Film: Linha de Passe

Laura (Oplaatbatterij)
In Linha de Passe wordt het verhaal verteld van een doorsnee familie in Sao Paolo, Brazilië. De titel staat voor de passes die spelers elkaar geven in voetbal. Een goede pass op het juiste moment zorgt voor een goal. Een voetballer met talent en intelligentie weet hoe hij zo’n pass moet geven. Dario is zo’n voetballer, en één van de hoofdrolspelers in het verhaal. Maar de titel heeft niet alleen met voetbal te maken; het staat ook symbool voor het op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Iets waar de personages in Linha de Passe nogal moeite mee hebben.


De zwangere Cleuza is een alleenstaande moeder van vier zonen. Ze werkt als dienstmeid en hoewel ze zwanger is, drinkt en rookt ze erop los. Haar oudste zoon, Dario, is een voetbaltalent. Hij wil graag ontdekt worden en de scouts zien zijn talent wel, het enige probleem is dat Dario ‘al’ 18 is en dus te oud. De tweede broer, Denis, werkt als koerier. Hij wil graag voor zijn éénjarig zoontje zorgen, maar moet eerst zijn motorfiets nog afbetalen. Dan komt de gelovige Dinho. Hij heeft een eerlijk baantje als bediende bij een pompstation, maar gaat vragen stellen bij zijn geloof als hij ten onrechte ontslagen wordt. En als laatste is er de jonge Reginaldo, die geobsedeerd is door bussen. Hij is namelijk op zoek naar zijn vader en het enige dat hij weet is dat zijn vader buschauffeur was. Het verhaal rondom deze familie is opgedeeld in maanden, die voorafgaan aan een belangrijke voetbalwedstrijd, maar die ook voor een belangrijk keerpunt zorgen in de levens van de rest van de familie.


De individuele verhalen van de gezinsleden worden mooi in elkaar verweven. Elk personage heeft zijn eigen problemen en probeert deze op zijn eigen manier te overwinnen. Ze proberen allemaal aan hun eigen hoop vast te houden; voor Dario is dat voetbal, voor Denis zijn zoontje, voor Dinho zijn geloof en voor Reginaldo het vinden van zijn vader. Dit alles speelt zich af in het chaotische Sao Paolo, een stad vol criminaliteit. Het mooie aan Linha de Passe is dat de broers in deze stad proberen op een eerlijke manier hun geluk te vinden, hoe moeilijk dat ook kan zijn. De emoties van de broers worden op een ingrijpende manier close-up in beeld gebracht. Zo is het erg indrukwekkend om een huilende Dario te zien, als hij weer eens is afgewezen door een scout.

De acteurs van Linha de Passe zijn vrijwel allemaal (behalve Vinicius de Oliveira, die Dario speelt) onervaren acteurs. Dat is echter niet te zien, het zijn stuk voor stuk acteertalenten. Hun personages komen erg naturel over en dat verhoogt de geloofwaardigheid van het verhaal. Daar komt bij dat Linha de Passe een realistisch beeld laat zien van het leven in Brazilië. Nu eens geen drugs, wapens en geweld zoals al eerder in films als Cidade de Deus en Tropa de Elite te zien was, maar jongeren die oprecht proberen een toekomst voor zichzelf op te bouwen. Het geeft de film haast een documentarische sfeer.


Linha de Passe is een mooi en eerlijk portret over een familie die probeert te overleven in het harde leven van Sao Paolo. De levens van vier broers en hun moeder worden met elkaar verweven; elk personage heeft zijn eigen problemen. De film is een fijne afwisseling tussen de veelal gewelddadige films over het leven in Brazilië.

Label: Cinéart Releasedatum: 14 mei 2009
Kijkwijzer: Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.