Geithner: Financieel systeem herstelt

Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van Financiën, heeft woensdag tegenover een groep bankiers gezegd dat het financieel systeem herstellende is als gevolg van de inspanningen om banken te redden en de huizenmarkt te stabiliseren. Geithner: "Zorgen over systeemrisico's zijn verminderd en leenvoorwaarden beginnen te verbeteren."

Volgens Geithner, vroeger de president van de New York Fed, is de verbetering te danken aan de inspanningen van de Fed (de Amerikaanse centrale bank) en het ministerie van Financiën door meer geld in het systeem te pompen en rentes laag te houden.

Ook zouden de stresstests, die de Amerikaanse overheid onder de 19 grootste banken hield, hun vruchten hebben afgeworpen. Vorige week kwam de uitslag hiervan naar buiten, waarbij banken in totaal 75 miljard dollar extra kapitaal nodig zouden hebben. Volgens Geithner is hierdoor meer transparantie en nieuw kapitaal in het financiële systeem terechtgekomen.

Volgens de minister financieren banken zichzelf nu conservatiever dan voorheen. "Dit zijn noodzakelijke veranderingen. Er is meer herstructurering nodig voor de gehele financiële industrie, maar het grootste deel van het aanpassingsproces is achter ons."

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner