FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 november 2013

Zenimax teaset Fallout 4

Eerder deze week berichtte onze eigen Pheno al over een mysterieuze teasersite die online is gezet door Zenimax Media, het moederbedrijf van onder andere Bethesda, de makers van Fallout 3. De titel van de site was thesurvivor2299.com, en liet verder weinig los over hoe en wat.

Vanaf vandaag weten we gelukkig iets meer: het logo van Vault-Tec is namelijk op de site opgedoken. Vault-Tec is in het Fallout-universum het bedrijf achter de vele vaults. Op de site is tevens een teller te zien die aftelt naar de datum 11/12/13 en is er morsecode te horen die vertalen naar diezelfde getallen.

Tevens heeft men ontdekt dat Fallout 4 als handelsmerk is geregistreerd door Zenimax in Europa, iets wat je hier zelf kunt controleren. Wij zijn in ieder geval benieuwd en houden je op de hoogte als het zover is!

The Survivor 2299

'COD: Ghosts massaal gehackt'

Call of Duty: Ghosts had al geen spraakmakende start, met onder andere veel problemen met de pc-versie. Hoewel er mondjesmaat problemen uitgepatched worden, is er opnieuw een groot probleem: er wordt massaal gehackt en gecheat.

Fans van de game posten op Reddit over cheaters die over alle perks beschikken, gemodde lobbies en als gevolg daarvan foute leaderboards, waar ook onschuldige fans de dupe van worden. Om het nog erger te maken: er worden zelfs gemodde lobbies verkocht door hackers. Activision heeft nog niet op de problemen gereageerd, maar laten we hopen dat ze dit snel doen en met een oplossing aankomen.

Cheaters!

Mensen in ziekenhuis na brand in metro Warschau

Een treinstel in de metro van de Poolse hoofdstad Warschau is zondag in brand gevlogen. Tweehonderd mensen moesten worden geëvacueerd, acht van hen belandden in een ziekenhuis, zei een woordvoerder van de metro.

Toen de metro het station in de hoofdstad kwam binnenrijden kwam er rook onder de treinstellen vandaan, aldus de brandweer. Medewerkers van de metro konden de brand blussen. Acht mensen zijn naar een ziekenhuis gebracht omdat ze rook hadden ingeademd.

Warschau heeft splinternieuwe metrotreinen, die pas sinds vorige maand in gebruik zijn. Alle vijf Inspiro-treinen, gemaakt door Siemens, staan stil totdat de oorzaak van de brand kan worden vastgesteld.

Snookeraar Selby verslaat O'Sullivan in Antwerpen

Mark Selby heeft het Antwerp Open op zijn naam geschreven. In een spannende finale won Selby met 4-3 van Ronnie O'Sullivan. Het was voor Selby zijn vijfde overwinning op de Europese tour en het tweede dit jaar. Eerder won hij het München Open.

Selby, die vorig jaar in Antwerpen de finale verloor van Mark Allen, stond ook tegen O'Sullivan tegen een 3-1 achterstand aan te kijken en leek verslagen. The Rocket was tot dan superieur, maar verloor de controle over de partij toen Selby met breaks van 119 en 126 frames vijf en zes wist te winnen.

In het laatste frame deed zich een merkwaardig incident voor. Selby moest uit een moeilijke positie een rode bal raken. Volgens de scheidsrechter werd de zwarte bal als eerste geraakt en gaf zeven punten aan O'Sullivan. Uit televisiebeelden bleek echter dat de witte bal wel degelijk eerst de rode bal raakte, alvorens tegen de zwarte aan te stoten. Na een break van 29 verzuimde Ronnie de zwarte bal te potten en nam Selby de hem geboden kans met beide handen aan en speelde de tafel leeg.

Selby kreeg een beker en een cheque van 25.000 euro overhandigd. O'Sullivan moet het doen met de helft. In Antwerpen wist Judd Trump een maximum break van 147 te noteren. Het is de 99ste maximum break in het professionele snookercircuit en de tweede van dit seizoen. 

[WB] Wereldrecord Bowe op 1000 meter

Brittany Bowe heeft zondag in Salt Lake City het wereldrecord op de 1000 meter verbeterd. De Amerikaanse schaatsster snelde bij wereldbekerwedstrijden in de Amerikaanse plaats naar 1.12,58. Daarmee was ze een tiende sneller dan de oude mondiale toptijd van Christine Nesbitt uit januari 2012.

Ireen Wüst heeft het Nederlands record weer in handen dat vorige week in Calgary nog van haar werd afgepakt door Lotte van Beek. De schaatsster van TVM eindigde als derde in 1.13,33, achter de Amerikaanse Heather Richardson, die slechts drie honderdste toegaf op haar winnende landgenote.

Margot Boer legde het in een rechtstreeks duel af tegen Wüst, maar eindigde wel als vijfde in een persoonlijk record van 1.13,77. Van Beek, vorige week in Calgary nog tweede, werd negende in 1.14,13. Manon Kamminga (1.14,94) en Laurine van Riessen (1.15,05) kwamen in de B-groep in actie.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Brittany Bowe (VS) 1.12,58
2 Heather Richardson (VS) 1.12,61
3 Ireen Wust 1.13,33
4 Olga Fatkulina (Rus) 1.13,40
5 Margot Boer (Ned) 1.13,77
9 Lotte van Beek (Ned) 1.14,13

Stand Wereldbeker:

# Naam Punten
1 Heather Richardson (VS) 180
2 Brittany Bowe (VS) 170
3 Lotte van Beek (Ned) 112
4 Ireen Wust 110
5 Olga Fatkulina (Rus) 110
6 Margot Boer (Ned) 95

Falcao heeft geen idee wie Vlaar is

Radamel Falcao neemt het dinsdag met Colombia op tegen Nederland. De spits neemt het oefenduel uiterst serieus en heeft Stefan de Vrij geanalyseerd. Vlaar kent hij echter niet.

In gesprek met RTV Noord-Holland laat Falcao weten dat hij van de naam Ron Vlaar nog nooit heeft gehoord. "Nee, die ken ik niet. De Vrij wel, die hebben we geanalyseerd. Dat gaan we de komende dagen nog meer doen." Colombia heeft deze week een trainingskamp in Europa belegd. Het speelde afgelopen donderdag al tegen België. De ploeg van Falcao maakte indruk door De Rode Duivels met 0-2 te verslaan.

De wereldvedette van AS Monaco geeft aan dat Vlaar haast wel een goede verdediger móét zijn. "Het zijn goede verdedigers, want anders zaten ze niet bij het Nederlandse Elftal. De trainer heeft ze geselecteerd op basis van hun kwaliteiten. Het is een goede test voor ons. Nederland was immers WK-finalist, dat motiveert extra", gaat hij verder.

Vlaar gaf eerder al aan uit te kijken naar een confrontatie met de superspits. "Als ik speel, en Falcao ook, dan wordt dat natuurlijk een mooie uitdaging. Dit zijn de duels waar je als voetballer naar uitkijkt", liet hij weten aan De Telegraaf.

[WB] Ronald Mulder in Nederlands record naar zilver

Ronald Mulder heeft zondag bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City zilver gepakt op de 500 meter. De Brand Loyalty-schaatser scherpte bovendien het Nederlands record aan tot 34,25 seconden. Voor de winst kwam hij slechts een honderdste te kort. De Japanner Keicchira Nagashima bleef hem voor.

De 26-jarige Mulder verbeterde de nationale toptijd die zijn tweelingbroer Michel vrijdag tijdens de eerste 500 meter neerzette met 0,01 seconde. Michel viel tijdens de tweede race net naast het podium. Hij eindigde in 34,41 als vierde, achter de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo (34,28).

Jesper Hospes was met een tijd van 34,63 de derde Nederlander in de top tien. Hij werd gedeeld negende. Jan Smeekens moest genoegen nemen met de vijftiende plaats in 34,68. Kjeld Nuis kwam eerder op de dag in de B-groep in actie en noteerde daarin 34,95.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Keiichiro  Nagashima Jap 34,24
2 Ronald  Mulder Ned 34,25
3 Tae-Bum  Mo ZKo 34,28
4 Michel  Mulder Ned 34,41
5 Jamie  Gregg Can 34,46
10 Jesper  Hospes Ned 34,63 
16 Jan  Smeekens Ned 34,68 

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Ronald Mulder Ned 274
2 Tae-Bum Mo ZKo 235
3 Jamie Gregg Can 230
4 Michel Mulder Ned 222
5 Mitchell Whitmore VS 186
10 Jan Smeekens Ned 137
11 Jesper Hospes Ned 136
27 Kjeld Nuis Ned 23

Gelekte Driveclub-gameplay laat Noorwegen zien

Vandaag lekte er via YouTube vooralsnog onbekende footage van Driveclub, oorspronkelijk een launchtitel voor de PlayStation 4. De video laat kort tracks in Noorwegen en Schotland zien, maar verder wordt er weinig meer verklapt.

Het is nog niet precies bekend wanneer Driveclub uit wordt gebracht, maar waarschijnlijk is dit begin 2014. Tot die tijd moet we het doen met trailers en lekkende gameplay beelden zoals hieronder.

Blind ziet Serie A in toekomst wel zitten

Daley Blind heeft tegenover het Italiaanse Calcio Mercato aangegeven niets te weten van een eventuele overgang naar SSC Napoli. Die club zou interesse hebben in de verdediger. Blind verlengde onlangs zijn contract bij Ajax, maar ziet zich over een paar jaar wel acteren in de Serie A.

"Ik denk wel dat ik geschikt ben voor het Italiaanse voetbal. Vooral vanuit tactisch oogpunt. Ik voel me echter goed bij Ajax en hoorde niets van mijn zaakwaarnemer. Alles wat ik weet, is dat ik mijn contract bij Ajax net heb verlengd."

Blind heeft zich in Amsterdam knap in de basis gevoetbald. Een aantal jaar geleden leek een vertrek aanstaande, maar de verdediger presteerde vervolgens dermate goed, dat Ajax langer door wilde met de linksback, die ook uit de voeten kan als verdedigende middenvelder. Blind verlengde daarom zijn contract tot medio 2016.

Deze week speelde de Ajacied met het Nederlandse Elftal tegen Japan. Door zijn sterke spel bij Ajax en het kleine aantal linkervleugelverdedigers is Blind inmiddels ook in Oranje een vaste waarde. Komende dinsdag spelen Blind en Oranje tegen Colombia.

Griekse studentenopstand herdacht

Tienduizenden Grieken zijn zondag de straat opgegaan om de studentenopstand van 1973 tegen de militaire dictatuur te herdenken. De opstand werd uiteindelijk keihard neergeslagen door de toenmalige junta. Tientallen mensen kwamen om bij de opstand, die dit jaar veertig jaar geleden plaatsvond.

Veelal communisten, anarchisten en aanhangers van linkse partijen deden mee aan de marsen in Athene en Thessaloniki. In het verleden is de herdenking meer dan eens uitgelopen op geweld, maar dit jaar verliepen de bijeenkomsten zonder problemen. Negenduizend agenten waren op de been om de herdenkingen in goede banen te leiden.

De technische universiteit van Athene, beter bekend onder de naam Polytechnich, was het middelpunt van de opstand. Studenten van de universiteit barricadeerden zich op 14 november 1973 in het gebouw. Het regime maakte drie dagen later een einde aan de opstand en zette daarbij onder meer een tank in. Volgens een onderzoek dat een jaar later werd gehouden kwamen 34 mensen om het leven. Meer dan duizend raakten gewond.

De marsen in Athene eindigden bij de Amerikaanse ambassade. De meeste Grieken nemen het de Verenigde Staten nog altijd kwalijk dat ze de junta, die van 1967 tot 1974 aan de macht was, steunden.

[GSOD] Taylor wint finale van Thornton

Phil Taylor heeft voor de vijfde keer de Grand Slam of Darts gewonnen. Hij klopte in de finale Robert Thornton met 16-6.

Taylor neemt daarmee de titel over van Raymond van Barneveld, die het toernooi vorig jaar won. Vooral de halve finale van Taylor tegen Adrian Lewis was indrukwekkend, beide spelers gooiden daarin een gemiddelde van boven de 110. Dat hoge niveau had Taylor in de finale niet nodig om toch eenvoudig te winnen.

[F1] Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

Sebastian Vettel heeft zijn achtste Formule 1-race op rij gewonnen. De wereldkampioen bleef in de Verenigde Staten de Lotus van Romain Grosjean en Red Bull-teamgenoot Mark Webber eenvoudig voor. Giedo van der Garde kon geen potten breken en werd negentiende.

Wereldkampioen Sebastian Vettel startte vanaf poleposition op Circuit of the Americas. De Duitser had wederom de beste start, voor Romain Grosjean en Lewis Hamilton die beiden Mark Webber passeerden. Voor Adrian Sutil duurde de race minder dan een ronde, omdat hij op het tweede rechte stuk in aanvaring kwam met de Williams van Pastor Maldonado en de muur in verdween, een safety car was het gevolg.

Na vier ronden werd het veld weer vrijgegeven, waarna Vettel meteen een gat sloeg met Grosjean en de rest van het veld. Het duurde lang voordat er actie was. Webber stak in de dertiende ronde de lont in het kruidvat door op het tweede rechte stuk bij het remmen Hamilton buitenom te passeren en de derde plaats te pakken. Dit gebeurde ruim achter Vettel en Grosjean.

Kovalainen was na zeventien ronden vanaf P12 de eerste die de pits opzocht. Niet veel later wist Nico Rosberg de tiende positie van Daniel Ricciardo af te pakken die de deur iets te ver open liet staan. Meer stops volgden, waarna er enkele interessante gevechten ontstonden. Zo pushte Fernando Alonso flink om zo voor Sergio Perez uit te komen. De Spanjaard stoomde na zijn stop door en haalde ook Esteban Gutierrez in voor de zesde positie. Ook Perez volgde snel.

Vettel leidde na dertig ronden met tien seconden voorsprong op Grosjean die Webber achter zich aan kreeg. Hamilton lag vierde, voor Hülkenberg, Alonso, Perez, Gutierrez, Bottas en Di Resta. Laatstgenoemde kon zijn tiende positie niet vasthouden, want Nico Rosberg bleek met zijn Mercedes veel sneller te zijn. Bottas was ook goed onderweg en passeerde Gutierrez in de 35e ronde voor de achtste positie met een fraaie inhaalactie in de eerste sector van de baan. Gutierrez moest na zijn vroege stop nogmaals naar binnen en viel terug tot buiten de punten.

