Griekse studentenopstand herdacht

Tienduizenden Grieken zijn zondag de straat opgegaan om de studentenopstand van 1973 tegen de militaire dictatuur te herdenken. De opstand werd uiteindelijk keihard neergeslagen door de toenmalige junta. Tientallen mensen kwamen om bij de opstand, die dit jaar veertig jaar geleden plaatsvond.

Veelal communisten, anarchisten en aanhangers van linkse partijen deden mee aan de marsen in Athene en Thessaloniki. In het verleden is de herdenking meer dan eens uitgelopen op geweld, maar dit jaar verliepen de bijeenkomsten zonder problemen. Negenduizend agenten waren op de been om de herdenkingen in goede banen te leiden.

De technische universiteit van Athene, beter bekend onder de naam Polytechnich, was het middelpunt van de opstand. Studenten van de universiteit barricadeerden zich op 14 november 1973 in het gebouw. Het regime maakte drie dagen later een einde aan de opstand en zette daarbij onder meer een tank in. Volgens een onderzoek dat een jaar later werd gehouden kwamen 34 mensen om het leven. Meer dan duizend raakten gewond.

De marsen in Athene eindigden bij de Amerikaanse ambassade. De meeste Grieken nemen het de Verenigde Staten nog altijd kwalijk dat ze de junta, die van 1967 tot 1974 aan de macht was, steunden.