zal EA opnieuw een titel onder deze franchise uitbrengen, aldus vandaag bekend gemaakt door EA. De game zal Littlest Pet Shop Friends gaan heten en in het najaar uitkomen voor de Wii en de DS.

De game, gericht op meisjes, zal vol zitten met schattige huisdieren, aanpasbare accessoires, mini games en een verhaal vol met avonturen. Ook kan er in dit spel samen gespeeld worden.

Ook verschenen vandaag de eerste screenshots:


De Wii screenshotsDe DS screenshots

[NHL] Uitslag Ducks - Red Wings

De Detroit Red Wings zijn er niet in geslaagd om de serie tegen de Anaheim Ducks vroegtijdig af te maken. Ook hier is een beslissende zevende wedstrijd nodig; de Ducks wonnen wedstrijd zes met 2-1. Man van de wedstrijd was Ducks-goalie Jonas Hiller die 38 van de 39 schoten op doel wist te stoppen.

De Ducks leken in de vorige wedstrijd vermoeid in hun 4-1 verliespartij, maar herstelden zich vanavond goed. Ryan Getzlaf en Corey Perry zorgden voor de twee goals van de Ducks in de tweede periode. De aansluitingstreffer Johan Franzen laat in de derde periode was te laat om nog aanspraak te maken op de overwinning. In deze laatste periode hadden de Red Wings maar liefst achttien schoten op doel, maar Hiller voorkwam dat de Ducks nog een overtime periode moesten spelen.

De sleutel tot de overwinning was de beperkte ruimte die de Ducks gaven aan de Red Wings. Anaheim-coach Randy Carlyle hierover: "Detroit heeft veel getalenteerde spelers. Als je ze de ruimte geeft kunnen ze de puck erg snel rondspelen waardoor je achter de feiten aanloopt." Collega-coach Mike Babcock dacht dat het vooral aan de motivatie lag: "De Ducks spelen voor hun laatste kans, en zeker in het begin waren zij een stuk feller. We verloren daardoor teveel duels en konden de druk niet op onze tegenstander houden."

Aan het einde van het duel kwamen er een hoop emoties los. Marian Hossa en Ryan Getzlaf begonnen een gevecht, en niet veel later stonden ook Pavel Datsyuk en Scott Niedermayer tegenover elkaar. Tegelijkertijd gooiden ook Brian Rafalski, die vijf wedstrijden op rij miste voor de Red Wings, en Perry hun handschoenen op het ijs. Vooral Niedermayer, Rafalski, Hossa en Datsyuk zijn spelers die normaal gesproken niet vechten tijdens de wedstrijden. Getzlaf en Perry hebben dit daarentegen wel al eerder laten zien. Het is nu de vraag of er nog schorsingen komen na deze vechtpartijen.

[NHL] Uitslag Bruins - Hurricanes

De Boston Bruins hebben de play-offserie tegen de Carolina Hurricanes in leven gehouden en de stand in de serie op 3-3 gebracht. Ditmaal werd er in een uitwedstrijd met 4-2 gewonnen. Nu kunnen zij het thuis afmaken in de beslissende zevende wedstrijd.

De Bruins kwamen al na twee minuten op voorsprong via Marc Recchi. De veteraan tikte een pass van Patrice Bergeron binnen. Drie minuten later was het alweer 2-0 door een slap shot van verdediger Steve Montador. Byron Bitz van de Bruins zorgde voor een screen zodat Carolina-goalie Cam Ward geen zicht op het schot had.

Matt Cullen hield de Hurricanes nog even in de wedstrijd door in de tweede periode de 2-1 te scoren, maar Boston scoorde via Marc Savard en Chuck Kobasew nog tweemaal in dezelfde periode om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. De goal van Sergei Samsonov in de derde periode veranderde daar niets meer aan.

Opvallend was dat in deze wedstrijd de Hurricanes 33 schoten op doel hadden en de Bruins slechts 19. Toch waren de Bruins over het algemeen gevaarlijker en waren hun schoten kansrijker. Bovendien wonnen de Bruins meer één-tegen-éénduels. Hier kwam vaak nog een goede kans uit. Een voorbeeld hiervan was de tweede goal van de Bruins waarbij Byron Bitz tweemaal de puck veroverde in de zone van de Hurricanes om in de aanval te blijven. Uiteindelijk maakte Montador hieruit de belangrijke 2-0.

Promotie: wie komen er bij?

Terwijl in de hoogste competities de clubs onderin degradatie proberen te voorkomen, staan de clubs in de divisie lager te popelen om hun posities over te nemen.

Jupiler League:

Afgelopen vrijdag werd de laatste speelronde van de Jupiler League afgewerkt, en MVV schaarde zich hierdoor als laatste bij de teams die kans maken op promotie. De eerste duels zijn reeds gespeeld, kijk hier voor het programma en hier voor de uitslagen.

Championship:

De vier teams die zich kwalificeerden voor de promotieplay-offs hebben de eerste ronde reeds gespeeld. Nummer drie Sheffield United deed wat er van ze verwacht werd, en won in eigen huis van Preston North End. Omdat de eerste wedstrijd in een gelijkspel was geëindigd rest er voor de club uit Sheffield nog één obstakel. Dat obstakel heet Burnley, dat in twee duels korte metten maakte met Reading. De nummer vijf won in eigen huis met 1-0, en kon in Reading de nul houden en zo uitlopen naar een 0-2 uitoverwinning. De finale van de play-offs zal worden gespeeld om Wembley, om uit te wijzen wie zich bij Wolverhampton Wanderers en Birmingham City mag voegen.

Segunda División:

De clubs boven in de Segunda División deden afgelopen weekend goede zaken. Xerez, dat acht punten boven de nummer vier staat, lijkt geen probleem te hebben promotie te bewerkstelligen, ondanks dat er nog zes duels te gaan zijn. Ook nummer twee Tenerife staat er uitstekend voor. Real Murcia werd zaterdag dan ook probleemloos aan de kant geschoven: 3-1. Daaronder is de strijd om de derde plaats nog altijd volop gaande. Real Zaragoza heeft de beste papieren, al won het moeizaam bij Huesca (0-1). Het staat hiermee één punt boven Hércules, en drie boven Rayo Vallecano. Beide achtervolgers wonnen met dezelfde cijfers bij respectievelijk Eibar en Salamanca.

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Xerez CD3621967265-36
2CD Tenerife3620976967-42
3Real Zaragoza36181176562-38
4Hércules CF36171366466-37
5Rayo Vallecano36161466243-33

De bovenste drie clubs promoveren

Serie B:

Bari heeft afgelopen weekend promotie gemaakt naar de Serie A. Het speelde gelijk bij Piacenza, maar kan niet meer ingehaald worden door de nummer drie. Ook Parma is dicht bij promotie; het staat met drie duels te gaan negen punten boven nummer drie Livorno, en heeft dus aan één punt genoeg. De echte uitdaging ligt eronder, waar alle clubs in de top zes willen eindigen. De nummers drie tot en met zes moeten namelijk play-offs spelen voor de derde promotieplaats.

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1AS Bari*39201457455-30
2Parma FC39181747157-30
3AS Livorno Calcio39142056258-35
4Brescia Calcio391613106148-36
5Empoli FC391612116047-43
6US Sassuolo Calcio391514105951-41
7US Grosseto FC39169145759-63
8US Triestina Calcio391511135651-42
9UC AlbinoLeffe391413125544-43

* = Promotie

De bovenste twee clubs promoveren, de nummers drie tot en met zes spelen play-offs voor de derde promotieplaats

2. Bundesliga:

Freiburg heeft middels een 2-5 overwinning bij Koblenz het kampioenschap van de 2. Bundesliga veroverd. Het heeft een straatlengte voorsprong op FSV Mainz, dat onderuit ging bij St. Pauli. Er zijn praktisch nog vijf clubs in de strijd om de overige promotieplaatsen. 1. FC Nürnberg bezet de derde plaats, terwijl Alemannia Aachen en Kaiserslautern hebben een duel minder om de positie over te nemen. Greuther Fürth heeft vanaf de vijfde plaats wat dat betreft meer kans, al speelt het momenteel bij de kampioen.

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1SC Freiburg*3120476456-32
2FSV Mainz3115975454-36
31. FC Nürnberg31141165347-28
4Alemannia Aachen32157105253-37
5SV Greuther Fürth3115795256-42
61. FC Kaiserslautern32157105247-39

* = promotie

De bovenste twee clubs promoveren, de nummer drie speelt een promotieplay-off tegen de nummer zestien van de Bundesliga

Ligue 2:

RC Lens kan praktisch niet meer buiten de promotiezone vallen. Het is hard op weg de Ligue 2-titel te behalen, en staat zes punten voor op nummer twee Strasbourg met nog drie duels op de kalender. Montpellier, dat gisteren won bij bekerwinnaar Guingamp, bezet de derde plaats, maar heeft evenveel punten als achtervolgers Metz en Tours. Ook Boulogne, dat onderuit ging bij Tours, heeft nog altijd een goede kans om promotie te maken.

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1RC Lens3520876846-30
2RC Strasbourg35171176253-40
3Montpellier HSC35178105957-34
4FC Metz35161185945-33
5Tours FC35178105950-39
6US Boulogne35176125745-36

De bovenste drie clubs promoveren

En verder:

In een onderling duel heeft Olhanense afstand genomen van Santa Clara in de Portugese Liga de Honra. Omdat ook nummer drie Uniăo de Leiria onderuit ging heeft Olhanense aan één overwinning in de laatste twee duels genoeg. In Turkije hebben Manisaspor en Diyarbakırspor zich verzekerd van promotie naar de Süper Lig. De nummers drie tot en met zes spelen nog play-offs voor de derde plaats. Deze clubs zijn achtereenvolgens Boluspor, Kasımpaşa, Altay en Karşıyaka.

In België zijn de eerste promotieplay-offs in een gelijkspel geëindigd. Lierse SK kwam bij Red Star Waasland niet verder dan 1-1. Tournai en Antwerp kwamen in Doornik niet tot scoren.

Afslachting ING en Aegon op beurs

De AEX sloot woensdag 2,0 procent lager op 250,19 punten. Vooral de financials waren zwaar de dupe, met ING (-10,3%) en Aegon (-14,2%) als grootste dalers. ING kwam met tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal. Toch staan de financials nog ongeveer drie maal zo hoog als het dieptepunt begin maart. Donderdag komt Aegon met kwartaalcijfers.

De beurs werd ook negatief beïnvloed door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse consumentenuitgaven over april. Deze waren op maandbasis 0,4 procent lager. De Amerikaanse consument staat zwaar onder druk door tegenvallende verstrekte kredieten op creditcards en de snel oplopende werkloosheid.

Defensieve fondsen deden het op het Damrak een stuk beter. Multinational van voedingsmiddelen en verzorgingsproducten Unilever en telecombedrijf KPN krijgen er ruim 3 procent bij.

Grootste dalers Amsterdamse beurs 13 mei 2009

Famous Mama Award voor Bridget Maasland

MAMA Magazine heeft presentatrice Bridget Maasland woensdag gekozen tot Famous Mama van het Jaar. Dat maakte het tijdschrift woensdag bekend.

Maasland is volgens het magazine een stoere, moedige en toegewijde moeder en heeft het moederschap een extra laagje glamour gegeven. Op Strand-West in Amsterdam nam Maasland de onderscheiding in ontvangst. De trotse moeder zegt dat haar zoontje Mees haar leven "allesomvattend" heeft veranderd. "Ik ben veel emotioneler."

Naast de Famous Mama Award reikt MAMA Magazine ook andere prijzen uit. Alle winnaressen komen met hun verhaal aan bod in het jubileumnummer ter ere van het eenjarig bestaan van het blad. Het ligt op 14 juni in de winkel.

Famous Mama Award voor Bridget Maasland  (foto: ANP)

[Upd] Ook Renault vertrekt uit Formule 1

Na Toyota, Red Bull Racing en Ferrari heeft ook Renault gedreigd om de Formule 1 te verlaten. De Franse renstal is het niet eens met de plannen rond de budgetlimiet zoals ze nu zijn.

De FIA heeft bepaald dat volgend jaar het budget van de teams 44 miljoen euro mag zijn. Hier bovenop komen dan nog de kosten voor de hospitality units, de salarissen van de coureurs en de motoren, maar het totaalbedrag zal voor de teams veel lager liggen dan wat er nu uitgegeven wordt in de sport. De Franse krant Le Figaro meldt dat dit het team te veel wordt. "Volgens onze informatie zal Renault woensdag dezelfde beslissing (als Ferrari, red.) bekend maken."

Update

In een verklaring laat het Franse team het volgende weten: "Als de regels van de FIA niet worden herzien, hebben we geen andere keus dan ons aan het einde van dit seizoen terug te trekken uit het wereldkampioenschap Formule 1."

"Er is frustratie over het feit dat de FIA de kostenbesparingen die de teams, verenigd in de FOTA, gezamenlijk hebben voorgesteld, volkomen heeft genegeerd. Wij willen benadrukken dat de formule 1-teams hun voorstellen zorgvuldig hebben voorbereid en hetzelfde doel dienen als de FIA, namelijk een betere balans tussen uitgaven en inkomsten."

