Consument betaalt sneller dan bedrijfsleven

Nederlandse consumenten zijn ondanks de recessie aanzienlijk sneller met het betalen van rekeningen dan het bedrijfsleven en overheidsinstanties. Nederlanders wachten gemiddeld 31 dagen met het voldoen van hun rekeningen, bij ondernemingen en de overheid is dat respectievelijk 42 en 49 dagen.

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde European Payment Index 2009 van Intrum Justitia, een onderzoek naar betaalgedrag in Europa in het eerste kwartaal van dit jaar.

De Nederlandse consument deed er de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld twee dagen langer over om nota's te voldoen in vergelijking met een jaar eerder. Ook het bedrijfsleven had gemiddeld twee dagen meer tijd nodig, terwijl overheidsinstanties er drie dagen langer over deden dan in 2008. "Terwijl bedrijven in veel gevallen bewust laat betalen met het oog op hun cashflow en bij overheidsinstanties de interne bureaucratie voor grote vertraging zorgt, blijft de consument ook in deze periode van recessie de netste betaler", zegt directeur Marcel van Es van Intrum Justitia Nederland.