Quantum-deal Lotus lijkt te floppen

Peterselieman

De aankoop van 35 procent van de aandelen van het Lotus F1 Team door Quantum Motorsports lijkt hoe langer, hoe meer op losse schroeven komen te staan. De reden hiervoor is dat het beloofde geld er nog steeds niet is.

Quantum Motorsports wordt geleid door Mansoor Ijaz die ermee schemert dat hij namens de koninklijke familie van Brunei investeert. Hoewel er al in juni een akkoord lag is er nog geen cent de kant van Lotus-eigenaar Genii Capital op gegaan. Ijaz bezwoer twee weken geleden in Abu Dhabi nog dat alles goed zou komen en ook in Austin hangt de Amerikaan van Pakistaanse afkomst eenzelfde verhaal op.

Het geduld bij Lotus begint inmiddels op te raken, zo heeft teameigenaar Gerard Lopez aan Auto Motor und Sport laten weten. Hij wil snel weten waar hij aan toe is, zodat het team zich op volgend jaar kan gaan richten. Gaat de deal van Quantum alsnog door dan worden Romain Grosjean en Nico Hülkenberg de coureurs, ketst deze af dan zullen het waarschijnlijk Grosjean en Pastor Maldonado zijn. Laatstgenoemde kan met PDVSA veel sponsorgeld meebrengen. Ook Heikki Kovalainen zou in de running zijn voor een zitje.

Van Ijaz lijkt in ieder geval niet meer veel te kunnen worden verwacht, zeker omdat hij vorig jaar in een fraudezaak veroordeeld is tot het betalen van 1,4 miljoen dollar en zijn naam opduikt in meerdere niet al te frisse zaken. Mocht de deal van Quantum en Lotus doorgaan dan kan Ijaz zijn blazoen wat oppoetsen, anders past de deal in hetzelfde rijtje als de recente lege hulzen Qadbak en Stefan GP. Qadbak betaalde niet toen het Sauber van BMW wilde overnemen, terwijl Stefan GP de F1-boedel van Toyota wilde hebben, maar geen cent te makken had.