Naar mate de race vorderde werden de snelheidsverschillen groter en bleek Alonso over een snelle Ferrari te beschikken. De Spanjaard haalde na 44 ronden Hülkenberg in voor de vijfde plaats en ging daarna op jacht naar Hamilton die vlak voor hem reed. Ook Ricciardo beschikte over een snelle bolide en hij pakte de tiende plaats van Di Resta af. Webber zette ondertussen Grosjean onder druk voor plaats twee, wat in de slotfase nog een leuk gevecht opleverde. In de laatste ronde pakte Button de tiende plaats van Ricciardo, terwijl verder naar voren Alonso alle zeilen bij moest zetten om Hülkenberg voor te blijven.

Na 56 ronden werd Vettel als eerste afgevlagd, voor Grosjean en Webber. Hamilton werd vierde, voor Alonso, Hülkenberg, Perez, Bottas, Rosberg en Button. Voor Bottas waren het zijn eerste punten in de Formule 1. Giedo van der Garde werd negentiende, achter de Marussia van Jules Bianchi.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:39:17.148
2 Romain Grosjean Lotus +6.284
3 Mark Webber Red Bull +8.396
4 Lewis Hamilton Mercedes +27.358
5 Fernando Alonso Ferrari +29.592
6 Nico Hulkenberg Sauber +30.400
7 Sergio Perez McLaren +46.692
8 Valtteri Bottas Williams +54.509
9 Nico Rosberg Mercedes +59.141
10 Jenson Button McLaren +1:17.278
11 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:21.004
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1:24.574
13 Felipe Massa Ferrari +1:26.914
14 Esteban Gutierrez Sauber +1:31.707
15 Heikki Kovalainen Lotus +1:35.063
16 Paul di Resta Force India +1:36.853
17 Pastor Maldonado Williams +1 ronde
18 Jules Bianchi Marussia +1 ronde
19 Giedo van der Garde Caterham +1 ronde
20 Charles Pic Caterham +1 ronde
21 Max Chilton Marussia +2 ronden
DNF Adrian Sutil Force India +56 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 372
2 Fernando Alonso Ferrari 227
3 Lewis Hamilton Mercedes 187
4 Kimi Räikkönen Lotus 183
5 Mark Webber Red Bull 181
6 Nico Rosberg Mercedes 161
7 Romain Grosjean Lotus 132
8 Felipe Massa Ferrari 106
9 Jenson Button McLaren 61
10 Paul di Resta Force India 48
11 Nico Hulkenberg Sauber 47
12 Sergio Perez McLaren 41
13 Adrian Sutil Force India 29
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 19
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
16 Esteban Gutierrez Sauber 6
17 Valtteri Bottas Williams 4
18 Pastor Maldonado Williams 1
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Giedo van der Garde Caterham 0
22 Max Chilton Marussia 0
23 Heikki Kovalainen Lotus 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 553
2 Mercedes 348
3 Ferrari 333
4 Lotus 315
5 McLaren 102
6 Force India 77
7 Sauber 53
8 Toro Rosso 32
9 Williams 5
10 Marussia 0
11 Caterham 0

Openingsweekend World Cup rodelen zit erop

In het Noorse Lillehammer is dit weekeinde door de rodelaars het seizoen in de World Cup geopend. Op de olympische baan van 1994 stonden drie wedstrijden op het programma.

Op zaterdag werd de competitie geopend met de mannendubbel. Dit werd het afgelopen seizoen gedomineerd door het Duitse duo Tobias Wendl/Tobias Arlt, die maar liefst zeven van de negen races op hun naam schreven. Zij waren in de eerste run van het nieuwe seizoen direct de snelste. In de tweede run waren hun landgenoten Toni Eggert en Sascha Benecken sneller, maar niet snel genoeg om het verschil van de eerste run goed te maken, ze werden tweede. De Oostenrijkse broers Andreas en Wolfgang Linger, sinds 2006 de Olympisch kampioenen, legden beslag op de derde plek.

Bij de vrouwen ging de overwinning weinig verrassend naar de Duitse Natalie Geisenberger. Vorig jaar werd de wereldkampioene drie keer tweede, de overige zes races won ze. Na de eerste run moest ze de jonge Amerikaanse Kate Hansen nog voor zich dulden, die door haar lage startnummer profiteerde van de goede baan maar in de tweede run veel toe moest geven. De Russian Tatiana Ivanova werd tweede, voor de Canadese Alex Gough.

Zondag was het de beurt aan de mannen, waar vorig jaar maar zelden iemand zich kon meten met de Duitse toppers. Dat was in Lillehammer direct anders, de Italiaan Dominik Fischnaller, wereldkampioen bij de junioren, zette verrassend de snelste tijd neer in de eerste run. In de beslissende run leken de Duitsers Felix Loch en David Möller met nagenoeg foutloze afdalingen orde op zaken te stellen, maar Fischnaller kon de druk aan en wist zelfs nog een keer als snelste naar beneden te razen. De vierde plek ging overigens naar de Italiaanse legende Armin Zöggeler die in 1994 op dezelfde baan al Olympisch brons veroverde, maar nu zijn honderdste World Cup-podium door zijn vingers zag glippen.

Gratis PS Plus bij aanschaf Vita

Wie voor 31 december een PlayStation Vita aan zijn PlayStation Network account linkt, krijgt van Sony een gratis maand PlayStation Plus en maakt kans om een PlayStation 4 te winnen. Logisch natuurlijk, dat Sony zijn handheld gaat pushen tezamen met de kerstdagen en de PS4-launch.

Een van de core features van zowel de PlayStation 4 en de Vita is natuurlijk Remote Play; het spelen van volledige PS4-games op je Vita middels streaming. Of deze tactiek van Sony gaat werken is nog maar de vraag, want hoeveel mensen die nog geen Vita bezitten zijn bereid om deze tezamen met een PlayStation 4 aan te schaffen?

Hoe dan ook, het is best een leuke actie. De actie geldt tevens ook voor zij die al over een PlayStation Plus abonnement beschikken; hun abonnement wordt met een maandje verlengd. Het is niet bekend of de actie ook met enigszins terugwerkende kracht geldt voor mensen die recentelijk een Vita hebben aangeschafd.

'Reisadvies: Kom naar de Filipijnen'

Inkomsten uit toerisme zijn erg belangrijk voor de Filipijnen en zijn daarom ook erg belangrijk voor de wederopbouw na de ramp die de tyfoon Haiyan over de Filipijnen heeft betekend. Buitenlandse toeristen moeten blijven komen. Deze oproep heeft de Filipijnse minister van Toerisme, Ramon Jimenez, zondag gedaan volgens de nieuwssite Philstar.com.

Zijn ministerie gaat toeristen die nu vertrekken en tijdens de tyfoon Haiyan in het land verbleven, met een speciaal aandenken bedanken voor hun reis naar het land en excuses maken voor de overlast die ze mogelijk hebben ondervonden. Dit jaar spendeerden toeristen naar schatting 5 miljard dollar in het land en er werd gehoopt dat dit volgend jaar naar 6 miljard dollar zou uitgroeien.

Volgens hulporganisaties, de VN en de Filipijnse overheid zijn er sinds de supertyfoon overtrok ongeveer 4200 doden geteld, 12.500 gewonden gevallen en zijn er 3 miljoen mensen ontheemd. Volgens officiële cijfers worden er nog steeds 1186 mensen vermist.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt overigens alle 'niet-essentiële' reizen naar het getroffen gebied.

'Zeer gevaarlijke storm VS'

Het Midwesten van de Verenigde Staten zet zich schrap voor noodweer. Het weerbureau van de Amerikaanse overheid waarschuwde zondag voor een "zeer gevaarlijke situatie".

In het gebied dat volgens de weerdienst risico loopt, wonen in totaal 53 miljoen mensen. In tien staten voorzien de meterologen zeer harde stormen en onweer. Tot nog toe is op één plaats ook een tornado waargenomen, in de staat Illinois.

[DC] Tsjechië weer de beste in Davis Cup

De Tsjechische tennissers hebben voor het tweede jaar op rij de Davis Cup gewonnen. In de finale in Belgrado werd Servië verslagen. Radek Stepanek zorgde voor de beslissing door Dusan Lajovic overtuigend met 6-3, 6-1, 6-1 te verslaan. Eerder op de dag had Novak Djokovic het gastland nog langszij gebracht met een zege op Tomas Berdych.

Lajovic kon vrijdag geen vuist maken tegen Berdych, maar begon zijn tweede enkelpartij met een break. Stepanek raakte echter niet van de wijs en won de volgende vier games. De nummer 44 van de wereld gaf die voorsprong niet meer uit handen en maakte in het vervolg korte metten met zijn tegenstander.

De 34-jarige Stepanek gunde Lajovic in de overige sets nog maar twee games en won net als vorig jaar tegen Spanje de beslissende vijfde partij. Als onderdeel van Tsjechoslowakije waren de Tsjechen ook in 1980 al eens de beste in het landentoernooi. Servië veroverde zijn eerste en enige titel in 2010.

Stepanek had het openingsduel nog verloren van Djokovic, maar dankzij Berdych en een zege in het dubbelspel begon Tsjechië met een voorsprong aan de slotdag. Nadat Djokovic er 2-2 van had gemaakt, was de 23-jarige Lajovic ondanks de steun van het luidruchtige thuispubliek echter niet tot een stunt in staat.

Servië kreeg voor de finale nog een flinke tegenvaller te verwerken, toen Janko Tipsarevic afhaakte met een chronische hielblessure. Daardoor mocht Lajovic zijn opwachting maken.

'Gewapende Zwarte Pieten in Groningen'

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Groningen werd de goedheiligman geflankeerd door negen agenten die als Zwarte Piet waren verkleed. De negen agenten maakten deel uit van een arrestatie-eenheid. Dat meldt RTV Noord op basis van bronnen.

De politie was bang voor ongeregeldheden die zouden kunnen ontstaan vanwege de verhitte discussie over Zwarte Piet. De negen politiepieten droegen kogelvrije vesten en waren gewapend. De intocht verliep uiteindelijk zonder ongeregeldheden.

Komon wint jubileumeditie Zevenheuvelenloop

Leonard Patrick Komon heeft zondag in Nijmegen de Zevenheuvelenloop op zijn naam geschreven. De Keniaan nam in de dertigste editie revanche op landgenoot Nicholas Kipkemboi, die hem vorig jaar nog had afgetroefd in de vijftien kilometer lange race. Komon, in 2010 al eens winnaar, finishte in 42.14 minuten.

De 25-jarige wereldrecordhouder nam al snel de leiding en had na zeven kilometer een gat van twintig seconden. Door een blaar op zijn voet moest hij zijn pas heuvelafwaarts echter vertragen. Kipkemboi naderde tot op vijf seconden, maar na de laatste heuvel versnelde Komon weer en bleef hij zijn rivaal achttien seconden voor.

Bij de vrouwen ging de zege voor de derde keer naar Tirunesh Dibaba. De Ethiopische wereldrecordhoudster liep van begin tot eind op kop en kwam tot een tijd van 48.42. Ze bleef haar landgenote Berhane Adere ruim twee minuten voor.

Miranda Boonstra was de beste Nederlandse op de vijfde plaats. Zij passeerde de meet in 51.40 als vijfde. Bij de mannen eindigde Jesper van der Wielen als vierde in 44.33.

[JL] Hekkensluiter Oss boekt zege tegen negental Telstar

Hekkensluiter FC Oss heeft zondag voor de vierde keer dit seizoen een eerstedivisiewedstrijd gewonnen. Op bezoek bij Telstar werd het in een rood gekleurd duel 2-1 door treffers van Guyon Philips en Dennis Janssen. Oliver Rifai en Toine van Huizen werden allebei voortijdig naar de kant gestuurd, waardoor Telstar het duel afsloot met negen man.

Rifai kwam na 67 minuten in het veld en mocht drie minuten later al weer gaan douchen. Van Huizen kreeg zeven minuten voor tijd zijn tweede gele prent voorgehouden. De Velsenaren kregen daarnaast nog drie gele kaarten, tegenover twee voor Oss.

Daryl van Mieghem scoorde na 81 minuten de aansluitingstreffer voor Telstar, dat dertiende blijft met 21 punten. Oss komt met veertien punten op gelijke hoogte met Achilles '29, maar heeft een beduidend slechter doelsaldo dan de Groesbekers.

JOVD: VVD, stop a-liberale spionage!

De JOVD, de onafhankelijke jongerenvereniging van de VVD, heeft zondagmiddag een nieuwe voorzitter gekozen. De 24-jarige Christiaan Kwint deed direct een oproep aan de moederpartij om 'de massale spionage van Nederlanders' scherp te veroordelen.

"De VVD moet strijden tegen een overheid die haar burgers als potentiële terroristen ziet. Sta als liberale partij voor je liberale principes", klonk het in de speech van de kersverse JOVD-voorzitter en opvolger van Jarico Vos.

Inlichtendiensten en ook het NSA-dossier zitten in de portefeuille van minister Plasterk van de PvdA, de coalitiegenoot van de VVD. Bewindslieden en Kamerleden van de VVD houden zich doorgaans op de vlakte over dit onderwerp.

Schaars blijft bij Oranje ondanks enkelklachten

Stijn Schaars kan dinsdag gewoon in actie komen voor het Nederlands elftal in het oefenduel tegen Colombia. De PSV-middenvelder blesseerde zich zaterdag tijdens de warming up voor de wedstrijd tegen Japan (2-2) aan zijn enkel, maar hij is fit om te spelen, laat PSV weten.

De Brabantse club kent een ongelukkige interlandweek. Jetro Willems verliet de Oranjeselectie zondag vanwege knieklachten en Jürgen Locadia viel donderdag al uit bij Jong Oranje met een lichte enkelblessure.

Naast Willems moet ook Feyenoorder Bruno Martins Indi het duel tegen Colombia aan zich voorbij laten gaan vanwege een verrekte spier. Bondscoach Louis van Gaal heeft Vitesse-back Patrick van Aanholt als vervanger van Willems bij de selectie gehaald.

China gaat Filipijnen meer geven

China wil een aantal reddingsteams en medische hulpverleners naar de Filipijnen sturen om slachtoffers van tyfoon Haiyan te helpen. Dat heeft het Chinese ministerie van buitenlanse zaken bekendgemaakt. De regering in Beijing werd afgelopen week bekritiseerd omdat ze minder dan 1,5 miljoen euro aan noodhulp toezegde.

China wil de hulpverleners naar het rampgebied sturen, zodra 'de omstandigheden dat toelaten', zei een woordvoerder van het ministerie. Het is nog onduidelijk of de teams daadwerkelijk klaar staan om te vertrekken, en of de Filipijnen het aanbod hebben geaccepteerd.

Veel landen, en zelfs meubelgigant Ikea, trokken afgelopen week meer geld uit dan China voor hulp aan de Filipijnen. China's weerzin om meer te geven heeft waarschijnlijk te maken met een langlopend conflict met de Filipijnen over een aantal eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Beide landen maken aanspraak op de eilanden.

