Film: The Burning Plain

Dat Charlize Theron als actrice het meest tot haar recht komt wanneer ze heftige en moeilijke rollen speelt blijkt als ze in 2004 een Oscar krijgt voor haar rol in de film Monster. Voor The Burning Plain zal ze hoogstwaarschijnlijk geen Oscar ontvangen, maar dat neemt niet weg dat ze wederom laat zien echt te kunnen acteren.


Sylvia (Charlize Theron) is een hardwerkende vrouw die verdoofd door het leven lijkt te gaan. Ze heeft een affaire met de getrouwde John (John Corbett), maar hij is voorlopig niet van plan zijn vrouw te verlaten. Dat ze collega's zijn, maakt de situatie er niet makkelijker op. Deze wordt helemaal onmogelijk wanneer John erachter komt dat Sylvia ook met andere mannen het bed deelt. Al lijkt ze daar niet gelukkiger van te worden en de vraag is dan ook waarom ze het doet. Wanneer Sylvia met een steen een bloedende streep in haar been kerft, is het overduidelijk dat er iets behoorlijk mis is.

In Mexico woont een jong meisje, Maria, zonder moeder. Ze is gelukkig met haar vader, totdat een tragisch ongeluk hier een einde aan maakt, haar vader overleeft het wel, maar belandt in het ziekenhuis. Hij dwingt zijn broer Carlos (José María Yazpik) om samen met Maria op zoek te gaan naar haar moeder. In Las Cruces, een Mexicaans grensstadje, worden de twee tieners Mariana (Jennifer Lawrence) en Santiago (Danny Pino) verliefd na de plotselinge dood van hun ouders en in dezelfde stad wonen Gina (Kim Basinger) en Nick (Joaquim de Almeida). Ze hebben een hartstochtelijke affaire die ze, tegen beter weten in, niet willen beëindigen.


Vanaf het begin van de film wisselen vier verhaallijnen elkaar af en daarin zijn de verschillende tijden van groot belang. Natuurlijk is dat niet gelijk duidelijk en lijken het in eerste instantie vier verhalen die niks met elkaar te maken hebben. Toch zorgt deze opbouw in The Burning Plain niet voor verwarring en dat komt waarschijnlijk doordat verschillende in elkaar verstrengelde verhaallijnen de specialiteit zijn van de Mexicaanse regisseur en screenwriter Guillermo Ariaga (onder andere mede verantwoordelijk voor Amores Perros en 21 Grams ). De kijker krijgt langzamerhand steeds meer informatie en dit heeft natuurlijk maar één doel: de ontknoping. De ontknoping zelf is niet heel onverwacht, maar het blijft een indrukwekkend moment waarop alle puzzelstukjes in elkaar vallen. De verhaallijnentruc van Ariaga is gek genoeg niet het hoogtepunt van The Burning Plain. Dat is namelijk Charlize Theron. Ze laat ijzersterk zien dat haar personage emotioneel kapot is en dat ze zichzelf van iets de schuld geeft. Theron zet Sylvia vanaf het eerste moment perfect neer en dat geeft aan dat ze nog steeds bij de top hoort.


The Burning Plain is een meeslepende film over verboden liefde, maar het is absoluut geen typische love story en juist dát maakt het speciaal. De hoofdpersonen laten zien dat schuld en liefde desastreuze emoties kunnen zijn en veel dingen kapot maken. Het verhaal is indrukwekkend, de cast is een goede mix van bekend en onbekend talent, de film is verre van cliché en dus zeker de moeite waard om te kijken.

Label: Paramount Pictures Releasedatum: 14 mei 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: