Neelie Kroes hekelt uitspraken partijgenoten

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) hekelt de uitspraak van haar partijgenoot Mark Verheijen dat eurofielen gevaarlijker zijn voor Europa dan eurosceptici. Hij mag zijn excuses dan hebben aangeboden, maar het kwaad is al geschied, zei Kroes zondag in het programma Buitenhof.

Het VVD-Kamerlid noemde eurosceptici als de Franse Marine Le Pen van Front National vorig weekeinde minder gevaarlijk dan een voorstander van de Europese Unie als de Belgische liberaal Guy Verhofstadt. Oud-VVD-leider Frits Bolkestein onderstreepte zijn uitspraken.

"Het moet niet gekker worden", dacht Kroes toen ze hoorde wat Verheijen had gezegd. "Dat soort uitspraken zegt meer over de persoon die het zegt dan over degene over wie het gaat", vindt Kroes. "Ik hou niet van die populistische oneliners. Je maakt een immense fout als je populisme beantwoordt met populisme."

Verhofstadt is een liberaal met een enorme staat van dienst, vindt Kroes. Hij heeft volgens haar een goede kans om voorzitter van de Europese Commissie te worden.