FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 mei 2013

Robben: "Driemaal is scheepsrecht"

Arjen Robben mag zich opmaken voor de derde finale van de Champions League in vier jaar. De Nederlander was wederom trefzeker tegen FC Barcelona. Opnieuw was Bayern München te sterk voor FC Barcelona.

Nadat het vorige week 4-0 werd voor de Duitsers, zette de ploeg van Robben weer een klinkende uitslag neer: 0-3. "Ik ben echt blij en ook verrast dat we op zo een overtuigende manier winnen", zegt Robben tegen NOS. "We hadden een heel zware wedstrijd verwacht. Maar dat was het uiteindelijk niet en ik denk dat wij daarvoor de credits verdienen. We zaten er kort op, net als vorige week. Op die manier komen zij niet in hun spel en konden we zelf domineren."

Andermaal was Bayern dus superieur aan de Catalanen. "Nou ik laat het liever aan anderen over om dat te zeggen", reageert Robben in de mixed zone. "Maar we hebben in ieder geval met ons eigen spel deze wedstrijden gewonnen." Op de vraag welke goal mooier was, die van woendagavond of die van vorige week kon Robben duidelijk antwoord geven. "Die van vandaag, absoluut."

Wederom staat Bayern in een finale, ditmaal tegen Borussia Dortmund. Saillant is dat beide ploegen elkaar komend weekeinde ook al tegenkomen, dan in de Bundesliga. "Er staat niet zoveel op het spel dus het zal wel anders worden dan normaal. We hebben twee dagen om te herstellen, maar we moeten toch weer aan de bak."

Ook voor Robben is het de derde Champions League-eindstrijd in vier jaar, na verloren finales tegen Internazionale en Chelsea. "Het is nu inderdaad de derde keer. Driemaal is scheepsrecht", sloot de Nederlander af met een glimlach.

[WK Snooker] O'Sullivan eenvoudig naar halve finale

Ronnie O'Sullivan heeft zich eenvoudig geplaatst voor de halve finales van het WK snooker in Sheffield. De titelverdediger won met 13-4 van op Stuart Bingham. In de halve finale zal hij uitkomen tegen Judd Trump die met 13-12 Shaun Murphy versloeg. 

O’Sullivan heeft een goede kans voor de vijfde keer de wereldtitel te pakken. Bingham had maar heel weinig in te brengen tegen O’Sullivan die nu weer in zijn ritme lijkt te komen. Als in zijn beste jaren wist de 37-jarige speler uit Chigwell in recordtijd een 12-2 voorsprong op te bouwen. Bingham mocht nog twee frames pakken en daar bleef het bij. 

De andere halve finale gaat tussen Ricky Walden en Barry Hawkins. Walden won met 13-6 van Michael White en Hawkins versloeg Ding Jinhui met 13-7. 

Keith Richards vindt iPods stom

Keith Richards is geen fan van de digitalisering van muziek. De 69-jarige Rolling Stones-gitarist geeft zelf nog de voorkeur aan cd's, lp's en zelfs casettebandjes. Van de iPod wil hij al helemaal niets weten.

"Ik heb geen iPod. Ik gebruik nog cd's en lp's, soms cassettebandjes. De hebben een veel beter geluid, veel beter dan digitaal", vindt Richards. "Maar dat is blijkbaar een nadeel dat bij de de toekomst hoort." Of hij het ook gewoon kut vindt dat iedereen de muziek van de Rolling Stones gratis kan downloaden vermeldt de historie niet.

Verdachte jihadganger opnieuw op vrije voeten

De 22-jarige man die zondag in Doesburg werd aangehouden omdat hij van plan was naar Syrië af te reizen om daar deel te nemen aan de gewapende strijd is vrijgelaten. De rechtbank in Rotterdam heeft besloten dat de man niet langer vast blijft zitten, meldt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie woensdag.

De man werd in november ook al opgepakt omdat hij van plan was om deel te nemen aan de jihad. De rechtbank schorste zijn voorlopige hechtenis echter onder voorwaarden.

Het landelijk parket ontving zondag van de inlichtingendienst AIVD een bericht waarin stond dat de man niet op het adres verbleef dat door de rechtbank was bepaald. De AIVD beschikte ook informatie dat de man naar Syrië wilde afreizen.

Het OM heeft gevraagd de schorsing van de voorlopige hechtenis van de verdachte op te heffen, maar de rechtbank heeft volgens de zegsman dat verzoek afgewezen.

Athene wil extreemrechtse hulpactie blokkeren

De burgemeester van Athene zegt een bijeenkomst van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad in de stad te zullen blokkeren. Gouden Dageraad wil zondag in het centrum van de Griekse hoofdstad voedsel uitdelen, maar dan alleen aan Grieken. Buitenlanders hoeven niet op hulp te rekenen.

Burgemeester Giorgos Kaminis betichtte Gouden Dageraad er woensdag van zich bezig te houden met 'racistische en xenofobische liefdadigheid'. De partij heeft al laten weten zich niets van de burgemeester aan te zullen trekken. Eerdere gelegenheden waarbij leden van Gouden Dageraad spullen uitdeelden waren behoorlijk succesvol.

Tientallen lichamen Bangladesh begraven

Tientallen slachtoffers van het het ingestorte textielfabrieksgebouw in Bangladesh zijn woensdag in een massale begrafenis ter aarde besteld. Het gaat om de lichamen van 34 mensen die zo erg zijn beschadigd of ontbonden zijn dat ze niet meer herkenbaar zijn.

Het acht verdiepingen tellende gebouw stortte vorige week woensdag in. Zeker 410 mensen kwamen om. Duizenden raakten gewond.

De islamitische begrafenis werd door honderden mensen bijgewoond. Grote groepen mensen stonden vanaf daken toe te kijken toen de lichamen met trucks werden afgeleverd op de begraafplaats.

Opnieuw explosies in Damascus

De Syrische hoofdstad Damascus is woensdag opnieuw opgeschrikt door explosies. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA vielen er een dode en tientallen gewonden.

Volgens SANA gingen er twee bommen af in het centrum van de stad. Een van de ontploffingen kostte het leven aan een 10-jarig jongetje. Achtentwintig mensen raakten gewond. De explosies waren volgens SANA het werk van 'terroristen', de term die het regime gebruikt om te verwijzen naar de rebellen in het land.

Het Britse Observatorium meldde dat er bij de tweede explosie ook slachtoffers zijn gevallen, maar kon niet zeggen hoeveel. De tweede ontploffing zou het gevolg zijn van raketbeschietingen, niet een bom, aldus het Observatorium.

De Syrische rebellen slagen er steeds vaker in aanslagen te plegen in Damascus, de zetel van de macht van president Bashar Assad. Maandag ontsnapte de Syrische premier Wael al-Halqi aan een moordaanslag. Vlak bij zijn autostoet ontplofte een bom. De premier bleef ongedeerd.

'Lijfarts Jackson roekeloos door financiële nood'

Conrad Murray verkeerde in zware financiële problemen toen hij Michael Jackson de fatale dosis propofol toediende. Dat verklaarde een politierechercheur woensdag in de rechtszaak die de familie van de zanger aanspande tegen AEG Live. De Jacksons willen geld zien van de concertpromotor omdat die nalatig zou zijn geweest bij het in dienst nemen en controleren van de arts die de King of Pop behandelde.

Murray zou in 2009 bijna een miljoen dollar aan schulden hebben gehad, wat bepalend kon zijn geweest voor zijn gedrag. "Hij wilde de regels breken, buigen en doen wat nodig was om betaald te krijgen. Dat zou zijn geldproblemen oplossen", aldus rechercheur Martinez. Volgens hem heeft hij de gegevens over Murray gevonden in openbare documenten. De arts zit vast wegens betrokkenheid bij de dood van Jackson.

Woensdag dook ook het verhaal op dat er tegenstrijdigheden zitten in het verhaal van Jacksons moeder Katherine. Haar advocaat stelde maandag dat de zanger al decennialang verslaafd was aan medicijnen en AEG Live dat had kunnen weten. De Amerikaanse website Radar Online heeft echter de hand gelegd op een document uit 2007 waarin familieleden, onder wie Katherine, stelt dat Jackson niet verslaafd is.

PvdA toch maar tegen schaliegasboringen

De PvdA gaat tegen proefboringen naar schaliegas stemmen in de Tweede Kamer. Dat meldt een woordvoerder van PvdA-leider Diederik Samsom woensdag. Vorige week ging de Kamerfractie juist nog akkoord, mits de boringen schoon en veilig genoeg kunnen worden uitgevoerd.

Het PvdA-congres sprak zich dit weekeinde echter uit tegen proefboringen naar schaliegas. Maandag werd vervolgens bekend dat de PvdA een eventueel kabinetsbesluit over de kwestie wilde gaan voorleggen aan de leden.

Samsom heeft verder aangegeven dat als de techniek voortschrijdt, en het boren schoon en veilig kan, de kwestie opnieuw wordt voorgelegd aan de leden.

[CL] Uitslag FC Barcelona - Bayern München

Bayern München staat in een Duitse finale van de Champions League. Ook in Camp Nou was de ploeg van Arjen Robben veel te sterk voor FC Barcelona, dat zonder Lionel Messi speelde. Het werd vanavond 0-3. 

De vooraf als bijna onmogelijk bestempelde missie kreeg woensdagavond nog een extra moeilijkheidsgraad. Lionel Messi kon er niet vanaf de aftrap bij zijn, omdat hij kampt met een spierblessure. De medische staf achtte het nog wel verantwoord om de Argentijn een helft de laten meespelen, maar ook na rust besloot trainer Tito Vilanova niet tot het inbrengen van zijn sterspeler. Tot de pauze werd duidelijk hoe belangrijk Messi voor dit Barcelona is. Bijna alle elementen van het Catalaanse spel worden minder als de dribbelaar niet meedoet.

Bayern München was dan ook het meest gevaarlijk voor rust. De ploeg was alleen net niet secuur genoeg bij in de laatste pass, maar de manier waarop de Duitse counters tot stand kwamen was oogstrelend. Steeds ging de bal over veel schijven snel vooruit en waren Robben en Ribéry vaak ongrijpbaar. Halverwege de eerste helft kwam Barcelona wat meer naar voren, maar Der Rekordmeister raakte niet echt onder de indruk. Een schot van Pedro en een poging van Xavi van dichtbij waren de grootste wapenfeiten van de Catalanen.

Het wachten was dus eigenlijk op een treffer van Bayern, die uiteindelijk na rust kwam van de voet van Arjen Robben. De Nederlander was aan de aandacht van de Barça-defensie ontsnapt, waardoor hij via een schitterende opening van David Alaba kon worden bereikt. Vanaf rechts sneed Robben naar binnen en haalde hij karakteristiek uit. Doelman Victor Valdés was kansloos op zijn inzet, die in de verre hoek belandde. Zonder Messi moest Barça dus op zoek naar liefst zes doelpunten, een onmogelijke taak tegen dit Bayern. Typerend was dan ook dat Vilanova na de goal van Robben besloot om eerst Xavi en vervolgens ook Andrés Iniesta van het veld te halen. Wat overbleef was een tandenloos Barcelona, dat nog ruim een halfuur ocht doorspartelen en werd gepijnigd door het Olé, Olé van de Duitse fans waarmee ieder balcontact van Bayern werd begroet.

Niet Barcelona, maar Bayern wist in de laatste fase van het duel nog te scoren. De wijze waarop was wederom typerend, al gold het nu voor de situatie waarin Barcelona verkeert. Opnieuw snelde Ribéry voorbij een tegenstander en dit keer gaf de Fransman scherp voor. Zo scherp dat Gerard Piqué de bal via zijn knie achter zijn eigen doelman werkte. Iets later was de aftraffing compleet toen Ribéry nog eens te snel was voor de Catalanen, maar ditmaal op ploeggenoot Thomas Müller voorgaf. Zijn kopbal bij de tweede paal betekende de 0-3 en een bezegeling van het lot van Barcelona.

De Zuid-Duitsers mogen zich opmaken voor een finale tegen de landgenoten van Borussia Dortmund, dat dinsdagavond Real Madrid uit het miljoenenbal knikkerde. Die eindstrijd wordt op zaterdag 25 mei op het Londense Wembley gespeeld. Beide finalisten hebben die finaleplek meer dan verdiend na uitstekende optredens in de afgelopen week.

FC Barcelona

0 - 3

Bayern München

     49' Robben 
 72' Pique(e.d.) 
 76' Müller 
 
 Gele kaart: Alves, Pique, (FC Barcelona), Robben, (Bayern München)
 
Stadion: Nou Camp, Barcelona
Toeschouwers: 90000
Arbiter: Skomina(Slo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdes
Alves
Bartra (Montoya/87)
Pique
Correia
Xavi (Sanchez/55)
Song
Iniesta (Thiago/65)
Villa
Fabregas
Pedro
  Neuer
Lahm (Rafinha/ 77)
Boateng
v.Buyten
Alaba
Robben
Martinez (Timosjtsjoek/74)
Müller
Schweinsteiger (Luiz Gustavo/67)
Ribery
Mandzukic

Berberian Sound Studio

Op het afgelopen Internationale Film Festival van Rotterdam was er voor liefhebbers van cultfilms één titel die met kop en schouders boven de rest van de programmering uitstak. In het verleden zagen we al menigmaal een film die zich afspeelde bij de opnames van een film, maar in Berberian Sound Studio van Peter Strickland draait het om de foleyartiest, de man die zorg draagt voor de geluidseffecten in de film.

Van Nistelrooy: "Stage bij PSV juiste stap"

Ruud van Nistelrooy zien we niet meer terug als voetballer, maar wellicht wel als trainer. De oud-spits kijkt uit om zijn ervaring over te brengen op andere voetballers.

Lang moest Van Nistelrooy er niet aan denken, maar inmiddels lonkt het trainerschap dan toch voor Van Gol. De voormalige ster van Manchester United en Real Madrid is begonnen aan een stage bij PSV en hoopt in de toekomst bij een club aan de slag te gaan als coach.

"Ik heb altijd gezegd dat ik het niet zou doen", aldus Van Nistelrooy op de clubwebsite van United. "Maar nu ik een jaar afstand heb genomen van het voetbal, na een loopbaan van twintig seizoenen, ben ik daarop teruggekomen."

"Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring over te brengen op anderen. Ik denk dat de stage bij PSV het juiste is om te doen. In september start ik met die stage, die ook deel uitmaakt van mijn opleiding tot trainer. Dat gaat in totaal zeker drie jaar duren, maar ik neem mijn tijd. Ik zal niets overhaasten en doe alles stap voor stap."

'Arrestaties Dam door persoonswisseling'

Campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap Hans Maessen werd dinsdag op de Dam opgepakt vanwege een persoonsverwisseling. Agenten zagen hem in de hectiek aan voor iemand naar wie de politie op zoek was. Dat stelt de politie woensdag in een verklaring.

Maessen werd gesommeerd de Dam te verlaten. Toen hij weigerde werd hij afgevoerd. Ook de republikeinse activiste Joanna van der Hoek, die - vast en zeker geheel toevallig - naast hem stond, werd meegenomen. Ze begon volgens de politie al schreeuwend (ook te zien op de video) te protesteren op de arrestatie van Maessen, waarop ook zij werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Op het moment van de arrestatie hebben de betrokken agenten niets afgestemd met het beleidsteam. Maessen en Joanna van der Hoek werden vervolgens naar een arrestantencomplex gebracht. Toen duidelijk werd om wie het ging, zijn ze direct vrijgelaten. De politie verontschuldigde zich en bood hen aan terug te brengen naar het centrum.

De politie erkende dinsdag al dat er fouten waren gemaakt en dat er geen sprake was van strafbare feiten. Waarom de twee werden gearresteerd, was niet meteen duidelijk. Toen meldde de politie dat er signalen waren binnengekomen over het verstoren van de openbare orde.

Joanna zei dinsdag dat ze vermoedde dat de politie haar en Maessen met opzet 'monddood' heeft gemaakt. Ze wilde, naar eigen zeggen, een protestbord omhoog houden en werd nog voor ze kon beginnen met haar demonstratie door politiemensen van de Dam getrokken. Op de video die op internet opdook is te horen hoe ze duidelijk niet hele nette woorden gebruikt op een plek waar dat niet weg wenselijk is en waar veel kleine kinderen aanwezig zijn.

Of van der Hoek ook 'protesteert' als er geen media-aandacht te scoren valt moet nog blijken. Als iemand haar vandaag heeft zien demonstreren horen wij het graag.

'Klasgenoten Boston-bomber gooiden rugzak weg'

Twee van de drie mannen die zijn aangehouden in verband met de bomaanslagen bij de marathon in Boston, worden ervan beschuldigd dat zij de rugzak van Dzjochar Tsarnajev hebben weggegooid. Daarin zaten vuurwerk en een laptop. Zij zouden de rugzak hebben weggegooid, toen zij hoorden dat Dzjochar van de aanslagen werd verdacht. Dat blijkt uit stukken die federale onderzoekers bij de federale rechtbank in Boston hebben ingediend.

De twee zouden klasgenoten van Dzjochar zijn. Zij worden beschuldigd van obstructie van de justitie. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar. De derde aangehouden man wordt ervan beschuldigd dat hij valse verklaringen tegen de justitiële onderzoekers heeft afgelegd. Daarop staat maximaal 8 jaar gevangenisstraf.

Waar is Retro Studios mee bezig?

In een interview met Official Nintendo Magazine heeft Nintendo's Hiro Yamada laten weten dat hij hoopt de volgende game van Retro Studios binnenkort te kunnen introduceren. Het nog onbekende spel zal uitkomen voor Wii U.

Yamada heeft momenteel toezicht over Monster Games, de studio die bezig is met de remake van Donkey Kong Country Returns 3D. Veel liet hij niet los over het nieuwe spel: "Ik vraag me af wat voor een spel het is? Ik hoop het binnenkort te kunnen introduceren."