Teambaas Flavio Briatore wil dat er in de Formule 1 alleen maar regels komen die breed gedragen worden. "We weigeren regels te aanvaarden die niet in overleg met de betrokken partijen zijn genomen, maar eenzijdig door de FIA worden opgelegd," aldus de Italiaan die wel verandering in de sport wil, maar niet op de manier zoals het nu gaat.

ING boekt meer verlies dan verwacht

Bankverzekeraar ING heeft in de eerste drie maanden van dit jaar fors meer verlies geboekt dan analisten hadden verwacht. Het nettoverlies kwam uit op bijna 800 miljoen euro. Dat heeft ING woensdag bekendgemaakt.

Analisten gepolsd door persbureau Reuters hadden in doorsnee gerekend op een verlies van 451 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2008 boekte het financiële concern nog een winst van 1,5 miljard euro. Over heel 2008 leed ING een verlies van 729 miljoen euro. De bankverzekeraar moest vorig jaar bij de Nederlandse staat aankloppen voor steun.

De bankentak van ING boekte een nettowinst van 443 miljoen euro. De verzekeringstak deed minder goede zaken en leed een nettoverlies van 1,3 miljard euro. Het onderdeel had vooral last van de waardedaling van beleggingen. Verrekend voor onder meer belasting bleef onder de streep een verlies van 793 miljoen euro over.

Topman Jan Hommen zei in een toelichting dat het eerste kwartaal, waarin de crisis oversloeg van de financiële markten naar de echte economie, moeilijk was. "Onze eerste prioriteit is nu om kosten en risico te reduceren om weer aan te sterken", aldus Hommen.

Geen uitstel voor Virtua Tennis 2009 in Europa

Eind vorige week kwam de mededeling vanuit Amerika dat Virtua Tennis 2009 een release in mei niet meer zou gaan redden. Dit vanwege met name problemen met de Wii-versie. We hebben zojuist van SEGA Benelux begrepen dat de game gewoon volgende week verkrijgbaar zal zijn op de PlayStation 3 waarna de overige versies ook spoedig zullen volgen. Tennisfans zullen dus gewoon deze maand nog los kunnen gaan met deze game.

Rosberg denkt na over toekomst

AT&T Williams-coureur Nico Rosberg is voorzichtig om zich heen aan het kijken voor een stoeltje bij een ander team in 2010. De Duitser heeft in een eerder stadium al gezegd dat hij bij Williams wil vertrekken als de resultaten dit jaar tegenvallen.

Rosberg gaf in februari aan uiterlijk in 2010 in een topauto te willen zitten, anders zou hij het team van Frank Williams verlaten. Dit seizoen lijkt het er niet op dat de renstal aan heeft kunnen haken bij de top, ondanks de vaak bemoedigende resultaten. Rosberg heeft in vijf races namelijk nog maar 4,5 punten behaald.

De Duitser voelt zich thuis bij het Britse team, maar wil toch wel spoedig in een auto zitten die races kan winnen. "Ik ben er nu mee bezig. Ik probeer in mijn hoofd een beeld te krijgen van wat de mogelijkheden voor volgend jaar zijn. Het is een feit dat ik me hier goed voel en dat we samen gegroeid zijn. Dus het zou mooi zijn als ik hier zou kunnen blijven en de auto verder kan ontwikkelen," aldus Rosberg tegen Autosport.

"Het zou mooi zijn om nu al een winnende auto te hebben, maar in de Formule 1 zijn er maar twee teams die dat hebben, dus je moet geduldig zijn. Ik zou graag iets vinden wat goed is voor mijn lange termijn. Het is belangrijk om alles goed te krijgen," meldt de Duitser die tevreden is met de ontwikkeling van de huidige Williams, maar ook om zich heen kijkt of hij bij andere teams niet betere mogelijkheden kan krijgen.

Massa en Räikkönen staan achter Ferrari

Kimi Räikkönen en Felipe Massa staan achter het besluit van Scuderia Ferrari. De Itailaanse renstal dreigt namelijk met de Formule 1 te stoppen, als de regelgeving voor het seizoen 2010 niet wordt aangepast.

"Ik heb de Formule 1 altijd als de koningsklasse van de autosport beschouwd, zowel in sportief als technologisch opzicht," liet Räikkönen in een reactie weten. "En ik kan me niet voorstellen dat coureurs straks met elkaar vechten met wagens die onder verschillende reglementen worden gebouwd. Dat zou niet goed zijn voor de sport. Ik begrijp volledig waarom een merk als Ferrari erover nadenkt om elders te gaan racen."

Ook Massa had een mening over de nieuwe regelgeving. "Ik begrijp waarom Ferrari dit standpunt heeft ingenomen. Het idee om een kampioenschap te hebben met twee verschillende auto's is absurd. We hebben al gezien dat de onduidelijke regels die dit jaar zijn ingevoerd tot veel verwarring hebben geleid onder alle betrokkenen, waaronder ook bij de fans. Je kunt je dan wel voorstellen wat er volgend jaar gaat gebeuren als alles doorgaat."

Aanstaande vrijdag staat er in elk geval een gesprek gepland tussen Max Mosley en de deelnemende Formule 1-teams. Op die manier hoopt de president van de FIA de problemen rondom de nieuwe regels bespreekbaar te maken.

Eerder deze week berichtten we ook al dat Red Bull Racing en Renault met de gedachten spelen om uit de koningsklasse van de autosport te stappen.

[Giro] Dagwinst Menchov, Di Luca nieuwe leider

De vijfde etappe van de Giro d’Italia, van San Martino Di Castrozza naar Alpe di Siusi over 125 kilometer, is gewonnen door Rabo-renner Denis Menchov. Danilo di Luca is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Zes renners wisten in het begin van de etappe uit het peloton te springen. Even later wist ook Visconti zich bij hen te voegen. Pavel Brutt probeerde ook bij de kopgroep te komen maar werd 55 kilometer voor de finish teruggepakt. De zeven koplopers kregen van het peloton een maximale voorsprong van bijna vijf minuten.

Bij de beklimming van de Alpe Di Siusi was dit teruggelopen naar 2,5 minuut. Bovendien kon Gavazzi het tempo in de kopgroep niet bijhouden en moest lossen. Hij werd niet lang daarna teruggepakt door het peloton. In het peloton bepaalden de renners van Liquigas het tempo. Elf kilometer voor de finish werd de kopgroep bijgehaald. Renners probeerden daarna nog te ontsnappen uit het peloton maar werden telkens weer teruggepakt. Het tempo voorin was zo hoog dat onder meer Cunego en Armstrong moesten lossen. Bij het zwaarste stuk van de Alpe di Siusi moest ook Pellizotti lossen.

Inmiddels was de voorste groep uitgedund tot acht man met daarin Menchov, Basso en Leipheimer. Sastre wist met Arroyo ook weer aansluiting te vinden. 1 kilometer voor de finish was de kopgroep gegroeid tot elf man, de sterk rijdende Laurens ten Dam wist ook weer aansluiting te vinden. In de sprint voor de ritwinst was Denis Menchov vervolgens Danilo di Luca de baas. Sastre begon 400 meter van de meet aan een demarrage, maar Menchov nam het initiatief over en hield op het einde voldoende over. Laurens ten Dam eindigde als elfde op 24 seconden achterstand van zijn winnende ploeggenoot. Di Luca is de nieuwe leider in het algemeen klassement.Uitslag etappe 5
# RennerTijd
1. Denis Menchov (Rus) in 3u15'23"
2. Danilo di Luca (Ita) op 2"
3. Thomas Lövkvist (Zwe) op 5"
4. Ivan Basso (Ita) z.t.
5. Levi Leipheimer (VS) op 9"

Klassement na vijfde etappe

#RennerTijd
1. Danilo di Luca (Ita)in 16u20'24"
2. Thomas Lövkvist (Zwe) op 5"
3. Michael Rogers (Aus) op 36"
4. Levi Leipheimer (Vs) op 43"
5. Denis Menchov (Rus) op 50"

Natte circuits en krachtige bolides in Superstars V8

Uitgever Black Bean laat ons niet alleen scheuren op motoren dit voorjaar met SBK09, we kunnen ook over de circuits knallen in auto's met Superstars V8 Championship. Met deze game richt Black Bean zich op de games die wat realistischers willen dan GRID en de game biedt dan ook heel wat mogelijkheden op het gebied van afstellen van je auto. Bolides waar je in zult kunnen scheuren verschillen van BMWs tot Audis en Jaguars waarmee je mag proberen het Superstars-kampioenschap te veroveren.

Superstars V8 Championship verschijnt eind juni voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.


Heidfeld kan niet wachten op nieuwe diffuser

BMW Sauber is ook bezig met de bouw van een dubbele diffuser. Nick Heidfeld kan, naar eigen zeggen, niet wachten tot de Grand Prix van Turkije, wanneer de diffuser klaar voor gebruik is.

"Monaco is een uniek circuit, daarom is het ook zo moeilijk om voorspellingen te doen voor deze race. Om eerlijk te zijn, kijk ik nog meer uit naar Turkije. Daar krijgen we een nieuw pakket met een dubbele diffuser. Hopelijk kunnen we daarmee nog een grote stap voorwaarts zetten," aldus Heidfeld.

De Duitser heeft ondertussen zes punten in het kampioenschap behaald dit jaar. Ook stond hij in Maleisië op het podium, hij kwam als tweede bovendrijven. Zijn teamgenoot Robert Kubica staat nog op nul punten.

Mosley spreekt FOTA nog deze week

Max Mosley zal nog deze week met de FOTA om de tafel gaan zitten om de ophef rond de nieuwe regelgeving te bespreken. Dat heeft de FIA vandaag bekendgemaakt.

De bijeenkomst volgt op de luide kritiek van verschillende teams op de vrijwillige budgetlimiet. Grote teams als Ferrari en Renault hebben al gedreigd de Formule 1 te verlaten als de huidige plannen voor een limiet doorgaan.

Ferrari is vooral het tweeledige karakter van de regels een doorn in het oog. Renault spreekt in een vandaag uitgegeven persverklaring van frustraties over de handelswijze van de FIA, die volgens het team alle voorstellen van de FOTA-leden consequent heeft genegeerd zonder de leden zelf te raadplegen. Volgens Renault zouden de voorstellen van de FOTA onder andere een gelijke of zelfs grotere reductie in uitgaven opleveren. Het team wil gelijke regels voor ieder team en een beter bestuur van de Formule 1, waarin alle partijen hun aandeel hebben.

Italiaanse kranten denken dat Ferrari wel eens in een andere serie zou kunnen gaan racen. Daarbij worden onder andere de Le Mans Series en misschien ook een Amerikaanse serie genoemd.

Schumacher start in de Superbikes

Michael Schumacher, de zevenvoudig wereldkampioen Formule 1, zal nog deze maand zijn eerste race in het Duitse Superbike-kampioenschap gaan rijden.

De Duitser deed niet mee aan de eerste twee ronden van het kampioenschap, welke plaatsvonden op Lausitz en Oschersleben, omdat hij nog niet hersteld was van een valpartij in het voorseizoen. "Schumacher zal snel weer gaan testen. Eind mei zal hij zijn eerste race van het seizoen op de Nürburgring rijden", aldus Willi Weber, de manager van Schumacher.

'Geen autoverzekering voor bejaarde'

Na een onderzoek onder 46 verzekeraars concludeert prijzenvergelijker Verzekeringssite.nl dat bejaarden bij 57 procent van de verzekeraars hun auto niet kunnen verzekeren. Volgens de website is dit een 'lichte verbetering' ten opzichte van vorig jaar.

Twee verzekeraars hebben dit jaar hun leeftijdsgrens geschrapt, terwijl één verzekeraar juist een leeftijdsgrens heeft ingesteld. Ook zijn er twee nieuwe merken van bestaande verzekeraars, die ook geen leeftijdsgrens hanteren.

Als een verzekeraar wel verzekeringen aanbiedt aan 65-plussers, rekenen ze vaak een hogere premie. Ook een van de twee bedrijven die geen leeftijdsgrens meer hebben doet dit.

[WTCC] Monteiro bestraft

Tiago Monteiro is naar aanleiding van een klacht van het BMW Team Germany uit de definitieve uitslag van de tweede race in Marrakech geschrapt. Het Duitse team had een klacht ingediend tegen de SEAT-fabriekscoureurs die volgens het team de regels overtreden hadden.

Door de klacht van het Duitse team waren de resultaten tot op heden nog onder voorbehoud. De SEATs zouden volgens het team namelijk de restricties rondom de turbodruk hebben overtreden tijdens de race in Marokko.

De technische delegatie van de internationale autosportbond FIA kon echter geen overtredingen vinden in de auto's van Yvan Muller, Gabriele Tarquini en Jordi Gene. Op de data uit de auto van Monteiro was echter wel te zien dat de limiet overschreden was.

De WTCC-organisatie kwam met de volgende verklaring: "Met in acht neming van een speling van 0,4 bar op de turbodruklimiet over beslissing WTCC_24.02.2009_5 ingesteld door het FIA Touring Car Bureau, zijn de auto's gecontroleerd. De limiet was niet overschreden door drie van de auto's. De ECU van Monteiro's auto toonde echter twee pieken boven de limiet. Daarom is besloten de Portugees te schrappen uit de uitslag van de tweede race waarin hij zevende werd."

Door deze beslissing schijven Franz Engstler en Tom Coronel een plaats op de in de tweede race. Het podium met Muller, Tarquini en Gene blijft echter hetzelfde.

Reigning champion Muller therefore retains his 12-point lead over Tarquini in the standings, with Schnitzer BMW's Augusto Farfus the best non-SEAT driver in fifth place, 20 points behind Muller.

Kikker overleeft aanrijding dankzij spoedoperatie

Voor een Australische kikker die vorige maand door een grasmaaier werd overreden ziet het er stilaan beter uit. Steven Cutter vond het beestje en bracht het onmiddellijk naar het dierenziekenhuis waar de huid van de kikker terug aan het lijfje werd gehecht. Zonder deze snelle ingreep had hij het zeker niet overleefd.

Cutter: "Het ging om vrij zware verwondingen. Het vel van de kikker was grotendeels losgerukt en het beestje liep ook interne verwondingen op. Maar de kikker vocht voor zijn leven en haalde het."

De kikker herstelt al een maand in het ziekenhuis en is aan de beterende hand. Hij heeft ondertussen de naam Victoria meegekregen, genoemd naar het merk van de grasmaaier, Victa, waarmee hij overreden werd.

Dealer stopt achtervolging voor burrito

De 36-jarige Amerikaan Jermaine Askia Cooper is dinsdag na een achtervolging op hoge snelheid in de staat Indiana aangehouden. De man, die wordt verdacht van drugs dealen, wist wat hem te wachten stond en besloot de achtervolging een verrassende wending te geven.

Hij stopte plotseling op het parkeerterrein van een Taco Bell, alwaar de politie hem inrekende. Volgens de agenten wist Cooper dat hij een mooie tijd de cel ingaat en daarom wilde hij één laatste burrito eten.

De achtervolging begon nadat dienders Cooper zagen en hem tot stoppen maanden. Cooper is inmiddels drugs dealen, verzetten tegen arrestatie en enkele andere overtredingen ten laste gelegd.

Schoonmaak koelkast legt werk plat

Een Amerikaanse medewerkster wist op een opmerkelijke wijze een dagje vrij te krijgen. Ze maakte een koelkast vol met rottend voedsel schoon en de lucht die uit de koelkast kwam, was sterk genoeg om vele van haar collega's ziek te maken, zeven moesten zelfs naar het ziekenhuis.

Brandweermannen moesten het gehele gebouw in San Jose ontruimen nadat iemand de alarmcentrale had gebeld. Volgens de autoriteiten had de medewerkster het voedsel in een vergaderzaal geplaatst zodat ze met twee verschillende schoonmaakmiddelen de koelkast kon schoon schrobben. De gecombineerde lucht van de schoonmaakmiddelen en het beschimmelde voedsel zorgde ervoor dat 28 mensen behandeld moesten worden voor misselijk- en duizeligheid.

Overigens had de veroorzaakster van het voorval zelf geen klachten. Dankzij allergieën kan ze namelijk zelf niet ruiken.

Du Chatinier geslaagd voor trainerscursus

FC Utrecht kan definitief verder met trainer Ton Du Chatinier. Hij is geslaagd voor de cursus coach betaald voetbal bij de KNVB en mag dus voor de groep blijven staan.

Du Chatinier nam in december het roer over van Willem van Hanegem. Na veel gesteggel verleende de licentiecommissie van de KNVB de op dat moment nog ongediplomeerde trainer dispensatie om het seizoen af te maken. Nu Du Chatinier geslaagd is, mag hij zonder problemen trainer zijn van FC Utrecht.

Du Chatinier, die de cursus in de zomer van 2008 begon als trainer van zaterdaghoofdklasser Spakenburg, toont zich verheugd: "Ik ben hier blij mee. Het was een cursus waar ik ook echt wat van heb opgestoken. Nu kan ik me volledig gaan richten op FC Utrecht." Hiermee is Du Chatinier overigens positiever over de cursus dan zijn voorganger Willem van Hanegem, die ooit verklaarde dat het enige wat hij in Zeist had opgestoken een sigaret was.

Friesinger gewond bij training

Schaatsster Anni Friesinger heeft bij een training in het Italiaanse Cecina een vleeswond opgelopen. In het ziekenhuis is de Duitse voorzien van tien hechtingen in haar scheenbeen.

Friesinger stootte bij een springoefening met haar been tegen een muur aan, waardoor ze het skaten en wielrennen voorlopig links moet laten liggen. "Gelukkig is mijn knie, waaraan ik vorige zomer ben geopereerd, ongeschonden gebleven," zei de vriendin van Ids Postma.

Ook Rijkaard niet naar Ajax

In navolging van Co Adriaanse zal ook Frank Rijkaard komend seizoen geen trainer worden van Ajax, aldus NOS Teletekst. De voormalig speler van de club zou aan de Amsterdamse clubleiding hebben laten weten dat hij liever gaat werken bij een club buiten Nederland.

De afzegging van Rijkaard betekent opnieuw een tegenvaller voor Ajax. Eerder kwam het bericht naar buiten dat de eerdergenoemde Adriaanse momenteel niets voelt voor een dienstverband bij de hoofdstedelijke club. Rijkaard, die het afgelopen seizoen bewust geen club trainde, werd onmiddellijk na het opstappen van Marco van Basten in verband gebracht met Ajax.

Over belangstelling heeft Rijkaard overigens niet te klagen. Zaakwaarnemer Perry Overeem verklaarde onlangs dat hij bij AC Milan op de lijst staat, mocht de huidige trainer Carlo Ancelotti vertrekken. Ancelotti kreeg deze week een veeg uit de pan van Milan-eigenaar Silvio Berlusconi en lijkt derhalve niet meer zeker van zijn baan bij de Rossoneri.

Ook aan Chelsea, dat na dit seizoen een nieuwe manager moet aanstellen, werd Rijkaard het afgelopen seizoen meerdere malen gelinkt.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

ADO hoopt Horváth te kunnen behouden

ADO Den Haag hoopt verdediger Csaba Horváth te kunnen behouden. De Slowaak werd dit seizoen gehuurd van AS Trencín.

De 27-jarige centrale verdediger kwam dit seizoen tot 25 competitieduels voor ADO Den Haag. Daarin maakte hij vier treffers, veelal met het hoofd. Horváth was doorgaans basisspeler.

André Wetzel, technisch directeur van ADO, laat weten dat er wel enkele voorwaarden zijn waaronder de club verder wil met de lange verdediger: "De afgesproken afkoopsom in het huurcontract vinden we te hoog, daarom gaan we nu met Trencín onderhandelen over een lagere vergoeding."

Aankomende City of Heroes uitbreiding gooit alles om

Vandaag heeft ontwikkelaar NCsoft bekend gemaakt dat ze weer druk bezig zijn met een nieuwe grote uitbreiding voor City of Heroes.

Deze uitbreiding is de eerste grote sinds de lancering van City of Villains in 2005 en is genaamd "Going Rogue". Zoals de naam al doet vermoeden zal deze uitbreiding er voor zorgen dat de Heroes over kunnen stappen naar de Dark Side en zich tussen de Villains kunnen gaan begeven. Andersom zullen de slechterikken ook besluiten om ineens onschuldige burgers te gaan redden in plaats van ze te terroriseren.

Volgens de ontwikkelaar moet Going Rogue de lijn tussen de Heroes en de Villains laten vervagen.
Zowel de Heroes als de Villains worden bij deze update in de nieuwe wereld Praetoria gegooid. Deze wereld wordt geregeerd door Tyrant, de kwaadaardige incarnatie van Statesman.

Verder zal Going Rogue weer nieuwe missies aan de game toevoegen, samen met twee nieuwe personages in de vorm van Maelstrom en Desdemona.

Going Rogue staat gepland voor een release in de komende maanden, een precieze datum is echter nog niet afgegeven.

Tiener vermoordt vader na moord op moeder

Een 19-jarige Duitser heeft zijn vader doodgestoken. De tiener kon het niet verkroppen dat de man zes jaar geleden zijn moeder had vermoord, bekende hij vandaag voor de rechtbank.

Vader op vrije voeten
De man had in 2003 de moeder van de jongen omgebracht. Hij werd daarvoor veroordeeld tot zeven jaar celstraf, maar in de zomer van vorig jaar kwam hij op vrije voeten. De jongen moest naar eigen zeggen aldoor denken aan de gruwelijke dood van zijn moeder, maar hij kon er met niemand over praten.

Toen de jongen in december vorig jaar ’s nachts weer wakker lag, denkend aan zijn moeder, stond hij op, liep naar de keuken en pakte een mes. Vervolgens stak hij zijn vader in de hals. De man bloedde ter plekke dood.


Tiener vermoordt vader na moord op moeder  (foto: DAG)

[Actie] Win 'In de schaduw van de bal'

Deze week geeft FOK!sport in samenwerking met uitgeverij Nieuw Amsterdam drie exemplaren weg van het boek In de schaduw van de bal, een boek over de duistere kanten van de voetbalgeschiedenis. 

De geschiedenis van het Nederlandse voetbal kent vele duistere kanten: infiltratie door criminelen, omkoping, supportersgeweld, dopinggebruik en kwetsende spreekkoren. In In de schaduw van de bal vertelt Gerrit Valk niet alleen heel boeiend over die donkere zijde, maar hij komt ook met onbekende feiten en verrassende verklaringen.

Daarnaast beschrijft Valk hoe de Tweede Wereldoorlog doorwerkte in het betaald voetbal, en beoordeelt hij of Steve Mokone, ‘De Zwarte Meteoor’, werkelijk zo onschuldig was aan zijn veroordeling als biograaf Tom Egbers beweerde. Als toegift op de verhalen is de canon van de geschiedenis van het betaald voetbal opgenomen, met daarin alles wat iedereen die wil meepraten over voetbal moet weten.

Wil je kans maken op het boek beantwoord dan de volgende vraag; Voor welke Nederlandse club speelde Steve Makone? Stuur je antwoord voor 19 mei, 20:00 uur naar prijsvragensport@fok.nl
bal

Gemeentedrama in drie bedrijven

Maar omdat mijn rijbewijs al een maand verlopen was, belde ik toch nog even de politie. Ik wilde weten of ik mocht rijden.
“Goedemorgen, ik heb een vraag. Mijn rijbewijs is een maandje verlopen, maar ik heb het afhaalbewijs en ik heb betaald. Mag ik rijden?”
“Nou, daar zegt u wat. Officieel niet natuurlijk, maar u heeft het afhaalbewijs al en het bonnetje dat u betaald heeft. Het moet wel een ontzettend zure collega zijn wanneer u daar een bon voor zou krijgen. Ik zou zeggen gewoon doen.”

Viagra-snoepjes mogen niet

De blauwe snoepjes die in Oostenrijk werden verkocht onder de naam Styriagra, moeten uit de handel worden genomen. Dat heeft de rechtbank in Wenen vandaag bepaald. De snoepjes, die zijn gemaakt van pompoenpitten en blauw glazuur, lijken volgens de rechter te veel op de erectiepillen van Viagra.

De farmaceut had een rechtszaak aangespannen omdat de makers van Styriagra volgens hem misbruik maken van de naamsbekendheid van Viagra. In januari was de zaak door een lagere rechter nog afgewezen, omdat die vond dat de doelgroepen van de twee producten zo verschillend zijn, dat er toch nauwelijks verwarring kan ontstaan.

Viagra wordt voorgeschreven op doktersrecept, terwijl Styriagra gewoon in de supermarkt en snoepwinkels verkrijgbaar is. De fabrikant van Styriagra moet nu de proceskosten betalen plus een boete van enkele duizenden euro's.


Viagra-snoepjes mogen niet  (foto: DAG)

Dode en gewonden na politie-inval

Bij politie-invallen in een aantal woningen in Amsterdam-Zuidoost is vandaag een verdachte omgekomen. Drie andere raakten gewond.

De vier mannen probeerden allemaal via het balkon te ontkomen. Zij sprongen naar beneden of vielen tijdens hun vluchtpoging. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Het gaat om in totaal vier woningen in de flat Kikkenstein en aan de Boris Pasternakstraat. De invallen vonden plaats in verband met een onderzoek naar de handel in harddrugs. De politie heeft in de panden ook grote hoeveelheden drugs gevonden.

Het is bepaald niet voor het eerst dat bij een politie-inval in Amsterdam-Zuidoost mensen van een flat naar beneden springen of vallen. In oktober 2007 kwam bij een soortgelijk incident een man uit Ghana om. Dat leidde tot rellen in de wijk. In januari vorig jaar raakte een andere man zwaargewond, toen hij tijdens een inval naar beneden sprong.


Dode en gewonden na politie-inval  (foto: DAG)
Met dank aan SickQuilver voor de submit

'PVV wellicht grootste partij'

Uit een onderzoek onder 1402 Nederlanders blijkt dat de PVV 4 juni de grootste partij kan worden bij de verkiezingen voor het Europees parlement. Het onderzoek is uitgevoerd door het Center for politics an Communication (CPC) van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Toch stelt CPC-directeur Claes de Vreese dat het nog lang niet zeker is dat de PVV de grootste wordt. Dit komt doordat veel potentiële PVV-stemmers niet weten of ze überhaupt wel gaan stemmen. Europa is geen populair thema onder de PVV-aanhang. Bovendien zijn de verschillen tussen de aanhang van diverse partijen erg klein. PVV, PvdA, SP, VVD en CDA halen allen tussen de 9 en 15 procent in de peiling.

