Weinig verschuivingen in zetelpeiling

In de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond hebben zich de afgelopen week slechts kleine verschuivingen voorgedaan. De PVV en de SP leveren beide een zetel in, waarvan de Partij voor de Dieren en 50Plus profiteren.

De PVV blijft met dertig zetels nog altijd de grootste partij in de peiling van De Hond, gevolgd door de SP en D66. Die partijen staan allebei op 23 zetels. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben er samen net als vorige week 33. In de Tweede Kamer hebben ze er bij elkaar 79.

De verschuivingen zijn klein gebleven, ondanks dat er deze week weer enkele opvallende politieke gebeurtenissen plaatsvonden. Zo werden er gemeenteraadverkiezingen gehouden in Leeuwarden, Heereveen, Alphen aan den Rijn en De Friese Meren. PvdA bleef de grootste in twee gemeenten, maar zowel die partij als coalitiepartner VVD kreeg gevoelige tikken te verwerken.

Daarnaast uitte een voormalig PVV'er gisteren zijn ergernis over de partij. Ook zocht de PVV toenadering tot extreemrechtse partijen in Europa. Een PVDA'er bekritiseerde de participatiesamenleving die door de VVD voorgestaan wordt. Tenslotte bleek dat twee 50PLUS'ers onterecht uit de partij zijn gezet.