Reggie Fils-Aime, president van Nintendo in Amerika, beloofde eerder al dat het een fantastische game zal worden maar kon niet meer dan dat verklappen. Retro Studios werkte voor Nintendo onder andere aan de Metroid Prime-reeks en Mario Kart 7. Shigeru Miyamoto liet eind 2011 weten dat een samenwerking tussen Nintendo en Retro aan een nieuw deel in de Legend of Zelda-franchise tot de mogelijkheden behoort. 

Binnenkort dus meer over de 'mysterieuze' game. De vraag is nu alleen: hoe? Nintendo heeft aangegeven geen grote persconferentie te zullen houden op de komende E3. Zullen ze meer over deze game bekendmaken tijdens een van de kleinere evenementen die zij tijdens de grote beurs zullen organiseren? Of misschien tijdens een Nintendo Direct-uitzending?

Wolfsen: kritiek krijgen is nooit leuk

Aleid Wolfsen vond zijn baan als burgemeester van Utrecht 'vijftig weken per jaar heel leuk'. "Maar er zijn ook momenten dat je heftige kritiek krijgt. Dat is nooit leuk", zei hij tegen RTV Utrecht. Woensdag kondigde de 53-jarige PvdA'er aan niet beschikbaar te zijn voor een tweede ambtstermijn.

"Als er dingen misgaan sta je in de vuurlinie", zei hij. "Dat is natuurlijk vervelend." De kritiek zou geen rol hebben gespeeld bij zijn besluit om na dit jaar niet door te gaan als burgemeester. Een tweede termijn is nooit een optie geweest, zei hij tegen RTV Utrecht.

Wolfsen werd sinds hij in 2008 aantrad als burgemeester van de Domstad meerdere malen fel bekritiseerd. Zo greep hij in 2010 en 2011 niet tijdig in bij aanhoudende pesterijen aan het adres van een Marokkaans gezin en een homostel.

'WOII blijft hart van dodenherdenking'

De Tweede Wereldoorlog was, is en blijft het hart van de Nationale Dodenherdenking. In die oorlog ligt echter een belangrijke motivatie voor Nederland om zich actief in te zetten voor internationale vredesoperaties. Daarom worden ook Nederlandse militairen die omkomen bij de inzet voor vrede en vrijheid elders in de wereld op 4 mei worden herdacht, meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei woensdag.

De uitspraken zijn een reactie op de kritiek van directeur Hans Vuijsje van Stichting Joods Maatschappelijk Werk woensdag in een opiniestuk in de Volkskrant. Vuijsje gaf daarin aan dat volgens hem bij de herdenking alleen de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, onder wie de 102 duizend joodse Nederlanders, moeten worden herdacht.

Behalve de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden op 4 mei ook de omgekomen burgers, militairen, verzetsmensen in Nederland en in voormalig Nederlands-Indië herdacht. "We herdenken ook de Nederlandse militairen die na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen bij de inzet voor vrede en vrijheid elders in de wereld", aldus het comité. "Dat doet niets af aan het feit dat de Tweede Wereldoorlog het fundament is van de Nationale Herdenking."

Hardloper Mariano maakt rentree in Lisse

Brian Mariano maakt volgende week zaterdag zijn rentree op de atletiekbaan. De Nederlandse hardloper van Curaçaose afkomst doet in Lisse mee aan de Ter Specke Bokaal. Dat meldt de Atletiekunie woensdag. Mariano raakte eind vorig jaar in opspraak, toen hij op het vliegveld van Willemstad werd betrapt met 720 gram cocaïne in zijn bagage.

De sprinter werd in februari veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Het is nog niet duidelijk wanneer hij die straf moet uitzitten. Hij heeft altijd gezegd niet te weten hoe de drugs in zijn koffer zijn terechtgekomen.

De 28-jarige Mariano loopt tijdens de 31e editie van de Ter Specke Bokaal de 150 meter. Vorig jaar maakte hij deel uit van het Nederlandse team dat Europees kampioen werd op de 4x100 meter.

Marussia lijkt voor Ferrari te kiezen

Zoals min of meer al verwacht lijkt het Formule 1-team Marussia in 2014 te gaan rijden met Ferrari-krachtbronnen. Nu wordt nog gereden met een Cosworth V8-motor, maar voor volgend jaar met de introductie van de V6-turbomotor moet er gekozen worden voor een andere leverancier.

Renault was geen optie, omdat de Fransen aan de huidige teams willen blijven leveren en Cosworth heeft tot nu toe geen plannen voor een nieuwe motor naar buiten gebracht. Daarom ging Marussia in gesprek met Ferrari en Mercedes om een deal te sluiten. Volgens de plannen zou eind april al een keuze gemaakt moeten zijn, maar de knoop is nog niet doorgehakt. Technisch directeur Pat Symonds meldt aan Sky Sports dat een deal aanstaande is. Waarschijnlijk heeft Ferrari-protegé Jules Bianchi de doorslag gegeven, mede omdat een 2014-pakket met het Kinetic Energy Recovery System aanzienlijk duurder is dan de huidige configuratie.

Symonds werd gevraagd naar de rol van Bianchi bij de gesprekken: "Het is zeker geen nadeel geweest, hij heeft ons wat dichter bij Ferrari gebracht. Ferrari heeft aangegeven meer teams te willen. Omdat dat alles nieuw is denk ik niet wat we proefkonijnen zullen zijn. Het juist beter om aan meer teams te leveren, omdat je dan sneller uitvindt wat wel en wat niet werkt. Ferrari wil gewoon meer teams bedienen en voor ons heeft het contact via Jules het er alleen maar makkelijker op gemaakt."

NAM onderzoekt schaderisico gebouwen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onderzoekt in hoeverre gebouwen boven het gasveld in Groningen bestand zijn tegen zwaardere aardbevingen. De gebouwen worden in kaart gebracht door middel van een computerscan, laat een woordvoerder woensdag weten.

Tot juni worden eerst twaalf gebouwen van een bepaald type onder de loep genomen. Het gaat bijvoorbeeld om een kerk, schoolgebouw, een vrijstaande woning en een rijtjeshuis. Daarna worden nog eens vijftig tot honderd gebouwen onderzocht. Zo is van elk model te zien wat de consequenties zijn bij een aardbeving met een kracht van minimaal 5,0 op de schaal van Richter.

In de computer wordt een 3D-model van de gebouwen gemaakt, waarna de NAM ze laat 'schudden'. "Op die manier weten we hoe zo'n gebouw op een beving reageert", aldus de woordvoerder. Als blijkt dat het betreffende gebouw te zwak is, worden waar mogelijk verstevigingen aangebracht. De woordvoerder benadrukt dat dat niet meteen betekent dat er ook maatregelen nodig zijn bij vergelijkbare gebouwen.

Uit eerder onderzoek bleek dat aardbevingen tot 5 op de schaal van Richter in het noorden van het land mogelijk zijn door gaswinning. Waar het maximum ligt, is nog niet duidelijk. Dat wordt nog nader onderzocht.

Gezochte Brabander reist met 42.000 euro

Een 40-jarige man uit Valkenswaard zondagavond op Schiphol aangehouden met 42.000 euro in zijn bagage. De Brabander werd gezocht door de Belgische autoriteiten vanwege een drugsdelict, meldt de marechaussee woensdag.

De man was op weg naar het buitenland. Bij controle van zijn paspoort bleek dat hij gesignaleerd stond, waarop het geld werd gevonden. Het geld is in beslag genomen, de man moet aantonen wat de herkomst van het geld is.

De Belgische autoriteiten hebben Nederland verzocht de strafzaak over te nemen. De man is aangehouden en in een cel gezet.

Gewonden bij explosie fabriek Canada

Bij een explosie in een autofabriek in het Canadese Ontario zijn woensdag vijf mensen gewond geraakt. Dat heeft de fabriek bekendgemaakt.

Volgens de fabriek had de explosie plaats bij de assemblagelijn. De vijf gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht. Hun verwondingen zijn niet levensbedreigend. Wel zijn alle tweehonderd werknemers geëvacueerd zolang het onderzoek naar de explosie loopt.

Abrams wil toch Williams voor Star Wars-muziek

J.J. Abrams wil graag dat componist John Williams de filmmuziek voor Star Wars: Episode VII gaat schrijven. Dat zei de regisseur tegen de website Comicbookmovie. Lang ging het gerucht dat Abrams zijn goede vriend Michael Giacchino, met wie hij samenwerkte aan Star Trek: Into Darkness en Super 8, in gedachte had.

Abrams liet weten zeer onder de indruk te zijn van Giacchino's werk en graag met hem samen te werken. "Hoewel het nog vroeg is, denk ik dat John Williams de nieuwe Star Wars gaat doen. Hij was er al bij lang voordat ik kwam kijken." Giacchino liet al eerder weten zelf ook de voorkeur te hebben voor Williams. De zevende Star Wars-film staat gepland voor 2015.

De 81-jarige Williams heeft de muziek van alle zes de Star Wars-films gemaakt. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog volop aan het werk, meestal aan beroemde filmreeksen waar hij al sinds het begin de muziek voor schreef. Zo maakte hij onlangs de muziek voor een documentaire over de Indiana Jones-film Raiders of the Lost Ark en de muziek voor de tv-serie The Clone Wars, die zich afspeelt in het Star Wars-universum. Hij werkt momenteel aan de muziek van Jurassic Park IV, die volgend jaar uitkomt.

Torenhoge schadevergoeding voor gehandicapten VS

Een Amerikaans bedrijf is woensdag veroordeeld tot het betalen van omgerekend ruim 183 miljoen euro aan schadevergoedingen aan 32 geestelijk gehandicapte werknemers. Volgens de aanklagers zijn de gehandicapten jarenlang mishandeld.

Henry's Turkey Service, een bedrijf uit Texas, heeft volgens de rechter de zogenoemde Americans with Disabilities Act geschonden en moet elke mishandelde werknemer ruim 5,7 miljoen euro betalen. Het bedrijf bestaat inmiddels niet meer en kan de volledige schadevergoeding dan ook waarschijnlijk niet ophoesten. Een commissie heeft geopperd delen van het bedrijf ter waarde van drie miljoen euro terug te vorderen.

Volgens mensen die de gehandicapten behandeld hebben werden ze door andere medewerkers van Henry's ruw mishandeld. Ze moesten altijd werken, ongeacht ziekte of blessures. Daarnaast mochten ze niet naar de wc, werden ze opgesloten en in hun kruis getrapt. Een van de gehandicapten werd aan een bed geboeid.

Volgens een van de advocaten in de zaak leken de medewerkers van Henry's plezier te beleven aan de mishandeling van de gehandicapten. Zo werden ze soms gedwongen om hete rode pepers te eten, 'voor de lol', aldus de advocaat.

Andy Garcia weer in maffiafilm

Andy Garcia heeft getekend voor een rol in het misdaaddrama Rob the Mob. Met Ray Romano voegt hij zich bij hoofdrolspelers Michael Pitt, bekend van de tv-serie Boardwalk Empire, en Nina Arianda, bekend van de film Midnight in Paris en de tv-serie 30 Rock. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Voor de 56-jarige Garcia is het spelen in maffiafilms bekend terrein. Zo was hij te zien in films als The Godfather: Part III, Thing to Do in Denver When You're Dead en The Untouchables.

Het op feiten gebaseerde verhaal van Rob the Mob gaat over een stel dat tijdens de rechtszaak van maffiabaas John Gotti op de tv hoort dat maffiosi tijdens hun bezoek aan maffiaclubs, waar vaak om grote bedragen wordt gepokerd, hun wapens af moeten geven. Ze besluiten om een aantal van deze maffiapokertoernooien te beroven, waarmee ze zich in het hol van de leeuw begeven.

Welke rol Garcia gaat spelen is nog onduidelijk. Raymond de Felitta gaat de film regisseren. Er wordt nog gezocht naar internationale distributeurs. Een premièredatum is nog niet bekend.

Ierse regering wil versoepeling abortuswet

De Ierse regering wil de zeer strenge abortuswet enigszins versoepelen. Een zwangerschap moet legaal kunnen worden beëindigd als de vrouw suïcidaal is en dit door drie artsen is vastgesteld.

De regering van het rooms-katholieke Ierland is zelf verdeeld over de kwestie. Leden van premier Enda Kenny's eigen partij hebben gezegd tegen de wet te zullen stemmen.

Het wetsvoorstel volgt na ruim twintig jaar een uitspraak van het Ierse Hooggerechtshof dat in 1992 bepaalde dat abortus legaal dient te zijn in het geval dat het leven van de zwangere vrouw in gevaar is.

Cartoon door Mark van Eijk
Door Mark van Eijk

Miley Cyrus topless in sexy fotoshoot

Miley Cyrus is definitief haar onschuld kwijt. Voor een sexy fotoshoot voor het blad V magazine is het voormalige kindsterretje topless gegaan.

De zangeres, die tegenwoordig met een kort, pittig kapsel door het leven gaat, zal met de fotoshoot hopelijk genoeg geld hebben verdiend voor nieuwe kleren. Miley draagt op de foto's namelijk onder andere een spijkerbroek vol gaten.

Pics or it didn't happen!

Teaser van Call of Duty: Ghosts vrijgegeven

Activision heeft vandaag eindelijk officieel informatie en een teaser vrijgegeven van Call of Duty: Ghosts. Na vele geruchten de afgelopen dagen is het duidelijk dat de game vanaf 5 november verkrijgbaar is en daarnaast ook verkrijgbaar moet zijn voor PlayStation 4 en de nieuwe console van Microsoft.

Om het helemaal speciaal te maken heeft Activision bekendgemaakt dat we tijdens de onthulling van de nieuwe Xbox op 21 mei meer informatie en beelden krijgen van de game. Call of Duty: Ghosts is in ontwikkeling bij Infinity Ward en krijgt een nieuw verhaal, nieuwe personages en een nieuwe engine. De game moet een grote stap vooruit zijn in de franchise van Activision.

Het leek Infinity Ward beter om helemaal opnieuw te beginnen in plaats van een simpele Modern Warfare 4 te maken. Call of Duty: Ghosts is dus vanaf 5 november verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Wanneer de game voor PlayStation 4 en de next-gen Xbox moet verschijnen is voorlopig niet bekendgemaakt. Ook over een Wii U-versie is het vooralsnog akelig stil.

'GTA 1 en 2 naar PlayStation Vita en PS3'

Terwijl veel gamers nog op de hypetrain zitten na de trailers van Grand Theft Auto V van gisteren is er al weer nieuwe informatie over de franchise verschenen. Het is misschien handig om eens terug te gaan naar de tijd hoe het allemaal is begonnen met Grand Theft Auto.

Het blijkt zo te zijn dat zowel Grand Theft Auto 1 als Grand Theft Auto 2 namelijk een nieuwe rating hebben ontvangen voor PlayStation 3 en PlayStation Vita. Hiermee lijkt het dus mogelijk dat beide games in de toekomst te downloaden zijn via het PlayStation Network. Rockstar heeft voorlopig niks bekendgemaakt.

Ecclestone in gesprek met Long Beach

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft laten weten met de organisatie van de Long Beach Grand Prix gesproken te hebben. Er is bekeken of het mogelijk was om na 2014 de IndyCar-race te vervangen door een Formule 1 Grand Prix. De organisatie in Long Beach ontkende vorige week nog alle geruchten.

Ecclestone: "We zijn niet in onderhandelingen verwikkeld, maar we hebben wel gesproken." De Brit praat met meer organisaties van evenementen. Na Austin moet New Jersey volgen en door met belangstelling van andere plaatsen te schemeren hoopt de Brit dat zijn zo vurig gewenste race onder de rook van New York van de grond komt. Voor dit jaar slaagde New Jersey er niet in om de baan op tijd gereed te maken, waardoor de 2013-kalender negentien in plaats van twintig races telt.

Maak crystal meth met LEGO Breaking Bad

LEGO en films gaan in games hand in hand samen, maar tot op heden zijn er geen LEGO-games over series uitgebracht. Wat doe je als je veel tijd over hebt? Een trailer maken van een LEGO-game in de wereld van Breaking Bad.

Helaas is er alleen een trailer beschikbaar van LEGO Breaking Bad, meer dan dat gaat het ongetwijfeld ook niet worden. In de trailer zien we Walter White rondlopen, gemaakt van LEGO-blokjes. Samen met Jesse zien we vervolgens hoe ze te werk gaan om een flinke lading aan crystal meth te produceren. Voor fans van LEGO en Breaking Bad is de trailer een must om te zien.

Italië onderzoekt belediging zwarte minister

De nieuwe Italiaanse regering heeft woensdag opdracht gegeven voor een onderzoek naar racistische beledigingen van de eerste zwarte minister van het Zuid-Europese land. Dat heeft ministerJosefa Idem van Gelijke Kansen meegedeeld. Op websites van neofascistische groeperingen wordt de in Congo geboren minister Cecile Kyenge van Integratie uitgemaakt voor bijvoorbeeld Congolese aap, Zulu en de zwarte anti-Italiaan.

Mario Borghezio, Europarlementariër van de rechtse separatistische partij Lega Nord, die geen deel van de regering uitmaakt, wekte dinsdag opschudding, toen hij Kyenge verweet dat zij "tradities van stammen" aan Italië wil opleggen en oordeelde dat Afrikanen "geen grote genieën" hebben voortgebracht. Borghezio, die in het verleden omstreden uitlatingen over immigranten deed, kreeg ook kritiek van leden van zijn eigen partij. Een van hen zei "absoluut te walgen" van Borghezio's woorden.

Idem laat de zaak onderzoeken door het overheidsbureau tegen discriminatie. "Ik doe dit in mijn hoedanigheid als minister van Gelijke Kansen, maar vooral als vrouw", zei zij. De 49-jarige Idem is in Duitsland geboren en evenals Kyenge door haar huwelijk met een Italiaan Italiaans staatsburger geworden. Beiden zijn lid van de centrumlinkse Democratische Partij van premier Enrico Letta.

Vier miljoen Duitsers zagen troonswisseling

Meer dan vier miljoen Duitsers hebben dinsdag naar de inhuldiging van koning Willem-Alexander gekeken. De meeste Duitsers, ruim drie miljoen, stemden af op het live-verslag Ein Prinz Wird König op ARD. Dat meldt het Duitse persbureau DPA woensdag.

De troonswisseling was te volgen via de zenders ARD, RTL en n-tv. Sylvie van der Vaart mocht voor RTL de inhuldiging verslaan. Zij wist ruim een miljoen Duitsers te boeien. De abdicatie van prinses Beatrix werd eerder dinsdag door ruim 1,8 miljoen Duitsers gevolgd.

Willem-Alexander en Máxima konden daarmee niet tippen aan de kijkcijfers rondom het huwelijk van prins William en Kate Middleton in april 2011, dit ondanks het veronderstelde Duitsen bloed van de Oranjes. Toen bleven ruim tien miljoen Duitsers thuis voor het jawoord van de Britse prins.

In Nederland keken op het hoogtepunt, tijdens de eedaflegging van Willem-Alexander, 6,6 miljoen miljoen mensen.

Maessen: uitleg politie roept vragen op

Het statement van de politie in Amsterdam over de arrestaties van campagneleider Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap en activiste Joanna op de Dam raakt kant noch wal. Dat zegt Maessen woensdagavond in een reactie. Volgens hem klopt de verklaring niet en roept ze diverse vragen op.

"Dit sterkt het vermoeden dat ze iets willen verdoezelen. Ze werken zich nu wel erg in de nesten. Het slaat gewoon nergens meer op. Het klopt voor geen meter", aldus Maessen.

De politie liet woensdagavond weten dat Maessen werd opgepakt vanwege een persoonsverwisseling. Agenten zouden hem in de hectiek voor iemand anders hebben aangezien. Maessen gelooft dat niet. Alle betrokkenen wisten volgens hem precies wie hij was. Vlak voor de arrestatie is zelfs nog gevraagd naar zijn identiteitsbewijs.

Met politie en gemeente in Amsterdam was vooraf afgesproken dat er geen individuele aanhoudingen zouden plaatsvinden zonder expliciete instructie van bovenaf. Maessen vraagt zich af wie er nu eigenlijk opdracht heeft gegeven tot de aanhouding. Zo hield een man in een grijs pak met een oortje hem al een tijdje in de gaten. Volgens Maessen verdient dit nader onderzoek.

Kleuter schiet zusje (2) per ongeluk dood

Een 5-jarige jongen in de Amerikaanse staat Kentucky heeft zijn 2-jarige zusje doodgeschoten met een geweer dat hij cadeau had gekregen. Dat hebben de autoriteiten in het stadje Burkesville gezegd.

Volgens Gary White, de lokale lijkschouwer, zei de moeder van de kinderen dat ze 'maximaal drie minuten' weg was van de veranda, waar het drama zich donderdag voltrok. Het geweer werd normaal in een hoek van het huis bewaard en de moeder was zich er niet van bewust dat het wapen geladen was.

De politie in Kentucky zei dat het dodelijke schot werd gelost toen de jongen met het geweer 'aan het spelen' was. Of tot vervolging wordt overgegaan is nog niet duidelijk.

White zei dat het wapen een zogenoemde Crickett is, een geweer dat op de markt wordt gebracht door een bedrijf in de Verenigde Staten dat wapens speciaal voor kinderen produceert. "Het is een geweer voor kleine kinderen (...) De kleine jongen was het gewend met zijn geweertje te schieten", aldus White.

Spilak verslaat Moser in Rund um den Finanzplatz

Simon Spilak heeft woensdag de Duitse wielerwedstrijd Rund um den Finanzplatz op zijn naam geschreven. De 26-jarige Sloveen van Katusha bleef samen met Moreno Moser net uit de greep van het peloton. Hij klopte zijn Italiaanse medevluchter vervolgens op de streep in Frankfurt. Cannondale-renner Moser was vorig jaar nog de beste.

Nadat een groep vluchters, met daarin onder anderen Tony Martin, was teruggepakt, sprongen Domenico Pozzovivo en Moser weg op de Mammolshainer Berg. Zij kregen niet veel later gezelschap van Spilak, die vorige week in de Ronde van Romandië al de vierde etappe won en als tweede eindigde in het algemeen klassement.

Spilak en Moser speelden Pozzovivo in de slotkilometers nog kwijt, waarna de Sloveen over de beste benen bleek te beschikken. De Duitse sprinter André Greipel kwam kort daarachter als derde over de streep, voor John Degenkolb van Argos-Shimano.

Ferrer met moeite langs Roger-Vasselin in Oeiras

David Ferrer heeft met de nodige moeite de derde ronde van het ATP-toernooi in Oeiras bereikt. De als eerste geplaatste Spanjaard trok woensdag in drie sets aan het langste eind tegen de Fransman Édouard Roger-Vasselin met 6-4, 4-6 en 6-3. In zijn volgende partij stuit hij op de Roemeen Victor Hanescu, die Benoît Paire (6) naar huis stuurde.

Robin Haase en Igor Sijsling gingen op het Portugese gravel onderuit in het dubbelspel. Het Nederlandse duo bleek in de eerste ronde niet opgewassen tegen de Mexicaan Santiago Gonzalez en de Amerikaan Scott Lipsky. Het werd 6-4, 6-7 (5) en 4-10.

Haase is nog wel actief in het enkelspel. Daarin stuit hij in de tweede ronde op de Spanjaard Tommy Robredo (8). Sijsling verloor in zijn openingspartij van Paire. Marin Cilic werd woensdag in de eerste ronde van het toernooi in München uitgeschakeld. De als tweede geplaatste Kroaat ging met 6-4 en 6-2 onderuit tegen landgenoot Ivan Dodig.

Vacansoleil laat beoogd kopman Rujano thuis

Vacansoleil begint zaterdag aan de Giro d'Italia zonder beoogd kopman José Rujano. De naam van de Venezolaan dook onlangs op in een dopingonderzoek van de Italiaanse justitie. De Nederlandse wielerploeg wil geen enkel risico nemen en heeft daarom besloten de renner thuis te laten.

Rujano is bezig aan zijn eerste seizoen bij Vacansoleil. De klimgeit werd in 2005 derde in de Giro en boekte een etappezege. In 2011 won hij twee etappes.

De beslissing om Rujano niet mee te nemen was niet eenvoudig, geeft ploegleider Jean-Paul van Poppel toe. "De feiten tegen hem lijken vrij onschuldig maar een geloofwaardige sport kan al lang niet meer uitgaan van waar iets op lijkt. We moeten het licht voor hem dus op oranje houden zolang de officier van justitie geen beslissing neemt." Naar verwachting komt er later deze maand meer duidelijkheid.

Zoals verwacht neemt Vacansoleil met Martijn Keizer, Maurits Lammertink, Pim Ligthart en Rob Ruijgh vier Nederlanders mee naar de Giro. De Belgen Frederik Veuchelen en Willem Wauters, de Italiaan Marco Marcato, de Spanjaard Rafael Valls en de Sloveen Grega Bole maken de selectie compleet.

Langste griepgolf in 42 jaar is voorbij

De griepepidemie in Nederland is voorbij. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het gezondheidsinstituut Nivel. De afgelopen griepgolf heeft uiteindelijk achttien weken aangehouden en is daarmee de langste in 42 jaar.

Vorige week kampten 24 op de honderdduizend mensen met griepachtige verschijnselen. Dat waren de week daarvoor nog 52 op de honderdduizend. Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren.

Agent mee bij huisbezoeken Haagse rechters

Haagse rechters krijgen voortaan begeleiding van een agent tijdens huisbezoeken bij mensen voor wie een gedwongen opname in een psychiatrische kliniek is aangevraagd. Aanleiding is een incident waarbij een rechter vorige maand werd aangevallen.

Het slachtoffer werd tijdens een huisbezoek belaagd door een man voor wie gedwongen opname was aangevraagd. Hij sloeg haar met een onbekend voorwerp. Ze raakte zwaargewond aan hand, vingers en hoofd.

Met de Haagse instellingen Parnassia, Rivierduinen en Delflanden zijn afspraken gemaakt. Zo zijn voortaan standaard begeleiders van de parketpolitie aanwezig die kunnen ingrijpen als de situatie dreigt te escaleren. Rechters worden verder vooraf geïnformeerd over de gemoedstoestand van de persoon die wordt bezocht en of er een veiligheidsrisico is.

De rechtbank wil samen met politie, justitie, ggz en de advocatuur onderzoeken op welke manier de veiligheid van rechters verder kan worden verbeterd. Ook een landelijke expertgroep van rechters die deze bezoeken aflegt, buigt zich over de vraag of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Rechters leggen vergezeld door een griffier dagelijks huisbezoeken af om te beslissen over de aanvraag voor opname in een kliniek. Dat gebeurt thuis of in psychiatrische klinieken. Tot nu toe was daar nooit beveiliging bij aanwezig. Een woordvoerder van de rechtbank in Den Haag laat weten dat de maatregel voor zover bekend alleen voor de regio Den Haag geldt.

Nintendo heeft oren naar free-to-play

Nintendo overweegt gratis games uit te geven en abonnementen te introduceren voor bepaalde spellen. Deze strategie zou naast de traditionele winkelverkoop moeten staan en is geen vervanging. Dat zei topman Satoru Iwata van Nintendo in een gesprek met investeerders. Met Nintendo 3DS en Wii U heeft Nintendo de distributie van zijn games reeds gedigitaliseerd. Verschillende spellen worden online tegen betaling aangeboden.

"Het digitaal distribueren van games is slechts een eerste stap in de groei van onze digitale markt", zei de topman van Nintendo. Iwata denkt dat free-to-play-spellen, zeer goedkope spellen of games met een abonnement, een optie kunnen zijn voor Nintendo. "Op die manier zijn er meerdere inkomstenbronnen en heeft de consument meer keuze", zei hij tegen de investeerders.

Hoewel Nintendo bezig is met een omslag naar digitale distributie en online diensten, ziet Iwata niets in het aanbieden van clouddiensten. Volgens de topman zou de gemiddelde internetverbinding niet stabiel genoeg zijn om gebruik te kunnen maken van een dergelijke dienst. Clouddiensten maken het mogelijk om films, games en andere software, geïnstalleerd op een server, live te gebruiken op de eigen computer.

Politie is zeer zwaar vuurwerk kwijt

De politie is op zoek naar drie zogenoemde mortierbommen. Het zeer zware vuurwerk werd zondagochtend gevonden in een natuurgebied in Gaanderen. Toen een opruimteam het spul de volgende ochtend wilde ophalen, bleek het verdwenen.

De agenten die de mortierenbommen vonden, legden het vuurwerk en een stellage om het spul mee af te steken tijdelijk in het water. Daar moest het veilig liggen totdat het weggehaald zou worden. Omdat het om zeer gevaarlijk vuurwerk gaat, vraagt de politie degenen die het hebben meegenomen zich te melden, zodat alles op een veilige manier vernietigd kan worden.

Démare klopt Sinkeldam en Van Hummel in Duinkerken

Arnaud Démare heeft woensdag twee Nederlanders geklopt in de eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerken. De pas 21-jarige Fransman van FdJ was na 155 kilometer de sterkste in de massasprint in Courrières. Hij bleef Ramon Sinkeldam (tweede) en Kenny van Hummel (derde) voor en is daardoor de eerste drager van de leiderstrui.

Voor de voormalig wereldkampioen bij de beloften is het de tweede overwinning van het seizoen. Hij kwam vorige maand als eerste over de streep in de GP Denain. De Vierdaagse van Duinkerken bestaat uit vijf etappes. De rit van donderdag voert het peloton van Lewarde naar Douchy-les-Mines over 178 kilometer.

Britse politie wil dementen opsporen met gps

De politie van het Engelse graafschap Sussex hoopt tijd en geld te besparen door enkele dementen uit te rusten met gps, zodat ze makkelijker op te sporen zijn. Tegenstanders spreken van een 'barbaars' plan.

De politie deelde vorige week mee gps-apparatuur te willen aanschaffen voor vijftien demente bejaarden die een groot risico lopen te verdwalen. De apparaatjes kunnen om de nek of aan een sleutelhanger worden meegedragen. Iedere vier minuten wordt een gps-signaal naar een speciale website gestuurd.

De Nationale Conventie voor Gepensioneerden sprak woensdag van een inhumaan idee en zei dat patiënten het gevoel kunnen krijgen te worden gebrandmerkt als criminelen.

Caro Emerald heeft moeite met druk voor nieuwe cd

Caro Emerald heeft het moeilijk met de hoge verwachtingen voor haar tweede cd. "Ik ben altijd al heel gevoelig voor andermans verwachtingen", vertelt de zangeres aan het AD. "Daarbij zijn die van mij altijd al vrij onredelijk hoog. Ik ben een ultieme perfectionist, kan van één valse noot uit mijn doen raken."

Emerald, die vrijdag de plaat The Shocking Miss Emerald uitbrengt, denkt er weleens aan dat haar nieuwe cd minder succesvol wordt. "Ik raak daar hopelijk niet van uit het lood. Ik vind oprecht dat wat ik persoonlijk waard ben, niet afhangt van succes in de muziek."

De 32-jarige zangeres vindt dat ze is gegroeid sinds haar eerste album, dat internationaal goed scoorde. Als mens zegt ze niet veranderd te zijn. "Ik ben nog steeds dat meisje dat graag wil zingen, maar word nu gewogen alsof ik een ster van het formaat Madonna ben. Ik vind dat niet helemaal eerlijk."

Emerald voelt veel druk, hoewel ze zichzelf nog beschouwt als een nieuwkomer. "Ik kan veel harder vallen dan de eerste keer, ben de charme van die leuke debutante kwijtgeraakt."

Rutte reikt inhuldigingsmedaille uit

Hulpverleners, ambtenaren, agenten en vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de troonswisseling krijgen donderdag een medaille. Premier Mark Rutte (VVD) reikt de zogeheten inhuldigingsmedailles uit in de Nieuwe Kerk, waar dinsdag de inhuldiging van koning Willem-Alexander plaatsvond.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan spreekt alle aanwezigen toe. De medailles worden vanaf 17.00 uur uitgereikt.

Joanna weigert bos bloemen politie

De republikeinse aandachtshoer Joanna zal de bos bloemen die de politie haar wil aanbieden niet aannemen, zegt zij. Joanna werd dinsdag onterecht aangehouden op de Dam, tijdens de abdicatie van koningin Beatrix in het Koninklijk Paleis.

De politie ontkende de arrestatie aanvankelijk, maar gaf later toe en bood excuses aan. Joanna en een andere ten onrechte aangehouden demonstrant zouden een bos bloemen krijgen. De studente zegt nog geen bloemen aangeboden te hebben gekregen, en er ook geen behoefte aan te hebben.

Volgens Joanna is haar nooit officieel medegedeeld dat ze was aangehouden, hoewel de videobeelden duidelijk aantonen dat de agent na meerdere sommaties zegt dat ze zijn aangehouden. "Ik stond gewoon op de Dam", aldus de studente in een telefonisch interview. "Ik had niet eens mijn bordje omhoog." Ze had een protestbord bij zich met onder meer de tekst 'Ik ben geen onderdaan'. In zijn toespraak sprak Koning Willem-Alexander overigens niet over onderdanen, maar over ingezetenen. Op het bordje stonden ook teksten die minder geschikt zijn voor een feestdag op een plek waar ook kinderen zijn.

Volgens Joanna vroegen agenten haar om haar identiteitsbewijs, waarna ze een kwartier wegbleven. "Daarna kregen ze denk ik een seintje, want ik werd ineens hardhandig meegenomen." Uit de beelden blijkt van dat hardhandige niets te zien overigens. Al met al stelt ze zo'n drie uur te zijn vastgehouden. Joanna, die ook al werd meegenomen door de politie toen zij eerder dit jaar op zeer ongepaste wijze aandacht probeerde te trekken door een bord omhoog te houden bij Beatrix' verjaardagsfeest in Utrecht, beraadt ze zich nog op eventuele vervolgstappen.

De andere aangehouden demonstrant, Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap, zegt niet te vinden dat de politie een bloemetje moet aanbieden. "De politie Amsterdam is volgens mij niet de opdrachtgever van de arrestatie", zo stelt hij. Wie dit dan wel zou zijn, weet hij niet. Aluhoedjes pakken dus!

Hollywoodactrice Deanna Durbin overleden

De Canadese zangeres en actrice Deanna Durbin is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt New York Times dinsdag op basis van haar fanclub.

Haar zoon Peter David meldt in een nieuwsbrief van de Deanna Durbin Society dat zijn moeder een paar dagen geleden overleed. Durbin was een van de bestbetaalde actrices van Hollywood in de jaren veertig, maar stopte in 1948 met haar werk in de filmindustrie.

Durbin debuteerde in 1936 op 15-jarige leeftijd met de korte film Every Sunday met Judy Garland. Haar eerste muzikale komedie Three Smart Girls kwam later dat jaar uit en werd een groot commercieel succes. Daarna volgde meer rollen in succesvolle muziekfilms. De actrice kreeg in 1938 een speciale Oscar die in het leven was geroepen om jonge filmtalenten te prijzen.

De schare liefhebbers van de Canadese loopt zeer uiteen. Zo waren Winston Churchill en Benito Mussolini fan, maar hing haar foto ook aan de muur van Anne Franks kamer in het Achterhuis. Gedurende haar gloriejaren, werd Durbin steeds ongelukkiger over haar filmcarrière en in de jaren veertig volgde een aantal flops.

Durbin trouwde in 1950 voor de derde keer en verhuisde naar Frankrijk, waarna ze niet meer in de publiciteit verscheen. In 1983 gaf ze wel nog een interview aan de Britse filmjournalist David Shipman, waarin ze aangaf teleurgesteld te zijn in de kwaliteit van de films waaraan ze meewerkte.

Durbin had naast haar zoon Peter David een dochter, Jessica Jackson.


Raad van State: voorstellen jeugdzorg overbodig

De voorstellen van het kabinet om de jeugdzorg te professionaliseren zijn overbodig. Verantwoorde zorg kan namelijk ook nu al worden afgedwongen, schrijft de Raad van State woensdag in een advies over het wetsvoorstel van de staatssecretarissen van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) en van Justitie Fred Teeven (VVD).

Deze bewindslieden willen de jeugdzorg verbeteren door jeugdzorginstellingen te verplichten om met geregistreerde medewerkers te werken. Zij moeten zich verbinden aan een beroepscode en als sluitstuk wordt tuchtrecht ingevoerd. In het uiterste geval kan een jeugdzorgwerker uit het register worden geschrapt.

Met het register voert het kabinet een aanbeveling uit van de commissie-Samson, die onderzoek deed naar seksueel misbruik in overheidsinstellingen.

De Raad van State is het met het kabinet eens dat een verdere professionalisering van de jeugdzorg 'van wezenlijk belang is'. Maar aangezien die professionalisering nog in de kinderschoenen staat en nog een lange weg is te gaan, 'klemt' de vraag naar de noodzaak van het wetsvoorstel. Dat heeft namelijk als uitgangspunt dat de huidige wetten ontoereikend zijn om dit probleem op te lossen.

De raad vindt van niet: de huidige regelgeving biedt voldoende mogelijkheden om jeugdzorgwerkers te binden aan beroepsethische normen. Het voorstel is verder 'onwenselijk', omdat de overheid zich afhankelijk maakt van de beroepsverenigingen. Die worden namelijk verantwoordelijk gehouden voor het ontwikkelen van de beroepsethische codes.

Van Rijn en Teeven moeten daarom zo veel mogelijk van het bestaande instrumentarium gebruikmaken. "Langs de weg van de bestaande regelgeving kan de Inspectie Jeugdzorg dwingend aan jeugdzorginstellingen en zorgaanbieders een uitvoering van verantwoorde zorgverlening als bedoeld in het wetsvoorstel opleggen."

En de ontwikkeling van de beroepscode kan het beste op gang worden gebracht door het sluiten van convenanten met de beroepsverenigingen, aldus de Raad van State.

De bedoeling is dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg. Nu zijn dat de provincies en stadsregio's.

Hoofdrol voor Colin Firth in Woody Allen-komedie

Colin Firth en Emma Stone gaan de hoofdrollen spelen in de nieuwe Woody Allen-film.

Deze film is alweer de achtste film die de bekende regisseur in Europa maakt. Hij keert na Midnight in Paris terug naar Frankrijk. De komedie uit 2011 was een van zijn grootste commerciële successen.

De 77-jarige Allen begint deze zomer met de opnamen van zijn nieuwe komedie. De film heeft nog geen titel en de plot is ook nog onbekend.

De New Yorkse regisseur staat erom bekend ieder jaar een film af te leveren. Deze zomer komt zijn komedie Blue Jasmine uit met in de hoofdrollen Alec Baldwin en Cate Blanchett. Dat verhaal speelt zich af in San Francisco.

Colin Firth zal te zien zijn in nieuwe Woody Allen film.(Novum)
Colin Firth zal te zien zijn in nieuwe Woody Allen film.l (Novum)

Máxima na koningin mogelijk ook 'lekkerste moeder'

Máxima is in de race voor de titel 'lekkerste moeder'. De 41-jarige vrouw van Willem-Alexander is een dag nadat ze koningin werd genomineerd voor de 538 Milf Award, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de lekkerste bekende moeder van het land.

Tot de andere negen kanshebbers behoren onder anderen Sylvie van der Vaart en Quinty Trustfull, maakte dj Ruud de Wild woensdagmiddag bekend in zijn radioshow. Ook Chantal Janzen, Fajah Lourens en Doutzen Kroes zijn genomineerd. Janzen won de prijs al twee keer eerder, Lourens en Doutzen eenmaal.

Het is het vijfde jaar dat De Wild op zoek gaat naar de meest sexy milf, een vanuit de Verenigde Staten overgewaaide term die staat voor mom, I'd like fuck. De komende week kan op de website van de zender worden gestemd op de genomineerden, waarna woensdag de winnares wordt bekendgemaakt.

Jessica Chastain in WOII-drama

Jessica Chastain gaat de hoofdrol spelen in The Zookeeper's Wife. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De film gaat over de Tweede Wereldoorlog en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Diane Ackerman. De film gaat over het waar gebeurde verhaal van Poolse dierenverzorgers die joden hielpen onderduiken.

Chastain speelt Antonia Zabinski die samen met haar man Jan honderden joden wist te redden door lege dierenkooien als tijdelijke schuilplaatsen te gebruiken. Het echtpaar had ook een aantal onderduikers in huis in het Poolse Warschau. Het drama wordt geregisseerd door Niki Caro, bekend van Whale Rider uit 2002.

De 36-jarige Chastain werd dit jaar genomineerd voor een Oscar voor haar rol als CIA-agent in Zero Dark Thirty over de jacht op Osama Bin Laden. Ze werkt momenteel aan het drama Miss Julie van Liv Ullmann, dat volgend jaar moet uitkomen.

Hoofdrol voor Jessica Chastain in The Zookeeper's Wife. (Novum)
Hoofdrol voor Jessica Chastain in The Zookeeper's Wife. (Novum)

Prins Maurits adjudant in buitengewone dienst

Prins Maurits is woensdag door koning Willem-Alexander benoemd tot zijn adjudant in buitengewone dienst. Hij is daarnaast bevorderd tot kapitein-luitenant ter zee van de Koninklijke Marine. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

De 45-jarige Maurits, de oudste zoon prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, kan in zijn nieuwe functie Willem-Alexander bijstaan of vertegenwoordigen bij ceremoniële aangelegenheden. Op zijn uniform van de Koninklijke Marine draagt hij voortaan het monogram van Willem-Alexander, die sinds dinsdag koning is.

Vooral minder avondfiles in april

Het aantal files op de Nederlandse wegen is afgelopen maand opnieuw afgenomen. Vooral 's avonds stonden automobilisten vaak minder lang vast. Dat meldt de ANWB woensdag. Het koude en droge weer heeft daar zeker aan bijgedragen, denkt de bond.

In april daalde de zogenoemde filezwaarte, de lengte keer de duur van files, met veertig procent in vergelijking met het gemiddelde van de aprilmaand in de afgelopen jaren.

Rotterdam blijft de drukste regio. De ANWB vermoedt dat automobilisten daar weinig hebben gemerkt van de daling. Vooral op de A20 stonden meer files. Ook op de A50 bij Arnhem was het drukker dan normaal. De meeste files staan op dinsdag en donderdag.

Een van de drukste spitsen werd vrijdag op de valreep genoteerd. Door het begin van de meivakantie stond 's avonds op het hoogtepunt 340 kilometer file. Vooral het verkeer richting het zuiden en midden van het land stond goed vast.

Wolfsen stopt als burgemeester Utrecht

Aleid Wolfsen stopt als burgemeester van Utrecht. De PvdA'er is niet beschikbaar voor een tweede ambtstermijn. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt in een brief aan het college en de fractievoorzitters van de gemeenteraad. De 53-jarige Wolfsen wil geen gebruikmaken van de wachtgeldregeling.

Wolfsen stelt dat het aflopen van de ambtstermijn tot het einde van 2013 een mooi moment is om te stoppen. "Zes jaar is een mooie periode voor een functie in het openbaar bestuur. Uiteraard blijf ik mij tot 1 januari 2014 met volle inzet en plezier inzetten voor de belangen van Utrecht en de mensen die er wonen", zegt hij in een verklaring.

Wolfsen weet nog niet wat hij gaat doen nadat hij stopt in Utrecht. Hij wil eerst tijd vrijmaken voor zijn familie en om zijn eigen agenda in te delen. Omdat de oud-rechter daardoor niet volledig beschikbaar is voor de arbeidsmarkt doet hij geen beroep op de wachtgeldregeling.

Wolfsen kreeg in zijn tijd als burgemeester meerdere keren kritiek over zijn optreden. Zo greep hij in 2010 en 2011 niet tijdig in bij aanhoudende pesterijen aan het adres van een Marokkaans gezin en een homostel. Hij gaf later toe dat de gemeente de zaak niet goed had aangepakt.

De PvdA'er stelt dat het 'iedere dag opnieuw een groot voorrecht' is om burgemeester te zijn van Utrecht. "Ook in tijden van intensieve raadsdebatten over ingrijpende kwesties. Ik heb Utrecht voorgoed in mijn hart gesloten en ik blijf er graag wonen."

Wolfsen trad op 1 januari 2008 aan als burgemeester van Utrecht. Daarvoor was hij bijna zes jaar Kamerlid namens de PvdA. Wolfsen was eerder actief in de rechtspraak als griffier en rechter in Zwolle en Amsterdam.

Releasedatum derde DLC Metal Gear Rising onthuld

Konami heeft de releasedatum van de derde Metal Gear Rising: Revengeance DLC bekendgemaakt. De Blade Wolf-uitbreiding verschijnt op 14 mei voor Xbox 360 en op 15 mei voor PlayStation 3.

Aan de DLC hangt een prijskaartje van 560 Microsoft Points op Xbox 360 en 6,99 euro op PlayStation 3. Blade Wolf draait om het personage LQ-84i en vertelt zijn verhaal, vóór de samenwerking met Raiden en zijn transformatie in Blade Wolf.

Gelekt logo toont naam van nieuwe Xbox

Het nieuwe logo voor de nieuwe Xbox-gameconsole is gelekt via Reddit op het internet. Het lijkt erop dat de nieuwe console Xbox Infinity gaat heten. De 8 van Windows 8 en Windows Mobile 8 wordt nu ook gebruikt voor het volgende logo.

Het cijfer 8 doet dan ook geen tukje, maar beeldt ook het symbool voor oneindigheid uit. Of het lemniscaat het definitieve logo wordt, weten we pas over drie weken wanneer de spelcomputer wordt onthuld.

Nieuw logo?

De betutteling van de arbeider

Het is vandaag de Dag van de Arbeid. Ooit ontstaan als een protestdag voor de achturige werkweek, is het nu uitgegroeid tot een feestdag waarop een van de belangrijkste verwezenlijkingen van de 19e en 20e eeuw gevierd wordt: de emancipatie van de arbeider. In de 19e eeuw was de arbeider nog een veredelde slaaf. Lange werkdagen met zwaar en vies werk zonder fatsoenlijk loon. Mogelijkheid om te protesteren was er niet. Dat was ook niet nodig, zo dachten de machthebbers.

Boxart Civilization V: Brave New World bekend

2K en Firaxis Games hebben de boxart van de uitbreiding Civilization V: Brave New World bekendgemaakt. Fans konden de afbeelding liken en sharen op Facebook om beetje bij beetje de volledige boxart te onthullen. 

Op het moment van de onthulling had de Civilization-community maar liefst 11.000 likes bijeengesprokkeld. De boxart kun je hieronder bekijken.

Civilization V: Brave New World is de tweede uitbreiding van Civilization V en verschijnt deze zomer voor pc.

Civilization V: Brave New World box art

Advocaat: onderzoek naar arrestatie Joanna

De gemeenteraad van Amsterdam moet de arrestatie van de republikeinse student Joanna diepgaand onderzoeken. Dat bepleit de Utrechtse advocaat Bernard Tomlow in een e-mail die hij woensdag aan de raad heeft gestuurd.

Tomlow voert zichzelf op als 'bezorgd burger'. Hij vindt dat de arrestatie alleen maar verklaard kan worden uit opzet, omdat Joanna enige maanden geleden op dezelfde manier het demonstreren onmogelijk werd gemaakt in Utrecht tijdens de verjaardag van Beatrix. Ook daar volgde na de arrestaties excuses van de politie, net zo als dinsdag op de Dam geschiedde. Tomlow bemoeide zich daar toen ook al mee.

Gezien deze voorgeschiedenis kan het aanhouden en afvoeren van Joanna niets anders zijn dan een 'opzettelijke actie', die 'flagrant' in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, meent Tomlow. Omdat het incident in Utrecht zo in de aandacht is geweest, mag van de autoriteiten in Amsterdam worden verwacht dat zij niet zomaar inbreuk maken op dit recht.

"Kennelijk zijn er bij degenen in Amsterdam die dienaren dienen te zijn van de rechtsstaat krachten die menen opportuun met grondrechten te kunnen omgaan", schrijft hij. Dat kan niet met een 'sorry' worden afgedaan en een diepgaand onderzoek is op zijn plaats, aldus de advocaat. De raad zou onder meer moeten uitzoeken of er een instructie is gegeven aan de agenten en wie heeft besloten Joanna enkele uren vast te houden.

Joanna zei dinsdag 'monddood' te zijn gemaakt. Zij wilde een protestbord omhoog houden en werd naar eigen zeggen een kwartier voor het 'moment suprême' door politiemensen van de Dam getrokken. Politieagenten zouden haar en Hans Maessen van het Nieuwe Republikeins Genootschap eerst ter afleiding om een identiteitsbewijs hebben gevraagd. "Toen kregen ze een seintje in hun oortje, en toen was het blijkbaar 'go, nu", zei ze tegen de NOS.

Agenten hadden volgens een politiewoordvoerder signalen gekregen dat de orde werd verstoord. Van strafbare feiten was echter geen sprake, gaf de politie later toe. Na de arrestatie bood de Amsterdamse politie excuses en een bloemetje aan aan de twee republikeinen. Die hebben laten weten aan bloemen geen behoefte te hebben, en beraden zich op vervolgstappen.

Davis Cupteam treft Oostenrijk in Groningen

De Davis Cupwedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk voor een plaats in de Wereldgroep wordt gespeeld in Groningen. Dat heeft tennisbond KNLTB woensdag bekendgemaakt. Als ondergrond is gekozen voor gravel. De tweestrijd vindt van 13 tot en met 15 september plaats in het Martini Plaza. Daar kunnen vierduizend supporters in.

Captain Jan Siemerink juicht de keuze voor Groningen toe. "Met de steun van de Groningse studenten die voor het duel met Mexico in 1991 waren meegereisd, toen ik zelf debuteerde, is de oranje Davis Cuptraditie tenslotte begonnen."

Nederland plaatste zich vorige maand ten koste van Roemenïe voor de play-offs voor de Wereldgroep. Als van Oostenrijk wordt verloren, komt Oranje volgend jaar weer uit in de Europees/Afrikaanse zone 1.

Busje met 2000 liter drugschemicaliën onderschept

Op de A67 bij Venlo is dinsdagochtend een Poolse bestelbus onderschept met tweeduizend liter drugschemicaliën. De chemicaliën waren vermoedelijk bestemd voor de productie van synthetische drugs als amfetamine en xtc, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie woensdag.

De Poolse chauffeur mocht na verhoor weer naar huis. Hij is waarschijnlijk ingehuurd door drugsproducenten en wist van niets. Het is niet bekend waar de Pool de chemicaliën, die in jerrycans van twintig liter zaten, moest afleveren.

Beatrix verlaat Paleis op de Dam

Prinses Beatrix is woensdagmiddag vertrokken uit het Paleis op de Dam. Ze verliet het gebouw onder luid gejuich van de aanwezige menigte, die haar 'Bea, bedankt' toezong, is te zien en horen op beelden van zender RTV Noord-Holland.

De 75-jarige oud-vorstin kan het een paar dagen rustig aan doen. Beatrix, die zich weer gaat vestigen in haar vroegere onderkomen kasteel Drakensteyn bij Baarn, is zondag weer in de hoofdstad. Dan woont ze het 5 meiconcert op de Amstel bij.

Willem-Alexander en Máxima verlieten het paleis in Amsterdam al eerder op de dag na een brunch, waarmee de festiviteiten rond de troonswisseling werd afgesloten. Het koningspaar en Beatrix hadden in het paleis op de Dam overnacht, evenals een aantal van hun gasten.

Veertien jaar celstraf voor doden tarotlezeres

Een 48-jarige man moet veertien jaar de cel in voor het ombrengen van een 72-jarige tarotkaartenlegster. De rechtbank in Den Haag veroordeelde Nausheer L. woensdag voor doodslag, meldt een woordvoerder. Justitie had achttien jaar geëist.

De vrouw die in dezelfde flat woonde als de moeder van de man, en altijd veel sieraden droeg, kwam ruim een jaar geleden om het leven. Het lichaam van het slachtoffer werd drie dagen later gevonden in haar woning aan de Loosduinseweg, nadat een vriendin die geen contact meer kon krijgen met de vrouw de politie had gewaarschuwd.

L. werd op de dag van de beroving vastgelegd door camera's in de flat, bleek eerder tijdens een zitting. Ook werden zijn vingerafdrukken gevonden op de binnenkant van de deur van de woning van het slachtoffer. Een camera bij een juwelier registreerde hoe hij de sieraden verkocht.

De man zelf beweerde dat hij die ochtend gegil hoorde in de flat. Toen hij poolshoogte ging nemen, zag hij dat de deur van het slachtoffer openstond. Hij trof de vrouw naar eigen zeggen dood aan, en stal haar sieraden.

L. werd in 1994 veroordeeld tot vijf jaar cel voor een gewelddadige beroving van een bejaarde vrouw. Doordat anderen de woning binnenkwamen, bleef dit slachtoffer in leven, stelde justitie eerder. Volgens het Openbaar Ministerie heeft L. niets van zijn verleden geleerd.

Wetenschapsfraudeur Stapel wordt consultant

Oud-hoogleraar Diederik Stapel heeft een nieuw bedrijf opgericht. Hij is in te huren als consultant, meldt zakenblad Quote woensdag. De sociaal-psycholoog werd eind 2011 ontmaskerd als fraudeur, hij bleek het grootste deel van zijn onderzoeksdata uit zijn duim had gezogen.

De 46-jarige Stapel schreef zijn adviesbureau Pile Consult in maart in bij de Kamer van Koophandel. Aan Quote laat hij weten dat hij met zijn achtergrond op het gebied van theorie, psychologie en gedragseconomie, en vanwege zijn 'ervaringen' een 'aparte, vaak verfrissende kijk op dingen' heeft.

Afgelopen weekeinde stond in de New York Times een lang artikel over Stapel. Daarin legde hij uit dat hij niet kon stoppen met frauderen. Hij wist dat zijn bedrog ooit uit zou komen, zei hij.

Minecraft binnenkort op disc

Het avonturenspel Minecraft is vanaf 5 juli op een schijfje in de winkel verkrijgbaar voor Xbox 360. Dat heeft Microsoft woensdag bekendgemaakt. De game is sinds mei vorig jaar te downloaden voor de spelcomputer. Sinds die tijd is het spel alleen voor Xbox 360 al zes miljoen keer verkocht.

Minecraft voor Xbox 360 is vorige maand voor de tiende keer geüpdatet. Het spel begon als een bouwspel, maar tegenwoordig kunnen gamers vechten tegen een draak, boerderijdieren houden en competitief tegen elkaar spelen.

De pc-versie van het spel is meer dan tien miljoen keer verkocht. Hiermee is het een van de meest verkochte pc-spellen ooit gemaakt. Gameontwikkelaar Markus Persson, de bedenker van Minecraft, is opgenomen in de Time 100 als een van de invloedrijkste mensen ter wereld.

Politie slaags met betogers in Istanbul

De politie van Istanbul is woensdag slaags geraakt met betogers die, ondanks een verbod van de regering, naar het centrale plein van de stad trokken om daar demonstratief stil te staan bij de Dag van de Arbeid. De regering heeft gezegd om veiligheidsredenen geen massabijeenkomt op het Taksimplein toe te staan.

Op het plein zijn grote verbouwingswerkzaamheden gaande. Om de toeloop van demonstranten tegen te gaan werden de metro, enkele busdiensten en ook veerdiensten over de Bosporus stilgelegd. Desondanks gingen honderden betogers op weg naar het plein. Toen zij door de rond het plein aangebrachte dranghekken probeerden te breken werden zij door de politie op traangas getrakteerd. Twee actievoerders werden gearresteerd.

De vakbonden hebben gezegd 1 mei per se op het Taksimplein te willen vieren. Het plein heeft voor Turkse arbeiders een grote symbolische waarde. In 1977 vielen daar tijdens de viering van 1 mei tientallen doden toen de duizenden aanwezigen door onbekenden onder vuur werden genomen.

Indianen VS woedend op landeigenaar

Indianen en afstammelingen van indianen in de Verenigde Staten zijn verbolgen over een landeigenaar die een slaatje lijkt te willen slaan uit de historische betekenis van een stuk afgelegen prairie in zijn bezit. De man vraagt geïnteresseerden bijna vijf miljoen dollar voor het stuk land, indianen zeggen dat hij geldelijk gewin uit hun lijden nastreeft.

Het stuk land is onderdeel van de Wounded Knee National Historic Landmark, in de staat South Dakota. Op deze plek vond op 29 december 1890 de laatste veldslag plaats van de oorlogen tegen de indianen en werden zo'n driehonderd indiaanse mannen, vrouwen en kinderen door de Amerikaanse cavalerie afgeslacht.

De familie van James Czywczynski heeft het stuk land al sinds 1968 in haar bezit. Hij heeft de Oglala Sioux Tribe woensdag de grond aangeboden voor 4,9 miljoen dollar en schermt met de interesse van andere investeerders. Taxateurs schatten de waarde van het stuk grond op veertigduizend dollar.

'PSV wil gewilde Pieters langer binden'

Erik Pieters nadert het einde van een bewogen seizoen bij PSV, waarin de teleurstellingen elkaar opvolgden. Toch maakt de verdediger aanspraak op een nieuw contract. Zijn huidige verbintenis in Eindhoven loopt in de zomer van 2014 ten einde. PSV wil de samenwerking graag verlengen en bereidt momenteel een aanbod voor contractverlenging voor. Dat weet Voetbal International woensdag te melden.

Pieters leek vorig jaar op weg naar Newcastle United, maar zag zijn transfer alsnog afketsen. Ook anno nu lijken diverse clubs uit de Premier League bovengemiddelde interesse te hebben voor de linksback die graag richting het centrum van de verdediging zou schuiven.

Door een nieuwe verbintenis voor te leggen wil PSV voorkomen dat Pieters volgend jaar transfervrij de deur uit loopt. Vijf seizoenen geleden maakten de Eindhovenaren nog omstreeks 3,5 miljoen euro over aan FC Utrecht voor zijn diensten.

Parasailer zwaargewond na crash in Limburg

Een parasailer is woensdagochtend neergestort bij het Limburgse dorpje Veulen. De man raakte een boom en raakte zwaargewond. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het ongeluk gebeurde door nog onbekende oorzaak even voor het middaguur in de buurt van de Jaegerhofweg. Omdat in eerste instantie melding werd gemaakt van een luchtvaartongeluk rukten de hulpdiensten massaal uit.

Murray: "Operación Puerto is Operatie Doofpot"

Olympisch tenniskampioen Andy Murray kan geen enkel begrip opbrengen voor de beslissing van een Spaanse rechter om het bewijsmateriaal in de Operación Puerto te laten vernietigen.

"Dit is erger dan een grap. Is dit de grootste doofpotoperatie in de sportgeschiedenis? Waarom zou de rechter bevelen dat bloedzakken worden vernietigd? Doofpot", twitterde de Schotse vedette na de uitspraak van een rechter dinsdag in Madrid om 211 bloedzakken te laten vernietigen die in 2006 bij dopingdokter Eufemiano Fuentes werden aangetroffen.

Algemeen wordt aangenomen dat Fuentes niet alleen met topwielrenners zoals Jan Ullrich en Ivan Basso samenwerkte, maar ook tennissers, boksers, voetballers en atleten tot zijn klanten mocht rekenen. Door de beslissing van de Spaanse rechter wordt antidopinginstanties zoals het WADA het recht ontzegd om de bloedzakken verder te onderzoeken. De identiteit van de betrokken sporters blijft dus geheim.

Het Spaanse antidopingagentschap heeft wel al te kennen gegeven de uitspraak van de rechter te zullen aanvechten. Ook het WADA onderzoekt of er een beroepsprocedure volgt.

Treinen twee minuten stil voor dodenherdenking

De treinen van de NS staan zaterdag om 20.00 uur twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenking. Dat gebeurt ieder jaar uit respect voor de nabestaanden, melden de NS en ProRail woensdag.

In 2005 maakte de NS excuses voor het verlenen van medewerking aan deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat ging gepaard met een postercampagne die de treinreiziger bewust moest maken van de honderdduizenden mensen die tussen 1942 en 1945 per trein naar concentratiekampen zijn vervoerd. Op de posters stonden teksten als 'Vroeger vertrok hier de trein naar Auschwitz, wanneer wordt de wereld wijzer?'.

Ook bij de 477 spoormedewerkers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen wordt net als ieder jaar stilgestaan. Dat gebeurt vrijdag om 13.00 uur bij het monument voor gevallen spoorwegpersoneel naast het hoofdkantoor van ProRail in Utrecht.

De spoormedewerkers die worden herdacht kwamen om bij bombardementen of zijn opgepakt omdat ze staakten of bijvoorbeeld boterhammen onder de treinbanken van joodse gevangenen stopten. De spoormedewerkers worden ook in andere plaatsen en op kleinere stations herdacht. De NS beheert 125 oorlogsmonumenten. Het gaat onder meer om gedenkplaquettes op stations.

FOK!filmtips van de dag: American Beauty

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Melissa houdt ontzettend van dansen en zit op klassiek ballet. Tenminste, dat denken haar ouders. Want zodra ze op de dansschool is, volgt ze eigenlijk hiphoplessen. Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper doet ze iets heel doms. Om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen slikt ze stiekem XTC. Het blijft echter niet bij één pilletje, zodat Melissa's beste vrienden Fleur en Jordi zich steeds meer zorgen om haar gaan maken. Ze staan machteloos als Melissa steeds meer pillen slikt en proberen van alles om haar weer op het rechte pad te krijgen. Afblijven is te zien om 15.30 uur op Nederland 3.

Voor diegenen die bergbeklimmers waren in de jaren '80 en '90, is Catherine Destivelle een mythe. Een klimster, die na genoeg gewonnen te hebben in competities, naar iets anders zoekt en dat vind in harde bergen, die ze gaat beklimmen. Ze beklimt onder andere de Eiger en de Dru in haar eentje. Je herkent haar gezicht nog, maar ze is langzaam verdwenen uit klimtijdschriften in de afgelopen jaren. Deze documentaire is een uitnodiging om met haar mee te gaan klimmen. Au-delà des cimes (Beyond the Summits) is te zien om 18.37 uur op CANVAS.

De Burnhams lijken een perfecte familie, met een perfect huis en perfecte banen. Maar schijn bedriegt, want ze zijn bijzonder ongelukkig. Wanneer vader van de familie een conversatie heeft met de nieuwe buurjongen vindt hij een nieuw passie voor het leven. Zijn omslag brengt echter de gehele familie in verwarring met desastreuze gevolgen. American Beauty is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Voormalig openbaar aanklager Michael Clayton, gestalte gegeven door George Clooney, werkt als 'fixer' voor een grote advocatenfirma in New York en moet ervoor zorgen dat alle vuile was van het bedrijf binnen blijft. Voor alle smerige zaakjes die directeur Marty Bach, gespeeld door Sydney Pollack, op hem afschuift, verzint Michael een oplossing. Hij is allesbehalve blij met deze functie, maar staat met zijn rug tegen de muur. Wanneer de door schuldgevoelens overmande topadvocaat Arthur Edens, een rol van Tom Wilkinson, roet in het eten gooit van een belangrijke miljoenenschikking, komt Clayton voor de grootste uitdaging van zijn carrière en zijn leven te staan. Te zien om 00.05 uur op BBC1.

Bad Teacher, X-Men: The Last Stand, Dodgeball: A True Underdog Story, Predator 2 en K-911 zijn vanavond ook op de televisie te zien.

Limburgse overrijdt man met auto

Een 39-jarige man uit het Belgische Genk is dinsdag in Heerlen zwaargewond geraakt toen hij door een auto werd overreden. De vermoedelijke bestuurster van de auto, een 41-jarige vrouw uit de Limburgse plaats, is aangehouden. De politie gaat ervan uit dat zij met opzet over de man is heengereden.

De aanleiding van het incident, dat plaatsvond op de Zeswegenlaan, ligt volgens de politie in de relationele sfeer. Het slachtoffer liep botbreuken op en ligt in het ziekenhuis.

Anouk lalt Songfestivalnummer op filmpje

Arie Boomsma heeft op Twitter een filmpje gedeeld van een ogenschijnlijk dronken Anouk. In de video van ruim een halve minuut is te zien hoe de zangeres haar Songfestivalnummer Birds voor een klein publiek lallend ten gehore brengt.

Ook Coen Swijnenberg deelde het filmpje met zijn volgers. "Zo gaan we het Songfestival wel winnen, haha", schrijft de dj. Anouk staat op 14 mei in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ze probeert met Birds een plek in de finale veilig te stellen. Dat lukte Nederland sinds 2004 niet meer.

Brabander vernielt 19 ruiten gemeentehuis met hamer

Een 41-jarige man uit Aarle-Rixtel is dinsdag opgepakt omdat hij met een hamer negentien ruiten van het gemeentehuis van de Brabantse gemeente Laarbeek had ingeslagen. Het is niet duidelijk wat de man bezielde.

De politie kreeg rond 17.00 uur een melding over de vernieling bij het gemeentehuis aan de Koppelstraat in Beek en Donk. Toen agenten gingen kijken, zagen ze de verdachte op een bankje voor het pand zitten. Hij is meegenomen naar het politiebureau, waar hulpverlening voor hem werd ingeschakeld.

Hackers claimen kraak Wii U

Hackers claimen Wii U gekraakt te hebben. Met de hack, die gedoopt is tot WiikeU, kunnen gamers spellen voor Wii U vanaf een USB-stick spelen. De kraak werkt volgens de hackgroep WiiKey voor alle versies van Wii U. De hackers hebben, behalve vier regels computercode, geen bewijs getoond.

Mocht het de groep daadwerkelijk gelukt zijn Wii U te kraken, dan is dat slecht nieuws voor Nintendo. Het gamebedrijf had met Nintendo DS en Nintendo Wii ook veel last van piraterij. In een verklaring laat de gamegigant weten op de hoogte te zijn van de mogelijke hack, maar nog geen bewijs te hebben gevonden dat de beweringen van de hackers bevestigt.

De hackers zouden de encryptie en authenticiteitscontrole voor de disks omzeild hebben, alsmede het systeem voor het wegschrijven van bestanden. In theorie zou Nintendo een dergelijke hack met een systeemupdate ongedaan kunnen maken.

Kinderpornozaak Kidsweek deels ongeldig

Een aanzienlijk deel van het bewijs in de zaak rond de voormalig adjunct-hoofdredacteur van Kidsweek, die wordt verdacht van het bezit van kinderporno, is woensdag ongeldig verklaard. Justitie heeft bij veel filmpjes en foto's die op de computer van de 34-jarige man en zijn partner zijn gevonden niet beschreven wat erop te zien is.

Bij kinderpornozaken moet op papier staan wat er op de gevonden filmpjes en foto's is te zien, om te voorkomen dat een onschuldig filmpje als kinderporno wordt aangemerkt. Als het Openbaar Ministerie alleen zegt dat het om kinderporno gaat, wordt het voor de verdachte onmogelijk om aan te tonen dat dit niet zo is.

De rechtbank laat de foto's en filmpjes waar geen beschrijving van is gemaakt daarom niet meewegen in de rechtszaak, zegt een woordvoerder van de rechtbank. Er is echter nog genoeg materiaal met beschrijving om de zaak door te laten gaan.

Omdat woensdag veel tijd verloren ging aan de vraag of het bewijs geldig was, zag de rechtbank het niet zitten om nog met de inhoudelijke behandeling te beginnen. Op de planning stond dat woensdag een computerdeskundige van de politie zou worden gehoord als getuige. Dat moet nu later gebeuren. De zaak is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Op de computer zouden na een tip van de internationale politieorganisatie Interpol tientallen kinderpornofilmpjes en -foto's zijn gevonden. De zaak liep sinds augustus. De adjunct-hoofdredacteur, Maarten H., werd vrijdag op non-actief gesteld en in het weekeinde ontslagen. Het vertrouwen was volgens uitgever van de kinderkrant Mark Termeer onherstelbaar beschadigd omdat H. zijn werkgever niet op de hoogte had gesteld van de verdenking in de zaak.

Trailer: Filth

Het is een druk jaar voor James McAvoy. In voorgaande jaren zagen we hem af en toe voorbij komen in grote producties, maar nu lijkt hij de smaak te pakken te hebben. Filth is een van de vijf films waarin hij dit jaar te zien zal zijn.

McAvoy speelt Bruce Robertson, een losbandige, bipolaire, drugsverslaafde alcoholist. Had ik al gezegd dat hij een perverse seksverslaving heeft? O ja, en hij is agent.

Onder welke noemer deze film precies valt is discutabel, maar dat je kunt lachen lijkt nogal voordehand liggend. Een film van John S. Baird die in 2005 de film Green Street Hooligans maakte met Elijah Wood in de hoofdrol.

Bekijk de trailer van Filth hieronder.

Die Antwoord in nieuwe Blomkamp-film

De Zuid-Afrikaanse rapgroep Die Antwoord zullen hoofdrollen gaan vertolken in de nieuwe sci-fi komedie van Neill Blomkamp. De rappers Ninja en Yo-landi Vi$$er zijn gecast voor deze film en de opnames zullen tussen september en december plaatsvinden in Johannesburg.

Chappie is de naam van dit nieuwe werk van Blomkamp. Eerdere producties van hem zijn District 9 (2009) en Elysium, een film met Matt Damon in de hoofdrol die wordt verwacht op 15 augustus. Hoewel de plannen al begin 2011 op tafel lagen voor Chappie, lijkt er nu pas werk van gemaakt te worden. Naast het feit dat dit een sci-fi komedie wordt, wil Blomkamp nog geen andere feiten vrijgeven.

De rappers zullen zichzelf spelen dus als de film ongeveer net zo hilarisch is als onderstaande foto, kunnen we alleen maar gezonde gekkigheid verwachten.

Die Antwoord
Die Antwoord

Stuivenberg nieuwe bondscoach Jong Oranje

Albert Stuivenberg (42) wordt na het EK Onder 21 in Israël de nieuwe coach van Jong Oranje. Stuivenberg wordt de opvolger van Cor Pot die na het EK in juni afscheid neemt van de bond. Stuivenberg is al in dienst bij de KNVB, hij heeft nu de leiding over Oranje onder 17 jaar.

Stuivenberg heeft een contract getekend tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, Brazilië. Het doel voor Stuivenberg is om zich met Jong Oranje te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap van 2015 om daar vervolgens plaatsing voor de Spelen in Rio de Janeiro af te dwingen.

Stuivenberg over zijn aanstelling: "Ik heb zonder meer een prachtige periode gehad bij Onder 17. Met de stap naar Jong Oranje krijg ik de kans om mijn kennis en ervaring verder uit te bouwen. De focus ligt na de zomer eerst op kwalificatie voor het EK in Tsjechië; een mooie opdracht waarbij de weg naar Rio ingeslagen moet worden."

Mohammed Allach, manager technische zaken KNVB: "Het beleid van de KNVB is erop gericht jonge en talentvolle coaches kansen te bieden en verder op te leiden. De aanstelling van Albert Stuivenberg past binnen deze lijn. Stuivenberg heeft een grote bijdrage geleverd aan de speelwijze van onze vertegenwoordigende elftallen en absoluut zijn sporen verdiend bij Onder 17"

Stuivenberg begon met voetballen in de jeugdopleiding van Feyenoord. Hij kennis met het profvoetbal bij HFC Haarlem en Telstar. In 1986 raakte hij ernstig geblesseerd en moest hij drie jaar later noodgedwongen zijn profcarrière definitief beëindigen. Stuivenberg stortte zich vervolgens op het trainerschap en werd jeugdcoach en later hoofd jeugdopleidingen bij Feyenoord. In 2004 ging hij aan de slag bij Al-Jazira in Abu Dhabi.

In 2006 trad Stuivenberg in dienst bij de KNVB als coach van het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar, als vervanger van Ruud Kaiser. Onder leiding van Stuivenberg plaatste Onder 17 zich voor het EK in 2007 (België), 2008 (Turkije, halve finale), 2009 (Duitsland, 2e plaats), 2011 (Servië) en 2012 (Slovenië). In 2011 en 2012 werd hij met Onder 17 Europees kampioen. Dit jaar wist het Nederlands jeugdelftal zich niet te plaatsen voor het EK in Slovenië.

Jong Oranje zal in de kwalificatie van het EK in 2015 moeten afrekenen van Schotland, Slowakije, Georgië en Luxemburg. De groepswinnaar plaatst zich voor de play-offs. Het toernooi dit jaar in Israel begint op 5 juni. In de groepsfase zal de ploeg spelen tegen Spanje, Rusland en Duitsland.

Need for Speed-actrice heeft geen rijbewijs

De Britse actrice Imogen Poots mag dan een grote rol hebben in Need for Speed, de actrice heeft zelf vrij weinig met raceauto's en games. "Het is eigenlijk nogal hilarisch dat ik in deze film zit, want ik heb geen rijbewijs", bekent de actrice tegenover Novum Nieuws. De film is gebaseerd op de gelijknamige game. "Ik kende het spel niet eens."

De actrice voelt zich een vreemde eend in de bijt. "Aan het begin van de productie vroegen ze me of ik kon omgaan met een versnellingsbak. Ik had geen flauw idee." Poots, bekend van films als A Late Quartet en Fright Night, moet voor de film wel leren autorijden. "Min of meer, ik geloof wel dat ik echt stunts moet gaan doen. Spannend."

De filmmakers hebben al een paar scènes opgenomen en Poots heeft tot nu toe plezier in het racen, omdat een stuntman de auto bestuurt. Collega-acteur Dominic Cooper is daar minder blij mee. "Hij vindt dat doodeng, omdat hij graag de controle heeft." Daar heeft Poots geen last van. "Ik vind het fantastisch, het is net een achtbaan."

Poots heeft meer interesse in de paarden op de set. "Ja, dat is op zich wel zorgwekkend." Toch heeft de 23-jarige actrice zin in haar filmrol. "Het is heel fascinerend om te zien hoe zo'n film wordt gemaakt ", vindt de Britse. "Om aan de zijlijn te mogen staan, is heel cool."

De actrice is eerst nog te zien in de muziekfilm Greetings from Tim Buckley en de komedie Are We Officially Dating. Need for Speed staat gepland voor volgend jaar.

Tennissers Westerhof en Koolhof direct onderuit

De Nederlandse tennissers die actief zijn in het challengercircuit hebben deze week geen potten kunnen breken. Boy Westerhof werd in het Tsjechische Ostrava al in de eerste ronde uitgeschakeld door de Bosniër Aldin Setkic: 2-6 en 3-6. Ook voor Wesley Koolhof in Napels viel het doek al in de openingsronde.

Koolhof boekte deze week een succesje door via de kwalificaties het hoofdtoernooi te bereiken. Daarin ging hij tegen Alessandro Giannessi goed van start. Na de eerste set gewonnen te hebben kwam de Italiaan echter sterk terug: 6-7 (4), 6-0 en 6-2. Matwé Middelkoop kwam dinsdag op het Italiaanse gravel ook niet verder dan de eerste ronde.

Drie Britse militairen gesneuveld in Afghanistan

Drie Britse militairen zijn omgekomen bij een bermbomaanslag op hun voertuig in de Afghaanse provincie Helmand. Bij de aanslag dinsdag raakten zes Britten gewond. Dit heeft het ministerie van defensie in Londen woensdag bekendgemaakt.

De Taliban zijn aan hun gebruikelijke lenteoffensief begonnen. Zodra de weersomstandigheden na de winter verbeteren voeren zij hun aanslagen op. Ze hebben dit keer ook gedreigd met 'insider' aanslagen, alsook met zelfmoordaanslagen op militaire en diplomatieke instituties.

Trailer: Red 2

Bruce Willis lijkt nog lang niet met pensioen te gaan, hoewel de titel van deze film anders doet klinken. Retired extremely dangerous 2 is de titel volledig uitgeschreven en met het succes van de eerste film hopen we ons ook nu weer aangenaam te laten verrassen.

Waar we in het eerste deel Morgan Freeman zagen naast de sterrencast, krijgen we in dit vervolg Anthony Hopkins als kers op de taart te zien. Hij speelt een criminele wetenschapper die is samengespannen met de ex-vriendin van Frank (Willis), die wordt gespeeld door Catherine Zeta-Jones, nog zo'n naam waarvoor we graag uit onze luie stoel komen en een avond in de bioscoop willen vertoeven.

Maar als dat alles nog niet genoeg is voor je, misschien moet je dan even deze vermakelijke en explosieve trailer bekijken:

Red 2 zal op 7 augustus in de bioscoop draaien.

Ook WADA overweegt beroep om bloedzakken

De dopingautoriteiten leggen zich niet zonder slag of stoot neer bij de beslissing van de Spaanse rechter om de bloedzakken die zijn aangetroffen bij Eufemiano Fuentes te vernietigen. Nadat het Spaanse antidopingbureau AEA dinsdagavond bekendmaakte in beroep te gaan, overweegt het WADA nu hetzelfde te doen.

Het WADA vindt de beslissing van de rechter om het bewijsmateriaal te vernietigen moeilijk te verkroppen. "Het is een grote teleurstelling en zeer onbevredigend voor de hele antidopinggemeenschap", zegt algemeen directeur David Howman.

Het wereldantidopingagentschap heeft tot 17 mei de tijd om beroep aan te tekenen. Volgens Howman wordt momenteel met advocaten overlegd of dat zinvol is. De Spaanse rechter wilde de bloedzakken niet ter beschikking stellen omdat dat in strijd zou zijn met de Spaanse privacywetgeving.

Met de bloedzakken in handen hoopt het WADA via dna-onderzoek bedriegers op het spoor te kunnen komen. Lang niet alle klanten van Fuentes zijn ontmaskerd. De Spaanse dopingarts werd dinsdag veroordeeld tot een jaar cel wegens het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters.

Amsterdam mag dealers uit centrum weren

Amsterdam gaat niet buiten zijn boekje door dealers op te dragen zich niet meer in zogenoemde drugsoverlastgebieden zoals het Wallengebied te vertonen. De verordening die dat mogelijk maakt is niet in strijd met de Opiumwet, oordeelt de Raad van State woensdag in een zaak die door twee mannen was aangespannen.

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) had de twee mannen in 2011 opgedragen drie maanden weg te blijven uit een dealeroverlastgebied in het centrum. Het gaat grofweg om het Wallengebied tussen het Damrak en de Nieuwmarkt. De twee waren betrapt op het verkopen van drugs of nepdrugs.

In de Algemene Plaatselijke Verordening staat dat het verboden is 'zich op of aan de weg op te houden als aannemelijk is dat dit gebeurt voor het kopen of te koop aanbieden van drugs of middelen die daarop lijken'. Als iemand dit toch doet, kan de burgemeester iemand opdragen tot drie maanden uit een overlastgebied weg te blijven.

De mannen voerden aan dat de gemeente hiermee de Opiumwet dupliceerde en dus zijn eigen boekje te buiten ging, omdat het rijk over die wet gaat. De Raad van State oordeelt echter dat van het kopiëren van de Opiumwet geen sprake is.

Een soortgelijke zaak viel in juli 2011 juist in het nadeel van de gemeente uit, omdat belangrijke nuances toen anders lagen. Toen bepaalde de Raad van State dat de gemeente geen plaatselijk softdrugsverbod kon instellen omdat softdrugs landelijk al zijn verboden, ook al wordt het bezit ervan wel gedoogd.

Dodental Bangladesh op 402

In Bangladesh is het dodental als gevolg van het instorten van een acht verdiepingen tellend textielfabrieksgebouw gestegen tot 402. Dit hebben de Bengalese autoriteiten woensdag bekendgemaakt.

Er is geen hoop meer dat nog overlevenden onder de puinhopen gevonden zullen worden. Gevreesd wordt dat er wel nog veel lijken onder het puin liggen.

Het gebouw stortte vorige week woensdag in. Tot dusverre zijn 309 lichamen onder het puin vandaan gehaald en drie mensen aan hun verwondingen in het ziekenhuis bezweken.

NS tevreden met punctualiteit op Koninginnedag

Op Koninginnedag reed ruim negentig procent van de treinen op tijd. Dat meldt de NS woensdag. De vervoerder is tevreden over het verloop van de dag en het functioneren van de Oranjedienstregeling.

Zo'n 240.000 mensen reisden op de dag van de troonswisseling per trein naar de hoofdstad, niet meer dan op een normale Koninginnedag. Naar Eindhoven, de op een na drukstbezochte stad, bracht de NS zeventigduizend feestvierders.

Volgens de NS gingen mensen wel later naar huis dan andere Koninginnedagen, mede door het programma in Amsterdam en Eindhoven. Treinen vanuit Amsterdam reden daarom ook tot 04.00 uur.

Reizigersvereniging Rover kreeg één klacht binnen over de Oranjedienstregeling van de NS. "Die ging over een overvolle trein naar Amsterdam, maar het was natuurlijk op zich niet zo verwonderlijk dat dat zou gebeuren", vertelt een woordvoerder. "Ik denk dat de reizigers ook tevreden waren over het verloop."

De punctualiteit op Koninginnedag was wel lager dan normaal. Over heel vorig jaar reed bijvoorbeeld ruim 94 procent van de treinen op tijd.

Bromscooteraar gaat 130 kilometer per uur in Assen

Een 20-jarige bestuurder van een bromscooter is dinsdagavond in de boeien geslagen in Assen. Een motoragent wilde de man controleren, waarna de brommerrijder ervandoor ging. Tijdens de achtervolging haalde het voertuig snelheden van 130 kilometer per uur. De maximaal toegestane snelheid voor een bromscooter bedraagt 45 kilometer per uur.

De man kon volgens de politie in de boeien worden geslagen nadat hij dwars over een rotonde probeerde te rijden, waarna hij ten val kwam. Zijn rijbewijs bleek vanwege eerdere misdragingen in het verkeer al ongeldig te zijn verklaard. Tegen de brommerrijder werd proces-verbaal opgemaakt. De opgevoerde brommer staat op het politiebureau voor onderzoek.

Marvel Heroes open bètaweekend aangekondigd

Marvel Heroes, gemaakt door onder andere ex-medewerkers van de Diablo I en Diablo II, komt dit weekend met een open bètaweekend. Dit om te vieren dat de film Iron Man 3 in de Amerikaanse bioscopen uitkomt.

De bèta begint op zaterdag 4 mei en loopt tot maandag 6 mei. Inschrijven kan via http://www.marvelheroes.com/.
Tijdens dit weekend krijgt de speler de beperkte keuze uit één van de vijf Avengers bekend uit de gelijknamige film (Thor, Black Widow, Captain America, Hulk en natuurlijk Iron Man). Gelukkig duiken in de volledige game meer Marvel-helden op, zoals de X-Men.

Marvel heroes

Marvel heroes

Scary Movie 5

De gebroeders Wayans zetten in 2000 met Scary Movie de toon voor de moderne parodiefilms. Alhoewel de film zelf een prima spoof was die het genre horror en horrorfilms op een scherpe en platte manier te kakken zette, resulteerde dat helaas ook in vele zeer matige tot slechte films. De dikke rode letters en het woord 'movie' doen bij veel mensen de nekharen recht overeind staan. Niet geheel onterecht met titels als Epic Movie, Disaster Movie en Date Movie. Maar ook met de Scary Movie-reeks ging het met elk deel slechter en slechter. Nu zijn we inmiddels toe aan deel 5.

Firth maakt eerste stripverfilming

Colin Firth is in onderhandeling voor een hoofdrol in The Secret Service. De film is gebaseerd op de gelijknamige strip van Dave Gibbons en Mark Millar, de bedenker van Kick-Ass. Ook Matthew Vaughn en Jane Goldman, regisseur en scenarist van Kick-Ass, zijn weer van de partij. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Millar beschrijft het verhaal als 'een combinatie van James Bond en My Fair Lady'. De stripserie bestaat uit zes delen en gaat over een woeste schurk uit een Londense achterbuurt. Hij wordt door zijn oom gerekruteerd voor een geheime opleiding die hem omvormt tot een gelikte spion.

Firth zou de rol van de oom op zich nemen. Wie de hoofdrol gaat spelen is nog onbekend.

In de strip figureren diverse Hollywood-beroemdheden, zoals Luke Skywalker-acteur Mark Hamill en regisseur Ridley Scott. Het lijkt waarschijnlijk dat ook in de verfilming diverse beroemdheden kort hun opwachting maken.

Wanneer The Secret Service in productie moet gaan, is nog onbekend. De film moet volgend jaar november in de bioscoop verschijnen.

Colin Firth veilt zichzelf voor goed doel (Novum)

T-Mobile introduceert nieuwe abonnementen

T-Mobile komt deze maand met nieuwe abonnementsvormen waarbij de belbundel wordt losgekoppeld van de internetbundel. Dat maakte het telecombedrijf woensdag bekend.

Klanten van T-Mobile kunnen voortaan zelf een pakket samenstellen, dat kan worden afgestemd op het eigen belgedrag en het gebruik van mobiel internet. De omvang van de databundel, waarmee gebruik kan worden gemaakt van internet, staat daarbij los van het aantal belminuten dat wordt ingekocht. Abonnementen kunnen ook zonder belbundel worden afgesloten. T-Mobile biedt zijn klanten verder onbeperkt gebruik van een internetverbinding met lage snelheid en stelt geen limiet aan het aantal sms'jes dat zonder extra kosten kan worden verstuurd.

Telecombedrijven proberen meer grip te krijgen op het explosief gegroeide gebruik van mobiel internet. Daardoor is het bel- en sms-verkeer fors gedaald en staan de inkomsten van de traditionele abonnementsvormen onder druk.

Petitie tegen sluiten hoerenboten

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen heeft woensdagochtend een petitie tegen de sluiting van peeskamers in boten aan het Zandpad ontvangen. De petitie werd aangeboden door twee prostituees en een begeleidster, zegt een woordvoerder van de gemeente. De petitie zou zijn ondertekend door bijna 120 prostituees.

De gemeente treedt al enkele jaren strenger op om mensenhandel te voorkomen. Zo moesten alle vrouwen die achter het raam zitten zich registreren en mogen ze niet langer dan tien uur achter elkaar werken. Boten die de regels overtreden, worden gesloten. Een derde van de schuiten aan het Zandpad staat inmiddels leeg.

Donderdag worden zes boten gesloten, wat betekent dat 36 vrouwen hun inkomsten kwijtraken. De prostituees die de petitie ondertekenden vrezen dat de vrouwen nu in de illegaliteit belanden. Met een gang naar de rechter hopen ze volgens RTV Utrecht de sluiting van de boten te voorkomen.

Jurassic Park 3D

Het opnieuw uitbrengen van een oudere film in 3D is steeds weer reden voor de start van een discussie: makkelijk geld verdienen of een nieuwe generatie kennis laten maken met een klassieke film op de enige plaats waar hij bedoeld is om te kijken, de bioscoop. Het is een feit dat de originaliteit van Hollywood de laatste jaren niet veel sprongen vooruit heeft gemaakt, want de remakes en vervolgen vliegen je om de oren. Zo ook de Jurassic Park-serie, waarvan volgend jaar het vierde deel moet verschijnen. Maar eerst is het de beurt aan het allereerste deel uit 1993, dat in 3D de bioscopen moet veroveren.

Worthington in Burgeroorlog-drama

Sam Worthington gaat de hoofdrol spelen in The Keeping Room, een drama dat zich afspeelt tegen het eind van de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij speelt een soldaat van de Unie die van zijn regiment verwijderd is geraakt en op een commune van sterke, onafhankelijke vrouwen stuit die wachten tot hun mannen terugkeren van het slagveld. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het scenario doet nogal denken aan dat van The Beguiled uit 1971 met Clint Eastwood in de hoofdrol. Ook hij speelt een soldaat van het noordelijke leger en ook hij komt tijdens de nadagen van de Burgeroorlog in contact met een dorp vol leraressen en meisjes. Hoewel de vrouwen loyaal zijn aan de zuidelijken, weet Eastwoods personage ze allemaal in te palmen.

De opnames van The Keeping Room gaan in juni van start onder leiding van Daniel Barber. De film, met ook Brit Marling en Hailee Steinfeld, verschijnt volgend jaar.

Sam Worthington is wrekende huurmoordenaar (Foto: Novum)

Bondgirl Kurylenko wordt vampiermeesteres

Olga Kurylenko gaat vampiermeesteres Kirova spelen in Vampire Academy: Blood Sisters. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De 33-jarige Kurylenko is vooral bekend als Bondgirl uit Quantum of Solace uit 2008, de tweede film met Daniel Craig als 007.