Het dodental als gevolg van de tyfoon staat vooralsnog op 3974.

FOK!toen: Half-Life

Het jaar 1998 was een goed jaar als het om games ging. Er was een Starcraft-expansie voor realtime strategyfans, Grim Fandango voor de adventurefanaten en voor de shooterliefhebbers kwam een van de beste shooters ooit uit. Het is niet voor niets dat men met smart op nieuws wacht over het langverwachte derde deel uit die franchise. Gordon Freeman is een legende en de fans willen weten hoe het verhaal verder gaat na de laatste uitbreiding, die eindigde met een cliffhanger.

De makers waren medewerkers die Microsoft verlaten hadden om hun eigen clubje op te richten, Valve Corporation. Gabe Newell en Mike Harrington wisten misschien zelf niet eens dat ze goud in handen hadden met dit bedrijf, want zoals we nu weten is Valve erg veel waard geworden door onder andere Steam, een digitaal distributieplatform dat niet meer weg te denken is bij pc-gamers.

Half-Life werd voordat het uitkwam niet echt opgemerkt. Op de E3 in 1998 kreeg het wel wat aandacht, maar het was eigenlijk een 'sleeperhit'. Maar toen de game in handen kwam van recensenten was het al vrij snel duidelijk: Game of the Year, nee, Game of the Decade. En de gamers waren het daar volledig mee eens.

Half-Life (Foto: Valve)

Maar wat maakt Half-Life nu zo goed? Dat was het verhaal en vooral hoe het verhaal gebracht werd. In andere shooters waren er filmpjes, of tekst die je moest lezen om iets van het verhaal mee te krijgen, maar Half-Life bracht het verhaal vanuit Gordon Freeman, jij was Gordon en je wist alleen wat er gebeurde wat Gordon zag, omdat je alles vanuit zijn perspectief beleefde.

Het verhaal werd ook intens gebracht, op geen enkel moment had je het idee dat het de zoveelste alienshooter was, omdat er veel uitdagingen waren. De levels gingen dan ook verder dan gesloten deuren en verborgen sleutels, bij voorkeur aan de andere kant van het level. Nee, platformpuzzels met sprongen die je goed moest timen, maar wel zo geplaatst dat het logisch leek dat je via die weg naar boven moest 'klimmen'. Net zoals het verhaal leken de puzzels er niet bij de haren bijgesleept, maar waren logische gevolgen van de ramp in de militaire basis.

Half-Life (Foto: Valve)

En dan de sfeer. Een explosie die een gat naar een andere dimensie opent en aliens door de militaire basis laat roven. Medewerkers sterven voor je ogen, en de constante alertheid waarmee je door de levels moet maakt die sfeer gespannen en intens. Headcrabs die uit buizen richting je hoofd springen, tentakels die je vanaf het plafond willen grijpen, het is allemaal even heerlijk. Iedereen die de game gespeeld heeft herinnert zich het moment dat de speciale eenheid de basis infiltreert. Je denkt nog even dat je hulp krijgt van deze agenten, maar nee, ze willen het ongeluk in de doofpot stoppen en iedereen die de explosie en wezens overleefd heeft erbij.

En dan is er nog G-Man, de man in pak die je zo af en toe ziet en, zo lijkt, iets speciaals met je van plan is. De rol van de G-Man is nog steeds een mysterie, we zullen toch moeten wachten op een nieuw deel om hopelijk te weten te komen wie of wat hij is. Hij lijkt een buitenaards entiteit te zijn die werkt voor nog hogere wezens, want hij mag jou een contract aanbieden namens hen. Wat en hoe en waarom, na al die jaren weten we nog niets.

Half-Life (Foto: Valve)

Valve heeft met Half-Life een franchise gemaakt dat zich kan meten met de hype omtrent een nieuwe Grand Theft Auto. Die laatstgenoemde heeft zijn moment dan eindelijk gepakt. Nu is het wachten op een nieuwe hype. Half-Life 3 is één van die games die zo'n bizarre hype weer op gang kan brengen. Hopelijk horen we met de nieuwe Steam-console van Valve ook meer over een system-seller die daarbij zou moeten horen. Een game die toevallig ook door dezelfde ontwikkelaar in elkaar wordt gezet. Rise and shine, Mister Freeman.

Weer veel aanslagen in Irak

Aanslagen en aanvallen in Irak hebben zondag aan zeker tien mensen het leven gekost. Agenten waren het doelwit van bomaanslagen en gewapende lieden namen een militieleider onder vuur, zeiden bronnen bij de politie.

In het oosten van Bagdad ging een autobom af. Een politiepatrouille, die vermoedelijk het doelwit was, kwam met de schrik vrij, maar drie burgers werden gedood. Tien mensen raakten gewond. Bij een andere autobomaanslag in de hoofdstad viel een dode.

Een aanslag in een winkelgebied in het zuidwesten van Bagdad kostte aan drie mensen het leven. In Tarmiyah, een stadje ten noorden van Bagdad, kwamen twee militairen om bij een bomaanslag.

Opstandelingen vielen rond zonsopgang het huis van een soennitische militieleider aan in Maidan, even ten zuiden van Bagdad. De broer van de militieleider kwam om. Twee aanvallers werden gedood.

Nog tien Nederlanders vermist in de Filipijnen

Met tien Nederlanders in de Filipijnen is nog geen contact geweest sinds tyfoon Haiyan over dat land raasde. Van hen waren twee op vakantie, de andere acht wonen in het zwaar getroffen land, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

De tyfoon verwoestte een week geleden tienduizenden woningen en gebouwen. Honderdduizenden mensen zijn van huis en haard verdreven. Het dodental is opgelopen tot ongeveer vierduizend.

Maandag is een landelijke actiedag in Nederland voor de slachtoffers van de tyfoon. Bedrijven, scholen en overheden zetten eigen acties op en de publieke en commerciële radio- en televisiezenders staan een groot deel van de dag stil bij de actie.

[DC] Djokovic brengt Servië langszij in finale

Novak Djokovic heeft Servië in de race gehouden in de Davis Cupfinale. De nummer twee van de wereld won zijn tweede enkelpartij zondag met 6-4, 7-6 (5) en 6-2 van de Tsjechische kopman Tomas Berdych. De beslissing valt daardoor later op de dag bij de partij tussen Dusan Lajovic en Radek Stepanek.

Djokovic kreeg in een enerverende eerste set liefst tien breakpunten, maar de eerste negen verprutste hij. Het leidde tot irritatie bij de Serviër, die in de een kwartier durende slotgame eindelijk toesloeg.

In het tweede bedrijf kreeg Berdych twee breakpunten, maar Djokovic werkte beiden weg. Ook in de tiebreak kon de Tsjech, de mondiale nummer zeven, een 4-2 voorsprong niet naar veilige haven brengen. Djokovic kwam op 2-0 en nam in de derde set meteen afstand. Daarna kwam hij niet meer in de problemen.

Tsjechië kan voor het tweede jaar op rij de Davis Cup winnen. Met Stepanek brengt het land in het beslissende duel de nummer 44 van de wereld. Lajovic staat slechts 117e en hem wacht de zware taak Servië na 2010 de tweede titel te bezorgen.

Tientallen doden bij vliegtuigongeluk Rusland

In Kazan, in het westen van Rusland, is zondag een vliegtuig neergestort. Volgens Russische media zijn alle 44 inzittenden waarschijnlijk om het leven gekomen.

De Boeing 737 van Tatarstan Airlines was vertrokken uit Moskou en stortte neer tijdens de landing op de luchthaven van Kazan, zo'n 720 kilometer ten oosten van de hoofdstad. Een medewerker van het ministerie van noodsituaties zei dat er 44 mensen aan boord waren en dat ze allemaal zijn omgekomen, meldt persbureau ITAR-Tass.

Over de toedracht van het ongeluk is nog niets bekend.

Van der Laan trots op intocht Sinterklaas

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van de Laan is trots op hoe de intocht van Sinterklaas is verlopen. Zondagochtend kwam de goedheiligman aan in de hoofdstad, en volgens Van der Laan was het een groot feest. Hij is blij dat de demonstranten op de Dam, die Zwarte Piet racistisch vinden 'de intocht in hun waarde hebben gelaten'.

"Ik kan alleen maar trots zijn", zei Van der Laan, die ook de inzet van de vrijwilligers en de politie prees. "Amsterdammers hebben vandaag laten zien dat ze groots kunnen feestvieren."

Op de Dam waren enkele tientallen demonstranten die de optocht letterlijk de rug toekeerden. Dit verliep zonder noemenswaardige incidenten.

'GCHQ controleerde boekingen luxehotels'

De Britse geheime dienst GCHQ heeft de afgelopen jaren boekingen van ten minste 350 luxehotels over de hele wereld nauwlettend in de gaten gehouden, zodat buitenlandse diplomaten en regeringsfunctionarissen die een kamer boekten automatisch konden worden gevolgd. Dat heeft het Duitse tijdschrift Der Spiegel gemeld. Der Spiegel baseert zich op documenten die zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden.

Volgens het tijdschrift is GCHQ ruim drie jaar geleden begonnen met het programma, dat de codenaam 'Royal Concierge' meekreeg. Met de informatie was GCHQ in staat om bijvoorbeeld afluisterapparatuur te installeren. Er werden ook plannen gemaakt het systeem uit te breiden naar autoverhuurbedrijven.

GCHQ wilde niet op de berichtgeving reageren.

Sheen z'n vliegtuig is stuk

Charlie Sheen heeft dit weekeinde verstek laten gaan bij het Baja Film Festival in Mexico. De privéjet van de acteur had technische problemen en Sheen weigerde aan boord van een ander vliegtuig te stappen.

"Het spijt me ontzettend", schreef Sheen, die was aangekondigd als een van de topgasten van het evenement, op Twitter. De acteur ging naar eigen zeggen op tijd aan boord van zijn vliegtuigje, waarbij hij onder anderen werd vergezeld door zijn ex Denise Richards en hun dochters Sam en Lola. Door een technisch probleem zou een vlucht echter 'mogelijk levensbedreigend' kunnen worden.

"Het probleem is dat ik, vanwege talloze redenen, mijn familie of mezelf niet in een enig ander vliegtuig wil laten vervoeren", aldus Sheen, die naar eigen zeggen nooit afwijkt van die regel.

[JL] Jong FC Twente klopt Fortuna Sittard

Jong FC Twente heeft het eerstedivisieduel tegen Fortuna Sittard met 3-2 gewonnen. Felitciano Zschusschen (2x) en Tim Holscher bezorgden de Tukkers zondag de overwinning. Patrick Amoah en Abdelaziz Khalouta deden wat terug voor de Limburgers. Scheidsrechter Tom Koekoek stuurde Twente-middenvelder Dario Tanda in de 72e minuut met rood van het veld.

Twente blijft vijftiende met zeventien punten en neemt weer drie punten afstand van Jong Ajax, dat eerder op de dag Sparta Rotterdam versloeg. Fortuna staat elfde met 23 punten.

FC Volendam won met 2-1 bij MVV Maastricht. Nathan Rutjes zette de Limburgers na achttien minuten op voorsprong, waarna Tom Overtoom en Soufiane Laghmouchi na rust drie punten binnensleepten voor Volendam.De Noord-Hollanders stijgen naar de zesde plek met 27 punten. MVV heeft er zes minder en staat dertiende.

Vlieg mee met de Red Arrows

De Red Arrows is een demonstratieteam van de Britse Royal Air Force. De groep werd opgericht in 1965 met zeven Folland Gnat lesvliegtuigen, maar dat werd al snel uitgebreid naar negen vliegtuigen. De Red Arrows vliegen op veel verschillende vliegshows van over de hele wereld. Ze behoren tot de allerbeste vliegers en in hun rood-witte straalvliegtuigen laten ze hun kunsten zien. Vooral hun Diamond Nine formatie is voor velen een lust voor het oog. De Diamond Nine is ook de bekendste formatie van de Red Arrows.

Met dank aan SomeUser voor de submit.

Van Aanholt: "Hartstikke verrast en blij"

Na afzeggingen van Jetro Willems en de met een blessure uitgevallen Bruno Martins Indi is Patrick van Aanholt door Louis van Gaal aan de selectie van Oranje toegevoegd. Na Davy Pröpper is hij de tweede Vitesse-speler in de selectie voor het oefenduel met Colombia, dat dinsdag plaatsvindt.

"Ik ben hartstikke verrast en blij. Ik werd zondagochtend gebeld dat ik definitief bij de selectie zit. Ik heb snel een broodje gegeten, heb mijn spullen gepakt en nu ben ik onderweg naar het Nederlands elftal." De verdediger, die wekelijks sterk speelt bij Vitesse, kan niet wachten op zijn avontuur bij het Nederlands Elftal. "Ik heb er enorm zin in, een mooie kans", aldus Van Aanholt op de clubsite van de Arnhemmers.

Waarde bitcoin bijna gelijk aan koers Apple

De waarde van de virtuele valuta bitcoin is zondag opgelopen naar een recordstand van iets meer dan 500 dollar. Daarmee wordt bijna de aandelenkoers van technologiegigant Apple (524 dollar) geëvenaard.

De waarde van bitcoins zit al een tijd stevig in de lift. Vorige week dinsdag werd nog een hoogtepunt van 395 dollar neergezet. Een jaar geleden was het betaalmiddel nog ongeveer 20 dollar waard.

De waarde van bitcoins vliegt regelmatig op en neer. In april van dit jaar werden bitcoins bijvoorbeeld verhandeld voor 266 dollar per stuk. Toen de FBI later die maand een illegale medicijnenmarkt waar alleen met bitcoins betaald kon worden sloot, duikelde de koers naar 75 dollar.

Waarde bitcoin bijna gelijk aan koers Apple
Waarde bitcoin bijna gelijk aan koers Apple (Foto: ANP)

[WK Kwalificatie] Kameroen bereikt WK via Ruud Krols Tunesië

Kameroen heeft zich zondag als derde Afrikaanse land geplaatst voor het WK in Brazilië van volgend jaar. Een 4-1 zege op het Tunesië van bondscoach Ruud Krol was genoeg nadat het eerste play-offduel in Noord-Afrika in 0-0 was geëindigd. Pierré Webo, Benjamin Moukandjo en Jean Makoun (2x) scoorden voor Kameroen.

Ahmed Akaïchi was verantwoordelijk voor de goal die Tunesië vlak na rust bij een 2-0 stand hoop gaf op een goed resultaat. Eyong Enoh, die dit seizoen uitkomt voor Jong Ajax, startte in de basis bij Kameroen, net als aanvoerder Samuel Eto'o.

Kameroen is in Brazilië voor de zevende keer actief op een WK. Het land miste sinds 1982 alleen de toernooien van 1986 en 2006. In 1990, toen Kameroen regerend wereldkampioen Argentinië de baas was, werd voor de enige keer de groepsfase overleefd.

