Voorlopige schorsing voor Russisch antidopinglab

Het WADA heeft een Russisch antidopinglaboratorium voorlopig geschorst. De mondiale antidopingwaakhond heeft geen vertrouwen meer in het lab in Moskou, dat in februari olympische sporters moet gaan testen in Sochi.

Het Internationaal Olympisch Comité moet 'serieus overwegen actie te ondernemen om zich van de integriteit van alle testen te verzekeren', verklaart het WADA zondag.

De waakhond is niet verantwoordelijk voor de dopingtesten in Sochi, maar kan er met een schorsing wel voor zorgen dat het Russische lab bij de Spelen waarschijnlijk geen testen kan uitvoeren.

Het lab, dat ook sporters testte tijdens het WK atletiek in augustus, kan een schorsing van zes maanden nog vermijden. Dan moet de kwaliteit van de dopingtesten wel voor 1 december omhoog, aldus het WADA.

De waakhond schroomt niet om antidopinglabs te schorsen. Zo schorste het WADA eerder een lab in Rio de Janeiro dat volgend jaar voetballers moest gaan controleren bij het WK in Brazilië. De monsters worden nu naar een lab in het Zwitserse Lausanne gevlogen en daar gecontroleerd.

De olympische sporters worden in Sochi meer dan ooit getest. Voor en tijdens de Spelen vinden er 2453 dopingcontroles plaats.