Friese Meren voor Fryske Nasjonale Partij

De Fryske Nasjonale Partij (FNP) is de grootste partij geworden in de nieuwe gemeente De Friese Meren. De lokale partij kreeg ruim vijf procent meer stemmen dan nummer twee CDA en komt vanaf januari met negen zetels in de raad. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.

Het CDA kreeg 23,32 procent van de stemmen en komt naar verwachting op acht zetels uit. De PvdA en de VVD krijgen respectievelijk vier en drie zetels. ChristenUnie en D66 pakken twee zetels en NCPN, GroenLinks en NPP hebben in de voorlopige uitslag allen een zetel.

De Friese Meren bestaat vanaf 1 januari uit de huidige gemeenten Skarsterlân, Lemsterland, Gaasterlân-Sleat en een deel van Boarnsterhim. Andere delen van Boarnsterhim worden toegevoegd aan Leeuwarden en Heerenveen.

De opkomst was 51,99 procent, dat is lager dan in 2010 toen in de gemeenten 58,24 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus ging. Volgens De Friese Meren is het normaal dat bij herindelingsverkiezingen de opkomst lager ligt dan bij algemene verkiezingen.