Nigeria en Ivoorkust plaatsten zich zaterdag voor het WK. Dinsdag gaat hoogstwaarschijnlijk Ghana, dat het eerste duel tegen Egypte met 6-1 won, zich daar bijvoegen. Burkina Faso en Algerije (3-2) strijden op dezelfde dag om het vijfde Afrikaanse ticket.

Krol werd in september aangesteld als interim-bondscoach van Tunesië, nadat Nabil Maaloul was opgestapt na teleurstellende resultaten. Tunesië bereikte de play-offs doordat Kaapverdië tijdens een kwalificatieduel een niet-speelgerechtigde speler had opgesteld en daardoor werd gediskwalificeerd.

Of Krol aanblijft als bondscoach is niet duidelijk. De oud-Ajacied combineert zijn bondscoachschap momenteel met een baan als hoofdtrainer bij CS Sfaxien.

Sint heeft Censuurpiet in dienst

Tegen zeurpieten van de pers heeft Sinterklaas dit jaar een nieuw wapen ingezet: de Censuurpiet. Dat ondervond de Amsterdamse nieuwsdienst AT5.

Verslaggevers probeerden op de Dam met meerdere Zwarte Pieten een woordje te wisselen. Die werden dan echter door de Censuurpiet aan hun cape getrokken en weer terug de stoet in gemoffeld. Er moesten immers nog pepernoten worden uitgedeeld. AT5 deed navraag en kreeg te horen dat Pieten niet zonder toestemming met de pers mochten praten.

De vacature voor dit nieuwe type Piet stond vermoedelijk in het personeelsblad van de gemeente Amsterdam. De Censuurpiet draagt namelijk prominent de drie kruizen uit het wapen van de stad achterop zijn cape.


AT5 - Censuur-piet legt collega's het zwijgen op

Pizzabakkers slaan klanten

Vier medewerkers van dönerzaak Eethuis Abi's in Tilburg zijn zondagochtend aangehouden omdat ze twee klanten mishandeld hadden. Het incident vond om 05.10 uur plaats. Dat meldt de politie.

Een 22-jarige man uit Boekel zou een pizza hebben besteld en deze ook betaald hebben. Toen hij vroeg waar zijn bestelling bleef werd hem verteld dat hij niets besteld had en ook niets betaald had. Dit dispuut liep uit op een handgemeen, waarbij de man meerdere klappen in zijn gezicht kreeg.

Een vriend van het slachtoffer schoot hem te hulp en kreeg ook klappen. De verdachten zijn Tilburgers van 21, 22, 30 en 33 jaar.

Nobelprijswinnares Doris Lessing (94) overleden

Doris Lessing, die in 2007 de Nobelprijs voor literatuur kreeg toegekend, is zondag overleden. Ze is 94 jaar geworden. Dat heeft haar uitgever HarperCollins bekendgemaakt. Lessing had meer dan vijftig boeken op haar naam staan. Haar doorbraak beleefde ze met Het Gouden Boek (The Golden Notebook).

Lessing schreef over diverse onderwerpen, van koloniaal Afrika tot het mysterie achter het vrouw-zijn en sciencefiction. Bij de uitreiking van de Nobelprijs voor literatuur prees de Zweedse Koninklijke Academie voor Wetenschappen Lessing om haar 'scepsis, vuur en visionare kracht'.

Vlaar hoopt op strijd met Falcao

Ron Vlaar kijkt uit naar persoonlijke duels met topspits Radamel Falcao. Als de verdediger tegen Colombia speelt, zullen die er zijn. Vlaar speelde in het oefenduel tegen Japan (2-2) zaterdag op de plek van Bruno Martins Indi, die licht geblesseerd moest toekijken.

Of hij ook tegen Colombia zal spelen, is nog niet bekend. De ex-Feyenoorder hoopt in ieder geval van wel. "Als ik speel en Falcao ook, dan wordt dat natuurlijk een mooie uitdaging. Dit zijn de duels waar je als voetballer naar uit kijkt", tekent De Telegraaf op uit de mond van de captain van Aston Villa. "Tegen Colombia wordt het weer een heel andere wedstrijd. We kunnen dan laten zien wat we hebben geleerd van de wedstrijd tegen Japan."

Falcao, 27 jaar en sinds afgelopen zomer spits van AS Monaco, maakt de laatste jaren grote indruk in Europa. In 2011 won hij de Europa League met FC Porto, een jaar later met Atlético Madrid en telkens werd hij topscorer van het toernooi. El Tigre, kostte Monaco zestig miljoen euro.

Winnie: Mandela nog altijd 'behoorlijk ziek'

Nelson Mandela is nog altijd 'behoorlijk ziek' en kan niet praten vanwege de slangen in zijn mond die het vocht in zijn longen afvoeren. Dat heeft Mandela's ex-vrouw Winnie zondag gezegd in een interview met de Zuid-Afrikaanse krant The Independent. Ondanks alles is Mandela wel ontspannen.

"Hij blijft erg vatbaar voor bacteriën, dus hij moet letterlijk in een steriele omgeving blijven. De slaapkamer (in zijn huis in een voorstad van Johannesburg) is net een intensivecareafdeling", aldus Winnie Madikizela-Mandela. "Hij is 95 jaar en het is lastig voor hem, vanwege alle slangetjes in zijn mond die het vocht bij zijn longen afvoeren en voorkomen dat de infectie terugkeert." Mandela probeert met behulp van zijn gezichtsuitdrukking te communiceren. "Maar de artsen hebben ons gezegd dat ze goede hoop hebben dat zijn stem weer terugkeert." Berichten dat Mandela aan de beademing ligt wuifde ze weg. "Ik heb die onzin gehoord dat hij aan de beademing zou liggen, maar dat is niet zo."

Mandela werd op 1 september, na er drie maanden te hebben doorgebracht, ontslagen uit het ziekenhuis. Sindsdien wordt hij in zijn huis verpleegd. De oud-president kampt al lange tijd met een longinfectie. Die zou hij bijna drie decennia geleden hebben opgelopen toen hij in de cel zat vanwege zijn strijd tegen apartheid.

Ex-president Musharraf aangeklaagd voor hoogverraad

De Pakistaanse regering is van plan de voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf aan te klagen voor hoogverraad. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Nisar Ali Khan zondag gezegd. Volgens de regering heeft Musharraf hoogverraad gepleegd door in 2007 de noodtoestand uit te roepen en de grondwet op te schorten.

De regering stuurt maandag een brief naar het hooggerechtshof waarin gevraagd wordt om het proces wegens hoogverraad in gang te zetten, aldus Khan.

Het zou de eerste keer zijn dat een militaire leider wordt vervolgd voor hoogverraad. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij tot levenslang worden veroordeeld of de doodstraf krijgen.

Quantum-deal Lotus lijkt te floppen

De aankoop van 35 procent van de aandelen van het Lotus F1 Team door Quantum Motorsports lijkt hoe langer, hoe meer op losse schroeven komen te staan. De reden hiervoor is dat het beloofde geld er nog steeds niet is.

Quantum Motorsports wordt geleid door Mansoor Ijaz die ermee schemert dat hij namens de koninklijke familie van Brunei investeert. Hoewel er al in juni een akkoord lag is er nog geen cent de kant van Lotus-eigenaar Genii Capital op gegaan. Ijaz bezwoer twee weken geleden in Abu Dhabi nog dat alles goed zou komen en ook in Austin hangt de Amerikaan van Pakistaanse afkomst eenzelfde verhaal op.

Het geduld bij Lotus begint inmiddels op te raken, zo heeft teameigenaar Gerard Lopez aan Auto Motor und Sport laten weten. Hij wil snel weten waar hij aan toe is, zodat het team zich op volgend jaar kan gaan richten. Gaat de deal van Quantum alsnog door dan worden Romain Grosjean en Nico Hülkenberg de coureurs, ketst deze af dan zullen het waarschijnlijk Grosjean en Pastor Maldonado zijn. Laatstgenoemde kan met PDVSA veel sponsorgeld meebrengen. Ook Heikki Kovalainen zou in de running zijn voor een zitje.

Van Ijaz lijkt in ieder geval niet meer veel te kunnen worden verwacht, zeker omdat hij vorig jaar in een fraudezaak veroordeeld is tot het betalen van 1,4 miljoen dollar en zijn naam opduikt in meerdere niet al te frisse zaken. Mocht de deal van Quantum en Lotus doorgaan dan kan Ijaz zijn blazoen wat oppoetsen, anders past de deal in hetzelfde rijtje als de recente lege hulzen Qadbak en Stefan GP. Qadbak betaalde niet toen het Sauber van BMW wilde overnemen, terwijl Stefan GP de F1-boedel van Toyota wilde hebben, maar geen cent te makken had.

Tientallen auto's beschadigd in Heemstede

In Heemstede zijn de afgelopen nachten tientallen auto's vernield. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden 58 auto's beschadigd, de nacht ervoor sloegen vandalen toe bij twintig auto's. Dat meldt de politie zondag.

De schade betreft vooral bekrassingen. Van sommige auto's zijn de banden lek gestoken. De vernielingen vonden plaats in de Indische Buurt, de Rivierenbuurt en de wijk De Glip. De politie onderzoekt de zaak en vraagt buurtbewoners om alert te zijn. Vooralsnog is niemand aangehouden.

Scolari weet het: "Brazilië wint WK"

Het ontbeert Luiz Felipe Scolari niet aan zelfvertrouwen. De bondscoach van Brazilië zegt stellig dat zijn land wereldkampioen wordt volgend jaar. Na de gewonnen oefeninterland tegen het nietige Honduras (5-0) schroomde Scolari niet om zijn hoge verwachting uit te spreken: Brazilië pakt volgend jaar op eigen bodem de wereldtitel.

"Er is geen druk op Brazilië om wereldkampioen te worden. Brazilië gaat kampioen worden", zei Scolari resoluut. Omdat Brazilië organisator is van het WK, lijkt de druk om te presteren immens, maar Scolari gaat daar op zijn eigen manier mee om. Hij twijfelt er dus niet aan, dat zijn formatie sterk genoeg is de wereldtitel te grijpen.

Enige reden om met vertrouwen naar het WK uit te kijken, heeft Scolari ook wel. Dit jaar, op het testtoernooi de Confederations Cup, grepen de Brazilianen met goed, attractief combinatievoetbal de hoofdprijs. Met Neymar heeft de ploeg bovendien een aanstormend wereldster in de gelederen.

FOK!filmtip v/d dag: Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Willy Wonka & the Chocolate Factory

Vandaag hebben we bij de FOK!filmtip van de dag alweer een fijne klassieker in het vizier. Op NET5 is namelijk om 18.05 uur de heerlijke familiefilm Willy Wonka & the Chocolate Factory te zien. Nee, niet de remake van Tim Burton maar wel het origineel van Mel Stuart uit 1971.

Willy Wonka & the Chocolate Factory 1

Willy Wonka (Gene Wilder) is de directeur van een wereldberoemde chocoladefabriek waar normaliter geen buitenstaanders worden toegelaten. Het is dan ook een grote verrassing als hij bekendmaakt dat er wedstrijd is waarbij de toegangskaarten in de wikkels van chocoladerepen verstopt zit. Charlie Bucket, een armoedige jongen, woont met zijn moeder en vier grootouders in een klein huisje. Uiteraard kan hij zich geen dure chocoladerepen veroorloven maar door omstandigheden komt hij toch in het bezit van een winnende reep. Samen met zijn grootvader Joe gaat Charlie naar een rondleiding die hij nooit weer zal vergeten.

Willy Wonka & the Chocolate Factory 2
Behold the Wonkamobile. A thing of beauty is a joy forever.

Willy Wonka & the Chocolate Factory is een indrukwekkende verfilming van het boek Charlie and the Chocolate Factory van Roald Dahl. Zelfs al heb je helemaal niks met musicals dan is dit nog steeds een aanrader die geschikt voor alle leeftijden.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Italianen de straat op om dumpen giftig afval

Duizenden mensen zijn zaterdag in de Italiaanse stad Napels de straat opgegaan. Ze eisen dat giftig afval, dat al tientallen jaren illegaal wordt gedumpt door de misdaadbende Camorra, wordt opgeruimd. Kortgeleden is gebleken dat het giftige afval het grondwater heeft verontreinigd.

Volgens een voormalig lid van de Camorra hebben de bendeleden illegaal afval gedumpt en begraven. De afvaldumping is een lucratieve business voor de organisatie, die zich ook bezighoudt met drugssmokkel en afpersing.

Sommige betogers hielden protestborden omhoog met daarop foto's van kinderen die aan kanker zijn overleden. De ouders menen dat de kinderen kanker kregen door de vervuilde grond. Ze eisen dat er snel maatregelen worden getroffen, zodat hun kinderen niet voor niets zijn overleden.

Hollande aangekomen in Israël

De Franse president François Hollande is zondag aangekomen in Jeruzalem voor overleg met premier Benjamin Netanyahu. Volgens Netanyahu zullen hij en Hollande het voornamelijk hebben over het Iraanse atoomprogramma. Hollande beloofde zondag al dat Frankrijk zich hard opstelt tegenover Iran als het atoomoverleg later deze week wordt hervat.

"Frankrijk wil geen concessies doen als het aankomt op nucleaire proliferatie", zei Hollande op de luchthaven van Tel Aviv. "Frankrijk handhaaft al zijn maatregelen en sancties tot dat we zekerheid hebben dat Iran afstand neemt van kernwapens." De woorden van Hollande vallen vermoedelijk goed bij Israël, dat zich grote zorgen maakt over een eventuele deal tussen Iran en het Westen, waarbij Iran volgens Israël slechts weinig inschikt en daar veel voor terug krijgt.

Netanyahu is een uitgesproken tegenstander van een overeenkomst met Iran. Daardoor zijn de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Israël onder druk komen te staan. De VS menen dat de zorgen van Netanyahu prematuur zijn, omdat er nog helemaal geen akkooord is gesloten. Bovendien heeft Washington al laten weten dat de sancties tegen Iran slechts beperkt worden versoepeld als er een akkoord wordt bereikt.

Netanyahu heette Hollande op de luchthaven welkom en noemde Frankrijk een 'echte vriend' van Israël. Hij bedankte Hollande voor zijn standpunten ten aanzien van Iran en herhaalde nogmaals dat Iran wat Israël betreft niet de beschikking moet krijgen over kernwapens. "Dit brengt niet alleen Israël en andere landen in het Midden-Oosten in gevaar, maar ook Frankrijk, Europa en de rest van de wereld."

