Winnie: Mandela nog altijd 'behoorlijk ziek'

anoniem_22072019025900

Nelson Mandela is nog altijd 'behoorlijk ziek' en kan niet praten vanwege de slangen in zijn mond die het vocht in zijn longen afvoeren. Dat heeft Mandela's ex-vrouw Winnie zondag gezegd in een interview met de Zuid-Afrikaanse krant The Independent. Ondanks alles is Mandela wel ontspannen.

"Hij blijft erg vatbaar voor bacteriën, dus hij moet letterlijk in een steriele omgeving blijven. De slaapkamer (in zijn huis in een voorstad van Johannesburg) is net een intensivecareafdeling", aldus Winnie Madikizela-Mandela. "Hij is 95 jaar en het is lastig voor hem, vanwege alle slangetjes in zijn mond die het vocht bij zijn longen afvoeren en voorkomen dat de infectie terugkeert." Mandela probeert met behulp van zijn gezichtsuitdrukking te communiceren. "Maar de artsen hebben ons gezegd dat ze goede hoop hebben dat zijn stem weer terugkeert." Berichten dat Mandela aan de beademing ligt wuifde ze weg. "Ik heb die onzin gehoord dat hij aan de beademing zou liggen, maar dat is niet zo."

Mandela werd op 1 september, na er drie maanden te hebben doorgebracht, ontslagen uit het ziekenhuis. Sindsdien wordt hij in zijn huis verpleegd. De oud-president kampt al lange tijd met een longinfectie. Die zou hij bijna drie decennia geleden hebben opgelopen toen hij in de cel zat vanwege zijn strijd tegen apartheid.