Duitser 'hield' van roofkunst

De Duitser die in zijn appartement in München bijna een halve eeuw een grote kunstschat verborgen hield, waaronder mogelijk werken die door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geroofd, heeft de verzameling verborgen gehouden, omdat hij er 'zo van hield'. Dat heeft Cornelius Gurlitt, de zoon van een kunsthandelaar, gezegd in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat zondag werd gepubliceerd.

Gurlitt zei in het interview de kunstschat die zijn vader had verzameld te willen beschermen tegen 'vreemdelingen'. De 80-jarige Gurlitt verklaarde dat zijn vader, Hildebrand Gurlitt, nooit kunst heeft gekocht van private personen, maar alleen van musea of kunsthandelaars.

De Duitse autoriteiten, die de 1406 schilderijen vorig jaar in beslag nam, vermoeden echter dat Hildebrand Gurlitt schilderijen heeft gekocht die door de nazi's zijn geroofd van joden. Van de partij doeken, tekeningen en prenten zouden er ongeveer 590 zijn gestolen door de nazi's.

Diverse nabestaanden van Holocaustslachtoffers hebben al aanspraak gemaakt op een deel van kunstwerken. Volgens juridisch deskundigen kan het nog een hele kluif worden om de kunstwerken terug te krijgen. Vanwege de verjaringstermijn van dertig jaar is het nog maar de vraag of personen die menen aanspraak te kunnen maken op kunstwerken in het gelijk worden gesteld.