Israël wil dat de sancties tegen Iran juist worden aangescherpt. "Ik hoop dat we onze vrienden er deze week van kunnen overtuigen dat ze een beter akkoord moeten sluiten. Het is mogelijk tot een dergelijk akkoord te komen, want Iran staat onder grote economische druk en door deze druk te blijven zetten - en deze zelfs uit te breiden - kan een beter resultaat worden bereikt (...)", aldus Netanyahu.

Braziliaanse volleybalsters winnen Champions Cup

De Braziliaanse volleybalsters hebben beslag gelegd op de World Grand Champions Cup. De regerend olympisch kampioen veroverde de titel zondag na een zege op gastland Japan: 29-27, 25-14 en 25-18. Brazilië is het eerste land dat het toernooi twee keer heeft gewonnen, nadat de Zuid-Amerikanen in 2005 al eens de beste waren.

Brazilië won in de finalegroep al zijn vijf duels en verloor slechts twee sets. Door een zege op de Dominicaanse Republiek pakten de Verenigde Staten zilver, brons was er voor Japan. Rusland en Thailand werden respectievelijk vierde en vijfde. De Dominicaanse Republiek werd zesde en laatste.

Seedorf houdt Botafogo in race plek twee

Botafogo houdt kans op de tweede plek in de Braziliaanse competitie. Clarence Seedorf droeg zaterdag met een goal en assist bij een de 4-0 zege op Atlético Paranaense.

Seedorf blijft belangrijk voor Botafogo. De 37-jarige oud-international hoopt met zijn werkgever uit Rio de Janeiro tweede te worden achter kampioen Cruzeiro. Botafogo maakt nog steeds kans op die eindklassering. Seedorf zorgde in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro voor de 2-0 en was aangever bij de openingstreffer van Elías.

Dankzij twee goals van invaller Bruno Mendes in de tweede helft, won Botafogo eenvoudig. Ook Atlético Paranaense kan nog als tweede eindigen, maar verloor zaterdag wel flink wat vertrouwen. Cruzeiro kroonde zich enkele dagen geleden al tot kampioen.

Nederlandse cricketers winnen van Bermuda

De Nederlanders cricketers hebben hun derde wedstrijd op het WK-kwalificatietoernooi in de Verenigde Arabische Emiraten gewonnen. Na een nederlaag en een zege werd zondag Bermuda verslagen. Het eiland voor de Amerikaanse kust zette 141 runs neer, waarna Oranje dat verbeterde: 145.

Nederland kwam al snel op 123 runs door Wesley Barresi (45) en Stephan Myburgh (78). Peter Borren en Ben Cooper maakten het karwei vervolgens af.

Oranje won eerder van Afghanistan en verloor van Papoea Nieuw-Guinea. Nederland speelt later in de kwalificatiegroep nog vier duels. Kenia, Denemarken, Schotland en Nepal zijn daarin de tegenstanders.

Zes landen plaatsen zich vervolgens voor het WK Twenty20, dat van 16 maart tot en met 6 april in Bangladesh wordt gehouden. De twee poulewinnaars zijn daar zeker van. De nummers twee tot en met vijf van de beide poules maken ook een kans.

PS4 verkoopt miljoen stuks in 24 uur

Vandaag maakte PlayStation-baas Shuhei Yoshida bekend dat de PlayStation 4 meer dan 1 miljoen keer over de toonbank is gegaan binnen 24 uur na de Amerikaanse launch van de console, waarmee het de grootste console launch ooit is.

Met die 1 miljoen streeft het alle andere console launches ruim voorbij, met op de tweede plaats de DreamCast met 225,000 stuks in 24 uur. Ook de legendarische PlayStation 2-launch, en die van de Xbox 360 en PlayStation 3 werden ruim voorbijgestreefd. Hierbij moet echter wel gezegd worden dat deze launches geplaagd werden door tekorten in allerlei markten, waardoor er niet genoeg voorraad was om aan de grote vraag te voldoen.

Niettemin beleeft de PlayStation 4 een goede start van zijn leven, en neemt de console alvast een ruime voorsprong op concurrent Xbox One, die volgende week vrijdag uitkomt in 13 regio's. Het duurt echter nog tot begin volgend jaar voordat de Xbox in ons kikkerlandje beschikbaar is, terwijl de PlayStation 4 hier vanaf 29 november dit jaar in de winkels ligt.

Zorgen omtrent Nigel de Jong verdwenen

Nigel de Jong hoeft niet meer te vrezen voor een ernstige blessure. De middenvelder, tegen Japan in de rust gewisseld, herstelde snel van zijn voetblessure.

De Jong heeft aan het oefenduel met Japan (2-2) geen ernstige blessure overgehouden. Van Gaal wisselde de middenvelder van AC Milan in de rust, nadat hij een tik op de linkervoet had moeten incasseren. In eerste instantie leek een scan nodig, maar zo ver hoefde het niet eens te komen.

Op de terugreis naar Noordwijk nam de zwelling snel af, waardoor ook de zorgen verminderden. Waarschijnlijk kan de oud-Ajacied maandag gewoon weer voluit meetrainen met de Oranje-selectie. Een woordvoerder van Oranje spreekt de verwachting uit dat De Jong dinsdag, in de laatst interland van Oranje van dit jaar, tegen Colombia, gewoon kan meedoen.

Filipijnse president bivakkeert in rampgebied

De Filipijnse president Benigno Aquino III blijft naar eigen zeggen net zo lang in de provincie Leyte, waar tyfoon Haiyan zwaar heeft huisgehouden, tot de hulpverlening beter op gang is gekomen. Hij zei dit zondag na klachten van overlevenden van het natuurgeweld dat ze nog altijd niet zijn geholpen.

De verwachting is dat Aquino vanuit Tacloban, de hoofdstad van Leyte, gaat toezien op de hulpverlening. De vraag is echter waar hij een onderkomen vindt: het grootste deel van de stad ligt puin en elektriciteit wordt maar mondjesmaat opgewekt door kleine dieselgeneratoren. Bovendien is er geen stromend water.

Aquino zei dat er weliswaar enige vooruitgang is, maar dat dit nog lang niet voldoende is. "We willen voor iedereen graag zo snel mogelijk de zware last verlichten. Zo lang ik geen verbeteringen zie, blijven we hier", aldus Aquino. Volgens een woordvoerder wil de president er vooral voor zorgen dat de distributie van hulpgoederen soepel verloopt en dat de stroomvoorziening wordt hersteld.

Het is niet de eerste keer dat Aquino bij een crisis de handen uit de mouwen steekt. Toen in september moslimrebellen vissersdorpen bij de stad Zamboanga, in het zuiden van land, bezetten, sloeg hij zijn tenten op in een legerbasis in de stad om het offensief tegen de opstandelingen nauwlettend te kunnen volgen. Vorige maand sliep de president in een tent om slachtoffers van een zware aardbeving gerust te stellen.

Kinderen Diddy sturen eigen spullen naar Filipijnen

De kinderen van rapper Diddy zijn zo begaan met het lot van de slachtoffers van tyfoon Haiyan dat ze hun eigen inzamelingsactie hebben gehouden. Dat vertellen vrienden van de familie aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De 6-jarige tweelingzusjes Jessie en D'Lila hielpen hun broers Christian en Quincy onder meer met het inpakken van schoenen, kleding en dekens. De dozen met het materiaal worden naar hulporganisaties gestuurd.

Naast het kroost van Diddy zijn er verschillende Nederlandse en buitenlandse sterren die in actie komen voor de slachtoffers van Haiyan op de Filipijnen. Zo schonk de Amerikaanse band Journey 350 duizend dollar aan het voedselprogramma van de Verenigde Naties en wordt een nationale inzamelingsactie maandagavond afgesloten met een gezamenlijke tv-uitzending op Nederland 1, RTL 4 en SBS6.

Nieminen wint Challenger Helsinki

Jarkko Nieminen heeft in zijn thuisland Finland het Challenger-toernooi van Helsinki gewonnen. Waar hij vorig jaar nog de finale verloor, was de 32-jarige routinier dit keer veel te sterk voor het Litouwse talent Ricardas Berankis; 6-3 en 6-1.

Nieminen won het toernooi ook al in 2002, het jaar waarin hij als eerste Fin het jaar eindigde in de top vijftig van het mondiale mannentennis. Berankis pakte op zijn beurt de titel al eens in 2010.

Niels Kerstholt vijfde op 1000 meter

Shorttracker Niels Kerstholt is vandaag bij het tweede olympisch kwalificatietoernooi in Kolomna als vijfde geëindigd op de 1000 meter. Kerstholt won de B-finale waarin Sjinkie Knegt niet aan de start kwam. Knegt werd gespaard voor de halve finale op de relay.

De winnaar van de 1000 meter was dezelfde als vorige week in Turijn. De Canadees Charles Hamelin hield in de finale de Fransman Thibaut Fauconnet en de Amerikaanse J.R. Celski achter zich. Bij de vrouwen won Arianna Fontana. Zilver was er voor de Zuid-Koreaanse Kim Alang en het brons ging naar de Britse Elise Christie. Yara van Kerkhof werd zesde.

Van Gaal haalt Van Aanholt bij Oranje

Patrick van Aanholt is toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal naar aanloop van het oefenduel tegen Colombia dinsdag. Bondscoach Louis van Gaal haalt de Vitesse-verdediger erbij omdat Bruno Martins Indi en Jetro Willems geblesseerd zijn. De 23-jarige Van Aanholt maakt zijn debuut in de Oranjeselectie.

Feyenoorder Martins Indi verrekte tijdens een training een spier en kon daardoor zaterdag al niet spelen tegen Japan (2-2). Willems heeft knieklachten, laat de KNVB weten. De PSV-back kwam tegen de Aziaten in de tweede helft in het veld.

Stijn Schaars, zijn ploeggenoot in Eindhoven, blesseerde tijdens de warming up zijn enkel. PSV zag daarnaast spits Jürgen Locadia donderdag geblesseerd uitvallen bij Jong Oranje. Zijn concurrent in de aanval Tim Matavz raakte onlangs ook geblesseerd en komt dit jaar niet meer in actie.

[JL] De Sa schiet Jong Ajax langs Sparta

Jong Ajax heeft zondag na zeven nederlagen op rij weer eens gewonnen. De Amsterdammers versloegen Sparta Rotterdam in de Eerste Divisie in eigen huis met 2-1. Lesley de Sa scoorde veertien minuten voor tijd de winnende treffer, nadat Sparta-aanvaller Mario Bilate in de 27e minuut voor de gelijkmaker had getekend. De openingstreffer was zes minuten eerder gescoord door Vincent Vermeij.

Sparta verliest door de nederlaag de aansluiting bij koploper FC Dordrecht, dat zeven punten voorsprong heeft op de Rotterdammers. FC Eindhoven volgt op een punt van Sparta. Jong Ajax klimt door de zege naar zestiende plek met zeventien punten.

Jong PSV zal niet ontevreden zijn met het resultaat in Amsterdam. De Eindhovenaren kunnen door de nederlaag van Sparta vrijdag tegen Almere City periodekampioen worden.

Bij Jong Ajax maakte Lerin Duarte zijn rentree na lang te hebben gekampt met een blessure. De 23-jarige middenvelder, die na 55 minuten werd gewisseld, kwam begin oktober in de Champions Leaguewedstrijd tegen AC Milan voor het laatst in actie.

Eerste slalom prooi voor Hirscher

In Levi heeft Marcel Hirscher de eerste slalom van het World Cup-seizoen gewonnen. De 24-jarige Oostenrijker, de afgelopen twee seizoenen winnaar van de algemene wereldbeker, was na twee runs duidelijk de snelste.

In de eerste run tekende zich meteen een duidelijke top-drie af. Hirscher ging op kop, gevolgd door de Duitser Felix Neureuther en Mario Matt, landgenoot van Hirscher. De grootste verrassing was Henrik Kristoffersen. De pas negentienjarige Noor haalde vorig jaar in Levi een elfde plek, zijn beste resultaat tot nu toe, maar in de eerste run wist hij dit keer naar de vierde plek te skiën.

In de tweede run waren er vijf valpartijen te noteren, waaronder Manfred Moelgg en Alexis Pinturault. De eerste scherpe tijd werd neergezet door nog een verrassende Noor, Sebastian-Foss Solevaag, hij mocht uiteindelijk tevreden zijn met een negende plek. Vervolgens begon het gevecht om de podiumplaatsen, geopend door de Kroaat Ivica Kostelic. Hij liet een goede run zien die goed bleek voor de vierde plek. Kristoffersen slaagde erin om zijn sterke eerste run te herhalen en doordat Neureuther onderuit ging pakte de Noor zelfs zijn eerste podiumplek, derde. Nadat Matt een goede run liet zien en de leiding nam was het de beurt aan Hirscher. Met volle overgave stortte hij zich naar beneden om duidelijk te maken dat hij de beste slalomskiër ter wereld is. Onderaan de piste had Hirscher ruim zes tienden van een seconde voorsprong, waarmee de eerste overwinning van het seizoen al direct een feit werd.

Opvallend was verder de knappe zeventiende plek van de Fransman Julien Lizeroux. De man die in 2009 en 2010 nog derde en tweede werd in de stand om de slalom World Cup moest maar liefst bijna drie jaar lang toekijken. Door problemen met zijn rechterknie had hij sinds januari 2011 geen internationale wedstrijd meer kunnen skiën, in Levi was de geëmotioneerde Lizeroux duidelijk blij dat hij beide runs met succes wist te voltooien. 

IAAF-voorzitter haalt uit naar WADA

De voorzitter van de mondiale atletiekbond IAAF Lamine Diack is boos over het optreden van het WADA aangaande het antidopingbeleid van Jamaica en Kenia. De antidopingwaakhond is erg kritisch over het beleid van de twee landen. "Belachelijk", zegt de Senegalees.

Diack vindt dat Jamaica en Kenia veel te hard aangepakt worden. Het 'zijn de meest geteste landen in de wereld. Dit is allemaal belachelijk. Het is alsof het WADA dit doet om een statement te maken'. Bovendien is atletiek een van de leidende sporten in de strijd tegen dopinggebruik, stelt Diack.

Het WADA deed deze maand een speciaal onderzoek naar de antidopingcommissie van Jamaica nadat meerdere Jamaicaanse atleten waren betrapt op dopinggebruik. De Keniaanse overheid doet zelf onderzoek naar beschuldigingen van wijdverspreide doping in het land.

[Upd] Handvol keert Piet rug toe

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zijn zondagmiddag na een rijtoer vanaf het Scheepvaartmuseum, even na 13.30 uur aangekomen op de Dam in Amsterdam. Daar werden ze ontvangen door een Zwarte Pietenband en duizenden enthousiaste kinderen en ouders. Een aantal demonstranten keerden de stoet de rug toe.  