Het verhaal van Vampire Academy: Blood Sisters is gebaseerd op de gelijknamige zesdelige jeugdboekenreeks van Richelle Mead, over de 17-jarige Rose die half vampier, half mens is en een bijna telepathische band heeft met haar beste vriendin, een volbloedvampier.

De twee meisjes gaan naar een speciale school, St. Vladimir, waar hoofdmeesteres Kirova de scepter zwaait. Op het instituut proberen vampiers iets van hun menselijkheid te bewaren en leren ze hoe ze de zogeheten Strigoi, beestachtig geworden vampiers, kunnen bestrijden. Daarnaast krijgt Rose een verboden romance met één van haar leraren.

Mark Waters, bekend van Mean Girls en The Spiderwick Chronicles, gaat de film regisseren aan de hand van het scenario van zijn broer Daniel. De productie gaat eind volgende maand van start. Wanneer de film uitkomt, is nog onbekend.

Olga Kurylenko

Götze lijkt finale Champions League te missen

Mario Götze heeft mogelijk zijn laatste wedstrijd voor Borussia Dortmund gespeeld. De middenvelder, die na dit seizoen naar Bayern München verkast, blijkt dinsdag tegen Real Madrid een spierscheuring te hebben opgelopen. Coach Jürgen Klopp betwijfelt of de speler op tijd fit is voor de finale van de Champions League op 25 mei.

Götze moest in Madrid al na een kwartier geblesseerd naar de kant. Aanvankelijk leek het om een verrekking te gaan, maar later werd een spierscheuring in het dijbeen van de international vastgesteld. "Het is erg twijfelachtig of we hem dit seizoen nog in actie gaan zien", toonde Klopp zich weinig optimistisch.

Met Stefan Grosskreutz als vervanger van Götze ging Dortmund in de slotfase met 2-0 onderuit. Door de 4-1 thuiszege van vorige week was dat toch voldoende om de finale te bereiken. Daarin is waarschijnlijk Bayern München de tegenstander. De Duitse kampioen verdedigt woensdag een 4-0 voorsprong tegen Barcelona.

Energierekening omlaag

De energierekening van Nederlandse huishoudens gaat de komende jaren met enkele tientallen euro's per jaar omlaag, omdat netbeheerders minder moeten gaan rekenen voor het transport van elektriciteit en gas. Dat heeft de Autoriteit Consument& Markt (ACM) woensdag bekendgemaakt.

De tariefverlaging voor 2014 tot en met 2016 moet volgens een ontwerpbesluit een totale besparing opleveren van tenminste 500 miljoen euro. "Met dit voorstel hebben we een goede balans gevonden tussen betaalbaarheid voor de consument, en de mogelijkheid voor netbeheerders noodzakelijke investeringen te doen met het oog op leveringszekerheid", aldus de toezichthouder.

De besparing voor de huishoudens is volgens de ACM onder meer mogelijk door de huidige lage rente, waardoor netbeheerders goedkoop kunnen lenen.

De komende zes weken krijgen landelijke en regionale netbeheerders de mogelijkheid om te reageren op de ontwerpbesluiten. Het besluit wordt in het najaar definitief.

De grote netbeheerders in Nederland zijn Liander, Stedin, Enexis, Delta en TenneT.

Energierekening tientallen euro's omlaag
Energierekening tientallen euro's omlaag (Foto: ANP)

Kouderecord eerste nacht mei

De eerste nacht van mei is in het noorden van het land zeer koud verlopen. In Leeuwarden werd voor mei met een temperatuur van -3 een kouderecord gemeten, meldt weeronline.nl woensdag.

Aan de grond was het 's nachts in de Friese plaats zelfs -5 graden. Het oude record stamde uit 1953, toen de minimumtemperatuur -2 was.

Ook in het oosten van Groningen was het erg koud. Het kwik daalde daar naar -2,9 graden, een evenaring van het kouderecord uit 2011. Aan de grond werd -3,5 graden geregistreerd.

Woensdag wordt volgens de meteorologen van weeronline.nl een fraaie lentedag met veel zon en een middagtemperatuur van rond de 15 graden. De komende nachten blijft de temperatuur boven het vriespunt.

Call of Duty in november verkrijgbaar

De nieuwe Call of Duty ligt waarschijnlijk begin november in de winkels. Op een promotieposter stelt de Amerikaanse winkelketen GameStop dat Call of Duty: Ghosts vanaf 5 november verkrijgbaar is. Op de poster staat niet vermeld voor welke spelcomputers het schietspel geschikt is. Uitgever Activision heeft het bestaan van Call of Duty: Ghosts nog niet bevestigd.

Hoewel Activision het schietspel nog niet officieel heeft aangekondigd, lijkt het bedrijf de titel Call of Duty: Ghosts weinig subtiel te bevestigen. Een afbeelding op de Call of Duty-website toont het spookachtige masker van een Ghost-soldaat en de tekst 'de Ghosts zijn echt'.

De Call of Duty-reeks telt negen spellen. Van deze spellen zijn weer verschillende versies verkrijgbaar en er zijn enkele uitbreidingen voor gemaakt. Binnen de reeks zijn grofweg 125 miljoen spellen verkocht.

Emmerich maakt tv-serie Lawrence of Arabia

Roland Emmerich gaat een miniserie maken over T.E. Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia. De regisseur van Independence Day treedt op als producent van het project over de legendarische Britse officier, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

"Ik ben in de wolken over de samenwerking met partners van zo'n hoog niveau om dit project op tv te brengen", jubelt de directeur van productiebedrijf Fremantlemedia International, dat de serie ontwikkelt met Emmerich. Het verhaal van Lawrence of Arabia resulteerde eerder al in de gelijknamige filmklassieker uit 1962.

Emmerich maakte onlangs nog bekend dat de scripts van deel twee en drie van Independence Day nagenoeg klaar zijn. Wanneer de vervolgen op de sciencefictionfilm uit 1996 verschijnen is nog onbekend. Vanaf augustus draait de door hem geregisseerde actiefilm White House Down in de bioscopen.

Roland Emmerich wil film over staatsgreep VS (Novum)

Maaskant accepteert wedstrijd schorsing

Robert Maaskant zit zondag in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo niet op de bank bij FC Groningen. De trainer heeft het schikkingsvoorstel dat hij maandag kreeg van de aanklager betaald voetbal van de KNVB 'onder protest' geaccepteerd. Toekomstig hoofdtrainer Erwin van de Looi neemt de honneurs waar.

Maaskant werd zaterdag in de uitwedstrijd tegen PSV aan het begin van de tweede helft naar de tribune gestuurd. Hij had in de rust scheidsrechter Ruud Bossen kritisch toegesproken. Eerder dit seizoen zat de na dit seizoen vertrekkende trainer al een wedstrijd schorsing uit na een incident in de uitwedstrijd tegen AZ.

Volgens Maaskant heeft hij het voorval al lang en breed uitgesproken met Bossen. "Ik wil echter geen negatieve aandacht meer vestigen op deze zaak en vind de komende wedstrijd tegen VVV veel belangrijker om ons op te richten", zegt hij op de website van Groningen. "Ik heb de straf dan ook onder protest geaccepteerd."

Costner speelt eerste grootvaderrol

Kevin Costner speelt voor het eerst in zijn carrière een opa. In het drama Black and White is hij te zien als oude man die net zijn vrouw heeft verloren en die na de dood van zijn dochter zijn halfzwarte kleindochter opvoedt. Dan verschijnt de zwarte oma van het kleinkind, die een harde strijd om het voogdijschap ontketent die ook een rassenstrijd wordt. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 57-jarige Costner, die vorig jaar een Emmy kreeg voor zijn rol in de miniserie Hatfields & McCoys, gaat de film ook co-produceren. De opnames beginnen deze zomer in New Orleans onder regie van Mike Binder, die eerder met Costner werkte aan The Upside of Anger.

Costner is vanaf 20 juni te zien in Man of Steel, waarin hij de peetvader van Supermans alter ego Clark Kent speelt. Daarna is hij te zien in Jack Ryan, waarin Chris Pine het bekende personage uit de boeken van Tom Clancy gestalte geeft.

Kevin Costner kan weer cowboytje spelen (Novum)

Spaanse dopingautoriteit in beroep zaak-Fuentes

Het Spaanse anti-dopingagentschap (AEA) gaat in beroep tegen de uitspraak in de zaak-Fuentes. De instantie is het niet eens met de beslissing van de Madrileense rechtbank dat het bewijs tegen doctor Fuentes niet zal worden vrijgegeven. Het gaat hier om bloedzakken. De rechtbank heeft besloten dat het mogelijke bewijsmateriaal moet worden vernietiegd vanwege de privacy van de sporters.

"Voor het Spaanse anti-dopingagentschap is het heel belangrijk dat de gehele waarheid boven tafel komt. Nu kennen we slechts een deel van de waarheid", aldus AEA-directeur Ana Muñoz tegenover de Associated Press. "We weten dat dokter Fuentes geen goede dokter is omdat hij behandelingen deed die slecht zijn voor de gezondheid van atleten. Maar aan de andere kant is het noodzakelijk om achter de namen van deze atleten te komen", stelt Muñoz.

De Spaanse dopingautoriteit heeft steun van de wereld anti-dopingagentschap WADA. De partijen zijn met elkaar in overleg over een beroepszaak en winnen hierbij advies in bij Spaanse juristen. "De beslissing om de bloedzakken de vernietigen is zeer teleurstellend voor de WADA en de algehele strijd tegen doping", zegt directeur David Howman van de WADA.

Fuentes werd veroordeeld voor het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters. Hij kreeg als straf een jaar cel, vierduizend euro boete en mag vier jaar geen sportarts zijn.

Maguire naast Ferrell in miniserie

Tobey Maguire heeft zich aangesloten bij de cast van The Spoils Of Babylon. De Spiderman-acteur is in de komische miniserie te zien naast Will Ferrell, die bovendien optreedt als producent van het project.

The Spoils Of Babylon gaat over de familie Morehouse, die schatrijk werd met de handel in olie. De excentrieke levensstijl van de familieleden leidt er echter toe dat ze betrokken raken bij illegale wapenhandel en internationale spionagepraktijken, staat op de Amerikaanse film- en tv-website Deadline.

Ferrell ontwikkelt het project met Anchorman-regisseur Adam McKay voor de Amerikaanse kabelzender IFC. Ook Bridesmaids-actrice Kristen Wiig is in de serie te zien. De drie werden bekend dankzij de sketchshow Saturday Night Live.

Vervolg Earthbound uitgesloten

Gameontwikkelaar Shigesato Itoi is niet van plan ooit nog een nieuw spel in de Earthbound-reeks te maken. In een reactie op een vraag van een fan liet hij weten dat dat 'onmogelijk' was, maar liet in het midden waarom. Nintendo liet vorige maand weten dat het eerste deel in de driedelige serie later dit jaar te downloaden is voor Wii U, hetgeen fans hoop gaf op een vervolg.

Het is niet de eerste keer dat Itoi zich negatief uitlaat over de toekomst van de spelserie. Dat deed hij onder meer al in een interview met entertainmentwebsite IGN, zeven jaar geleden. In 1996 werkte hij aan Mother 3 voor een Japanse versie van Nintendo 64. De productie verliep niet zoals gewenst en plannen werden op de lange baan geschoven. Uiteindelijk is het spel in 2006 alleen in Japan, onder de naam Mother 3, op de markt gebracht voor Gameboy Advance.

Het rollenspel is populair onder fans van het genre omdat het de spot drijft met zichzelf. Earthbound is een parodie op de Amerikaanse cultuur en rollenspellen. Wereldwijd zijn grofweg 450 duizend exemplaren verkocht van de game.

Foxx in beeld voor hoofdrol Annie

Jamie Foxx is in beeld voor een hoofdrol in een nieuwe verfilming van de musical Annie. Hij zou dan de rol van Benjamin Stacks spelen, een variatie op Daddy Warbucks, de rijkaard die Annie in huis neemt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De verfilming, een productie van Will Smith en rapper Jay-Z, heeft een geheel zwarte cast.

De rol van Annie wordt vertolkt door Quvenzhane Wallis, het meisje dat een Oscarnominatie kreeg voor Beasts of the Southern Wild.

Will Gluck, bekend van Friends with Benefits, voert de regie. Het scenario is onder andere van Emma Thompson. De productie moet dit najaar van start gaan, zodat de film volgend jaar in de bioscoop kan verschijnen.

Jamie Foxx is bevrijde slaaf in film Tarantino (Novum)

'Groei blijft uit in meeste sectoren'

Ook 2013 wordt een zwaar jaar voor de horeca en de detailhandel. Groei zit er niet in voor deze sectoren, het wordt opnieuw een jaar van krimp. Dat voorspelt ING Economisch Bureau in een woensdag gepubliceerd kwartaalrapport.

Consumenten zijn de afgelopen maand weliswaar iets minder somber geworden, maar het is niet te verwachten dat zij binnenkort flink in de buidel tasten om de kassa's vrolijk te laten rinkelen in winkels, cafés en restaurants, aldus de economen van de bank. De dalende koopkracht en de hard oplopende werkloosheid houden de consument tegen.

Daar ondervindt vooral de non-foodsector de gevolgen van, maar ook in de supermarkten is de volumegroei inmiddels minimaal. De horeca moet het vooral hebben van toeristen uit onder andere China en Japan, maar hun bijdrage is te beperkt om de zon te laten doorbreken in deze sector.

'Groei blijft uit in meeste sectoren'
'Groei blijft uit in meeste sectoren' (Foto: ANP)

Groeit export stokt in april

De exportorders voor Nederlandse bedrijven zijn in april stabiel gebleven. Het is voor het eerst in tien maanden tijd dat de orders uit het buitenland niet groeiden. Dat meldt de branchevereniging van inkoopmanagers NEVI woensdag. De inkoopmanagersindex (PMI) steeg licht van 48 naar 48,2, maar blijft onder het neutrale niveau van vijftig.

De PMI duidt al sinds september 2011 vrijwel elke maand op krimp. In anderhalf jaar tijd kwam de index slechts twee maanden boven de vijftig uit. "Onze industrie heeft dringend behoefte aan perspectief", stelt NEVI-hoogleraar Arjan van Weele van de TU Eindhoven in een bijgevoegde verklaring. "Binnenlands lijkt iedereen op iedereen te wachten. De export is tot op heden de motor geweest van de industrie. Maar die verliest nu ook aan kracht."

Deco betrapt op doping

Voor de Portugees Deco dreigt een vervelend einde van zijn loopbaan. De 35-jarige middenvelder, die ook de Braziliaanse nationaliteit heeft, is na een wedstrijd van zijn club Fluminense op doping betrapt. Dat meldden verschillende Braziliaanse media dinsdag (plaatselijke tijd).

In de urine van Deco, die 75 interlands voor Portugal speelde, zijn sporen van furosemide aangetroffen. Dat is een vochtafdrijvend middel dat ook als maskering van andere doping kan worden gebruikt. Zijn club wil pas reageren zodra de uitslag van de contra-expertise bekend is. In de tussentijd is hij wel buiten de selectie gelaten voor het duel in de Copa Libertadores van donderdag met het Ecuadoriaanse Club Emelec.

Ewbank: terugtrekken Koningslied was impulsief

John Ewbank is ondanks het intrekken van het Koningslied altijd achter het lied blijven staan. "Mijn reactie was impulsief", zegt de componist tegen De Telegraaf. "Ik wilde weg van het negativisme, maar dat betekent niet dat ik niet achter het lied sta."

Ewbank besloot vorige week zaterdag het lied terug te trekken nadat hij een lading kritiek en bedreigingen kreeg. "Toen het Nationaal Comité Inhuldiging liet weten met het lied door te willen gaan, heb ik geen moment meer geaarzeld", vertelt John. "En daarbij: ik laat mijn artiesten niet in de steek."

De liedjesschrijver besloot dinsdagavond gewoon mee te doen met de opvoering van het Koningslied in Ahoy voor koning Willem-Alexander. "De sfeer was geweldig en alleen al daarom heb ik er geen seconde spijt van dat ik ben gegaan", aldus Ewbank. "Voor dit lied ben ik deels verantwoordelijk en dat maakt me trots. Ik vind het geweldig dat ik op deze manier bij kan dragen aan een geslaagd Koningsfeest."

[NBA] Denver brengt spanning terug

Denver Nuggets heeft in de play-offs van de NBA een vroegtijdige uitschakeling weten te voorkomen. De basketballers wonnen thuis met 107-100 van Golden State Warriors en brengen de achterstand in de best-of-sevenserie daarmee terug tot 3-2. Golden State krijgt donderdag in Oakland de kans om de klus alsnog te klaren.

Andre Iguodala werd topscorer bij Denver met 25 punten. Ty Lawson voegde daar negentien punten en tien assists aan toe. Harrison Barnes werd topscorer bij de bezoekers met 23 punten.

Memphis Grizzlies trok in de ontmoeting met Los Angeles Clippers de vijfde wedstrijd naar zich toe en neemt daardoor een 3-2 voorsprong in de series. Zach Randolph maakte 25 punten, waarvan tien in het laatste kwart. Namens de Clippers was Chris Paul goed op dreef, maar zijn 35 punten waren niet voldoende om een 103-93 thuisnederlaag te voorkomen.

Geen Fyra's door evacuatie honderden passagiers

Vanwege de evacuatie van honderden passagiers in een defecte Fyra rijdt de hogesnelheidstrein woensdagochtend niet tussen Amsterdam en Rotterdam. Het is niet bekend hoelang de evacuatie nog gaat duren, zegt een woordvoerder van de NS.

Rond 08.00 kwam een Fyra door nog onbekende reden stil te staan. Over het andere spoor werd een hulptrein gestuurd die voor dit soort gevallen paraat staat, ook een Fyra. Rond 09.30 uur was de evacuatie in volle gang. Via loopbruggen kunnen de passagiers van de ene naar de andere trein lopen. "Pas als een van de Fyra's weg is, kunnen weer mondjesmaat treinen gaan rijden", zegt de woordvoerder.