Niet alleen de PVV-aanhang twijfelt over de gang naar de stembus. Slechts een derde van de Nederlanders zegt te gaan stemmen. Ruim 40 procent weet het nog niet en een kwart gaat zeker niet stemmen.

Groei Oost-Europese werknemers neemt af

De groei van het aantal Oost-Europese werknemers in Nederland is sterk afgenomen. In februari had deze groep een omvang van 84.000. Dat zijn er tienduizend meer dan een jaar eerder, maar tot juli vorig jaar bedroeg de groei op jaarbasis nog bijna 50.000.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. Volgens het CBS heeft de afgenomen groei mogelijk te maken met de recessie en de teruggang van de uitzendbranche. Veel Oost-Europeanen werken op uitzendbasis.

In de zomer van vorig jaar bereikte het aantal werknemers uit Oost-Europa een piek van ruim 107.000. Seizoensarbeid in de landbouw leidt in deze periode altijd tot meer werk.


Groei Oost-Europese werknemers neemt af  (foto: DAG)

Gameplay-details van DJ Hero

In navolging van de populaire Guitar Hero-games komt Activision binnenkort met DJ Hero. In de jongste uitgave van het blad GameInformer staan enkele gameplaydetails van de game beschreven, die we hieronder graag met jullie delen.

De game is geschikt voor één tot twee spelers en wordt bediend met de DJ Hero Turntable-controller. Deze controller bestaat uit twee delen: een plaat met drie gekleurde knoppen (groen, rood en blauw) er op en een deel met de face- en D-pad-knoppen, een Euphoriaknop, een effectswitch en een crossfader er op. Dit laatste deel is los te maken en aan beide zijden van de het plaatdeel vast te maken om de controller geschikt te maken voor zowel links- als rechtshandige virtuele DJs.

Tijdens de game zullen slechts drie banen gebruikt worden, de buitenste twee banen bedien je door de crossfader heen en weer te schuiven. Banen zullen naar links en rechts afbuigen om aan te geven waar je de crossfader heen moet schuiven.
Door genoeg noten te raken, bouw je een Rewind Meter op, waarmee je de song een stuk terug kan spoelen. Star Power is in DJ Hero vervangen door Euphoria en wordt geactiveerd door de Euphoriaknop.
De banen in de game zullen voorzien worden van pijlen die aangeven in welke richting de plaat gescratched moet worden, als er een X verschijnt, kun je in een willekeurige richting scratchen.De effectenswitch wordt gebruikt tijdens aparte gedeeltes van een song, dit wordt visueel aangegeven middels een overlay.

De meeste songs die in de game zullen zitten, zijn vrij te spelen vanaf het begin. Je hoeft dus geen bloed zweet en tranen te investeren als vrienden langskomen om de game te spelen. DJ Hero zal buiten de Turntable-controller ook microfoons ondersteunen om te freestylen op een nummer en tien songs zullen duetten met een gitaar-controller ondersteunen.

Bijna kwart van Groot-Brittannië heeft console

Een nieuw onderzoek van Harris Interactive heeft uitgezocht hoeveel huishoudens in Groot-Brittannië een console hebben. Het resultaat liegt er niet om; bijna een kwart van alle huishoudens in Groot-Brittannië heeft een console. 23 Procent om precies te zijn (14 miljoen mensen). Een stijger van de laatste tijd is de Nintendo Wii, die het laatste half jaar met 5 procent is geklommen.

Volgens Harris Interactive hebben steeds meer mensen in Groot-Brittannië een console vanwege de crisis. Ze geven hun geld eerder uit aan dingen als home-entertainment dan aan een hapje eten buiten de deur.Ook Rijkaard niet naar Ajax

In navolging van Co Adriaanse zal ook Frank Rijkaard komend seizoen geen trainer worden van Ajax, aldus NOS Teletekst. De voormalig speler van de club zou aan de Amsterdamse clubleiding hebben laten weten dat hij liever gaat werken bij een club buiten Nederland.

De afzegging van Rijkaard betekent opnieuw een tegenvaller voor Ajax. Eerder kwam het bericht naar buiten dat de eerdergenoemde Adriaanse momenteel niets voelt voor een dienstverband bij de hoofdstedelijke club. Rijkaard, die het afgelopen seizoen bewust geen club trainde, werd onmiddellijk na het opstappen van Marco van Basten in verband gebracht met Ajax.

Over belangstelling heeft Rijkaard overigens niet te klagen. Zaakwaarnemer Perry Overeem verklaarde onlangs dat hij bij AC Milan op de lijst staat, mocht de huidige trainer Carlo Ancelotti vertrekken.

Ancelotti kreeg deze week een veeg uit de pan van Milan-eigenaar Silvio Berlusconi en lijkt derhalve niet meer zeker van zijn baan bij de Rossoneri.

Ook aan Chelsea, dat na dit seizoen een nieuwe manager moet aanstellen, werd Rijkaard het afgelopen seizoen meerdere malen gelinkt.

'Griepuitbraak door menselijke fout'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoekt een claim van een Australische onderzoeker dat de oorzaak van het Mexicaanse griepvirus door een menselijke fout is uitgebroken.

Adrian Gibbs, medewerker van het anti-virus middel Tamiflu, zei woensdag tegenover persagentschap Bloomberg: "De meest simpele verklaring voor de uitbraak van het virus is dat het ontsnapt is uit het laboratorium." Toch zegt Gibbs dat dit slechts een van de mogelijke oorzaken kan zijn.

Adrian Gibbs in het interview met Bloomberg

Elektrische vuilniswagen maakt Rotterdam schoon

Rotterdam beschikt sinds vandaag over een geheel elektrische vuilniswagen. Volgens afvaldienstverlener Van Gansewinkel is het een wereldprimeur.

De vrachtwagen wordt bij wijze van proef ingezet om bedrijfsafval te verzamelen in de binnenstad van Rotterdam. De wagen vervoert het afval naar de AVR in Rotterdam-Zuid. Daar wordt het afval verbrand en omgezet in elektriciteit, die de vuilniswagen aandrijft. "Op deze manier bestaat afval eigenlijk niet meer", stelt Egbert Vennik, regiodirecteur bij Van Gansewinkel in Zuid-Holland vast.

De proef duurt een half jaar. Als die slaagt, zal de wagen ook in een aantal andere grote steden zijn werk gaan doen. De vrachtwagen is gemaakt van staal dat opnieuw te gebruiken is. Het voertuig heeft een maximumsnelheid van 32 km en een actieradius van 60 km.

'Binkie', zoals de wagen wordt genoemd, is niet duurder dan een orthodoxe vuilniswagen en kost 180.000 euro. Daarbij is de wagen milieuvriendelijk en vrijwel geruisloos. "Dat maakt het mogelijk 's nachts afval op te halen", zegt Vennik. Wel kan er in de moderne wagen minder afval en bedraagt de oplaadtijd ruim vijf uur.

Door de inzet van de vuilniswagen probeert het bedrijf de uitstoot van CO2 van de voertuigen tot nul terug te brengen. Het project is opgezet in samenwerking met Rotterdam Climate Initiative (RCI), dat op termijn een halvering van de uitstoot aan CO2 beoogt. In Rotterdam geldt sinds 2007 een milieuzone voor vrachtwagens. In die zone moeten vrachtwagens aan bepaalde milieu-eisen voldoen.

Elektrische vuilniswagen  (foto: ANP)

Beerens verlengt bij sc Heerenveen

SC Heerenveen beschikt ook de komende jaren nog over Roy Beerens. De speler van de Friese formatie brak zijn contract open en verlengde deze tot medio 2013. Daarnaast gaf hij toe bewust voor een langer verblijf bij zijn huidige werkgever te kiezen.

"Ik voel me hier goed en heb het idee dat ik Heerenveen de juiste club is om de volgende stap te maken. Ik heb me dit seizoen goed ontwikkeld, maar presteerde niet stabiel genoeg. Iedereen weet dat ik kan voetballen, alleen moet ik dat elke week laten zien," liet Beerens in een reactie weten.

De vleugelspeler is overigens blij met het feit dat de knoop voor aanvang van de bekerfinale is doorgehakt. "Dan is het voor iedereen duidelijk waar mijn toekomst ligt en kan ik me volledig op de finale richten. Zondag wil ik er staan. Ik wil flitsen in De Kuip. Hopelijk kunnen we er een mooi voetbalfeest van maken."

Het was voor Beerens overigens geen lastige keuze. Bij sc Heerenveen voelt de speler zich thuis, boekte hij progressie en heeft hij nu een prima contract. "Heerenveen is goed voor me geweest. Bovendien ben ik nog maar 21. De stap omhoog kan altijd nog. Ik heb al veel jonge jongens naar topclubs zien vertrekken, die vervolgens op de bank terecht kwamen. Ik heb de tijd."

Atari zal geen presentaties geven op de E3

Wellicht heeft het te maken met het uitstel van Ghostbusters in Europa, misschien komt het doordat The Witcher: Rise of the White Wolf in de koelkast staat, hoe dan ook heeft Atari bekend gemaakt niks te zullen tonen op de E3. Het bedrijf zal wel aanwezig zijn, maar geen presentaties geven of een stand hebben. Ze willen zich richten op andere initiatieven om opkomende titels zoals Champions Online en Ghostbusters te promoten. Met wederom een grote publisher die afhaakt is het nog maar de vraag hoe groot de E3 dit jaar echt gaat worden. Vorig jaar trokken veel bedrijven, waaronder Activision|Blizzard, zich al terug uit de ESA, de organisator van het hele gebeuren. Helemaal leeg zal het niet zijn, want bedrijven als SEGA, Electronic Arts, THQ en Sony hebben al aangegeven aanwezig te zullen zijn.

Knappe priester geschorst om affaire

Albert Cutié moet flink door het stof. De 40-jarige hunk heeft zich de woede van de katholieke gemeenschap in Miami op de hals gehaald, nadat hij op het strand werd gesnapt terwijl hij lag te rollebollen met zijn vriendin.

Een Spaanse tabloid publiceerde de foto's. Je zou denken, wat is het probleem? Maar Cutié is priester en dus gebonden aan het celibaat. Het bisdom heeft hem daarom geschorst. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot: Cutié is namelijk mateloos populair onder Spaanstalige katholieken. Hij heeft een eigen tv-programma waarin hij vragen beantwoordt waarmee kijkers worstelen en publiceerde een bestseller vol levenslessen.En zijn fans willen helemaal niet dat Cutié wegblijft. Ze vinden dat de kerk niet zo ouderwets moet doen.


Totnogtoe houdt de kerk zijn rug recht. Ondertussen is Albert Cutié zich aan het bezinnen op zijn 'zonden'. Op zijn website: "Ik vraag om vergeving van hen die ik pijn of verdriet heb gedaan met mijn gedrag. (...) Ik hoop dat jullie je gebeden voort blijven zetten en me blijven steunen."

Badmintonners verliezen van Singapore

De Nederlandse badmintonploeg is op het WK voor gemengde teams ondanks 1-4 verlies tegen Singapore nog niet kansloos voor promotie naar de A-poule.

Als Oranje morgen van Rusland wint, en Polen verslaat Singapore, dan eindigt de formatie van bondscoach Martijn van Dooremalen toch nog op de eerste plaats in groep 2-B. Promotie zal dan afgedwongen moeten worden in een duel met de nummer één van groep 2-A.

Van Dooremalen: "Het reglement schrijft voor dat bij gelijk eindigen het onderlinge resultaat de doorslag geeft. We hebben kansen maar Rusland is een zeer sterke ploeg. Ze hebben ijzersterke dubbels en ze zijn ook in het vrouwenenkelspel zeer gevaarlijk. We zijn behalve van onszelf ook afhankelijk van de Polen. Die moeten wel winnen van Singapore en dat wordt nog knap lastig."

De bondscoach is zeer teleurgesteld over het resultaat tegen Singapore: "We hadden ingecalculeerd dat we het naast het vrouwenenkelspel ook de mannensingle en het vrouwendubbelspel zouden winnen. Het ging helaas twee keer in de derde game mis."

Koen Ridder en Ruud Bosch waren net als tegen Polen, toen ze van een top 10-dubbel wonnen, opnieuw zeer goed op dreef. Van Dooremalen: "De krachtsverschillen zijn op dit niveau zeer gering. Tegen Polen lukte het wel, en tegen Singapore net niet. Maar ze speelden weer geweldig en dat is goed nieuws met het oog op de wedstrijd tegen de Russen."