Vlak voor de stoet met de sint de Dam bereikte, ontstond een opstootje. Een anti-Zwarte Pieter ging op de afgesloten rijbaan staan, maar werd met wat duw- en trekwerk snel verwijderd door agenten. Tientallen demonstranten, van wie een enkeling met een 'Zwarte Piet is Racisme'-shirt, keerden de stoet uit protest met gebalde vuist in de lucht de rug toe. Ook hadden mensen hun mond met tape afgeplakt. De politie hield de groep nauwlettend in de gaten, maar greep zoals beloofd niet in.

Update, 14:40 uur
Het waren volgens AT5 rond de twintig zowel zwarte als blanke demonstranten die Zwarte Piet op de Dam de rug toekeerden. De organisatie zegt dat het dit jaar zowel op het water als in de stad 'opvallend veel drukker' was dan voorgaande jaren. Vermoed wordt dat dit door de aandacht voor de Zwarte Pietenkwestie komt.


Handvol keer Piet rug toe (beeld: AT5)

Amsterdam centrum van documentairewereld

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) neemt vanaf woensdag bezit van de hoofdstad. Verspreid over 12 dagen biedt het grootste documentairefestival ter wereld een programma van 291 documentaires, waaronder 56 Nederlandse producties. Maar liefst 103 titels beleven in Amsterdam hun wereldpremière.

Anders dan voorgaande jaren is filmmuseum EYE aan de IJ-oever in Amsterdam Noord gedurende het hele festival een van de hoofdlocaties, naast Tuschinski en Pathé De Munt in de binnenstad. Daarmee beschikt het IDFA over 16 bioscoopzalen. Gedurende het festival zijn er echter ook voorstellingen en IDFA-activiteiten in onder meer De Brakke Grond, De Melkweg, De Kleine Komedie, Toomler, DeLaMar Theater, Het Ketelhuis en Het Compagnietheater.

De voorverkoop is nu bijna een week bezig en loopt volgens een woordvoerster van de festivalorganisatie voortvarend. Ze hoopt dat die trend tot het einde van het festival doorzet. Vorig jaar werden in totaal 205.000 kaarten verkocht. "Tijdens het festival zelf zijn nog volop kaarten verkrijgbaar. Het is een hardnekkig misverstand dat het moeilijk is om aan kaarten te komen."

De doorsnee IDFA-bezoeker bestaat niet. "Er is een harde kern bezoekers die vrij neemt om veel documentaires te kunnen bekijken. Maar er zijn ook veel mensen die een avond gaan."

Het hoofdthema is dit jaar gewijd aan documentaires uit Zuid-Oost Azië: Emerging Voices from Southeast Asia. Hierin zijn 14 films opgenomen uit onder meer Thailand, Vietnam, Maleisië en Indonesië.

In EYE kunnen festivalbezoekers zeven speelfilms vergelijken met zeven documentaires die over hetzelfde onderwerp gaan, bijvoorbeeld het gijzelingsdrama tijdens de Olympische Spelen in München.

Het IDFA besteedt tijdens de komende editie ook extra aandacht aan de Eerste Wereldoorlog met acht gerestaureerde films die zijn gemaakt tussen 1917 en 1928. Het is volgend jaar een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Vrijdag 29 november reikt IDFA de prijzen uit. De Nederlandse kanshebbers in de belangrijkste categorie voor beste lange documentaire zijn Boris Gerrets met zijn film Shado’man en Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker met hun documentaire Ne me quitte pas. Shado’man portretteer het nachtelijke straatleven van gehandicapten in Sierra Leone. Ne me quitte pas speelt zich af in Wallonië en gaat over twee Belgische alcoholisten Bob en Marcel die hun verdriet wegdrinken met rum en bier. Ze zinnen op een gezamenlijke zelfmoord.

Het internationale documentairefestival opent woensdagavond met de Syrische documentaire Return tot Homs van regisseur Talal Derki. Deze documentaire gaat over twee vrienden in de verwoeste miljoenenstad Homs in het westen van Syrië.

Neelie Kroes hekelt uitspraken partijgenoten

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) hekelt de uitspraak van haar partijgenoot Mark Verheijen dat eurofielen gevaarlijker zijn voor Europa dan eurosceptici. Hij mag zijn excuses dan hebben aangeboden, maar het kwaad is al geschied, zei Kroes zondag in het programma Buitenhof.

Het VVD-Kamerlid noemde eurosceptici als de Franse Marine Le Pen van Front National vorig weekeinde minder gevaarlijk dan een voorstander van de Europese Unie als de Belgische liberaal Guy Verhofstadt. Oud-VVD-leider Frits Bolkestein onderstreepte zijn uitspraken.

"Het moet niet gekker worden", dacht Kroes toen ze hoorde wat Verheijen had gezegd. "Dat soort uitspraken zegt meer over de persoon die het zegt dan over degene over wie het gaat", vindt Kroes. "Ik hou niet van die populistische oneliners. Je maakt een immense fout als je populisme beantwoordt met populisme."

Verhofstadt is een liberaal met een enorme staat van dienst, vindt Kroes. Hij heeft volgens haar een goede kans om voorzitter van de Europese Commissie te worden.

Fransman na elf maanden gijzeling vrijgelaten

Een Fransman die in Nigeria elf maanden lang werd vastgehouden is zondag vrijgelaten. Dat heeft de Franse president François Hollande zondag gezegd. Verdere details werden niet bekendgemaakt. Francis Collomp werd op 19 december 2012 ontvoerd, nadat zijn huis in de Sahel, in het noorden van Nigeria, was bestormd door dertig mannen.

Hollande dankte Nigeria en zei minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius naar het land te sturen om Collomp te begroeten.

Nog altijd worden in Syrië, Mali en Nigeria zeven Franse burgers vastgehouden. Woensdag werd in Kameroen een Franse priester ontvoerd. Hij is volgens Hollande vermoedelijk meegenomen naar Nigeria. De ontvoering is opgeëist door de Nigeriaanse extremistische beweging Boko Haram.

Luiten eindigt in Dubai knap als vierde

Golfer Joost Luiten heeft zich zondag knap naar de vierde plek in het eindklassement van het World Tour Championship geslagen. De Bleiswijker ging in Dubai in de vierde omloop in 66 slagen rond, zes onder het baangemiddelde. Henrik Stenson greep de titel op het eindejaarstoernooi.

De Zweed had in vier dagen 263 slagen nodig, 25 onder het baangemiddelde. Hij was daarmee verreweg de beste. De Engelsman Ian Poulter (-19) en Victor Dubuisson uit Frankrijk (-17) completeerden het podium. Luiten kwam met -16 net tekort voor een podiumplek.

De Nederlander hield met zijn prestatie wereldtoppers als Rory McIlroy, Luke Donald en Lee Westwood (allen -15) achter zich. Luiten verdiende met zijn vierde plek een kleine 300.000 euro.

Jongens bekogelen sintpubliek met flessen

Twee jongens van 15 en 16 hebben zaterdag toeschouwers van de intocht van Sinterklaas in Middelburg bekogeld met plastic flessen water. Ze wilden de reacties van het publiek filmen en op Youtube zetten, laat de politie zondag weten. Niemand raakte gewond.

De twee gooiden de flessen uit het raam van een bovenwoning in een straat waar op dat moment erg veel ouders en kinderen stonden. Surveillerende agenten hoorden een paar minuten voordat de Sint arriveerde een paar harde knallen en ontdekten dat die werden veroorzaakt door de flessen die de jongens naar beneden gooiden.

De jonge Zeeuwen zijn doorgestuurd naar Halt voor een straf.

Staking in Tripoli na dodelijke aanval milities

Inwoners van de Libische hoofdstad Tripoli zijn zondag in staking gegaan na een gewelddadige aanval van militieleden waarbij bijna vijftig mensen om het leven kwamen. De straten van de hoofdstad zijn verlaten en scholen en bedrijven zijn gesloten. Alleen bakkerijen, apotheken, ziekenhuizen en tankstations zijn open. De staking duurt volgens Al-Sadat al-Badri, die leiding geeft aan de gemeenteraad, drie dagen. Gewapende inwoners hebben uit vrees voor nieuw geweld in de hele stad controleposten opgezet om hun wijken te beschermen.

Vrijdag openden gewapende militieleden het vuur op een vreedzaam protest in Tripoli. Zeker 43 mensen vonden de dood en honderden mensen raakten gewond. De demonstranten waren de straat opgegaan om hun eis dat gewapende groepen worden ontbonden en vertrekken uit de stad kracht bij te zetten. De beschieting had plaats bij het hoofdkantoor van een militie die oorspronkelijk uit de stad Misrata komt, maar inmiddels ook in Tripoli voet aan de grond heeft.

Zaterdag brak opnieuw geweld uit. Rivaliserende militieleden namen elkaar onder vuur en vier mensen verloren daarbij het leven.

Volgens het Libische staatspersbureau LANA hebben de militieleden die verantwoordelijk worden gehouden voor het geweld van vrijdag hun hoofdkwartier in de wijk Gharghour inmiddels verlaten. Zaterdagavond lieten bevelhebbers van het Libisch Schild, een militie die samenwerkt met de Libische regering, weten dat het de wijk Gharghour onder controle heeft en over zal dragen aan de regering.

Sinds de val van wijlen Moammar Gadhafi in 2011 zijn in Libië honderden milities ontstaan. Sommigen opereren aan de zijde van de regering, maar anderen hebben hun eigen machtsbases gecreëerd en voeren geregeld gewelddadige aanvallen uit. De regering heeft geprobeerd de militieleden op te nemen in de politie en het leger, maar is daar niet in geslaagd.

Ook Gutierrez krijgt gridstraf

Esteban Gutierrez zal de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin, Texas, vandaag als 20e aan moeten vangen. De Mexicaan kwalificeerde zich met de Sauber weliswaar als tiende, maar kreeg tien posities straf omdat hij Pastor Maldonado in de kwalificatie gehinderd heeft.

Ook Max Chilton moet op het strafbankje plaatsnemen. De Brit hinderde met zijn Marussia eerste Maldonado en later Adrian Sutil. Omdat hij zich als laatste kwalificeerde krijgt hij geen gridstraf opgelegd, maar moet hij in de eerste vijf ronden van de race dankzij een drive-through een keer door de pits heen rijden.

Spanje en Brazilië winnen oefenduels

Spanje heeft zaterdagavond een oefenwedstrijd in Equatoriaal-Guinea gewonnen. De regerend wereldkampioen won met miniem verschil van de nummer 119 van de FIFA-ranking: 2-1. Brazilië was met 5-0 te sterk voor Honduras.

Arsenal-speler Santi Cazorla opende de score voor Spanje in de dertiende minuut, waarna Jimmy Bermudez de stand ruim twintig minuten later gelijk trok. Juanfran Torres van Atletico Madrid scoorde vlak voor rust de winnende.

Xabi Alonso viel in de eerste helft geblesseerd uit bij de Spanjaarden. Bondscoach Vicente del Bosque zei na de wedstrijd dat de kwetsuur van de Real Madrid-middenvelder mee lijkt te vallen.

In Miami scoorden Bernard, Dante, Maicon, Willian en Hulk voor Brazilië tegen Honduras, dat net als het gastland al zeker is van WK-deelname volgend jaar.

Doden door overstromingen Vietnam

Overstromingen en aardverschuivingen, het gevolg van zware regenval, hebben in Vietnam zeker 24 levens geëist. Dat heeft de rampendienst van het land gezegd. Tien mensen worden vermist en rond de tachtigduizend mensen zijn als gevolg van het noodweer ontheemd geraakt.

In totaal zijn 98 duizend huizen onder water gelopen. In sommige gebieden trekt het water zich echter al terug, waardoor bewoners weer terug kunnen keren. De zwaarst getroffen provincie is Binh Dinh, waar het noodweer aan twaalf mensen het leven kostte.

Studenten fout voorgelicht

Hogescholen en universiteiten geven scholieren in hun voorlichtingsbrochures onvolledige en geen eerlijke informatie. Dat stelt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), die 141 brochures onder de loep nam.

Bijna geen enkele studie vermeldt het bijvoorbeeld als er een bindend studieadvies wordt gehanteerd. Ook komt de informatie volgens de vakbond vaak niet overeen met cijfers van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die de opleidingen beoordeelt.

"Opleidingen beweren dat ze fantastische docenten en faciliteiten hebben, terwijl de NVAO het hier niet mee eens is", zegt LSVb-voorzitter Jorien Janssen. Pure misleiding en foute voorlichting, vindt ze.

Volgens de LSVb is eerlijke en goede voorlichting juist nu essentieel. "De overheid stelt steeds strengere eisen en wil dat studenten zo snel mogelijk afstuderen. Met als gevolg dat een verkeerde studiekeuze veel geld kost voor de student", legt Janssen uit. De studentenvakbond roept hogescholen en universiteiten op hun folders aan te passen.

Duitser 'hield' van roofkunst

De Duitser die in zijn appartement in München bijna een halve eeuw een grote kunstschat verborgen hield, waaronder mogelijk werken die door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geroofd, heeft de verzameling verborgen gehouden, omdat hij er 'zo van hield'. Dat heeft Cornelius Gurlitt, de zoon van een kunsthandelaar, gezegd in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat zondag werd gepubliceerd.

Gurlitt zei in het interview de kunstschat die zijn vader had verzameld te willen beschermen tegen 'vreemdelingen'. De 80-jarige Gurlitt verklaarde dat zijn vader, Hildebrand Gurlitt, nooit kunst heeft gekocht van private personen, maar alleen van musea of kunsthandelaars.

De Duitse autoriteiten, die de 1406 schilderijen vorig jaar in beslag nam, vermoeden echter dat Hildebrand Gurlitt schilderijen heeft gekocht die door de nazi's zijn geroofd van joden. Van de partij doeken, tekeningen en prenten zouden er ongeveer 590 zijn gestolen door de nazi's.

Diverse nabestaanden van Holocaustslachtoffers hebben al aanspraak gemaakt op een deel van kunstwerken. Volgens juridisch deskundigen kan het nog een hele kluif worden om de kunstwerken terug te krijgen. Vanwege de verjaringstermijn van dertig jaar is het nog maar de vraag of personen die menen aanspraak te kunnen maken op kunstwerken in het gelijk worden gesteld.

Nepmedewerker Nick Cannon steelt sieraden

Een man die deed alsof hij deel uitmaakte van Nick Cannons entourage heeft voor duizenden dollars aan sieraden gestolen van de luxe winkel Fred Segal. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De dief, die zichzelf Michael noemde, belde naar de Fred Segal-winkel in Santa Monica en zei dat hij werkte voor Nick Cannon, de man van Mariah Carey. Hij vertelde dat hij zo snel mogelijk sieraden nodig had en sprak met een vrouwelijke medewerker van Fred Segal af in het Roosevelt Hotel. Daar aangekomen trof de vrouw een man, die beweerde beveiliger te zijn. Hij stelde voor om de sieraden naar de hotelkamer van Cannon te brengen, waarop hij terug zou komen met het geld. Dat gebeurde niet.

De politie onderzoekt de zaak.

Mars, vier miljard jaar geleden

Mars. Tegenwoordig een dorre,droge en een  beetje chagrijnige planeet. Maar vroeger was dat heel anders.  Bij de NASA hebben ze diverse inzichten bij elkaar geharkt en die weer verwerkt in een animatie over hoe de rode planeet er –vermoedelijk- vier miljard jaar geleden uitzag.

Het lijkt totaal niet op de woestenij waar een paar aardse robotjes elke steen omkeren. Het hemellichaam, vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog, had vroeger een blauwe hemel en witte wolken. Bovendien zijn er sporen van erosie en tekenen van kratermeren gevonden. Er stroomde dus waarschijnlijk ook water.

Aan alle goede dingen komt een eind en dat was in het geval van Mars niet anders. Door een te lage luchtdruk en temperatuur zijn het water en de wolken verdwenen.  De grote vraag die blijft liggen is: was de periode toen Mars nog een gezellige planeet was, lang genoeg voor de ontwikkeling van leven?


Mars, heul lang gelee

Enorme beer teruggezet in tuin

Het kunstobject dat begin deze maand uit een tuin in het Zeeuwse Hulst werd gestolen is terecht. De twee meter hoge en anderhalve meter brede witte beer is teruggezet in de tuin aan de Zoutestraat, laat de politie zondag weten.

Het opvallende object werd vrijdag 1 november uit de tuin ontvreemd. Precies twee weken later stond de beer, die is gemaakt van de kunststof styrofoam, er weer. De politie denkt dat de dieven spijt hebben gekregen. Mogelijk heeft uitgebreide media-aandacht voor de diefstal daaraan bijgedragen, aldus de politie.

Drogba zeer blij met WK-ticket

Ivoorkust is er volgend jaar ook bij, in Brazilië op het WK. Dat betekent het laatste kunstje voor international Didier Drogba. "Ik ben trots."

Drogba is behoorlijk in zijn nopjes met het bereiken van het mondiale eindtoernooi. De Ivorianen hielden zaterdag Senegal op 1-1, en dat was genoeg voor een ticket. Het heenduel tussen de twee Afrikaanse ploegen was immers in 3-1 geëindigd voor de Olifanten.

Na deelnames in 2006 en 2010, betekent dit het derde WK op rij voor de ploeg van bondscoach Sabri Lamouchi. Bij het eerstgenoemde toernooi in Duitsland werd Ivoorkust nog uitgeschakeld door Oranje met 2-1 door goals van Robin van Persie en Ruud van Nistelrooij.

"De derde keer naar het WK op rij voor een klein land als Ivoorkust; dat is een hele prestatie", stelt Drogba. "Ik ben trots dat ik van dit avontuur deel mag uitmaken. Wij treden de geschiedenis van het voetbal in ons land binnen doordat we opnieuw zijn gekwalificeerd."

"We zijn enorm blij en gaan hier nu volop van genieten", vervolgt de spits van Galatasaray. "We willen nu ook wel een échte rol spelen op het WK. Voorheen was het lastig, maar nu hopen we minimaal de eerste ronde te overleven."

"Bale moet wennen aan pesterijtjes"

Gareth Bale zal veelvuldig worden geprovoceerd, nu hij voor honderd miljoen naar Real Madrid is verkast. Dat zegt de Welshe bondscoach Chris Coleman.

Tegenstanders zullen Bale continu uit zijn spel proberen te halen, denkt de bondscoach. Zaterdag bleek dat al toen Wales 1-1 speelde tegen Finland en Bale nauwelijks van waarde kon zijn. Hij werd continu gedekt door twee spelers.

"Daar zal Gareth aan moeten gaan wennen", aldus Coleman. "Hij gaat schoppen krijgen, geduwd worden en zal pesterijtjes moeten ondergaan. Maar grote spelers kunnen daarmee omgaan. En Gareth kan dat ook. Hij heeft geen andere keus."

"Hij weet voordat hij het veld opstapt dat iemand negentig minuten zal proberen hem het leven zuur te maken", gaat de keuzeheer verder. "Hij moet dat maar als een compliment zien. Al zal het zo nu en dan een letterlijk pijnlijk compliment zijn."

Assassin's Creed IV naar 1080p op PS4 met update

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat Assassin's Creed IV een update krijgt die de resolutie opkrikt naar native 1080p. Deze update zal kort na de releasedatum worden uitgebracht. 

Momenteel wordt het spel op next-gen platformen gerendered op 900p. Associate Producer Sylvain Trottier suggereert dat sommige spelers het verschil niet eens zullen merken. 

“If it’s running at 720p vs 1080p, you’re going to notice the difference, by far. But if it’s set at a resolution that’s very close, where most of the pixels are already there in internal processing, most people won’t see any difference. Those who can spot the differences might note that the game would be, in some very subtle ways, slightly less crisp but a tiny bit smoother."

De reden om het spel op 900p uit te brengen komt omdat een hogere resolutie de framerate omlaag kan halen. Bij 900p haalt het spel een stabiele 30 frames per seconde, wat een gouden standaard in de industrie van open-world games is. Het ontwikkelteam heeft de tijd tussen de release en verzenddatum gebruikt om de update te ontwikkelen. 

Zes aannemers onthoofd in Afghanistan

Dorpelingen hebben zondag in de Afghaanse provincie Kandahar, in het zuiden van het land, de onthoofde lichamen gevonden van zes aannemers die werkten voor de Afghaanse overheid. Dat heeft de Afghaanse politie bekendgemaakt. Vermoedelijk zijn de aannemers slachtoffer van de Taliban, die geregeld aanslagen uitvoeren op mensen die werken voor de Afghaanse overheid.

Volgens de politie waren de zes aannemers betrokken bij de bouw van politiebureaus en controleposten. Kandahar is de geboorteplaats van de Taliban en wordt geteisterd door een opstand.

In het noorden van Afghanistan voerde een zelfmoordterrorist een aanslag uit op een konvooi met daarin de plaatsvervangend gouverneur van de provincie Balk. Die bleef ongedeerd. Wel kwam een burger om het leven. De aanslag is vooralsnog niet opgeëist, maar is vermoedelijk het werk van de Taliban.

Sinterklaas aangekomen in Amsterdam

Sinterklaas brengt zondag een bezoek aan Amsterdam. Hij zette aan het einde van de ochtend na een vaartocht over de Amstel voet aan wal bij het Scheepvaartmuseum. Burgemeester Eberhard van der Laan verwelkomde de Sint, die vervolgens op zijn paard een tocht door de hoofdstad maakt.

De circa zeshonderd Zwarte Pieten die de goedheiligman mee heeft zien er iets anders uit dan bij de landelijke intocht van zaterdag in Groningen. Ze dragen geen gouden oorringen en hebben verschillende kleuren lippenstift en verschillende kapsels.

De organisatie wil met de aanpassingen van het uiterlijk van de knechten van de Sint tegemoetkomen aan mensen die de figuur Zwarte Piet racistisch vinden. De meeste tegenstanders nemen geen genoegen met het gebaar. Op de Dam wordt daarom gedemonstreerd. Deelnemers keren de optocht letterlijk de rug toe.

Angelina Jolie ontvangt filantropenprijs

Angelina Jolie is zaterdagavond onderscheiden voor het humanitair werk dat zij verricht. Bij de Governors Awards, de Oscars voor het gehele oeuvre van filmmakers, werd de actrice onderscheiden met de Jean Hersholt Humanitarian Award. Jolie is onder meer verbonden aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

"Deze prijs geeft me het gevoel dat ik op de goede weg ben, maar herinnert me er ook aan dat ik nog een hoop te doen heb", zei Jolie eerder. Bij de Governors Awards werden ook actrice Angela Lansbury, acteur Steve Martin en kostuumontwerper Piero Tosi in het zonnetje gezet vanwege hun opmerkelijke carrières. Tosi was niet aanwezig bij de ceremonie in het Hollywood & Highland Center in Los Angeles, maar sterren als Tom Hanks, Diane Keaton en Mark Wahlberg waren wel van de partij.

Het evenement van zaterdag werd niet uitgezonden op televisie. Mogelijk worden onderdelen ervan wel vertoond tijdens de uitreiking van de Oscars op 2 maart. De Governors Awards werden vroeger tegelijk met de Academy Awards uitgereikt, maar dit jaar werd voor de vijfde keer een aparte ceremonie gehouden. "Dit evenement is een viering van film en het is eigenlijk het begin van het Academy Awards-seizoen", zei Paula Wagner, die de ceremonie produceerde.

Intocht Sint iets beter bekeken dan vorig jaar

De intocht van Sinterklaas heeft dit jaar iets meer kijkers opgeleverd dan vorig jaar. Ruim 1,9 miljoen mensen zagen hoe de goedheiligman voet aan wal zette in Groningen. Vorig jaar zaten bijna 1,8 miljoen mensen voor de buis tijdens de intocht in Roermond.

De aankomst van de Sint eindigde op de derde plek in de top 25 van best bekeken programma's van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Alleen Holland's Got Talent en het achtuurjournaal werden met respectievelijk 2,2 miljoen en twee miljoen kijkers beter bekeken.

SBS 6 zag de kijkcijfers van Verliefd op Ibiza en Welkom bij de Kamara's dalen. De eerste serie ging vorige maand van start met 617 duizend kijkers en daar waren er zaterdag nog 507 duizend van over. Welkom bij de Kamara's begon met 817 duizend kijkers en zag dat aantal dalen tot 545 duizend.

[NBA] Chicago Bulls maakt einde aan zegereeks Pacers

Indiana Pacers heeft zaterdagavond voor het eerst dit seizoen een wedstrijd verloren in de NBA. Chicago Bulls was in eigen huis met 110-94 te sterk voor de formatie uit Indianapolis. Luol Deng en Derrick Rose waren met respectievelijk 23 en twintig punten de grote mannen bij de Bulls.

De Pacers wonnen hun eerste negen duels van het seizoen en waren tot zaterdag het enige ongeslagen team in de NBA. De laatste ploeg die minstens de eerste negen wedstrijden van het seizoen wist te winnen was Dallas Mavericks in 2002. Die equipe zegevierde toen in de eerste veertien duels.

Titelverdediger Miami Heat versloeg Charlotte Bobcats met 97-81. Sterspeler LeBron James scoorde in Florida dertig punten voor Miami, dat zeven van zijn tien wedstrijden heeft gewonnen. James scoorde voor de achtste keer dit jaar meer dan twintig punten in een duel.

Oklahoma City Thunder won met 92-79 op bezoek bij Milwaukee Bucks. Russell Westbrook werd met 26 punten topscorer voor Oklahoma, gevolgd door Kevin Durant met 24 punten. De ploeg won tot nu toe zes van zijn negen duels.

Overige uitslagen NBA zaterdag:

Orlando Magic - Dallas Mavericks 100-108
Washington Wizards - Cleveland Cavaliers 96-103
New York Knicks - Atlanta Hawks 90-110
Houston Rockets - Denver Nuggets 122-111
Minnesota Timberwolves - Boston Celtics 106-88
New Orleans Pelicans - Philadelphia 76ers 135-98 

Voorlopige schorsing voor Russisch antidopinglab

Het WADA heeft een Russisch antidopinglaboratorium voorlopig geschorst. De mondiale antidopingwaakhond heeft geen vertrouwen meer in het lab in Moskou, dat in februari olympische sporters moet gaan testen in Sochi.

Het Internationaal Olympisch Comité moet 'serieus overwegen actie te ondernemen om zich van de integriteit van alle testen te verzekeren', verklaart het WADA zondag.

De waakhond is niet verantwoordelijk voor de dopingtesten in Sochi, maar kan er met een schorsing wel voor zorgen dat het Russische lab bij de Spelen waarschijnlijk geen testen kan uitvoeren.

Het lab, dat ook sporters testte tijdens het WK atletiek in augustus, kan een schorsing van zes maanden nog vermijden. Dan moet de kwaliteit van de dopingtesten wel voor 1 december omhoog, aldus het WADA.

De waakhond schroomt niet om antidopinglabs te schorsen. Zo schorste het WADA eerder een lab in Rio de Janeiro dat volgend jaar voetballers moest gaan controleren bij het WK in Brazilië. De monsters worden nu naar een lab in het Zwitserse Lausanne gevlogen en daar gecontroleerd.

De olympische sporters worden in Sochi meer dan ooit getest. Voor en tijdens de Spelen vinden er 2453 dopingcontroles plaats.

Wees een schaduw in Contrast

In de launchtrailer van Contrast, zien we hoe spelers in een oogwenk kunnen switchen van de 'echte' wereld naar een schaduw. De game is gratis voor ieder PlayStation Plus lid, en is direct beschikbaar als de PlayStation 4 launched in Europa. In de Verenigde Staten is de game al gereleased, aangezien daar de PlayStation 4 al uit is.

In een droomlandschap dat doet denken aan een film noir uit de jaren 20, kruipen spelers in de huid van je eigen schaduw om zo een klein meisje te helpen om haar familieproblemen op te lossen. Je speelt de rol van Dawn, een denkbeeldig vriendinnetje van Didi. Je hebt de gave om vanuit de 3D-wereld naar een 2D-schaduwlandschap te gaan door je eigen schaduw te worden.

Nu krijgen Britten speciaal jaar met Russen

Rusland en het Verenigd Koninkrijk gaan komend jaar samen honderden evenementen organiseren op het gebied van cultuur, sport, wetenschap en onderwijs. Het programma voor dit gezamenlijke culturele jaar Groot-Brittannië - Rusland is rond, meldde het persbureau Itar Tass dit weekeinde.

Volgens de Russische vicepremier Olga Golodets zal het speciale jaar "bijdragen aan een beter wederzijds begrip tussen de volken en een basis leggen voor samenwerking op de lange termijn".

Het speciale jaar begint officieel in april, onder meer met een grote tentoonstelling in Engeland over de Russische avant-garde waar onder anderen de artiest Kazimir Malevich toe behoort.

Nu krijgen Britten speciaal jaar met Russen
Nu krijgen Britten speciaal jaar met Russen (Foto: ANP)

Ex van Dutroux wil rechten studeren

De tot 30 jaar cel veroordeeld Belgische misdadigster Michelle Martin (53) wil rechten studeren aan de universiteit van Namen. Dat meldde het Waalse mediaconcern Sudpresse zondag op gezag van 'een goed ingelichte bron'. Martin werd in augustus 2012 onder strenge voorwaarden vervroegd vrijgelaten.

