'Neem DNA af van iedere pasgeborene'

Met al het gepraat over Syrië, Zwarte Piet en de economie is het privacydebat op de achtergrond geraakt. Yves Liégeois zet het echter terug in de schijnwerpers en wel door een opmerkelijk standpunt in te nemen: hij vindt dat er bij alle nieuwkomers in België DNA afgenomen moet worden.

"Ik zou het bijvoorbeeld een goede evolutie vinden om bij elke pasgeboren baby en bij iedereen die dit land binnenkomt, DNA-materiaal te verzamelen," zegt Liégeois. Hij stelt dat het met de verzameling eenvoudiger wordt om onderzoek te doen. Voor critici heeft Liégeois al een weerwoord klaar: "Voor die bescherming moet je iets durven prijs te geven."

Hij pleit ook voor meer cameratoezicht, iets waar de Belgische Privacycommissie expliciet tegen is. Ook daarop heeft Liégeois een antwoord: "Wat heeft de burger het liefst: dat hij niet wordt gezien, of dat het gerecht erin slaagt om de dief te klissen die bij hem heeft ingebroken?"

Liégeois is procureur-generaal van Antwerpen, een hoge pief bij het Belgische equivalent van het OM. Hij deed zijn uitspraken in een interview met De Standaard, dat gehouden werd in het kader van zijn nakende stoppen als procureur-generaal. Zijn huidige baas, minister van Justitie Annemie Turtelboom, wil niet reageren op de uitspraken.