De Fyra tussen Amsterdam en Brussel rijdt sinds januari niet meer vanwege technische problemen. Sinds eind maart rijdt wel een alternatieve 'gewone' trein tussen Den Haag en Brussel.

Streng rookverbod in Noordrijn-Westfalen

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is woensdag een streng rookverbod van kracht geworden. In geen enkel openbaar gebouw mag meer gerookt worden. Op overtreding van het rookverbod staat een maximumboete van 2500 euro.

Tot dusverre golden nog uitzonderingen op het rookverbod voor bijvoorbeeld sommige horecagelegenheden en kantines van sportverenigingen. Alle uitzonderingen zijn nu van de baan. Zelfs in aparte rookruimtes van restaurants en dergelijke mag nu niet meer worden gerookt.

Noordrijn-Westfalen kan nu samen met Beieren bogen op de strengste antirookwetgeving in heel Duitsland.

Tarieven voor transport gas en elektra omlaag

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verlaagt de tarieven voor het transport van gas en elektriciteit. Consumenten besparen daardoor de komende drie jaar in totaal enkele tientallen euro's, stelt de toezichthouder woensdag. Volgens de ACM kunnen de tarieven omlaag omdat de netbeheerders goedkoop kunnen lenen en in de kosten kunnen snijden.

In totaal stelt de toezichthouder dat de komende drie jaar minimaal een half miljard euro kan worden bespaard door de tariefverlaging. "Met dit voorstel hebben we een goede balans gevonden tussen betaalbaarheid voor de consument, en de mogelijkheid voor netbeheerders noodzakelijke investeringen te doen met het oog op leveringszekerheid", stelt ACM-bestuurder Henk Don in een verklaring.

Omdat de netbeheerders een monopoliepositie hebben, bepaalt de toezichthouder hoe hoog de tarieven mogen zijn. De netbeheerders hebben nog zes weken om te reageren op de voorgenomen tariefverlaging van de ACM. De nieuwe tarieven moeten volgend jaar ingaan en gelden tot en met 2016.

Graus rekent niet op terugkeer in Tweede Kamer

PVV-Kamerlid Dion Graus verwacht dat hij na volgende verkiezingen niet in de Tweede Kamer terugkeert. "Het was waarschijnlijk mijn laatste keer", zei hij dinsdagnacht op Radio 1 over het afleggen van de eed aan koning Willem-Alexander. Iedere keer dat Tweede Kamerleden worden gekozen, moeten zij een eed afleggen.

Graus noemde het heel mooi dat hij als 'gewone Limburgse jongen' bij de inhuldiging mocht zijn. Op de eed die hij moest afleggen heeft hij niet geofend. "Die heb ik al een paar keer moeten afleggen. Als je me 's nachts wakker schudt, gooi ik het er zo uit."

Het PVV-Kamerlid droeg bij de inhuldiging 'bij hoge uitzondering' een stropdas, die oranje was gekleurd. Hij trots te zijn op de toespraak van de koning. "Eigenlijk zei hij met zoveel woorden dat hij de soevereiniteit van Nederland wil bewaren en dat had ik niet van hem verwacht. Hij begon ook over het verdedigen van het land, echt als een oude monarch. Ik vond dat echt geweldig hoor, alsof oude tijden herleefden van een paar eeuwen geleden." Graus benadrukte wel nog altijd voor een meer ceremonieel koningschap te zijn. Willem-Alexander en Máxima willen dat volgens het Kamerlid zelf ook. Verder zei Graus alles over te hebben voor 'dieren, koning, vaderland en volk', waarbij hij benadrukte dat hij de alfabetische volgorde heeft aangehouden.

'Eindhoven Airport kruispunt voor mensenhandel'

Eindhoven Airport is een mainport voor mensenhandel. Omdat de luchthaven dichtbij Frankrijk, België en Duitsland ligt is het voor criminelen in die landen een aantrekkelijke doorvoerhaven, zegt brigadecommandant van de Koninklijke Marechaussee op Eindhoven Airport Léon Slegers tegen Omroep Brabant.

Op de luchthaven waren vorig jaar 31 zaken op het gebied van mensenhandel, maar dat is volgens Slegers slechts het topje van de ijsberg. Mensenhandel is moeilijk te achterhalen omdat de criminelen vrouwen onder valse voorwendselen naar Nederland halen. Eenmaal achter de ramen durven ze vaak niet meer naar de politie te stappen. Door dossiers die er verband mee houden te koppelen is volgens Slegers te zien dat er criminele samenwerkingsverbanden op de luchthaven actief zijn.

Omdat veel prijsvechters op Eindhoven vliegen zou de luchthaven aantrekkelijk zijn voor criminelen, vooral die uit het Oostblok. Naast de mensenhandelzaken kwamen vorig jaar 232 drugszaken aan het licht. Een verschil met Schiphol is volgens Slegers dat daar juist bolletjesslikkers binnenkomen, terwijl Eindhoven Airport meer als vertrekbasis voor bestemmingen in andere landen gebruikt wordt. Wel zouden er weinig nieuwe gevallen bij komen. "Het kan zijn dat ze nu via andere luchthavens gaan."

Dode bij antimoslimgeweld in Birma

Grote groepen boeddhistische relschoppers hebben dinsdag een spoor van vernieling getrokken door islamitische wijken van Okkan en omliggende moslimdorpen in het binnenland van Birma. Het geweld kostte een moslim het leven en zeker negen raakten gewond. Twee moskeeën werden geplunderd en meer dan honderd huizen van moslims werden in brand gestoken. Volgens bewoners waren zeker vierhonderd boeddhisten bij het geweld betrokken.

Eind maart waren moslims in Centraal-Birma ook al het doelwit van gewelddadige boeddhisten. Toen kwamen zeker 43 moslims om het leven. Eind vorig jaar had de islamitische Rohingya-minderheid in de deelstaat Rakhine het al zwaar te verduren. De regering van president Thein Sein slaagt er maar niet in het geweld tegen moslims te stoppen. Steeds vaker klinkt het verwijt dat zij zich te weinig inspant om een eind te maken aan de onlusten.

Handgemeen in parlement Venezuela

In het Venezolaanse parlement is dinsdagavond een vechtpartij uitgebroken waarbij 22 parlementsleden gewond raakten. Aanhangers van de regering begonnen klappen uit te delen aan leden van de oppositie nadat die een spandoek in de Nationale Assemblee hadden uitgerold. Er ontstond een handgemeen waarbij de oppositieleden ook rake klappen uitdeelden.

De oppositie weigert nog altijd de verkiezingsoverwinning van Nicolas Maduro, de opvolger van de overleden charismatische president Hugo Chavez, te accepteren en blijft hertelling van de op 14 april uitgebrachte stemmen eisen. De aanhangers van Maduro hebben de meerderheid in de Nationale Assemblee.

Deze meerderheid heeft ervoor gezorgd dat de oppositieleden niet in het openbaar over deze kwestie mogen spreken en geen zitting mogen nemen in parlementscommissies. Daartegen protesteerden de oppositieleden dinsdag.

Van der Laan bedankt bezoekers

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan kijkt tevreden terug op een 'geslaagde' troonswisseling. Dat is volgens hem een bedankje waard aan alle bezoekers en betrokkenen die aan de inhuldiging meewerkten.

"Het koninklijk paar, hun gasten en alle bezoekers hebben een mooie dag gehad. Als burgemeester kan ik dus alleen maar dik tevreden terugkijken", aldus Van der Laan in een verklaring. "Dat is een bedankje waard. Het was gezellig druk in de stad en de sfeer was gemoedelijk."

Op Radio 1 kwam Van der Laan even voor middernacht nog terug op de spontane actie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens de Koningsvaart. De burgemeester liet weten dat het voor hem een totale verrassing was dat het koningspaar aan wal ging om dj Armin van Buuren en het Concertgebouworkest te begroeten.

Van der Laan zag dat eigenlijk niet zitten en wilde zich liever aan het draaiboek houden. Een van de hofdames wenste hem vervolgens veel succes om het koningspaar tegen te houden.

FNV presenteert kandidaten voorzitterschap

Vakcentrale FNV maakt woensdag, op De dag van de Arbeid, bekend wie de kandidaten zijn voor het voorzitterschap van de nieuwe vakbeweging. Dat gebeurt tijdens een persconferentie in de ochtend in Amsterdam.

Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk en Ton Heerts, de huidige interim-voorzitter van FNV, lieten onlangs zelf al weten dat zij zich verkiesbaar stellen. Hun kandidatuur moest toen echter nog wel worden goedgekeurd door de toetsingscommissie.

Het is volgens FNV voor het eerst in de geschiedenis dat de leider van een vakcentrale in rechtstreekse verkiezingen zal worden gekozen. FNV viel 2 jaar geleden bijna uiteen na een conflict over het pensioenakkoord met kabinet en werkgevers. Daarop werd een hervormingsproces ingezet om de vakcentrale te hervormen tot een organisatie waarin de leden meer zeggenschap krijgen en de macht van de afzonderlijke bonden wordt teruggedrongen.

De 1,2 miljoen leden van FNV kunnen tot en met 13 mei via internet hun stem uitbrengen. Op 15 mei wordt de nieuwe voorzitter op een congres in Rotterdam geïnstalleerd.

FNV presenteert kandidaten voorzitterschap
FNV presenteert kandidaten voorzitterschap (Foto: ANP)

EU overweegt maatregelen tegen Bangladesh

De Europese Unie laat in de nacht van dinsdag op woensdag weten 'erg bezorgd' te zijn over de werkomstandigheden in Bangladesh. Vorige week stortte daar een gebouw in waar een kledingfabriek in was gevestigd. Zeker 380 mensen kwamen om het leven.

In een verklaring laat de buitenlandcoördinator van de EU Catherine Ashton weten maatregelen te overwegen, bijvoorbeeld via het handelsvoorkeurenbeleid. De EU heeft nu het beleid dat ontwikkelingslanden, zoals Bangladesh, minder invoerrechten hoeven te betalen.

De EU is de grootste handelspartner van Bangladesh en de kleren die in het ingestorte gebouw gemaakt werden, waren bestemd voor de Europese en Canadese markt.

Mourinho deelt compliment uit

José Mourinho weigerde na de uitschakeling van Real Madrid in de halve finale van de Champions League zijn spelers af te vallen. "Ik moet mijn ploeg een compliment maken. Ze hebben er een goede wedstrijd van gemaakt", zei de Portugese trainer. Hij doelde met die opmerking vooral op de eerste 15 en laatste 10 minuten tegen Dortmund.

Mourinho vond ook dat scheidsrechter Howard Webb de Duitse verdediger Mats Hummels 18 minuten voor tijd rood had moeten geven wegens opzettelijk hands. "Het ergert me dat hij dat niet deed. Ongelooflijk. Het had het duel een andere wending gegeven."

De overtreding van Fabio Coentrão op Robert Lewandowski in de eerste helft zag 'the Special One' kennelijk door een roze bril. Over zijn toekomst wilde hij niets zeggen. "Daar neem ik aan het eind van het seizoen een beslissing over met de voorzitter, niet nu na zo'n wedstrijd."

Mourinho deelt compliment uit
Mourinho deelt compliment uit (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Perioden met zon

Goedemorgen! Koningsdag verliep met iets meer bewolking dan dat het zich in eerste instantie liet aanzien. We hadden te maken met zogenaamde 'jetbewolking' en dat wordt meestal nog niet goed opgepikt door de modellen. Later in de middag klaarde het wat meer op, maar toen ontstonden er stapelwolkjes die hier en daar de zon opnieuw afschermden. Vlak aan zee bleef de zon wel volop schijnen. Gemiddeld over het land liep de temperatuur op tot 14 graden.

Vandaag zijn er flinke perioden met zon. Later op de dag neemt in het zuiden van het land de bewolking toe, maar het blijft tot diep in de avond nog vrijwel overal droog. De temperaturen liggen tussen de 13 graden vlak aan zee tot 18 of 19 graden in Zuid-Limburg.  De wind komt uit het noordoosten en is matig en op de Wadden misschien nog net even vrij krachtig. Morgen komt er overal meer bewolking en kunnen er ook een paar buien gaan vallen.

De genoemde storing boven Europa heeft in grote gebieden enorme hoeveelheden neerslag veroorzaakt. In Zwitserland viel er plaatselijk 250 millimeter en ook in Frankrijk en Spanje vielen stevige plensbuien. Gisteren was het ook boven Duitsland slecht weer, dus wij hebben gisteren geluk gehad.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Mysterieus
Een heel mysterieus, maar schitterend plaatje van Paddo. In de vroege avond scheen de zon net tussen de bomen door en gaf daardoor dit prachtige effect. Paddo maakte deze foto in de omgeving van de Veluwe.

 

 

 

 

Klopp had het even Spaans benauwd

Jürgen Klopp mocht zich na afloop van de return tegen Real Madrid (2-0) gerust op de borst kloppen en met twee vingers de victorie aangeven, de coach van Borussia Dortmund gaf ook eerlijk toe dat hij het in de slotfase nog even Spaans benauwd had gekregen. "Dat klopt, maar uiteindelijk hebben we met 4-3 gewonnen en staan dus verdiend in de finale. De jongens die dat in 1997 bereikten, hadden veel meer geluk nodig dan wij nu. Dit is geweldig."

Doelman Roman Weidenfeller, die met enkel knappe reddingen een vroege achterstand voorkwam, vond de druk op het laatst enorm. "Real zette alles opéén kaart. We hebben stand gehouden. Waanzinnig. We zijn nu aardig kapot, maar zullen er vast nog wel een paar biertjes op nemen."

Spierblessure houdt Stekelenburg aan de kant

Maarten Stekelenburg kan de komende twee weken niet in actie komen voor AS Roma. De doelman van de Romeinse ploeg heeft een blessure aan zijn dijbeen, meldt zijn management Sport Promotion dinsdag op Twitter. Afgelopen weekeinde miste Stekelenburg al het Serie A-duel van Roma tegen Siena (4-0).

Stekelenburg is aan zijn tweede seizoen bezig bij Roma. Deze jaargang kwam hij, door eerdere blessures, tot nu toe slechts tot negentien competitiewedstrijden.

Roma staat vijfde in de Serie A en strijdt met Udinese, Internazionale en Lazio om Europees voetbal. Stekelenburg mist in die strijd de wedstrijden tegen Fiorentina, Chievo Verona en mogelijk ook AC Milan.

13-jarige stuurt dreigtweet Beatrix

Een 13-jarige jongen uit Tilburg heeft dinsdag op Twitter een bericht gezet waarin hij schreef dat hij Beatrix zou doodschieten. "Strax om drie uur sta ik in een balkon en schiet beatrix dood geen geentje’’, schreef hij. De politie nam de jongen mee naar het bureau en 'heeft een stevig gesprek met hem gevoerd.'

Verschillende ongeruste mensen namen contact op met de politie, die de identiteit van de dreiger wist te achterhalen. Een jeugdofficier van justitie bekijkt of en wat de gevolgen van de tweet zijn voor de jongen, zo meldde de politie.

CD: Daft Punk - Random Access Memories

Zonder twijfel dé belangrijkste en meest besproken albumrelease van dit jaar: de langverwachte nieuwe cd van Daft Punk. Het Franse electroduo, bestaande uit Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo, heeft sinds hun laatste album Human After All in 2005 en hun tour Alive 2007 nauwelijks meer van zich laten horen. Tussendoor zorgden ze in 2010 nog wel voor de soundtrack bij de film TRON: Legacy, maar een echt nieuw album van de Fransen liet lang op zich wachten. 

Middelkoop onderuit in Napels

Tennisser Matwé Middelkoop is in de eerste ronde van het challengertoernooi in Napels uitgeschakeld. De Bredanaar boog met 6-1, 4-6 en 4-6 voor de Italiaanse wildcardhouder Riccardo Bellotti. Wesley Koolhof, die zich via de kwalificatie naar het hoofdtoernooi sloeg, is nu de enige overgebleven Nederlander in Napels.

In het nabij Napels gelegen Pozzuoli raakte Thomas Schoorel dinsdag in de eerste ronde van het lokale futuretoernooi uitgeschakeld. De Amsterdammer bleek met 4-6 en 2-6 niet opgewassen tegen Matteo Trevisan uit Italië.

Geen dopingstraf golfer Vijay Singh

Golfer Vijay Singh hoeft niet meer te vrezen voor een dopingschorsing. De Fijiër had een middel gebruikt met de werkzame stof IGF-1, een op insuline lijkend groeihormoon dat volgens de Amerikaanse golftour PGA verboden was. Het wereldantidopingagentschap WADA heeft het middel echter niet meer op de verboden lijst staan.

De 50-jarige Singh had een middel gemaakt van hertengewei gebruikt voor zijn spieren en gewrichten. Hij maakte bezwaar tegen de straf die de PGA Tour hem op wilde leggen toen de verduidelijking van het WADA kwam. Tourcommissaris Tim Finchem maakte daarop dinsdag bekend dat de PGA de zaak tegen drievoudig majorwinnaar Singh laat vallen.

Schoonmaak Amsterdam begint nu

De Amsterdamse stadsreiniging begint om middernacht met het schoonmaken van de stad. Ruim honderd mensen worden in de eerste uren ingezet. De stadsreiniging werkt woensdag nog de hele dag door. Dat meldt de gemeente. De schoonmakers beginnen bij station Amsterdam Centraal en 'waaieren' daarna uit over de stad.

Volgens de gemeente zijn de meeste bezoekers inmiddels op weg naar huis. Rond 22.00 uur waren bijna alle grote evenementen afgelopen. De uittocht verloopt soepel. In totaal waren op de troonswisseling dinsdag zeker zevenhonderdduizend mensen afgekomen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.