Hollande aangekomen in Israël

anoniem_22072019025900

De Franse president François Hollande is zondag aangekomen in Jeruzalem voor overleg met premier Benjamin Netanyahu. Volgens Netanyahu zullen hij en Hollande het voornamelijk hebben over het Iraanse atoomprogramma. Hollande beloofde zondag al dat Frankrijk zich hard opstelt tegenover Iran als het atoomoverleg later deze week wordt hervat.

"Frankrijk wil geen concessies doen als het aankomt op nucleaire proliferatie", zei Hollande op de luchthaven van Tel Aviv. "Frankrijk handhaaft al zijn maatregelen en sancties tot dat we zekerheid hebben dat Iran afstand neemt van kernwapens." De woorden van Hollande vallen vermoedelijk goed bij Israël, dat zich grote zorgen maakt over een eventuele deal tussen Iran en het Westen, waarbij Iran volgens Israël slechts weinig inschikt en daar veel voor terug krijgt.

Netanyahu is een uitgesproken tegenstander van een overeenkomst met Iran. Daardoor zijn de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Israël onder druk komen te staan. De VS menen dat de zorgen van Netanyahu prematuur zijn, omdat er nog helemaal geen akkooord is gesloten. Bovendien heeft Washington al laten weten dat de sancties tegen Iran slechts beperkt worden versoepeld als er een akkoord wordt bereikt.

Netanyahu heette Hollande op de luchthaven welkom en noemde Frankrijk een 'echte vriend' van Israël. Hij bedankte Hollande voor zijn standpunten ten aanzien van Iran en herhaalde nogmaals dat Iran wat Israël betreft niet de beschikking moet krijgen over kernwapens. "Dit brengt niet alleen Israël en andere landen in het Midden-Oosten in gevaar, maar ook Frankrijk, Europa en de rest van de wereld."

Israël wil dat de sancties tegen Iran juist worden aangescherpt. "Ik hoop dat we onze vrienden er deze week van kunnen overtuigen dat ze een beter akkoord moeten sluiten. Het is mogelijk tot een dergelijk akkoord te komen, want Iran staat onder grote economische druk en door deze druk te blijven zetten - en deze zelfs uit te breiden - kan een beter resultaat worden bereikt (...)", aldus Netanyahu.