Mansveld wil bindende afspraken op klimaattop

Harry

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) wil bindende afspraken maken die moeten leiden tot een nagenoeg duurzame energieproductie in 2050. Dat zegt de bewindsvrouw zondag in een interview met nu.nl. De uitstoot van CO2 moet wereldwijd met tussen de tachtig en 95 procent worden teruggedrongen, vindt Mansveld.

Aanleiding van het interview is de klimaattop in Warschau, waar Mansveld dinsdag heen gaat. Daar moet volgens haar het fundament gelegd worden voor en nieuw mondiaal klimaatakkoord voor na 2020. Het akkoord zou dan op de top van 2015 in Parijs moeten worden beklonken.

De staatssecretaris gaat in de Poolse hoofdstad inzetten op participatie. "Elk land moet meedoen", vindt Mansveld. "Wij stoten als Nederland een half procent van de mondiale hoeveelheid CO2 uit. Als Europese Unie ligt dat op nog twaalf procent. Dan hou je nog 88 procent over."

Mansveld beseft dat de onderhandelingen moeilijk zijn, vooral met landen als China en Amerika. Er moeten daarom niet direct afspraken worden gemaakt die juridisch bindend zijn. "Amerikanen schieten in de stress als er juridisch dingen worden vastgelegd. Dat schrikt af."

De staatssecretaris gelooft erin dat landen als de Verenigde Staten en China ervan overtuigd kunnen worden mee te doen. Maar landen moeten in actie komen omdat ze het zelf willen, benadrukt Mansveld. "Niet omdat ze worden gedwongen door een protocol."