Openingsweekend World Cup rodelen zit erop

In het Noorse Lillehammer is dit weekeinde door de rodelaars het seizoen in de World Cup geopend. Op de olympische baan van 1994 stonden drie wedstrijden op het programma.

Op zaterdag werd de competitie geopend met de mannendubbel. Dit werd het afgelopen seizoen gedomineerd door het Duitse duo Tobias Wendl/Tobias Arlt, die maar liefst zeven van de negen races op hun naam schreven. Zij waren in de eerste run van het nieuwe seizoen direct de snelste. In de tweede run waren hun landgenoten Toni Eggert en Sascha Benecken sneller, maar niet snel genoeg om het verschil van de eerste run goed te maken, ze werden tweede. De Oostenrijkse broers Andreas en Wolfgang Linger, sinds 2006 de Olympisch kampioenen, legden beslag op de derde plek.

Bij de vrouwen ging de overwinning weinig verrassend naar de Duitse Natalie Geisenberger. Vorig jaar werd de wereldkampioene drie keer tweede, de overige zes races won ze. Na de eerste run moest ze de jonge Amerikaanse Kate Hansen nog voor zich dulden, die door haar lage startnummer profiteerde van de goede baan maar in de tweede run veel toe moest geven. De Russian Tatiana Ivanova werd tweede, voor de Canadese Alex Gough.

Zondag was het de beurt aan de mannen, waar vorig jaar maar zelden iemand zich kon meten met de Duitse toppers. Dat was in Lillehammer direct anders, de Italiaan Dominik Fischnaller, wereldkampioen bij de junioren, zette verrassend de snelste tijd neer in de eerste run. In de beslissende run leken de Duitsers Felix Loch en David Möller met nagenoeg foutloze afdalingen orde op zaken te stellen, maar Fischnaller kon de druk aan en wist zelfs nog een keer als snelste naar beneden te razen. De vierde plek ging overigens naar de Italiaanse legende Armin Zöggeler die in 1994 op dezelfde baan al Olympisch brons veroverde, maar nu zijn honderdste World Cup-podium door zijn vingers zag glippen.