Handvol keert Piet rug toe

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zijn zondagmiddag na een rijtoer vanaf het Scheepvaartmuseum, even na 13.30 uur aangekomen op de Dam in Amsterdam. Daar werden ze ontvangen door een Zwarte Pietenband en duizenden enthousiaste kinderen en ouders. Een aantal demonstranten keerden de stoet de rug toe.  

Vlak voor de stoet met de sint de Dam bereikte, ontstond een opstootje. Een anti-Zwarte Pieter ging op de afgesloten rijbaan staan, maar werd met wat duw- en trekwerk snel verwijderd door agenten. Tientallen demonstranten, van wie een enkeling met een 'Zwarte Piet is Racisme'-shirt, keerden de stoet uit protest met gebalde vuist in de lucht de rug toe. Ook hadden mensen hun mond met tape afgeplakt. De politie hield de groep nauwlettend in de gaten, maar greep zoals beloofd niet in.

Update, 14:40 uur
Het waren volgens AT5 rond de twintig zowel zwarte als blanke demonstranten die Zwarte Piet op de Dam de rug toekeerden. De organisatie zegt dat het dit jaar zowel op het water als in de stad 'opvallend veel drukker' was dan voorgaande jaren. Vermoed wordt dat dit door de aandacht voor de Zwarte Pietenkwestie komt.


Handvol keer Piet rug toe (beeld: AT5)