Film: Eden Lake

Laura (Oplaatbatterij)
Wat begint als een romantisch weekendje weg, mondt uit in een ware hel. Het klinkt als de zoveelste horrorfilm, maar Eden Lake is anders. Geen psychopathische moordenaar, maar een groepje jongeren. Geen gevaar in het holst van de nacht, maar op klaarlichte dag.


Steve (Michael Fassbender) wil zijn vriendin Jenny (Kelly Reilly) verrassen met een romantisch weekend aan het strand van het meer Eden Lake in het noorden van Engeland, om haar daar ten huwelijk te vragen. Maar daar aangekomen wordt hun rust al snel verstoord door een groepje luidruchtige jongeren met een rottweiler. Steve probeert eerst vriendelijk te vragen of de kids het wat rustiger aan willen doen, maar dit heeft geen effect; de spanning is te voelen. Als Steve en Jenny het groepje de volgende dag weer tegenkomen, loopt alles uit de hand en begint wat het ergste weekend van hun leven zal worden.


Hoewel Eden Lake vrij langzaam op gang komt, is de spanning meteen voelbaar. De film kabbelt het eerste half uur vrij rustig voort, maar als kijker weet je dat er iets gaat gebeuren en dat laat je op het puntje van je stoel zitten. Wat de film zo sterk maakt is dat je je gaat identificeren met Steve en Jenny. We komen allemaal wel eens in een situatie terecht waarin je je geïntimideerd voelt door een groep jongeren. Omdat Steve en Jenny in de minderheid zijn wil Jenny het er eigenlijk maar bij laten zitten en een ander plekje opzoeken, maar Steve laat zich niet zomaar opjagen; hij wil zijn weekend niet laten verpesten door een stel irritante jongeren. Het knappe is dat je je als kijker zowel in Steve als in Jenny kan verplaatsen; je snapt hun gedachtegang. Dit in tegenstelling tot veel horrorfilms waarin je je gaat ergeren aan de hoofdpersonen die de meest domme dingen doen, waardoor ze juist het gevaar opzoeken. Maar Steve en Jenny doen wat waarschijnlijk iedereen in zo'n situatie zou doen.
Natuurlijk zijn er wel een paar momenten waarop je als kijker denkt: 'waarom doe je dat nou?'. Zo verstopt Jenny zich op de meest zichtbare plekken en duurt het wel erg lang voordat ze probeert om Steve te helpen. Maar na een tijdje verandert Jenny van een bange en wanhopige vrouw met grote Bambi-ogen in een stoer wijf dat alles doet om maar te overleven.


Een ander sterk punt van Eden Lake is dat Steve en Jenny niet geterroriseerd worden door een psychopaat, zombies of geesten, maar door een 'doodgewoon' groepje jongeren. Degene die de leiding heeft in deze groep is Brett (een erg sterke rol van Jack O'Connell). Al snel blijkt dat Brett nergens voor terugdeinst en dat hij de anderen dingen laat doen die ze eigenlijk niet willen, maar niet durven te weigeren. Omdat het acteerwerk van al deze jongeren erg goed is, verhoogt dit de geloofwaardigheid en kun je wel begrijpen waarom Steve en Jenny liever uit hun buurt blijven. Je zou ze niet tegen willen komen.

Al met al is Eden Lake een erg sterke horrorthriller die zich op meerdere punten onderscheidt van andere films in dit genre. Een film over een groep kinderen die een stelletje terroriseert op klaarlichte dag. Van deze elementen kun je niet zomaar een spannende film maken, maar het is regisseur James Watkins gelukt. Meerdere schrikmomenten, een flinke portie ranzigheid, een goed einde; het zit er allemaal in. Eden Lake laat je 90 minuten lang op het puntje van je stoel zitten.

Label: Benelux Film Releasedatum: 14 mei 2009 Kijkwijzer: Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.