Nederland - Singapore 1-4

Mannendubbelspel: Ruud Bosch/Koen Ridder - Kurniawan/Wijaya 11-21, 21-16, 16-21

Vrouwenenkelspel: Judith Meulendijks - Zhang Beiwen 21-16, 21-16

Mannenenkelspel: Eric Pang - Derek Wong 21-12, 19-21, 15-21
Vrouwendubbelspel: Judith Meulendijks/Yao Jie - Yao Lei/Mulia Sari 21-15, 16-21, 17-21

Gemengddubbelspel: Ilse Vaessen/Jorrit de Ruiter - Yan/Kurniawan 12-21, 14-21

STAND

1. Singapore 2-2 (6-4)
2/3. Polen en Rusland 2-2 (5-5)

4. Nederland 2-2 (4-6)


PROGRAMMA
14-5: Nederland - Rusland

14-5: Singapore - Polen

Kazlauskas verlaat TOP Oss

Charles Kazlauskas (26) heeft besloten niet in te gaan op de aanbieding van TOP Oss/FC Oss. De club vindt het erg jammer maar respecteert zijn besluit.

Kazlauskas was sinds de zomer van 2005 in dienst van TOP Oss. De multifunctionele speler bleek inzetbaar op vele posities. Het meest speelde hij als rechtsback. Charles Kazlauskas kwam in 124 competitiewedstrijden uit voor TOP Oss waar ook de supporters met lede ogen afscheid zullen nemen van de geliefde Amerikaan.

Thijs Geurts, Jannis Karafillakis, Zakaria El Allali en Dennis van Ballegooij zullen komend seizoen opnieuw uitkomen voor TOP Oss/FC Oss. Zij zullen dit doen dit op amateurbasis in de hoop daar later een contract mee te verdienen.

Nieuw is de overkomst met keeper Richard Arends van NEC Nijmegen. De 18-jarige keeper kwam dit seizoen in actie in de A1 van de Nijmegenaren. In het kader van de samenwerkingsovereenkomst tussen TOP Oss en NEC wil NEC de keeper in Oss zich verder laten ontwikkelen. In Oss zal hij de strijd aangaan met Dennis van Ballegooij wie de tweede doelman achter Wilko de Vogt zal worden.

Moutawakil en Scholten langer bij TOP Oss

Aziz Moutawakil (25) en Dominique Scholten (21) hebben met TOP Oss overeenstemming bereikt over een nieuw contract.

Dit maakte manager technische zaken Hans de Koning bekend na afloop van TOP Oss – FC Dordrecht, de eerste wedstrijd in de play-offs waarin gestreden wordt voor een plaats in de Eredivisie. De club is verheugd met deze spelers en bouwt hierdoor verder aan een sterke selectie voor komend seizoen.

Aziz Moutawakil is sinds dit seizoen in dienst bij de Ossenaren. Hij tekent een contract welke hem tot de zomer van 2011 in Oss zal houden. De snelle buitenspeler speelde dit seizoen in 27 competitiewedstrijden waarin hij drie doelpunten scoorde. Daarvoor speelde de Marokkaanse Belg bij Fortuna Sittard en MVV.

Dominique Scholten tekent een 3-jarige overeenkomst tot 30 juni 2012. Scholten kwam in het kader van de samenwerking tussen NEC Nijmegen en TOP Oss tijdens de winterstop over van NEC. De speler kwam tot dusverre in actie tijdens vijftien competitiewedstrijden voor TOP Oss.

Regisseur Irréversible komt met 'vrolijke porno'

De regisseur van de omstreden film Irréversible, Gaspar Noé, gaat een "vrolijke pornofilm” maken. Dat heeft de filmmaker gezegd tegen het Amerikaanse filmvakblad Screen, zo meldt het tijdschrift vandaag online. De productie bevat "expliciete seksscènes".

"Ik heb nog geen film gezien waarin echte emoties en expliciete seks worden gemixt", verklaart Noé zijn keuze voor een pornoproductie. "Mensen zijn geobsedeerd door seks. Waarom zien we nooit in beeld hoeveel vreugde het brengt?" De Argentijn heeft nog geen titel voor zijn nieuwe werk. Hij heeft al wel laten weten te gaan samenwerken met onbekende acteurs.

De nieuwste film van Argentijn Noé, Enter the Void, dingt mee naar een Gouden Palm op het filmfestival in Cannes. Het festival begint woensdag. De filmmaker zorgde in 2002 voor opschudding met zijn Irréversible, waarin de kijker minutenlange beelden ziet van een vrouw die wordt verkracht.


Regisseur Irréversible komt met 'vrolijke porno'  (foto: DAG)

Chavez lanceert revolutionaire gsm

Hugo Chavez, president van Venezuela, brengt een nieuwe gsm op de markt om de technologische sector in zijn land een boost te geven. Het mobieltje kost slechts 15 dollar (bijna 11 euro) waardoor het voor bijna iedereen toegankelijk is.
 
Het toestel beschikt over een camera, ingebouwde MP3-speler, chronometer en radio en je kan er zelfs mee op het internet. De uitzonderlijke lage prijs is te verklaren doordat producent Vetelca forse subsidies kreeg van de regering. President Chavez heeft de voorbije jaren reeds andere cruciale sectoren van de Venezolaanse economie genationaliseerd en gesubsidieerd. Het nationale oliebedrijf PDVSA is daar het bekendste voorbeeld van.
 
Chavez gaf de gsm de naam "Vergatario" en kreeg hierdoor al tonnen kritiek over zich heen. Naast de gebruikelijke betekenis "uitstekend" verwijst het woordje verga in het dialect naar het mannelijk lid. De president lijkt het leuk te vinden en spreekt "Vergatario" dan ook altijd met een dubbelzinnige glimlach uit.

Website laat zien wat advocaat kost

De website Advocatenoverzicht.nl publiceert met ingang van woensdag de uurtarieven van advocaten. Wie op zoek is naar een advocaat, kan op de site gericht zoeken naar specialisten op bepaalde juridische terreinen. Advocaten moeten zich laten registreren op de site. Vooralsnog hebben lang niet alle ingeschreven advocaten hun tarieven vermeld. Uurtarieven kunnen sterk verschillen.

Bekende advocaten als Gerard Spong rekenen 400 euro per uur. Een groot aantal advocaten hanteert uurprijzen die schommelen tussen 100 en 200 euro per uur.

Uit onderzoek van Advocatenoverzicht.nl onder 1097 van de 3762 advocatenkantoren in Nederland blijkt dat het gemiddelde uurtarief van een advocaat rond 180 euro ligt. Het kantoor van Spong is het duurste, het kantoor Meulen Strouken Advocaten uit het Brabantse Lage Zwaluwe het goedkoopste (70 euro per uur). Advocaten in de Randstad zijn doorgaans duurder dan hun collega’s in de rest van het land. Advocaten die zich op de zakelijke markt richten, hanteren tarieven die 35 procent hoger liggen dan die van advocaten met specialismen voor particulieren.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie neemt woensdag het onderzoeksrapoort in ontvangst en lanceert de advocatensite officieel.

Kroes geeft Intel recordboete van ruim 1 miljard

Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft de Amerikaanse chipproducent Intel woensdag een recordboete opgelegd van 1,06 miljard euro.

Volgens Kroes heeft het bedrijf zijn dominante marktpositie misbruikt. Intel zou onder meer computerfabrikanten grote kortingen hebben gegeven als die beloofden geen gebruik te maken van producten van concurrent Advanced Micro Devices (AMD).

De hoogste boete die Kroes tot dusver had opgelegd, bedroeg 899 miljoen euro. Softwaregigant Microsoft moest dat bedrag vorig jaar betalen voor marktmisbruik.

[Actie] Ontwerp en win een unieke armband

ck

Kijk jij ook altijd vol bewondering naar de prachtige lederen sieraden die sommige mensen dragen? Let dan goed op, want in samenwerking met Copykraaij mag FOK! een unieke, lederen armband weggeven met daarop een ontwerp naar keuze. 

Het enige wat je hier voor hoeft te doen is een ontwerp maken voor de armband die jij graag zou willen hebben. Hoe je dat gaat doen, is helemaal aan jou. Of je nou gaat photoshoppen, kantklossen of kleien, alles is prima. 

Als je je ontwerp af hebt kun je een foto of plaatje posten in DIT! topic. De winnaar wordt gekozen door de vakkundige PR-crew. Meekletsen over de actie kan hier!

Demjanjuk gezond genoeg voor gevangenis

De van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk is medisch in staat in de gevangenis te worden opgesloten.

Hij geniet een betere gezondheid dan men bij een man van 89 jaar zou verwachten. Dat is de conclusie van artsen die Demjanjuk in de Stadelheim-gevangenis in München hebben onderzocht.

De onderdirecteur van de penitentiaire inrichting, Jochem Menzel, maakte dit vandaag bekend.


Demjanjuk gezond genoeg voor gevangenis  (foto: DAG)

Meer mannen en jongeren werkloos

De werkloosheid in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op 4,4 procent. Dit is hetzelfde percentage als een jaar eerder. Bij mannen en jongeren was de werkloosheid wel hoger dan in het eerste kwartaal van 2008. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde werkloosheidscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het eerste kwartaal was 4 procent van de mannen werkloos. Dat is 0,5 procentpunt hoger dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Het is volgens het CBS voor het eerst in lange tijd dat meer mannen werkloos zijn.

Ook onder jongeren is de werkloosheid hoger. In het eerste kwartaal had 10,3 procent van de 15- tot 25-jarigen geen baan. Dat is ruim 1 procentpunt meer dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Ook meer 25- tot 35-jarigen hadden geen baan. Bij deze groep begon de toename van de werkloosheid al in het laatste kwartaal van 2008. Bij 35-plussers was de werkloosheid lager dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Consument betaalt sneller dan bedrijfsleven

Nederlandse consumenten zijn ondanks de recessie aanzienlijk sneller met het betalen van rekeningen dan het bedrijfsleven en overheidsinstanties. Nederlanders wachten gemiddeld 31 dagen met het voldoen van hun rekeningen, bij ondernemingen en de overheid is dat respectievelijk 42 en 49 dagen.

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde European Payment Index 2009 van Intrum Justitia, een onderzoek naar betaalgedrag in Europa in het eerste kwartaal van dit jaar.

De Nederlandse consument deed er de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld twee dagen langer over om nota's te voldoen in vergelijking met een jaar eerder. Ook het bedrijfsleven had gemiddeld twee dagen meer tijd nodig, terwijl overheidsinstanties er drie dagen langer over deden dan in 2008. "Terwijl bedrijven in veel gevallen bewust laat betalen met het oog op hun cashflow en bij overheidsinstanties de interne bureaucratie voor grote vertraging zorgt, blijft de consument ook in deze periode van recessie de netste betaler", zegt directeur Marcel van Es van Intrum Justitia Nederland.

Pakistan vraagt wereld om hulp

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij het oplossen van het vluchtelingenprobleem in het noordwesten van Pakistan. In die regio zijn de afgelopen tijd honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen voor het geweld tussen het leger en de Taliban.

Zardari sprak over een catastrofe die zich voltrekt. "De burgers verliezen hun oogst, hun inkomsten, hun levensonderhoud en hun woningen, en daarom willen we dat de wereld ons helpt”, zei de president na een gesprek met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties in New York.

Ban zei dat hij tegen Zardari zijn diepe zorgen had geuit over de humanitaire situatie in Noordwest-Pakistan. Hij riep op tot bescherming van de burgerbevolking en zei dat de VN Pakistan daarbij willen helpen.

De VN schatten dat meer dan 550.000 mensen zijn ontheemd in het noordwesten van het Pakistan. De meeste gevluchte Pakistanen zitten vast tussen de strijdende partijen.

[Giro] Di Luca geloofde in dagzege

Danilo di Luca was gisteren, tijdens de vierde etappe van de Giro d'Italia, verantwoordelijk voor de derde dagwinst van LPR. De wielrenner wist Stefano Garzelli en Franco Pellizotti voor te blijven. Alessandro Petacchi zorgde voor de andere twee zeges voor de wielerploeg.

"Ik geloofde sterk in mijn kansen dat ik hier kon winnen," liet Di Luca aan La Gazzetta dello Sport weten. "Met nog tweehonderd meter te gaan had ik een kleine voorsprong op Garzelli en ik kon mijn voorsprong vasthouden."

Di Luca droeg zijn overwinning overigens op aan de slachtoffers van de aardbeving rond L'Aquilla. Om deze mensen te helpen, introduceerde de Italiaan roze armbandjes.

'Ari gevolgd door Spartak Moskou en Wolfsburg'

Voetbal International meldt dat AZ-aanvaller Ari zich in de kijker heeft gespeeld van de clubs Spartak Moskou en VfL Wolfsburg.

De Braziliaan werd in de zomer van 2007 door AZ overgenomen van het Zweedse Kalmar FF. Zijn eerste seizoen leverde 29 competitiewedstrijden en negen doelpunten op. Ari reikte deze jaargang tot hetzelfde aantal treffers, maar had hiervoor minder duels nodig. Trainer Louis van Gaal gaf vaak de voorkeur aan Mounir El Hamdaoui en Moussa Dembélé.

Ari heeft bij AZ nog een driejarig contract. Bij Wolfsburg spelen zijn landgenoten Grafite en Josué, terwijl Spartak de Braziliaan Welliton onder contract heeft staan en had tot voor kort middenvelder Mozart in dienst.

