Cannes stralend middelpunt van filmwereld

Cannes is de komende twaalf dagen weer het stralende middelpunt van de filmwereld. De 3D-animatie Up van filmstudio Pixar opent vanavond het internationale filmfestival, waarna het evenement vol premières, feestjes en sterren losbarst.

Het is de eerste keer dat een animatiefilm het festival opent en tevens de eerste keer dat een 3D-film het startschot geeft voor het prestigieuze filmevenement. Na Up volgt een reeks aan premières van films van bekende regisseurs.

Verscheidene films dingen ook mee naar de Gouden Palm, de belangrijkste filmprijs in Cannes. In totaal zijn twintig films genomineerd voor de prijs, die op de laatste dag van het festival wordt uitgereikt.

Naast de Gouden Palm-genomineerden zijn de ogen gericht op onder meer The Imaginarium of Doctor Parnassus, de laatste film waaraan de vorig jaar januari overleden acteur Heath Ledger meewerkte.

Ledger kon de productie van Terry Gilliam door zijn onverwachte dood niet voltooien. Zijn rol werd overgenomen door Johnny Depp, Jude Law en Colin Farrell.

Zanger Marco Borsato reist af naar Cannes voor de film Wit Licht, waarin hij de hoofdrol speelt. De speelfilm van Jean van de Velde is geselecteerd voor het programma Un Certain Regard. De internationale versie van de productie, die in het buitenland is uitgebracht, draagt de titel The Silent Army.

Nederland is dit jaar sowieso goed vertegenwoordigd in Cannes. Filmmaker Jochem de Vries dingt met Missen mee naar een Gouden Palm in de kortefilmcompetitie van het festival. Zijn korte documentaire Trans-Siberian Voices maakt deel uit van de kortefilmselectie van het programma Semaine de la Critique.

De 62e editie van het filmevenement in de Franse badplaats duurt tot en met 24 mei.