Piraterij neemt toe, bijna de helft van alle software is illegaal

Steeds meer mensen gebruiken illegale software op hun computers. Dat blijkt uit onderzoek van de Business Software Alliance. Het afgelopen jaar groeide het percentage illegale software wereldwijd naar 41%, 3% meer dan in 2007. De totale waarde van al deze gekopieerde software bedraagt $53 miljard, een flinke klap voor een industrie met een totale jaaromzet van $88 miljard.

De voornaamste reden is volgens Robert Holleyman, president en CEO van de BSA, dat veel midden- en kleinbedrijven te weinig licenties afnemen. Een bedrijf kan 50 PC's hebben staan waar software op draait, maar waarbij maar voor 25 PC's is betaald.

Opvallend is dat onder de weinige landen waar het juist beter ging, grote piraterijlanden zijn als China en Rusland. In China nam het gebruik van illegale software af met 10% en in Rusland met 5%. Toch zijn er nog genoeg landen waar vrijwel alle software, 90% of meer, illegaal is: Georgië, Bangladesh, Armenië, Zimbabwe, Sri Lanka, Azerbeidzjan en Moldavië. Toch zijn deze landen niet financieel gezien het grootste zorgenkind, dat is de VS zelf. Ondanks een percentage van slechs 20% is de markt daar zo groot, dat de verliezen in dollars veruit het grootst zijn.