Licentie FC Eindhoven mogelijk gered

Er is een reële kans dat FC Eindhoven in november het eeuwfeest kan vieren. De ploeg, die uitkomt in de Jupiler League, kreeg gisteren goed nieuws te horen van de Nederlandse voetbalbond (KNVB). De licentie komt niet in gevaar, mits aan strenge voorwaarden wordt voldaan.

FC Eindhoven moet aan alle financiële verplichtingen, die het nieuwe seizoen met zich meedraagt, voldoen. Daarnaast moet de ploeg uit Eindhoven vóór 31 mei een sluitende begroting bij de voetbalbond indienen.

Ed Creemers, voorzitter van FC Eindhoven, liet weten dat het niet vanzelfsprekend is dat men de begroting rond krijgt, maar bleef wel positief. "We hebben ieders hulp nodig, maar zijn vol vertrouwen."

Man geschokt door eega in pornofilm

Een Taiwanese man kreeg de schrik van zijn leven toen hij dacht lekker te gaan genieten van de pornofilm 'Affaires met de vrouw van een ander'. De hoofdrol in die film bleek gespeeld te worden door zijn echtgenote. Ook een vriend van de man speelde mee.

De man kocht de dvd al in 2002. Bij thuiskomst zag hij dat de hoofdrol was weggelegd voor zijn vrouw en een vriend. De man scheidde van zijn vrouw. De voormalige vriend van de man, die in het dorp werkte als slager, vluchtte.

Vorig jaar kwam de onfortuinlijke pornokijker zijn voormalige vriend toevallig weer tegen. De echtgenoot stak de slager in zijn been. Hiervoor staat de Taiwanees nu terecht, zo blijkt uit de aanklacht die volgens The Liberty Times gisteren werd ingediend.

Biologische vader baby Donna wordt vervolgd

De Belgische justitie heeft de biologische vader van baby Donna aangeklaagd. Behalve de draagmoeder van het meisje en de Nederlandse pleegouders wordt ook Bart P. beschuldigd van "mensonwaardige behandeling van het kind".

Dat meldden Belgische media vandaag. De vader reageerde verbijsterd op de aanklacht. "Ik heb mijn dochter nog niet eens mogen zien, hoe kan ik haar dan mensonwaardig behandeld hebben?", vraagt hij zich af. Zijn advocaat stelt dat de man het kind "te goeder trouw heeft verwekt".

Donna werd in 2005 geboren. De draagmoeder verkocht haar aan een Nederlands echtpaar. Het meisje, nu 4 jaar oud, was beloofd aan de biologische vader en zijn vrouw.

Procureur Herman Daens zegt dat in België geen duidelijke rechtgeving bestaat voor een dergelijke zaak. ,,Daarom willen we de zaak zo ruim mogelijk aanpakken. Hij hoopt dat zo een wettelijk kader wordt vastgesteld voor het draagmoederschap.

Op 23 juni wordt besloten of Bart P. ook daadwerkelijk voor de rechter moet verschijnen. Een veroordeling zou zijn kansen om het meisje in Nederland te mogen bezoeken fors verkleinen.

Biologische vader baby Donna wordt vervolgd  (foto: ANP)

Saviola vertrekt bij Real Madrid

Javier Saviola heeft besloten om Real Madrid te verlaten na dit seizoen. De kleine spits is voornamelijk een bankzitter bij de nummer twee van Spanje. Sinds hij een contract ondertekende in 2007 heeft hij slechts achttien wedstrijden gespeeld voor de club, waarin hij viermaal het doel trof.

"Javier staat nog tot medio 2010 onder contract bij Real Madrid en hij heeft besloten te willen vertrekken nu hij dit seizoen zo weinig speeltijd heeft gehad", aldus zijn zaakwaarnemer Alfredo Cabrera Brizuela. Over belangstelling heeft de Argentijn niet te klagen "Het klopt dat enkele clubs naar Javier hebben geďnformeerd. Maar we gaan in juni eerst met Real praten om de zaken op te lossen."

Er is interesse uit Engeland en Italië. "Saviola is nog jong en kan nog veel toevoegen aan het spelletje. Clubs uit Engeland en Italië hebben reeds contact met mij opgenomen", besluit Saviola's agent.

USGPE heeft eerste ontwerpen auto klaar

Peter Windsor, sportief directeur van US Grand Prix Engineering, zegt dat zijn team goed op schema ligt om in 2010 te debuteren in de Formule 1, de eerste ontwerpen zijn af. Ook zei hij dat het team niet geraakt wordt door eventuele budgetlimieten.

Windsor sprak over de limiet met GPWeek: "Allereerst wil ik zeggen dat het erg indrukwekkend is hoe de FIA het voor nieuwe teams gemakkelijker heeft gemaakt om in de Formule 1 te komen. Als dat niet gebeurd was, waren we er nu niet." De Engelsman begrijpt de kritiek op het systeem echter ook wel. "Elk nieuw systeem zal in het begin pijn doen, maar wat ons betreft verandert er niets. We zijn hier namelijk al drie of vier jaar mee bezig."

"Ons budget is nooit veranderd en we zijn hard aan het werk. De eerste CAD-tekeningen van de auto zijn ook al af", zei hij, maar tekende hierbij wel aan dat hij wel of niet verplicht stellen van KERS in 2010 nog voor problemen kan zorgen. In het ontwerp is rekening gehouden met het verplicht gebruik van KERS, maar de renstal wil er liever van af. "Als we de keuze hebben, rijden we er waarschijnlijk niet mee, maar we moeten er rekening mee houden dat het verplicht wordt."

Gerrard tot speler van het jaar verkozen

De Engelse sportjournalisten hebben Steven Gerrard verkozen tot de beste voetballer van dit seizoen. De aanvoerder van Liverpool werd boven Wayne Rooney en Ryan Giggs verkozen. Giggs werd door zijn collega-voetballers verkozen tot beste speler van het jaar.

De Footballers Writing Association, ook wel de FWA genoemd, gaf deze prijs aan de middenvelder van Liverpool. "Stevens prestaties dit seizoen zijn van de hoogste kwaliteit", aldus de voorzitter van de FWA, Steve Bates. "Zijn gedrevenheid heeft er mede voor gezorgd dat Liverpool nog altijd meedoet om de titel, het wordt een spannend slot dit seizoen."

"Gerrard is duidelijk in de vorm van zijn leven en wordt terecht gezien als een van de beste middenvelders van deze generatie. De FWA is verheugd hem te kunnen eren voor zijn bijdrage aan de prestaties van zijn club én land", besluit de FWA-baas.

Hoogendorp mag vertrekken bij ADO

Rick Hoogendorp heeft van ADO Den Haag te horen gekregen dat hij mag vertrekken. De aanvaller zal nog op zoek gaan naar een andere club voor volgend seizoen.

"Dat de club niet door zou gaan met mij, komt niet als een verrassing”, aldus de 34-jarige speler. "Dat zag ik drie maanden geleden al aankomen. Het is wel jammer dat ADO mij het niet eerder heeft verteld. Daarover ben ik wel teleurgesteld."

"Ik ben fit en mis ik eigenlijk alleen wedstrijdritme. Maar als je twee jaar lang amper hebt gespeeld, raak je buiten beeld. Dat is logisch. Ik ga rustig nadenken over mijn toekomst. Ik voel me nergens te groot voor, ook niet voor de eerste divisie. Ik had meer verwacht van mijn terugkeer bij ADO. Niet alleen van mezelf, ook van de club. Maar we zijn gepromoveerd en er dit jaar in gebleven. En al heb ik dit seizoen maar twee goals gemaakt, ze waren niet onbelangrijk", besluit de oud-aanvaller van onder meer RKC Waalwijk en Vfl Wolfsburg.

Rusland oefent tegen Argentinië

Rusland zal op 12 augustus een oefenduel spelen tegen Argentinië. Er wordt op dit moment gekeken waar de wedstrijd gespeeld zal worden. Diego Maradona, de bondscoach van Argentinië, reageerde enthousiast om tegen de ploeg van Guus Hiddink te mogen spelen.

De Argentijnen hebben beloofd in de sterkst mogelijke formatie te zullen starten aan de wedstrijd. Dit maakte de Russische voetbalbond bekend. Het Loezjniki-stadion met een capaciteit van 83.000 toeschouwers is een van de kandidaat-stadions voor het duel. Een andere mogelijkheid is het stadion van Lokomotiv Moskou, dat plaats biedt aan slechts 28.000 toeschouwsers.

In september zal Guus Hiddink aantreden tegen Liechtenstein en Wales voor de WK-kwalificatie.

Pantserplaten en mitrailleurs ingezet tegen piraten

Nederlandse reders huren bewapende volgboten om hun schepen te beschermen tegen piraten in de Golf van Aden. Zo omzeilen zij het verbod op wapens aan boord. Zo'n particuliere escorte wordt beloond met een flinke korting op de verzekeringspremie.

Dat meldt verzekeringsmakelaar Aon Nederland, die vier van dergelijke pakketten heeft verkocht aan Nederlandse reders. Twee offertes lopen nog. "Wie gebruik maakt van een beveiligingsbedrijf, krijgt een aangepaste premie", zegt directeur Rogier van der Sluijs. De premie zakt van bijvoorbeeld 0,5 naar 0,25 procent van de waarde van schip en lading.

Als voorbeeld noemt Van der Sluijs de Britse beveiligingsfirma Hart. Die stuurt ongewapende veiligheidsadviseurs mee, die onderweg de bemanning trainen. Maar zij staan ook in contact met een stalen volgboot met pantserplaten en schietgaten rondom.

Op het dek een .50 mitrailleur met een dracht van 1,8 kilometer. Andere firma's bieden vergelijkbare diensten in de Golf.

Aan boord van Nederlandse schepen zijn wapens niet toegestaan. De particuliere escortes varen echter onder een andere vlag en worden doorgaans bemand door Britse, Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse ex-militairen. Zij vragen ongeveer 73 duizend euro voor een passage.

In de praktijk melden reders zich per e-mail bij een marinecoördinatiecentrum. Daarna passeren de schepen 's nachts in groepjes het meest risicovolle stuk, waar een fregat vaart. Veel reders, zo blijkt uit een rondgang, vinden de geboden protectie onvoldoende.

In het gebied moeten scheepseigenaren hun bemanningen twee keer zoveel geld betalen. Ze betalen een dubbele verzekeringspremie en extra brandstofkosten omdat sneller wordt gevaren. Ook omvaren langs Kaap de Goede Hoop kost veel geld. Wel slagen reders er steeds beter in de extra kosten door te berekenen aan hun klanten.

Het donderdag gekaapte Antilliaanse schip Marathon ligt waarschijnlijk voor de kust van Somalië. Het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën maakt geen haast het schip te bereiken. Drie landen en de reder moeten het nog eens worden over de tactiek. Een bevrijdingsactie door mariniers is onwaarschijnlijk, omdat de kans op slachtoffers dan flink stijgt.


Pantserplaten en mitrailleurs ingezet tegen piraten  (foto: DAG)

Phelps maakt rentree

Michael Phelps zal voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2008 weer deelnemen aan een zwemwedstrijd. De Amerikaan won acht maal goud in Peking, hield zich daarna met andere zaken bezig.

Zo werd hij gefotografeerd met een wietpijp aan zijn mond. Dit leverde hem in februari een schorsing van drie maanden op, welke hij nu uitgezeten heeft. Vrijdag maakt hij in eigen land zijn rentree bij de Charlotte UltraSwim Grand Prix.

Manager Boonen woedend op ASO en UCI

De manager van wielrenner Tom Boonen, Paul de Geyter, is woedend op de Tourorganisatie en op het UCI. De renner werd gisteren uitgesloten van deelname aan de Tour van dit jaar en moet zich ook nog bij het UCI verantwoorden voor zijn gedrag.

"Geen enkele andere federatie springt zo respectloos om met zijn leden," zegt De Geyter in de Gazet van Antwerpen. "Wat de UCI van plan is, noem ik broodroof. Bij de UCI hebben ze de term twee maten en twee gewichten uitgevonden. Moet ik nu opsommen wie de laatste jaren het imago van de wielersport heeft geschonden? En heeft de UCI ook maar iets ondernomen?"

"Door zijn cocaďnegebruik heeft Boonen het imago van het wielrennen schade toegebracht, ook al heeft hij geen doping gebruikt," was het antwoord van UCI-voorzitter Pat McQuaid.

Boonen heeft van zijn ploeg Quick Step al te horen gekregen dat hij voorlopig mag blijven. "We beraden ons, maar bij mijn weten is Boonen de eerste die voor een dergelijk vergrijp voor de commissie van de UCI moet verschijnen," aldus teammanager Patrick Lefevre.

Een lied van ijs en vuur

De Franse studio Cyanide heeft de rechten verkregen om games te maken op basis van de fantasy-boeken van George R. R. Martin, genaamd 'A Song of Ice and Fire'. Wat voor soort games het gaan worden is niet bekendgemaakt, maar gezien het genre van de boeken en de eerdere titels van Cyanide ligt een action-RPG voor de hand. De wereld in de boeken is echter zo divers dat we niets uitsluiten. De spellen zullen uitkomen op de PC en de next-gen consoles.

Patrick Pligersdorffer, Managing Director van Cyanide: "We are all huge fans of ‘A Song of Ice and Fire’, so it is a true honour for our teams to be entrusted with creating the first video games inspired by this masterpiece. The twists and turns of the plot will allow us to deliver an experience which can be enjoyed by both long-time fans as well as gamers new to the series."

De boeken zijn vertaald in meer dan twintig talen en genomineerd voor diverse prijzen. Eerder verschenen al een kaartspel en een bordspel.CU-senator Schuurman voor crisistaks rijksten

ChristenUnie-senator Egbert Schuurman pleit voor een tijdelijke crisistaks voor iedereen die meer verdient dan premier Jan Peter Balkenende. "Die hebben met zo'n salaris echt geen last van de crisis. Zij kunnen best wat missen", zegt hij in een interview met het Nederlands Dagblad van vandaag.

De 71-jarige Schuurman is fractievoorzitter in de Eerste Kamer van de ChristenUnie, de kleinste van de drie regeringspartijen. De inkomstenbelasting voor de rijksten moet in zijn voorstel boven de 125.000 euro een extra schijf van 60 procent krijgen, een stijging van 8 procent boven het huidige toptarief. De maximale hypotheekaftrek stijgt niet mee, "anders heeft het geen zin".

Volgens Schuurman levert zijn crisisbelasting 250 tot 350 miljoen euro per jaar op. Hij wil nog voor de zomer duidelijkheid van het kabinet.

Arts wil zelf geen EPD

Als minister Ab Klink zijn zin krijgt is het elektronisch patiëntendossier (EPD) in 2010 een feit. Het EPD zou er voor moeten zorgen dat artsen en apothekers onderling beter en sneller informatie uit kunnen wisselen, op deze manier zou het aantal medische missers verminderen.

Uit onderzoek onder achthonderd artsen door het tijdschrift Medisch Contact blijkt echter dat artsen het EPD zelf niet zien zitten. 30 procent van de artsen heeft bezwaar gemaakt tegen de uitwisseling van hun medische gegevens, nog eens 25 procent overweegt dat te doen.

Het elektronisch patiëntendossier krijgt veel kritiek van burgers. Zij vrezen dat verzekeraars in de gegevens gaan zoeken en zieke patiënten gaan uitsluiten voor een zorgverzekering. CDA, PVDA en ChristenUnie willen strengere straffen voor artsen die misbruik maken van het EPD. Op die manier hopen de partijen de achterdocht van de burger weg te nemen.

Volgens de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) zien veel artsen het EPD sowieso niet zitten. De artsenorganisatie is in principe een groot voorstander van het systeem, maar de organisatie vindt ook dat het nog te veel vragen oproept over privacy en betrouwbaarheid.

Drama rond Diego krijgt nieuwe draai

Diego van Werder Bremen is een veelbesproken middenvelder op dit moment. Volgens Juventus zal de 24-jarige Braziliaan volgend seizoen in Italië te bewonderen zijn. Zijn Duitse werkgever ontkent dit gerucht. Om het verhaal nog een draai te geven wordt er in Duitsland beweerd dat Bayern München al een akkoord heeft met de speler.

Het zou gaan om een vijfjarige contract bij Juventus. "Juventus heeft een akkoord bereikt met Diego", bevestigde voorzitter Giovanni Cobolli Gigli dinsdag tegenover de Corriere dello Sport. Werder-preses Klaus Allofs ontkende: "Ik kan dat niet bevestigen."

Volgens de geruchten zou de 24-jarige middenvelder ruim vier miljoen per jaar verdienen bij Juventus. Zijn transferbedrag zou dertig miljoen zijn. Een deel van de Duitse media zegt dat dit het bedrag is dat Bayern niet wilde betalen.

'Meeuwis naar Duitsland'

Het lijkt erop dat Marcel Meeuwis naar Duitsland vertrekt. De middenvelder van Roda JC staat in de belangstelling van Borussia Mönchengladbach. Roda JC moet nog nacompetitie spelen om in de Eredivisie te blijven na de winst afgelopen zondag op Feyenoord.

Het is nu zaak dat beide clubs het over de hoogte van de afkoopsom eens worden. Het ziet er echter naar uit dat het in de komende dagen allemaal goed komt", was het verhaal van Louis Laros, de zaakwaarnemer van de middenvelder, tegenover De Telegraaf.

Harm van Veldhoven hield hier al rekening mee. "Marcel heeft mij gezegd dat er interesse is voor hem uit Duitsland. Ik begrijp dat een speler hogerop wil."

'Concrete belangstelling voor Ibrahimovic'

De Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic is een veel besproken onderwerp. Hij wordt gevolgd door de grootste voetbalclubs in Europa. Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola beweerd dat een grote club serieuze belangstelling getoond heeft

"Slechts vier clubs zijn geschikt voor Zlatan. FC Chelsea, Manchester United, FC Barcelona en Real Madrid zijn de enige formaties die in staat zijn om Zlatan te kopen", aldus Raiola. "Vóór het tegendeel wordt bewezen, speelt Zlatan voor Internazionale. Hij heeft een contract met Inter voor nog eens drie jaar. Er zijn geďnteresseerde clubs. Alle grote clubs zijn geďnteresseerd in Zlatan. Bijzondere interesse komt van een heel grote club. Als Zlatan Inter verlaat, is het slechts voor een top vier club."

Op de vraag of Real Madrid de serieuze club is, luidde het antwoord: "Geen commentaar."

EiffelTowers in de finale

De EiffelTowers Den Bosch hebben het vijfde en beslissende duel gewonnen tegen de Hanzevast Capitals uit Groningen. In een uitverkocht Maaspoort werd het 84-69. Hiermee zijn ze verzekerd van een finaleplaats dat donderdag tegen Amsterdam zal zijn.

Dit is de 23ste keer dat Den Bosch in de finale van de play-offs staat. Donderdagavond om 20.00 zullen de EclipseJet MG Amsterdam tegen de Bosschenaren strijden om de felbegeerde landstitel. Het was ook ditmaal Kees Akkerboom die zijn ploeg op sleeptouw nam. Akkerboom sloot de eerste helft af met zestien punten. Ransford Brempong van de Capitals stelde daar twaalf punten tegenover. Desondanks gingen de EiffelTowers de rust in met een 45-34 voorsprong. In de tweede helft was het beeld hetzelfde. Den Bosch bleef goed schieten van de driepuntslijn. Daarnaast pakten de spelers van Den Bosch meer rebounds.

Donderdag zal de zevende maal zijn dat Den Bosch aan de finale begint zonder thuisvoordeel. In de vorige zes edities werd er slechts tweemaal gewonnen. De serie is ook een herhaling van vorig jaar, toen de titel naar Amsterdam ging na een beslissende zevende wedstrijd. Het werd toen uiteindelijk 4-3.

Film: Linha de Passe

In Linha de Passe wordt het verhaal verteld van een doorsnee familie in Sao Paolo, Brazilië. De titel staat voor de passes die spelers elkaar geven in voetbal. Een goede pass op het juiste moment zorgt voor een goal. Een voetballer met talent en intelligentie weet hoe hij zo’n pass moet geven. Dario is zo’n voetballer, en één van de hoofdrolspelers in het verhaal. Maar de titel heeft niet alleen met voetbal te maken; het staat ook symbool voor het op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Iets waar de personages in Linha de Passe nogal moeite mee hebben.


Cannes stralend middelpunt van filmwereld

Cannes is de komende twaalf dagen weer het stralende middelpunt van de filmwereld. De 3D-animatie Up van filmstudio Pixar opent vanavond het internationale filmfestival, waarna het evenement vol premières, feestjes en sterren losbarst.

Het is de eerste keer dat een animatiefilm het festival opent en tevens de eerste keer dat een 3D-film het startschot geeft voor het prestigieuze filmevenement. Na Up volgt een reeks aan premières van films van bekende regisseurs.

Verscheidene films dingen ook mee naar de Gouden Palm, de belangrijkste filmprijs in Cannes. In totaal zijn twintig films genomineerd voor de prijs, die op de laatste dag van het festival wordt uitgereikt.

Naast de Gouden Palm-genomineerden zijn de ogen gericht op onder meer The Imaginarium of Doctor Parnassus, de laatste film waaraan de vorig jaar januari overleden acteur Heath Ledger meewerkte.

Ledger kon de productie van Terry Gilliam door zijn onverwachte dood niet voltooien. Zijn rol werd overgenomen door Johnny Depp, Jude Law en Colin Farrell.

Zanger Marco Borsato reist af naar Cannes voor de film Wit Licht, waarin hij de hoofdrol speelt. De speelfilm van Jean van de Velde is geselecteerd voor het programma Un Certain Regard. De internationale versie van de productie, die in het buitenland is uitgebracht, draagt de titel The Silent Army.

Nederland is dit jaar sowieso goed vertegenwoordigd in Cannes. Filmmaker Jochem de Vries dingt met Missen mee naar een Gouden Palm in de kortefilmcompetitie van het festival. Zijn korte documentaire Trans-Siberian Voices maakt deel uit van de kortefilmselectie van het programma Semaine de la Critique.

De 62e editie van het filmevenement in de Franse badplaats duurt tot en met 24 mei.

Liverpool neemt afscheid van een Nederlander

Piet Hamberg, het hoofd opleidingen bij Liverpool, heeft aangekondigd te vertrekken. De Nederlander wil het rustiger aan doen. Hoogstwaarschijnlijk zal Kenny Dalglish hem vervangen.

In 2007 verruilde Hamberg Grasshoppers Zürich voor Liverpool. In die periode heeft hij respect verdiend bij de club en op de website wordt op een prachtige manier afscheid genomen van hem. "Liverpool bedankt Piet voor zijn inzet in de afgelopen periode. We wensen hem veel succes bij zijn volgende baan."

Liverpool speelt al jaren zonder veel eigen jeugdspelers. Jamie Carragher en Steven Gerrard zijn de enige basisspelers van de eigen jeugdacademie. Daar willen ze nu verandering in brengen.

Piraterij neemt toe, bijna de helft van alle software is illegaal

Steeds meer mensen gebruiken illegale software op hun computers. Dat blijkt uit onderzoek van de Business Software Alliance. Het afgelopen jaar groeide het percentage illegale software wereldwijd naar 41%, 3% meer dan in 2007. De totale waarde van al deze gekopieerde software bedraagt $53 miljard, een flinke klap voor een industrie met een totale jaaromzet van $88 miljard.

De voornaamste reden is volgens Robert Holleyman, president en CEO van de BSA, dat veel midden- en kleinbedrijven te weinig licenties afnemen. Een bedrijf kan 50 PC's hebben staan waar software op draait, maar waarbij maar voor 25 PC's is betaald.

Opvallend is dat onder de weinige landen waar het juist beter ging, grote piraterijlanden zijn als China en Rusland. In China nam het gebruik van illegale software af met 10% en in Rusland met 5%. Toch zijn er nog genoeg landen waar vrijwel alle software, 90% of meer, illegaal is: Georgië, Bangladesh, Armenië, Zimbabwe, Sri Lanka, Azerbeidzjan en Moldavië. Toch zijn deze landen niet financieel gezien het grootste zorgenkind, dat is de VS zelf. Ondanks een percentage van slechs 20% is de markt daar zo groot, dat de verliezen in dollars veruit het grootst zijn.

[NBA] Uitslag Lakers - Rockets

De Los Angeles Lakers hebben een overwinning geboekt op de Houston Rockets en hiermee een 3-2 voorsprong genomen in de halve finale van de Western Conference. In de Staples Center werd het 118-78.

In de vierde wedstrijd, die in Houston gespeeld werd, waren de Lakers dramatisch. De verdediging stond te slapen waardoor de Rockets op een gegeven moment zelfs 29 punten voorsprong hadden. De Lakers brachten het uiteindelijk naar slechts dertien punten maar coach Phil Jackson was niet tevreden met het spel.

Gisteravond was er duidelijk verbetering in het spel. De Spaanse power forward Pau Gasol scoorde zestien punten en pakte dertien rebounds. Andrew Bynum mocht als in de basis beginnen als center doordat Lamar Odom een rugblessure opliep in de vierde wedstrijd. Odom kreeg wel negentien minuten speeltijd. Daarin maakte hij tien punten en pakte hij zes rebounds. Bynum, die al een tijdje onder de maat presteert, kwam tot veertien punten en zes rebounds. Kobe Bryant was goed voor 26 punten, drie assists en vier rebounds.

Bij de Rockets had Shane Battier een mindere avond. Terwijl de small forward in de vierde wedstrijd vele open schoten kreeg, werd hij gisteravond goed verdedigd. Hij scoorde slechts vijf punten. Luis Scola bleef goed rebounden voor zijn team. De Argentijn pakte dertien rebounds en scoorde twaalf punten. Von Wafer blijft de Lakers pijn doen. Nadat hij verruild werd om Pau Gasol te krijgen, kwam hij via een omweg bij de Rockets terecht. Gisteravond was de snelle guard goed voor dertien punten.

