Website laat zien wat advocaat kost

Redactie

De website Advocatenoverzicht.nl publiceert met ingang van woensdag de uurtarieven van advocaten. Wie op zoek is naar een advocaat, kan op de site gericht zoeken naar specialisten op bepaalde juridische terreinen. Advocaten moeten zich laten registreren op de site. Vooralsnog hebben lang niet alle ingeschreven advocaten hun tarieven vermeld. Uurtarieven kunnen sterk verschillen.

Bekende advocaten als Gerard Spong rekenen 400 euro per uur. Een groot aantal advocaten hanteert uurprijzen die schommelen tussen 100 en 200 euro per uur.

Uit onderzoek van Advocatenoverzicht.nl onder 1097 van de 3762 advocatenkantoren in Nederland blijkt dat het gemiddelde uurtarief van een advocaat rond 180 euro ligt. Het kantoor van Spong is het duurste, het kantoor Meulen Strouken Advocaten uit het Brabantse Lage Zwaluwe het goedkoopste (70 euro per uur). Advocaten in de Randstad zijn doorgaans duurder dan hun collega’s in de rest van het land. Advocaten die zich op de zakelijke markt richten, hanteren tarieven die 35 procent hoger liggen dan die van advocaten met specialismen voor particulieren.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie neemt woensdag het onderzoeksrapoort in ontvangst en lanceert de advocatensite officieel.