'Koninginnedag ook in 2010 in Apeldoorn'

De Bond van Oranjeverenigingen vindt dat Apeldoorn in 2010 een herkansing voor Koninginnedag moet krijgen. Eergisteravond is de bond tot die conclusie gekomen. Door de aanslag van Karst Tates werd het programma halverwege afgelast en ging het defilé op paleis Het Loo niet door.

Voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, Michiel Zonnevylle zegt: "Eén man mag de agenda niet bepalen. We kunnen ons goed indenken dat Apeldoorn een tweede kans krijgt." Hij vertolkt daarmee een sentiment dat leeft bij veel inwoners van Apeldoorn, getuige kaarten bij de bloemenzee die in de dagen na de aanslag van Karst T. bij het Canadese monument tegenover De Naald waren gelegd.

Zonnevylle vergaderde eergisteravond met zijn bestuur en kwam na weging van alle voors en tegens tot de conclusie: "30 april 2010 zal sowieso een zwaar beladen dag zijn. Ons idee is dat de koninklijke familie eerst een andere gemeente bezoekt en dan het programma afmaakt in Apeldoorn met het defilé dat niet doorging." De bond speelt geen formele rol in de procedure, koningin Beatrix beslist zelf.

Simon Boon van de Apeldoornse Oranjeverenigingen heeft begrip voor het voorstel van Zonnevylle. Hij steunt de gedachte dat één man de viering van Koninginnedag niet bepaalt. Hij heeft waargenomen dat de gedachte rondzingt onder de Apeldoornse bevolking. "Hoewel ik nog in een heel andere fase zit, vind ik het aangenaam en collegiaal dat dit ons wordt gegund." Boon wijst erop dat de invulling van zo'n programma waar iedereen recht wordt gedaan, niet gemakkelijk zal zijn. "Dat ligt ook zeer gevoelig bij nabestaanden en slachtoffers."

Om de honderdste geboortedag van prinses Juliana te eren wilde koningin Beatrix een defilé op het bordes van paleis Het Loo. Daar zou Beatrix met alle kleinkinderen verschijnen en deputaties ontvangen uit de Apeldoornse bevolking. De kinderen bleven na de aanslag op het Oude Loo, waar hun ouders de eerste emoties van de gebeurtenissen verwerkten.

Een woordvoerder van burgemeester De Graaf zegt dat het aan de koningin is te kiezen wat zij wil. "Wij willen de koningin niet in verlegenheid brengen door ons uit te spreken over de bestemming voor volgend jaar. Het lijkt me erg vroeg. Morgen wordt er nog een slachtoffer begraven."

 


'Koninginnedag ook in 2010 in Apeldoorn'  (foto: DAG)