Stuivenberg nieuwe bondscoach Jong Oranje

Boris (borisz)

Albert Stuivenberg (42) wordt na het EK Onder 21 in Israël de nieuwe coach van Jong Oranje. Stuivenberg wordt de opvolger van Cor Pot die na het EK in juni afscheid neemt van de bond. Stuivenberg is al in dienst bij de KNVB, hij heeft nu de leiding over Oranje onder 17 jaar.

Stuivenberg heeft een contract getekend tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, Brazilië. Het doel voor Stuivenberg is om zich met Jong Oranje te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap van 2015 om daar vervolgens plaatsing voor de Spelen in Rio de Janeiro af te dwingen.

Stuivenberg over zijn aanstelling: "Ik heb zonder meer een prachtige periode gehad bij Onder 17. Met de stap naar Jong Oranje krijg ik de kans om mijn kennis en ervaring verder uit te bouwen. De focus ligt na de zomer eerst op kwalificatie voor het EK in Tsjechië; een mooie opdracht waarbij de weg naar Rio ingeslagen moet worden."

Mohammed Allach, manager technische zaken KNVB: "Het beleid van de KNVB is erop gericht jonge en talentvolle coaches kansen te bieden en verder op te leiden. De aanstelling van Albert Stuivenberg past binnen deze lijn. Stuivenberg heeft een grote bijdrage geleverd aan de speelwijze van onze vertegenwoordigende elftallen en absoluut zijn sporen verdiend bij Onder 17"

Stuivenberg begon met voetballen in de jeugdopleiding van Feyenoord. Hij kennis met het profvoetbal bij HFC Haarlem en Telstar. In 1986 raakte hij ernstig geblesseerd en moest hij drie jaar later noodgedwongen zijn profcarrière definitief beëindigen. Stuivenberg stortte zich vervolgens op het trainerschap en werd jeugdcoach en later hoofd jeugdopleidingen bij Feyenoord. In 2004 ging hij aan de slag bij Al-Jazira in Abu Dhabi.

In 2006 trad Stuivenberg in dienst bij de KNVB als coach van het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar, als vervanger van Ruud Kaiser. Onder leiding van Stuivenberg plaatste Onder 17 zich voor het EK in 2007 (België), 2008 (Turkije, halve finale), 2009 (Duitsland, 2e plaats), 2011 (Servië) en 2012 (Slovenië). In 2011 en 2012 werd hij met Onder 17 Europees kampioen. Dit jaar wist het Nederlands jeugdelftal zich niet te plaatsen voor het EK in Slovenië.

Jong Oranje zal in de kwalificatie van het EK in 2015 moeten afrekenen van Schotland, Slowakije, Georgië en Luxemburg. De groepswinnaar plaatst zich voor de play-offs. Het toernooi dit jaar in Israel begint op 5 juni. In de groepsfase zal de ploeg spelen tegen Spanje, Rusland en Duitsland.