Martin is de ex-vrouw van Marc Dutroux (57) aan wiens gruwelijke misdaden ze medeplichtig is geweest. Dutroux zit een levenslange gevangenisstraf uit wegens ontvoering, gijzeling, verkrachting en moord. Het paar werd in 1996 gearresteerd in verband met de verdwijning van zes meisjes van wie er slechts twee de kerkers van het paar Dutroux hebben overleefd.

Martin zou in de avond lessen krijgen. De mensen die haar sinds haar vrijlating omringen hebben altijd gezegd dat Michelle intelligent is en capaciteiten heeft, aldus de Sudpresse.

Dronken Limburger sloopt tientallen auto's

Een 26-jarige man uit het Limburgse Baarlo heeft zaterdagnacht in Venlo zeker 23 auto's vernield. Hij schopte spiegels van de voertuigen en trapte er deuken in, laat de politie zondag weten.

De man pleegde de vernielingen in de omgeving van het Sint Hubertusplein in de Limburgse plaats. Agenten konden hem aanhouden in de Shakespearelaan na een tip van een getuige. De man bleek onder invloed van alcohol.

Weinig verschuivingen in zetelpeiling

In de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond hebben zich de afgelopen week slechts kleine verschuivingen voorgedaan. De PVV en de SP leveren beide een zetel in, waarvan de Partij voor de Dieren en 50Plus profiteren.

De PVV blijft met dertig zetels nog altijd de grootste partij in de peiling van De Hond, gevolgd door de SP en D66. Die partijen staan allebei op 23 zetels. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben er samen net als vorige week 33. In de Tweede Kamer hebben ze er bij elkaar 79.

De verschuivingen zijn klein gebleven, ondanks dat er deze week weer enkele opvallende politieke gebeurtenissen plaatsvonden. Zo werden er gemeenteraadverkiezingen gehouden in Leeuwarden, Heereveen, Alphen aan den Rijn en De Friese Meren. PvdA bleef de grootste in twee gemeenten, maar zowel die partij als coalitiepartner VVD kreeg gevoelige tikken te verwerken.

Daarnaast uitte een voormalig PVV'er gisteren zijn ergernis over de partij. Ook zocht de PVV toenadering tot extreemrechtse partijen in Europa. Een PVDA'er bekritiseerde de participatiesamenleving die door de VVD voorgestaan wordt. Tenslotte bleek dat twee 50PLUS'ers onterecht uit de partij zijn gezet.

[GSOD] Taylor en Lewis naar halve finales

Phil Taylor heeft de halve finales bereikt van de prestigieuze Grand Slam of Darts. The Power rekende zaterdag in de kwartfinales van het toernooi in Wolverhampton af met James Wade: 16-12. Taylor treft in de halve finale Adrian Lewis, die de Belg Kim Huybrechts verschalkte met 16-11. 

Tot 2-2 ging het gelijk op, maar daarna schakelde Taylor over naar een hogere versnelling. Zeven legs later was het 9-2. Het leek een eenvoudige avond te worden voor Taylor, maar hij kende een inzinking. Wade kwam terug tot 9-7 en miste kansen om er 9-8 van te maken. Doordat Wade zijn kansen in de slotfase van de wedstrijd niet benutte kon Taylor zijn negentiende overwinning op rij bij een TV-toernooi boeken.

Lewis liep al snel uit naar de 5-1 in het de partij tegen Huybrechts. De Belg wist op 8-6 het verschil nog terug te brengen tot twee legs, maar daarna zette Lewis een tandje bij en vergrootte de voorsprong weer. Met dubbel zestien wist hij de partij af te maken. Vanmiddag worden de halve finales gespeeld. De finale is vanavond. Robert Thornton zal als eerste aantreden tegen Scott Waites en daarna spelen Taylor en Lewis tegen elkaar. 

'Neem DNA af van iedere pasgeborene'

Met al het gepraat over Syrië, Zwarte Piet en de economie is het privacydebat op de achtergrond geraakt. Yves Liégeois zet het echter terug in de schijnwerpers en wel door een opmerkelijk standpunt in te nemen: hij vindt dat er bij alle nieuwkomers in België DNA afgenomen moet worden.

"Ik zou het bijvoorbeeld een goede evolutie vinden om bij elke pasgeboren baby en bij iedereen die dit land binnenkomt, DNA-materiaal te verzamelen," zegt Liégeois. Hij stelt dat het met de verzameling eenvoudiger wordt om onderzoek te doen. Voor critici heeft Liégeois al een weerwoord klaar: "Voor die bescherming moet je iets durven prijs te geven."

Hij pleit ook voor meer cameratoezicht, iets waar de Belgische Privacycommissie expliciet tegen is. Ook daarop heeft Liégeois een antwoord: "Wat heeft de burger het liefst: dat hij niet wordt gezien, of dat het gerecht erin slaagt om de dief te klissen die bij hem heeft ingebroken?"

Liégeois is procureur-generaal van Antwerpen, een hoge pief bij het Belgische equivalent van het OM. Hij deed zijn uitspraken in een interview met De Standaard, dat gehouden werd in het kader van zijn nakende stoppen als procureur-generaal. Zijn huidige baas, minister van Justitie Annemie Turtelboom, wil niet reageren op de uitspraken.

Vincent T. mogelijk vervolgd om kinderporno

De Nederlander die in Engeland is veroordeeld tot een levenslange straf voor de moord op zijn buurvrouw in 2010, wordt mogelijk ook vervolgd voor kinderpornobezit. Dat schrijft Daily Mirror zondag. Justitie neemt naar verwachting maandag een beslissing.

Na zijn arrestatie voor de moord in 2011 werden op zijn computer dertig afbeeldingen met kinderporno gevonden. De politie deed daar niet direct iets mee omdat Vincent T. toch al in de gevangenis zat.

De uit Veghel afkomstige T. wurgde zijn 25-jarige buurvrouw Joanna Yeates drie jaar geleden, in december van 2010. Hij dumpte haar daarna langs een weg. Haar lichaam werd met Kerstmis gevonden. De 35-jarige Brabander, die met zijn vriendin in Bristol woonde, heeft bekend de vrouw te hebben vermoord. Hij zei in paniek te zijn geraakt toen het slachtoffer begon te gillen toen hij haar probeerde te kussen.

Elf doden bij aanslag Chinees politiebureau

Bij een aanslag op een politiebureau in de Chinese provincie Xinjiang zijn zaterdag elf mensen omgekomen. Het gaat om twee politieagenten en negen aanvallers. De daders zijn vermoedelijk Oeigoeren.

De daders gebruikten bij de aanslag messen en bijlen. Naast de twee vermoorde agenten raakten er ook twee gewond. De aanvallers zouden tijdens de aanslag zijn doodgeschoten.

In de westelijke Chinese provincie Xinjiang wonen Oeigoeren, Turks sprekende moslims, die zich overvleugeld voelen door Han-Chinezen. Radicalen onder hen voeren al jaren strijd tegen de Chinese overheersing, maar het aantal gewelddadige incidenten is sinds de zomer toegenomen.

Ook achter de aanslag in de zogeheten Verboden Stad vorige maand in Beijing zouden Oeigoeren zitten. Daar reed een auto in op een menigte en kwamen vijf mensen om.

'Berechting activisten nooit verwacht'

Dat de Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise gearresteerd werden was nog te verwachten, maar een berechting hadden ze bij Greenpeace nooit zien aankomen. Dat zegt Sylvia Borren, de directeur van Greenpeace Nederland in een interview met NU.nl op zondag.

"We hebben deze zelfde actie vorige jaar gedaan. Toen zijn we weg begeleid uit het gebied. Onze inschatting was dat dit jaar het misschien zwaarder zou worden, omdat het niet gewenst was. Dus misschien dat mensen gearresteerd zouden worden, dat gebeurt ons wel vaker. Maar eigenlijk loopt dat meestal met een sisser af. Wat we zeker niet hadden ingeschat, is dat onze mensen 15 jaar gevangenisstraf zouden krijgen", aldus Borren.

De activisten hangen hoge straffen boven het hoofd. Zij betraden zonder toestemming een boorplatform, waarop de Russische autoriteiten het schip van Greenpeace enterden en de voltallige bemanning arresteerde.

Mansveld wil bindende afspraken op klimaattop

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) wil bindende afspraken maken die moeten leiden tot een nagenoeg duurzame energieproductie in 2050. Dat zegt de bewindsvrouw zondag in een interview met nu.nl. De uitstoot van CO2 moet wereldwijd met tussen de tachtig en 95 procent worden teruggedrongen, vindt Mansveld.

Aanleiding van het interview is de klimaattop in Warschau, waar Mansveld dinsdag heen gaat. Daar moet volgens haar het fundament gelegd worden voor en nieuw mondiaal klimaatakkoord voor na 2020. Het akkoord zou dan op de top van 2015 in Parijs moeten worden beklonken.

De staatssecretaris gaat in de Poolse hoofdstad inzetten op participatie. "Elk land moet meedoen", vindt Mansveld. "Wij stoten als Nederland een half procent van de mondiale hoeveelheid CO2 uit. Als Europese Unie ligt dat op nog twaalf procent. Dan hou je nog 88 procent over."

Mansveld beseft dat de onderhandelingen moeilijk zijn, vooral met landen als China en Amerika. Er moeten daarom niet direct afspraken worden gemaakt die juridisch bindend zijn. "Amerikanen schieten in de stress als er juridisch dingen worden vastgelegd. Dat schrikt af."

De staatssecretaris gelooft erin dat landen als de Verenigde Staten en China ervan overtuigd kunnen worden mee te doen. Maar landen moeten in actie komen omdat ze het zelf willen, benadrukt Mansveld. "Niet omdat ze worden gedwongen door een protocol."

Recordaantal bezoekers voor lichtfestival Glow

Het lichtfestival Glow in Eindhoven is dit jaar door 520.000 mensen bezocht, een recordaantal. Vorig jaar kwamen nog 450.000 mensen op het acht dagen durende evenement af.

Kunstenaars en designers hadden het centrum van de Brabantse stad opgesierd met onder meer lichtkunst en projecties op grote gebouwen. Een van de grootste publiekstrekkers van de achtste editie van Glow was het Greenpower Lagoon Monster, een monster dat verrees uit het Eindhovens Kanaal. Ook de licht- en geluidshow in het Philips Stadion was populair.

Brand legt Gronings wokrestaurant in de as

Een wokrestaurant in het Musselkanaal is zaterdagavond volledig verwoest door een brand. De brand ontstond in een woning boven restaurant Wokky Wokky aan de Marktstraat in de Groningse plaats, laat de brandweer weten.

De brand werd ontdekt door een medewerker. Hij rook vuur en belde 112. Het was op dat moment volgens de brandweer 'flink druk' in het restaurant. Iedereen kon het pand op tijd verlaten.

Tegen middernacht werd het sein brand meester gegeven. De brandweer is nog de hele nacht bezig geweest met nablussen. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

FOK! wat een weer... Grijs

Sinterklaas is weer in het land, maar de eerste dagen hoeft hij nog geen rekening te houden met gladde daken. Later in de week gaat de temperatuur wel aan een daling beginnen en geeft de winter derhalve al een klein signaal af. Ook kan er dan wel eens een bui met natte sneeuw gaan vallen.

Gisteren was het in het noordwesten enige tijd mooi weer met brede opklaringen. Elders in het land bleef het meestal grijs en zeker in het zuiden bleef het nog lang mistig. Ook vandaag kan het daar nog geruime tijd een klein wereldje zijn. In de overige provincies is het bewolkt en valt er plaatselijk motregen. De meeste kans op motregen maakt het noorden, hoewel dat eigenlijk maar weinig uitmaakt, want het blijft waarschijnlijk overal wel helemaal grijs. De temperaturen liggen tussen de 4 en de 10 graden. De weinige wind die er staat draait later bij naar het oosten.

Vanaf morgen neemt de kans op buien weer toe, en zoals ik al zei kunnen die later in de week wel eens een wat winters karakter krijgen. De temperaturen zakken naar een bedroevend laag niveau en komen overdag uit op waarden van rond de 4 graden. In de nachten gaat het dan ook licht vriezen. Brrrrr.... 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Reiger
Een prachtig portret van deze reiger gemaakt door KlapMongeaul.

 

 

 

 

 

Bolt en Fraser atleten van het jaar

De Jamaicaanse sprinters Usain Bolt en Shelly-Ann Fraser-Pryce zijn zaterdag tijdens het gala van de internationale atletiekfederatie IAAF verkozen tot atleten van het jaar. Bolt kreeg de voorkeur boven hardloper Mo Farah en hoogspringer Bohdan Bondarenko. Fraser ontving meer stemmen dan kogelstootster Valerie Adams en hordenloopster Zuzana Hejnova.

Bolt en Fraser maakten dit seizoen indruk bij het WK atletiek in Moskou. Beiden wonnen daar goud op de 100 meter, de 200 meter en de 4x100 meter estafette.

Voor Bolt is het al de vijfde keer in zes jaar tijd dat hij wordt verkozen tot atleet van het jaar. Alleen de Keniaan David Rudisha stak hem in 2010 de loef af. Fraser won de prestigieuze trofee nooit eerder.

[WB] Weer WR Nederland op ploegenachtervolging

De Nederlandse mannen hebben bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City de ploegenachtervolging gewonnen. Ze scherpten daarbij tevens hun eigen wereldrecord aan.

Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuiijsen, die vorige week in Calgary al tot 3.37,15 kwamen, scherpten die tijd vandaag aan tot 3.35,60. De Amerikanen, die tegenstelling tot vorige week nu Shani Davis in de ploeg hadden, bleven met 3,37,22 net boven het oude wereldrecord. De Zuid-Koreanen maakten met 3.37,51 het podium vol.

Uitslag:

# Land Tijd
1 Nederland 3.35,60
2 Verenigde Staten 3.37,22
3 Zuid-Korea 3.37,51
4 Noorwegen 3.37,93
5 Frankrijk 3.39,41

Stand wereldbeker:

# Land Punten
1 Nederland 200
2 Verenigde Staten 160
3 Zuid-Korea 140
4 Noorwegen 105
5 Canada 100

Moord op Griekse neonazi's opgeëist

Een tot nu toe onbekende groep, de Vechtende Revolutionaire Volkskrachten, heeft zaterdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord op twee leden van de extreem rechtse Griekse partij Gouden Dageraad. De politie gaat ervan uit dat het document authentiek is.

De twee jonge slachtoffers werden op 1 november voor een partijkantoor van Gouden Dageraad doodgeschoten. Volgens de Revolutionarie Volkskrachten was dat een wraakactie voor de moord op de linkse rapper en activist Pavlos Fissas. Gouden Dageraad ontkent voor de moord verantwoordelijk te zijn.

Moord op Griekse neonazi's opgeëist
Moord op Griekse neonazi's opgeëist (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.