Blizzard bevestigt ontwikkeling nieuwe MMO

Een medewerker van Blizzard heeft bevestigd dat er momenteel aan een compleet nieuwe MMO gewerkt wordt door de studio die eerder de "redelijk" succesvolle MMO World of Warcraft ontwikkelde. De MMO is echter niet gebaseerd op een bestaande franchise, dus een World of Starcraft of Diablo hoef je niet te verwachten. De wereld van de nieuwe IP (Intellectual Property) wordt volledig nieuw bedacht.
De game wordt momenteel ontwikkeld op de World of Warcraft-engine, maar dit is slechts om het geheel te testen. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat de game een eigen engine krijgt.

Palestijnse president begroet paus

Paus Benedictus XVI is vandaag in Bethlehem verwelkomd door de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De paus reed om Bethlehem te bereiken in een zwarte mercedes langs een Israëlische versperring die onderdeel is van de enorme afscheidingen die Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever heeft neergezet.

Bethlehem is een van de kleine enclaves in de bezette gebieden waar de Palestijnse regering van Abbas enig gezag laat gelden. Abbas laakte in zijn welkomstoespraak de Israëlische bezetting. Er is alleen maar hoop voor de toekomst wanneer er geen bezetting, geen vluchtelingen en gevangenen meer zijn. Benedictus drong er in zijn toespraak op aan de hoop op vrede en stabiliteit niet op te geven.

Film: Observe and Report

Acteur Seth Rogen timmert behoorlijk aan de weg de laatste jaren. Hij maakt de ene na de andere film. Bekend van Zack and Miri make a porn, Pineapple Express, Superbad en Knocked Up; het zijn zomaar wat titels waar de wat nerd-achtige, iets te dikke acteur zijn opwachting in heeft gemaakt. Daarnaast pakt hij tussendoor de nodige 'stem'-rollen mee zoals in Horton Hears A Who en Kung Fu Panda. En om aan deze lijst maar weer eens een titel toe te voegen, komt Rogen met een nieuwe film: Observe and Report, vanaf medio mei in de bioscopen te zien.


Minder blauw op straat

De politie kan de komende jaren minder blauw op straat brengen. De korpsen mogen in de periode 2010-2012 drieduizend aspirant-agenten aannemen, de helft minder dan gepland. Bovendien moet de politie vanaf 2010 jaarlijks 160 tot 190 miljoen euro bezuinigen en 400 miljoen van het eigen vermogen afstaan.

Dat staat in een vertrouwelijke notitie van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken, die in het bezit is van de Volkskrant. De bezuinigingen maken deel uit van een pakket maatregelen die het kabinet neemt naar aanleiding van de kredietcrisis.

Ter Horst schrijft in haar notitie dat de uitgaven voor veiligheid niet kunnen worden ontzien. Het Korpsbeheerdersberaad, de burgemeesters die de politie mede aansturen, tekent verzet aan tegen de bezuinigingen. De vermindering van de politiesterkte tast "direct de veiligheid op straat aan", staat in een, ook vertrouwelijke, voorlopige reactie.

Door de bezuiniging op het aantal aspirant-agenten zal er vanaf 2014, als zij hun opleiding hebben afgemaakt, minder blauw op straat zijn. Maar de effecten zullen ook daarvoor al merkbaar zijn: de helft van de vierjarige studie is een praktijkopleiding.

Eerder is berekend dat de sterkte de komende jaren juist moet worden opgevoerd om de gevolgen van de vergrijzing bij de politie op te vangen. Hierover waren afspraken gemaakt tussen Binnenlandse Zaken en de politie.

Volgens het Korpsbeheerdersberaad is aantasting van de politiesterkte, die het Rijk een besparing van 120 miljoen euro oplevert, onverantwoord. De burgemeesters menen dat er ook geen draagvlak voor is. "De maatregel levert op korte termijn financieel voordeel op, maar de negatieve effecten op de capaciteit en bedrijfsvoering van de politie zullen nog jarenlang doorwerken."

De korpsbeheerders stellen dat ten onrechte wordt verondersteld dat de politie veel geld op de bank heeft staan. "Het eigen vermogen van de politie bestaat grotendeels uit onroerend goed. Afromen van eigen vermogen leidt ertoe dat de korpsen hypotheken moeten afsluiten om eenmalig geld af te dragen." De hoofdcommissarissen en de korpsbeheerders hebben alternatieve maatregelen bedacht om de minister tegemoet te komen. 


Vanaf 2014 minder tijd om te zwaaien  (foto: DAG)

Doden door aanslag bij VS-basis in Afghanistan

Door een zelfmoordaanslag in de buurt van de Amerikaanse militaire basis Bagram in het oosten van Afghanistan zijn vandaag zeker zeven Afghanen gedood. Er vielen 21 gewonden, meldde het Amerikaanse leger.

Een auto met explosieven ontplofte bij een hek waar Afghaanse arbeiders stonden te wachten om aan het werk te gaan op de basis. De radicaalislamitische Taliban hebben de aanslag opgeëist.

De zelfmoordaanslag was bij de plaats Khost, waar Talibanstrijders gisteren ook al aanvallen uitvoerden. Daardoor kwamen toen negen personen om het leven. Ook zouden elf Talibanstrijders zijn gestorven. De Taliban hebben gewaarschuwd voor meer aanslagen in de stad bij de grens met Afghanistan.

Film: Sunshine Cleaning

Je was vroeger het knapste en populairste meisje op school en je had een knappe vriend. Nu ben je 30 jaar, hebt een suf baantje als dienstmeid, gaat vreemd met een getrouwde man en je achtjarige zoontje wordt van school gestuurd omdat hij overal aan likt. Je hebt moeite om rond te komen en moet nu ook nog je zoontje naar een nieuwe school sturen. Dus wat doe je dan? Juist, je start samen met je zus een schoonmaakbedrijf op dat gespecialiseerd is in het opruimen van misdaadlocaties: Sunshine Cleaning.Teddybeer mag vliegtuig niet in

De pluche teddybeer van een 6-jarig Spaans meisje is niet toegelaten in een vliegtuig van Easyjet. Het personeel van de Britse low-budgetluchtvaartmaatschappij oordeelde dat de knuffel te groot was om als handbagage mee te mogen op de vlucht van Glasgow naar Londen, meldden Britse media.

Het meisje had de knuffel als cadeau gekregen in Schotland en barstte in huilen uit. De 38-jarige moeder ging een heftige discussie aan, maar het personeel was onverbiddelijk. Uiteindelijk werd besloten de knuffelbeer op te sturen.

De moeder was erg verbolgen en diende een klacht in. "De waterdichte jas die ik aan had was veel groter dan de beer en die mocht ik wel meenemen. Dat duidt op een groot gebrek aan gezond verstand."

Easyjet heeft uiteindelijk excuses aangeboden. "Technisch gezien is de beer te groot, maar het personeel had rekening moeten houden met het gevoel van het kind," aldus een woordvoerder. Easyjet heeft aangeboden om de kosten van het opsturen van de teddybeer te vergoeden.

Teddy mocht niet mee  (foto: ANP)

'Adriaanse meldt zich af bij Ajax'

Co Adriaanse volgt Marco van Basten niet op als trainer van Ajax. Dat meldt het AD vandaag. Adriaanse, nu nog trainer van Red Bull Salzburg in Oostenrijk, wil zich bezinnen op zijn toekomst.

"Co Adriaanse heeft ons na een telefoontje duidelijk aangegeven dat hij zich volledig richt op het slot met Salzburg", stelt directeur Rik van den Boog van Ajax. "Zijn seizoen daar duurt nog enkele weken. Daarna wil hij tijd nemen om zich te bezinnen op wat hij nog wil doen in het leven. Dat respecteren wij."

Adriaanse gold als voorname kandidaat om Ajax onder zijn hoede te nemen.

'Adriaanse meldt zich af bij Ajax'

Co Adriaanse volgt Marco van Basten niet op als trainer van Ajax. Dat meldt het AD vandaag. Adriaanse, nu nog trainer van Red Bull Salzburg in Oostenrijk, wil zich bezinnen op zijn toekomst.

"Co Adriaanse heeft ons na een telefoontje duidelijk aangegeven dat hij zich volledig richt op het slot met Salzburg", stelt directeur Rik van den Boog van Ajax. "Zijn seizoen daar duurt nog enkele weken. Daarna wil hij tijd nemen om zich te bezinnen op wat hij nog wil doen in het leven. Dat respecteren wij."

Adriaanse gold als voorname kandidaat om Ajax onder zijn hoede te nemen.

'Adriaanse meldt zich af bij Ajax'  (foto: ANP)  

Miss Californië mag kroon houden

Miss Californië Carrie Prejean mag haar kroon houden, ondanks haar homofobie en blootfoto's die van haar op het internet zijn te zien. Dat liet Donald Trump, baas van de Miss Universe-organisatie, gisteren weten tijdens een persconferentie.

Het 21-jarige model kwam in opspraak tijdens de verkiezingen van een maand geleden, omdat ze aangaf tegen het homohuwelijk te zijn. Volgens Donald Trump is dit geen reden haar prijs af te pakken. Hij prees Prejean voor haar schoonheid en duidelijke mening. "Carrie gaf een eerlijk antwoord op een moeilijke vraag."

Buienradar krijgt concurrentie: zonneradar.nl

Zit je net lekker op het terras, verdwijnt de zon weer achter de wolken, grhmfpf. Voortaan dus eerst even zonneradar.nl checken.

In navolging van het wat sombere Buienradar lanceerde weervrouw Helga van Leur gisteren de website Zonneradar.nl. Op 55 terrassen in Nederland zijn weerstations geplaatst die de hoeveelheid zon meten en deze gegevens aan de zonnekaart doorgeven.

Zowel op landelijk als regionaal niveau kun je zien of je lievelingsplekje straks zon krijgt en het zin heeft om je vrienden te bellen voor een biertje. De website geeft ook de zonnigste plek van het land aan, mocht je wel een ritje over hebben voor een dagje terras.

Zonneradar.nl is geen initiatief van een meteorologisch instituut, dat zie je zodra je de website bezoekt. In opdracht van biermerk Wieckse werden op ruim vijftig terrassen zonnemeetinstrumenten geplaatst, ter promotie van de zomerbieren Wieckse Witte en Wieckse Rosé. Geen zonnig terras dus, als je nog geen 18 bent en alleen maar cola drinkt.

Weervrouw Helga ziet de toekomst zonnig in: "Leuk dat een website je vertelt waar in Nederland de zon schijnt. Ik verwacht dat veel mensen de website wel vinden. Het weer is Nederland is vaak helemaal niet zo slecht als we denken. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlanders het gemiddeld aantal zonuren onderschat. Je moet alleen weten waar ‘ie schijnt."


Buienradar krijgt concurrentie: zonneradar.nl  (foto: DAG)

Start de Renegade Campaign in BattleForge

Phenomic heeft twee kaarten vrijgegeven voor BattleForge, die het begin van de Renegade Campaign vertegenwoordigen. Dit is het eerste gratis contentpakket voor de fans. In de nieuwe live campaign zullen spelers naar het zuiden reizen, waar ze de avonturen van Juggernaut Mo volgen.

De kaarten die vandaag vrijgegeven worden zijn "MO", een single player scenario waarin het avontuur van Mo begint, en "Blight" wat een co-op scenario is voor vier spelers.

Hieronder vind je de screenshots van de Renegade Campaign.Punch-Out!! video's bewijzen het; slapen is voor mietjes

Punch-Out!!, een game die nu al beroemd is vanwege de gebeurtenissen rondom deze game op FOK!games. Morthill vindt de game tof, ik redde een schone deerne en kon niet mee om de multiplayer te testen en we kunnen onze spieren flink aan het werk zetten met de game. Punch-Out!! ligt vanaf volgende week in de winkels, dus we moeten nog heel even geduld hebben. Vandaag hebben we twee komische promotievideo's voor jullie.


Protest op dak jeugdinrichting Zutphen

In de gesloten jeugdinrichting De Sprengen in Zutphen is het gisteravond gedurende enige tijd onrustig geweest. Vijf jongeren verzamelden zich op een van de daken uit protest tegen een straf die ze hadden gekregen van de leiding. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie gisteren.

De jongeren bekogelden onder meer toegesnelde politieauto's. Meerdere auto's raakten daarbij beschadigd, zo meldde de politie. Er is niemand uitgebroken; volgens de woordvoerder was er vanaf het dak geen gevaar voor ontsnapping.

De politie betrad de inrichting en ging met de jongeren in gesprek om ze weer naar hun cel terug te krijgen. Rond half twaalf waren alle jongeren weer naar hun cel teruggekeerd. In de inrichting zitten negentig jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar.

Uitslag halve finale Eurovisie Songfestival

In de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is het Turkije, Zweden, Israël, Portugal, Malta, Finland, Bosnië-Herzegovina, Roemenië, Armenië en IJsland gelukt de finale van het evenement te bereiken. Van deze tien acts werden er negen gekozen door miljoenen tv-kijkers uit heel Europa. De laatste finalist werd gekozen door een vakjury.

Gisteren zetten achttien deelnemers hun beste beentje voor in de Olympiyski Indoor Arena in Moskou. Morgen vindt de tweede halve finale plaats. Daarin strijden negentien landen om een plaats in de finale. In die tweede halve finale zullen De Toppers Nederland vertegenwoordigen. Ook publieksfavoriet Noorwegen zal haar kunsten vertonen.

Kijk voor meer Eurovisie Songfestival ook eens op ons forum.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.