[Giro] Dagwinst Menchov, Di Luca nieuwe leider

Olga (Nuongirl)
De vijfde etappe van de Giro d’Italia, van San Martino Di Castrozza naar Alpe di Siusi over 125 kilometer, is gewonnen door Rabo-renner Denis Menchov. Danilo di Luca is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Zes renners wisten in het begin van de etappe uit het peloton te springen. Even later wist ook Visconti zich bij hen te voegen. Pavel Brutt probeerde ook bij de kopgroep te komen maar werd 55 kilometer voor de finish teruggepakt. De zeven koplopers kregen van het peloton een maximale voorsprong van bijna vijf minuten.

Bij de beklimming van de Alpe Di Siusi was dit teruggelopen naar 2,5 minuut. Bovendien kon Gavazzi het tempo in de kopgroep niet bijhouden en moest lossen. Hij werd niet lang daarna teruggepakt door het peloton. In het peloton bepaalden de renners van Liquigas het tempo. Elf kilometer voor de finish werd de kopgroep bijgehaald. Renners probeerden daarna nog te ontsnappen uit het peloton maar werden telkens weer teruggepakt. Het tempo voorin was zo hoog dat onder meer Cunego en Armstrong moesten lossen. Bij het zwaarste stuk van de Alpe di Siusi moest ook Pellizotti lossen.

Inmiddels was de voorste groep uitgedund tot acht man met daarin Menchov, Basso en Leipheimer. Sastre wist met Arroyo ook weer aansluiting te vinden. 1 kilometer voor de finish was de kopgroep gegroeid tot elf man, de sterk rijdende Laurens ten Dam wist ook weer aansluiting te vinden. In de sprint voor de ritwinst was Denis Menchov vervolgens Danilo di Luca de baas. Sastre begon 400 meter van de meet aan een demarrage, maar Menchov nam het initiatief over en hield op het einde voldoende over. Laurens ten Dam eindigde als elfde op 24 seconden achterstand van zijn winnende ploeggenoot. Di Luca is de nieuwe leider in het algemeen klassement.



Uitslag etappe 5
# RennerTijd
1. Denis Menchov (Rus) in 3u15'23"
2. Danilo di Luca (Ita) op 2"
3. Thomas Lövkvist (Zwe) op 5"
4. Ivan Basso (Ita) z.t.
5. Levi Leipheimer (VS) op 9"

Klassement na vijfde etappe

#RennerTijd
1. Danilo di Luca (Ita)in 16u20'24"
2. Thomas Lövkvist (Zwe) op 5"
3. Michael Rogers (Aus) op 36"
4. Levi Leipheimer (Vs) op 43"
5. Denis Menchov (Rus) op 50"